- Registracija vozila - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- skafiskafsnjak
#276 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Ma jedina razlika moze biti u tome da vam radnik u osiguranju spusti cijenu na svoju stetuu... sve ostalo je regulisano zakonom pocevsi od polise koja se gleda po kilovatima, putarine po kubikazi i porezu po kw i godina starosti.
Sent from my MT11i using Tapatalk 2
-
goran16v
#277 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Koliko ja znam, a mozda nisam u pravu, ali porez se obracunava iskljucivo prema starosti vozila.L00d wrote:Ma jedina razlika moze biti u tome da vam radnik u osiguranju spusti cijenu na svoju stetuu... sve ostalo je regulisano zakonom pocevsi od polise koja se gleda po kilovatima, putarine po kubikazi i porezu po kw i godina starosti.
- skafiskafsnjak
#278 Re: REGISTRACIJA - infarkt
ima do 3 godine, 3 do 7, 7-10 i preko 10. A sve to paralelno sa kilovatima 
PS: radim u osiguranju : ))
PS: radim u osiguranju : ))
-
530i
#279 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Bakir1 wrote:ne mogu oni castiti necim sto nije njihovo.
premija ti se sastoji od necega sto se zove matematicka rezerva koja sluzi za pokrice stete i zarade osiguranja koja sa svim troskovima ne moze biti veca od 20% sto od police od 234 KM ne moze biti dovoljno za tehnicki od 61 KM a kamo li za sta vise.
Polisa ostaje ista, naravno, i plaća se shodno kategoriji i karakteristikama vozila. Samo ako osiguraš auto kod XX osiguranja koje, igrom slučaja, posluje u istoj zgradi kao i tehnički pregled (ne znam kako je to pravno podijeljeno) dobiješ gratis tehnički pregled, a to je ušteda od nekih 50+ KM. I zašto ja ne bih to uradio? Kod drugih agencija za registraciju i(li) osiguranja plaćam sve isto, ali bez tog popusta na ime t.p.-a.
- Bakir1
#280 Re: REGISTRACIJA - infarkt
pa tebi niko to ne brani ne vidim zasto bi, ali posto znam o cemu je rijec kazem ti da se to po pravilima ne smije raditi i da je kao takvo kriminal osiguravajucih kuca
-
530i
#281 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Dok prolazi - prolazi...i meni je dobro.
-
preludezalude
#282 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Ne moze biti kriminal nikakav. Osiguravajuca kuca je firma koja posluje i daje popuste kako oni ocjene da treba.Bakir1 wrote:pa tebi niko to ne brani ne vidim zasto bi, ali posto znam o cemu je rijec kazem ti da se to po pravilima ne smije raditi i da je kao takvo kriminal osiguravajucih kuca
Na papiru police mozda i pise ista cifra kod svih kuca, ali on kaze tehnicki pregled oni snose i slicne stvari pa zato ispadne registracija u konacnici jeftinija. Ali znam definitivno da je Jahorina daleeeko najjeftinija. Kod mog zadnjeg registrovanja auta obisao sam tri osiguravajuce kuce i lijepo im dam podatke od auta i daju mi ponudu kompletne registarcije do kraja. Sve tri cifre su bile razlicite.
-
preludezalude
#283 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Dobro si prosao. Da si u RS-u, mislim da bi te kostalo oko 1300KM.iceman ze wrote:
Uporedio sam troskove registracije za 2011 i 2012:
2011: Polica Sarajevo osiguranja: 416 KM, Naknada za ceste 250 KM, Porez na imovinu 50 KM, Tehnicki pregled 61 KM, Zeleni karton 4 KM, Pomoc na cesti 8 KM, Stiker 5 KM, Vodoprivreda 20 KM, Eko taksa 15 KM, Administrativna taksa 10 KM...... uslugu agencije i uplatnica nisu naplatili.
2012: Polica BSO: 416 KM +9 KM za osiguranje putnika; svi ostali troskovi su isti, osim sto sad imam uslugu agencije 10 KM i uplatnice 6 KM.
Meni je ista registracija bez obzira na osiguranje koje izaberem, dakle slazem se sa Bakirom oko drzavne kontrole u oblasti osiguranja.
- Bakir1
#284 Re: REGISTRACIJA - infarkt
ja ti opet podcrtavam cijena police je fiksna.
sta osiguranje prodaje, dadzbine drzavi? tehnicki pregled?
ne tvrdoglavi se bezveze, kriminal je itekakav, ne smiju placati za tebe tehnicki pregled to neka ti bude jasno niti bilo kakve rabate na ao davati.
ti osiguranju placas osiguranje koje za tvoj auto iznosi 418 KM kako ti je napisao iznad forumas koji ima isti auto.
zarada osiguranja je 20% od tvoje police koja iznosi 418 KM, pod predpostavkom da ti cjelokupan iznos poklone, a to nije moguce jer u ovom procentu im je sve, to je 80 KM.
koliko ti je jeftinija registracija?
uzmi napismeno ponudu od jahorine ako rade sve po zakonu, u kojoj pise cijena registracije motornog vozila snage motora xy KW zapremine motora xy.
dobit ces je al u limburgu
sta osiguranje prodaje, dadzbine drzavi? tehnicki pregled?
ne tvrdoglavi se bezveze, kriminal je itekakav, ne smiju placati za tebe tehnicki pregled to neka ti bude jasno niti bilo kakve rabate na ao davati.
ti osiguranju placas osiguranje koje za tvoj auto iznosi 418 KM kako ti je napisao iznad forumas koji ima isti auto.
zarada osiguranja je 20% od tvoje police koja iznosi 418 KM, pod predpostavkom da ti cjelokupan iznos poklone, a to nije moguce jer u ovom procentu im je sve, to je 80 KM.
koliko ti je jeftinija registracija?
uzmi napismeno ponudu od jahorine ako rade sve po zakonu, u kojoj pise cijena registracije motornog vozila snage motora xy KW zapremine motora xy.
dobit ces je al u limburgu
-
preludezalude
#285 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Bakire, sta si zapeo za polisu. Naslov teme je "REGISTRACIJA", a ne osiguranje.
-
preludezalude
#286 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Ne interesuje nikoga koliko kosta osiguranje, vec koliko kosta registracija auta ukupno. Zasto nebi osiguranje smjelo placati tehnicki pregled svojim klijentima??? U cemu je tu kriminal?????
- Bakir1
#287 Re: REGISTRACIJA - infarkt
nisam ja zapeo ni za sta, registracija motornog vozila kao takvog se sastoji od:
osiguranja ili police koja kosta prema kw
tehnickog pregleda koji kosta prema kategoriji motornog vozila
obaveza prema drzavi koje se formiraju prema starosti, zapremini motora i slicno.
izbaci uljeza koji daje rabate na cjelokupan iznos registracije motornog vozila
ne smije osiguranje placati tehnicki za tebe, ima u zakonu i pravilnicima takav clan.
neka ti donesu uplatnicu na kojoj pise uplatilo osiguranje za tebe.
i nju ces kao i pisanu ponudu dobiti u limburgu
osiguranja ili police koja kosta prema kw
tehnickog pregleda koji kosta prema kategoriji motornog vozila
obaveza prema drzavi koje se formiraju prema starosti, zapremini motora i slicno.
izbaci uljeza koji daje rabate na cjelokupan iznos registracije motornog vozila
ne smije osiguranje placati tehnicki za tebe, ima u zakonu i pravilnicima takav clan.
neka ti donesu uplatnicu na kojoj pise uplatilo osiguranje za tebe.
i nju ces kao i pisanu ponudu dobiti u limburgu
- drndalo
#288 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Zato sto je zabranjeno...preludezalude wrote:Zasto nebi osiguranje smjelo placati tehnicki pregled svojim klijentima???
-
530i
#289 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Ljudi, na uplatnicama je sve okej, ja sam uplatio sve. A znam i kako se to radi (čašćenje sa t.p.-om), samo to vam neću reći 
-
preludezalude
#290 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Dobije se uplatnica tj racun od tehnickog. Tehnicki ne mozes zavrsiti dok ne platis. Kako osiguranje kasnije umanji cifru i zasto, mene uopste ne interesuje. Tema je o registraciji vozila i stanje je takvo da registracija u konacnici ne kosta isto kod svih osiguravajucih kuca. I naravno da cu se odluciti za jeftinijeg. Nemam ni jedan razlog da bi se odlucio za skuplju opciju.
- Bakir1
#291 Re: REGISTRACIJA - infarkt
@530
to je upravo ono sto sam govorio neces dobiti uplatnicu od osiguranja da je uplatilo na tvoje ime.
@prelude
isto ovo sto je napisano iznad, ako je to sve ok i ako je to po slovu zakona trazi pismenu ponudu i kada dobijes istu i uplatnicu od tehnickog na kojoj pise da je osiguranje xy platilo taj tehnicki skidam kapu i potpisujem kapitulaciju.
osiguranje ne moze prodavati registraciju nego policu.
uostalom kupi kutiju cigara sa cijenom manjom od one koja pise na akcizi, moze ako kupis sleper ili ako svjesno kupujes jal fus jal ukradeno. dok to radis svjesno saucesnik si u njihovim rabotama.
i generalno da se ovdje samo malo preformulisem, rabat na cijenu registracije motornog vozila koji prelazi 10% znaci da ta ista osiguranja varaju vas kao svoje komitente i cine stetu onim "skupljim" osiguranjima jer novce iz pokrica za stete pricinjene trecim licima, za sta sluzi ao, poklanjaju u svrhu dampinga cijene.
sve je to fino dok ne dosegnu kriticnu masu, a tada prema zakonu velikih brojeva stete unutar istog osiguranja su neminovne sto za posljedicu ima sta drugo nego isplatu stete u periodu van zakonskog roka, natezanja sa pravnicima procjeniteljima ciganske ponude i slicno.
to je upravo ono sto sam govorio neces dobiti uplatnicu od osiguranja da je uplatilo na tvoje ime.
@prelude
isto ovo sto je napisano iznad, ako je to sve ok i ako je to po slovu zakona trazi pismenu ponudu i kada dobijes istu i uplatnicu od tehnickog na kojoj pise da je osiguranje xy platilo taj tehnicki skidam kapu i potpisujem kapitulaciju.
uostalom kupi kutiju cigara sa cijenom manjom od one koja pise na akcizi, moze ako kupis sleper ili ako svjesno kupujes jal fus jal ukradeno. dok to radis svjesno saucesnik si u njihovim rabotama.
i generalno da se ovdje samo malo preformulisem, rabat na cijenu registracije motornog vozila koji prelazi 10% znaci da ta ista osiguranja varaju vas kao svoje komitente i cine stetu onim "skupljim" osiguranjima jer novce iz pokrica za stete pricinjene trecim licima, za sta sluzi ao, poklanjaju u svrhu dampinga cijene.
sve je to fino dok ne dosegnu kriticnu masu, a tada prema zakonu velikih brojeva stete unutar istog osiguranja su neminovne sto za posljedicu ima sta drugo nego isplatu stete u periodu van zakonskog roka, natezanja sa pravnicima procjeniteljima ciganske ponude i slicno.
-
preludezalude
#292 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Danas kompletna registracija ide ili moze ici preko osiguravajuce kuce. Sve zavrsis u osiguranju, oni zavrse ovjeru saobracajne u MUP-u. Ti pokupis ovjerenu saobracajnu u osiguravajucoj kuci. Ja sam dobio iz 3 kuce napismeno ponudu i sve tri su bile razlicite. Sad neznam u cemu je razlika bila jer je to bilo u 5. mjesecu prosle godine. Svaka stavka posebno je bila navedena i cijena posebno.Bakir1 wrote:@530
@prelude
Nemoj biti bukvalac. Tehnicki pregled moras platiti da bi ga prosao i da bi dobio potvrdu tj racun. Kasnije bi osiguranje tu cifru izbilo iz konacne racunice, ali ti jos uvijek imas racun tj uplatnicu o placenom tehnickom pregledu. Uplatnica mora glasiti na tvoje ime. Ne moze glasiti na ime osiguranja. Uplatnica je na tvoje ime, a ko je dao pare je potpuno nebitno. Dao Pero, Lazo, Huso ili osiguravajuca kuca, potpuno je nebitno jer uplatnica glasi na tvoje ime.
- Bakir1
#293 Re: REGISTRACIJA - infarkt
ja bukvalac
nema jeftinije ili skuplje registracije svugdje mora biti ista.
kako onda korisnici lizniga i ti isti lizinzi placaju za svoje korisnike tehnicki.
osiguravajuca kuca ne smije vrsiti usluge registracije vozila, to mogu raditi samo posebno registrovane agencije.
i opet ti kazem cijena registracije je po zakonu definisana i svi njeni elementi su fiksni pa prema tome mora biti svuda ista.
ako placas jeftinije a nemas vozni park od 20 automobila svjesno si saucesnik u rabotama
nema jeftinije ili skuplje registracije svugdje mora biti ista.
kako onda korisnici lizniga i ti isti lizinzi placaju za svoje korisnike tehnicki.
osiguravajuca kuca ne smije vrsiti usluge registracije vozila, to mogu raditi samo posebno registrovane agencije.
i opet ti kazem cijena registracije je po zakonu definisana i svi njeni elementi su fiksni pa prema tome mora biti svuda ista.
ako placas jeftinije a nemas vozni park od 20 automobila svjesno si saucesnik u rabotama
-
preludezalude
#294 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Stvarno si uporan. Registracija vozila nije svugdje ista. Svjesno sam saucesnik u rabotama, jesam. Ali nisam u kriminalu. Jos nisam cuo da je neko krivicno gonjen zbog tih stvari. Nema nista sakriveno, sve je opste poznato i cisto. Ti registruj gdje je najskuplje jer je tu sigurno sve po zakonu. Ja cu da registrujem gdje je najjeftinije i opet imamo iste papire. Razlika je jedino sto si ti dao vise novca za istu stvar.Bakir1 wrote:ja bukvalac![]()
![]()
nema jeftinije ili skuplje registracije svugdje mora biti ista.kako onda korisnici lizniga i ti isti lizinzi placaju za svoje korisnike tehnicki.
-
polovka
#295 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Meni osiguranje vratilo 100 KM nakon što sam izvršio uplatu i njima donio uplatnice.Oni to rade povremeno, meni su rekli da im je u toku neka akcija
, tako da je svako ko je preko njih radio bio dobar za određenu sumu zavisno od visine registracije.
Jel legalno ili ne mene iskreno boli qrac
I da, ostavim im auto, dodjem po njega na kraju radnog vremena, uzmeš ključeve i saobraćajnu i gas
Jel legalno ili ne mene iskreno boli qrac
I da, ostavim im auto, dodjem po njega na kraju radnog vremena, uzmeš ključeve i saobraćajnu i gas
-
preludezalude
#296 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Kazes da osiguravajuce kuce ne smiju vrsiti registraciju vozila.
Onda i MUP svjesno radi kriminalne radnje kad ovjeri saobracajnu koju donese osiguravajuca kuca.
Onda i MUP svjesno radi kriminalne radnje kad ovjeri saobracajnu koju donese osiguravajuca kuca.
-
preludezalude
#297 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Pa naravno. I sve je crno na bijelo. Legalno je cim je MUP ovjerio saobracajnu.polovka wrote:Meni osiguranje vratilo 100 KM nakon što sam izvršio uplatu i njima donio uplatnice.Oni to rade povremeno, meni su rekli da im je u toku neka akcija, tako da je svako ko je preko njih radio bio dobar za određenu sumu zavisno od visine registracije.
Jel legalno ili ne mene iskreno boli qrac![]()
- Bakir1
#298 Re: REGISTRACIJA - infarkt
pa normalno da sam uporan jer znam o cemu pricam a ne lupam bezveze.
jos jednom registracija vozila:
polica
davanja drzavi
tehnicki
zakon napisao sta koliko se mora platiti.
ti platio jeftinije, kako???
saucesnik u rabotama koje imaju za svrhu damping cijene koji je izravno povezan sa omalozavanjem svake stete i enormno velikim rokovima isplate istih.
meni ne vjerujes nego si ti poslozio svoja djela u stvarnosti pametnije?
evo citaj:
http://www.bhdani.com/arhiva/268/t26802.shtml
polica
davanja drzavi
tehnicki
saucesnik u rabotama koje imaju za svrhu damping cijene koji je izravno povezan sa omalozavanjem svake stete i enormno velikim rokovima isplate istih.
evo citaj:
sve pise u raznoraznim zakonima, treba citati a ne na osnovu subjektivnih dojmova donositi sudovepreludezalude wrote:Kazes da osiguravajuce kuce ne smiju vrsiti registraciju vozila.![]()
![]()
![]()
![]()
-
preludezalude
#299 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Ne ljuti se ali ispade da lupas. Pusti teoriju, vec pogledaj u praksi koliko kosta. Pa evo sad ti covjek rece da je prosao jeftinije 100KM. Cim je MUP ovjerio saobracajnu, sve je legalno i u redu.Bakir1 wrote:pa normalno da sam uporan jer znam o cemu pricam a ne lupam bezveze.
polica
davanja drzavi
tehnicki
evo citaj:
Svo vrijeme si uporan da je registracija kosta isto u svim osiguravajucim kucama. Nisi u pravu. Razlika moze ici i 100KM i to za neko manje auto sa malo kilovata.
-
polovka
#300 Re: REGISTRACIJA - infarkt
Prođe 10 bajrama od pisanja ovog teksta iz BH Dana i šta se desilo
Jel dobiješ zelenu kartu ili ne?
Registracija nije svugdje ista, pa svaka kuća se bori da na neki način privuče klijente, pa tako i nudi neke pogodnosti u odnosu na ostale, tako da ne može biti isto jebaji ga.
Neko će registrovati npr.u Zovki jer oni daju 4 besplatna šlepa, neko će negdje drugo iz nekih drugih razloga.
Jel dobiješ zelenu kartu ili ne?
Registracija nije svugdje ista, pa svaka kuća se bori da na neki način privuče klijente, pa tako i nudi neke pogodnosti u odnosu na ostale, tako da ne može biti isto jebaji ga.
Neko će registrovati npr.u Zovki jer oni daju 4 besplatna šlepa, neko će negdje drugo iz nekih drugih razloga.