Kako se postaje sudski tumač???

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
NeCyy

#276 Re: Kako se postaje sudski tumač???

Post by NeCyy »

prvo prijevod, pa ovjerena fotokopija, sve bi trebala prositi jemstvenikom, to su moje inf.
crvenkapica555

#277 Re: Kako se postaje sudski tumač???

Post by crvenkapica555 »

Pozdrav svima, zanima me da li se raspise konkurs za sudske tumace i kada to bude otprilike? Mene konkretno zanima njemacki jezik. Hvalaaaa! Pozz
mp3problem

#278 Re: Kako se postaje sudski tumač???

Post by mp3problem »

.
Last edited by mp3problem on 17/04/2014 23:29, edited 1 time in total.
crvenkapica555

#279 Re: Kako se postaje sudski tumač???

Post by crvenkapica555 »

Uh, nacekat cemo se dok se ponovo raspise, ali nema veze, taman da sve fino izvjezbamo :) Zanima me jos gdje nalazite tekstove za vjezbanje sa bhs na njem. i obrnuto? I koji tekstovi budu najcesce? POzz ;)
Lesika_zz

#280 Re: Kako se postaje sudski tumač???

Post by Lesika_zz »

crvenkapica555 wrote:Uh, nacekat cemo se dok se ponovo raspise, ali nema veze, taman da sve fino izvjezbamo :) Zanima me jos gdje nalazite tekstove za vjezbanje sa bhs na njem. i obrnuto? I koji tekstovi budu najcesce? POzz ;)
Ja kad sam vjezbala trazila sam po internetu zemljisnoknjizne izvatke, razvode brakova, ugovore, presude, tuzbe, citala sam dosta o ekonomiji, ekonomskim pojmovima, ma nema sta nisam citala :D. ja sam jos kasno vidjela konkurs pa nisam imala puno vremena da vjezbam ali eto sve gore navedeno sam vjezbala, mozda sam nesto i zaboravila navesti i uspjela sam poloziti. znaci ako covjek stvarno vjezba i potrudi se moze se sigurno poloziti. pozdrav i sretno :)
no_sikiriki

#281 Re: Kako se postaje sudski tumač???

Post by no_sikiriki »

Pretpostavljam da znam odgovor na svoje pitanje, ali cu ga pitati za svaki slucaj ako mi neko moze potvrditi (ili negirati)- ako hocete da budete sudski tumac, jedan od uslova je da imate VSS, naravno ako je VSS stecena vani, sigurno se mora nostrificirati diploma da bi se uopce pristupilo ispitu za sudskog tumaca?
no_sikiriki

#282 Re: Kako se postaje sudski tumač???

Post by no_sikiriki »

Kastanienallee, hvala puno. I ja sam bas gledala ovaj prvi tekst. Moracu ih nazvati, sumnjam da ce se javiti neko ko je bio u mojoj poziciji. Ali garant se mora, sta god je drzavno ovdje, traze nostrifikaciju...
baby_face_jenny

#283 Re: Kako se postaje sudski tumač???

Post by baby_face_jenny »

no_sikiriki wrote:Kastanienallee, hvala puno. I ja sam bas gledala ovaj prvi tekst. Moracu ih nazvati, sumnjam da ce se javiti neko ko je bio u mojoj poziciji. Ali garant se mora, sta god je drzavno ovdje, traze nostrifikaciju...
Hey cao,

dovoljno ti je da uradis ekvivalenciju diplome (stručno priznavanje u svrhu zaposljavanja) na univerzitetu u Sarajevu. To ti priznaju za prijavu za polaganje za sudskog tumača. :-D

Jos samo da objave konkurs :-D
Red Reaper

#284 Re: Kako se postaje sudski tumač???

Post by Red Reaper »

Jedno pitanje za ove koji su polozili i vec rade: kada i kome i da li se negdje podnosi na uvid/kontrolu ili sta vec dnevnik prijevoda i ovjera, mozda su mi i rekli na sudu, ali od svih onih potpisivanja nisam registrirala?
Lesika_zz

#285 Re: Kako se postaje sudski tumač???

Post by Lesika_zz »

Red Reaper wrote:Jedno pitanje za ove koji su polozili i vec rade: kada i kome i da li se negdje podnosi na uvid/kontrolu ili sta vec dnevnik prijevoda i ovjera, mozda su mi i rekli na sudu, ali od svih onih potpisivanja nisam registrirala?
Kako se ja sjecam nisu rekli da moramo ikome podnositi na uvid, a do sad mi niko nije trazio dnevnik. Pozz
NeCyy

#286 Re: Kako se postaje sudski tumač???

Post by NeCyy »

Zdravo svima.

Da li se neka od sudskih tumaca u grupi udala i promijenila prezime? Sta uraditi u ovom slucaju? Vec imam pecat i potpis, i sve to u Sudu, sta sad? Molim pomozite ako znate.
Marifeta

#287 Re: Kako se postaje sudski tumač???

Post by Marifeta »

NeCyy wrote:Zdravo svima.

Da li se neka od sudskih tumaca u grupi udala i promijenila prezime? Sta uraditi u ovom slucaju? Vec imam pecat i potpis, i sve to u Sudu, sta sad? Molim pomozite ako znate.
Podneses zahtjev u kojem navedes sta trazis, prilozis rodni list (ovjerenu kopiju) kao dokaz promjene prezimena i odneses u ministarstvo. Onda oni izdaju novo rjesenje sa novim prezimenom na osnovu kojeg radis novi pecat i to je to
NeCyy

#288 Re: Kako se postaje sudski tumač???

Post by NeCyy »

omg, novi pecat, trosak :( A i Sarajevo mi 120km udaljeno. Ok, hvala na odgovoru.
Marifeta

#289 Re: Kako se postaje sudski tumač???

Post by Marifeta »

[quote="NeCyy"]omg, novi pecat, trosak :( A i Sarajevo mi 120km udaljeno. Ok, hvala na odgovoru.[/quote

Vjerovatno mozes dostaviti dokumenta postom, mozes provjeriti telefonski
NeCyy

#290 Re: Kako se postaje sudski tumač???

Post by NeCyy »

:izet: hvala puno na odgovoru.
sanja123

#291 Re: Kako se postaje sudski tumač???

Post by sanja123 »

Pozdrav svima!
Bila bih vam jako zahvalna kad bi mi neko dao informacije glede ovog ispita za tumace. Zna li neko kako taj ispit izgleda u Banja Luci, mislim, da li je neko tamo polagao?
Sta bude na tom testiranju? Odakle se to sprema? I kad uopste Ministarstvo raspisuje taj konkurs?
Ja bih pocela uciti, ako nista drugo citati kojekakve tekstove, a bojim se da nece biti brzo, pa dzabe mi onda :roll: .
Hvala lijepo na odgovorima! :D
Helena91

#292 Re: Kako se postaje sudski tumač???

Post by Helena91 »

Ja sam zivela u Italiji 11 godina, govorim Italijanski jezik tecno. Studiram pravo na Engleksom jeziku i Engleski jezik isto tecno pricam. Pravo ucim vec 7 godina, pocevsi od srednje skole u Italiji gde sam takav smer i imala pa dalje na fakultetu. Tek sam treca godina fakulteta i nije mi jasno kako se ne moze postati sudski tumac bez zavrsenog fakulteta. Znam zasigurno da to sto se na kursevima jezika uci nije ni priblizno onog znanja jezika ( pravnog i svakodnevnog) kojeg ja nosim sa sobom. Jer ne postoji neki drugi nacin da se iskoristi ovaj "bonus jezik" u tom okviru?
kadinica

#293 Re: Kako se postaje sudski tumač???

Post by kadinica »

Sačekaj da diplomiraš, pa onda iskoristi.

Do tada možeš biti prevodilac, vježbati prevođenje.

Tek polaganjem ispita stičeš pravo da zvanično prevodiš dokumente, što je velika odgovornost.

Šta misliš da su sudski tumači kursisti?
vjeverica.nada

#294 Re: Kako se postaje sudski tumač???

Post by vjeverica.nada »

Čujem da je na sjednici Vlade FBiH održanoj u Mostaru 9.4.14. donesena nova Uredba o stalnim sudskim tumačima u FBiH kojom se navodno regulišu razne nejasnoće u radu sudskih tumača u FBiH (pitanje ponovnog postavljanja nakon isteka perioda na koji su imenovani, pitanje ponovnog polaganja ispita, pitanje djelovanja na području samo onog kantona za čije područje su imenovani u odnosu na djelovanje na području cijele FBiH, pitanje naknada itd...).
Uredba još nije objavljena nigdje pa ni u Službenim novinama. Biće zanimljivo vidjeti šta i kako su napisali, s kim i da li su se konsultovali i da li će sudskim tumačima zaista olakšati ili otežati rad.
Azra12345

#295 Re: Kako se postaje sudski tumač???

Post by Azra12345 »

Pozdrav,
Znate li da li ima ispita ove godine za engleski jezik?
Na njihovoj stranici nema ništa ažurirano. Hvalaaa
senainter

#296 Re: Kako se postaje sudski tumač???

Post by senainter »

Fakat gdje poceti iscitavati te materijale?

Moze neko postaviti konkretno sta sve treba da sa predje, jer pravo i vrste prava su posiroka materija.
Dal neko moze postaviti vrste dokumenata koji se izdaju na sudu/opcini tj. bar nekako sve te dokumente koji su relevantni za taj ispit.

Hvala
vjeverica.nada

#297 Re: Kako se postaje sudski tumač???

Post by vjeverica.nada »

senainter wrote:Fakat gdje poceti iscitavati te materijale?

Moze neko postaviti konkretno sta sve treba da sa predje, jer pravo i vrste prava su posiroka materija.
Dal neko moze postaviti vrste dokumenata koji se izdaju na sudu/opcini tj. bar nekako sve te dokumente koji su relevantni za taj ispit.

Hvala
Na stranici je lista s pitanjima iz oblasti koje su pokrivene usmenim ispitom. Iz pitanja se jasno vidi sta je potrebno citati/nauciti. Vecina odgovora se nalazi u ustavima BiH i FBiH. Opste stvari.
http://www.fmp.gov.ba/index.php?part=stranice&id=ispit5
vjeverica.nada

#298 Re: Kako se postaje sudski tumač???

Post by vjeverica.nada »

Azra12345 wrote:Pozdrav,
Znate li da li ima ispita ove godine za engleski jezik?
Na njihovoj stranici nema ništa ažurirano. Hvalaaa
Konkurs, iako mozda nije izasao na stranici, objavljen je prosle sedmice u mostarskom Dnevnom listu.

Dopuna: objavljen je vidim i na stranici FMP.
Juni

#299 Re: Kako se postaje sudski tumač???

Post by Juni »

sada sam izasla na stranicu fmp, nigdje ne pise kada ce biti testiranja. je li ko zvao i pokusao dobiti informciju?
Max Bunker

#300 Re: Kako se postaje sudski tumač???

Post by Max Bunker »

vjeverica.nada wrote:
senainter wrote:Fakat gdje poceti iscitavati te materijale?

Hvala
Na stranici je lista s pitanjima iz oblasti koje su pokrivene usmenim ispitom. Iz pitanja se jasno vidi sta je potrebno citati/nauciti. Vecina odgovora se nalazi u ustavima BiH i FBiH. Opste stvari.
http://www.fmp.gov.ba/index.php?part=stranice&id=ispit5
I još (koliko ja vidim), moraju pripremiti i Zakon o Sudu BiH. Ništa teško i zaHebano.
Post Reply