Virtualna stomatološka ordinacija

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
eluna

#276 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by eluna »

obzirom da sam kritičan pacijent u realnoj ordinaciji - psihološki i neki motorički problemi sa vilicom - meni i jeste najbolje da posjećujem ovu virtuelnu ordinaciju :)

helem, čika zubo, pomagaj!

baš na staru godinu počne da me žiguca ona mrvica mesa između donjih jedinica, da bi se za dva dana, tj. do nedelje, upalilo meso na donjoj vilici od keca do 3 lijevo. Odem zubi na hitnoj u SA, i pošto pijem još neke lijekove za kontrolu prolaktina, odluči da probamo bez antibiotika.

Uglavnom, ispiranje mlakom slanom vodom, i pranje dva puta dnevno, uz povremeno mazanje Gengigelom i ispiranjem istim poslije pranja, riješila se stvar na kecu u dvojki (uglavnom je kod četkanja zuba prokvarilo to meso i stvar se smirila - više ni zubi nisu osjetljivi).

No, 3 je još kritična. Imam između 2 i 3 dole lijevo veliko zadebljanje/oteklinu, koje je potkrvarilo i bolno je i na najmanji dodir. danas je malo prokrvarilo i sada je bolje, ali još se nije saniralo kao na kecu i dvojci.

Pitanje: da li da nastavim sa ovom terapijom, ili da idem snimati zub?? i šta bi moglo biti u pitanju, i kakv e posljedice može imati ako samo ovako saniram stanje?

Napomena: pokrenuo se umnjak dole lijevo koji inače teško izbija jer vilica nije do kraja pravilno formirana, tj. manja je nego što bi zubima trebalo pa je umnjaku "tijesno", a pokrenula se i gornja lijeva 3 (?! - zaglavljen mliječni zub izvađen je u 18-oj godini života, tj. prije 15 godina, i tek se zabijelilo meso, a zub se još ne vidi, samo mu se obrisi naziru :) ..... zar nisam slučaj za udžbenike :) ), a osjetim da su mi se malo upalile i žlijezde ispod 3 dole lijevo (na samom prelazu od vrata prema vilici osjetim zatezanje).
old_drummer

#277 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by old_drummer »

MAN-lion's coach wrote:Moram ja dati upit za stomatologe
Imam herpes već oko mjesec i po stalno se vraća samo što prođe,dali su mi da uradim nalaze,mazala sve i svašta,ali doktor smatra da mi je od stresa tj.od osmice koja je dobro srasla i do pola izašla to se javlja.
Jesam vadila dvije donje ali da li zaista ta osmica može toliki stres izazvati da ima nenormalno puno recidiva herpesa?
Napominjem da nemam nekih ekstra problema sem da nemogu baš skroz otvoriti usta jer mi vilica zapinje a povremeno me boli kao iznad obraza s desne strane gdje je taj zub se zaglavio.Ja to začas riješim plivadonom,ali koliko vidim beuspješno kad ovaj dosadn herpes samo navaljuje. :?

Hidrociklin mast. Prodje za dva dana :wink:
PalaSa Marsa

#278 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by PalaSa Marsa »

old_drummer wrote:
Imam herpes već oko mjesec i po stalno se vraća samo što prođe,dali su mi da uradim nalaze,mazala sve i svašta,ali doktor smatra da mi je od stresa tj.od osmice koja je dobro srasla i do pola izašla to se javlja.
Jesam vadila dvije donje ali da li zaista ta osmica može toliki stres izazvati da ima nenormalno puno recidiva herpesa?
Napominjem da nemam nekih ekstra problema sem da nemogu baš skroz otvoriti usta jer mi vilica zapinje a povremeno me boli kao iznad obraza s desne strane gdje je taj zub se zaglavio.Ja to začas riješim plivadonom,ali koliko vidim beuspješno kad ovaj dosadn herpes samo navaljuje. :?

Pojacat' B- vitamin i naravno spoljasnja pratnja kremama. :-D
eluna

#279 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by eluna »

kamen spoticanja wrote:
sodom wrote:
kamen spoticanja wrote:
1.naravno da je moguce,ako postoji dovoljna kolicina kosti implant je moguce ugraditi...ako pak ne postoji...postoje razni nacini da se nivo kosti poveca...kostanim greftovima i sl...nego zanima me kakva je bila fraktura vilice...da li ona vertikalna (dakle pukla je vilicna kost po duzini) ili su se slomili pojedini fragmenti kosti zubne alveole
2.odokativno veze nemam :D to ipak moras pitati po ordinacijama u sarajevu one koji implantiraju
3.s desnima je vazda cirkus :D volio bih da znam sta je uzrocnik povlacenja desni...kamenac,ne pravilno cetkanje,neke navike,ortodontski problemi zuba....? pa cu ti pokusati pomoci?
svako dobro zelim :)
1. Vilica je polomljena i uklonjena kako bi se dijelovi korijena izvadili, dakle namjerno je uklonjena dlijetom.
2. OK, hvala.

3. Kamenac mi se poceo pojavljivati kada sam poceo da intenzivnije konzumiram cigarete, kao poslijedica kamenca i desni su se pocele povlaciti (valjda).
Prestao sam pusiti, ali je kamenac ostao (nema ga puno) a desni se izgleda i dalje kao pomalo povlace.
Cetkam zube 3x dnevno, cetkicom srednje tvrdoce, a inace imam veoma gusto postavljene zube (izvadjene zdrave 3 četvorke kako bi se stvorilo dovoljno mjesta za ostale zube).
Šta je uzrok, stvarno ne znam... šta bi mogao biti?
1.ok, shvatio, bilo je to tzv komplikovano vadjenje zuba...rtg snimkom vrlo lako je utvditi nivo alveolarne kosti...svako ko se bavi implantologijom znati ce procjeniti da li je nivo kosti dovoljan...no ako se radi o ne bas mnogo starom pacijentu, u dobrom zdravstvenom stanju ne sumnjam da je kosti dovoljno :) moguce je da bude nekih estetskih problema nakon implaniranja,no u podrucju zuba o kome govoris to toliko i nije vazno...
2.nema na cemu :)
3.kamenac se stvara nevezano za konzumiranje cigareta...kamenac ce se stvarati sve dok traje lucenje pljuvacke...dakle do kraja zivota(koliko ce se stvarati to je individualno i genetski predispozirano)...cigarete samo oboje kamenac pa ga lakse i upecatljivije vidis :) ...e sad koliko sam shvatio ovako bez pregleda ti imas ortodonsku predispoziciju s neredovitim ciscenjem kamenca...dakle stanje zvano periodontitis se razvilo...moj je savjet (opet pod predpostavkom da sam dobro diagnosticirao ovako virtualno :) )redovito skidanje kamenca...idelano svakih 6 mjeseci...ili bar jednom godisnje...upotreba zubnog konca svaki dan,i ispravljanje tehnika cetkanja...za ispravne tehnike cetkanja pitaj svog stomatologa...neka ti pokaze na tvojim zubima pred ogledalom :)
svako dobro zelim :)[/quote]

:( zar postoji pravilna i nepravilna trehnika četkanja zuba?! :? :?
MAN-lion's coach

#280 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by MAN-lion's coach »

PalaSa Marsa wrote:
old_drummer wrote:

Pojacat' B- vitamin i naravno spoljasnja pratnja kremama. :-D
Nema od toga ništa.Ovo govorim iz iskustva.Doktori tvrde da je osmica razlog pa ja zato i pitam da li je moguće imati 7-8 recidiva za mjesec i po i da je to od tog zuba iako nikakvih upala nemam konkretno na zubnom mesu..Popila sam već 2 kutije bevipleksa,vitamina raznih ali od toga nema ništa.Jer nije uredu samo mazati ada se poavi svakih 10 dana.Mora postojati razlog njegovog stalnog izbijanja.
kamen spoticanja

#281 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by kamen spoticanja »

bez_ideje wrote:Postoji li neki nacin da se rekonstruise krunica zuba....mislim na zubima gdje imam plombu,na dijelu gdje je zagriz....pa da se uradi nesto preko toga,nekom keramikom ,da izgleda kao da nista nije radjeno na njemu
nisam siguran da sam razumio pitanje?
kamen spoticanja

#282 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

hmm...pokusavam da povezem na koji nacin pravite korelaciju izmedju neizraslog zadnjeg kutnjaka i herpesa...
ako sam dobro razumio tebi puca ugao usne? ili imas pravu herpeticnu formu s vezikulama(mjehuricima),upaljenim okolnim tkivom i ostalo sto s herpesom ide?
malo mi je sve nejasno jer hepes je virusna manifestacija i nema nikakve veze s rastom umnjaka...posebno kad se radi o gornjim...hajde mogu kazat da ima neka vrsta predispozirajuceg faktora tipa stresa ali osjecas li ti ikakav stres?
i ono sto je zanimljivo i zbog cega ja uopste sumnjam da se radi o herpesnoj formi jeste to da se konstantno vraca...mislim da se ipak radi o pucanju ugla usne(sto je sasvim normalno za ovo doba godine posebno ako hronicno imas suhe usne a volis otvarati usta :D )
i jos mi je nejasno sta znaci "zapinje mi vilica" ? kako se to manifestira?
puno bi mi pomoglo ako imas kakvu sliku problema...mozes je postat na pp
kamen spoticanja

#283 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

eluna wrote:obzirom da sam kritičan pacijent u realnoj ordinaciji - psihološki i neki motorički problemi sa vilicom - meni i jeste najbolje da posjećujem ovu virtuelnu ordinaciju :)

baš na staru godinu počne da me žiguca ona mrvica mesa između donjih jedinica, da bi se za dva dana, tj. do nedelje, upalilo meso na donjoj vilici od keca do 3 lijevo. Odem zubi na hitnoj u SA, i pošto pijem još neke lijekove za kontrolu prolaktina, odluči da probamo bez antibiotika.

Uglavnom, ispiranje mlakom slanom vodom, i pranje dva puta dnevno, uz povremeno mazanje Gengigelom i ispiranjem istim poslije pranja, riješila se stvar na kecu u dvojki (uglavnom je kod četkanja zuba prokvarilo to meso i stvar se smirila - više ni zubi nisu osjetljivi).

No, 3 je još kritična. Imam između 2 i 3 dole lijevo veliko zadebljanje/oteklinu, koje je potkrvarilo i bolno je i na najmanji dodir. danas je malo prokrvarilo i sada je bolje, ali još se nije saniralo kao na kecu i dvojci.

Pitanje: da li da nastavim sa ovom terapijom, ili da idem snimati zub?? i šta bi moglo biti u pitanju, i kakv e posljedice može imati ako samo ovako saniram stanje?

Napomena: pokrenuo se umnjak dole lijevo koji inače teško izbija jer vilica nije do kraja pravilno formirana, tj. manja je nego što bi zubima trebalo pa je umnjaku "tijesno", a pokrenula se i gornja lijeva 3 (?! - zaglavljen mliječni zub izvađen je u 18-oj godini života, tj. prije 15 godina, i tek se zabijelilo meso, a zub se još ne vidi, samo mu se obrisi naziru :) ..... zar nisam slučaj za udžbenike :) ), a osjetim da su mi se malo upalile i žlijezde ispod 3 dole lijevo (na samom prelazu od vrata prema vilici osjetim zatezanje).
hm...citam malo simptome,i malo su zbunjujuci ovako bez pregleda...tacnije moguce su dvije diagnoze u ovom podrucju donjih frontalnih zuba...ne bi bilo lose da napravis kakav snimak pa mi posaljes...najbolje da uradis kompletan OPG (ortopantomograf)...to ti je snikam kompletnog stanja gornje i donje vilice...
mada mislim da znam o cemu se radi jer ovo uvecano je kljuc...a ovakvo stanje ima i stepen hitnosti pa obavi snimak sto prije
kamen spoticanja

#284 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

eluna wrote: :( zar postoji pravilna i nepravilna trehnika četkanja zuba?! :? :?
naravno...cetkanje zuba nauka je za sebe :)
evo recimo kako izgledaju zubi nakon mnogo godina nepravilnog cetkanja:

Image

pisao sam mnogo na ovoj temi o tehnikama pravilnog cetkanja...malo prelistaj,nachi ces sigurno :)
Sunrise00

#285 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by Sunrise00 »

eh opet ja :D
ova osmica sto raste, samo je malkice probila na jednom cosku. Primijetila sam da mi se tu zavuce hrana i koliko god da cetkam ostane, nikako da je izvucem odatle. Onda sam cackala i to, ali imam osjecaj da je i dalje tu :D postoji li kakav drugi nacin da se rijesim toga :D

dalje jedno generalno pitanje :D Imam poprilicno los kvalitet zuba, iz jedne jedinice i dvije dvice sam vadila zivce, druga jedinica je nadogradjena jer je bila slomljena, u ostalima imam plombe ali mislim da izmedju njih imam pigment, koji kako sam cula vrlo lako predje u karijes :D elem, cetkam zube, cistim koncem nema sta ne radim ali sam naslijedila taj los kvalitet :D helem, jel' se to moze trajno rijesiti ikako osim da pravim sve nove zube (recimo u sljedecih 10-15 godina, ne odmah :D ) je li moguce i koliko da se ovi sad oporave :D tako da ne moram praviti nove, jer mi je to malo jezivo :lol:
bez_ideje

#286 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by bez_ideje »

kamen spoticanja wrote:
bez_ideje wrote:Postoji li neki nacin da se rekonstruise krunica zuba....mislim na zubima gdje imam plombu,na dijelu gdje je zagriz....pa da se uradi nesto preko toga,nekom keramikom ,da izgleda kao da nista nije radjeno na njemu
Recimo imam zub koji je plombiran,kad je to radjeno izbusen je gornji dio zuba i ubacena plomba,iako je ta plomba bijela to se vidi jer nema onih karakteristicnih reljefa na dijelu zuba gdje je zagriz .Zanima me moze li se preko plombe uraditi neka keramicka rekonstrukcija ,da zub izgleda k'o nov?
kamen spoticanja

#287 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Sunrise00 wrote:eh opet ja :D
ova osmica sto raste, samo je malkice probila na jednom cosku. Primijetila sam da mi se tu zavuce hrana i koliko god da cetkam ostane, nikako da je izvucem odatle. Onda sam cackala i to, ali imam osjecaj da je i dalje tu :D postoji li kakav drugi nacin da se rijesim toga :D

dalje jedno generalno pitanje :D Imam poprilicno los kvalitet zuba, iz jedne jedinice i dvije dvice sam vadila zivce, druga jedinica je nadogradjena jer je bila slomljena, u ostalima imam plombe ali mislim da izmedju njih imam pigment, koji kako sam cula vrlo lako predje u karijes :D elem, cetkam zube, cistim koncem nema sta ne radim ali sam naslijedila taj los kvalitet :D helem, jel' se to moze trajno rijesiti ikako osim da pravim sve nove zube (recimo u sljedecih 10-15 godina, ne odmah :D ) je li moguce i koliko da se ovi sad oporave :D tako da ne moram praviti nove, jer mi je to malo jezivo :lol:
za prvi dio pitanja ako se radi o donjoj osmici ekstrakcija zuba je jedino trajno i ispravno rijesenje :)
drugi dio pitanja nisam razumio bas najbolje...na sta tacno mislis pod ovim "trajno da ih rijesis"?
kamen spoticanja

#288 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

bez_ideje wrote:
kamen spoticanja wrote:
Recimo imam zub koji je plombiran,kad je to radjeno izbusen je gornji dio zuba i ubacena plomba,iako je ta plomba bijela to se vidi jer nema onih karakteristicnih reljefa na dijelu zuba gdje je zagriz .Zanima me moze li se preko plombe uraditi neka keramicka rekonstrukcija ,da zub izgleda k'o nov?
ma moguce je uraditi karamicki laminat na frontalni dio krunice...ili uraditi keramicku navlaku na cijeli zub...
mada moze se to kvalitetno uraditi i promjenom postojece plombe...dakle samo uraditi novu
Sunrise00

#289 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by Sunrise00 »

kamen spoticanja wrote:

za prvi dio pitanja ako se radi o donjoj osmici ekstrakcija zuba je jedino trajno i ispravno rijesenje :)
drugi dio pitanja nisam razumio bas najbolje...na sta tacno mislis pod ovim "trajno da ih rijesis"?
radi se o svim zubima :D pod trajno rijesiti mislim da ne moram svakih nekoliko mjeseci popravljati po 5 zuba :D
kamen spoticanja

#290 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Sunrise00 wrote:
kamen spoticanja wrote:

radi se o svim zubima :D pod trajno rijesiti mislim da ne moram svakih nekoliko mjeseci popravljati po 5 zuba :D
ili promjeni prehrambene navike...dakle smanji secere ili promjeni stomatologa...mnogo je 5 zuba svako par mjeseci :wink:
Sunrise00

#291 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by Sunrise00 »

kamen spoticanja wrote: ili promjeni prehrambene navike...dakle smanji secere ili promjeni stomatologa...mnogo je 5 zuba svako par mjeseci :wink:
hvala :D ma to je vise bilo figurativno :D znaci oni se mogu 'regenerisati' (jel' se to tako kaze :lol: )
bez_ideje

#292 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by bez_ideje »

Znas li koliko su trajne te navlake na krunicama ? Jel po principu koliko para toliko muzike ?
kamen spoticanja

#293 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Sunrise00 wrote:
kamen spoticanja wrote: ili promjeni prehrambene navike...dakle smanji secere ili promjeni stomatologa...mnogo je 5 zuba svako par mjeseci :wink:
hvala :D ma to je vise bilo figurativno :D znaci oni se mogu 'regenerisati' (jel' se to tako kaze :lol: )
nazalost,zubi nemaju tu mogucnost regeneracije...
kamen spoticanja

#294 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

bez_ideje wrote:Znas li koliko su trajne te navlake na krunicama ? Jel po principu koliko para toliko muzike ?
ovde i nije o tome rijec...vise se radi o pravilno postavljenoj indikaciji...a cijena je svakako laboratorijski dirigovarana..
MAN-lion's coach

#295 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by MAN-lion's coach »

kamen spoticanja wrote:
hmm...pokusavam da povezem na koji nacin pravite korelaciju izmedju neizraslog zadnjeg kutnjaka i herpesa...
ako sam dobro razumio tebi puca ugao usne? ili imas pravu herpeticnu formu s vezikulama(mjehuricima),upaljenim okolnim tkivom i ostalo sto s herpesom ide?
malo mi je sve nejasno jer hepes je virusna manifestacija i nema nikakve veze s rastom umnjaka...posebno kad se radi o gornjim...hajde mogu kazat da ima neka vrsta predispozirajuceg faktora tipa stresa ali osjecas li ti ikakav stres?
i ono sto je zanimljivo i zbog cega ja uopste sumnjam da se radi o herpesnoj formi jeste to da se konstantno vraca...mislim da se ipak radi o pucanju ugla usne(sto je sasvim normalno za ovo doba godine posebno ako hronicno imas suhe usne a volis otvarati usta :D )
i jos mi je nejasno sta znaci "zapinje mi vilica" ? kako se to manifestira?
puno bi mi pomoglo ako imas kakvu sliku problema...mozes je postat na pp
Moja doktorica misli da je herpes uzrokovan stresom od te zaglavljene osmice pa organizam to tako manifestuje.Nešto slično mi je bilo kod poznanice da joj je stalno išla krv iz nosa i 100 pregleda je napravila i na kraju kad je izvadila te osmice to joj se više nije javljalo. :shock:
Nemam temperature da se baš osjeti, a ni na toplomjeru :-) ,ali jednostavno ta me strana boli oko obraza ponekada i to tako grozno probija kroz cijelu glavu.Nije to onaj obični svakodnevni stres zaista.Nemam probleme sa imunitetom popila sam svega i svačega od vitamina C-Ca sandoz,bevipleksa,propolisa i to inače uzimam neovisno od prehlade koju godinama nisam imala kao ni temperaturu (od kada sam izvadila krajnike nikad bolesna nisam bila).Hronično suhe usne neam,inače mi se javljao jednom-dvaput godišnje i brzo bi prošao.Mećem propolaid balzam za usne,a zadnje mi je dala hernovir mast i osušila mi je taj zadnji manji herpes koji asm imala prije 2 dana.
Klasični herpes na usni (izbije standardno suši se otpadne krastica,ali to je učestalo u zadnjih mjesec i po).I nije baš na ćošku usne već gore na rubu gornje.Prvi put je bio pakao neviđenih razmjera pa su me oblge borne kiseline spasile.

Nemam ništa snimaka naručena sam za par dana da slikam komplet vilicu jer sam imala one male snimke samo zuba koje su mi ostale na klinici.

Što se tiče vilice pa i ne mogu je baš skroz otvoriti bez problema jer se baš čuje sa desne strane onaj zvuk kao kad lomiš prste i to zna biti neprijatno ako jače zagrizem onda ne mogu nikako micati. :cry:

i dobila sam uputinicu za laboratorij no eto sada pošto nema reagenasa moraću se strpiti sa tim i da poslije odem do dermatologa da se to detaljnije vidi. :zoka:

Što se tice zuba nemam infekcija sve je uredno održavano i održava se apiprodentom i heksoralom s vremena na vrijeme,konci neke svemirske četke i sl.
eluna

#296 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by eluna »

kamen spoticanja wrote:
eluna wrote:obzirom da sam kritičan pacijent u realnoj ordinaciji - psihološki i neki motorički problemi sa vilicom - meni i jeste najbolje da posjećujem ovu virtuelnu ordinaciju :)

hm...citam malo simptome,i malo su zbunjujuci ovako bez pregleda...tacnije moguce su dvije diagnoze u ovom podrucju donjih frontalnih zuba...ne bi bilo lose da napravis kakav snimak pa mi posaljes...najbolje da uradis kompletan OPG (ortopantomograf)...to ti je snikam kompletnog stanja gornje i donje vilice...
mada mislim da znam o cemu se radi jer ovo uvecano je kljuc...a ovakvo stanje ima i stepen hitnosti pa obavi snimak sto prije
koliko je hitno??? meni ovo sve prolazi, a jutros sam osjetila da je i neka mrvica "ispala" iz otekline.... doduše, zubi jesu još uvijek malo osjetljivi, ali "cista" - hajde da to tako zovemo, se čisti sve više i smanjuje se, a i meso oko zuba dobija prirodnu roza boju :(
Amellia

#297 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by Amellia »

Zdravo ;O
Imam jedno pitanje - bila sam nedavno kod stomatologa koji mi je rekao da moram na resekciju korijena (nadam se da sam se dobro izrazila) - radi se o dvojci, jer imam proces u kanalu, a moram priznati da ja nisam nista primijetila. U ordinaciji u kojoj sam bila, zahtjev kosta 290 KM (ukljucujuci ciscenje kanala). Ima li netko informaciju koliko kosta kod nekog drugog?
kamen spoticanja

#298 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Amellia wrote:Zdravo ;O
Imam jedno pitanje - bila sam nedavno kod stomatologa koji mi je rekao da moram na resekciju korijena (nadam se da sam se dobro izrazila) - radi se o dvojci, jer imam proces u kanalu, a moram priznati da ja nisam nista primijetila. U ordinaciji u kojoj sam bila, zahtjev kosta 290 KM (ukljucujuci ciscenje kanala). Ima li netko informaciju koliko kosta kod nekog drugog?
volio bih pogledati snimak ali iz iskustva znam da se apikotomija kod nas cesto radi bez ikakave potrebe...velika vecina nekrotiziranih zuba s procesima na vrhu korijena zuba(oko 96%) mogu se izlijeciti konzeravativnim tretmanima-endodotskim tretmanom zuba...
pronadji doktora koji razumije sam pojam endodoncije i spasi zubic bez operacije...
svako dobro zelim
Amellia

#299 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by Amellia »

kamen spoticanja wrote:
Amellia wrote:Zdravo ;O
volio bih pogledati snimak ali iz iskustva znam da se apikotomija kod nas cesto radi bez ikakave potrebe...velika vecina nekrotiziranih zuba s procesima na vrhu korijena zuba(oko 96%) mogu se izlijeciti konzeravativnim tretmanima-endodotskim tretmanom zuba...
pronadji doktora koji razumije sam pojam endodoncije i spasi zubic bez operacije...
svako dobro zelim
Hvala na odgovoru! Poslala bih Vam RTG snimak (mozete li mi poslati mail na PP?) Bila bih zahvalna na Vasem misljenju ;)
convict

#300 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by convict »

Nisam bio kod zubara nekoliko godina i ovih dana osjećam da će ta moja neodgovornost brzo doći na naplatu. Molim Vas da mi preporučite nekog dobrog zubara u Sarajevu (može i na PP).
Post Reply