Vase naredno vozilo ce biti ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- olensoner
#276 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
Znam bar 15 ljudi u Sarajevu koji voze auta skuplja od 100000KM a da su pritom to cestiti i posteni ljudi, vecinom inzinjeri i obrazovani, koji imaju firme, tako da pricu kako u bosni samo kriminalci i politicari vozaju dobra auta mozete okaciti macku o rep...
-
Eshek
#277 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
Off-topic je definitivno, ali ne mogu odoliti:whow wrote:Tvrditi da veliki broj onih koji se nazivaju "posten svjet " BiH a voze BMW , Hummere i ostale luxuzne marke je u najmanju ruku smjesno ili indicira na poremecen sistem vrijednosti kao i samo poimanje postenja. Kako objasniti nekome ko vec skoro dvadest godina nije izvadio glavu iz pjeska da je stanje u BiH vise nego katastrofalno. Statistika govori za sebe a ona kaze da vecina gradana BiH zivu u tkz. stanju siromastva. Kako onda strasno puno ljudi moze da vozi BMW., Audi , Hummere . Cinjenica je da ne voze . Ovakva vozila se ogromnim djelom nalaze u vlasnistvu nase nove elite koja je zaimala uz pomoc ove famozne posljeratne privatizacije kada se orobilo ono malo sto je ostalo od BiH. Prosjecna osoba zaposlene u BiH zaradi oko 800 KM maraka mjesecno . Troskovi zivota uveliko premasuju prosjecnu zaradu , kako onda postena osoba na posten nacin moze priustiti jednog BMW-a od 100 000KM. Gospodo budimo realni. Rjetki su primjeri da postena osoba koja sljegne u grad sa najlon kesom zavrsi kao mijijunas na krivom tornju ili oni kada prijaratni trgovac koji je bio "go' go pistolj pokupuje pola bosne" a obojica najprije ostvare kontrolu nad medijima da bih mogli ispirati mozak onima koji ga jos imaju i tvrditi da je BiH raj na zemlji u kojoj vecina ljepo zivi i vozi BMW ove. Realnost je da bez Profitera i bez Fukare nema kapitalizma a u Bosni hvala bogu i jednog i drugog u izobilju a sudeci prema postovima nekih uvazenih forumasa ne nedostaju ni
bendzole ni Hummeri. Sta reci raj na zemlji ostvaren mudroscu bosanske politicke elite . Jos ako se pravite da ne primjecujete sve one ispruzene ruke koje mole za koricu hljeba/kruha kada prodete ferhadijom pomislicete da niste ne zemlji nego u raju.
Majstore, ne bih da polemišem o gore napisanom, samo me jedna stvar zanima: ŠTA SI TI URADIO DA SE NEŠTO PROMIJENI???KONKRETNO?
-
jefferson
#278 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
Ma bezze polemises s njim!Eshek wrote:Off-topic je definitivno, ali ne mogu odoliti:whow wrote:Tvrditi da veliki broj onih koji se nazivaju "posten svjet " BiH a voze BMW , Hummere i ostale luxuzne marke je u najmanju ruku smjesno ili indicira na poremecen sistem vrijednosti kao i samo poimanje postenja. Kako objasniti nekome ko vec skoro dvadest godina nije izvadio glavu iz pjeska da je stanje u BiH vise nego katastrofalno. Statistika govori za sebe a ona kaze da vecina gradana BiH zivu u tkz. stanju siromastva. Kako onda strasno puno ljudi moze da vozi BMW., Audi , Hummere . Cinjenica je da ne voze . Ovakva vozila se ogromnim djelom nalaze u vlasnistvu nase nove elite koja je zaimala uz pomoc ove famozne posljeratne privatizacije kada se orobilo ono malo sto je ostalo od BiH. Prosjecna osoba zaposlene u BiH zaradi oko 800 KM maraka mjesecno . Troskovi zivota uveliko premasuju prosjecnu zaradu , kako onda postena osoba na posten nacin moze priustiti jednog BMW-a od 100 000KM. Gospodo budimo realni. Rjetki su primjeri da postena osoba koja sljegne u grad sa najlon kesom zavrsi kao mijijunas na krivom tornju ili oni kada prijaratni trgovac koji je bio "go' go pistolj pokupuje pola bosne" a obojica najprije ostvare kontrolu nad medijima da bih mogli ispirati mozak onima koji ga jos imaju i tvrditi da je BiH raj na zemlji u kojoj vecina ljepo zivi i vozi BMW ove. Realnost je da bez Profitera i bez Fukare nema kapitalizma a u Bosni hvala bogu i jednog i drugog u izobilju a sudeci prema postovima nekih uvazenih forumasa ne nedostaju ni
bendzole ni Hummeri. Sta reci raj na zemlji ostvaren mudroscu bosanske politicke elite . Jos ako se pravite da ne primjecujete sve one ispruzene ruke koje mole za koricu hljeba/kruha kada prodete ferhadijom pomislicete da niste ne zemlji nego u raju.
Majstore, ne bih da polemišem o gore napisanom, samo me jedna stvar zanima: ŠTA SI TI URADIO DA SE NEŠTO PROMIJENI???KONKRETNO?
Ispade po njemu samo kriminalci voze BMW-e, jerbo, BiH je kokuzna zemlja. Neko ima muda pa se upusti u biznis, neko nema, isto ko na zapadu, ali valjda su to kompleksi sta li..
-
gurabija78
#279 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
whow wrote:Dosta ljudi je potpuno neupuceno glede navedenih kategorija i karekteristika istih. Naime kada su u pitanju sami pogonski sistem 4x4 ili AWD tu postoje radikalne razlike i ne treba brkati jabuke sa kruskama. Za 99% vozaca u BiH a bogami i drugdeje u svjetu najobicniji AWD ce biti posve dovoljan. Uzimati vozilo koje ima puni 4x4 sistem je bacanje novca i ljudi to rade jer su neupuceni . Unibody konstrikcija sve vise uzima primat klasicnom SUV-i konceptu na sasiji tako da ce za par godina taj klasicni SUV koncep vjerovatno potpuno nestati cak i u pick up segmentu. Taj Qashagi mislim da ima AWD kao i vecina crossovera a ne 4x4 , uglavnom ovakvo pitanje idicira da nisi upucen u detalje glede 4x4 vs AWD i dok to ne rascistis ne razmisljalj o kupovini auta.gurabija78 wrote:zna li neko kakav je 4x4 pogon na novom nissan qashqai, i 2.0 dCi motor? za neku, uslovno receno, normalnu cijenu, u toj klasi, sa dosta opreme, se moze dobiti? ima li neko iskustva sa ovim autom?
QASHQAI 2.0 dCi Acenta 4WD 1994 110/150 40.171 47.000 KM
mora se uvijek naci neki isfrustrirani pametolog
@jefferson, @olensoner
- jedna tamo
#280 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
moje naredno vozilo ako Bog da će biti citroen C3 crveni 

- Qler
#281 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
Vozio sam onog Pluriela, i mladje a nekvalitetnije unutra auto nisam odavno vidio. Nego ti rijesi problem sa ljubav&sex
podforuma
-
jefferson
#282 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
Cuj to, a sta se desava tamo na podforumu, de i nama otracajQler wrote:Vozio sam onog Pluriela, i mladje a nekvalitetnije unutra auto nisam odavno vidio. Nego ti rijesi problem sa ljubav&sexpodforuma
- chelo
#283 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
Ma roki, ili ga pusi na lizing preko firme, ili ga je oprao. U svakom slucaju nije njegov, samo ga voza.olensoner wrote:Znam bar 15 ljudi u Sarajevu koji voze auta skuplja od 100000KM a da su pritom to cestiti i posteni ljudi, vecinom inzinjeri i obrazovani, koji imaju firme, tako da pricu kako u bosni samo kriminalci i politicari vozaju dobra auta mozete okaciti macku o rep...
Ne sikiraj se, ipak niko nema para. Fiktivna lova pravnih lica se izvlaci kupovinom auta, raznih luksuza koji se prikazuju kao potrebe firme. A firme te pare sticu tako sto posten svijet na plecima iznese sve za platu od 900 KM.
Zakljucak je da danas posteni jednostavno ne prolaze. Takav je kapitalizam, oni ne prolaze, pa ovo sve sto si rekao otpada.
-
jefferson
#284 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
To je vec sad diskusija za podforum ekonomija. Sto je nas radnik placen 900km????chelo wrote:Ma roki, ili ga pusi na lizing preko firme, ili ga je oprao. U svakom slucaju nije njegov, samo ga voza.olensoner wrote:Znam bar 15 ljudi u Sarajevu koji voze auta skuplja od 100000KM a da su pritom to cestiti i posteni ljudi, vecinom inzinjeri i obrazovani, koji imaju firme, tako da pricu kako u bosni samo kriminalci i politicari vozaju dobra auta mozete okaciti macku o rep...
Ne sikiraj se, ipak niko nema para. Fiktivna lova pravnih lica se izvlaci kupovinom auta, raznih luksuza koji se prikazuju kao potrebe firme. A firme te pare sticu tako sto posten svijet na plecima iznese sve za platu od 900 KM.
Zakljucak je da danas posteni jednostavno ne prolaze. Takav je kapitalizam, oni ne prolaze, pa ovo sve sto si rekao otpada.
Pa de ti ga plati vise a da pri tom 68% moras dati drzavi da bi drzava kupovala socijalni mir! 68%!!!!! Nek se spuste doprinosi na evropski nivo pa ces vidjeti da i plate rasu a i broj zaposlenih.
- respo
#285 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
i opet se svodi da ih na prste mozes prebrojati ko kupuje auta preko 100000 a da je sve regularno i bez nekih malverzacija izvlacenja itd
-
whow
#286 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
Naravno da posteni ljudi u BiH duvaju i tu je svaka diskusija izlisna. Ovdje mi spoticu da sam previdio nekih 15 likova koji su sigurno posteno zaradili BMW-a ili Hummera , "jesu Mensure mi "chelo wrote:Ma roki, ili ga pusi na lizing preko firme, ili ga je oprao. U svakom slucaju nije njegov, samo ga voza.olensoner wrote:Znam bar 15 ljudi u Sarajevu koji voze auta skuplja od 100000KM a da su pritom to cestiti i posteni ljudi, vecinom inzinjeri i obrazovani, koji imaju firme, tako da pricu kako u bosni samo kriminalci i politicari vozaju dobra auta mozete okaciti macku o rep...
- chelo
#287 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
moj dzafere, ko je uopste spomenuo osnovicu od 900 KM, govorim u ruke sta dodje. doprinosi lijezu na 450 KM svima u ovoj drzavi, pola ih zna, pola ce se poslije cesat po mozgu.jefferson wrote: To je vec sad diskusija za podforum ekonomija. Sto je nas radnik placen 900km????
Pa de ti ga plati vise a da pri tom 68% moras dati drzavi da bi drzava kupovala socijalni mir! 68%!!!!! Nek se spuste doprinosi na evropski nivo pa ces vidjeti da i plate rasu a i broj zaposlenih.
opet ti kazem, da imam 3 milje u ruke, i da je rata 2000 bez ikakvih kamata (glupost, ali lakoca pretpostavke), dodje mi 4-5 godina konstantnog vracanja tog iznosa, bez truni kamte, sto jes onda 8 godina bar. To ni najveci gajbar s Hece dole ne bi uradio
-
whow
#288 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
Na prste jedne ruke . Hajde racunaj plata 900 KM , rashodi ; kirija ,struja , plin , telefoni , kablovska , benzin , hrana ,garderoba , piva, cigare . Pa onda plati malom Irfanu za exurziju , Sanela hoce dzeparac , godisnji odmor u Tucepima . A jesil ikada zvao turu ili otiso na cevape . Total 2000 Km minimum za cetveroclanu obitelj sto znaci sa onih -1100 km stize iz nekog steka ili preko Wester Union-a.Gdje je tu BMW. Hajmo sada o nasoj naprednoj inteligenciji sto radi u Telecomovima , Opstinama i elektro distribucijama ponovo prihodi 2000 KM rashodi 2000 KM , kako kupiti BMWrespo wrote:i opet se svodi da ih na prste mozes prebrojati ko kupuje auta preko 100000 a da je sve regularno i bez nekih malverzacija izvlacenja itd
-
nAN3
#289 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
a da mozda vise clanova porodice radi i da je plata veca od 900 tj 1500km bubam , jesil o tome razmisljo ?whow wrote:Na prste jedne ruke . Hajde racunaj plata 900 KM , rashodi ; kirija ,struja , plin , telefoni , kablovska , benzin , hrana ,garderoba , piva, cigare . Pa onda plati malom Irfanu za exurziju , Sanela hoce dzeparac , godisnji odmor u Tucepima . A jesil ikada zvao turu ili otiso na cevape . Total 2000 Km minimum za cetveroclanu obitelj sto znaci sa onih -1100 km stize iz nekog steka ili preko Wester Union-a.Gdje je tu BMW. Hajmo sada o nasoj naprednoj inteligenciji sto radi u Telecomovima , Opstinama i elektro distribucijama ponovo prihodi 2000 KM rashodi 2000 KM , kako kupiti BMWrespo wrote:i opet se svodi da ih na prste mozes prebrojati ko kupuje auta preko 100000 a da je sve regularno i bez nekih malverzacija izvlacenja itdUspjesnih privatnih poduzetnika priznajem ima : evo recimo imamo Selimovica pa Radoncica .Ko je ikada vidio njihove imoinske kartone . Rekao sam i ponavljam posten covjek sa dobrom platom u BiH moze priustiti novu skodu Fabiu dakle da se optereti do 20 000 KM maximalno. Tacno je da se ljudi snalaze i kupuju i bolje marke ali ima tu svega samo je najmanje onih koji posteno zarade BMW-a.
i koji si se qrac nadovezo bmwa po postu ga spomenes 3 puta
edit
posten covjek sa dobrom platom u BiH moze priustit vise nego novu skodu
-
ljudozder
#290 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
Eto, svi koji imaju BMW-a il neko skupo auto su kriminalci, jest tako je svaka čast
Ko god ima smisla za biznis i kome nije mrsko radit i ko zna s parama, moze imat ne BM;W-a nego Ferrarija il nemam pojma šta. A uostalom nešto se previše brinete kako je ko došo do nečega, ko vam brani da i vi isto tako uradite :S
I da ne ispadne da branim vlasnike skupih vozila, ja nisam vlasnik BMW-a (niti sličnog njemačkog smeća), nisam vlasnik nikakvog skupog auta, ali me ne interesuje ako neko ima skupo auto kako je do njega došao. Naprotiv, volim da ima što više skupih auta u državi, ako ništa drugo, bar je ljepše za pogledat, ne gdje god se okreneš jebeni golf il škoda
Pravimo offtopic skroz, al eto
Ko god ima smisla za biznis i kome nije mrsko radit i ko zna s parama, moze imat ne BM;W-a nego Ferrarija il nemam pojma šta. A uostalom nešto se previše brinete kako je ko došo do nečega, ko vam brani da i vi isto tako uradite :S
I da ne ispadne da branim vlasnike skupih vozila, ja nisam vlasnik BMW-a (niti sličnog njemačkog smeća), nisam vlasnik nikakvog skupog auta, ali me ne interesuje ako neko ima skupo auto kako je do njega došao. Naprotiv, volim da ima što više skupih auta u državi, ako ništa drugo, bar je ljepše za pogledat, ne gdje god se okreneš jebeni golf il škoda
Pravimo offtopic skroz, al eto
-
Eshek
#291 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
Šta bi mi bez ovakvih likova koji će nam reći kako nam je u Bosni...whow wrote:Rekao sam i ponavljam posten covjek sa dobrom platom u BiH moze priustiti novu skodu Fabiu dakle da se optereti do 20 000 KM maximalno. Tacno je da se ljudi snalaze i kupuju i bolje marke ali ima tu svega samo je najmanje onih koji posteno zarade BMW-a.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#292 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
sto? sta ti je lose rekaoEshek wrote:Šta bi mi bez ovakvih likova koji će nam reći kako nam je u Bosni...whow wrote:Rekao sam i ponavljam posten covjek sa dobrom platom u BiH moze priustiti novu skodu Fabiu dakle da se optereti do 20 000 KM maximalno. Tacno je da se ljudi snalaze i kupuju i bolje marke ali ima tu svega samo je najmanje onih koji posteno zarade BMW-a.
Ili mozda si neki guzonjin sin, pa ti je sve na gotovo u zivotuu..
- OldSql
#293 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
pa svako pametan na firmu uzima auto, sta treba drzavi da daje? hahahaha, kad se pocne dobijati nesto od drzave, tada ce se i davati! barem sto se mene tiche, a vjerujem i vecine.
-
jefferson
#294 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
Vidis, moji roditelji se dole opteretili sa 36,000km!Eshek wrote:Šta bi mi bez ovakvih likova koji će nam reći kako nam je u Bosni...whow wrote:Rekao sam i ponavljam posten covjek sa dobrom platom u BiH moze priustiti novu skodu Fabiu dakle da se optereti do 20 000 KM maximalno. Tacno je da se ljudi snalaze i kupuju i bolje marke ali ima tu svega samo je najmanje onih koji posteno zarade BMW-a.
Po ovoj teoriji, moji roditelji su kriminalci, jer po whow-ovj "strucnoj" procjeni, posten covjek u BiH se ne moze opteretiti kreditom vecim od 20,000km.
E sad, to sto moji imaju biznis koji datira prije rata, visoko obrazovani, itd, itd, ne moze da postoji u BiH! Jednostavno posten i sposoban covjek u BiH ne moze sebi zaraditi pare za dobro auto.
Mislim da se u ovoj prici whow vise tjesi ili ima neki kompleks, ali dobro je da nam je objasnio.
Morat cu svojim prenjeti da ustvari oni moraju zaradjivati manje, jer ipak, neko bi mogao reci da nisu posteni.
Sve jake drzave u svijetu su jake jer imaju jaku bazu malih porodicnih firmi. Amerika je izgradila sebe i psotala najjaca drzava na svijetu jer je individualizam i briga o sebi na prvom mjestu, a ne da se o tebi neko brine, tj. drzava.
Znaci po whow-u to je nemogce u biH, da ima ljudi koji ne sjede i nisu zadovoljni sa time da imaju u dzepu za kafu i drinu taj dan.
Na kraju krajeva, sto bi jedan amerikanac, francuz ili japanac bio nesto bolji u biznisu od jednog bosanca?
- ljubav_aha
#295 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
alfa romeo
a ovaj za gradski prevoz
corolla02 odlicna tvoj anova lokacija ispod tvog nadimka
a ovaj za gradski prevoz
corolla02 odlicna tvoj anova lokacija ispod tvog nadimka
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
#296 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
@aha, pa kamo tebe rode
, ja se bas bio zabrinuo, da te idem negdje traziti po OH, da vidim jel sve OK 
Nego dobra ti ova Alfa na koju pucas, znas ti sta valja
Sto se tice mene mozda kakav Subaru za nekih 6 godina
, tamo kad se M6 izlizee..
Nego dobra ti ova Alfa na koju pucas, znas ti sta valja
Sto se tice mene mozda kakav Subaru za nekih 6 godina
-
Desert Wind
#297 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
Volio bih BMW 525D Touring - nasao komada 2, prvi vlasnici, servisne knjige, apeteke, jedan ima BBSove felge, kozu, prelamam, cijena 6 000 OJra i nije velika i onda se sjetim BIH - necu da corlucim raji - da zavist pogura srafciger po laku iako bih ga posteno zaradio.... i tu se prica prekida...
Oba 2002 godiste. Imaju strasne motore rekao bih, pojam UNDESTRUCTABLE masine koje pola miliona izvuku bez vecih problema al' eto. Zavrsi mi se prica dolaskom u BIH, nasoj raji koja vjecno mijesa dezertere, radnike i paćenike pobjegle od noza, drotom koji pikira strane table - i ostah u svojoj šklopociji - marke "nista postig'o nije a vani".

Oba 2002 godiste. Imaju strasne motore rekao bih, pojam UNDESTRUCTABLE masine koje pola miliona izvuku bez vecih problema al' eto. Zavrsi mi se prica dolaskom u BIH, nasoj raji koja vjecno mijesa dezertere, radnike i paćenike pobjegle od noza, drotom koji pikira strane table - i ostah u svojoj šklopociji - marke "nista postig'o nije a vani".
-
jefferson
#298 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
A kad si ti to presao na M6???corolla02 wrote:@aha, pa kamo tebe rode, ja se bas bio zabrinuo, da te idem negdje traziti po OH, da vidim jel sve OK
Nego dobra ti ova Alfa na koju pucas, znas ti sta valja![]()
Sto se tice mene mozda kakav Subaru za nekih 6 godina, tamo kad se M6 izlizee..
Hajde nek i ti auto kupi
- corolla02
#299 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
ma nije to M6 koji ti mislis
Inace, zadovoljan slijedecih 6 years
ps
bi mi Corolle zao zaprave kad ode u tudje ruke
Inace, zadovoljan slijedecih 6 years
ps
bi mi Corolle zao zaprave kad ode u tudje ruke
-
Eshek
#300 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?
Dobro...evo priznaću sve:corolla02 wrote:sto? sta ti je lose rekaoEshek wrote:Šta bi mi bez ovakvih likova koji će nam reći kako nam je u Bosni...whow wrote:Rekao sam i ponavljam posten covjek sa dobrom platom u BiH moze priustiti novu skodu Fabiu dakle da se optereti do 20 000 KM maximalno. Tacno je da se ljudi snalaze i kupuju i bolje marke ali ima tu svega samo je najmanje onih koji posteno zarade BMW-a.Najmanje nas je koji cemo ti povjerovati na pricu, da se vozikas BMW( ili drugo premium vozilo) i po 150K km i to je sve iz svog dzepa, bez obzira bilo to novo, kesom placeno vozilo ili vec polovno na ratu ili kako god.
Ili mozda si neki guzonjin sin, pa ti je sve na gotovo u zivotuu..
Moj babo je neki qrtz u parlamentu, nije znao šta će od silnih pokradenih para, pa mi kupio džipa da mi vozanje po lošim sarajevskim ulicama ne bi bilo previše naporno. I dao mi karticu, službenu, da ga točim na račun države. Kada se ne vozam po sarajevskom asfaltu, skidam pornaju sa neta i izmišljam bajke na forumu. Zbog takvih kao što sam ja, naša napaćena dijaspora u američkim i kanadskim kazamatima, puni ideja, pameti i muda, ne mogu da se vrate u svoju voljenu domovinu, iako imaju silnu želju da pomognu i prosvijetle svoje zemljake.
pa-paaaa