Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

cioda

#276 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by cioda »

sasvim sigurno, ma 99%, ne bih otisla iz svog grada..
ma pobjesnim svaki put kada pomislim na to, sta bi bilo kad ne bi bilo :x
insomniac_90

#277 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by insomniac_90 »

S obzirom na moje godine, ne mogu da kazem da sam propatio u ratu jer se sjecam samo malo sa kraja rata, ali sam jako siguran da bi zivoti mnogih ljudi bili bolji nego sto su sada. Sjecao bi se deda, a ne bi taj rijec bila za mene samo misaona imenica. Moji jako biliski rodjaci bi imali oca, mog amidju koji sigurno ne bi dozvolio da ih neki ljudi tretiraju kao kopilad i da ih ponizavaju. Roditelji bi mi bili boljeg zdravlja. Drustvo ne bi bilo zatrovano nacionalizmom u mjeri u kojoj je to sada. Imao bih bolje djetinjstvo jer bih odrasto u jednom normalnijem i stabilnijem okruzenju. Eh sad ono sto me najvise boli. Kao zemlja clanica EU, BiH bi imala sistem visokog obrazovanja koji bi bio priznat u cijelom svijetu i ne bi svaka fukara svjetska mogla osporavat bosansku diplomu. Ne bih studirao u Americi, nego u Sarajevu mom lijepom i ne bih mrzio sebe i citav svijet svako jutro kad se probudim jer mi nedostaje moja porodica i moj grad. Bio bi u mogucnosti da idem po kafama i izlazim sa svojim pravim prijateljima koje poznajem cijeli zivot sto se kaze, a ne bi tracio svoje vrijeme sa ovim kretenima koje i ne poznajem i sa kojim nemam nista zajednicko (stvarno nisam nacionalista, ali iz mog iskustva sam spoznao da sam mi Balkanci skloni vezivanju i da smo vjerni jedni drugima). Cura koju volim ne bi bila sa drugim i ja ne bi cesto pado u depre zbog toga. Ali da ne ispadne da sam ja neki slucaj za sazaljevanje, nisam. Sam sam napravio svoje izbore i ne kajem se. Vise volim da se obrazujem u jednoj sredini u kojoj se ispiti ne polazu putem bijelih koverata, gdje se niko ne izivljava nada mnom i u kojoj se prije svega cijeni znanje i rad (Ne kazem da su svi fakulteti u BiH takvi, ali pouzdano znam da ih ima i zao mi je kolega koji moraju da trpe ta sranja ostataka komunistickog rezima u kojem je profesor smatran za nesto uzviseno i bozansko, nesto prema cemu treba gajit strahopostovanje). Ne znam da li zato sto sam zatrovan ovim americkim optimizmom jer su oni najveci optimisti po mom misljenju i vjeruju da su u stanju i na mars otic, ali ja vjerujem da ce moja grad i moja drzava jednog dana biti ispunjena nekim pozitvnom duhom i da ce se ekonomska situacija popravit, pa da svi uzivaju bar neki normalniji standard, a ne da jedni imaju u izobilju, a drugi umiru od gladi.
antonija

#278 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by antonija »

Kamo srece, kamo srece...
Smrt

#279 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Smrt »

sigurno ne bi bili u rangu sa albanijom ... to je 100% sigurno ostalo me ne zanima ...
sheikh

#280 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by sheikh »

heheeheh bili bi sretni i zadovoljni :))))) Mogli bi otici gdje god zelimo,bez toga da govorimo da smo opasni :))))
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#281 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by plain vanilla »

Bili bismo manje bijesni i ogorceni. Pogledajte ljude oko sebe, vise se nikome ne vjeruje. Ne treba traziti dalje od ovog foruma primjere kakvi smo postali. Otvorite temu o bilo kome, doci ce neko da ga popljuje i da kaze da je taj i taj lopov. Mislim da bi se nasao neko i o Majci Terezi lose da prica. Ne da bi kvario temu, nego vise jednostavno nikome ne vjerujemo, pusemo i na hladno.
Ja se sjecam tih lijepih, prijeratnih, bezbriznih vremena, iako nisam imala puno godina tada. Ali ljudi su jednostavno bili drugaciji.. otvoreniji, slobodniji, povjerljiviji..
A sad smo proizvod rata :roll:
Obi Wan

#282 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Obi Wan »

Živjeli bi smo u mnogo boljim uslovima za život što je osnovno za u životu !
Smoki

#283 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Smoki »

meni je onako kako je trebalo da bude
zimba teli

#284 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by zimba teli »

da nije bilo rata sigurno ne bih bio na ovom forumu, nego bih obilazio peru i maču piču, sa nekom južnoamerikankom i ladio m..uda u obližnjoj rijeci ( gdje nema pirana) ..

Bolio bi me k.u.r..c. za kredit, i posao..i za izbore ...

Pio bih vekiju, pušio meki malboro :)

Bio bi sigurno bolje nego sada..

Jebem li im majku političarsku, što nas sjebaše.
kokaj

#285 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by kokaj »

E, prije rata sve je bilo pravo, a sad... :x :x :x
simonese

#286 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by simonese »

kokaj wrote:E, prije rata sve je bilo pravo, a sad... :x :x :x
nije bas sve bilo bolje ali masa stvari bolja nego sad
ZozonBL

#287 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by ZozonBL »

Živjeli bi poput Češke i Slovačke samo što je grah htjeo da se mi raspanemo zbog silnih fabrika oružja i Nesvrstanog bloka koje je ogromno tržište i sad su nam ga Ameri preuzeli zahvaljujući našoj gluposti. Banalnosti zla.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#288 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by PipiDugaDevetka »

ZozonBL wrote:Živjeli bi poput Češke i Slovačke samo što je grah htjeo da se mi raspanemo zbog silnih fabrika oružja i Nesvrstanog bloka koje je ogromno tržište i sad su nam ga Ameri preuzeli zahvaljujući našoj gluposti. Banalnosti zla.
jesenjin

#289 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by jesenjin »

Ne mogu da zamislim kako bi izgledao recimo moj zivot.... Vjerovatno bi moja porodica bila sa vecim brojem clanova nego danas!
nineinchnails

#290 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by nineinchnails »

Kako bi nasi zivoti izgledali da nije bilo rata?

Pojma nemam. Da nije bilo rata, mozda bi bilo nesta trece. Mozda se Juga ne bi raspala, mozda bi i dalje bila socijalisticka, mozda ne. Mozda ovo, mozda ono...jedno veliko "mozda"......
Moj bi zivot bio u skladu s tim....... :-D
Elzana

#291 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Elzana »

da nije bilo rata, danas ja ne bih bila osoba koja jesam. ne bih imala isti pogled na život, ljude i stvari. rat i doživljaje koje sam imala, dio su mene, moje ličnosti i mog života. doživljaji izgrađuju moje mišljenje i stavove. naši životi bi izgledali drugačije svakako, možda bolje (možda i lošije za nekoga..) no, ja se pitam u kojem smjeru bi se naša svijest razvila da nije bilo rata? koliko god zvučalo čudno i odbojno, ja ne mogu i ne želim znati kako bih danas sagledala svijet da nisam doživjela rat i sve što je povezano njime. možda je to odbijanje samo moj odbrambeni mehanizam, a možda je i maštanje o životu bez rata odbrambeni mehanizam.. ne znam..
zambaklija

#292 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by zambaklija »

moj bi život izgledao pust i dosadan jer najvjerovatnije nikada nebi upoznao a kamo oženio svoju dragu :D
BARAMBA

#293 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by BARAMBA »

Izgledao bi sigurno bolje...jer:
-ljepše bi proveo najbolje godine,osamnaeste,devetnaeste,dvadesete........
-imao bi bolje školovanje,iskoristio bi Titovu stipendiju koju sam dobio tik pred rat.......
-ne bih sanjao mrtve drugove....
-ne bih pucao iz puške u živu metu.....
-ne bih stao na minu,i bio bi zdraviji i sposobniji....
-djeca me ne bi vidjela nervoznog kada je vrijeme plaćanja računa...
-odmarao bih nedjeljom i provodio vrijeme sa svojom porodicom....
-ne bi mi bio poslodavac čovjek kojem sam nekad radio zadaću....
-ne bih svako jutro sjedao u auto i kontao hoće li izdržati i danas....
-ne bih se odijevao u polovnjacima i na pijaci...
-ne bih objašnjavao djeci kada se nema kako je tek bilo u ratu....
-ne bi mi supruga rekla kad joj kažem da odemo negdje na kafu...potrošit ćeš džaba 10-20 maraka,
bolje da si kupio ulja ili šećera.....
-ne bih sipao goriva za cenera...
-ne bih mrzio zimu...
-ne bih gledao u komšijinu vilu i pitao se "kako?"...
-išao bih svakog ljeta na more.....
-ne bih imao veliki problem kada sam s djecom u marketu....
-ne bi me svaki drugi poznanik na ulici pitao"radiš li?"....
-ne bih pio leksaurine.... :-) :zzzz:
polusvijet

#294 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by polusvijet »

ja asfalta nebi vidio
mimili

#295 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by mimili »

sasvim drugacije :D bila bih tamo gdje se osjecam dobro :) a mozdi i ne bih, ma tko bi ga znao :D
ladyada

#296 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by ladyada »

ne bi se nastavila tradicija ratnih udovica u familiji , pra nene , nene i sad mama .........ne bi govorila za brata, oca rahmetli i jos kusur familije uz njih ........... ne bi izbjegavala da kazem ime mjesta gdje sam odrasla ,jer znam koje me pitanje slijeduje , jesil koga izgubila u ratu jel sad sve normalno ko i prije rata :shock: itd ...........ne bi pola skolske raje na mezarju posjecivala sa pitanjem zasto ............ poginuo bi neko ali to ne vjerujem da bi bilo u ovom obimu mislim ..........zavrsila bi faks ne bi naucila njemacki , koji sam oduvijek mrzila iz dna srca ..........
just_think

#297 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by just_think »

Da nije bilo rata i raspada SFRJ danas bi i dalje bili svjetska sila, ovako smo "niko&nista".
limeni

#298 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by limeni »

just_think wrote:Da nije bilo rata i raspada SFRJ danas bi i dalje bili svjetska sila, ovako smo "niko&nista".
:lol:
aleksandra123

#299 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by aleksandra123 »

Sta bi bilo kada bi bilo.... Tesko pitanje, jer ljudi su uvijek tamo gdje u tom momentu trebaju biti....
ludacha

#300 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by ludacha »

meščini da bi moj život bio isti. tijekom rata faktički balavče bila. i ruku na srce u mome ga kraju i nije nesto vele bilo. znam da je to rijedak slucaj, al bili smo eto te sreće..
Post Reply