shot through the heart je film. postavio ga je neko na pocetku temeduplooooo21 wrote:ima jedan film radi se o dvojici jedan musliman drugi srbin koji se bave profisionalnim pucanjem na distance.. jarani prije rata trebali na olimpijadi u Barceloni 1992 da za jugoslaviju nastupaju pa ih rat sjeba.. ovaj ode u cetnike a drugi u Armiju pa se kasnije ganjaju po ratistu snajperima..
davno sam ga gledo jako dobar film..
jeznam kako se zove ali bi bilo super ako neko vise zna i mozda postavi ga ovde...
Snajperisti u Sarajevu..
- Cholina_Lokica
#276 Re: Snajperisti u Sarajevu..
-
duplooooo21
#277 Re: Snajperisti u Sarajevu..
imal ga dje pogledati moze biti da je to taj film davno sam gledo ima 10 godina mislim..Dile wrote:shot through the heart je film. postavio ga je neko na pocetku temeduplooooo21 wrote:ima jedan film radi se o dvojici jedan musliman drugi srbin koji se bave profisionalnim pucanjem na distance.. jarani prije rata trebali na olimpijadi u Barceloni 1992 da za jugoslaviju nastupaju pa ih rat sjeba.. ovaj ode u cetnike a drugi u Armiju pa se kasnije ganjaju po ratistu snajperima..
jeznam kako se zove ali bi bilo super ako neko vise zna i mozda postavi ga ovde...
- nokia6170
#278 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Iz prve ruke znam da je u Banja Luci napocetku rata bila javna ponuda: 100 DM za skinutog insana u Sarajevu. Dobrovoljci se sami prijavljivali. Tad se u BL moglo zivjeti od 30 KM mjesecno...
Laka i krvava lova.
Laka i krvava lova.
- karanana
#279 Re: Snajperisti u Sarajevu..
na koji se nacin ta javna ponuda razglasavala? jeli imas neki proglas, parolu, papir.....?nokia6170 wrote:Iz prve ruke znam da je u Banja Luci napocetku rata bila javna ponuda: 100 DM za skinutog insana u Sarajevu. Dobrovoljci se sami prijavljivali. Tad se u BL moglo zivjeti od 30 KM mjesecno...
Laka i krvava lova.
- and
#280 Re: Snajperisti u Sarajevu..
pored onih kućica okolo on onoliku kućerinu napravi.koliko je samo problema donijela.Chmoljo wrote:ako se sjetim, možda uslikam "crvenu kuću" u Nedžarićima po kojoj se pucalo po mojoj ulici...duplooooo21 wrote:Bili mogo ko postaviti slike tih ulica ili zgrada odakle se pucalo bilo bi super to..
-
kv99
#281 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ne kontam zasto se ne bi mogla da uslika ta kucaBosnolog wrote:Chmoljo da to neko bukvalno ne shvati kao "revenge" pa da ne uzvati po sadasnjem vlasniku ,......privatnost zagarantovana i tako to,....kako ide sa tim sta znas ko je tamo u toj kuci danas?????Chmoljo wrote:ako se sjetim, možda uslikam "crvenu kuću" u Nedžarićima po kojoj se pucalo po mojoj ulici...duplooooo21 wrote:Bili mogo ko postaviti slike tih ulica ili zgrada odakle se pucalo bilo bi super to..
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#282 Re: Snajperisti u Sarajevu..
svejedno. danas je to privatna kuća. ako te baš interesuje. dođeš lijepo na ALipašino polje, B faza. staneš na cestu, na pješačkom prelazu za školu i gledaš prema Nedžarićima. pogled je taman toliko ograničen zgradama da se tačno vidi ta kuća. eto.kv99 wrote:
Ne kontam zasto se ne bi mogla da uslika ta kucaLijepo je receno da je to bio vojni polozaj u toku rata i nema veze ko je danas u njoj, jer niko ne kaze ili insinuira da je taj ko je danas u njoj bio tu i92-95 ili da je cak on pucao iz tog objekta. Imas koliko god hoces slika kuca i objekata na kojima su oznaceni vojni polozaji iz 92-95 pa niko ne kaze da su ti stanari okrivljeni ili osumnjeceni za ikakvo krivicno djelo. Ako je bio polozaj zasto da se ne objasni gdje je bio i prikaze stanje.
-
TheMule
#283 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Zeleni neboder na Alipasinu je bila jedna lokacija snajperiste
- harač
#284 Re: Snajperisti u Sarajevu..
da li je neko imao prilike pogledati onaj atlas Istraživačko-dokumentacijog centra (http://www.idc.org.ba/index.php?option= ... 83&lang=bs), za područje Sarajeva, te da li su tu navedene sve lokacije (oni sa foruma koji znaju više o ovome bi trebali izdvojiti mali vremena i uputiti ih na lokacije koje nisu navedene, budući da takva mogućnost postoji, budući da se atlas "osvježava" - posljednji put 21.12.) 
Last edited by harač on 20/01/2010 15:07, edited 1 time in total.
- erni3
#285 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ja sam vam ovako podosta smotan kad je u pitanju oruzje i ratovanje pa me zanima:
Jesu li snajperisti pokrivali samo jedan odredjen dio, napr. prolaz izmedju dvije zgrade ili su isli onako spijunirali nisanom po cijelom nekom "kvartu" i onda gadjali koga stignu?
I jos nesto, kako je Ilidza prosla sa snajperima, posebno me zanima onaj dio oko policijske stanice na Ilidzi???
Jesu li snajperisti pokrivali samo jedan odredjen dio, napr. prolaz izmedju dvije zgrade ili su isli onako spijunirali nisanom po cijelom nekom "kvartu" i onda gadjali koga stignu?
I jos nesto, kako je Ilidza prosla sa snajperima, posebno me zanima onaj dio oko policijske stanice na Ilidzi???
- Cholina_Lokica
#286 Re: Snajperisti u Sarajevu..
to je taj film sigurnoduplooooo21 wrote:imal ga dje pogledati moze biti da je to taj film davno sam gledo ima 10 godina mislim..Dile wrote:shot through the heart je film. postavio ga je neko na pocetku temeduplooooo21 wrote:ima jedan film radi se o dvojici jedan musliman drugi srbin koji se bave profisionalnim pucanjem na distance.. jarani prije rata trebali na olimpijadi u Barceloni 1992 da za jugoslaviju nastupaju pa ih rat sjeba.. ovaj ode u cetnike a drugi u Armiju pa se kasnije ganjaju po ratistu snajperima..
ne znam da li ima po videotekama, prije je bilo, a sigurno ga ima na netu da se moze skinuti
- erni3
#287 Re: Snajperisti u Sarajevu..
to je taj film sigurnoDile wrote:imal ga dje pogledati moze biti da je to taj film davno sam gledo ima 10 godina mislim..duplooooo21 wrote:shot through the heart je film. postavio ga je neko na pocetku temeduplooooo21 wrote:ima jedan film radi se o dvojici jedan musliman drugi srbin koji se bave profisionalnim pucanjem na distance.. jarani prije rata trebali na olimpijadi u Barceloni 1992 da za jugoslaviju nastupaju pa ih rat sjeba.. ovaj ode u cetnike a drugi u Armiju pa se kasnije ganjaju po ratistu snajperima..
ne znam da li ima po videotekama, prije je bilo, a sigurno ga ima na netu da se moze skinuti[/quote]
evo i link: http://www.najnovije.net/details.php?id=37463
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#288 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Što se Ilidže tiče ne znam na šta misliš. Ipak, bili su pod snajperskom vatrom sa ove strane. Znam jednog poznatog koji je tamo poginuo od našeg snajpera. Nosio je uniformu.erni3 wrote:Ja sam vam ovako podosta smotan kad je u pitanju oruzje i ratovanje pa me zanima:
Što se tiče prvog dijela pitanja, kako kad i kako gdje. Znam , na primjer da je Mejtaš(uži dio Mejtaša, raskrsnica), nekoliko mjeseci bio na udaru snajpera. Pa onda nekoliko mjeseci ne, pa opet, pa sve tako. Valjda je zavisilo od ljudstva na Trebeviću.
- Bosnolog
#289 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Meni licno ne smeta,zgrada je vec drugo ali kada je kuca u pitanju to je vec ulazak u neciju privatnost,pa cak i vlasnik kuce mozda nije isti,......a moze biti povod nekoj budali da se javno usprotivi i digne prasinu ,......polazim od pretpostavki i potrebe zastite privatnosti ljudi i imovine,koja u svakoj uredenoj drzavi moze biti predmet sporenja ako je koristena u bilo kakve svrhe bez saglasnosti vlasnika,.....mada bih volio i ja vidjeti tu kucu da me pogresno ne shvatis ,.....a tih kuca i objekat odakle su ubijali civile po gradu je bilo na stotine da ne kazem hiljade,.......kv99 wrote:Ne kontam zasto se ne bi mogla da uslika ta kucaBosnolog wrote:Chmoljo da to neko bukvalno ne shvati kao "revenge" pa da ne uzvati po sadasnjem vlasniku ,......privatnost zagarantovana i tako to,....kako ide sa tim sta znas ko je tamo u toj kuci danas?????Chmoljo wrote:
ako se sjetim, možda uslikam "crvenu kuću" u Nedžarićima po kojoj se pucalo po mojoj ulici...Lijepo je receno da je to bio vojni polozaj u toku rata i nema veze ko je danas u njoj, jer niko ne kaze ili insinuira da je taj ko je danas u njoj bio tu i92-95 ili da je cak on pucao iz tog objekta. Imas koliko god hoces slika kuca i objekata na kojima su oznaceni vojni polozaji iz 92-95 pa niko ne kaze da su ti stanari okrivljeni ili osumnjeceni za ikakvo krivicno djelo. Ako je bio polozaj zasto da se ne objasni gdje je bio i prikaze stanje.
- metar_drva
#290 Re: Snajperisti u Sarajevu..
jedan od najozloglasenijih snajperskih polozaja je bio onaj oko /ili bas u domu/ slijepih u nedjaricima. pucao je po ulici sto prolazi kroz vojnicko, pa dalje gore kroz b-fazu. sad kad nesto o tome razmisljam, imam osjecaj da je tamo bilo vise snajperista, jer intenzitet pucnjave je bio neizdrziv. bukvalno, citav rat, svaki dan. sami bog zna koliko je ljudi pobio, a i licno sam mu bio meta nekoliko puta.
- DaffyDuck
#291 Re: Snajperisti u Sarajevu..
pucao sa balkona... isti taj stan je vracen porodici snajperiste poslije rata... mozda se i on vratioTheMule wrote:Zeleni neboder na Alipasinu je bila jedna lokacija snajperiste
-
Omerovim_Koracima
#292 Re: Snajperisti u Sarajevu..
to je najzalosnije,sto im se stanovi vrachaju,a heroji zive ko podstanari... sto se tice petokolonasha,znam 2 zhene i dan danas zive preko puta mene u zgradi na istom spratu,nasli im spiskove,oruzije i to..moja porodica bila prva na spisku,a moji se druzili sa njima 10 godina
..kakav je to mozak jbte 
- nineinchnails
#293 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Bio sam tu na liniji citav rat.metar_drva wrote:jedan od najozloglasenijih snajperskih polozaja je bio onaj oko /ili bas u domu/ slijepih u nedjaricima. pucao je po ulici sto prolazi kroz vojnicko, pa dalje gore kroz b-fazu. sad kad nesto o tome razmisljam, imam osjecaj da je tamo bilo vise snajperista, jer intenzitet pucnjave je bio neizdrziv. bukvalno, citav rat, svaki dan. sami bog zna koliko je ljudi pobio, a i licno sam mu bio meta nekoliko puta.
Ljeto 1993. Imali smo vec dobro utvrdjene rovove do Doma Slijepih i Sarajevo je bilo sigurno s te strane. Taj suncani dan smo sjedili do jednog bunkera, igrali karata da ubijemo vrijeme. Pucnjave nije bilo vec nekoliko dana, ali ipak je covjek stalno na oprezu. Dolazi jedna baba koristeci nas rov da obidje svoju kucu i da opere ves (vode je u to ljetno vrijeme nije bilo bigdje). Imala je bunar ispred kuce koji mi nikad nismo koristili jer je na otvorenom, bas prema ulici. Kazem babi:"Nemoj baba tamo, ubice te snajper".
Baba rece: "Nece mene, znaju oni mene, komsije smo. A i dolazila sam i prije ovdje pa mi nisu nista."
Ja odgovorih:"Baba bona, nema tamo vise tvojih komsija odavno. Ovi su svi iz Srbije".
Ona samo odmahnu rukom i ode sa vrecom vesa za pranje. Nas cetvorica nista ne odreagovasmo, i nastavismo da igramo karte u stilu "pusti babu, valjda zna sta radi". Prodje tako sat vremena, zaboravismo na babu. Igramo karte, pricamo, zezamo se.
Pucanj.
Mi stadosmo, pa gledamo sta je, odakle je. Nista. Tisina opet.
Nastavismo da igramo karte, kao da nista nije bilo.
"A dze je ona baba?!" - prekide nas jedan od kolega.
"Sranje, da je nije potrefilo?" - skoci drugi pa krenu oko kuce da vidi sta je sa babom. Mora se provlaciti kroz grmlje, jer je ipak sve poluotvoreno za snajpera. Vraca se nakon 2 minute: "Lezi baba iza bunara, ne znam kako cemo je izvuci".
"Daj, pa nije je strefio valjda?".
"Izgleda da jeste, ali ne vidim nista jer je iza bunara, ali trza joj se noga. Garant je".
Jedan otrca rovom da zovne pomoc za izvlacenje babe, a druga dvojica se namjestise da gledaju odakle je pucano i da nas zastite pri izvlacenju. Ovaj sto je isao da izvidi babu, zovnu me da izvlacimo babu.
"Jarane, otvoreno je sve jebote, skinuce nas"?"
Nisam to ni stogao reci, skoci on, predje pet koraka do babe, leze, uhvati je za nogu i poce povlaciti prema sebi, iza coska kuce, na sigurno. Kako je on izvuce iza bunara, tako trag krvi iza nje. Dovuce je na sigurno.
Snajper nije djelovao, a nasi su bili spremni i vrebali ga.
Za par sekundi, ispod njene glave lokva krvi. Krv lipti. Jos joj srce kuca, i krv u mlazovima tece iz glave. Ja se skamenih. Uzasan prizor. Kolega je smiren, kao da se nista nije desilo. Dolaze jos dvojica sa dekom.
"Hajde, pomozi da je prebacimo na deku". Ja ostao skamenjen, nisam se mogao pomjeriti. Bio sam u slicnim situacijama i prije, i ne znam sta mi bi ovaj put. Prije pola godine smo bili u zgradi prekoputa, na obezbjedjenju linije sa te strane. I morali smo trcati preko otvorenog da bi usli u garaze.
Bio je sumrak. Ispred mene je isao neki covjek koji je "jos uvijek" stanovao u zgradi u kojoj vise niko ne stanuje jer je zgrada na prvoj liniji. Pogodi ga snajper tik pred ulazom i on pade. Mi se sklonismo brzo u ulaz, ali bez mnogo razmisljanja skocismo i izvukosmo ga nazad. Jedan je otrcao da zovu kola da ga prevezu do bolnice. Covjek je lezao. Ziv, kukao tiho. Rukama je drzao stomak.Stomak mu je bio sav krvav. Ubrzo je stigla pomoc i odvezli su ga. Mi smo otisli na liniju. Kasnije smo pitali sta je bilo s njim, ali ni do dan danas ne znam da li je ostao ziv.
Odvukose babu u rov.
Ja otrcah na polozaj, sa strane kuce, malo isturen ka cesti. Gledam ka Domu Slijepaca. Dom, i okolne kuce su pune otvora, sto od prozora, sto od granata, skrivenih prolaza. Mogao je pucati s bilo koje strane, s bilo koje daljine. Nemoguce je bilo tacno locirati.
(end part one)
- Big Boy
- Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.
#294 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Uvijek kad citam ovakve ispovjedi pomislim kako sva ta iskustva tako brzo tonu u zaborav. Ljudi koji sada imaju nekih dvadesetak godina vec ne znaju (pocesto ih ni ne zanima) sta se sve desavalo tu, nadomak mjesta kojima sada bezbrizno hodaju.
Razmisljao sam kako ovjekovjeciti sve to i vjerujem da bi neka internet stranica posvecena tome bila pravo rjesenje. Vec sam nekad na nekoj temi pozvao ako ima zainteresovanih da pokusamo zajedno nesto napraviti ali nije se niko javio. Ipak, ja jos uvijek prikupljam materijal za takvo sto i vec imam dobru gomilu slika iz vremena 92-96, patriotske pjesme... neke video snimke. Moja zamisao je da se te slike mogu tagovati imenima i mozda pricama o tome gdje je taj neko sada, ili kako je tada skoncao. Mozda uz jos neki dio o ispovjestima koje bi pisali ljudi koji su sve to iz prve ruke iskusili.
Pa evo, jos jednom poziv... hajmo probati nesto napraviti zajedno. Mozemo bar pokusati... da se ne zaboravi i ne ponovi.
Razmisljao sam kako ovjekovjeciti sve to i vjerujem da bi neka internet stranica posvecena tome bila pravo rjesenje. Vec sam nekad na nekoj temi pozvao ako ima zainteresovanih da pokusamo zajedno nesto napraviti ali nije se niko javio. Ipak, ja jos uvijek prikupljam materijal za takvo sto i vec imam dobru gomilu slika iz vremena 92-96, patriotske pjesme... neke video snimke. Moja zamisao je da se te slike mogu tagovati imenima i mozda pricama o tome gdje je taj neko sada, ili kako je tada skoncao. Mozda uz jos neki dio o ispovjestima koje bi pisali ljudi koji su sve to iz prve ruke iskusili.
Pa evo, jos jednom poziv... hajmo probati nesto napraviti zajedno. Mozemo bar pokusati... da se ne zaboravi i ne ponovi.
- metar_drva
#295 Re: Snajperisti u Sarajevu..
sjecam se da su nasi snajperski polozaji po vojnickom bili napravljeni otprilike ovako; rupa u vanjskom zidu (npr kuhinjski prozor), pa onda rupa na zidu preko puta tog, koji dijeli kuhinju i recimo hodnik, a kroz koju se vidi kuhinjski prozor, pa jos jedna rupa na zidu koji dijeli hodnik i recimo neku trecu sobu. e, u toj trecoj sobi je bio snajperista, fakticki, jako tesko za uociti s vana. pretpostavljam da je takav zaklon imao i onaj u domu slijepih (il u nekom objektu pored, meni ni dan danas nije jasno odakle je djelovao), jer tokom citavog rata mu niko nista nije mogao. uff, mene (u stvari, ko prvi prodje) je jednom cekao na cistini od jednog metra ili manje, kojom sam morao proci. srecom, nije me pogodio, al je bio jako, jako blizu. bilo je i takvih mjesta koja je pokrivao izmedju onih kontejnera sto su bili postavljeni preko ulice u sred vojnickog i one kafane, ne sjecam se kako se zvala. pravo mala cistina, al tu je poskidao nekoliko ljudi, dok nisu i tu paravan postavili...
- 11sumirp
#296 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Cudno je to...Gledat nemocnog kroz optiku,vrebat zivot,bit svjestan njegovog oduzimanja,i naposlijetku skinut je ko zeca,poslije toga otic kuci oprat se,zagrlit zenu i djecu i pravit se da se nista nije desilo.Sta li vrzma njegovom glavom,da mi je znat? LJudska psiha,nema granica...
@najninčnejls
Mogo bi ti i kakvu knjigu napisat,dobro ti to ide...
@najninčnejls
- nineinchnails
#297 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ja sam ZABig Boy wrote:Uvijek kad citam ovakve ispovjedi pomislim kako sva ta iskustva tako brzo tonu u zaborav. Ljudi koji sada imaju nekih dvadesetak godina vec ne znaju (pocesto ih ni ne zanima) sta se sve desavalo tu, nadomak mjesta kojima sada bezbrizno hodaju.
- nineinchnails
#298 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Hvala11sumirp wrote:Cudno je to...Gledat nemocnog kroz optiku,vrebat zivot,bit svjestan njegovog oduzimanja,i naposlijetku skinut je ko zeca,poslije toga otic kuci oprat se,zagrlit zenu i djecu i pravit se da se nista nije desilo.Sta li vrzma njegovom glavom,da mi je znat? LJudska psiha,nema granica...
@najninčnejlsMogo bi ti i kakvu knjigu napisat,dobro ti to ide...
Vjeruj mi, razmisljao sam da sve ono sto mi se izdesavalo bacim na papir. Pa nikako.....
- nineinchnails
#299 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Tema je pokrenuta s jedna strane kao pitanje "Kakav to um moze da ubija civile snajperom?".
Nisam psiholog, ali bio sam snajperista jedno vrijeme po zadatku. Nije mi napamet palo da pucam po civilima. Snajper se vise koristio za izvidjanje jer je imao odlicnu optiku, a durbin nismo imali.
A kako smo dosli do snajpera, e to je posebna prica. To bih ostavio za knjigu, ako je ikada napisem
Nisam psiholog, ali bio sam snajperista jedno vrijeme po zadatku. Nije mi napamet palo da pucam po civilima. Snajper se vise koristio za izvidjanje jer je imao odlicnu optiku, a durbin nismo imali.
A kako smo dosli do snajpera, e to je posebna prica. To bih ostavio za knjigu, ako je ikada napisem
-
kv99
#300 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Upoznao sam nekoliko ljudi koji su bili snajperisti u ratu i ne mogu reci da su nesto cudniji od ostalih boraca. Ni jedan mi nije rakao da je uzivao u ubijanju vec da je radio ono sto je bilo neopohodno :" Da zaustavi neprijatelja" . Obicno su tihi, povuceni ali su obicno bili takvi i prije rata a to je obicno takva vrsta ljudi koji postaju snajperisti , tako je u svim armijama ili ratovima ( obicno su takvi i diverezanti/ izvidzaci ,ustvari i ovi snajperisti koje sam upoznao su bili u takvim jedinicama ).11sumirp wrote:Cudno je to...Gledat nemocnog kroz optiku,vrebat zivot,bit svjestan njegovog oduzimanja,i naposlijetku skinut je ko zeca,poslije toga otic kuci oprat se,zagrlit zenu i djecu i pravit se da se nista nije desilo.Sta li vrzma njegovom glavom,da mi je znat? LJudska psiha,nema granica...
@najninčnejlsMogo bi ti i kakvu knjigu napisat,dobro ti to ide...
P.S Pod snajperístom ne mislim na ubice sa puskama sa optikom vec na vojnike koji su svoje znanje i sposobnosti koristili protiv drugih vojnika.