Povrat poreza
Moderator: anex
- macmoodan
#276 Re: Povrat poreza
Dokumentaciju sam našao, slika nema, valjda će bit OK ispunjeno, samo mi reci jel to ganjam u svojoj opštini ili u opštini firme 
- karanana
#277 Re: Povrat poreza
papire nosis u poreznu ispostavu opstine gdje zivis. ne mora biti u zgradi opsitne.
-
trnoruzica_sa
#278 Re: Povrat poreza
31. mart je krajnji datum za predaju dok. za povrat poreza na dohodakbjelic wrote:kod mene ni poslodavci nisu izdali nam potvrde, niti sam skupio bilo šta od dokumentacije za povrat poreza po osnovu kreditania3 wrote:Zar predaja nije u martu mjesecu?trnoruzica_sa wrote:predadoh za povrat poreza u 2013. godini
-
trnoruzica_sa
#279 Re: Povrat poreza
mislim da ne igra nikakvu ulogu promjena banke kada je stambeni kredit u pitanju.karanana wrote:ako sam prebacio stambeni kredit sa banke na banku, mogu li i dalje podnijeti zahtjev za povrat poreza? u pitanju je ista nekretnina, ista svrha, sve isto samo promjena banke radi nize kamatne stope.
-
archi_a
#280 Re: Povrat poreza
Mislim da ipak igra.trnoruzica_sa wrote:mislim da ne igra nikakvu ulogu promjena banke kada je stambeni kredit u pitanju.karanana wrote:ako sam prebacio stambeni kredit sa banke na banku, mogu li i dalje podnijeti zahtjev za povrat poreza? u pitanju je ista nekretnina, ista svrha, sve isto samo promjena banke radi nize kamatne stope.
Imam par prijatelja koji su zbog toga molili da se u novom ugovoru navede Da je kredit za kupovinu stana a ne da bude Zamjenski kredit. Moze a i ne mora biti istina. Mislim ipak da u poreznoj upravi nece izvlaciti i uporedjivati podatke od proslih godina. ( ko ce roviti po magacinu
Jedini problem moze biti ako ti se sef porezne naklati (ako mu postanes zanimljiv) pa naredi da bas tvoj fajl izvuku i uporede. Sa srecom
-
doranora
#281 Re: Povrat poreza
Dvije godine sam uredno dobijala povrat poreza za stambeni kredit, medjutim 2013 godine mi je umro otac tako da sam naslijedila 1/3 stana u kojem sada zivi moja mama. Da li neko zna da li u ovoj situaciji imam pravo zahtjevati povrat poreza?
-
nia3
#282 Re: Povrat poreza
Ja sam predala za povrat poreza za 2013, godinu. Jedina razlika ove godine je što sam po obrazac morala u zgradu opštine.
-
gilla
#283 Re: Povrat poreza
U pogledu povrata poreza jel jedini nacin to u vezi kredita ili se moze i ovako traziti povrat?
- karanana
#284 Re: Povrat poreza
kako mislis "ovako"?
na sta mislis?
postoje mislim dvije mogucnosti, kredit odnosno placene kamate na rjesenje prvog stambenog pitanja i troškovi lijecenja. ne znam sta znaci "ovako". mislis kad nemas nista nego kao obicna osoba trazis povrat? hehe, pa zasto si im ga onda uopste placala?
na sta mislis?
postoje mislim dvije mogucnosti, kredit odnosno placene kamate na rjesenje prvog stambenog pitanja i troškovi lijecenja. ne znam sta znaci "ovako". mislis kad nemas nista nego kao obicna osoba trazis povrat? hehe, pa zasto si im ga onda uopste placala?
-
archi_a
#285 Re: Povrat poreza
Zao mi je za oca.doranora wrote:Dvije godine sam uredno dobijala povrat poreza za stambeni kredit, medjutim 2013 godine mi je umro otac tako da sam naslijedila 1/3 stana u kojem sada zivi moja mama. Da li neko zna da li u ovoj situaciji imam pravo zahtjevati povrat poreza?
Sve do onog trenutka dok se ti ne upises kao vlasnica nasljedjenog dijela i dok to ne prodje kroz papire, imas pravo traziti godisnji povrat poreza. pozz
- campa_xxx
#286 Re: Povrat poreza
Pozdrav svima,
ako mi moze neko pomci kako se uopste racuna ovo oko povrata poreza, oni su ovo namjerno zaklomplikovali cini mi se i laik sam sto se tice svega!? Cini mi se 2010.god. sam uspjeo da naplatim oko 180 KM prenaplacenog poreza po osnovu prihoda ali mi je tad kolegica sve izracunala, ja nemam pojma.
Evo ukratko da objasnim situaciju, zaposlen sam za stalno na neodredjeno vrijeme u jednoj firmi. U prosloj godini mi je isplaceno ukupno 13 plata (tri koje su kasnile iz 2012.god. i deset iz 2013.god.) Radio sam i nekih honorarnih poslova za druge firme pa mi je i tu na osnovu autorskog ugovora uplacivan porez.
Imam li pravo na povrat poreza i kako se to uopste racuna?
Sto se tice poreske kartice i tu mi nista nije jasno nazalost
Na kartici sam (2009.cini mi se) prijavio zenu i dijete za poresku olaksicu i kakvu mi korist donosi ako firma placa porez? U medjuvremenu sam dobio i kcerku ali je nisam nikad prijavio na tu karticu...Curica je rodjena 2010.god. Da li mogu sad da je prijavim pa da trazim retroaktivno povrat poreza za 2013. god?
Puno pitanja ali svaka pomoc je dobrodosla, hvala vam
ako mi moze neko pomci kako se uopste racuna ovo oko povrata poreza, oni su ovo namjerno zaklomplikovali cini mi se i laik sam sto se tice svega!? Cini mi se 2010.god. sam uspjeo da naplatim oko 180 KM prenaplacenog poreza po osnovu prihoda ali mi je tad kolegica sve izracunala, ja nemam pojma.
Evo ukratko da objasnim situaciju, zaposlen sam za stalno na neodredjeno vrijeme u jednoj firmi. U prosloj godini mi je isplaceno ukupno 13 plata (tri koje su kasnile iz 2012.god. i deset iz 2013.god.) Radio sam i nekih honorarnih poslova za druge firme pa mi je i tu na osnovu autorskog ugovora uplacivan porez.
Imam li pravo na povrat poreza i kako se to uopste racuna?
Sto se tice poreske kartice i tu mi nista nije jasno nazalost
Puno pitanja ali svaka pomoc je dobrodosla, hvala vam
-
okej
#287 Re: Povrat poreza
U nadi da ce mi neko pomoci... Radim seminarski rad vezan za neplacanje PDV-a, zakasnjenja, prinudnu naplatu, prekrsaje i ostalo.
Bila bih IZUZETNO ZAHVALNA kada bi mi neko kome su ove stvari nesto sa cime se susrece svaki dan i u sta je dobro upucen odgovorio.
Kada se pocini neki od prekrsaja iz clana 67. Zakona o PDV-u, da li se isti sankcionira primjenom novcanih kazni navedenih u istom clanu, ILI primjenom sankcija za prekrsaje indirektnih poreza u Zakonu o postupku indirektnog oporezivanja, ILI se za sankcioniranje primjenjuju odredbe Zakona o prekrsajima? Da li je ta primjena odredjena po tezini sankcije, od laksih prema tezima, pa se za najteze prekrsaje primjenjuje Zakon o prekrsajima?
Kada postupak sankcioniranja za prekrsaje vodi UIO, a kada sudovi (prekrsajni postupak ili sankcija odredjena u prekrsajnom nalogu od strane ovlastenog organa)?
I, koliko otprilike iznose troskovi postupka prisilne naplate PDV-a, i troskovi prekrsajnog postupka?
Bila bih IZUZETNO ZAHVALNA kada bi mi neko kome su ove stvari nesto sa cime se susrece svaki dan i u sta je dobro upucen odgovorio.
Kada se pocini neki od prekrsaja iz clana 67. Zakona o PDV-u, da li se isti sankcionira primjenom novcanih kazni navedenih u istom clanu, ILI primjenom sankcija za prekrsaje indirektnih poreza u Zakonu o postupku indirektnog oporezivanja, ILI se za sankcioniranje primjenjuju odredbe Zakona o prekrsajima? Da li je ta primjena odredjena po tezini sankcije, od laksih prema tezima, pa se za najteze prekrsaje primjenjuje Zakon o prekrsajima?
Kada postupak sankcioniranja za prekrsaje vodi UIO, a kada sudovi (prekrsajni postupak ili sankcija odredjena u prekrsajnom nalogu od strane ovlastenog organa)?
I, koliko otprilike iznose troskovi postupka prisilne naplate PDV-a, i troskovi prekrsajnog postupka?
- van Basten
#288 Re: Povrat poreza
šta mi danas rekoše u Grawe, da životno osiguranje više ne podliježe povratu poreza? Valjda prošle godine izmjenili zakon? samo gledaju kako da koju marku zavrnu od ljudi..., na kraju će ukinuti povrat sasvim
-
trougao
#289 Re: Povrat poreza
da, dobro su ti rekli.van Basten wrote:šta mi danas rekoše u Grawe, da životno osiguranje više ne podliježe povratu poreza? Valjda prošle godine izmjenili zakon? samo gledaju kako da koju marku zavrnu od ljudi..., na kraju će ukinuti povrat sasvim
- van Basten
#290 Re: Povrat poreza
a koje je objašnjenje bilo? Jesu li još šta izbacili iz povrata ili samo životno?trougao wrote:da, dobro su ti rekli.van Basten wrote:šta mi danas rekoše u Grawe, da životno osiguranje više ne podliježe povratu poreza? Valjda prošle godine izmjenili zakon? samo gledaju kako da koju marku zavrnu od ljudi..., na kraju će ukinuti povrat sasvim
-
Armin2013
#291 Re: Povrat poreza
Iako je bila opcija da se koristi povrat poreza zbog plaćenog osiguranja mislim da to nije bila dobra ideja jer ako koristiš tu povlasticu kada ti osiguranje isplati premiju moraš platiti državi porez na tu premiju a ukoliko nisi koristio povrat onda prilikom isplate premije nemaš obaveze prema državi.van Basten wrote:a koje je objašnjenje bilo? Jesu li još šta izbacili iz povrata ili samo životno?trougao wrote:da, dobro su ti rekli.van Basten wrote:šta mi danas rekoše u Grawe, da životno osiguranje više ne podliježe povratu poreza? Valjda prošle godine izmjenili zakon? samo gledaju kako da koju marku zavrnu od ljudi..., na kraju će ukinuti povrat sasvim
-
SA 071
#292 Re: Povrat poreza
nia3 wrote:Ja sam predala za povrat poreza za 2013, godinu. Jedina razlika ove godine je što sam po obrazac morala u zgradu opštine.
Kakav obrazac?
Sent from my NOKIA Lumia 920 using Tapatalk
- karanana
#293 Re: Povrat poreza
da li pripravnici placaju porez na dohodak?
kolika je pripravnicka plata?
kolika je pripravnicka plata?
- Ricken
#294 Re: Povrat poreza
Sve zavisi od tvog statusa kao pripravnika. Postoje pripravnici u radnom odnosu i pripravnici koji su primljeni u svrhu osposobljavanja za određeno radno mjesto bez zasnivanja radnog odnosa. Ukoliko je riječ o ovome drugome kao prirpavnik si imao pravo na topli obrok i kartu za prevoz. Svi iznosi preko toga koje je poslodavac isplatio su bili oporezivi sa 10% poreza bez prava odbitaka i doprinosom od 6% i 4% na teret uposlenika u skaldu sa pravilnikom, obzirom da u ovom slučaju priprevnik nema status uposlenika.Zeljo_do_groba wrote:Pozdrav, moze li mi neko pomoci... Da li pripravnici imaju pravo na povrat poreza nakon obavljenog pripravnickog? Hvala
Ukoliko je sa pripravnikom zaključen ugovor o radu sa statusom zaposlenika onda je isti imao pravo i na odbitke za porez koji mu je naplačen uz uslov da je poslodavac obračunao osim poreza i sve poreze i doprinose na i iz plaća. I ovde treba naglasiti da nemaš pravo na povrat nego na korištenje uvećanih ličnih odbitaka u skladu sa zakonom, a pravo ostvaruješ po godišnjoj prijavi.
Najbitnije je da provjeriš, da li imaš poreznu karticu?
-
channel10
#295 Re: Povrat poreza
Pomagajte ljudi, prvi put predajem ove dokumente za povrat porezaSinalco_1 wrote:Potrebna dokumentacija za povrat poreza po osnovu uvečanog ličnog odbitka:
a) po osnovu plačenih kamata na stambeni kredit
- ispravno popunjem obrazac GPD-1051
- fotokopija ugovora o krediti
- fotokopija ugovora o kupovini nekretnine
- originalnu potvrdu od banke kao dokaz o plačenim kamatama na stambeni kredit za 2012 godinu ( u banci se ova potvrda plača 10 KM)
- izjava poreskog obveznika da pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću prvi put rješava stambeno pitanje ovim kreditom ( vadi su u opštini i mora bit ovjerana od strane opštine)
- dokaz da porezni obvenik i njegov bracni drug ne posjeduju drugu nepokretnu imovinu osim te / Uvjerenje od nadležnog suda)
GIP-1022 - kopija
Kopija porezne kartice
-Gdje mogu podici ovaj GPD 1051 obrazac?
-Da li ova dva ugovora koja se traze kopirana, da li moraju biti ovjerena u opstini i ako moraju da li se to placa?
-Nije mi jasna ova izjava poreskog obveznika i gdje se to vadi i koliko se placa? EDIT: vidio da se vadi na sudu i vjerovatno placa
-Ne vidim ovdje da pise da treba onaj obrazac iz firme koji se dobije na kraju godine o visini uplacenih doprinosa, poreza itd? AKo i to treba, da li on treba biti original ili moze kopija(da li treba biti ovjerena ili ne)?
Da li jos nesto treba osim ovih dokumenata?
I za kraj nesto sto je mozda trebalo biti na pocetku mog posta. Ja placam porez za nekretninu(vikendica) u drugom kantonu vec godinama, mada ostavinskom raspravom nije nigdje navedeno da je moja, ali eto na moje ime se vodi porez za tu nekretninu pa da li bih zbog toga mogao imati problema u vezi povrata poreza u vezi mog prvog rjesavanja stambenog pitanja?
edit: evo sad vidim da treba i GIP 1022 i da treba kopija(valjda ne treba ovjeriti u opstini), ali mi nije jasna ova kopija porezne kartice. Zar nije porezna kartica isto sto i GIP 1022?
- Ricken
#296 Re: Povrat poreza
Obrazac gpd 1051 možeš skinuti na stranici porezne uprave fbih.channel10 wrote:Pomagajte ljudi, prvi put predajem ove dokumente za povrat porezaSinalco_1 wrote:Potrebna dokumentacija za povrat poreza po osnovu uvečanog ličnog odbitka:
- originalnu potvrdu od banke kao dokaz o plačenim kamatama na stambeni kredit za 2012 godinu ( u banci se ova potvrda plača 10 KM)
- izjava poreskog obveznika da pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću prvi put rješava stambeno pitanje ovim kreditom ( vadi su u opštini i mora bit ovjerana od strane opštine)
- dokaz da porezni obvenik i njegov bracni drug ne posjeduju drugu nepokretnu imovinu osim te / Uvjerenje od nadležnog suda)
GIP-1022 - kopija
Kopija porezne kartice. Evo sta mi nije jasno, pa ako moze mala pomoc.
-Da li ova dva ugovora koja se traze kopirana, da li moraju biti ovjerena u opstini i ako moraju da li se to placa?
-Nije mi jasna ova izjava poreskog obveznika i gdje se to vadi i koliko se placa? EDIT: vidio da se vadi na sudu i vjerovatno placa
-Ne vidim ovdje da pise da treba onaj obrazac iz firme koji se dobije na kraju godine o visini uplacenih doprinosa, poreza itd? AKo i to treba, da li on treba biti original ili moze kopija(da li treba biti ovjerena ili ne)?
I za kraj nesto sto je mozda trebalo biti na pocetku mog posta. Ja placam porez za nekretninu(vikendica) u drugom kantonu vec godinama, mada ostavinskom raspravom nije nigdje navedeno da je moja, ali eto na moje ime se vodi porez za tu nekretninu pa da li bih zbog toga mogao imati problema u vezi povrata poreza u vezi mog prvog rjesavanja stambenog pitanja?
edit: evo sad vidim da treba i GIP 1022 i da treba kopija(valjda ne treba ovjeriti u opstini), ali mi nije jasna ova kopija porezne kartice. Zar nije porezna kartica isto sto i GIP 1022?
Izjavu daješ u Općini, imaju oni proceduru, samo se javi uputit će te na šalteru.
GIP i porezna kartica nisu isto, GIP je izvještaj o platama koje si ostvario, a porezna kartica info o ličnim odbicima na koje imaš pravo.
I na ovo tvoje pitanje, mislim da bi mogao imati problem. Naime, ti možeš prijaviti prebivalište tamo gdje je vikendica i tada ne bi bio obveznik tog poreza na imovinu, a imao bi rješeno stambeno pitanje, odnosno vrlo lako bi mogli tumačiti da ti imaš već riješeno stambeno pitanje. Stvar je da li ćeš im to reći. Porez na imovinu se plaća po kantonalnim propisima u mjestu gdje se nekretnina nalazi, a to nemora biti mjesto gdje ti podnosiš poreznu prijavu odnosno mjesto tvog prebivališta. Ipak uvijek se sjeti da daješ izjavu pod materijalno krivičnom odgovornosti. Pitaj u poreznoj nekog stručnog saradnika.
-
channel10
#297 Re: Povrat poreza
Hvala na odgovoru i pojasnjenjuRicken wrote:Obrazac gpd 1051 možeš skinuti na stranici porezne uprave fbih.channel10 wrote:Pomagajte ljudi, prvi put predajem ove dokumente za povrat porezaSinalco_1 wrote:Potrebna dokumentacija za povrat poreza po osnovu uvečanog ličnog odbitka:
GIP-1022 - kopija
Kopija porezne kartice. Evo sta mi nije jasno, pa ako moze mala pomoc.
Izjavu daješ u Općini, imaju oni proceduru, samo se javi uputit će te na šalteru.
GIP i porezna kartica nisu isto, GIP je izvještaj o platama koje si ostvario, a porezna kartica info o ličnim odbicima na koje imaš pravo.
I na ovo tvoje pitanje, mislim da bi mogao imati problem. Naime, ti možeš prijaviti prebivalište tamo gdje je vikendica i tada ne bi bio obveznik tog poreza na imovinu, a imao bi rješeno stambeno pitanje, odnosno vrlo lako bi mogli tumačiti da ti imaš već riješeno stambeno pitanje. Stvar je da li ćeš im to reći. Porez na imovinu se plaća po kantonalnim propisima u mjestu gdje se nekretnina nalazi, a to nemora biti mjesto gdje ti podnosiš poreznu prijavu odnosno mjesto tvog prebivališta. Ipak uvijek se sjeti da daješ izjavu pod materijalno krivičnom odgovornosti. Pitaj u poreznoj nekog stručnog saradnika.
Sto se tice vikendice, ona se nalazi u SBK kantonu i sasvim slucajno ja placam porez jer sam otisao po obrazac i na licu mjesta ga ispunio(prvi put, prije nekih 5-7 godina otkad se porez na nekretnine placa u SBK kantonu). Njima je valjda bilo svejedno ko ce ga ispuniti samo da uzmu pare. Od tada ja odem svake godine, prijavim i platim. Na ostavinskoj raspravi je spomenuta vikendica, ali nije nigdje zavedena na moje ime, tako da je bilo ko od uze familije mogao da ode prijaviti porez na tu nekretninu. Igrom slucaja sam to bio ja.
Stan koji sam kupio se nalazi u ZDK-u i jedino se on vodi u bilo kojem(ako se moze u mnozini reci) ZK u ovoj drzavi kao imovina koja je 1/1 na meni.
Usput, gdje da izvadim ovu poreznu karticu, da li u svojoj firmi ili ?
EDIT: Da li moram ovjeriti ove kopije ugovora u opstini?
- vještica
#298 Re: Povrat poreza
Jedno pitanje za iskusnije. Pripremila sam obračun kao i svake godine, međutim vidim da su poslodavci uplatili nešto sitno feninga manje nego što bi trebalo. Riječ je o stvarno malom iznosu - 10 feninga pa nisam sigurna da li ovo trebam doplaćivati i ako trebam, koja je procedura.
Unaprijed hvala na pomoći...
Unaprijed hvala na pomoći...
- kanocale
#299 Re: Povrat poreza
prosvjetni radnici imaju pravo povrata poreza,nije mnogo nekih 30KM.tek na znanje. 
- Ricken
#300 Re: Povrat poreza
channel10@:
1) Ako radiš, poreznu karzcu bi trebao imati. Imaš zahtjev na stranici PUFBIH, njega popuniš i predaš sa dokumentima, a bilo bi normalno da ti to predaju ljudi iz firme.
2) Vjerovatno treba, reći će ti sve na licu mjesta.
1) Ako radiš, poreznu karzcu bi trebao imati. Imaš zahtjev na stranici PUFBIH, njega popuniš i predaš sa dokumentima, a bilo bi normalno da ti to predaju ljudi iz firme.
2) Vjerovatno treba, reći će ti sve na licu mjesta.