ORDINACIJA za zdr. probleme

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Ductus Holedocus

#276 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by Ductus Holedocus »

ko kaze da nisam???
I da,KOLEGICA,a ne kolega ;-)
Dr.medicine

#277 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by Dr.medicine »

Ductus Holedocus wrote:ko kaze da nisam???
I da,KOLEGICA,a ne kolega ;-)

pa eto kolegice, jos bolje:))) sad ćeš da proletiš ostatak školovanja:))))
drekalica28

#278 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by drekalica28 »

Pohvala dragim doktorima koji i ovde nađu vremena da nam odgovore na pitanja. :thumbup:
Moje pitanje glasi....jedan član porodice (žensko, '75 godište) je radio radioimunoinzulinski test. Malo će potrajat dok one opet stigne do ljekara sa svojim nalazima, pa me zanima možete li mi reći da li je nalaz uredan? Mislim...jel sve ok?

Ovo su vrijednosti:

vrijeme: 0 30 60 90 120 180 min
glukoza: 4,9 6,7 4,7 4,5 5,1 4,6 mmol/l
inzulin: 58 242 372 220 160 31 pmol/L

Na nalzu su navedene referentne bazalne vrijednosti i za glukozu i inzulin.
Glukoza 3,3-6,1 mmol/L
Inzulin 16-164 pmol/L

Ja koliko vidim, glukoza je u okviru tih referntnih vrijednostii, ali šta je sa inzulinom? :roll: Jel to ok da tako skače? :roll:
Incub

#279 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by Incub »

Jutro doktori,
Prosli mjesec pokisao na motoru, sad ima nekih malih smetnja sa otezanim disanjem, kao neka barijera u prsima, nije da "pisti" nego brzo se umorim, i masini nedostaje zraka. Daleko od kuce a od asortimana imam Ampicilin, sta mislite da pocnem to piti da nebi ovo otislo u nesto ozbiljnije. Vec sam probao sa sirupima ne pomaze.
Hvala
hurmasica

#280 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by hurmasica »

Incub wrote:Jutro doktori,
Prosli mjesec pokisao na motoru, sad ima nekih malih smetnja sa otezanim disanjem, kao neka barijera u prsima, nije da "pisti" nego brzo se umorim, i masini nedostaje zraka. Daleko od kuce a od asortimana imam Ampicilin, sta mislite da pocnem to piti da nebi ovo otislo u nesto ozbiljnije. Vec sam probao sa sirupima ne pomaze.
Hvala
sa antibioticima se nije igrati, osjetilana vlastitoj kozi kada sam upravo kao i ti na svoju ruku uzela ampicilin.
Tegobe koje osjecas mene vise podsjecaju na probleme sa srcem, nego sa nekom prehladom.
Dr.medicine

#281 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by Dr.medicine »

drekalica28 wrote:Pohvala dragim doktorima koji i ovde nađu vremena da nam odgovore na pitanja. :thumbup:
Moje pitanje glasi....jedan član porodice (žensko, '75 godište) je radio radioimunoinzulinski test. Malo će potrajat dok one opet stigne do ljekara sa svojim nalazima, pa me zanima možete li mi reći da li je nalaz uredan? Mislim...jel sve ok?

Ovo su vrijednosti:

Glukoza 3,3-6,1 mmol/L
Inzulin 16-164 pmol/L

Ovo je usko specijalizirana oblast, za nuklearnu medicinu tako da ti ja ne mogu helpat. Možda neko od kolega. Onako "laicki" meni ovaj inzulin skace previse malo na 60 i 90 min. Logicno je da ce se povecati inzulin zbog secera a sad vjerovatno je u pitanju slabiji efekat inzulina pa se ovoliko luci. Al opet napominjem da je ovo moje neko logicko razmisljanje

Ja koliko vidim, glukoza je u okviru tih referntnih vrijednostii, ali šta je sa inzulinom? :roll: Jel to ok da tako skače? :roll:
Dr.medicine

#282 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by Dr.medicine »

Incub wrote:Jutro doktori,
Hvala
Kasljanje, si imao temperaturu? A sta mislis pod ovim nije da pisti? Ipak nesto pisti ili?
Ev hurmasica napisala da ovo vise lici na srce, ima logike, al može biti da ti ne odgovara ovo vrijeme. Pogotovo ako se kreces na ovim vrucinama.
Incub

#283 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by Incub »

Mislim da se razvio akutni bronchitis, uzimam ponovo sirupe pa cemo vidjeti.
Hvala na odgovorima.
drekalica28

#284 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by drekalica28 »

Dr.medicine wrote:
drekalica28 wrote:Pohvala dragim doktorima koji i ovde nađu vremena da nam odgovore na pitanja. :thumbup:

Ovo su vrijednosti:

Glukoza 3,3-6,1 mmol/L
Inzulin 16-164 pmol/L

Ovo je usko specijalizirana oblast, za nuklearnu medicinu tako da ti ja ne mogu helpat. Možda neko od kolega. Onako "laicki" meni ovaj inzulin skace previse malo na 60 i 90 min. Logicno je da ce se povecati inzulin zbog secera a sad vjerovatno je u pitanju slabiji efekat inzulina pa se ovoliko luci. Al opet napominjem da je ovo moje neko logicko razmisljanje
Hvala puno na odgovoru. :)
Samo još jedno dodatno :) ....gdje su kolege da i njih priupitam? :D
Sutlijas

#285 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by Sutlijas »

Da nisi mislio kako glukoza skace 'previse malo'? :D
Trebale bi najvece vrijednosti da budu tada, u 60 i 90... Ovo djeluje kao oslabljena tolerancija na glukozu, izluci previse inzulina kada glukoza predje 6 i odmah joj smanji vrijednost pa zato ima tih fluktuacija i vuce ka hipoglikemiji.
Druga stvar, zbog cega je radjen test? Ne moze se tumaciti test kao jedinka, treba cijela klinicka slika. Nista dok testovi ne dodju do ljekara koji je trazio test.
serum

#286 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by serum »

DrMedicine

Ne pravi se pametan, ako još išta slično provališ, napisat ću ko si i odakle, šta ti studiraš i koga, jer pojma nemaš a praviš se vrlo pametan.Ako treba i ime oca, majke, setre.......mob-a.....
Ductus Holedocus

#287 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

serum wrote:DrMedicine

Ne pravi se pametan, ako još išta slično provališ, napisat ću ko si i odakle, šta ti studiraš i koga, jer pojma nemaš a praviš se vrlo pametan.Ako treba i ime oca, majke, setre.......mob-a.....
"nije to moja specijalnost" :lol: :lol: je odgovor na vecinu pitanja.
Mozda nema posla,pa na forumu zamislja da radi. :D "virtualna ordinacija DrMedicine"
Last edited by Ductus Holedocus on 08/07/2011 21:29, edited 1 time in total.
Ductus Holedocus

#288 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Meni treba broj ,DOKTORA MEDICINE...cujem da je visok..a i ja sam,masala
pa eto,ako ko moze pomoci.
Usput,kad mu citam postove, nauzeja me ne popusta.Od cega bi to moglo biti
hvala na odgovorima :D
serum

#289 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by serum »

hehehhehe
tip pojma nema, bolje savjete bi dala moja nana, nego "Doktor medicine"
Dr.medicine

#290 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by Dr.medicine »

Providno
Ductus Holedocus

#291 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

ne smiejm nista reci...
"Moje kolege bit će mi braća"-rece hipokrat
dječak sa šibicama

#292 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by dječak sa šibicama »

Koliko dugo je najbolje mjeriti temperaturu klasicnim toplomjerom? na zivu... ne vjerujem digitalcima nesto

Ja mjerim 4 do 5 minuta, ispod ruke, to je ok?
Ductus Holedocus

#293 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

dječak sa šibicama wrote:Koliko dugo je najbolje mjeriti temperaturu klasicnim toplomjerom? na zivu... ne vjerujem digitalcima nesto

Ja mjerim 4 do 5 minuta, ispod ruke, to je ok?
pa ja,ali vidi jos s drMedicine :D
Sutlijas

#295 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by Sutlijas »

Mjerodavniji su rezultati iz analnog otvora... :D
ispod ruke druge stvari :D :D
madFlava

#296 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by madFlava »

Imam problem s uhom,danas kada sam se okupao i nakon kupanja ocistio usi,u jednom uhu mi se nije izjednacio pritisak,i osjetim da malo slabije cujem na njega i kad hodam ,ili malo jace udarim nogom od pod u tom uhu mi malo nesto odzvanja ili zavibrira neki kratak zvuk?! ni sada mi se evo nije izjednacio pritisak u tom uhu. :shock: :?
Mozel ko sta mi objasnit ili pripomoc oko toga?
:-?
chino

#297 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by chino »

Trebas na ispiranje uha, cerumena imas, u kombinaciji sa vodom nabubri i zacepi uho. Nista strasno, ispiranje je ok. Idi na Orl.
madFlava

#298 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by madFlava »

chino wrote:Trebas na ispiranje uha, cerumena imas, u kombinaciji sa vodom nabubri i zacepi uho. Nista strasno, ispiranje je ok. Idi na Orl.

Znaci nije strasan proces to ispiranje?ne boli ? :D
chino

#299 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by chino »

Ne, mlaka voda pod mlazom se usprica u uho. Nista strasno al zato i otidji na Orl, bolje nego u Dom zdravlja. Sretno
madFlava

#300 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by madFlava »

chino wrote:Ne, mlaka voda pod mlazom se usprica u uho. Nista strasno al zato i otidji na Orl, bolje nego u Dom zdravlja. Sretno
Sta je Orl? privatni orl doktor ili? jer nema u mom gradu toga,samo DZ :cry: :?
Post Reply