Papagaji - pitanja i odgovori
Moderator: anex
- Cholina_Lokica
#276 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
moji ulaze sami... 3 puta se samo desilo da zanoce van kaveza, pa onda u toku noci nastane haos da se vrate unutra u mraku
ali uvijek oko 9 sati sami udju, a ako ne, Koku samo kazem hajde u kavez, on me poslusa a ove dvije onda udju za njim
-
No_oNe__
#277 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
NE NE NE
ako ikako mozes izbjeci ... izbjegni hvatanje rukom, krpama, storama ili sl
pogotovo ako tezis nekom prijateljstvu sa pticom - ovako ona gubi povjerenje ...
za ptice najcesce ustvari 99% slucajeva vazi ona "gladna ce guza naci put do kuce"
zato je vazno prvih nekoliko dana od dolaska ptice u kucu - ne pustati je vani, dok ne uvidite da je ona skuzila gdje se jede i pije voda .. (min je nekih 4-5 do 7 dana)
kada se ptica malo navikne na kavez i preckice - svaka preckica ili nesto njoj slicno (ne bas oklagija ali moze neki stapic ili sl) moze posluziti kao "vracalica" u kavez - jer ce ptica povezati da je to slicno onome sto ona ima u svojoj kucici
mozes staviti kavez blizu ptice - sa otvorenim vratima i odmaci se
mozes izaci iz sobe na nekoliko minuta ili sati (hehhe) pa ce ptica sama uci
sve u svemu pogresno je hvatiti ih rukama i traumirati samo zato sto bi neko od nas odjednom htio da one budu u kavezu
ako ikako mozes izbjeci ... izbjegni hvatanje rukom, krpama, storama ili sl
pogotovo ako tezis nekom prijateljstvu sa pticom - ovako ona gubi povjerenje ...
za ptice najcesce ustvari 99% slucajeva vazi ona "gladna ce guza naci put do kuce"
zato je vazno prvih nekoliko dana od dolaska ptice u kucu - ne pustati je vani, dok ne uvidite da je ona skuzila gdje se jede i pije voda .. (min je nekih 4-5 do 7 dana)
kada se ptica malo navikne na kavez i preckice - svaka preckica ili nesto njoj slicno (ne bas oklagija ali moze neki stapic ili sl) moze posluziti kao "vracalica" u kavez - jer ce ptica povezati da je to slicno onome sto ona ima u svojoj kucici
mozes staviti kavez blizu ptice - sa otvorenim vratima i odmaci se
mozes izaci iz sobe na nekoliko minuta ili sati (hehhe) pa ce ptica sama uci
sve u svemu pogresno je hvatiti ih rukama i traumirati samo zato sto bi neko od nas odjednom htio da one budu u kavezu
- minjonja
#278 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
a sta ako je ptica poglupa? ovaj muzjak moj zna izaci i uci sam, ova zenka nema pojma. jedva skonta da izadje kad hoce da poleti s njim, a kamoli da se vrati sama.
-
No_oNe__
#279 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
nije ona glupa
ona je pametna - sto da bude u kavezu kad moze imati cijelu sobu/stan
a cek kad on udje ... zar ne udje i ona za njim
trebalo bi da se to dogodi
unesi ti njega i ona ce sama za njim doci
ona je pametna - sto da bude u kavezu kad moze imati cijelu sobu/stan
a cek kad on udje ... zar ne udje i ona za njim
trebalo bi da se to dogodi
unesi ti njega i ona ce sama za njim doci
- minjonja
#280 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
ma vjeruj mi kad ti kazem da je glupa
ona ne konta da kad je gladna da treba da udje unutra
nego jadna pokusava kroz zice s druge strane kaveza da dodje do hrane.ona zna samo na kavez sletiti, ali ne zna uci. nekad zna uci za ovim muzjakom, ali to su rijetke situacije. vidim ja ona pokusava da dodje do njega, samo sto ih dijele zice
tad je samo scapim i ubacim unutra i svi sretni.
-
No_oNe__
#281 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
a da joj stavis hranilicu izvan kaveza...
pa onda kod vratasca
pa u kavez
ili da joj ponudis stapic neki ili preckicu iz kaveza pa da ona stane na nju i vrati se
pa onda kod vratasca
pa u kavez
ili da joj ponudis stapic neki ili preckicu iz kaveza pa da ona stane na nju i vrati se
- amrica
#282 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
Kad smo mi kupili ovog hajvancica, musko-zenskog
, bio je mali, par sedmica star, i donijeli ga kuci u kartonskoj kutijici, iz radnje kutija, sve po PS-. i rekli nam ljudi ne dirajte ga par dana, stavite u kavez i pustite da se navikne na novu okolinu, pa onda laganini pomalo ga pustite....
Aha, al' u panjevima
Kad smo ga pokusali prebaciti iz kutijice i kavez, odmah je zbrisao, pravo na zice od nekakvog lustera (vodoravno 3 zice zategnute) i nije bilo nacina da ga uhvatimo, pobjegne negdje drugo, pa ne zna sletiti, pa se "skotrlja" niz roletne... pa smo ga ostavili makice. Onda smo nabavili stap, granu od drveta, i namamili ga da stane na to i na drvetu ubacili u kavez. Tad je hajvan skontao da je unutra voda i hrana, ali nije znao sam da udje. Pa je, ako je gladan, pustao da ga stapom ubacujemo unutra. Ali ako nije, onda haos, ganjaj ga po kuci, itd. Dok nismo skontali, kad pogasimo sva svjetla, onda se on ukoci na stepenicicama i tu ga uhvatimo. Kasnije je sam naucio da ulazi u kucu, sad nema problema. Ali ne voli biti u kavezu, i zato smo skontali fol (postalo zamorno svako vece ga ganjati, gasiti svjetla..., a ostavili smo ga jednom vani preko noci, tj. pokusali, ali je toliko lupao i udarao u sve da smo ga ipak morali uhvatiti) - nasli smo mrezu za vadjenje riba iz vode, uhvatili ga par puta sa njom, i od tad samo mu pokazemo mrezu - leti k'o metak pravo u kavez.
Samo ne znam kako da ga oducim od grickanja papira... nagrickao mi nele vazne dokumente
Aha, al' u panjevima
Kad smo ga pokusali prebaciti iz kutijice i kavez, odmah je zbrisao, pravo na zice od nekakvog lustera (vodoravno 3 zice zategnute) i nije bilo nacina da ga uhvatimo, pobjegne negdje drugo, pa ne zna sletiti, pa se "skotrlja" niz roletne... pa smo ga ostavili makice. Onda smo nabavili stap, granu od drveta, i namamili ga da stane na to i na drvetu ubacili u kavez. Tad je hajvan skontao da je unutra voda i hrana, ali nije znao sam da udje. Pa je, ako je gladan, pustao da ga stapom ubacujemo unutra. Ali ako nije, onda haos, ganjaj ga po kuci, itd. Dok nismo skontali, kad pogasimo sva svjetla, onda se on ukoci na stepenicicama i tu ga uhvatimo. Kasnije je sam naucio da ulazi u kucu, sad nema problema. Ali ne voli biti u kavezu, i zato smo skontali fol (postalo zamorno svako vece ga ganjati, gasiti svjetla..., a ostavili smo ga jednom vani preko noci, tj. pokusali, ali je toliko lupao i udarao u sve da smo ga ipak morali uhvatiti) - nasli smo mrezu za vadjenje riba iz vode, uhvatili ga par puta sa njom, i od tad samo mu pokazemo mrezu - leti k'o metak pravo u kavez.
Samo ne znam kako da ga oducim od grickanja papira... nagrickao mi nele vazne dokumente
- Baby
#283 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
Joj kako bi ja voljela ponovo papagaja,dok sam bila mala imala sam nimfu,koja je bila luda zamnom,ali tad moja mama nije bila neki ljubielj životinja,pa je rekla da joj smeta perje koje prosipa okolo,i poklonila je svojoj prijateljici.
Sad sam napokon zrela da sebi ponovo uzmem jednu tako krsnu životinju,samo što ovaj put me interesuje bilo koja vrsta
By the way,gdje ima uzeti normallne veličine a za male pare kavez i ostalu opremu?
Sad sam napokon zrela da sebi ponovo uzmem jednu tako krsnu životinju,samo što ovaj put me interesuje bilo koja vrsta
By the way,gdje ima uzeti normallne veličine a za male pare kavez i ostalu opremu?
- minjonja
#284 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
joj amrice, nama tako unistise zabice na storama
to je prvo sto rade kad ih pustimo: pravac zavjese i grickaj one zabice. samo vidis kako jedna po jedna pada
moje tigrice prije su same ulazile. samo se svjetlo ugasi, a ovi sad... stvarno smo pokusali na sve nacine. hranu ja stavila kod vrata da vidi kuda se ulazi, ali jok bolan... ona gdje vidi zutog ona tamo ide, ali sa druge strane kaveza
al naucili su se sto se tice hvatanja. ne brane se uopste... kazem ti.. glupi su 
moje tigrice prije su same ulazile. samo se svjetlo ugasi, a ovi sad... stvarno smo pokusali na sve nacine. hranu ja stavila kod vrata da vidi kuda se ulazi, ali jok bolan... ona gdje vidi zutog ona tamo ide, ali sa druge strane kaveza
- amrica
#285 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
znas sta me ni nikako nije jasno, da li je ova moja 'tica glupa, ili luda ili po prirodi heroj
Niceg se ne boji
Masem rukama, nogama, krpama, vristim, a ono - nista
Jos otvara kljun da ujede
Ako je na meni, zbacim ga, a on za sekundu opet nazad...
Bio nam rottweiler u kuci, k'o tele, samo je prvih sat dva smekao s visoka, a da je ostao cukac duze, mislim da bi mu iz case jeo
Samo se mreze boji
Niceg se ne boji
Bio nam rottweiler u kuci, k'o tele, samo je prvih sat dva smekao s visoka, a da je ostao cukac duze, mislim da bi mu iz case jeo
Samo se mreze boji
- Flika
#286 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
Slazem se da ne treba traumatizirati pticu, narocito kada tek dodje u novo okruzenje. Ja sam svoju pocela uzimati u ruku tek kada se potpuno navikao, tacnije kada se promangupisao i skontao da mu na sarm svasta prolazi
i naravno to primjenjujem tek kada ubjedjivanje i nosanje na ruci ne upali. To sa preckicama i "vracalicama" je super stvar kad ptica zeli da se vrati u kafez a ne zna, medjutim, moj papagaj zna ali nece, a nekad ga stvarno moram vratiti unutra, radi njegove sigurnosti 
Na svu srecu on nam to fatanje rukom ne zamjera ni malo, cak kada je na stolu ili na kaucu sam se zavlaci pod ruku i tako se igra, bez problema dolazi na ruku, glavu, rame, ledja, al kad samo krenes prema kafezu...
Pticicu prije njega rijetko smo uzimali rukom, samo kada mu je trebalo kratiti kandjice i jednom kada mu se nesto bilo zakacilo za kljun, bio je dosta divlji i nije generalno volio nikakav kontakt s ljudima pa ga smo ga i pustali na miru.
Na svu srecu on nam to fatanje rukom ne zamjera ni malo, cak kada je na stolu ili na kaucu sam se zavlaci pod ruku i tako se igra, bez problema dolazi na ruku, glavu, rame, ledja, al kad samo krenes prema kafezu...
Pticicu prije njega rijetko smo uzimali rukom, samo kada mu je trebalo kratiti kandjice i jednom kada mu se nesto bilo zakacilo za kljun, bio je dosta divlji i nije generalno volio nikakav kontakt s ljudima pa ga smo ga i pustali na miru.
-
No_oNe__
#287 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
treba se covjek staviti u situaciju ptice
ili pomisliti
hocu li sutra pustiti dijete na ulicu pa kad ne bude htjelo uci a ja uzmem vrecu i idem ga ganjati po ulici
ili se staviti u poziciju tod djeteta
znam ptica i dijete u krajnjoj instanci nisu isto ali svejedno - to je jedan mali zivot koji u potpunosti ovisi o vama
sto se tice grickanja papira - tesko da to mozes sprijeciti to im je u krvi
ponudi mu/joj fino papira u kavezu ili oko njega ... i neka se zabavi
a vazne papire sklanjaj i eto
meni je pas razbucao seminarski
bilo je veselo
sto se tice ptice koja nije plasljiva - tu ti isto tesko moze neko pomoci ili bilo kakav savjet
to koliko je simpaticno i super u nekim situacijama tako nije dobro u drugim
probavaj ga zatvarati u kavez kada neko dolazi (tako sa psima ili sl) ili kada trebate ici van kuce .. prvo njega u kavez pa onda van i tako to ....
ili pomisliti
hocu li sutra pustiti dijete na ulicu pa kad ne bude htjelo uci a ja uzmem vrecu i idem ga ganjati po ulici
ili se staviti u poziciju tod djeteta
znam ptica i dijete u krajnjoj instanci nisu isto ali svejedno - to je jedan mali zivot koji u potpunosti ovisi o vama
sto se tice grickanja papira - tesko da to mozes sprijeciti to im je u krvi
ponudi mu/joj fino papira u kavezu ili oko njega ... i neka se zabavi
a vazne papire sklanjaj i eto
meni je pas razbucao seminarski
sto se tice ptice koja nije plasljiva - tu ti isto tesko moze neko pomoci ili bilo kakav savjet
to koliko je simpaticno i super u nekim situacijama tako nije dobro u drugim
probavaj ga zatvarati u kavez kada neko dolazi (tako sa psima ili sl) ili kada trebate ici van kuce .. prvo njega u kavez pa onda van i tako to ....
- Flika
#288 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
Moj papagaj je danas posasavio totalno... Prvo je jutros letio skroz uz plafon (sto inace nikad ne radi, jer obicno leti samo malo iznad poda i do visine stola) pa se zabio u staklo, jadnicak, a onda je poceo da nam otima hranu, inace malo sta osim svoje hrane jede, al danas je ta otimacina isla dotle da leti do lica i otima iz usta hranu... Bas se najeo krompiruse, nadam se da mu nece smetati, nije zacinjena...
- erni3
#289 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
Nabavio sam nimfu 
Jesu li inace hiperaktivne, ili je ovo moje neki izuzetak?
Jesu li inace hiperaktivne, ili je ovo moje neki izuzetak?
-
No_oNe__
#290 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
ih!
jos ces ti da vidis

p.s
kospe su neslane kupljene spec za njega da ne krade ukucanima
jos ces ti da vidis

p.s
kospe su neslane kupljene spec za njega da ne krade ukucanima
- Flika
#291 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
Moj papagaj nastavlja cudno da se ponasa, moze li mi neko objasniti zasto ovo radi?

Cim je vani izigra se, istrci, izleta, i onda trazi ruku da se zavuce, odspava pola sata ili vise i onda ponovo nadje neku zanimaciju...

ma bude u dubokom transu...

Cim je vani izigra se, istrci, izleta, i onda trazi ruku da se zavuce, odspava pola sata ili vise i onda ponovo nadje neku zanimaciju...

ma bude u dubokom transu...
-
No_oNe__
#292 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
da ONA ne trazi gnijezdo???
obicno kada trazi ovako kutke, nogavice, rukave, ruke, dzepove ... to bi mogla biti curica koja bi rado da svije gnijezdo.
jel inace akvina?
jede li vise sipine kosti u posljednje vrijeme??
obicno kada trazi ovako kutke, nogavice, rukave, ruke, dzepove ... to bi mogla biti curica koja bi rado da svije gnijezdo.
jel inace akvina?
jede li vise sipine kosti u posljednje vrijeme??
-
No_oNe__
#293 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
ja bih bila sretna da mi se ovako zavlaci hehe
nas momcina ne da da ga se dira po ledjima
nas momcina ne da da ga se dira po ledjima
- Flika
#294 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
Ja mislim da je musko, aktivan je kao i inace, isto jede (osim kad nam otima krompirusu) i zavlaci se samo kad su ruke prekrstene na prsima da otspava malo, inace mu s vremena na vrijeme stavim onaj kartoncic od ubrusa i sa njim se igra na razne nacine
A razmisljala sam da mu stavim malo neke vate ili necega da vidim sta ce (nema jos ni pola godine pa sve kontam i da je zensko rano bi bilo za gnijezdo)
- Cholina_Lokica
#295 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
e a zna li neko moze li se prepoznati po ponasanju kad bi zenka mogla snijeti jaje? 
ova moja evo godinu dana ni habera
ja joj bila stavila nesto kao za gnijezdo i onda nasla nesto kao pravo, i sve je to zavrsilo u najsitnijm koncicma svuda po sobi, ona se igrala
ova moja evo godinu dana ni habera
ja joj bila stavila nesto kao za gnijezdo i onda nasla nesto kao pravo, i sve je to zavrsilo u najsitnijm koncicma svuda po sobi, ona se igrala
- Flika
#296 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
Jesi li nasla nesto kao pravo ili pravo gnijezdo? Tigrice vole tamna mjesta da se zavlace, mislim da se u pet shopovima mogu naci gnijezda za njih, kao kutijice. Ako si imala to, a i dalje nista, probaj im dodati malo vitamina u vodu.
A mozda se jednostavno tvoje ptice ne vole na taj nacin
A mozda se jednostavno tvoje ptice ne vole na taj nacin
- Cholina_Lokica
#297 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
ma imala sam svasta nesto, dvije vrtse gnijezda
ma kod nas je grupnjak, u troje
ma kod nas je grupnjak, u troje
-
No_oNe__
#298 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
1. karton od ubrusa ili toalet papira ima na sebi ljepila koje nije bas pozeljno za pticice pa pokusavaj to izbjegavati da joj dajes --- njoj/njemu je obican bijeli papir super stvar za cjepkanje 
2. i meni se cini da je muskic... osim ako se nije pripitomio zestoko pa voli tako da dremne onda je curica koja trazi gnijezdo hehehe. Svojstveno je recimo rozacima DA OBOZAVAju da se tako zavlace u ruke i spavaju ono spavaju KO TOP ali ni druge vrste nisu imune na to. Haj recimo obuci nesto sirih rukava pa vidi hoce li se zavuci u njih ili imaj neku kao krpicu pa je smotaj tako da moze uci unutura. ne bi te to trebalo previse brinuti ako se samo hoce maziti onda je oki
- jel ujeda ako ga diras tako dok je u rukama??
3. dile - imas kupiti gnijezdo ako vec hoces da se razmnozavaju, ako se je vec odlucila za jednog muzijaka i ako se pare ... ili ako se ne pare a ti to zelis mozes postici njihove nagone ako im je vlaga u zraku malo pojacana, ako jedu jajcanu hranu (kuhano jaje (svjeze kuhano) par puta sedmicno) ili recimo plazma keksa malo, ako im je dan duzi (ako ih ne pokrivas rano), kalcij kocku, sipinu kost, raznih vitamina i najvaznije ako to oni hoce hehehe
ne mozes bas znati hoce li ona snijeti jaje ... jedini znak koji ce ona pokzati je dan dva ranije ... kad se sva napuse, ima jace vodenastu kakicu (ama bas kao da je bolesna ne daj Boze), pogotovo joj bude napuhan zadnji tio tijela i onda dodje jaje
2. i meni se cini da je muskic... osim ako se nije pripitomio zestoko pa voli tako da dremne onda je curica koja trazi gnijezdo hehehe. Svojstveno je recimo rozacima DA OBOZAVAju da se tako zavlace u ruke i spavaju ono spavaju KO TOP ali ni druge vrste nisu imune na to. Haj recimo obuci nesto sirih rukava pa vidi hoce li se zavuci u njih ili imaj neku kao krpicu pa je smotaj tako da moze uci unutura. ne bi te to trebalo previse brinuti ako se samo hoce maziti onda je oki
3. dile - imas kupiti gnijezdo ako vec hoces da se razmnozavaju, ako se je vec odlucila za jednog muzijaka i ako se pare ... ili ako se ne pare a ti to zelis mozes postici njihove nagone ako im je vlaga u zraku malo pojacana, ako jedu jajcanu hranu (kuhano jaje (svjeze kuhano) par puta sedmicno) ili recimo plazma keksa malo, ako im je dan duzi (ako ih ne pokrivas rano), kalcij kocku, sipinu kost, raznih vitamina i najvaznije ako to oni hoce hehehe
ne mozes bas znati hoce li ona snijeti jaje ... jedini znak koji ce ona pokzati je dan dva ranije ... kad se sva napuse, ima jace vodenastu kakicu (ama bas kao da je bolesna ne daj Boze), pogotovo joj bude napuhan zadnji tio tijela i onda dodje jaje
- Flika
#299 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
Pa on copka bijeli papir koji mu je na dnu kafeza, u ovu rolnicu od ubrusa se zavlaci, skace po njoj, kotrlja je i nosa po kafezu, ne unistava je, valjda mu je tvrdje od papira, pa radije unistava papir. U sire rukave i krpice se ne zavlaci, samo pod ruku, ili uz ruku, i u zdjelicu od hrane, to mu je glavni fazon kad hoce da izadje zavuce se u zdjelicu od hrane i nogama grebe dok ga ne pustimo. A ne ujeda se tako kad se zavlaci, nego recimo ako uzme prsten ne da nikome prici, onda se ujeda i ruzi. Evo sad se tati zavlaci i u skupljenu saku i voli da se miluje ko macka... A ide uz nogu ko cuko kad je na podu...
Last edited by Flika on 26/12/2010 16:48, edited 1 time in total.
- Cholina_Lokica
#300 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
ma imali su oni to gnijezdo, pa nista, nesto mi Vjestica bila cudna pa joj j akupila, reko ako zatreba
u sustini ne treba mi pilica, dosta mi je ovo jato, ali boze moj ako se desi
kontam ne mora on oploditi nju da bi ona snijela jaje... elem on je Vjesticu jednom zaskocio par dana nakon sto sam je donijela, ona ga namlatila i nije vise nikad ni pokusao
nego pitam cisto informativno, moze li se to prepoznati prije