SRAMOTA I GREHOTA, za CEVAPE "7 KM"!!!!!

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
JThomas

#276 Re: SRAMOTA I GREHOTA, za CEVAPE "7 KM"!!!!!

Post by JThomas »

evo, ja nikad nisam živio nigdje drugo nego u sarajevu. ali realno gledano - kvalitet ćevapa u sarajevu je drastično pao, a cijene drastično skočile, naročito na baščaršiji, gdje ti razvikana imena prodaju muda pod bubrege, a prašak za pecivo pod ćevape. stvarno dobar ćevap moraš svijećom danas tražiti u sarajevu.
ultima_palabra

#277 Re: SRAMOTA I GREHOTA, za CEVAPE "7 KM"!!!!!

Post by ultima_palabra »

JThomas wrote:evo, ja nikad nisam živio nigdje drugo nego u sarajevu. ali realno gledano - kvalitet ćevapa u sarajevu je drastično pao, a cijene drastično skočile, naročito na baščaršiji, gdje ti razvikana imena prodaju muda pod bubrege, a prašak za pecivo pod ćevape. stvarno dobar ćevap moraš svijećom danas tražiti u sarajevu.
Ma đe ćeš tako realno, ne valja ti to :roll: Trebaš biti prava FGR pa hvaliti trovače sa čaršije, a usput popljuvati sve iz "unutrašnjosti" 8-)
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#278 Re: SRAMOTA I GREHOTA, za CEVAPE "7 KM"!!!!!

Post by -LIBERO- »

ultima_palabra wrote:
JThomas wrote:evo, ja nikad nisam živio nigdje drugo nego u sarajevu. ali realno gledano - kvalitet ćevapa u sarajevu je drastično pao, a cijene drastično skočile, naročito na baščaršiji, gdje ti razvikana imena prodaju muda pod bubrege, a prašak za pecivo pod ćevape. stvarno dobar ćevap moraš svijećom danas tražiti u sarajevu.
Ma đe ćeš tako realno, ne valja ti to :roll: Trebaš biti prava FGR pa hvaliti trovače sa čaršije, a usput popljuvati sve iz "unutrašnjosti" 8-)
Ti imas nekih licnih problema sa mnom il' sta???

Jesam ja bilo gdje u svom postu rekao da kvalitet ,narocito kod pojedinih,cevabdzija nije drasticno pao??

Ali kada se poredi ukus i kome je bolji koji cevap,onda se treba striktno govoriti u svoje ime,a ne pausalno popljuvati i omalovazavati uopsteno,u ovom slucaju i ovoj raspravi,recimo sarajevske cevape.

Cijena je previsoka,cak sramna,kvalitet je u padu i to narocito u ovim "komercijalnijim" cevabdzinicama gdje je mahom dijaspora i raja koja nije iz Sarajeva,ali kategoricno tvrditi ,i to uopsteno,da je jedna vrsta cevapa i to eto sarajevska smece,a sve drugo da je bolje,to je smijesno.

Onda barem treba naglasiti ZA MENE ,pa da takva izjava bude izjava pojedinca sto je povezano sa licnim afinitetima,stvari ukusa i slicno.

A ti ako budes imao ,neki drugi put,nekih licnih nesporazuma sa mnom onda citiraj moj post i odgovori sa cim se ne slazes. Ovo papansko aludiranje nekim blijedim opaskama tipa FGR i slicno,to ostavi za neke druge price nevezano za ovu temu,a vezane za temu navijackih afiniteta,jer je i vise nego ocigledno na sta aludiras.
ultima_palabra

#279 Re: SRAMOTA I GREHOTA, za CEVAPE "7 KM"!!!!!

Post by ultima_palabra »

Komentarišem nešto vamo sa kolegom, šta se pališ :roll: Ne odgovaram ti, ispod mi je časti.
Pazi malo, @toto je na svoju ruku malo, ali frajer zna o kulinarstvu više od čitavog foruma, i ti si se njemu našao pametovati :-)
:lol: Čuj ličnih problema, da si tako opasan in real life ko u cyberspaceu, pokazao bi to u Konjicu ili Tuzli ;-)
JThomas

#280 Re: SRAMOTA I GREHOTA, za CEVAPE "7 KM"!!!!!

Post by JThomas »

iskreno, ne vidim i da je iko rekao da je sarajevski ćevap k'o takav loš. samo, brate, doš'o vakat da ga svijećom moraš tražiti da valja i da je u srcu čaršije, gdje bi trebali biti najbolji, bacanje para pojesti ćevape. ono k'o ćevap može proći samo kod turista i dijaspore.

k'o što rekoh, nune, vučko, besko, to su neke manje razvikane ćevabdžinice gdje je ćevap ostao ćevap.
*mima*

#281 Re: SRAMOTA I GREHOTA, za CEVAPE "7 KM"!!!!!

Post by *mima* »

Lako je pametovat o kulinarstvu kad na internetu svega ima.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#282 Re: SRAMOTA I GREHOTA, za CEVAPE "7 KM"!!!!!

Post by -LIBERO- »

ultima_palabra wrote:Komentarišem nešto vamo sa kolegom, šta se pališ :roll: Ne odgovaram ti, ispod mi je časti.
Pazi malo, @toto je na svoju ruku malo, ali frajer zna o kulinarstvu više od čitavog foruma, i ti si se njemu našao pametovati :-)
:lol: Čuj ličnih problema, da si tako opasan in real life ko u cyberspaceu, pokazao bi to u Konjicu ili Tuzli ;-)
Smijesan si,ali to je vec ocekivano od tebe :D
Da,da bas se nije dalo naslutiti da si aludirao na moj post,pa sada kao to negiras..opet ocekivano :thumbup: :mrgreen:

O Konjicu i Tuzli...tu te ne kontam,narocito kakve ti imas veze sa svime tim. Ako zelis mozemo preci na PM,da ne kvarimo temu.
Neelix

#283 Re: SRAMOTA I GREHOTA, za CEVAPE "7 KM"!!!!!

Post by Neelix »

ultima_palabra wrote: Ma đe ćeš tako realno, ne valja ti to :roll: Trebaš biti prava FGR pa hvaliti trovače sa čaršije, a usput popljuvati sve iz "unutrašnjosti" 8-)
hajde probaj malo preci preko nekih principa pa pojedi cevape u petici...ili makar nek ti neko kupi, ako ne zelis biti vidjen tu :) pa onda opet dodji na temu komentarisat, moze? ja sam probao cevape u zelji...i svoj sud sam vec izrekao :)
donja_crtica

#284 Re: SRAMOTA I GREHOTA, za CEVAPE "7 KM"!!!!!

Post by donja_crtica »

Pa generealno je glupo govoriti da je nesto bolje od neceg drugog ako ne postoji kriteriji po kojima se to odredjuje i vrednuje.
Ja znam sta meni godi, a sta ne. Nekada sam se ubijao u Hodzicu i Zelji, sada mi ne gode, jel do njih ili mene ne znam.

Goste koji insistiraju na carsiji vodim u peticu.

Po meni ona logika kada u Beogradu ili Zagrebu spomenes cevape, odmah pomisle na Sarajevo, ne mora i znaciti da su tu najbolji :)
ultima_palabra

#285 Re: SRAMOTA I GREHOTA, za CEVAPE "7 KM"!!!!!

Post by ultima_palabra »

Neelix wrote:
ultima_palabra wrote: Ma đe ćeš tako realno, ne valja ti to :roll: Trebaš biti prava FGR pa hvaliti trovače sa čaršije, a usput popljuvati sve iz "unutrašnjosti" 8-)
hajde probaj malo preci preko nekih principa pa pojedi cevape u petici...ili makar nek ti neko kupi, ako ne zelis biti vidjen tu :) pa onda opet dodji na temu komentarisat, moze? ja sam probao cevape u zelji...i svoj sud sam vec izrekao :)
Pa od Želje teško da mogu biti gori :-D Ali to ne mora značiti da su dobri...
Čuo sam da skoro sve ćevabdžinice na čaršiji snabdijeva Hodžić, jel to istina?
Neelix

#286 Re: SRAMOTA I GREHOTA, za CEVAPE "7 KM"!!!!!

Post by Neelix »

U petici su cevapi ja mislim vise nego duplo manji nego u zelji...ali zato kad stavis cevap u usta osjetis fakat meso :D ... naravno da porcija nigdje, pa ni u petici ne vrijedi 7km :roll: al sta ces kad su svi u talu :skoljka:
hodzica slabo komentarisem, mislim da sam jednom u zivotu tamo jeo, i to nekad daaaaaaavno, tako da nemam pojma sta sluzi :)

cime snabdijeva, mesom? ne vjerujem da im cevape napravljene daje, razlike su primjetne :)
Obuca9

#287 Re: SRAMOTA I GREHOTA, za CEVAPE "7 KM"!!!!!

Post by Obuca9 »

Neelix wrote:U petici su cevapi ja mislim vise nego duplo manji nego u zelji...ali zato kad stavis cevap u usta osjetis fakat meso :D ... naravno da porcija nigdje, pa ni u petici ne vrijedi 7km :roll: al sta ces kad su svi u talu :skoljka:
hodzica slabo komentarisem, mislim da sam jednom u zivotu tamo jeo, i to nekad daaaaaaavno, tako da nemam pojma sta sluzi :)

cime snabdijeva, mesom? ne vjerujem da im cevape napravljene daje, razlike su primjetne :)
U Petici su ćevapi duplo manji, ali i troduplo ukusniji nego u Želji.

Uoszalom, kako uopšte može valjati nešto što se zove Željo :D
chuchumbamayumbe

#288 Re: SRAMOTA I GREHOTA, za CEVAPE "7 KM"!!!!!

Post by chuchumbamayumbe »

Dobra stara Akova na Alipasinom B-faza, kako se tamo prije rata ubijalo cevapima, sudjukama, brizlama, bas su bili top!
A sada je tamo prodavnica second-hand odjece, ako i to nije vec propalo.
samo_ovaj_put

#289 Re: SRAMOTA I GREHOTA, za CEVAPE "7 KM"!!!!!

Post by samo_ovaj_put »

Neelix wrote:U petici su cevapi ja mislim vise nego duplo manji nego u zelji...ali zato kad stavis cevap u usta osjetis fakat meso :D ... naravno da porcija nigdje, pa ni u petici ne vrijedi 7km :roll: al sta ces kad su svi u talu :skoljka:

u petici je petaaaka cener :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#290 Re: SRAMOTA I GREHOTA, za CEVAPE "7 KM"!!!!!

Post by PipiDugaDevetka »

hz__semir wrote:

U Petici su ćevapi duplo manji, ali i troduplo ukusniji nego u Želji.

Uoszalom, kako uopšte može valjati nešto što se zove Željo :D
Zašto se ćevabdžije ne udruže i standardizuju, pa brendiraju ili patentiraju ćevape pod nekim bosanskim imenom? Ako neće oni , ima ko hoće, Slovenci, na primjer. Zamalo Makedoncima ne ukradoše ajvar.Valja, Željko Želja Komšić! :D
pametolog

#291 Re: SRAMOTA I GREHOTA, za CEVAPE "7 KM"!!!!!

Post by pametolog »

Zna li neko posto je deset cevapa na Carsiji?
incognito071

#292 Re: SRAMOTA I GREHOTA, za CEVAPE "7 KM"!!!!!

Post by incognito071 »

Gospoda Ministarka wrote:
-LIBERO- wrote:Vidi decko,u ovom svom postu si izrekao toliko laznih navoda da covjek ne moze da vjeruje.

To sto si ti iz Travnika,ocigledno,ne mora da znaci ni da si expert za cevape ,niti da si expert za sir.
Malo si se presao, Toto je koliko ja znam Hercegovac :D
Nisu mi nesto Travnicki ali je dosao takav vakat da su i Tuzlanski bolji od Sarajevskih... jedva cekam prigodu da odem u Travnik na cevape.

:shock: :shock: :lol: :lol: :lol: :lol:
sumirprimus

#293 Re: SRAMOTA I GREHOTA, za CEVAPE "7 KM"!!!!!

Post by sumirprimus »

Gospoda Ministarka wrote:
-LIBERO- wrote:Vidi decko,u ovom svom postu si izrekao toliko laznih navoda da covjek ne moze da vjeruje.

To sto si ti iz Travnika,ocigledno,ne mora da znaci ni da si expert za cevape ,niti da si expert za sir.
Malo si se presao, Toto je koliko ja znam Hercegovac :D
Nisu mi nesto Travnicki ali je dosao takav vakat da su i Tuzlanski bolji od Sarajevskih... jedva cekam prigodu da odem u Travnik na cevape.
U Tuzli vrijedi pojst ćevape samo na jeNom mjesto,Kod Zlaje na Slatini... :thumbup:
Mada nuzda zakon mijenja dobri su i u đurđeviku kad guzu zasvrbi :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#294 Re: SRAMOTA I GREHOTA, za CEVAPE "7 KM"!!!!!

Post by Truba »

ne pamtim kad sam pojeo ćevape ...

i vidi živ sam :mrgreen:
immuno

#295 Re: SRAMOTA I GREHOTA, za CEVAPE "7 KM"!!!!!

Post by immuno »

ode tema u helac od skupoce cevapa ide u pravcu da sve sto je u bilo kakvoj vezi sa Sarajevom definitivno nevalja OK nema problema onda ostavite sarajlije da zive i uzivaju sve to sto nevalja i nije dobro al nemojte nas ubijedjivati da je drugo jedino sto valja .....kad je cigo obiso citavu kraljevinu da nadje najljepse dijete donio kralju svoje jer je najljepse ????????????
sumirprimus

#296 Re: SRAMOTA I GREHOTA, za CEVAPE "7 KM"!!!!!

Post by sumirprimus »

ultima_palabra wrote:

staces provincijalizam izbija iz ljudi,a ne iz geografskih pojmova..
provincijalizma ko i cevapa u bosni,na svakom koraku...:)
Prodjoh bosnom kroz gradove,al ljepseg cevapa od materinog domaceg ja ne pojedoh,hebaji ga ,za mene ima neku sentimentalnu vrijednost,isto ko i taletova pljeska u gluho doba... :)
AL to nije razlog da gdje god da odem ne probam "domaci"cevap...Hebaji ga treba probat sve pa onda donosit sud... :)
Better Man

#297 Re: SRAMOTA I GREHOTA, za CEVAPE "7 KM"!!!!!

Post by Better Man »

Daleko najbolji ćevapi u Sarajevu su Banjalučki u Kaštelu i bili su dobri u nekadašnjem Sportu.
Last edited by Better Man on 08/04/2010 10:08, edited 1 time in total.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#298 Re: SRAMOTA I GREHOTA, za CEVAPE "7 KM"!!!!!

Post by Toto »

-LIBERO- wrote:
Vidi "decko",u ovom svom postu si izrekao toliko laznih navoda da covjek ne moze da vjeruje.
To sto ti ne vjerujes u nesto ne znaci da je to lazno. Zar navijac Zelje moze reci da je Inter lazan zato sto on ne navija za Inter. "Decko" ocito je da si se ti ufurao u lazna ubjedenja "da to covejek ne moze da povjeruje"
Nisam iz Travnika, a to sto si ti iz Sarajeva ne zanaci daje sarajevski cevap cemu.
prva stvar,sarajevski cevap je poznat ,i barem tri puta poznatiji od tog vaseg travnickog.
Niko nije tvrdio da sarajevski cevap nije poznat. Ja tvrdim da ja sarajveski cevap poznat samo radi toga sto je sarajevo poznato, a da je travnicki cevap poznat jer je dobar cevap. Tema je kvalitet cevapa a ne znamenitost carsije. Tvrditi da si ti poznat samo zato sto si rodjen u Sarajevu nije popularno cak ni u Sarajvu.

Sto se tice poznavanja cevapa: sarajlije imaju jedan veliki hendikep u odnosu na ostale bosance i hercegovce. Sarajlije su rijetko probale bilo kakav drugi cevap, jer rijetko idu gdje izvan Sarajeva, dok su ostali bih gradjani probali najmanje dva cevapa, a u proputovanju do Sehera se zalomi i koji treci i cetvrti cevap.
Ovaj hendikep sarajlije nadoknadjuju ufuranoscu u neponovljivost sarajevskog cevapa.
Hajde pitaj bilo koga za pojam cevap,kao takav,u recimo Beogradu,Zagrebu,Podgorici ..sirom bivse Yu ,pa ces vidjeti kakav ces odgovor dobiti,svi ce automatski pojam cavap povezati sa Sarajevom,niti sa Travnikom,niti sa BL.sto sve samo po sebi govori :thumbup: :dance:
U prethodnom postu sam ti napisao da ja ne trebam druge pitat za cavape u Zagrebu, Beogradu, Titogradu, Bitoli. Sve sam ih probao. Ne postoji beogradski, zagrebacki titogradski cevap; postoje cevapi i cevabdzinice u tim gradovima. Postoji beogradska pljeskavica, njeguski stek u Titogradu, zagrebacke njoke. Jedino postoje leskovacki cevapi ili tacnije receno leskovacki rostilj, koji se moze mjeriti sa bosanskim cevapcicimam, ali je to vec posebna prica. Tacno je da je sarajevski cevap bolji od zagrebackog cevapa samo zato sto zagrebacki ne postoji, ali mi pricamo o tome da je travnicki cevap bolji od sarajevskog, a travnicki postoji duze od sarajeva i sarajevskog cevapa. kad ej Travnik bio vezirski grad sarajevo nije imalo ni jedne jedine cevabdzinice. :D
A sto se tice price oko prepoznavanja cevapa,i razlike od Kiseljaka,Bihaca,Mostara smijes se kladiti da 90% sarajlija bi prepoznale sarajevski cevap od ovih prije navedenih???
Smijem se kladit, jer sam se kladio na sarajlije - pa izgubio, naivno vjerujuci u neponovljivost sarajvskog cevapa. A kladionica je bila reprezentativna, sve kuhari i restorandzije. Druzeci se sa njima sam i naucio neke cevabdzijske marifetluke.
A kada si vec pomenuo sir,nicim izazvan u temi o cevapima :-) ,da ti kazem da je sjenicki sir tri puta jaci i bolji od Travnickog.
Vrati se par postova nazad pa vidi da ja nisam prvi pomenuo travnicki sir, nego jedan uvrijedjeni stovatelj sarajevskog cevapa.
I nesto se bas ne bih zakleo da pojam SIR svi na prostorima ex Yu povezuju automatski sa Travnikom,a ne recimo sa desetinama i desetinama drugih lokacija sirom bivse nam zemlje u kojim ase prave dobri sirovi.

Pogresno si skontao pricu o travnickom siru. Sarajevski cevap nije brend - bez obzira na svoju kvazi popularnost dok je travnicki sir brend. Travnicki sir mozes poznati u Travnuiku u Sarajevu i u San Francisku, dok se za cevap kaze da je sarajevski samo ako se pojede na Bascarsiji. Cim izneses porciju iz Sarajeva niko ne bi reko da je sarajevski.
Toliko o tvojim "objektivnim" usporedbama :dance: :thumbup:
ja nigdje nisam tvrdio da sam objektivan, i sad tvrdim da sam jako subjektivan, jer iznosim svoje misljenje: da je travnicki cevap bolji od sarajevskog cevapa; isto kao sto i ti tvrdis da je sjenicki sir bolji od travnickog.
Kad smo kod sjenickog sira: de mi objasni kako ti tesko pada na zeludac kad neko "pljuje" po sarajevksom cevapu a tebi mezatluk da pljujes po Travnickom siru? :lol: :lol:
A jako su mi simpaticki ovi iz unutrasnosti zemlje,koji dodju zavrse fakultete i skole u Sarajevu i ostanu zivjeti,a svako malo ,i svaku priliku iskoriste da popljuju po bilo cemu sto asocira na ovaj grad :skoljka: :mrgreen: :mrgreen:
Meni su jako "simptomaticni" ovi koji su se ufurali da su svi ostali iz unutrasnjosti, jer ne vide da ispane da su oni sa periferija, ako su ostali iz unutrasnjisti :D :D. Mada to i nema neke veze sa sarajevskim cevapom. Vecina sarajevskih cevabdzija nisu rodjene sarajlije, ali: haj ti to ovim ufuranim sarajljama sa periferije objasni. Posteno govoreci: Sarajevo je u unutrasnjisti BiH a ja sam inace krajisnik, koji misli da je travnicki cevap bolji od sarajevskog.

@edit

sarajevski cevapcic je karakteristican po dvije stvari: soda bikarboni i ovcijem loju. Cevapcici se inace pravi od mesa, pa se ne treba posebno objasnjavati sta je onda u gastronomskom smislu cevapcic kojemu su dvije glavne karakteristike soda bikarbona i ovciji loj -koji i nisu prehrambeni artikli.

Soda bikarbona i loj su obicne trgovacke prevare. Soda je opticka varka kojom se cevap napuha i volumenski udupla a meso bude suhoparno i skripi ko stiropol, dok ga jedes. Ko voli da plati dva cavapa a pojede jedan - prijetno mu bilo.

Zbog pretjerane upotrebe sode bikarbone sarajevski cevapcic je u gastronomskim svijetu nazvan cavap prdonja. A o tome sta se desava zeludcu valja istraziti tako sto ce se komad taze digerice ostaviti obnoc u casi koka kole ili soda bikarbone.

Ovciji loj ima intezivan i mocan miris koji se dodaje sarajevskom cevapu da bi se sakrili ostali mirisi i okusi. Necu vam pricati sta i kakvi se mirisi i arome sakrivaju ovcijim lojem.

Za cevape iz vremena bratstva i jedinstva pouzdano znam :D da se travnicki cevap pravio od jedne vrste, ali dvije ili tri klase mesa, dok se sarajvski cevap pravio od namanje dvije vrste mesa; treca vrsta (ovciji loj) se dodavala kao "dimna zavjesa" i tako je nastala legenda o sarajevskom cevapu od tri vrste mesa.

Ja volim okus ovcijeg mesa i loja -jer sam iz unustrasnjosti :lol: :lol: - ali ne volim da mi neko podvaljuje da jedem jedno meso a da mi mirise na drugo i jos da mu platim za to. Ko voli - nek izvioli. Ja cu radije porciju leso mesa sa leso krompirima ili kilo krompirace vengo cevapa prdonje sa sred Bascarsija, pa taman bili od tri vrste i sedam klasa mesa i soda bikarbone iz Misira.

Posto je zavladala demokratija - i jos k tome pride i ova forumska- nalazim za shodno da jos jednom izreknem svoju kontu: da je travnickli cevap mnogo bolji, pikantniji i ukusnij od sarajevkoga, jer travnicani u njega ne podvaljuju soda bikarbonu, ovciji loj i tri vrste mesa.

:sax: :lol: :lol: :bih: :bih:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#299 Re: SRAMOTA I GREHOTA, za CEVAPE "7 KM"!!!!!

Post by Toto »

ultima_palabra wrote:Komentarišem nešto vamo sa kolegom, šta se pališ :roll: Ne odgovaram ti, ispod mi je časti.
sta malo :lol: :lol: :lol:
nemoj da vrijedjas :D
jasta cu bit
neg na svoju ruka
ta necu bit na neciju
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#300 Re: SRAMOTA I GREHOTA, za CEVAPE "7 KM"!!!!!

Post by PipiDugaDevetka »

Drage ćevabdžije sa Baščaršije, razgolićeni ste! Spuštajte cijenu porcije na realnih 2 KM/10 u pola, ako se mušterije usude kupovati sodu bikarbonu, govedinu iz Brazila i ovčiji loj po tako visokoj cijeni, 2KM za 250gr.
Nadam se da se neće usuditi, ni ovdašnje mušterije, a ni turisti.
Locked