Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
shalla

#276 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by shalla »

Onako vala, ispreskakan, nedorečen, bez ikakve radnje i bez ikakvog kraja...
Ermin Bravo RESPECT za učenje Kur'ana (mislim da je sura Er-rahman u pitanju) :thumbup:
salihh

#277 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by salihh »

pregledao film na premijeri u zetri... prije svega nikada vise zetra, definitivno to nije mjesto za pogledati film...
jasmila je imala sve sastojke koji su bili potrebni za odlican film... zamalo da to i bude tako... da se razumijemo, film nije podbacio, ali... moglo je biti i mnogo bolje... likovi su nedovoljno razradjeni, leon je mogao jos bolje, zrinka je solidna, e. bravo je odlicno odigrao...
razocarao me (ipak manji broj) gledatelja koji su imali potrebu ovacijama pozdraviti slanje izgubljenog amara u p.m. ili sikterisanje iz kuce lunine nane, iako je amar rekao pravu istinu o mulimanima u bih....

helem, solidan film, jasmila kako si i sama rekla drugi film je najtezi... nadamo se da si s ovim filmom ispekla zanat i da ce iduci film biti ono sto se i ocekuje... JAKO I U SRIDU
winnie

#278 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by winnie »

hadzun wrote:...ono sto je pokvarilo ukupnu atmosferu (narusenu i losim stolicama od kojih ledja otpadaju) je divljanje grupe koncentrisane na tribinama, u momentima filma koji maksimalno ismijavaju jadnog amara (leon) dok on u zanosu (uzrokovane vjerskim osvjestenjem :-) ) pegla druge nebuloznim upadima (npr dok se havlja bajramski rucak kod nane).
kad ga je nana poslala u PM na tribinama je nastala onanija, sto j epo meni degutantno. ocito je da su mnogi dosli sa predrasudama na premijeru, nazalost............... :run:
i mene je iznenadio aplauz, spontan i iskren... ne mogu vjerovat da je toliki broj primitivaca medju nama. takodje je bio aplauz i kad ga luna (zrinka) otjera u PM.
ljudi kao da su dozivili olaksanje... nevjerovatno

sto se tice price i filma, moglo se snimiti i da on slusa narodnjake a ona da je metalac i da imaju isti problem... dva svijeta, nespojiva... svako na svoju stranu na kraju.
Control panel

#279 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by Control panel »

winnie wrote: kad ga je nana poslala u PM na tribinama je nastala onanija, sto j epo meni degutantno. ocito je da su mnogi dosli sa predrasudama na premijeru, nazalost............... :run:

ja se tad podjestih ko dijete kada sam bio u kinu kada glavni glumac natuleha negativca a ono cijelo kino pljesce. :-)
winnie

#280 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by winnie »

shaqqa wrote:Ermin Bravo RESPECT za učenje Kur'ana (mislim da je sura Er-rahman u pitanju) :thumbup:
ermina je bilo milina slusat... jaka scena u filmu
hrvatski glumci s bosanskim naglaskom isto ok, zrinka ipak bolja od leona

scena pred kucom u bijeljini, na prvu prejaka... jaca nego "ko je poceo rat?"... na drugu mozda i prepateticna
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#281 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by ladyblue18 »

Znaci nisam nista propustila sto nisam otisla veceras u Zetru da gledam. :roll:
Pretpostavila sam da ce biti tako malogradjana... :-)
ljubav_aha

#282 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by ljubav_aha »

salihh wrote:pregledao film na premijeri u zetri... prije svega nikada vise zetra, definitivno to nije mjesto za pogledati film...
jasmila je imala sve sastojke koji su bili potrebni za odlican film... zamalo da to i bude tako... da se razumijemo, film nije podbacio, ali... moglo je biti i mnogo bolje... likovi su nedovoljno razradjeni, leon je mogao jos bolje, zrinka je solidna, e. bravo je odlicno odigrao...
razocarao me (ipak manji broj) gledatelja koji su imali potrebu ovacijama pozdraviti slanje izgubljenog amara u p.m. ili sikterisanje iz kuce lunine nane, iako je amar rekao pravu istinu o mulimanima u bih....helem, solidan film, jasmila kako si i sama rekla drugi film je najtezi... nadamo se da si s ovim filmom ispekla zanat i da ce iduci film biti ono sto se i ocekuje... JAKO I U SRIDU

stoje tacno rekao :?: hvala
EmeraldGreen

#283 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by EmeraldGreen »

Bila sam sinoć na filmu. Trebala mi je cijela noć da se barem dio utisaka slegne.

Kao prvo, Jasmila je izabrala nevjerovatno tešku temu, bez obzira što je naša "svakodnevnica". Bojim se da je sa ovom temom ciljala na Berlin i ine druge strane festivale. A onda se sjetila da bi joj domaća publika mogla zamjeriti, da bi je mogle vehabije linčovati, islamska zajednica nalijepiti. Pa je pažljivo balansirala između dvije vatre, ostavljajući film nedorečenim.

Određene scene su preduge, dijalog slab, previše dirljivih tema upakovano u jedan film. Od alkoholizma i patnje same Lune na početku, preko nemogućnosti začetka djeteta i ponovne patnje Lune, preko Amarovog ekstremnog okretanja vjeri i još i najveće patnje Lune. A na sve to, otkud potreba za onako eksplicitnim scenama seksa i to u onolikom trajanju???

Potom, smatram da je jako zanimljivo što je Jasmila u film utrpala veliki broj svojih prijatelja, slučajnih poznanika i slično. Kao da je film u stvari jedan kafana-projekat.

I konačno, meni se lično nije svidio. Mislim da postoje mnogo ljepši načini i ljepši izbori tema da se dočara i LJEPOTA Islama, iskonskog, duševnog i bez prisile, i ljepota vjere koja se čuva u individualnim srcima a ne u grupnim kampovima i "ispiranju mozga" kako reče glumica u filmu. I isto tako, treba istaći da moja svakodnevnica nema veze sa vehabijama. Poznajem dovoljno ljudi koji su iskreni vjernici, koji drugima ne natucaju to u život, poznajem čak i brakove koji divno ko-egzistiraju na razumjevanju pa čak i kada su vjerska ili bilo koja uvjerenja različita.

Svaka čast na par scena - scena u Bjeljini (ispred kuće, ne ono neshvatljivo kolo), nanin monolog na Bajramu koji me u srce dirnuo i podsjetio na moju nanu (ne, nisam pljeskala), i scena u kampu koje malo otkrivaju život takvih zajednica.

Meni ovaj film nije pomogao da prevaziđem predrasude, čak šta više samo ih je čvršće utemeljio. Čisto sumnjam da je i zapadnoj publici pomogao ili barem malo dočarao. Bojim se da smo se samo još više ocrnili kao potencijalno leglo terorizma, i da će nam trebati još 150 filmova na druge teme da te predrasude razbijemo, i možda dobijemo bezvizni režim...

A kraj? Definitivno ga treba promjeniti. Možda da se uključe i časne sestre u cijelu priču, koje na početku filma Luna ispod oka gleda?
Last edited by EmeraldGreen on 26/02/2010 10:21, edited 1 time in total.
vee-jay

#284 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by vee-jay »

EmeraldGreen wrote:Bila sam sinoć na filmu. Trebala mi je cijela noć da se barem dio utisaka slegne.

Kao prvo, Jasmila je izabrala nevjerovatno tešku temu, bez obzira što je naša "svakodnevnica". Bojim se da je sa ovom temom ciljala na Berlin i ine druge strane festivale. A onda se sjetila da bi joj domaća publika mogla zamjeriti, da bi je mogle vehabije linčovati, islamska zajednica nalijepiti. Pa je pažljivo balansirala između dvije vatre, ostavljajući film nedorečenim.

Određene scene su preduge, dijalog slab, previše dirljivih tema upakovano u jedan film. Od alkoholizma i patnje same Lune na početku, preko nemogućnosti začetka djeteta i ponovne patnje Lune, preko Amarovog ekstremnog okretanja vjeri i još i najveće patnje Lune. A na sve to, otkud potreba za onako eksplicitnim scenama seksa i to u onolikom trajanju???

Potom, smatram da je jako zanimljivo što je Jasmila u film utrpala veliki broj svojih prijatelja, slučajnih poznanika i slično. Kao da je film u stvari jedan kafana-projekat.

I konačno, meni se lično nije svidio. Mislim da postoje mnogo ljepši načini i ljepši izbori tema da se dočara i LJEPOTA Islama, iskonskog, duševnog i bez prisile, i ljepota vjere koja se čuva u individualnim srcima a ne u grupnim kampovima i "ispiranju mozga" kako reče glumica u filmu. I isto tako, treba istaći da moja svakodnevnica nema veze sa vehabijama. Poznajem dovoljno ljudi koji su iskreni vjernici, koji drugima ne natucaju to u život, poznajem čak i brakove koji divno ko-egzistiraju na razumjevanju pa čak i kada su vjerska ili bilo koja uvjerenja različita.

Svaka čast na par scena - scena u Bjeljini (ispred kuće, ne ono neshvatljivo kolo), nanin monolog na Bajramu koji me u srce dirnuo i podsjetio na moju nanu (ne, nisam pljeskala), i scena u kampu koje malo otkrivaju život takvih zajednica.

Meni ovaj film nije pomogao da prevaziđem predrasude, čak šta više samo ih je čvršće utemeljio. Čisto sumnjam da je i zapadnoj publici pomogao ili barem malo dočarao. Bojim se da smo se samo još više ocrnili kao potencijalno leglo terorizma, i da će nam trebati još 150 filmova na druge teme da te predrasude razbijemo, i možda dobijemo bezvizni režim...

A kraj? Definitivno ga treba promjeniti. Možda da Luna preda svoje dijete časnim sestrama nakon što ga rodi?
hajde ispricaj nam jos nesto malo vise o filmu ...ccccc ... :-)
harač

#285 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by harač »

ljubav_aha wrote:
salihh wrote:pregledao film na premijeri u zetri... prije svega nikada vise zetra, definitivno to nije mjesto za pogledati film...
razocarao me (ipak manji broj) gledatelja koji su imali potrebu ovacijama pozdraviti slanje izgubljenog amara u p.m. ili sikterisanje iz kuce lunine nane, iako je amar rekao pravu istinu o mulimanima u bih....helem, solidan film, jasmila kako si i sama rekla drugi film je najtezi... nadamo se da si s ovim filmom ispekla zanat i da ce iduci film biti ono sto se i ocekuje... JAKO I U SRIDU

stoje tacno rekao :?: hvala
nešto tipa: "nama muslimanima se i dogodio genocid, jer smo bili nevjernici"
Vilenjak Lego

#286 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by Vilenjak Lego »

Film je jako tužan. Pretužan. Niste sretni kad izađete iz kina.
Tema je teška kao "crna zemlja" i teško mi je shavtiti kako ovaj film (temu) neko na zapadu može razumijeti.
Bajram u neninoj kući će dirnuti svakog iz BiH na ovan ili onaj način, ali nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Scena u Bijeljini vrhunska! Kolo mi nije jasno??
Zrinka Cvtitešić - svaka čast. Odlična. Preslatka. Kapa dole za glumu, za akcenat...

Kraj filma mi je nekako čudan. Vidjelo se i po reakciji publike (ako je ono što je sinoć bilo u Zetri mjerodavno) na kraju.

Sve u svemu treba ga pogledati, Ja ću ga pogledati još jednom.
GAU 8

#287 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by GAU 8 »

kamen spoticanja wrote:
ljubav_aha wrote:
zar je vehabizam nepoznat :!: :?:
:) tipicno za mladu damu,tuce pitanja bez smisla i svrhe kad se treba argumentirat...no dobro
evo i tebi kontra pitanje...da li je tebi poznat moj prijatelj denis koji ima dugu bradu i uglavnom ga oni kurazniji zovu "vehabijom"?
i da li onda imas predrasude i prema njemu,jer kao poznajes "vehabizam"?
pa ces naci odgovor na svoje pitanje...ako te odgovor uopste zanima :)
svako dobro zelim
Ona kvazipitanja su samo tu u cilju nabijanja broja postova. A suplja su kao Paris Hilton
EmeraldGreen

#288 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by EmeraldGreen »

Vee-jay, samo zbog tebe promjenih "kraj" :D
uvjek dobar gost

#289 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by uvjek dobar gost »

Meni fali Amarov dio priče kao i njegov sam prelaz na "selefizam", sve što sam vidio Lunin je ugao promatranja, kamera mi je skroz loša za moj ukus naravno jer imam dojam (sem šest kadrova) kao da je film sniman prije deset godina, dijalozi nedorađeni i na momente previše dramaturgije posjeduju... ne znam meni je film solidan, fali mu malo (za moj ukus) razrade i fali mi ... nekako pozadine, kao da likovi nisu kvalitetno razrađeni...

Sve u svemu ja sam očekivao više od filma, nisam dobio... ono nešto... što već nisam znao, zapazio il pročitao o temi... il sam ja naopak...?
Zaboravih glumci kapa dole, Zrinka.. super-sonična, kao i ostali.. sreća nije bilo ministra... :)
vee-jay

#290 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by vee-jay »

gotovo, ovu temu vise ne citam :x :-) :D
kebele

#291 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by kebele »

Prije svega, da uputim Jasmili Žbanić iskreno saučešće, umrla joj je majka. :sad: prije sedam dana i kažu da je propustila dobar dio Berlinala zbog te porodične tragedije.

Film nisam gledao, ali otkako je postavljen trailer na youtube, jedva čekam da ga pogledam.
Evo već sat vremena čitam vaše dojmove sa jučerašnje premijere, razočaran sam kritikom raje, uglavnom NEGATIVNE kritike i onaj smijeh zboh par psovki u filmu. Zar je zaista tako loš film, jednostavno ne mogu da vjerujem?
Ili je naša raja naprosto takva, ističu samo loše strane i svi su selektori i filmski kritičari, a malo je onih koji će pohvaliti. Naš mentalitet, šta se može. :twisted:

Zamolio bih vas da, ako neko ima raspored, objavite ovdje na forumu u kojim sarajevskim kinima od sutra igra film, čini mi se Meeting Point rekoše na TV-u? I u ostalim gradovima širom BiH, Zenica, Tuzla? Lijepo bi bilo vidjeti raspored predstava. Hvala.
Drvosjeca iz Dejcica

#292 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

moderator wrote:
Vilenjak Lego wrote:Film je jako tužan. Pretužan. Niste sretni kad izađete iz kina.
Tema je teška kao "crna zemlja"
i teško mi je shavtiti kako ovaj film (temu) neko na zapadu može razumijeti.
Bajram u neninoj kući će dirnuti svakog iz BiH na ovan ili onaj način, ali nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Scena u Bijeljini vrhunska! Kolo mi nije jasno??
Zrinka Cvtitešić - svaka čast. Odlična. Preslatka. Kapa dole za glumu, za akcenat...

Kraj filma mi je nekako čudan. Vidjelo se i po reakciji publike (ako je ono što je sinoć bilo u Zetri mjerodavno) na kraju.

Sve u svemu treba ga pogledati, Ja ću ga pogledati još jednom.
Film je prejak.
Upravo nedoradjenost dijaloga i nedostatak Amarove perspektive daje svima mogucnost da sami promisle i nadju pouku.
Kolo u Bijeljini je u mojim ocima bio znak da je stanovnistvo u Bijeljini nastavilo sa zivotom a Luna se sa Sejlom nakon derneka u Sarajevu uputila u Bijeljinu, sto je izbjegavala jos od kraja rata. Imam osjecaj da je Luna morala da "zatvori" jedan rat da bi se upustila u ovaj drugi.
Sami kraj filma je fenomenalan i njena poruka VRATI SE TI MENI je najjaca scena u cijelome filmu. Sufijska izreka "ne daj dunjaluka za ahireta, ni ahireta za dunjaluka".
Meni licno mnogo bolji film od Grbavice.
E jbg' ti kao da si gledao neki drugi film. Sta ima prejako u kraju filma? Pa ako si bio na premijeri vidio i osjetio si reakciju publike. I onaj odlazak u Bijeljinu je totalno nepovezan. :roll:
kebele

#293 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by kebele »

Pa puca od smijeha jer je ta scena rukovanja fora na youtube-u već mjesec dana.
Nisam gledao premijeru, ali mi po vašim utiscima izgleda da su većina publike u Zetri sinoć bili mahalaši, djeca, da ne kažem seljaci. :roll: Željni niskog humora i psovki u filmu.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#294 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by ladyblue18 »

Ne trebaju vam komentari na forumu, ili u mahali bit mjerilo kvalitete filma.

Svako ce film doziviti drugacije, i normalno je da postoje kritike, i sve to...
Koga zanima otici ce pogledati. Kratko i jasno.
Vragolan

#295 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by Vragolan »

kebele wrote:Pa puca od smijeha jer je ta scena rukovanja fora na youtube-u već mjesec dana.
Nisam gledao premijeru, ali mi po vašim utiscima izgleda da su većina publike u Zetri sinoć bili mahalaši, djeca, da ne kažem seljaci. :roll: Željni niskog humora i psovki u filmu.
pa tako ti je kada je ta ista publika na raznim big brotherima, suvajverima, rijeliti shovuoiiouvma, supertalentima,
zikinoj dinastiji, tesnoj kozi, sex i selo, nasa mala klinika itd itd itd, i sta sada ocekviati od njih
sta ocekivati od takve publike, jel ocekujes da se ti papci upitaju kako se luna osjecala u tom momentu kada se taj selefija nije htio rukovati snjom, sta mislis da li su se upitali sto je Amar "presao" u selefije, kakve licnosti "prelaze"u selefije itd itd
nisam gledao film tako da nema smisla komentarisati, ali sam sinoc gledao Jasmilu na BHT1 i sada znam sta je ona htjela da kaze s tim filmom, tako da ce mi, kada budem gledao film, biti lakse skontati nju a i upitati se neke stvari

i u sinocnjoj emisiji ona sama kaze sto je kraj "bezveze", kraj je ostavljen da gledalac zavrsi film na svoj nacin
znaci, kako ona kaze kraj je namjerno napravljen tako da svi koji gledaju film na kraju ostanu sa upitnikom iznad glave (ostaje mi da odgledam film)
Altsa

#296 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by Altsa »

Control panel wrote:Image

nije mi se svidio film. glumci su OK. ima po koja provala. ali sve u svemu ocekivao sam vise. a kraj mi se pogotovo nije svidio.

ali je zato zrinka ko bombona. :-D
ma zrinka je ko kesica bombona :D
rota_laz

#297 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by rota_laz »

Glupo mi je sam sebe citirat, ali bio sam nažalost potpuno upravu i poslije samo trailera. Film je, kao i još par drugih naših ima par solidnih i čak dobrih scena i glume, ali to je sve što u njemu valja.

Generalno bljutav i neuspio pokušaj da se napravi nešto što se filmom jaaaaako teško može učiniti - to mogu samo majstori kojih, eto, nema u našoj sredini.

Ono što me je posebno iziritiralo je to što je apsolutno jasno, nakon gledanja filma, da je Žbanićka pokušala odigrati sa marketinški najatraktivnijom temom i potrošila je nekakavim cincularenjem između onoga "ima nešto u vehabijama - vehabije samo seru". Ne mogu prihvatiti da ni sam režiser nema stav i kao ono "nameće temu za razmišljanje". Bezveze. Da kažem da nisam očekivao više, jesam, od filma uvijek očekujem nešto da me barem zabavi i zaokruži dojam.

Publika je jasno pokazala šta misli i nije prihvatila dilemu koju ima Jasmila. Veeeeelika većina bi svim vehabijama rekla - Ne seri!
GAU 8

#298 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by GAU 8 »

Vragolan wrote:
kebele wrote:...
kraj je ostavljen da gledalac zavrsi film na svoj nacin, znaci, kako ona kaze kraj je namjerno napravljen tako da svi koji gledaju film na kraju ostanu sa upitnikom iznad glave (ostaje mi da odgledam film)
Ovo se zove: "Ili reziser nije vise imao ideje i snage da zavrsi film kako treba, ili nije imao hrabrosti za jedan zavrsetak, kako ne bi razocarao neke koji su ocekivali drugaciji zavrsetak, odnosno nije imao hrabrosti da napravi "negativan" zavrsetak, jer svi vole da "na kraju pobijedi dobro"."

To je moje generalno misljenje o takvim "zavrsecima" filmova.

Mada ovaj film nisam vidio, tako da o konkretnom zavrsetku u ovom slicaju ne mogu govoriti jos uvijek.
pshhh

#299 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by pshhh »

EmeraldGreen wrote:A na sve to, otkud potreba za onako eksplicitnim scenama seksa i to u onolikom trajanju???
Nisam gledao film ...

Dovoljno mi je bilo da pogledam trailer da shvatim da se radi o nečemu površnom i na brzinu sklepanom ali naravno kada se film bude mogao kupiti kao kopija DVD-a na autopijaci za 1 KM pažljivo cu ga pogledati. :D

Za degutantne trećerazredne balkanske filmove bezze mi je davati novac. :skoljka:
Control panel

#300 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by Control panel »

Altsa wrote:
Control panel wrote:Image

ali je zato zrinka ko bombona. :-D
ma zrinka je ko kesica bombona :D
slatka je pravo u filmu. evo ako jasmila cita javljam se dobrovoljno da glumim u novom filmu gdje bude zrinka glumila.
Post Reply