Kriza u Grčkoj

Post Reply
glog

#276 Re: Kriza u Grčkoj

Post by glog »

Alfons Kauders wrote:
glog wrote: Socijalisti su koncentrisani na prava radnika na budzetu jer nad pravima radnika na budzetu imaju kontrolu. Za sve ostalo im je potrebna ogromna vecina kojom bi promijenili zakone o radu, a takvu vecinu nemaju nigdje. Pravedan balans treba uspostaviti poboljsanjem prava seljaka i radnika u privredi, a ne smanjenjem prava uciteljica i drotova !!! A na pitanje ko ce to da placa i odakle ide jednostavan odgovor - korporacije kroz povecane poreze i kontrolisane profite.

Dakle, Nijemci ne bi trebali da se bune zato sto Grci idu u penziju sa 53 godine, nego bi trebali da se bune zato sto Nijemci ne idu u penziju sa 53 godine !!!! Sa profitima koje ostvaruju Njemacke kompanije, sasvim sigurno ima mjesta za oporezivanje koje bi finansiralo takve promjene !!!
drug, proguglaj malo koliko njemacka ima budzetskih sisojeda a koliko grcka... odnos je cca 2:1... svabe imaju 17%, a ovi oko 30%... nas da i ne pominjem... vjerovatno je fifti-fifti... :D

vlast ima kontrolu nad minimalnim primanjima svih radnika, kao i na masi drugih prava, poput zdravstvenog osiguranja... zakoni o radu i kolektivni ugovori se takodjer mogu mijenjati bez puno problema, kao npr. u rs prije nekoliko dana....

korporacije i zli bankari iz zeitgeista nemaju puno veze s bosnom... naprotiv... kod nas imas nekih 40%-50% radnika koji zive od poreza koje uplacujemo mi u privredi... i oni se bore za svoja prava, organizuju se u fol sindikate, kukaju i strajkuju... dok mi dijelimo otkaze i kresemo plate, od kojih oni zive...

da se kod nas u firmi pokupi pola ljudi i ode na strajk, sutra se ne bi morali vracati na posao... i ne bi im sef dao otkaz, vec ja, radnik kod gazde privatnika... vjeruj mi, ne bi izgubio sekunde sna... doduse, nasa ekipa i ne bi strajkovala, jer znaju kakvo je stanje...

jebes ga jarane, nema zajebancije... ako neko nece radit, bujrum biro... ima dovoljno nezaposlenih da popunimo redove...

btw... ja NIKAD nisam cuo da ti nasi budzetski fol radnici pozivaju na smjenu vlade, prijevremene izbore i slicno... :D naravno da ne pozivaju, jer su dio te ekipe - neko ih uvalio, primaju milju i kusur s doprinosima i tu ce zaraditi i penziju... nisu budale da motorkom rezu granu na kojoj sjede... :D dok mi u firmi saradnike placamo 800-900km, od kojih ovi primaju platu... :D

eto ti socijalistickog postenja druze... ja i moji jarani da radimo, da bi ovi kukali i strajkovali... e pa kita... :D ako kad budu masovne demonstracije, ja cu svima dati slobodan dan cisto da ih idemo mlatiti na ulici :D cak i ako im ne dam slobodan dan, sami ce otici da im se najebu majke parazitske.... :D
To na sta su srozali radnike kod privatnika kod nas je druga prica, opet planski provedena: nije tako moralo biti. A na vama je da napravite sindikat koji ce nesto raditi za vas - ako treba lomiti ruke i noge strajkbreherima. Ja zivim na zapadu vec petnaest godina, i svaki put cu podrzati svaki strajk jer postoje samo dvije strane: MI i ONI. Trece nema.
da se kod nas u firmi pokupi pola ljudi i ode na strajk, sutra se ne bi morali vracati na posao...
Da se pokupi pola i ja bi ih otpustio - cilj je da idu svi, i to ne samo kod tvog gazde, nego i kod svih gazdinih partnera, pa da vidis kako gazde drugacije igraju, jer se boje da ce izgubiti poslove i kontakte.

A uloga bankara i korporacija na citav svijet je daleko veca nego sto mislis.
jeza u ledja

#277 Re: Kriza u Grčkoj

Post by jeza u ledja »

glog wrote:
Haris.ba wrote:
glog wrote:Nijemci ne bi trebali da se bune zato sto Grci idu u penziju sa 53 godine, nego bi trebali da se bune zato sto Nijemci ne idu u penziju sa 53 godine !!!! Sa profitima koje ostvaruju Njemacke kompanije, sasvim sigurno ima mjesta za oporezivanje koje bi finansiralo takve promjene !!!
:lol: Jesi ti ikada bio u Njemačkoj? Tamo babe od 80 godina gledaju da nešta rade. Naročito danas - zdrav čovjek sa 53 godine nije za penzije. Vjerujem da će u slijedećih desetak godina, naročito u zapadnoevropskim zemljama, dobna granica za redovnu penziju ići na 67, ili čak 70 godina. Matematika je neumoljiva. Inače slijedi krah penzijskih sistema.
To je problem tih baba, i njemackih radnika - zasto pristaju na takve uslove.A matemtikom bi se valjda moglo pokazati da sa 20% primanja ulozenih u penzijski fond tokom 33 godine rada (od 20. do 53.), godisnjom inflacijom od 3 posto i ostvarenom kamatom na sredstva od 8% (svi parametri vrlo realni za Njemacku proteklih 30 godina), ostaje vise nego dovoljno novca za penziju na nivou 80% godisnje zarade u narednih 25 godina (do 78) sto je prosjecan zivotni vijek Nijemca.
Ih bogati ovakve stvari ni vrhunski svjetski ekonomisti ne mogu tacno skontat i predvidjet.

Sta ako novac za peMziju izdvajaju u dionicki fond? Sta ako banka propadne pa je mora drzava vadit da bi isplatila stedise, a onda posudjivat kredit na visoku kamatu, i onda uslovljena od kreditora da zamrzne javna izdavanja??
Alfons Kauders

#278 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Alfons Kauders »

glog wrote: To na sta su srozali radnike kod privatnika kod nas je druga prica, opet planski provedena: nije tako moralo biti. A na vama je da napravite sindikat koji ce nesto raditi za vas - ako treba lomiti ruke i noge strajkbreherima. Ja zivim na zapadu vec petnaest godina, i svaki put cu podrzati svaki strajk jer postoje samo dvije strane: MI i ONI. Trece nema.
kao prvo, ko je to mene srozao? ili moje kolege?

radimo i zaradimo koliko smo radili... nema preseravanja i hljeba preko pogace... ko radi ima, ko ne radi ne da nema, vec ga nema... da nam ne jebe prosjek... :D a sto se tice strajhbrehera i lomljenja kostiju, nema tog druze... :D sutra da bude generalni strajk, ja i moje kolege cemo lomiti noge svima koji nam pokusaju zabraniti da radimo... :D ako to ne upali, onda ima buraz dovoljno 7.62x39mm u steku, a imamo i ljudi koji znaju s tim :D
Da se pokupi pola i ja bi ih otpustio - cilj je da idu svi, i to ne samo kod tvog gazde, nego i kod svih gazdinih partnera, pa da vidis kako gazde drugacije igraju, jer se boje da ce izgubiti poslove i kontakte.

nek idu svi, boli me kurac - kod nas ce biti business as usual, kao i kod mene, i kod gazde i gazdinih partnera... :D zato jer svi radimo za svoje dobro i za dobro svojih porodica... :D e ako nam to neko pokusa uskratiti, vec sam ti rekao da ima nacin, mesing i olovo... :D

nece mi niko otimati hljeb iz usta, ni gazda, ni drzava... :D

nego... kao sto sam vec rekao... :D

ja NIKAD nisam cuo da ti nasi budzetski fol radnici pozivaju na smjenu vlade, prijevremene izbore i slicno... :D naravno da ne pozivaju, jer su dio te ekipe - neko ih uvalio, primaju milju i kusur s doprinosima i tu ce zaraditi i penziju... nisu budale da motorkom rezu granu na kojoj sjede... :D dok mi u firmi saradnike placamo 800-900km, od kojih ovi primaju platu... :D

isto vazi i za bracu lenjivce u grckoj... ko im jebe mater, nek krepu kad su glupi... :D
glog

#279 Re: Kriza u Grčkoj

Post by glog »

jeza u ledja wrote:Ih bogati ovakve stvari ni vrhunski svjetski ekonomisti ne mogu tacno skontat i predvidjet.

Sta ako novac za peMziju izdvajaju u dionicki fond? Sta ako banka propadne pa je mora drzava vadit da bi isplatila stedise, a onda posudjivat kredit na visoku kamatu, i onda uslovljena od kreditora da zamrzne javna izdavanja??
Ja govorim o parametrima koji su prosjecni za Njemacku. Prosjecan znaci da ukljucuje i sve banke koje su propale i koje je morala drzava vaditi, kao i sve banke koje su obrnule novac sa 15% prihoda.
glog

#280 Re: Kriza u Grčkoj

Post by glog »

Alfons Kauders wrote: kao prvo, ko je to mene srozao? ili moje kolege?

radimo i zaradimo koliko smo radili... nema preseravanja i hljeba preko pogace... ko radi ima, ko ne radi ne da nema, vec ga nema... da nam ne jebe prosjek... :D a sto se tice strajhbrehera i lomljenja kostiju, nema tog druze... :D sutra da bude generalni strajk, ja i moje kolege cemo lomiti noge svima koji nam pokusaju zabraniti da radimo... :D ako to ne upali, onda ima buraz dovoljno 7.62x39mm u steku, a imamo i ljudi koji znaju s tim :D

nek idu svi, boli me kurac - kod nas ce biti business as usual, kao i kod mene, i kod gazde i gazdinih partnera... :D zato jer svi radimo za svoje dobro i za dobro svojih porodica... :D e ako nam to neko pokusa uskratiti, vec sam ti rekao da ima nacin, mesing i olovo... :D

ja NIKAD nisam cuo da ti nasi budzetski fol radnici pozivaju na smjenu vlade, prijevremene izbore i slicno... :D naravno da ne pozivaju, jer su dio te ekipe - neko ih uvalio, primaju milju i kusur s doprinosima i tu ce zaraditi i penziju... nisu budale da motorkom rezu granu na kojoj sjede... :D dok mi u firmi saradnike placamo 800-900km, od kojih ovi primaju platu... :D

isto vazi i za bracu lenjivce u grckoj... ko im jebe mater, nek krepu kad su glupi... :D
Prica koju sam cuo mnogo puta do sada - od srca se nadam da se neces morati probuditi iz svog sna na surov nacin na koji su se probudili oni od kojih sam je slusao ranije.
Alfons Kauders

#281 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Alfons Kauders »

glog wrote:
Alfons Kauders wrote: kao prvo, ko je to mene srozao? ili moje kolege?

Prica koju sam cuo mnogo puta do sada - od srca se nadam da se neces morati probuditi iz svog sna na surov nacin na koji su se probudili oni od kojih sam je slusao ranije.
Nema frke :D Cim se probudim eto me do tebe, da ti se izvalim na kauc i pusim travu ko prije 15 godina, a da ti radis za mene. :D

Tebi to haman ne smeta... Kako si horan za prava radnika, jos bi te mogao uvaliti ko ziranta... :D

Usput, nisi komentarisao ovo boldirano, ni prvi, ni drugi put...

Evo ti zato treci put...

Haris.ba

#282 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Haris.ba »

glog wrote:
Haris.ba wrote:
glog wrote:Nijemci ne bi trebali da se bune zato sto Grci idu u penziju sa 53 godine, nego bi trebali da se bune zato sto Nijemci ne idu u penziju sa 53 godine !!!! Sa profitima koje ostvaruju Njemacke kompanije, sasvim sigurno ima mjesta za oporezivanje koje bi finansiralo takve promjene !!!
:lol: Jesi ti ikada bio u Njemačkoj? Tamo babe od 80 godina gledaju da nešta rade. Naročito danas - zdrav čovjek sa 53 godine nije za penzije. Vjerujem da će u slijedećih desetak godina, naročito u zapadnoevropskim zemljama, dobna granica za redovnu penziju ići na 67, ili čak 70 godina. Matematika je neumoljiva. Inače slijedi krah penzijskih sistema.
To je problem tih baba, i njemackih radnika - zasto pristaju na takve uslove.A matemtikom bi se valjda moglo pokazati da sa 20% primanja ulozenih u penzijski fond tokom 33 godine rada (od 20. do 53.), godisnjom inflacijom od 3 posto i ostvarenom kamatom na sredstva od 8% (svi parametri vrlo realni za Njemacku proteklih 30 godina), ostaje vise nego dovoljno novca za penziju na nivou 80% godisnje zarade u narednih 25 godina (do 78) sto je prosjecan zivotni vijek Nijemca.
Očito ne kontaš sistem. Ne idu u penziju samo ljudi sa navršenih 40 godina radnog staža i 65 godina života. Zato i postoji naziv npr. "penzijsko - invalidski sistem". Pa "socijalna osjetljivost", "država blagostanja", "osiguranje osnovnih životnih potreba", "pomoć u nevolji"... Mnogo toga pada na pleća penzijskog sistema. Iako se to pokušava preskočiti, većina svjetskih penzijskih(naročito evropskih) sistema je redistributivna. Tj. dopunjava se iz doprinosa. Današnji radnici daju penziju jučerašnjim radnicima - današnjim penzionerima. Pa zaboravljaš demografiju - takav sistem zahtjeva konstantan rast radnog stanovništva. A još kad sračunaš da Evropa stari - penzija sa 53 godine je lutrija. A penzijski fondovi koji ulažu sredstva i ubiru kamatu(o čemu govoriš, i što zagovaraš) - ipak koliko god imali dobrih strana, nisu odgovor kako riješiti probleme. Pa valjda znaš koliki su se gubici desili. Mnogima u Americi penzije su propale. A i kamata nije 8%. To su ti ulaganja koja ti donose malo više od "normalne" inflacije. Smatra se uspjehom kada je kamata(ustvari radi se o dividendi) 1% više od inflacije.
Alfons Kauders

#283 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Alfons Kauders »

Haris.ba wrote: Očito ne kontaš sistem. Ne idu u penziju samo ljudi sa navršenih 40 godina radnog staža i 65 godina života. Zato i postoji naziv npr. "penzijsko - invalidski sistem". Pa "socijalna osjetljivost", "država blagostanja", "osiguranje osnovnih životnih potreba", "pomoć u nevolji"... Mnogo toga pada na pleća penzijskog sistema. Iako se to pokušava preskočiti, većina svjetskih penzijskih(naročito evropskih) sistema je redistributivna. Tj. dopunjava se iz doprinosa. Današnji radnici daju penziju jučerašnjim radnicima - današnjim penzionerima. Pa zaboravljaš demografiju - takav sistem zahtjeva konstantan rast radnog stanovništva. A još kad sračunaš da Evropa stari - penzija sa 53 godine je lutrija. A penzijski fondovi koji ulažu sredstva i ubiru kamatu(o čemu govoriš, i što zagovaraš) - ipak koliko god imali dobrih strana, nisu odgovor kako riješiti probleme. Pa valjda znaš koliki su se gubici desili. Mnogima u Americi penzije su propale. A i kamata nije 8%. To su ti ulaganja koja ti donose malo više od "normalne" inflacije. Smatra se uspjehom kada je kamata(ustvari radi se o dividendi) 1% više od inflacije.
Stipu ba cojka, vidis da ga je krenulo... :D Dzaba ti to pricas, vidis da nikad nije ni proguglao 'Aging of Europe'... :D

Jebase nas svi ovi koji su se karali bez kontracepcije... :D Hvala ti majko, hvala ti oce sto ste skontali jos u sedamdesetim da je grehota dijeliti milion i kusur maraka na vise od dvoje ljudi... :D
glog

#284 Re: Kriza u Grčkoj

Post by glog »

Alfons Kauders wrote: Usput, nisi komentarisao ovo boldirano, ni prvi, ni drugi put...

Evo ti zato treci put...

Nisam komentarisao jer pricam o principima solidarnosti, a ne o nacinu na koji je neko dosao do posla koji je za svakoga razlicit: kvalifikacijama, polnim opstenjem sa poslodavcem, rodjackim vezama, placanjem mita, sticajem sretnih okolnosti...
Alfons Kauders

#285 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Alfons Kauders »

glog wrote:
Alfons Kauders wrote: Usput, nisi komentarisao ovo boldirano, ni prvi, ni drugi put...

Evo ti zato treci put...

Nisam komentarisao jer pricam o principima solidarnosti, a ne o nacinu na koji je neko dosao do posla koji je za svakoga razlicit: kvalifikacijama, polnim opstenjem sa poslodavcem, rodjackim vezama, placanjem mita, sticajem sretnih okolnosti...
aha...

znaci po tebi je ok da se neka kurva uvali na posao zato jer je dala gazdi da ga stavi tamo gdje ne treba, nego da moja kolegica dobije posao zato sto je pametna i kvalifikovana? (dok ti nije sta perverzno palo na pamet, doticna mi dodje ko sestra, a njen dragi ko buraz...)

iskreno ne kotnam taj new age socijalizam... vidis, nekad su se moj djed i rodbina borili da radnici i seljaci imaju vise prava... :D i kad kazem borili, ne mislim na svercanje cigara kroz tunel i cucanje u rovu... ljudi ubijali... cetnike, ustase, ss-ovce.... :D

a sad je haman socijalizam da ja, doticna jaranica, kolege, rodjaci i braca iz rata, hranimo neku sisatu kuravu koja se karala za posao dok smo mi, nezasluzni klosari i potomci jos nezasluznijih klosara iz onog rata, istovarali kamione 1996 da bi imali za cigare?

svaka ti cast na takvom socijalizmu... :D ja bi prvi uzeo pusku da ga rusim... :D i ne bi postedio ni zarobljene :D
Haettenschweiler

#286 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Haettenschweiler »

Malo odlazim u off, nadam se da mi nećete zamjeriti.

A evo i knjige Takisa Michasa:http://rapidshare.com/files/386324938/U ... Serbia.zip
glog

#287 Re: Kriza u Grčkoj

Post by glog »

Alfons Kauders wrote: aha...

znaci po tebi je ok da se neka kurva uvali na posao zato jer je dala gazdi da ga stavi tamo gdje ne treba, nego da moja kolegica dobije posao zato sto je pametna i kvalifikovana? (dok ti nije sta perverzno palo na pamet, doticna mi dodje ko sestra, a njen dragi ko buraz...)

iskreno ne kotnam taj new age socijalizam... vidis, nekad su se moj djed i rodbina borili da radnici i seljaci imaju vise prava... :D i kad kazem borili, ne mislim na svercanje cigara kroz tunel i cucanje u rovu... ljudi ubijali... cetnike, ustase, ss-ovce.... :D

a sad je haman socijalizam da ja, doticna jaranica, kolege, rodjaci i braca iz rata, hranimo neku sisatu kuravu koja se karala za posao dok smo mi, nezasluzni klosari i potomci jos nezasluznijih klosara iz onog rata, istovarali kamione 1996 da bi imali za cigare?

svaka ti cast na takvom socijalizmu... :D ja bi prvi uzeo pusku da ga rusim... :D i ne bi postedio ni zarobljene :D
Naravno da nije OK, ali to je drugi problem - funkcionisanja drzavnog aparata koji ce sprijeciti nezakonite radnje, kao i postojanja drustvenog morala koji bi omogucio iskorjenjivanje prakse koja mozda i nije samo po sebi nezakonita (govorim o davanju prednosti poznaniku koji ispunjava sve uslove a ne o drugim oblicima koje smo ranije pominjali).

Ja ne znam da li si ti morao dati guze poslodavcu, kao sto ne znam da li je sisata uciteljica morala raskreciti noge da bi dobila posao, tako da ulazimo u oblast generalizacija koja nije nimalo zahvalna jer su cinjenice razlicite od slucaja do slucaja.
Last edited by glog on 12/05/2010 17:25, edited 1 time in total.
glog

#288 Re: Kriza u Grčkoj

Post by glog »

Haris.ba wrote: Očito ne kontaš sistem. Ne idu u penziju samo ljudi sa navršenih 40 godina radnog staža i 65 godina života. Zato i postoji naziv npr. "penzijsko - invalidski sistem". Pa "socijalna osjetljivost", "država blagostanja", "osiguranje osnovnih životnih potreba", "pomoć u nevolji"... Mnogo toga pada na pleća penzijskog sistema. Iako se to pokušava preskočiti, većina svjetskih penzijskih(naročito evropskih) sistema je redistributivna. Tj. dopunjava se iz doprinosa. Današnji radnici daju penziju jučerašnjim radnicima - današnjim penzionerima. Pa zaboravljaš demografiju - takav sistem zahtjeva konstantan rast radnog stanovništva. A još kad sračunaš da Evropa stari - penzija sa 53 godine je lutrija. A penzijski fondovi koji ulažu sredstva i ubiru kamatu(o čemu govoriš, i što zagovaraš) - ipak koliko god imali dobrih strana, nisu odgovor kako riješiti probleme. Pa valjda znaš koliki su se gubici desili. Mnogima u Americi penzije su propale. A i kamata nije 8%. To su ti ulaganja koja ti donose malo više od "normalne" inflacije. Smatra se uspjehom kada je kamata(ustvari radi se o dividendi) 1% više od inflacije.
Pomoc u nevolji, invalidnine, osiguranje osnovnih zivotnih potreba je u vecini zapadnih drzava odvojeno od penzijskog sistema - i za to se novac izdvaja posebno.

To se u polju finansija naziva framing - postavljanje psiholoskog okvira koji je prihvatljiv ulagacu ili javnosti. Penzioni sistemi su distributivni zato jer je neko skrsio pare kojih je u penzionim fondovima trebalo biti dovoljno - na vama da je prihvatite to sto vam govore iil da kazete - stani malo, a sta je bilo sa mojim novcem koji sam ulagao 35 godina.

Kamata nije 8% na uloge stedisa i ta kamata je obicno bila 1.5-2% visa od inflacije (jer je kamata nacionalne banke obicno 0.5-1% iznad inflacije, a komercijalne banke na uloge stedisa su davale jos 1%), ali kamata po kojoj su banke ulagale novac i pozajmljivale ga komercijalnim korisnicima su se kretale u rangu 7-8% - dakle je takav povrat na ulozeni novac bio i te kako realan - pogotovo u proteklih 30 godina.
jeza u ledja

#289 Re: Kriza u Grčkoj

Post by jeza u ledja »

glog wrote:
To se u polju finansija naziva framing - postavljanje psiholoskog okvira koji je prihvatljiv ulagacu ili javnosti. Penzioni sistemi su distributivni zato jer je neko skrsio pare kojih je u penzionim fondovima trebalo biti dovoljno - na vama da je prihvatite to sto vam govore iil da kazete - stani malo, a sta je bilo sa mojim novcem koji sam ulagao 35 godina.
.
Ne. Penzioni sistemi su distributivni jer ti niko nece uzimat pare i vracati poslije s kamatom da bi sjedio na tim parama.
Taj novac, izdvajan za peMzije - se ulaze ili se trosi. Niko, ni drzava, ni firma, ti nece uzimati novac bez da od toga ima koristi - tokom vremena u kojem ga cuva. Ako neko uzima tvoje pare i stavlja u penzioni fond - taj fond je zajednicki za sve kontributore u fond.
Ista je fora sa privatnim penzionim planovima ili preko poslodavca, samo sto to na papiru ne pise. Oni opet te pare ulazu u dionice ili vladine obveznice ili nesto trece. Kad dodje vrijeme, ti ces te pare dobiti i one ce imati neku vrijednost samo zato sto su one ulagane u medjuvremenu, a ne zato sto si ti nekom dao pare da on sjedi na njima.

Znaci te pare niko ne drzi pod krevetom, pa da te onda 30 godina poslije pocne isplacivati pod kamatom.
Svrha uzimanja para je njihovo ulaganje, jer one s vremenom gube na vrijednosti. Ti na nacin da otvaras svoj penzioni fond stupas u neku vrstu ugovornog odnosa sa drzavom ili bankom, oba koja ti garantuju da ces ti te pare dobiti kad ti budu trebale. No, jasno je da niko nista ne moze apsolutno garantirati, jer te pare odmah idu u opticaj za druge stvari pod pretpostavkom da ce pari stici odnekle drugo.

I ti sad kazes, eto zasto Njemacka fino se ne te protegne pa pocne slati radnike u peMziju sa 50. Pa zato sto je to riskantno, zato sto sutra mozda nece imati te pare jer su pare iskoristili za nesto drugo. I sta sutra, treba da ulete u crveno kao Grci? Profiti o kojima govoris koje ostvaruju njemacke kompanije ce prestati biti toliki ako njihova izdavanja za penzioni fond postanu veca, tj. ako radnik manje godina uplacuje za taj fond, a vise godina ga koristi. To bi mozda bilo super i bajno prvih 20-30 godina, no sa smanjenom marginom profita firme bi imali manje love i ti parametri o kojima govoris za Njemacku ne bi vise vrijedili. Onda bi se desilo da 50-i nesto godisnjak ode u peMziju i trazi obecane pare kojih vise nema, ili bi se trebale posudjivati od kreditora, itd itd... Na kraju bi dobio isto sto i u Grckoj.

Penzioni fond ne moze postojati sam za sebe. On mora biti likvidan inace ne bi mogao postojati.

Smijesno je ocekivati od drzave da ti bejbi-sita te parice i garantuje visestruki povrat bez da im dozvolis da te pare trose. Problem nastane onda kad se neko preracuna ili pokrade te pare.
jeza u ledja

#290 Re: Kriza u Grčkoj

Post by jeza u ledja »

Eto ti primjer americkih auto-kompanija ili avioprijevoznika.

Propadaju jer su kontali da ce cijena benzina vjecno ostati ista, a zavezali su se za penzione fondove koje vise ne mogu otplacivati. I sta se na kraju desilo, da bi zadrzali svoje poslove sindikati su poceli popustati i dozvoljavati da im se rezu beneficije.

Na jednoj strani imas garancije koje traju cijeli jedan radni vijek, a na drugoj imas ekonomske parametre koji se preko noci mijenjaju, pa ti vidi.
glog

#291 Re: Kriza u Grčkoj

Post by glog »

jeza u ledja wrote: Ne. Penzioni sistemi su distributivni jer ti niko nece uzimat pare i vracati poslije s kamatom da bi sjedio na tim parama.
Jesam li negdje pomenuo sjedenje na parama - upravo i jeste stvar da se pare uloze i koriste.
jeza u ledja wrote: Taj novac, izdvajan za peMzije - se ulaze ili se trosi. Niko, ni drzava, ni firma, ti nece uzimati novac bez da od toga ima koristi - tokom vremena u kojem ga cuva. Ako neko uzima tvoje pare i stavlja u penzioni fond - taj fond je zajednicki za sve kontributore u fond.
Ista je fora sa privatnim penzionim planovima ili preko poslodavca, samo sto to na papiru ne pise. Oni opet te pare ulazu u dionice ili vladine obveznice ili nesto trece. Kad dodje vrijeme, ti ces te pare dobiti i one ce imati neku vrijednost samo zato sto su one ulagane u medjuvremenu, a ne zato sto si ti nekom dao pare da on sjedi na njima.
Drzava je aparat koji radi onako kako ga natjeras pritiskom i koji mora obezbijediti servis gradjanima uz naravno pokrivanje troskova - "administration fee" i koji se u komercijalnim fondovima krece na nivou 1-2% TOKOM PRVIH PET GODINA.
jeza u ledja wrote: Znaci te pare niko ne drzi pod krevetom, pa da te onda 30 godina poslije pocne isplacivati pod kamatom.
Svrha uzimanja para je njihovo ulaganje, jer one s vremenom gube na vrijednosti. Ti na nacin da otvaras svoj penzioni fond stupas u neku vrstu ugovornog odnosa sa drzavom ili bankom, oba koja ti garantuju da ces ti te pare dobiti kad ti budu trebale. No, jasno je da niko nista ne moze apsolutno garantirati, jer te pare odmah idu u opticaj za druge stvari pod pretpostavkom da ce pari stici odnekle drugo.
Jesam li negdje pomenuo drzanje pod krevetom - govorim o dobiti od ulaganja novca - po kojima trebam dobiti pare onda kada mi budu potrebne.
jeza u ledja wrote: I ti sad kazes, eto zasto Njemacka fino se ne te protegne pa pocne slati radnike u peMziju sa 50. Pa zato sto je to riskantno, zato sto sutra mozda nece imati te pare jer su pare iskoristili za nesto drugo. I sta sutra, treba da ulete u crveno kao Grci? Profiti o kojima govoris koje ostvaruju njemacke kompanije ce prestati biti toliki ako njihova izdavanja za penzioni fond postanu veca, tj. ako radnik manje godina uplacuje za taj fond, a vise godina ga koristi. To bi mozda bilo super i bajno prvih 20-30 godina, no sa smanjenom marginom profita firme bi imali manje love i ti parametri o kojima govoris za Njemacku ne bi vise vrijedili. Onda bi se desilo da 50-i nesto godisnjak ode u peMziju i trazi obecane pare kojih vise nema, ili bi se trebale posudjivati od kreditora, itd itd... Na kraju bi dobio isto sto i u Grckoj.

Penzioni fond ne moze postojati sam za sebe. On mora biti likvidan inace ne bi mogao postojati.
Ne, ja kazem da radnici u Njemackoj trebaju izaci na ulici i traziti da idu u penziju u 53. godini, jer bez pritiska na drzavu i kapital, nece poboljsati svoje zivotne prilike. Drzava ce ponuditi 63. godine za penziiju, pa ce radnici malo popustiti i na kraju ce se naci na 60 - i vuk sit i ovce na broju. Tvrdim da ne treba pristati na izjednacavanje prema najgorim uslovima (sto je insistiranje da GRci idu u penziju sa 67. godina) nego traziti da se svi izjednace u najboljim uslovima, a samo trziste ce regulisati sta je to realno u ovom trenutku.

U devetnaestom vijeku, radnici su radili 16 sati u fabrici i "nije bilo realno" traziti smanjenje radnog vremena, jer bi kapitalisti propali - pa se nakon dugotrajne borbe, stotina i hiljada strajkova skracenje radnog vremena dogodilo - i kapitalisti su poceli zaradjivati jos vise.
jeza u ledja wrote: Smijesno je ocekivati od drzave da ti bejbi-sita te parice i garantuje visestruki povrat bez da im dozvolis da te pare trose. Problem nastane onda kad se neko preracuna ili pokrade te pare.
Od drzave se moze ocekivati sve ono sto je primoras da radi a u tome solidarnost i organizovanje zaposlenih ima glavnu ulogu.
glog

#292 Re: Kriza u Grčkoj

Post by glog »

jeza u ledja wrote:Eto ti primjer americkih auto-kompanija ili avioprijevoznika.

Propadaju jer su kontali da ce cijena benzina vjecno ostati ista, a zavezali su se za penzione fondove koje vise ne mogu otplacivati. I sta se na kraju desilo, da bi zadrzali svoje poslove sindikati su poceli popustati i dozvoljavati da im se rezu beneficije.

Na jednoj strani imas garancije koje traju cijeli jedan radni vijek, a na drugoj imas ekonomske parametre koji se preko noci mijenjaju, pa ti vidi.
Ma nece biti da je samo cijena benzina ta koja uzrokuje propast avio kompanija ? Istu, ili vecu cijenu gorive placaju i low-cost kompanije koje nicu kao pecurke poslije kise.
jeza u ledja

#293 Re: Kriza u Grčkoj

Post by jeza u ledja »

Ocekujes od drzave previse. Ocekujes da ti garantuje da ce uloziti tvoje pare na pravi nacin i da te pare nece u medjuvremenu negdje biti pojedene.
Pa zar upravo ne razgovaramo o tom problemu u Grckoj koji je nastao upravo na taj nacin koji predlazes u Njemackoj? Vidis dokle je njih to dovelo.
Eto ti kazes jedan Njemac ne zivi dobro jer ga jebiga handre. Sta mislis, je li trenutno bolje jednom Njemcu ili Grku?

Spomenuo si 19-i vijek i napredak prava radnika, smanjenje radnog vremena i radnog vijeka.
Pa moze se reci da visoka stopa nezaposlenosti uz istovremeno konstantno povecanje ukupnog zivotnog standarda pokazuje da je do nekog napretka doslo. Dio radne populacije umjesto da radi uziva beneficije od kojih normalno zive, a koje im omogucuje drzava.

Za americke firme. Normalno, nije samo do goriva ali koliko znam ono je najveci faktor.
Low-cost avio kompanije ne placaju istu cijenu goriva. ;)
Kako, pa fino. Pa ne kupuje se gorivo pay-as-you-go vec se kupi unaprijed po fiksnoj cijeni od X $$$ za Y vremenski period. Ako imas ogroman overhead to ti se isplati, AKO cijena goriva nije volatilna. Sto si veci, to vise para tako mozes ustediti - kupujes na veliko. Tako bilo koja veca kompanija stice prednost i zato se kompanije i uvecavaju. Tako Walmart moze praviti monopol jer kad se svede na cijenu nabavke po jedinici mjere izadje ti jeftinije u poredjenju sa malom firmom.
Mala avio-kompanija si tako nesto nije mogla priustiti, nego nabavljaju gorivo po realnijim cijenama. Kad cijena goriva padne oni su u prednosti.

To naravno nije jedini razlog. Drugi veliki razlog sto propadaju je isti kao i za auto-kompanije - beneficije za radnike. Sad se to skresalo tako da stjuardese na primjer jedva zarade da se prehrane.

Treci razlog su naravno 'security measures' koje avio-kompanije moraju izletiti u vidu taksi za aerodrome, a sve kao posljedica 9/11.
No to je vec politika.
jefferson

#294 Re: Kriza u Grčkoj

Post by jefferson »

glog wrote:
jeza u ledja wrote:Eto ti primjer americkih auto-kompanija ili avioprijevoznika.

Ma nece biti da je samo cijena benzina ta koja uzrokuje propast avio kompanija ? Istu, ili vecu cijenu gorive placaju i low-cost kompanije koje nicu kao pecurke poslije kise.
Nije tacno.
Avio kompanije se bave tkz. hedgingom.
Tj. platis cijenu po barelu za nekoliko god unaprijed ili par mjeseci unaprijed (obicno 3-4g) i placas tu cijenu bez obzira na cijenu na trzistu.
Americki SouthWest ti je najbolji primjer.
Oni su kupili barel po 40 dolara za vremenski period od 6 godina. Sve ostale kompanije su se nadale da ce cijene pasti, a ono skocile na 147 dolara!
Znaci avio kompanije ne placaju cijenu kada pune avion, nego se tu dogovaraju ogromne kolicine!
glog

#295 Re: Kriza u Grčkoj

Post by glog »

jeza u ledja wrote:Ocekujes od drzave previse. Ocekujes da ti garantuje da ce uloziti tvoje pare na pravi nacin i da te pare nece u medjuvremenu negdje biti pojedene.
Pa zar upravo ne razgovaramo o tom problemu u Grckoj koji je nastao upravo na taj nacin koji predlazes u Njemackoj? Vidis dokle je njih to dovelo.
Eto ti kazes jedan Njemac ne zivi dobro jer ga jebiga handre. Sta mislis, je li trenutno bolje jednom Njemcu ili Grku?
Ocekujem od drzave da ispuni svoju stranu ugovora u koji smo stupili onda kada je od moje place odbijen doprinos za penziju - nista vise, ni manje. I naravno efeikasno raspolaganje novcem jer su za to placeni.

Je li bolje Nijemcu ili Grku ? Naravno Grku - vec 14 godina je u penziji i sada ce mu je srezati za 10-15%. Sta je Nijemac dobio osim sto ce morati izdvojiti 2-3% svojih primanja da bi finansirao Grka ?
jeza u ledja wrote:Za americke firme. Normalno, nije samo do goriva ali koliko znam ono je najveci faktor.
Low-cost avio kompanije ne placaju istu cijenu goriva. ;)
Kako, pa fino. Pa ne kupuje se gorivo pay-as-you-go vec se kupi unaprijed po fiksnoj cijeni od X $$$ za Y vremenski period. Ako imas ogroman overhead to ti se isplati, AKO cijena goriva nije volatilna. Sto si veci, to vise para tako mozes ustediti - kupujes na veliko. Tako bilo koja veca kompanija stice prednost i zato se kompanije i uvecavaju. Tako Walmart moze praviti monopol jer kad se svede na cijenu nabavke po jedinici mjere izadje ti jeftinije u poredjenju sa malom firmom.
Mala avio-kompanija si tako nesto nije mogla priustiti, nego nabavljaju gorivo po realnijim cijenama. Kad cijena goriva padne oni su u prednosti.

To naravno nije jedini razlog. Drugi veliki razlog sto propadaju je isti kao i za auto-kompanije - beneficije za radnike. Sad se to skresalo tako da stjuardese na primjer jedva zarade da se prehrane.

Treci razlog su naravno 'security measures' koje avio-kompanije moraju izletiti u vidu taksi za aerodrome, a sve kao posljedica 9/11.
No to je vec politika.
A je li ih neko samara da kupuju gorivo na veliko ? Ili je rijec o pogrenoj procjeni koju prave vodeci ljudi tih kompanija ? Beneficije su izgovor - pritisak kapitala na radnike da se odreknu beneficija a za racun privatnih security kompanija kojima se placa "sigurnost".
jeza u ledja

#296 Re: Kriza u Grčkoj

Post by jeza u ledja »

jefferson wrote:
glog wrote:

Nije tacno.
Tj. platis cijenu po barelu za nekoliko god unaprijed ili par mjeseci unaprijed (obicno 3-4g) i placas tu cijenu bez obzira na cijenu na trzistu.
Oni su kupili barel po 40 dolara za vremenski period od 6 godina. Sve ostale kompanije su se nadale da ce cijene pasti, a ono skocile na 147 dolara!
Znaci avio kompanije ne placaju cijenu kada pune avion, nego se tu dogovaraju ogromne kolicine!
Neke kompanije su pravile ugovore za gorivo kad je ono vrtoglavo raslo, strahujuci da ce rasti i ostati na tome.
U medjuvremenu ono palo na tri put manju cijenu (nafta pala na ispod $50) i kad si ti kao "gljiva poslije kise" mozes uletiti i napravit darmar sa niskim cijenama karata.

I sad, ti si radnik te velike avio-firme koja placa doprinose za tvoj penzioni, obecaju ti ranu penziju, dobre beneficije i sve. Oni uloze tvoje pare u recimo taj ugovor za gorivo spekulisuci da ce rasti. U medjuvremenu cijena goriva opadne, cijene karata konkurenata opadnu, ti izgubis musterije, izgubis lovu, dionice ti pocnu padati i od cega ces onda placati doprinose radnicima? Obecas im kule i gradove, i onda im ga zabijes do balcaka, i svi propadnu.
Da si radio drukcije, da si manje obecavao i manje riskirao sa njihovom lovom, recesiju bi izdurao i onda kad krene nabolje izasao kao pobjednik, i ti i tvoji radnici. Ovi drugi zavrse na 'Chapter 7' i na birou.
glog

#297 Re: Kriza u Grčkoj

Post by glog »

jefferson wrote:
glog wrote:

Nije tacno.
Govorim o cijeni u odredjenom trenutku - dakle da danas na trziste dodju low cost kompanija i veliki prevoznik - low cost kompanija ce platiti vecu cijenu, ako ni zbog cega drugog onda zbog manje kolicine koju kupuje.

Velikog prevoznika niko ne tjera da potpisuje ugovor na 3 godine - neka se ogranice na 3 mjeseca, ko im je kriv sto se klade na pogresan ishod u nestabilnoj ekonomskoj stabilizaciji. Spekulisali su i promasili - ili ko se maca laca od maca ce i poginuti.
xyz101

#298 Re: Kriza u Grčkoj

Post by xyz101 »

jeza u ledja wrote: Eto ti kazes jedan Njemac ne zivi dobro jer ga jebiga handre. Sta mislis, je li trenutno bolje jednom Njemcu ili Grku?
.
jos uvijek grci bolje zive od nijemaca.
manje rade, a vise imaju.

problem je sto ce grk radije krenuti u rat nego pognuti glavu i raditi.
a nijemac je na to naucio. :x

inace se slazem sa haris.ba
drzavni penzioni fondovi u svim zemljama svijeta ne mogu ispuniti socijalne zahtjeve danasnjih stanovnika.
da bi to uradili, morali bi se investirati na burzu (sto predlazu republikanski senatori u americi).
jeza u ledja

#299 Re: Kriza u Grčkoj

Post by jeza u ledja »

glog wrote:Je li bolje Nijemcu ili Grku ? Naravno Grku - vec 14 godina je u penziji i sada ce mu je srezati za 10-15%. Sta je Nijemac dobio osim sto ce morati izdvojiti 2-3% svojih primanja da bi finansirao Grka ?
Ma dobro glog, ti se sve rek'o s ovim.
Njemac je glup, Grk je pametan. Jebiga, ne znam sta dalje da ti kazem.

Ako je toj jednoj grckoj mami u penziji sa 51-om godinom sad dobro, budi siguran da ce njena djeca ispastati.

Svijet se vrti oko kapitalizma, ne oko socijalne drzave.
Ta tehnologija o kojoj govoris, razvila se uz pomoc kapitalizma.
Ta odgovornost drzave prema svojim gradjanima razvila se uz pomoc kapitalizma.

Da se razumijemo, nisam ja neki pobornik trulog kapitalistickog sistema, vec za neku kombinaciju sa socijalnom drzavom. U pitanju je balans te dvije stvari, kao i uvijek odgovor je negdje u sredini. Zbog toga i odgovor nije lagan.

Trebas shvatiti da si u takvom sistemu i ti kapitalista, odnosno on ti omogucava da to budes. Ideja 'radnicke klase' i 'proletarijata' zivi samo jos u glavama nostalgicara ili onih koji.....da ne kazem nesto ruznije.
Last edited by jeza u ledja on 12/05/2010 19:55, edited 1 time in total.
glog

#300 Re: Kriza u Grčkoj

Post by glog »

To sto opisujes je potpuni "mismanagement", i zloupotreba sredstava koja se nazalost desila i koju treba preduprijediti. Jesi li ikada cuo za diversifikaciju - ili sto bi u narodu rekli ne stavljaju se jaja u jednu korpu... A da se to ne bi desilo ponovo, treba da radnici svih avio kompanija uhvate uprave za vrat i natjeraju ih na razumno poslovanje a ne suludo kladjenje na ishode sa velikim rizikom.

Kapitalizam je "full contact" sport, i u njemu ili radnik drzi sefa za vrat ili ga prima u supak - ja kao radnik daleko vise volim prvu opciju.
Post Reply