A gdje bi to ti isao 1.1. ujutro?BSn wrote:Ima jos i ona: Platis, uredno, mjesec dana koristenja, a GRAS se odluci strajkovat i oduzmu ti po heftu placenih dana, te u maniru pravih lopova ne vrate novac. Boli njih sto je tebi tada vrijeme ispita, sto moras na pos'o...
Evo, sad su odlucili da ne rade za 01.01., tj. da strajkuju. Neces moc' taksi ufatit ujutro, a morati ces ga ufatiti i placati, bez obzira sto si vec platio GRAS-u za taj dan voznje.
JP GRAS SARAJEVO ALL ABOUT
- Alhemicarkaa
#276 Re: GRAS - necu kupit kartu?
-
neshto
#277 Re: GRAS - necu kupit kartu?
kući npr:DAlhemicarkaa wrote:A gdje bi to ti isao 1.1. ujutro?BSn wrote:Ima jos i ona: Platis, uredno, mjesec dana koristenja, a GRAS se odluci strajkovat i oduzmu ti po heftu placenih dana, te u maniru pravih lopova ne vrate novac. Boli njih sto je tebi tada vrijeme ispita, sto moras na pos'o...
Evo, sad su odlucili da ne rade za 01.01., tj. da strajkuju. Neces moc' taksi ufatit ujutro, a morati ces ga ufatiti i placati, bez obzira sto si vec platio GRAS-u za taj dan voznje.![]()
- BSn
#278 Re: GRAS - necu kupit kartu?
neshto wrote:kući npr:DAlhemicarkaa wrote:A gdje bi to ti isao 1.1. ujutro?BSn wrote:Ima jos i ona: Platis, uredno, mjesec dana koristenja, a GRAS se odluci strajkovat i oduzmu ti po heftu placenih dana, te u maniru pravih lopova ne vrate novac. Boli njih sto je tebi tada vrijeme ispita, sto moras na pos'o...
Evo, sad su odlucili da ne rade za 01.01., tj. da strajkuju. Neces moc' taksi ufatit ujutro, a morati ces ga ufatiti i placati, bez obzira sto si vec platio GRAS-u za taj dan voznje.![]()
A jest' se zaletila.
- chengaba
#279 Re: GRAS - necu kupit kartu?
Meni se ove sedmice desilo da jednom cekam oko pola sata tramvaj, a drugi put sam cekao 25 minuta na tramvaj u koji je moguce uci, ali moram priznati, rijetko ga kada cekam duze od 5 minutamaxell_sarajevo wrote:Gdje ti cekas tramvaj po 20minKoliko znam po danu tramvaj dolazi svakih 3-4 minute.
- Skyfox
#280 Re: GRAS - necu kupit kartu?
Da Bog da o GRAS-u ovisio
nova kletva
Jadan svijet s njima
nova kletva
Jadan svijet s njima
- Alhemicarkaa
#281 Re: GRAS - necu kupit kartu?
Pa zar se ne slavi do 2.1.?neshto wrote:kući npr:DAlhemicarkaa wrote:A gdje bi to ti isao 1.1. ujutro?BSn wrote:Ima jos i ona: Platis, uredno, mjesec dana koristenja, a GRAS se odluci strajkovat i oduzmu ti po heftu placenih dana, te u maniru pravih lopova ne vrate novac. Boli njih sto je tebi tada vrijeme ispita, sto moras na pos'o...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#282 Re: GRAS - necu kupit kartu?
ma kakav štrajk skontali kako da ne rade za NG
šupadija neradnička
to su od talijana kopirali 100% mafija je to
šupadija neradnička
to su od talijana kopirali 100% mafija je to
- sheilak
#283 Re: GRAS - necu kupit kartu?
Uh, gluho bilo, ali izgleda da nas je vecinu sustigla.Skyfox wrote:Da Bog da o GRAS-u ovisio
nova kletva![]()
Jadan svijet s njima
Ne znam stvarno kako da se grad rijesi GRAS-a.
- therrarrius
#284 Re: GRAS - necu kupit kartu?
Opet o GRAS-u
Holi šit, da ti se smuci vise.
Na pretrazivacu kada se ukuca pojam ''GRAS'' izbaci 80 stranica.

Holi šit, da ti se smuci vise.
Na pretrazivacu kada se ukuca pojam ''GRAS'' izbaci 80 stranica.
-
neshto
#285 Re: GRAS - necu kupit kartu?
placati, bez obzira sto si vec platio GRAS-u za taj dan voznje.[/quote]
A gdje bi to ti isao 1.1. ujutro?
[/quote]
kući npr:D[/quote]
Pa zar se ne slavi do 2.1.?
[/quote]
bome si se kvalitetno izvadila moram priznati
A gdje bi to ti isao 1.1. ujutro?
kući npr:D[/quote]
Pa zar se ne slavi do 2.1.?
bome si se kvalitetno izvadila moram priznati
-
somethings
#286 Re: GRAS - necu kupit kartu?
Deriguz wrote:Jos je jace da je studentska mjesecna, dva puta skuplja od one za srednju skolu....
I to dva puta + 1 marka.
- chuchumbamayumbe
#287 Re: GRAS - necu kupit kartu?
I onda neko pocne pricu o tome kako je besmisleno ici na posao autom, ako postoji GRAS-ova linija.
Ahaaa, besmisleno, al u q.
- Ateista
#288 Re: GRAS - necu kupit kartu?
Sta se meni sve desavalo, ovo je samo sitnica gore nabrojano, nesto svakodnevno, kkva sam ja tek iskustva imao sa GRAS-om ili sta sam sve vidio, mrsko mi ponovo pisati... 
- Skyfox
#289 Re: GRAS - necu kupit kartu?
nazalost dok je GRAS-a ja cu uvijek izabrati auto, dok god mogu. A i moram jer kad zavrsim drugu smjenu njih nigdje na mapi vec su uredno garazirani...chuchumbamayumbe wrote:I onda neko pocne pricu o tome kako je besmisleno ici na posao autom, ako postoji GRAS-ova linija.
-
sansun
#290 Re: GRAS - necu kupit kartu?
ma ovdje je postalo besmisleno kritikovati išta parcijalno, sve je u vraga otišlo, u ovakvoj sredini će i najokorjeli ateista vjernik postati jer osim neke makar i nedefinisane nade ne vidim ništa što bi mi dalo makar trunčice snage i razloga da vjerujem u neko pozitivno sutra, baš sam sjeban, eto, jedino mi ovaj forum ponekad pomogne da ovu često nadolazeću melanholiju i depresiju prebolim.
- LeonardoAC
#291 Re: GRAS - necu kupit kartu?
Ja ne znam ko je ta seoska legenda što je predložila kupovinu IKAR buseva... Taj bus, DOSLOVNO ne čuješ svoje misli u njemu koliko to zuji i bruji. A lafo, 2009. godina proizvodnje
Oni što su ih uzimali prošle godine (IKAR) ove godine se raspadaju, struhli... puše na sve strane... daBog dragi sačuva. Uzmi brate 2 busa (Mečka proizvodnje) i da imamo makar ta 2 ko ostali civilizovan narod.
Oni što su ih uzimali prošle godine (IKAR) ove godine se raspadaju, struhli... puše na sve strane... daBog dragi sačuva. Uzmi brate 2 busa (Mečka proizvodnje) i da imamo makar ta 2 ko ostali civilizovan narod.
- mrtva kokoš
#292 Re: GRAS - necu kupit kartu?

o ovome ljepotanu da ne pricamo, samo ga mozemo gledati na slikama...
- Sunrise00
#293 Re: GRAS - necu kupit kartu?
ma da dolaze na vrijeme i da su ljubazni, nek' su i sa konjskom zapregom sto se mene ticeLeonardoAC wrote:Ja ne znam ko je ta seoska legenda što je predložila kupovinu IKAR buseva... Taj bus, DOSLOVNO ne čuješ svoje misli u njemu koliko to zuji i bruji. A lafo, 2009. godina proizvodnje![]()
![]()
![]()
-
donBeton
#294 Re: GRAS - necu kupit kartu?
U krajnjoj liniji - ljudi koji su stručni za to rekli su da GRAS ne bi smjela biti jedina firma koja se bavi gradskim prevozom u Sarajevu.
Jeste li ikada kupili kartu u trolejbusu u koji ste presjeli zbog pada trole kod prvog u kom ste se vozili?
Slična situacija onda kad nije bilo linije Dobrinja - Jezero...
Jeste li ikada kupili kartu u trolejbusu u koji ste presjeli zbog pada trole kod prvog u kom ste se vozili?
- clav
#295 Re: GRAS - necu kupit kartu?
Zna li iko ista sta je bilo s ovim:
http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/clanak/091013029
Eto januara 2010, svi sute, gdje je zapelo???
http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/clanak/091013029
Eto januara 2010, svi sute, gdje je zapelo???
- shiljak
#296 Re: GRAS - necu kupit kartu?
evo jos jednog slucaja
krenuo u skolu, kad nestalo struje tramvajima, kasnije dodje autobus, i svi ovi sto su cekali tramvaj, hoce u autobus, ugl. sofer mi nije priznao mjesecnu (skolsku) kartu, nego sam morao uzeti novu
p.s. kad je krenuo autobus, dosla struja
p.s. kad je krenuo autobus, dosla struja
- sheilak
#297 Re: GRAS - necu kupit kartu?
To mi se desilo nekoliko puta, ali sam nakon " izbacivanja" iz trolejbusa otisla na tramvaj- nisam htjela kupiti novu kartu, a da me je kojim slucajem neki revizor bilo sta upitao, ne bi bilo dobro.donBeton wrote:U krajnjoj liniji - ljudi koji su stručni za to rekli su da GRAS ne bi smjela biti jedina firma koja se bavi gradskim prevozom u Sarajevu.
A sto se tice GRAS-ovog monopola, pitanje je ko zapravo stiti GRAS ili bolje receno kome jos GRAS sluzi za bogacenje.
-
mahalas505
#298 Re: JP GRAS SARAJEVO
Mislim da je i prije bila neka slicna tema, pa citiram sebe, posto mislim da je gradski saobracaj izuzetno bitan za normalno funkcionisanje grada i gradjana u njemu.
mahalas505 wrote:Za gradski prevoz moze se reci da predstavlja ogledalo kako je ustvari sam grad organizovan. To mislim da vrijedi za ogromnu vecinu gradova u svijetu. U nasem primjeru se vidi da ni grad, a ni gradski prevoz su na jadnom nivou sto se tice organizovanosti i kvaliteta usluge za gradjane.
Mislim da je pogresno ici sa tim da ne treba placati kartu, jer ipak svuda se prevoz placa, to je usluga kao i sve ostale koje se placaju.
Vec su neki predlagali da treba uvesti i konkurenciju, zato ima i dobrih i losih argumenata. Ali uvodenjem konkurencije gradjani ce izgubiti kako takvo pravo glasa kod npr. uvodjenja nove gradske linije. Bas zbog ovih drugih aspekata, koji nisu komercijalni, nego vise naginju na socijalni karakter, u dosta gradova Evrope(zar Evropska Unija nije kapitalisticki orijentisana?) gradski saobracaj je pod kontrolom gradske uprave.
Ako se sjetimo za koga smo glasali na predhodnim izborima, onda bi trebali da su ti isti ljudi postavili i direktore javnih poduzeca(neka me neko ispravi ako grijesim). Ako idemo to logikom, i kazemo, ja sam za tebe glasao, ti postavio Bimbu ili petog desetog, ja svaki dan kad se prevozim gradskim saobracajem padnem u bandak(nesvjest), zbog kvalitete istog. Treba li opet da glasam opet za istog? Ovo je samo banalan primjer u kontekstu ove teme.
Po meni, prvi i osnovni preduvjet da se poboljsa kvalitet usluga gradskog prevoza, jeste da se dovedu skolovani i neiskvareni ljudi na celne pozicije kompanije. Ostali uslovi u koji spada i "nas" mentalitet, kakav on god bio, bi se postepeno doveo u red.
-
Bellica
#299 Re: GRAS - necu kupit kartu?
S obzirom da znas sve navedeno, podji u skolu malo ranije, nigdje u Sarajevu nisam vidjela da se tramvaj ceka 20 minuta, nego ih dodje 15, ali ni u jedan ne mozes uci zbog guzve, zato podji 10-tak minuta ranije i rijesit ces problem, uredno kupi kartu i dovidjenja, jer koliko god se pokusavao buniti, zaliti, neces nista dobiti. Ja sam se isto bunila, ali sam shvatila da od toga nemam nista, stanijem na Grbavici, isla u skolu na Jezero, ako je nastava od 2h, podjem od kuce u 1:15, stignem ispred skole u 1:40 i cekam 15-tak minuta, ali zato lijepo sjednem u trolejbus, nema penzionera, nema drugih ucenika i njihovih torbi, nema onih bezobraznika sto stoje na vratima pa vozilo ne moze poci. Tako kad idem na posao, ako idem trolejbusom (rijetko, uglavnom idem autom, ali desi se) podjem 20 minuta ranije i rijesim problem i usput, krivis pogresne ljude, zna se ko treba gradu obezbijediti dovoljan broj vozila gradskog saobracaja, a kako ih sada malo ima i kako su u slabom stanju, dobro se ikako vozimo, prema tome, nemamo o cemu diskutovati. Mozemo do sutra, mozemo do 2015. ali pisanje po forumu nista nece promijeniti.shiljak wrote:Odma da kazem ovo je moje jedno iskustvo, nemojte mi locknut temu radi naslova
Dok sam isao u srednju 4 godine, svaki mjesec uzimao kartu, dok su vise od pola "skolaraca" iz razreda "svercovali"...
Posto sam svaki dan isao u skolu (i vracao se - osim sub. i ned.), evo koko je to bilo:
slucaj 1: cekam tramvaj 20 min, a kad dodje bude guzva, tako da nemozes uci u njega - 90% ih je bez karte sto su u tramvaju, a ja imam kartu a ne mogu da udjem (90% slucajeva kad ides-vracas iz skole)
i tako cekas dok koji jos tramvaj prodje da bi se ugurao - a 90% ih bez karte, a ja ne mogu da udjem .. a 90% ih bez karte, voze se..
slucaj 2: cekam zeleno da predjem cestu, tramvaj dodje, ja predjem cestu, tramvaj ode, ja cekam drugi 20 min
slucaj 3: kakav je osjecak kad se ono naguramo u tramvaj? (to je samo kad ides i kad se vracas iz skole - a 90% ih bez karte, a ja ne mogu da udjem, ili te "zgnjece" - oni sto su bez karte)
slucaj 4: ako zaboravis kartu i ako si sam, velike su ti sanse da ce te izbaciti - da te tjera, ono da bue "nekrecemo dok ovaj ne izadje" (50%, zavisi od revizora, neki bi uradio sve da te izbaci, a drugi kaze samo imas/nemas, i prodje)
slucaj 5: itd..
slucaj X: opet ako si zaboravio kartu - ili je i nemas, izbaci te iz tramvaja revizor. Ali kada oni gledaju kartu? Kad je tramvaj prazan! Odnosno kad se vozi 20% putnika (ono kad svi sjede), pa vecina su stariji ljudi, neki su penzioneri pa i ne placaju nista, a ovi drugi imaju kartu, a da ih i pola od toga nema, to je samo mozda 10-ak putnika! A da gledaju kad je tramvaj krcat, onda nebi nasli 10-ak ljudi, nego 50-ak bez karteI naravno ili bi svi platili ili bi tramvaj bio prazniji, pa bi ovi sa kartom mogli mozda cak i sjesti?
bonus: kupis kartu radi jedne stanice, a isto toliko kosta i ona sa kojom mozes obici citavo sarajevo i doc opet na pocetak
Ovo iznad sto sam napisao, vazi i kad ides i kad se vracas iz skole, a takodjer i ako nisi posao u skolu (samo moza imas manje sanse da bude guzva, a ostalo je sve isto)
- shiljak
#300 Re: GRAS - necu kupit kartu?
Sve je to uredu, ali zasto bi ja isao ranije i cekao tramvaj neki 3-ci - gubio vrijeme, i misliti da li cu uci i kad cu uci u tramvaj, hocu li ispasti iz njeg radi guzve... Kad to sve isto dobijem i bez karte! I naravno, to sto ja sve to radim iznad i prije sto sam napisao, je zato sto ne mogu da udjem radi onih koji nemaju kartu, a kad se ide i vraca iz skole pola ih nema kartu - isti slucaj. Sto bi ja onda trebao da je uzmem? Ja sam je uzimao dok sam isao u srednju redovno, ali sam skontao da nema potrebe uopste..
Ako sam rekao da 90% ljudi (ucenika) nemaju kartu jer se mogu svercovat, to je gubitak za gras! A jel gras kriv? Pa kako nije, pustaju da se ljudi voze bez karte - a gras zaradjuje od karti, i radi takvih ovi drugi se guraju, a gras od toga nema nisa, samo moze izgubiti "musteriju", kupice neko auto jer ce mu dosaditi vozat se tramvajem, ili pjeske, ili mozda na biciklo ...
A ja, ono kad djeca u prvoj smjeni idu u skolu na tramvaj, pa se vracaju, pa ovi u drugu smjenu dolaze, pa se vracaju iz druge smjene, to znaci da ce svaki tramvaj biti krcat dijece koji nemaju kartu, i da ce ih tramvaj odvuci 2-4-10 stanica besplatno! Pa kako ce onda imati para kad besplatno voze ljdue?
Evo jedan primjer
- Jedna osnovna skola, ima razrede od 5-9. Ovi maldji su mladji
pa jos recimo nisu skontali. A ovi stariji su iskusniji, pa sad, roditelji im daju pare za kartu, oni skontali bolje kupit neki sok ili nesto, a za tramaj cu se prosvercovati nekao. Ima dosta osnovnih skola u sarajevu, ali recimo da zajedno gledajuci ima ukupno 100 djaka koja se placaju kartu, skontali da se mogu svercovat, a naravno morju korsititi tramvaj.
- Jedna srednja, ima oko 150 djaka u jednoj godinu, u 4 ima 600. Od tih se samo svercuje 150. Ukupno srednjih u srajevu je 38-40+, neka neki imaju neprosjecan broj djaka, pa se moze odma "zanemariti" 10 srednjih, pa ostane 30 srednjih skola. To je 4500 Djaka
- Fakultet, posto su to ko ozibljniji ljudi, mozda posteniji, ipak su veliki, punoljetni... Neka ima isto 100 ljudi koji se svercuje (u kantonu sarajevo ima oko 22 fakulteta!)
- No name, oni koji ne idu u nikakve skole, oni vecinom od 25-60 godina, u citavom sarajevu ima bar 100 ljudi koji se svercuju
UKUPNO: 4800 ljudi
=========================
Jel se moze reci iznad da je malo nerealno, da ima dosta vise ljudi sto se svercuju. Pa se onda ovo iznad navedenog moze zakljuciti da ce svi od ovoh 4800 ljdi bi kupiti kartu, ukoliko moraju (ukoliko se ne mognu svercovat)
Posto je za srednje karta 15KM, a za fax ne znam, valjda 30 KM, a za ove sto se ne skoluju, njima je jos skuplja, pa bi prosjecna karta mogla biti 15KM
to je 4800x15=72.000
Opet bi neko rekao, ma nidje veze, nema sanse da bi toliko ljudi kupilo kartu, isli bi se pjeske, na biciklu... Pa eto onda neka bude upola manje 2400 ljudi koji bi sigurno kupilo kartu..
UKUPNO: 2400x15=36.000 KM - onda mozemo reci da je ovo cista zarada
Prosjecna plata zaposleniku grasa je 650 KM? To znaci da se moze zaposliti novih 55 radnika! Ne znam koliko aktivnih tramvaja ima, ali ukoiliko ih je 25, to znaci da bi mogao u svakom tramvaju biti po jedan revizor - ukljucujuci 1. i 2. smjenu!!! I da mu to bude jedini posao, citav dan samo da sjedi u tramvaju, a plata mu 650KM...
Naravno, ukoliko se duplo vise moze zaraditi, ili 5x vise, to moze znaciti samo da bi radnici u grasu mogli imati platu vecu, i/ili kupiti sami tramvaj nekad, da ne cekaju vazda da im neko donira ili kupi...
Ako sam rekao da 90% ljudi (ucenika) nemaju kartu jer se mogu svercovat, to je gubitak za gras! A jel gras kriv? Pa kako nije, pustaju da se ljudi voze bez karte - a gras zaradjuje od karti, i radi takvih ovi drugi se guraju, a gras od toga nema nisa, samo moze izgubiti "musteriju", kupice neko auto jer ce mu dosaditi vozat se tramvajem, ili pjeske, ili mozda na biciklo ...
Evo jedan primjer
- Jedna osnovna skola, ima razrede od 5-9. Ovi maldji su mladji
- Jedna srednja, ima oko 150 djaka u jednoj godinu, u 4 ima 600. Od tih se samo svercuje 150. Ukupno srednjih u srajevu je 38-40+, neka neki imaju neprosjecan broj djaka, pa se moze odma "zanemariti" 10 srednjih, pa ostane 30 srednjih skola. To je 4500 Djaka
- Fakultet, posto su to ko ozibljniji ljudi, mozda posteniji, ipak su veliki, punoljetni... Neka ima isto 100 ljudi koji se svercuje (u kantonu sarajevo ima oko 22 fakulteta!)
- No name, oni koji ne idu u nikakve skole, oni vecinom od 25-60 godina, u citavom sarajevu ima bar 100 ljudi koji se svercuju
UKUPNO: 4800 ljudi
=========================
Jel se moze reci iznad da je malo nerealno, da ima dosta vise ljudi sto se svercuju. Pa se onda ovo iznad navedenog moze zakljuciti da ce svi od ovoh 4800 ljdi bi kupiti kartu, ukoliko moraju (ukoliko se ne mognu svercovat)
Posto je za srednje karta 15KM, a za fax ne znam, valjda 30 KM, a za ove sto se ne skoluju, njima je jos skuplja, pa bi prosjecna karta mogla biti 15KM
to je 4800x15=72.000
Opet bi neko rekao, ma nidje veze, nema sanse da bi toliko ljudi kupilo kartu, isli bi se pjeske, na biciklu... Pa eto onda neka bude upola manje 2400 ljudi koji bi sigurno kupilo kartu..
UKUPNO: 2400x15=36.000 KM - onda mozemo reci da je ovo cista zarada
Prosjecna plata zaposleniku grasa je 650 KM? To znaci da se moze zaposliti novih 55 radnika! Ne znam koliko aktivnih tramvaja ima, ali ukoiliko ih je 25, to znaci da bi mogao u svakom tramvaju biti po jedan revizor - ukljucujuci 1. i 2. smjenu!!! I da mu to bude jedini posao, citav dan samo da sjedi u tramvaju, a plata mu 650KM...
Naravno, ukoliko se duplo vise moze zaraditi, ili 5x vise, to moze znaciti samo da bi radnici u grasu mogli imati platu vecu, i/ili kupiti sami tramvaj nekad, da ne cekaju vazda da im neko donira ili kupi...