MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Karmen86

#276 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by Karmen86 »

Strašno je šta direktori i nadređeni rade svojim zaposlenicima, kako ih vrijeđaju, bacaju stvari na njih i omalovažavaju i šta im sve govore.
Imala sam i ja šeficu koja mi je govorila da nije moje da mislim,već da radim kad god bih počinjala rečenicu s: "Ja mislim...". Također, uvijek je uzimala zasluge za moje ideje i prezentovala ih kao svoje direktoru, što ja smatram mobbingom također, a ja nisam imala direktni kontakt s direktorom, već je sve išlo preko nje.
Danas radim na upola manje plaćenom poslu, ali barem ne plačem svaki dan i pare koje dobijem su mi slađe 100 puta od tih para koje sam tamo dobivala.

No, evo rekoh moje iskustvo, no bila sam u poziciji da i ja drugima dajem zadatke koje moraju obaviti ili objašnjavam posao, tj. bila sam im nadređena i nevjerovatno je koliko ljudi mogu biti glupi, nedokazni i nesposobni, da ne mogu i ne znaju otkucati obično pismo u wordu i isprintati i poslati preporučeno poštom. Frustracija je raditi s takvim ljudima, na koje se ne možeš pouzdati da će poslati pismo kako treba, a kamo li nešto drugo. I naravno da je i mene to znalo iznervirati, pogotovo kad mi kaže nisi mi rekla da uzmem račun i slično. Pa naravno da neću posebno naglašavati svaki put da se treba priložiti račun ako kupuješ nešto u ime preduzeća jer kako ćeš drugačije pravdati novac. E u ovakvim situacijama mi je sasvim normalno da poludiš na nekog zbog nesposobnosti i slično, iako to nije naravno razlog za dreku, bacanje stvari, a kamo li udariti nekoga.
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#277 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Karmen86 wrote:Strašno je šta direktori i nadređeni rade svojim zaposlenicima, kako ih vrijeđaju, bacaju stvari na njih i omalovažavaju i šta im sve govore.
Imala sam i ja šeficu koja mi je govorila da nije moje da mislim,već da radim kad god bih počinjala rečenicu s: "Ja mislim...". Također, uvijek je uzimala zasluge za moje ideje i prezentovala ih kao svoje direktoru, što ja smatram mobbingom također, a ja nisam imala direktni kontakt s direktorom, već je sve išlo preko nje.
Danas radim na upola manje plaćenom poslu, ali barem ne plačem svaki dan i pare koje dobijem su mi slađe 100 puta od tih para koje sam tamo dobivala.

No, evo rekoh moje iskustvo, no bila sam u poziciji da i ja drugima dajem zadatke koje moraju obaviti ili objašnjavam posao, tj. bila sam im nadređena i nevjerovatno je koliko ljudi mogu biti glupi, nedokazni i nesposobni, da ne mogu i ne znaju otkucati obično pismo u wordu i isprintati i poslati preporučeno poštom. Frustracija je raditi s takvim ljudima, na koje se ne možeš pouzdati da će poslati pismo kako treba, a kamo li nešto drugo. I naravno da je i mene to znalo iznervirati, pogotovo kad mi kaže nisi mi rekla da uzmem račun i slično. Pa naravno da neću posebno naglašavati svaki put da se treba priložiti račun ako kupuješ nešto u ime preduzeća jer kako ćeš drugačije pravdati novac. E u ovakvim situacijama mi je sasvim normalno da poludiš na nekog zbog nesposobnosti i slično, iako to nije naravno razlog za dreku, bacanje stvari, a kamo li udariti nekoga.
Drago mi je zaista da ste kao mlada osoba podijelili vaše iskustvo sa nama. Vezano za stručnost uposlenika želim da vam kao mladoj osobi skrenem pažnju da ne postoje neradnici kao niti oni radnici koji ne znaju raditi. Postoje samo nesposobni rukovodioci koji nemaju načina kako da na najbolji način prvo daju posao radniku niti načina kako da ih tokom procesa rada osposobe za posao koji trebaju raditi.

Vezano za ovo što ste spomenuli na zapadu u nekim firmama skoro stalno se prave radionice u kojima rukovodioci svakodnevno obučavaju i razgovaraju sa uposlenicima. Međutim da bi u BiH neki rukovodilac to radio isti bi morao da posjeduje odgovarajuće znanje i vještine, koje treba da prenese svojim radnicima. Pošto dosta rukovodilaca u BiH danas nema nikakvog znanja iz rukovođenja sa ljudima niti bilo kakvog znanja iz struke a većina njih je sa kupljenim diploma, jedini način da se održe na rukovodećem mjestu jeste, da provode svakodnevni MOBBING nad uposlenicima.

Međutim, ono što ove PSIHOPATE nikako ne mogu da riješe jeste činjenica da danas u BiH postoje visoko obrazovani uposlenici koji su u toku rata '92-'95 kao maloljetnici bili u prvim linijama odbrane, tako da danas ti isti ljudi, u sebi uopće nemaju straha niti prezaju od bilo čega. Dakle, spremni su na sve opcije da se bez ikakvog straha od bilo kakvih posljedica suoče sa najvećim privrednim kriminalcima u ovoj državi. Zbog toga, visoko pozicionirani MOBBER-i znajući dobro da ovim ljudima ne mogu direktno ništa, traže mlade i fizički jake uposlenike iz njihove okoline koji su tek počeli raditi i njihova su rodbina da svakodnevno šire laži o njima a nekada to ide i do fizičkih prijetnji silom.

Pozadina ovih prijetnji je osjećanje trenutne nemoći visoko pozicioniranih MOBBER-a u njihovim svakodnevnim igrama šaha sa ovim ljudima gdje redovno gube partije i stradaju u privatnom životu jer raditi zlo drugome a za sebe očekivati dobro – to ne ide. Ukoliko primijetite ovu pojavu, znajte da ste prije svega u zaštiti dragog Boga a zatim stvarno dovoljno psiho-fizički jaki. MOBBER-i osjećaju veliki strah od vas i vaše otvorenosti.

Svaka vaša javno i TRANSPARENTNO izgovorena riječ bez imalo straha od bilo čega, ukoliko ste vi sami ispravni kao osoba, veoma im teško pada i lagano ih uništava na skoro isti onaj način, na koji su oni vas godinama svojim zakukuljenim i maglovitim radnjama redovno napadali jer ljude-vukove koji žive od laži i laganja drugih ljudi najviše boli istina i javno izgovorena riječ.

Sve će se saznati ... jer ništa se više ne može sakriti … vrijeme istine neumitno dolazi … dokaz za to je i ovaj internet forum …

Stoga, strpljenje … prije svega u ovim vremenima tranzicije pazite na svoje zdravlje …
citroen

#278 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by citroen »

antimobbing wrote:
Karmen86 wrote:Strašno je šta direktori i nadređeni rade svojim zaposlenicima, kako ih vrijeđaju, bacaju stvari na njih i omalovažavaju i šta im sve govore.

Drago mi je zaista da ste kao mlada osoba podijelili vaše iskustvo sa nama. Vezano za stručnost uposlenika želim da vam kao mladoj osobi skrenem pažnju da ne postoje neradnici kao niti oni radnici koji ne znaju raditi. Postoje samo nesposobni rukovodioci koji nemaju načina kako da na najbolji način prvo daju posao radniku niti načina kako da ih tokom procesa rada osposobe za posao koji trebaju raditi.

Vezano za ovo što ste spomenuli na zapadu u nekim firmama skoro stalno se prave radionice u kojima rukovodioci svakodnevno obučavaju i razgovaraju sa uposlenicima. Međutim da bi u BiH neki rukovodilac to radio isti bi morao da posjeduje odgovarajuće znanje i vještine, koje treba da prenese svojim radnicima. Pošto dosta rukovodilaca u BiH danas nema nikakvog znanja iz rukovođenja sa ljudima niti bilo kakvog znanja iz struke a većina njih je sa kupljenim diploma, jedini način da se održe na rukovodećem mjestu jeste, da provode svakodnevni MOBBING nad uposlenicima.

Međutim, ono što ove PSIHOPATE nikako ne mogu da riješe jeste činjenica da danas u BiH postoje visoko obrazovani uposlenici koji su u toku rata '92-'95 kao maloljetnici bili u prvim linijama odbrane, tako da danas ti isti ljudi, u sebi uopće nemaju straha niti prezaju od bilo čega. Dakle, spremni su na sve opcije da se bez ikakvog straha od bilo kakvih posljedica suoče sa najvećim privrednim kriminalcima u ovoj državi. Zbog toga, visoko pozicionirani MOBBER-i znajući dobro da ovim ljudima ne mogu direktno ništa, traže mlade i fizički jake uposlenike iz njihove okoline koji su tek počeli raditi i njihova su rodbina da svakodnevno šire laži o njima a nekada to ide i do fizičkih prijetnji silom.

Pozadina ovih prijetnji je osjećanje trenutne nemoći visoko pozicioniranih MOBBER-a u njihovim svakodnevnim igrama šaha sa ovim ljudima gdje redovno gube partije i stradaju u privatnom životu jer raditi zlo drugome a za sebe očekivati dobro – to ne ide. Ukoliko primijetite ovu pojavu, znajte da ste prije svega u zaštiti dragog Boga a zatim stvarno dovoljno psiho-fizički jaki. MOBBER-i osjećaju veliki strah od vas i vaše otvorenosti.

Svaka vaša javno i TRANSPARENTNO izgovorena riječ bez imalo straha od bilo čega, ukoliko ste vi sami ispravni kao osoba, veoma im teško pada i lagano ih uništava na skoro isti onaj način, na koji su oni vas godinama svojim zakukuljenim i maglovitim radnjama redovno napadali jer ljude-vukove koji žive od laži i laganja drugih ljudi najviše boli istina i javno izgovorena riječ.

Sve će se saznati ... jer ništa se više ne može sakriti … vrijeme istine neumitno dolazi … dokaz za to je i ovaj internet forum …

Stoga, strpljenje … prije svega u ovim vremenima tranzicije pazite na svoje zdravlje …

:thumbup: :thumbup: :sax:
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#279 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Što reći o (ne)ljudima koji svaku svoju diskusiju počinju sa riječi ''ja''?

MOBBERI nisu ni svjesni činjenice da kada počnu sami sebe hvaliti kao i neke svoje zamišljene ideale za koje se bore i navodne ''herojske'' činove, da su isti postali spomenikom samoga sebe koji se urušava.

Znate li da kad netko ima potrebu putem samohvale uzdizati samog sebe na pijedestal, onda to znači da gubi tlo realnosti pod nogama i da je to već teži oblik PSIHOPATIJE?

Opet ponavljam, sigurno dolazi vrijeme ISTINE kada će nestati njihovih laži i obmana ma koliko jake i intenzivne bile, jer više se ništa ne može sakriti. Dokaz za to je i ovaj internet forum.

Oni koji se pitaju zašto još uvijek nema prave istine leži u činjenici da su u BiH vrlo rijetki ljudi koji je žele, jer inače svi mi smo takvi po prirodi stvoreni kao slabi. U većini slučajeva, zbog ovoga ljudi se identificiraju sa MOBBER-ima koji im se predstavljaju kao da su snažni a u stvari je sasvim nešto suprotno.

Naša prava priroda je skrivena u nama samima. Kada siromah shvati da je bogat a bogataš da je siromašan ljudi će doći do prave spoznaje. Zato, ne povodite se za onim MOBBER-ima to jeste, zlostavljačima koji namjerno čine zlo drugim ljudima u vašoj okolini.

MOBBERI ne trebaju da vas zanimaju niti da ih podržavate. Zato što oni zbog svoje PSIHOPATIJE nikoga ne vole, pa ni vas koji ih podržavate. Da je drugačije oni bi radili bi svoj posao i vodili računa o svome životu a ne kako će nekome nanijeti zlo i napakostiti drugom čovjeku. Danas je to vaš kolega a sutra ćete u istoj ulozi možda biti i vi, jer sa njima se nikad ne zna. Zapamtite MOBBERI vole samo sebe!

Stoga, bez obzira što nam drugi govore o našim kolegama, svima nama je potrebno samo malo priznanja da sami sebe obmanjujemo i da živimo u laži a to nam uopće ne treba. Zar ne?
antimobbing

#280 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

UZROK - homo homini lupus ...

Image
''Čovjek je (svome prvom suradniku) čovjeku vuk.

Iz ovoga učenja proizlazi ...

Psihološki egoizam - učenje u kom se tvrdi da svi ljudi rade isključivo u svoju korist, makar ona bila i emotivna;
Etički egoizam - učenje u kom se tvrdi da svi ljudi treba da rade u svoju korist;
Racionalni egoizam - učenje u kom se tvrdi da je racionalno raditi u svoju korist;
Solipsizam (nekad se zove egoizmom) - učenje u kome se tvrdi da samo data osoba postoji;
Egotizam - psihološko stanje prevelike samovažnosti; u određenim oblicima egoizam (kao egotizam) može uključivati i narcisizam i anti-socijalno ponašanje.

Zatim ...

Sebičnost - bezobzirno vođenje računa isključivo o sopstvenim potrebama i vlastitoj koristi. Sebičnost označava preterano interesovanje osobe za sebe samu i samoživo insistiranje isključivo na ostvarenju svojih interesa, a zanemarivanje interesa drugih ljudi. Sebičnost je princip po kojem svako nameće sopstvene interese bez obzira na postojeće normalne norme. Takva pozicija sastoji se u tome da izbegava bilo kakav sukob između morala i vlastitog interesa.

POSLJEDICE ovog učenja po naše društvo su ...
"U našoj državi se niko ozbiljno ne bavi 'vijetnamskim sindromom'. Prema nekim procjenama, u tri vojske u BiH borilo se oko pola miliona ljudi. Toliko su trauma u ratu imali, a u miru su dočekali da se gotovo niko na njih ne osvrće. Bez obzira na stranu na kojoj su se borili, sada se borci, sami sebi prepušteni, suočavaju sa svojim traumama. I u uređenim državama bilo je mnogo problema s poslijeratnim simptomima, a kod nas, gdje je svaki treći demobilisani borac bez posla, a svaki drugi bez riješenog stambenog pitanja, nije ni čudo da ima toliko samoubistava i drugih posljedica"
Demobilisani borci i ratni vojni inavlidi (RVI). Nakon rata veliki broj demobilisanih boraca pati od post traumatskog stresnog poremećaja koji ne mogu prevazići bez stručne pomoći. Prisutan je i veliki broj ratnih vojnih invalida koji žive u krajnje lošoj finansijskoj situaciji, i prepušteni su sami sebi. Veliki broj demobilisanih boraca nije zaposlen, nema adekvatno riješeno stambeno pitanje, niti uspijeva u zajednici pronaći podršku za rješavanje svojih problema. Stoga sami pokušavaju prevazići probleme samo-liječeći se alkoholom i drugim drogama.
Preživjeli logoraši i članovi porodica ubijenih logoraša su prepušteni sami sebi ... upozorava da je izostalo rješavanje socijalnog statusa ovih ljudi te zdravstvena briga za ljude koji su pretrpjeli fizičke i psihičke posljedice zbog boravka u logorima.
Niko od ovih ljudi sa kojima smo razgovarali ne radi. Nemaju socijalne niti zdravstvene zaštite. Ugrožena im je lična sigurnost i pravo na život. O ovim ljudima niko ne vodi računa. Još ih niko nije posjetio. Prepušteni su sami sebi i izloženi diskriminaciji, šikaniranju i aparthejdu po afričkom uzoru.
Nakon što je Arcelor Mittal privatizirao zeničku željezaru i pokrenuo integralnu proizvodnju aktuelizirao se problem zagađenja životne sredine. Najveću štetu trpi prigradsko naselje Tetovo koje je u stanju ekološke katastrofe. Zagađeni su zrak, voda i zemlja, a mještani su prepušteni sami sebi.
Nekada davno, djed je svome unuku ispričao jednu životnu istinu.

U duši svakog čovjeka se vodi bitka. Kao borba između dva vuka. U duši svakoga od nas.

Jedan vuk predstavlja zlo.

Predstavlja bijes, zavist, ljubomoru, žaljenje, pohlepu, aroganciju, samosažaljenje, krivicu, grijeh, srdžbu, inferiornost, laž, lažni ponos, egoizam…

Drugi vuk predstavlja dobro.

Predstavlja ono što pruža užitak, mir, ljubav, nadu, vedrinu, poniznost, ljubaznost, dobrotu, srdačnost, darežljivost, istinu, samoosjećanje i vjeru.

Unuk se zamisli na nekoliko trenutaka. Sve svoje misli vrijedno usmjeri u dubinu djedovih riječi, pa ga upita:

- I, koji vuk na kraju pobjedi?

Djed odgovori sa smiješkom na svom starom licu:

- Pobjeđuje uvijek onaj kojeg hraniš…
antimobbing

#281 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Na vidim datum ali izgleda da je ovaj prijedlog poslat na usvajanje prije nekoliko godina ...
http://www.solidarnost.com.ba/content/v ... 1/lang,bs/

ZAKON O SPRJEČAVANJU MOBINGA - NASTAVAK KAMPANJE

STBIH uputio zahtjev parlamentu FBIH

Kao logičan slijed aktivnosti planiranih u sklopu Kampanje STOP nasilju nad ženama u trgovini, STBIH je na današnjoj Press konferenciji najavio upućivanje Prijedloga Zakona o sprečavanju MOBBING-a stranačkim klubovima u Parlamentu FBIH. Na konferenciji upriličenoj u zgradi Doma sindikata prezentiran je ovaj prijedlog kao i sam proces koji za svoj cilj ima konačno usvajanje ovog bitnog oruđa u borbi protiv mobinga.

Sekciji žena i STBIH na konferenciji se pridružila Besima Borić, predsjednica Sindikalnog foruma u SDP koja je u ime svog kluba obećala da će obavezati delegate stranke da zdušno podrže ovaj Zakon. "Ovim današnjim činom STBIH pokazuje da je unaprijedio i modernizovao svoj rad,zapravo uvodi novu praksu kojom pokazuje da nije dovoljno samo prepoznati problem nego ga istražiti, ponuditi rješenje i ostvariti punu saradnju sa svim subjektima koji mogu dovesti do rješenja problema" rekla je gđa. Borić u svom osvrtu na kampanju Sekcije žena STBIH.

Prijedlog Zakona o sprječavanju MOBBING-a na radnom mjestu odnosi se na poslodavce i zaposlenike kod pravnih i fizičkih lica u javnom i privatnom sektoru, na lica koja traže zaposlenje, lica koja su na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa /volontere/ i učenike i studente koji su kod poslodavca na praktičnoj obuci.

Ovim Zakonom utvrđeni su oblici MOBBING-a na radnom mjestu kao i definicija MOBBING-a kojom je opisano sistematično uznemiravanje, maltretiranje ili vršenje psihološkog pritiska, terora ili zlostavljanja radnika kojim se ugrožava ljudsko dostojanstvo, ugled i integritet, posredno ili neposredno od strane poslodavca, neposrednog rukovodioca ili radnih kolega pa čak i od trećih lica sa kojima radnik dolazi u kontakt u svakodnevnom obavljanju poslova.

Prijedlogom Zakona utvrđene su obaveze poslodavca da na vlastiti trošak a u cilju prepoznavanja, prevencije i sprječavanja MOBBING-a na radnom mjestu provodi mjere informisanja i osposobljavanja kako rukovodnih lica tako i radnika i njihovih predstavnika. S obzirom na specifičnosti svakog poslodavca isti je obavezan pitanje sprječavanja MOBBING-a na radnom mjestu posebno regulisati svojim aktom, odnosno pravilnikom o radu.

Svaki poslodavac koji zapošljava više od 15 radnika po ovom prijedlogu Zakona obavezan je imenovati ovlaštenu osobu, i obezbjediti joj potrebne uslove rada, koja će primati i rješavati prijave vezane za MOBBING na radu.

Prijedlogom Zakona o sprječavanju MOBBING-a na radnom mjestu utvrđena je procedura zaštite od MOBBING-a na način da radnik koji je izložen MOBBING-a ima pravo da podnese prijavu i da na istu mora u narednom roku od 15 dana dobiti odgovarajući odgovor odnosno zaštitu. Također, ovim prijedlogom Zakona ostavljena je mogućnost da se oštećena osoba, ukoliko nije zadovoljna odgovorom ili ukoliko smatra da se po prijavi neće preduzeti odgovarajuće radnje i donijeti odgovarajuće mjere zaštitu traži putem suda i u tom slučaju ima pravo po podnošenju tužbe prekinuti rad i zadržava pravo naknade plaće kao da je radio.

Nadzor nad primjenom ovog zakona obavljala bi inspekcija rada.

Ovim zakonom su predviđene kaznene odredbe koje ne mogu biti manje od kazni predviđenih zakonom o radu i to u slučajevima kada nije imenovana ovlaštena osoba za prijem i rješavanje prijava o MOBBING-u, ako je ista osoba imenovana bez saglasnosti vijeća zaposlenika i sindikata, ako podaci iz prijave zaposlenika postanu javni i ako se otkaže ugovor o radu zaposleniku koji koristi pravo prekida rada dok mu se ne osigura adekvatna zaštita.
Novčanom kaznom će se kazniti poslodavac kao pravno lice i fizičko lice te odgovorno lice kod pravnog lica.
antimobbing

#282 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Motivacija i znanje zaposlenika temeljni su uvjeti poboljšanja radne efikasnosti

Procjena efikasnosti radne uspješnosti pridonosi stvaranju konkurentnosti i jačanju tržišne pozicije određene organizacije

Piše: mr. sc. Andreja Sminderovac, dipl. oec.

• Prilagođavajući se novonastaloj situaciji ocjenjivanju radne učinkovitosti te radu na prihvaćanju i ispravljanju mogućih grešaka, jača sposobnost kompanije i pojedinca otvaranju novim idejama i dostignućima na obostrano zadovoljstvo

• Upravo stoga prilagođavajući se novonastaloj situaciji ocjenjivanju radne učinkovitosti te radu na jačanju vlastitih snaga i ispravljanju mogućih slabosti u radu svakog zaposlenika, jača sposobnost kompanije stvaranju novih ideja i uspjeha na obostrano zadovoljstvo.
Procjena radne uspješnosti analiza je i vrednovanje sinergije među djelatnicima određene kompanije čiji krajnji cilj treba biti postizanje učinkovitog rezultata rada svakog pojedinaca tijekom određenog razdoblja.
Ocjenjivanje radne uspješnosti svakako pozitivno djeluje i na transparentnost ciljeva te jačanje konkurentnosti među zaposlenicima unutar kompanije. Da bi cijeli proces rezultirao učinkovitošću, bitno je individualne ciljeve i rezultate zaposlenika implementirati u rezultate tima i strategiju cijele organizacije. Sve zajedno pridonosi jačanju efikasnosti djelatnika, razvoju motivacije, jasnih ciljeva, poticanju pozitivnih stvari, a istovremeno eliminiranju negativnih, njegovanju uzajamnog razumijevanja te planiranju, utvrđivanju i provođenju individualnih ciljeva i prioriteta zaposlenika. Krajnji cilj toga projekta bit će stvaranje dodane vrijednosti dvosmjernoj komunikaciji između rukovoditelja i njihovih timova.

Povratna informacija u procesu evaluacije

Prednosti projekta ocjenjivanja radne učinkovitosti vidim i u jačanju te usavršavanju vlastitih dodatnih vještina, mogućnost razvoja karijere te na kraju iskazivanju osobne kvalitete koja će me dovesti do željenog uspjeha. Ocjenjivanje radnog doprinosa omogućit će mi povratnu informaciju o kvaliteti i kvantiteti mog obavljenog posla, uvid u rezultate rada te realizaciju i plan aktivnosti u narednom razdoblju.
Taj će mi projekt uvelike olakšati sudjelovanje u ambicioznim planovima našeg tima i uvid u jasne i konkretne zahtjeve i prioritete mojih rukovoditelja. Bit će to prilika za razmjenu iskustava, raspravu i razradu opisa moga posla i edukacijskih potreba. Za mene najvažnija karika u cijelom projektu svakako je „izgradnja još jačeg povjerenja“ između mene i mojih nadređenih te prepoznavanje važnosti mene, kao pojedinca, u cijelom procesu ostvarivanja dobiti, zarade, odnosno profita. Smatram da čovjek kao pojedinac čini komparativnu prednost organizacije i ključ je konkurentske prednosti određene kompanije, što zapravo znači da bez njega nema ni klijenata, a ni profita za kojim svako poduzeće čezne. Upravo stoga prilagođavajući se novonastaloj situaciji ocjenjivanju radne učinkovitosti te radu na jačanju vlastitih snaga i ispravljanju mogućih slabosti u radu svakog zaposlenika, jača sposobnost kompanije stvaranju novih ideja i uspjeha na obostrano zadovoljstvo.

Težina i odgovornost nadređenih ocjenjivača

Procjena radne uspješnosti od strane rukovoditelja vrlo je zahtjevan, suptilan i osjetljiv proces koji može narušiti međuljudske odnose ako se ne provodi ispravno odnosno čak i u situacijama kad se greške u ocjenjivanju događaju nesvjesno. Cijeli smisao ocjenjivanja radnog učinka treba biti u funkciji korektnog stimulativnog nagrađivanja i pravednog nestimulativnog rangiranja zaposlenika. Zato nadređeni imaju veliku odgovornost u smislu dobrog poznavanja vještina, sposobnosti, kompetencija, umnih i organizacijskih sposobnosti svojih podređenih, poznavanju njihovog temperamenta, njihovih etičkih načela te sposobnosti planiranja, odlučivanja, ekonomičnosti, produktivnosti i rentabilnosti ocjenjivanih zaposlenika. Kvaliteti ocjene radnog učinka nedvojbeno pridonosi moguća subjektivnost uzrokovana općim stavovima ocjenjivača što činjenično dovodi do pogrešne percepcije, a time i upitne ocjene ocjenjivanog zaposlenika. Nadalje, na samu ocjenu može utjecati pozitivna ili negativna osobina ocjenjivanog zaposlenika (npr. pedantnost,) koju je ocjenjivač prepoznao i takvom je koristio kao ključnim parametrom za ocjenu svih ostalih elemenata ocjenjivanja. Ne manje važan problem ocjenjivanja radnog učinka može biti niska ili visoka ocjena uzrokovana preblagim ili prestrogim pristupom u samoj procjeni.
Ono što ocjenjivačima može zadati glavobolje svakako je situacija u kojoj zaposlenici, u razdoblju pokretanja procesa procjene radne efikasnosti, namjerno promjene i prilagode svoje ponašanje željenom rezultatu. Kako bi se izbjegli mogući efekti važno je procjenu radne uspješnosti provoditi na godišnjoj razini.
Svim navedenim poteškoćama koje mogu nastati prilikom ocjenjivanja želim naglasiti važnost individualnog pristupa ocjenjivanju, a posebno težinu i veliku odgovornost nadređenih ocjenjivača u evaluaciji, odnosno vrednovanju radnog doprinosa.

Kvaliteta procjene učinkovitosti i njene prednosti za organizaciju

Današnje su kompanije u uvjetima globalne konkurentnosti, prisiljene rasti i razvijati se, prvenstveno temeljem kontinuiranog usmjeravanja svoje nematerijalne imovine odnosno zaposlenika k novim trendovima i izazovima. Upravo će stoga taj proces radne uspješnosti u idućem razdoblju rezultirati uspješnošću u radu svih nas, a time i kompanije u cijelosti. Transparentni i mjerljivi ciljevi svih zaposlenika našoj će kompaniji pridonijeti i olakšati planiranje i procjenu potreba za daljnjim usavršavanjem, unapređenju dvosmjerne komunikacije, rješavanju nejasnoća, zadovoljstvo, motivaciju, rast i razvoj ljudskih resursa, pravovremeno i permanentno prepoznavanje “skrivenih“ menadžerskih potencijala, determiniranju vlastitih snaga, slabosti, prijetnji i mogućnosti, uspješnu implementaciju pojedinačnih ciljeva i ciljeva tima, s misijom, vizijom i strategijom kompanije te nesumnjivo ostvarivanju željenog profita.
Svim nadređenim ocjenjivačima i svim ocjenjivanim kolegama u tom projektu želim veliku dozu etičnosti i poslovnog morala te obostranog razumijevanja.
Zamislite što se sve danas dešava kada se ''Procjena efikasnosti radne uspješnosti uposlenika'' u praksi povjeri nekompetentnim i neškolovanim osobama sa sumnjivim diplomama na važnim položajima koji u većini slučajeva ovo zloupotrebljavaju da bi nekome uništili život ili karijeru?

Zamislite samo kako ovo utiče na dalji profesionalni razvoj uposlenika i njegovu karijeru?

Zatim na samo zdravlje uposlenika koji je izložen procjeni efikasnosti njegove radne uspješnosti od strane osobe na rukovodećem mjestu koja veze nema sa poslom koji obavlja.

Stoga, jedini način održavanja ovakvih osoba na rukovodećim pozicijama jeste svakodnevni MOBBING i uništavanje karijera svih onih uposlenika od koji osjeti, ili u svojoj glavi umisli, da je ugrožen.
antimobbing

#283 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

http://ptsp.ba/index.php?option=com_con ... 0&Itemid=2

Borci i PTSP

Svaki peti demobilisani borac ima simptome PTSP-a !!!

U Kantonu Sarajevo ima između 50.000 i 55.000 demobiliziranih boraca, a prema procjenama, svaki peti ima simptome posttraumatskog stresnog poremećaja PTSP-a.

Jedan od ciljeva programa praćenja, prevencije i liječenja demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica od PTSP-a u Kantonu Sarajevo je uspostava sistema adekvatne edukacije i drugih načina prevencije posljedica koje može izazvati PTSP, ne samo kod demobiliziranih borca, već i kod civila nesvjesnih da boluju od tog sindroma.

Na ovaj cilj je ukazao ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo Hajrudin Ibrahimović tokom današnjeg drugog terapeutsko-edukativnog seminara održanog u Sarajevu za 40 pripadnika boračke popualcije. Organizatori su kantonalno Ministarstvo zdravstva i angažirani stručni tim za izradu i implementaciju programa.

Cilj seminara je utvrditi stopu obolijevanja, kako u ratnom, tako u poratnom periodu te poduzeti mjere liječenja oboljelih.

Na osnovu programa koji je zasad u formi nacrta već su podijeljeni vodiči jednom broju demobiliziranih boraca o PTSP-u. U njemu su ispisane osnovne napomene o tome šta treba da znaju o sindromu, a cilj programa je sistematična edukacija boraca i članova njihovih porodica, formiranje registra osoba koji imaju veze s PTSP-om i sistematično liječenje oboljelih naročito zbog toga što trauma zna da bude "zatomljena" u pojedincu ili unutar njegove porodice i nije vidljiva okom.

"Cilj je dovoljno educirati, a verbalizacija proživljenog događaja vodi izlječenju", rekla je prim. dr. Nermana Mehić-Basara.

"U ratom pogođenoj Bosni i Hercegovini ljudi su bili izloženi najraznovrsnijim oblicima psihološke traume. Višegodišnji život pod opsadom, ugrožavanje osnovnih životnih potreba, svakodnevno granatiranje, ubijanje i ranjavanje, izazvali su različite psihičke poremećaje, kako kod onih koji su bili na linijama, tako i kod stanovništva", upozorio je kantonalni ministar zdravstva Mustafa Cuplov.

Tokom seminara je također apelovano da treba izmijeniti aktuelnu zakonsku regulativu u Federaciji kojom se, prema mišljenju zdravstvenih stručnjaka, besmisleno limitira rok u kojem se mogu javiti posljedice PTSP-a. Ovaj sindrom može pogoditi pojedinca i mnogo godina nakon proživljene traume, upozorili su na skupu zdravstveni stručnjaci, članovi tima za izradu programa.

Jedan od njih, prof.dr. Ismet Cerić, naglašava da se u Sjedinjenim Američkim Državama, naprimjer, veliki broj bivših boraca iz vijetnamskog rata, pogođenih posttraumatskim stresnim poremećajem, još tretira u takozvanim veteranskim bolnicama. Izražene slike PTSP-a javljaju se i 40 godina nakon rata, naglasio je.

Od početka proteklog rata u BiH do 1994. godine već je bilo 5.000 boraca u Sarajevu koji su i tada ispoljavali PTSP. «Svako od nas ima 'tačku prijeloma' do koje može izdržati djelovanje nekog stresora na organizam, ali svako različito reaguje», riječi su dr. Cerića.

Uz napomenu da su svi građani, ne samo borci, koji su preživjeli rat, na svoj način pogođeni PTSP-om, prim. dr. Aida Hadžibajrić je podsjetila na definciju ovog sindroma kao na intenzivno prolongiranu reakciju organizma na preživljeni užas i na činjenicu da se nikad tačno ne može znati kad će rekacija početi. «Okidač» neočekivano može biti neka situacija iz svakodnevnog života.

Anksioznost i depresivno stanje obično se javljaju ubrzo nakon traume, a simptomi emocionalnog poremećaja ispoljavaju se kasnije i karakteristični su za hroničnu formu PTSP-a, naglasila je.

Najznačajnija karakteristika PTSP-a je stalno ponovno preživljavanje traumatskog događaja. To zna biti praćeno mučnim emocionalnim reakcijama, snovima koji oboljelog bude i nekoliko puta noću i nametanjem neželjenih sjećanja.

Nekad bolesnik nastoji izbjeći misli, osjećanja, aktivnosti i situacije koje ga na bilo koji način podsjećaju na proživljenu traumu.

Oboljeli zna ispoljavati neposobnost za ljubav, ne nada se dobrom ishodu životnih situacija u porodici, na poslu, braku, nema sposobnost koncentracije, preosjetljiv je, osjeća intenzivan strah, anksiozan je, nemiran, ima osjećaj krivice, srama, a nekad ispoljava agresivnost i suicidne misli.

Pošto u našim uvjetima ljudi svakako nemaju naviku da se javljaju ljekaru, oboljeli se zna otuđiti i saminicijativno posegnuti za tabletama ili alkoholom, naprimjer, što dodatno komplikuje njegovo stanje alkoholizmom i drugim posljedicama, kazala je prim. dr. Aida Hadžibajrić.
MOBBING sam po sebi uzrokuje PTSP (post-traumatski poremećaj) i bilo koja pomisao, sjećanje ili podsjetnik na ono što se dogodilo u žrtvi prouzrokuje spomenuto stanje.

Jedno od najkvalitetnijih rješenja je potražiti stručnu pomoć.

Nažalost, činjenica je da žrtva MOBBING-a danas u BiH neće uopće dobiti adekvatnu pomoć u samom preduzeću u kojem radi i ne treba očekivati pomoć od ljudskih resursa ili lažnih SINDIKATA koji se u većini slučajeva u ovim današnjim prilikama koje vladaju, prvenstveno bori za svoje lične sitno-kokošarske interese a sve ''u ime naroda'' štiteći prije svega poslodavca, a ne uposlenika.

Pored ovih činjenica, uposlenici danas u BiH ništa ne poduzimaju u vezi sa MOBBING-om.

Evo nekih vrlo opravdanih činjenica i razloga:
- radi velikog stepena nezaposlenosti i prezaduženosti kreditima, uposlenici u BiH se danas više boje gubitka posla nego same smrti,
- žrtva MOBBING-a radi u nefunkcionalnom okruženju koje joj stvara strah jer je prepuštena samoj sebi, pa se boji zauzeti za svoja prava,
- žrtva se boji da će izgubiti referencu za drugi posao ako se zauzme za sebe, što je opravdan strah jer osobe koje vrše MOBBING ne prezaju ni pred čime,
- ako je žrtva iznad 40 godina a trenutno ima stalan posao, vjerojatnost da će naći novi posao je izrazito mala,
- ako se kod žrtve počinju pojavljivati znakovi mentalne bolesti, osobe koje ju zlostavljaju će se izvlačiti na njezinu mentalnu bolest ako se ova bude žalila,
- žrtva najčešće nema iskustva u ophođenju s ličnostima kao što su njezini MOBBER-i,
- žrtva MOBBING-a ima od strane MOBBER-a nametnute osjećaje srama, poniženosti, straha i krivnje uz pomoć kojih ju MOBBER-i drže pod kontrolom,
- žrtva MOBBING-a se boji da joj nitko neće vjerovati, pogotovo zato što se i sama povremeno preispituje oko svega što se događa s obzirom da MOBBER-i neprestano negiraju sve što čine,
- žrtva ne želi uvući druge u nevolje,
- postoji jako puno ignoriranja i nerasvijetljenosti ovog problema,
- žrtva naivno vjeruje da sistem u kojem radi ima svrhu da ju zaštiti i radi za nju, ali nije tako,
- žrtva MOBBING-a se u radnom okruženju osjeća prevareno, te smatra da će se ista stvar dogoditi ako prijavi slučaj,
- žrtva se kontinuirano osjeća krivo za ono što joj se dogodilo te živi u uvjerenju da je sama kriva za to što joj se događa (takvo mišljenje joj nameće MOBBER).

Osobe koje mogu biti izložene MOBBING-u ne podliježu nekom posebnom kriteriju. To mogu biti pojedinci svih dobnih skupina, rasa, religija, spola ili pozicija u preduzeću. Međutim, evidentno je da posebno kreativni pojedinci mogu u najvećoj mjeri biti izloženi MOBBING-u zbog toga što promoviraju nove ideje koje mogu drugima predstavljati izazov.

MOBBING može početi zbog ljubomore na superiorniju kompetentnost koju ima buduća žrtva MOBBING-a, zbog zavisti na žrtvine socijalne vještine ili zbog zavisti na ponašanje žrtve koje je privlačno ostalim poslovnim kolegama. MOBBING napadaču daje zadovoljstvo, užitak i uzbuđenje što je ustvari jedna vrsta PSIHOPATIJE.

Zamislite samo kakvi se burni hemijski procesi dešavaju unutar tijela jednog uposlenika oboljelog od PTSP-a, koji je pored toga demobilisani borac ili osoba koja je preživjela sve strahote rata, kada se svaki dan izloži MOBBING-u?

Stoga, kada se uposlenici prvenstveno demobilisani borci i osobe koje su preživjele sve strahote rata, koje već boluju od PTSP-a suoče sa ovim problemima, onda je MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu.
antimobbing

#284 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Osvanulo je još jedno jutro u našem lijepom Sarajevu ....

Zimska idila, snijeg ... sve je bijelo i lijepo ... lagano se krečem ulicom ...

Gledam otiske stopala koji su ostali od ljudi ... što svako jutro idu na posao ...
... da bi prehranili svoje porodice ... vratili dugove ...

Sretan sam ... oko mene je sve tako čisto i mirno ... u prolazu vidim poznata lica ...
... klimanje glavom ... jutarnje pozdrave ...

Snježne pahuljice ... koja se lelujavo spuštaju ... upotpunjuju ovu idilu ... sva je tako lijepo … tako mirno …

Odjednom … iz te idile … kao snažan pljusak ledene kiše … kroz tijelo mi je prolazi jeza …
... iznenađenje i nevjerica …

Kao i svaki mjesec ... još jedno mlado i poznato lice … sa slike na zelenoj osmrtnici … naš kolega i borac …
... koga više nema ..

Sjetim se otisaka svih onih stopala … koje su ljudi jutros u snijegu ostavili iza sebe … dok su žurili …
... da ne zakasne na posao …

Image

Gdje i na kakva smo (ne)mjesta jutros otišli … i što nas čeka iz horizonta?

Da li smo uopće svjesni toga … ili možda nismo?
Zlata M.

#285 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by Zlata M. »

antimobbing wrote:Osvanulo je još jedno jutro u našem lijepom Sarajevu ....

Gledam otiske stopala koji su ostali od ljudi ... što svako jutro idu na posao ...

Sretan sam ... oko mene je sve tako čisto i mirno ... u prolazu vidim poznata lica ...

Snježne pahuljice ... koja se lelujavo spuštaju ... upotpunjuju ovu idilu ... sva je tako lijepo … tako mirno …

Odjednom … iz te idile … kao snažan pljusak ledene kiše … kroz tijelo mi je prolazi jeza …

Kao i svaki mjesec ... još jedno mlado i poznato lice … sa slike na zelenoj osmrtnici … naš kolega i borac …
... koga više nema ..

Sjetim se otisaka svih onih stopala … koje su ljudi jutros u snijegu ostavili iza sebe … dok su žurili …

Image

... nismo. :) I dobro je sto je tako.
amsa66

#286 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by amsa66 »

antimobbing wrote:Osvanulo je još jedno jutro u našem lijepom Sarajevu ....

... koga više nema ..

Image

:sad: mislim da nismo i da je to jedan vid samozastite........ipak iza horizonta je........mozda :)
antimobbing

#287 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Izuzetan tekst o MOBBING-u gdje je sve objašnjeno u detalje.

Mobbing in Modern Society

Mobbing

Mobbing consists of many individuals uniting to persecute an individual.

Many individuals uniting to persecute an individual may also be diagnosed as ideas of persecution.

Mobbing: Dr. Heinz Leymann and PTSD

Mobbing research was pioneered in the 1980s by German-born Swedish scientist Heinz Leymann.

"As professor and practicing psychologist, Dr. Heinz Leymann also noted one of the side-effects of Mobbing is Post Traumatic Stress Disorder and is frequently misdiagnosed. After making this discovery he successfully treated thousands of mobbing victims at his clinic in Sweden." - Wikipedia

Mobbing: Coercive Mind Control Tactics - Margaret Thaler Singer, Ph.D

Coercive psychological systems are behavioral change programs which use psychological force in a coercive way to cause the learning and adoption of an ideology or designated set of beliefs, ideas, attitudes, or behaviors.

These tactics are usually applied in a group setting by "friends and allies" of the victim and this keeps the victim from putting up the ego defenses we normally maintain in known adversarial situations.

TACTIC 1: Increase suggestibility; Sleep restriction and/or Nutritional restriction.
TACTIC 2: Establish control over the person's social environment; isolation and economic.
TACTIC 3: Prohibit disconfirming information.
TACTIC 4: Make the person re-evaluate them self and prior conduct in negative ways.
TACTIC 5: Create a sense of powerlessness.
TACTIC 6: Create strong aversive emotional arousals by use of intense humiliation and intense guilt.
TACTIC 7: Intimidate the person with the force of group-sanctioned psychological threats.

By confusing, intimidating and silencing their victims, those who profit from these systems evade exposure and prosecution for actions recognized as harmful and which are illegal in most countries such as: fraud, false imprisonment, undue influence, involuntary servitude, intentional infliction of emotional distress, outrageous conduct and other tortuous acts.

Mobbing: Psychiatrist Marie-France Hirigoyen

Psychiatrist Marie-France Hirigoyen, author of Le harcèlement moral

Often, emotional abuse builds over a long period of time until it becomes so unbearable that victims lash out in frustration and anger, only to appear unstable and aggressive themselves - psychiatrist Marie-France Hirigoyen

This, according to Hirigoyen, is the intent of many abusers: to systematically "destabilize" and confuse their victims (with irrational, threatening behavior that preys on the victim's fears and self-doubts), to isolate and control them and ultimately to destroy their identity.

Mobbing: Fear and Humiliation

Fear and showing signs of fear can be used to humiliate a victim of mobbing.

One tactic of mobbing is to provoke a victim through threats and interpret fear or induce fear in attempts to ridicule or humiliate the victim.

Mobbing: Bringing Down Others or Higher and Lower

Mobbing can consist of trying to bring down a victim through fear and ridicule linked to psychological warfare or in attempts to bring themselves up higher.

Mobbing: Fear and Vulnerabilities

Mobbing in modern society can consist of trying to create different vulnerabilities linked to losing your means of subsistence, isolation, psychological harassment or mobbing combined with using psychiatry to discredit a victim linked to psychological integrity, as a threat linked to false profiles and accusations, incarceration under false pretenses, or other strong arm tactics to induce or use fear.

A group uniting to create vulnerabilities or to make a victim feel vulnerable in order to induce fear, fear linked to honor and humiliation used in mobbing.

- Fear is linked to the use of honor and humiliation or threats of humiliation in psychological manipulations such as fear-of-fear and fear-of-humiliation used in mobbing.

- Fear is linked to psychological manipulations or attempts to prevent exposure of crimes committed against individuals and our society through fear or intimidation.

In some cases the motive behind creating vulnerabilities is to be able to induce fear, which can be used in repetitive threats with the goal or attempts to use fear conditioning and the PTSD weapon, the PTSD weapon also linked to the homelessness weapon.

Mobbing: Fear-of-Humiliation and Violence

Mobbing can consist of using fear and building up the importance of fear to use humiliation and fear-of-fear or fear-of-humiliation. With the buildup of the importance of fear and the use of humiliation or repetitive humiliation resulting in fear-of-fear or fear-of-humiliation a victim of this type of psychological manipulation can react with hyper-combativeness or aggressiveness when confronted with hostility.

The result can be physical violence, criminal charges, innocent victims being injured, the label of being a psychiatric danger to society, and rage shootings.

Mobbing: Fear-of-Fear and PTSD

Mobbing in modern society can consist of using high levels of stress and sleep deprivation to exhaust the victim combined with threats, provocation, hostility, fear-of-fear, and fear-of-humiliation to keep the victim under threat or on guard over a long period of time in attempts to induce PTSD.

Over a long period of time hormones can be lowered, the victim can begin to fear or avoid provocation and hostility due to the added physical damage linked to cortisol and adrenaline.

Environmental factors such as sound distortions or beeping and even words or trigger words can be added or used in the attempts to induce PTSD.

Mobbing: Advanced Sound Technology and PTSD

Mobbing in modern society can include advanced sound technology to sleep deprive a victim.

The victim is sleep deprived, exhausted, hormones lowered, and submitted to mobbing conditions, which increases the physical damage linked to cortisol and adrenaline, and weakens and exhausts a victim more quickly and easily over a long period of time in order to induce PTSD.

Mobbing: Sound Technology, Psychological Defenses, Threats, PTSD

One mobbing tactic is to stand out of view and make subtle threats in order to bypass psychological defenses and induce fear.

Here too psychiatry can be used as a threat to prevent a response to provocation or threats linked to bypassing psychological defenses. (behavior interpreted as strange, speaking, laughter, anger)

Sound technologies can be used to subject a victim to 24/7 threats, hostility, and provocation used to wear down a victim or weaken their psychological defenses, and induce fear.

When the victim is exhausted or stops responding to threats and provocation it can lead to fear, used for conditioning, and used to induce PTSD.

The conditioning can be linked to reacting with fear when provoked or when met with hostility or provocation, humiliation, and PTSD. (interpreted as making a victim yellow)

Mobbing: Provocation and Adrenaline

Mobbing can consist of trying to repeatedly provoke a victim through hostility to induce the fight-or-flight syndrome or by trying to induce anger to increase or resulting in adrenaline being released into the body.

Adrenaline is linked to acid-base imbalance, inflammation, and heart disease.

Mobbing: Provocation and Anger

Negative emotions and anger can inflame areas of the brain and is linked to heart disease.

The anger response to provocation can also be used or conditioned.

Mobbing: Negativity and Psychological Abuse

Mobbing can also consist of subjecting a victim to constant negativity or criticism and verbal or psychological abuse.

Mobbing: Substance Abuse

Mobbing which consists of using psychological abuse, fear, and humiliation can result in increased substance abuse by the victim as a coping mechanism, which can add another destructive element to the brain or brain damage.

Mobbing: Burnouts and Brain Damage

Mobbing that consists of using high levels of stress as a weapon to induce acid-base imbalance or blood pH imbalance, increased inflammation, and destructive burnouts can lead to heart, stroke, brain aneurisms, and brain damage.

High levels of stress, sleep deprivation, and burnouts can eventually lead to muscle and bone pain, which combined with the other negative health effects of mobbing can be used as an intimidation weapon.

Mobbing: Isolation

The victims of mobbing in modern society and these types of criminal harassment provocation tactics that are used to induce cortisol and adrenaline, which can result in physical damage and pain over a long period of time, may seek to isolate themselves from these and this can also mimic the symptoms of paranoid schizophrenics who isolate themselves.

Sleep deprivation and the adverse affects of mobbing can also lead to isolation.

Mobbing: Psychiatry in Strong Arm Tactics

Mobbing can consist of using psychiatry as a threat or in strong arm tactics by a group of individuals or the mob.

- Psychiatry can be used to attack a person’s psychological integrity and credibility when they are a victim of psychological harassment, criminal psychological harassment, or mobbing by claiming they do not exist or simply part of a mental illness.

- When a person’s psychological integrity is attacked or placed in doubt, which reduces their credibility it can make them vulnerable to workplace psychological harassment, criminal psychological harassment, or mobbing.

Using psychiatry as a threat can range from trying to discredit a victim or destroy their credibility, create false profiles, false accusations, using degrading themes, usually pedophilia to persecute or smear a victim, taking control away from an individual, and incarceration under false pretenses.

Mobbing: Inducing a Mob Mentality

Inducing a mob mentality is trying to put a view on reality in a person’s psyche using scenarios that are based on intimidation and fear, physical violence, gangs or might makes right.

Examples; intimidation works or inducing fear linked to intimidation works, using a group or gang to persecute an individual, numbers or might makes right, we are many, can commit crimes, and escape or prevent prosecution.

Inducing a mob mentality is also a psychological manipulation to mislead a victim or induce a view on reality that leads to "trouble", gangs, aggressiveness and violence linked to intimidation and fear, or a psychological vulnerability linked to crime.

It is also psychological manipulation used to create some kind of understanding or justification for the crimes the mob commit against an individual or our society.

Mobbing: Participation and Crime

The participation of a participant in mobbing can result from threats to a participant’s means of subsistence, position or promotion, deception, or simply part of a conspiracy or crime against another person to get rid of them.

Once a person participates in mobbing or a crime they are trapped by that act or crime. They are now vulnerable to prosecution or exposure, and ironically now more vulnerable to mobbing themselves or the stress that comes with the threat of exposure and prosecution.

Mobbing: Procedures and Crime

Some procedures used by law enforcement to refer victims of psychological harassment, criminal psychological harassment, or mobbing to social workers with links to psychiatry can make victims of this type of crime more vulnerable and even more so if psychiatry denies the existence of these.

Social workers and psychiatry are more vulnerable to corruption or the mob and as many have confirmed they are not trained to do criminal investigation but called upon to treat a medical condition, resulting in a victims credibility being reduced, placed in doubt, or destroyed.

Often social workers or psychiatrists do not have the resources, knowledge, or expertise in regards to mobbing.

Obvious corruption and the intentional cause of hardship is linked to Mobbing in Modern Society.

Mobbing: Dark Sarcasm and Negativity

Obvious corruption and the intentional cause of hardship can lead to dark sarcasm and negativity, which is linked to depression and suicide, it can also be linked to a pattern and steps that lead to homelessness.

- Mobbing and mobbing in modern society are linked to the intentional cause of hardship and obvious corruption.
- Obvious corruption and the intentional cause of hardship can lead to dark sarcasm and negativity.
- Dark sarcasm and negativity are linked to depression and suicide.

The intentional cause of hardship and obvious corruption leading to anger, frustration, negativity, and dark sarcasm, which can lead to depression and suicide.

- Links to a pattern or steps to pushing a person to homelessness and the unintentional or possible intention of pushing a person to suicide.

Torture and Threats to Silence Victims:

Mobbing: Torture to Silence Victims

Torture can be linked to false confessions and the threat of being framed, a threat linked to a psychological manipulation to silence people or victims of crime.

Torture linked to false confessions and coercion leads to more resistance and reduced cooperation or communication.

Mobbing: The Threat of Being Framed

The threat of being framed by organized crime or obvious corruption can be used to silence victims of crime.

Threats to prevent exposure used by criminal psychological harassment networks.

Mobbing: The Fear of Sounding Paranoid and Delusional

Criminal psychological harassment networks, organized crime.

- Threats of assassination by organized crime, they have guns.
- Threats of assassination by benzene in your food leading to cancer.
- Threats of assassination by microwaves leading to cancer.

Threats aimed at making a victim seem "paranoid and delusional" in order to attack their credibility or psychological integrity.

Mobbing: Fear and Intimidation

- We can kill you and get away with it linked to cancer.
- We can make you suffer linked to homelessness and cancer.
- We can bring you down with a smear campaign ex. Michael Jackson.

- We can do this and ridicule you "paranoid and delusional" no one will believe you.
- Criminal psychological harassment, and ridicule "does not exist" no one will believe you.
- Sound and microwave technology, and ridicule "wear a tin foil hat" no one will believe you.

Mobbing: Setting Examples and Symbolic Assassinations

When it comes to organized crime, criminal psychological harassment networks, or psychological warfare symbolism can be used to set examples or to send a “message”.

Setting examples and sending a “message” is linked to the use of fear, intimidation, and warnings.

Setting examples can be linked to making people suffer through the use of homelessness or assassination through the use of cancer.

Symbolism can be linked to songs or the roles that actors have played and the words they’ve said.
aka Hollywood Star "whackers".

Mobbing: Suppression of Information and Solutions

Criminal psychological harassment networks, organized crime, that use psychological harassment, homelessness, and cancer have an interest in suppressing cures and solutions for these.

The use of cancer as a preferred method of assassination by organized crime can be linked to psychological warfare, setting examples, the required proof, and the difficulties in prosecuting this type of assassination.

Mobbing: Homelessness

Mobbing in modern society can consist of workplace psychological harassment to eliminate a victim’s means of subsistence, criminal psychological harassment to induce more psychological damage or physical damage due to stress and sleep deprivation, the use of psychiatry in strong arm tactics to attack the psychological integrity or credibility of the victim, the use of PTSD as a weapon, and the use of homelessness as a weapon.

As long as homelessness is being used as a weapon and has a hidden use or a hidden incentive for its existence our society’s goal of eliminating homelessness will remain unachievable.

One of the keys to eliminating homelessness from modern society is to make its use as a weapon visible and any other weapons used to push victims to homelessness such as workplace psychological harassment and mobbing in modern society.

Mobbing: Homelessness, Social Workers, and Psychiatry

Mobbing in modern society can consist of using degrading themes, notably pedophilia, combined with social workers and psychiatrists who engage in mobbing or are used as a threat linked to coercion or false confessions, and the word profile.

The result is that some of the homeless may become fearful of social workers and psychiatrists when they are supposed to obtain help from these.

Mobbing: Homelessness and False Perceptions

False perceptions can be created in modern society to hide the use or mislead the reasons behind the existence of homelessness in able to use it as a weapon, the homelessness weapon.

One of the main false perceptions is that capitalism or the wealthy are to blame for the existence of homelessness when the truth or facts are that capitalism can be used to eliminate homelessness and poverty worldwide.

Attempts to blame the wealthy are part of a psychological manipulation used in psychological warfare or mobbing in modern society linked to eliminating a victims means of subsistence and trying to create hate or anger, resentment, and push blame towards the wealthy instead of the perpetrators.

Mobbing: The Big Secret

Organizations or countries that use mobbing and the homelessness weapon have an interest in keeping the knowledge involved with mobbing a secret and the use of homelessness as a weapon hidden from our society.

Mobbing: Networks and Advanced Technologies

Mobbing in modern society can consist of using advanced technologies for criminal harassment and sleep deprivation, sleep deprivation being linked to making a victim more psychologically or physically vulnerable to mobbing or a mobbing network in modern society.

Advanced technologies that involve sound for example can be used to increase the attack on a victims psychological integrity and credibility, usually by psychiatry who are the recipients of victims of mobbing in modern society.

Advanced technology can also be used to make a person’s death look of natural causes linked to premature aging, heart, stroke, brain aneurism, and brain damage.

Examples of advanced technologies can consist of sound technologies or distortions, nanotechnologies, and even genetic manipulation linked to genetic medication used to treat illness but also capable of doing the opposite.

"There’s the potential to do great good with them but there’s also the possibility that we wreck destruction" – Nick Pope (British Ministry of Defense ret.)

'Nanotechnology is arguably the greatest existential risk that humanity is likely to confront in this century' - Dr Nick Bostrom Oxford University - (video)

Mobbing: Creating False Views on Reality Toward Law Enforcement and Government

Mobbing in modern society can consist of trying to create false views on reality towards law enforcement and government to prevent exposure or to use as a shield, linked to a false conclusion or view on reality, deception.

Regardless of who you believe to be involved, police members or government members, when it comes to crime or organized crime these members fear themselves and are subject to the same laws and justice system.

Advanced Technologies and Organized Crime (possible links to homelessness)

Mobbing: Sound Technologies (hypersonic sound)

Sound technologies can be used by organized crime for criminal psychological harassment by targeting a victim 24/7 through constant interrogation and other psychological technologies that are destructive to the brain such as provocation, which depletes the victim, inducing anger or hate through torture which inflames the brain, and more specifically sleep deprivation, which prevents recovery and repair of the brain, and leads to acid-base imbalance or acidic blood pH, which causes more damage to the brain, and can lead to stroke.

Homelessness could be linked to the use of this technology and victims who may try to "escape" sleep deprivation by sleeping on a public bench or park when targeted by organized crime with sound technology such as hypersonic sound.

Mobbing: Microwave Weapons for Assassination Through Cancer (radar, x-ray, gamma)

Similar to weapons or crowd control technologies based on microwaves that law enforcement now have and use, organized crime can also use similar microwave based weapons combined with the sleep deprivation sound technology described above.

Radar, x-ray, and gamma microwaves can all cause different sensations at powerful levels such as stinging sensations and these types of weapons can be used by organized crime to cause death through cancer such as leukemia and would be a type of assassination that would be very difficult to prove or prosecute.

Homelessness could be linked to intimidation, "death threats", and insinuations that these technologies are or will be used to give a victim cancer by organized crime. "You must leave" a threat linked to homelessness, and even more so if the targeted victim actually feels the strange sensations described above. Victims could try to escape the use of these technologies by sleeping on public benches and parks out of fear.

Mobbing: Psychological Abuse, Anger, Humiliation, Substance or Alcohol Abuse

The psychological manipulations and psychological abuse linked to mobbing in modern society and anger, degrading themes, and humiliation can lead victims to substance abuse such as alcohol, which increases damage to the brain and is linked to homelessness.

Substance abuse which can be linked to psychological abuse or criminal psychological harassment can be used to create a false perception in regards to homelessness, "only alcoholics or mentally ill (paranoid schizophrenics), are homeless".

Mobbing: Radar and Radar Guns

Links between high levels of radar or radar guns and cancer were discovered when law enforcement members got brain and testicular cancer from their use. The placement of the radar in an area close to the head and others resting the radar gun in their laps. Due to the lack of research on the issue litigation was impossible or the causes of cancer hard to prove.

It now seems organized crime is using this as a weapon and research on the issue is still hard to obtain.

Epidemiologic evidence relevant to radar (microwave) effects.

Public and occupational exposures to microwave (RF) are of two main types. The first type of exposures are those connected with military and industrial uses and, to some extent broadcast exposures. It is this type that most of the data cited in this study draw upon. The second type, cellular telephones and their associated broadcast requirements, have raised concerns about current exposures because of their increasingly widespread use. Four types of effects were originally reported in multiple studies: increased spontaneous abortion, shifts in red and white blood cell counts, increased somatic mutation rates in lymphocytes, and increased childhood, testicular, and other cancers. In addition, there is evidence of generalized increased disability rates from a variety of causes in one study and symptoms of sensitivity reactions and lenticular opacity in at least one other. These findings suggest that RF exposures are potentially carcinogenic and have other health effects. Therefore, prudent avoidance of unneeded exposures is recommended as a precautionary measure. Epidemiologic studies of occupational groups such as military users and air traffic controllers should have high priority because their exposures can be reasonably well characterized and the effects reported are suitable for epidemiologic monitoring. Additional community studies are needed.

Leukemia

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1469943/

http://www.radargunsales.com/

http://www.radargunsales.com/Traffic-an ... Radar.html
Ovo je tekst od kojeg će vam se podići kosa na glavi, još samo kad nekome od vas ne bi bilo teško da ovo kvalitetno prevede na bosanski jezik i pošalje na: [email protected]
antimobbing

#288 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Piše: Natalie Luks

Natalie Luks, osnivačica Škole svjesnog življenja

Kada su novinari upitali našeg poznatog režisera, zašto u njegovim filmovima ima toliko puno scena sa seksom, on je odgovorio da je to jednostavno zato što je seksualno ponašanje najbolji način da opiše karakterne osobine glavnih likova. Vjerujem da je tako, iako to područje ljudskog izražavanja nisam posebno proučavala. Ali sam zato proučavala novac i znam da on točno i precizno pokazuje nivo svijesti svakog pojedinca.

Zapravo, seksualna i financijska energija su samo dva važna aspekta naše životne energije, koja je sama po sebi neutralna, ali „poprima“ oblik i vibraciju koju joj daje naš um.

To ću ilustrirati na primjeru mita i korupcije.

Iz Europe nam poručuju da trebamo smanjiti korupciju. To je kao da nam poručuju: halo vi tamo, promijenite se, s takvim ponašanjem ostajete i dalje na Balkanu. Problem je što nam nisu objasnili kako da to učinimo, pa pokušavamo primijeniti svoje metode. Sprovodimo akcije tipa: tresla se brda, rodio se miš. Ja to zovem ponašanje, kada rješavamo posljedice, a uopće se i ne zapitamo što je pravi uzrok problema. Naravno, također mijenjamo i zakone (opet ponašanje). Problem sa zakonima je u tome, što ih možemo lako donijeti (prepisati), ali ih ne možemo primijeniti, jer za primjenu treba promijeniti svijest ljudi. I tu stanemo, to nemamo od koga prepisati, jer promjena svijesti dolazi iz nutrine svakog pojedinca a ne po naredbi i propisu. I zato se ljutimo na Europu, jer stalno nešto smišlja kako bi nas natjerala na promjenu, i to „za naše dobro“. To nas podsjeća na roditelje koji su uvijek bili nezadovoljni, pa smo jedva čekali da se osamostalimo, da ih više ne moramo slušati. Naravno, što se nas tiče, uopće se ne bi morali mijenjati. Takvi kakvi jesmo mislimo da smo super, samo je čudno što to drugi ne vide. Mnogi se prave da ne razumiju da je Europa realna metafora za novu svijest, a Balkan za staru svijest, i da nam je „ulazak“ u Europu, zapravo odlična prilika da testiramo svoju poziciju. A možda, baš zato, što to svi itekako razumijemo, osjećamo toliku nelagodu pred mišlju da nas tretiraju kao Balkance. Čak smo odmah promijenili ime kina Balkan, u Europu. Da pokažemo gdje spadamo. Da zaista imamo europske standarde, ne bismo se uopće brinuti oko učlanjenja, već bi bili Europa u svakom pogledu.

Vratimo se primjeru mita i korupcije. Zašto bi netko uopće primao mito?

Većina ljudi se nalazi na vrlo niskom nivou financijske svijesti, ima sirotinjsku svijest. Možda ćete se iznenaditi kada vam kažem da sirotinjska svijest ne ovisi o količini novaca na računu, već o odnosu prema novcu. Ljudi koji vjeruju da novaca nema dovoljno, koji strahuju da bez njega mogu ostati, koji misle da s novcem mogu kupiti zdravlje, moć, ljubav, blagostanje i ostale istinske vrijednosti, nalaze se u sirotinjskoj svijesti, bez obzira na količinu novaca koju zarađuju. Takvi ljudi stvaraju zalihe, jer se plaše nestašice u budućnosti. Budući da su u stalnom strahu od gubitka, „nestašica“ novca im nikada ne dozvoljava niti trenutak mira i žele stvoriti dovoljne zalihe da samo malo predahnu. Nažalost, taj trenutak mira u kojem bi rekli: „Sada mi je dosta“ ne dolazi, nego raste nemir i tenzija. Zato smišljaju kako doći do još više novaca, jer misle da će veća količina donijeti taj mir. Tako postaju ovisni o novcu. Pohlepa je psihološko očitovanje te ovisnosti. A svaka ovisnost je ista – nikada dosta. Zbog straha da će ostati bez novca, za koji misle da će im osigurati mir i zadovoljstvo, ovisnici pristaju na sve opasnije opcije da dođu do svoje „droge“, pa se upuštaju u krađu, manipulaciju, malverzaciju, prevaru i korupciju. Umjesto da ih se tretira kao ovisnike i da im se pomogne, takve ljude se osuđuje i šalje u zatvor (ako pretjeraju u lošem ponašanju).

A zbog čega dajemo mito?

S druge strane su oni koji daju mito. To su ljudi koji ne vjeruju da mogu slobodno ostvariti ono što žele. Ne vjeruju u sebe i svoje sposobnosti i zbog toga misle (najčešće nesvjesno) da ne zaslužuju to što im treba. Znam primjer gospođe kojoj je sin liječnik i preko svojih kolega joj je osigurao bolnički krevet i termin za operaciju, ali je ona imala potrebu prije operacije dati još i „kuvertu“ doktoru koji ju je operirao (bez znanja sina). Zanimalo me zbog čega je to učinila, kada je već imala preporuku sina. Objasnila mi je da joj je to donijelo mir, jer je mislila da to doktor očekuje (što je i potvrdila, naravno). Ljudi koji daju mito misle da sve trebaju zaslužiti i ne vjeruju drugim ljudima. Primjer ove gospođe možda nije uobičajen, jer većina ljudi daje mito zato što se to od njih jasno traži, ali zato zorno opisuje pravi psihološki motiv radi kojega nekoga podmićujemo.

Mito i korupcija su krajnosti iskrivljenog odnosa prema sebi, drugim ljudima i novcu. Međutim, kada god mislite da netko traži više nego što ste vi spremni dati, vi ste u istoj situaciji i prema njemu ćete osjećati ogorčenost i smatrati ga sebičnim, a sebe ćete doživljavati kao žrtvu koja je iskorištena. Stalno živimo prema obrascu u kojem se sebičnost osuđuje a žrtva prihvaća.

U Istini nema niti žrtve, niti sebičnosti. Ljudi koji vjeruju u sebe, slobodno se izražavaju i surađuju s ljudima s kojima imaju zajedničke ciljeve. Njih nitko ne može prevariti, niti oni imaju razloga nekoga varati, jer znaju da je sve što se čini iz srca (Sebe), na opće zadovoljstvo i opću dobrobit. Definitivno, ne mora se biti niti žrtva, niti sebičan, niti iskorištavati druge, niti biti iskorišten. Ali se mora promijeniti svijest. Prvi korak da se to postigne je prestati okrivljavati i optuživati sebe i druge zbog nepoželjnih situacija u kojima se nalazimo, nego upravo te i takve situacije iskoristiti za preobrazbu. Sve drugo (dokazivanje tko je u pravu) je uzaludno gubljenje energije.
U većini slučajeva MOBBER-i zaista imaju ''sirotinjsku svijest''. Oni se svako jutro bude sa hladnom jezom u grudima i strahom da nemaju dovoljno novca na računu bez obzira na količinu koju već posjeduju. Međutim, interesantno je da u jednoj sredini gdje je veoma izražen kriminal, krađe, manipulacije, prevare, malverzacije, mito i korupcija uvijek se pojave određeni ljudi koji na neki način se suprostave tome. Zbog toga, sve ovo gore napisano je veoma povezano sa MOBBING-om, preko kojeg MOBBER-i djeluju u sinergiji sa svim ovim već spomenutim negativnim pojavama u društvu.
antimobbing

#289 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Nauka

Otkriven uzrok epidemije pretilosti

Stres zbog egzistencijalne nesigurnosti kojemu su ljudi izloženi u zemljama s takozvanim "slobodnim tržištem" najvjerojatnije je uzrok pretilosti, ističu britanski naučnici.

U studiji koju je objavio časopis "Economics and Human Biology", istraživači s Oxfordskog sveučilišta zaključili su da su Amerikanci i Britanci skloniji pretilosti od Norvežana i Šveđana i ocijenili da stres u kompetitivnom društvenom sistemu bez snažne socijalne zaštite može ponukati ljude na prejedanje.

Ekipa profesora Avnera Offera usporedila je 11 razvijenih zemalja i zaključila da zemlje s liberalnim tržišnim režimom, s jakim tržišnim poticajima i razmjerno slabim sistemom socijalne zaštite, imaju u prosjeku za trećinu više pretilih.

Usporedbom četiriju "liberalnih tržišta" u zemljama engleskog govornog područja, Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji, Kanadi i Australiji, sa sedam razmjerno bogatih evropskih zemalja koje već tradicionalno imaju snažnu socijalnu zaštitu, Finska, Francuska, Njemačka, Italija, Norveška, Španija i Švedska, ekipa je zaključila da je ekonomska nesigurnost snažno povezana sa stepenom pretilosti.

Zemlje s višim nivoom sigurnosti posla i prihoda povezuju se s nižim nivoom pretilosti, rekli su naučnici. Offer također ističe da je pretilost počela poprimati velike razmjere u 1980-im, u vrijeme rasta tržišnog liberalizma u zemljama engleskog govornog područja.

Rast pretilosti u razvijenim društvima često se pripisivao sve većoj ponudi jeftine, dostupne, visokoenergetske brze hrane, pojavi poznatoj pod nazivom "fast food shock", ali je Offerova ekipa ocijenila da je egzistencijalna nesigurnost zbog ekonomskih utjecaja snažnija.

Offerovi su saradnici izračunali da dostupnost brze hrane ima upola manji učinak na prevalenciju pretilosti od posljedica ekonomske nesigurnosti. "Otkrili smo da nesigurnost najsnažnije utječe na stepen pretilosti", zaključili su naučnici u studiji.
Debljina je veoma povezana sa stresom a jedan od uzroka je i MOBBING.

Dosta ljudi koji su pod nekim stresom kao što je MOBBING uopće ne razmišlja o pravilnom načinu ishrane.

Naime, ljudi koji su pod MOBBING-om preokupirani su raznim razmišljanjima pa tako bukvalno tokom jela većina brzo guta velike komade hrane, koje im stomak ne može da svari pa se tako i debljaju.

Također, poznati su mi slučajevi ljudi pod MOBBING-om koji su doživjeli saobraćajne nesreće kao i slučajeve da ih je auto udarilo tokom običnog prelaska ulice, upravo radi stresa i preokupacije sa raznim razmišljanjima i flash-back povratnim događajima sa posla.

Dalje, rizični faktori za debljinu pored MOBBING-a mogu biti i naslijeđe ili stečene promjene u metabolizmu te lijekovi i otrovi ali liječnici ističu da su na prvom mjestu debljina i šećerna bolest.

Najčešći fizički simptomi MOBBING-a su kronični umor, probavne smetnje, prekomjerna ili nedovoljna tjelesna masa. Psihički MOBBING se očituje depresijom, preosjetljivošću, gubitkom motivacije i koncentracije, osjećajem izoliranosti ili povećanom potrebom za alkoholom ili cigaretama.

Žrtve MOBBING-a osjetljivije su na obiteljske probleme, često su pretjerano razdražljive ili eksplozivne.

Fizički poremećaji su: kronični umor, probavne smetnje, prekomjerna tjelesna masa ili mršavljenje, nesanica, različiti bolni sindromi, smanjen imunitet, povećana potreba za alkoholom, sedativima, cigaretama.

Emocionalni poremećaji su: depresija, burn-out sindrom, emocionalna praznina, osjećaj gubitka životnog smisla, anksioznost, gubitak motivacije i entuzijazma, apatija ili hipomanija, poremećaj prilagodbe.

Simptomi poremećaja u ponašanju su: iritabilnost, projektivnost, nekritično rizično ponašanje, gubitak koncentracije, zaboravnost, eksplozivnost, grubost, pretjerana osjetljivost na vanjske poticaje, bezosjećajnost, rigidnost, stalna okupiranost poslom, obiteljski problemi, rastava braka, samoubojstvo žrtve.

Zbog svega ovoga kao i veoma izraženog Posttraumatskog stresnog poremećaja ili PTSP-a kod većine naših građana koji su preživjeli rat ili izbjegličke progone sa pravom MOBBING možemo svrstati u jedan veliki problem, sa kojim se niko ozbiljno u BiH ne bavi niti ga uopće proučava.
zengi

#290 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by zengi »

Svi nasi problemi ukljucujuci mobing (oni koi ga rade a i oni koi su zrtve) dolazi od pogresnog odgoja.
Pogresan odgoj je nesto sto se proteze u nasem drustvu vec generacijama a gdje mu je originalni izvor to neznam.
Kao sto je Platon/Sokrat rekao, ljudi ne odgajaju djecu da budu stvarno dobra i zato sto misle da je dobota sama po sebi benificija, nego zato da bi mogli da zanju benificije koje proizilaze iz reputacije dobrog covjeka. Na primjer, ako moj sef vidi da sam ja dobar on ce mene postaviti na mjesto menadzera. Znaci uce djecu da se vjesto prezentiraju kao dobri a ne da stvarno budu dobri.
Znate onu nasu krilaticu "gdje se jede sjedi, gdje se bije bjezi"?
Ovo ima razarajuci uticaj na nase drustvo i to nam je na kraju i dohakalo. Cinjenica da su ljudi podmicivali svoje sefove, doktore, postare, policajce i svakog drugog na koga su u svom zivotu naisli dovoljno govori o ovome.
Sve ovo se dogadjalo i u Titovo vrijeme kad je radnik bio zasticen kao medvjed i nije bilo nikakve potrebe da se brani od mobinga ali djaba, nas narod i dalje ide da se uvuce u guzicu svima gore navedenim i da na taj nacin profitira u zivotu. Nije ni cudo sto smo ovako zavrsili.
I kao veoma mlad radnik, bio sam svjestan da sam zasticen ko medvjed (u tom vremenu diktature) i nonsalantno sam se ophodio prema moberima koih je i u to vrjeme bilo na pretek i koi su za cudo Bozije prolazili, doduse ni blizu ovome sto se radi u ovom vremenu slobode i demokratije.
Misljenja sam da za nas nema nade.
Fino je od tebe antimobing sto si pokrenuo ovu temu ali iz prilicno velikog licnog iskustva, shvatio sam da su ljudi, a posebno nas narod, kao stvoreni za mobing i da se to nece promjeniti sve dok ne dodje neki novi revolucionar (ovaj put malo ostriji od Tita) i utjera strah u kosti moberima.
Moberi rade jer nema kolegijalnosti, jer ce svi reci moram trpiti jer vidio si kako je Meho izgubio posao zato sto se bunio. A niko se nije htio zauzeti za tog Mehu i niko nije skontao da ako se zauzme za njega, zauzeo se za samog sebe. I da bi opravdali svoj kukavicluk, govorili su Meho je budala sto se buni, ali ja nisam, ja cu se usutiti jer ja znam da se sa "rogatim nemogu bosti". Nisam ja levat.
Jos jedan problem su agitatori koih takodje imamo na pretek i nalazio sam ih svuda gdje sam god radio.
Recimo, imao sam jedan slucaj kad se od nas zahtjevalo da potpisemo amandman ugovora da bi nam se smanjile plate. Da je samo bilo 4-5 radnika koi bi odbili da potpisu taj amandman, nista od smanjenja plate nebi bilo i ja sam hodao po firmi, lobirao i objasnjavao (cistu ko snijeg) logiku zasto netreba potpisati amandman ali agitatiri su ucinili svoje. Isli su okolo njih par i govorili "potpisuj, sta cekas, hoces li da izgubis posao, ne budi budala" i na kraju su svi potpisali taj amandman.
Evo samo da navedem ovaj primjer koi mi se urezao u pamcenje i kad sam shvatio da od nas nema nista.
Posao ja tako jednom uskolu (srednju) i pred skolom stoi velika grupa ucienika uhvatili se za ruke i u krug stoje oko nekog jalijasa. Pitam ja sta se ovo dogadja i kazu mi da je taj jalijas naredio citavom razredu da se uhvate za ruke i stanu u krug oko njega i da niko nesmije pustiti dok im on to ne kaze. Moram napomenuti da je u mojoj skoli bilo 95 % djecaka i 5% djevojcica i da je taj jalijas bio manji od polovine ucenika tog razreda a njih je u tom krugu bilo sigurno preko 30.
E zato mi imamo mobing i terorisanje na svakom mjestu, u svakoj instituciji i bit ce ga dok je god ovog naroda.
innovision

#291 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by innovision »

je li mobbing kada radis 3 mjeseca a banke nisi dobio :sad: :sad:
antimobbing

#292 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

innovision wrote:je li mobbing kada radis 3 mjeseca a banke nisi dobio :sad: :sad:
To je teži oblik UMARANJA većeg broja radnika od strane jednog ili više pojedinaca, što je puno štetnije po zdravlje uposlenika od samog MOBBING-a. U ovome veoma veliku ulogu igra nepostojanje SINDIKATA koji treba da je prije svega NEZAVISNA internacionalna organizacija svih uposlenika i u kojoj se KOLEKTIVNO ostvaruju interesi svih uposlenika.

Međutim, evidentno je da širom BiH unutar Sindikata se ostvaruju samo POJEDINAČNI interesi prije svega primitivnih i polupismenih predsjednika i njima sličnih koji ih podržavaju. Takvi predsjednici Sindikata su i postavljeni na tu poziciju kao i plaćeni od određene oligarhije, samo da putem lažne borbe za prava radnika, neispunjenih obećanja, manipulacija i ''bacanja prašine radnicima u oči'' smiruju radnike da bi se isti lakše iskorištavali ili su tu postavljeni radi mutne privatizacije profitabilnih firmi na opću štetu države.

Mada Sindikat ima zakonska prava i ovlasti ovi pojedinci ih namjerno ne koriste, a najvažnije je pravo kolektivnog pregovaranja sa Poslodavcem kako bi se poboljšale plate uposlenicima, radno vrijeme i drugi uvjeti iz ugovora o radu uposlenika koje predstavlja, što znači da te stvari uprava ne može da uspostavlja jednostrano, nego da ih dogovaraju obje strane. Dakle, Sindikat ima zakonska prava i ovlasti ali mada su zaštićeni Zakonom većina predsjednika ta prava ne koristi radi nekih svojih ličnih sitno-kokošarskih interesa a na opću štetu uposlenika.

Nisu svi predsjednici Sindikata takvi ali ogromna većina jeste, jer propale firme širom BiH svjedoče upravo protiv njih.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme ... firmi.html

Istina konačno izlazi na vidjelo: Sindikat građevinara pomaže rušenje firmi

Šaban Kadirić neće da pomogne radnicima, nego podržava menadžmente kompanija i Federalnu vladu, kaže Redžep Tufekčić

Građevinski radnici u katastrofalnoj poziciji Sindikat građevinara BiH uskoro bi mogao doživjeti rasipanje članstva, s obzirom na to da su radnici konačno postali svjesni da ta institucija uopće nije na njihovoj strani, odnosno da od nje nemaju apsolutno nikakve koristi, saznaje "Avaz".

Mizerne plaće

Posljednih godina naše velike građevinske kompanije su pljačkane i uništavane, a veliki broj radnika završio je na ulici. Onima koji rade plaće su mizerne i neredovne, a doprinosi im se uglavnom ne uplaćuju.

Uprkos takvoj katastrofalnoj situaciji, predsjednik ovog sindikata Šaban Kadirić nijednom nije organizirao masovniji protest, niti je ozbiljnije zaprijetio federalnim vlastima da konačno moraju povesti računa o pravima i potrebama radnika.

Sve više radnika postaje svjesno da od takvog sindikata nemaju nikakve koristi, da je plaćanje članarine obično bacanje para, te zbog toga namjeravaju istupiti iz članstva u ovoj instituciji.

- Kadirić neće da pomogne radnicima, iako mu je to posao, nego podržava menadžmente kompanija i Federalnu vladu. To je sramno. Zbog čega bismo mi onda bili u Sindikatu - kazao je za naš list Redžep Tufekčić, dugogodišnji član Sindikata, inače uposlenik "Hidrogradnje".

Lični interesi

Prema njegovim riječima, Kadirić se zalaže da na čelo sindikalnih organizacija građevinskih kompanija budu postavljeni ljudi koji odgovaraju direktorima, a ne radnicima.

Dodaje da naše firme i radnike svjesno uništavaju, a da Sindikat sve to potpomaže, radi ličnih interesa pojedinaca. Stoga je najavio istupanje iz ove institucije, a siguran je da ima veliki broj ljudi koji misle poput njega.

Odbacio optužbe

Kadirić je za naš list odbacio optužbe da ovaj sindikat nije činio dovoljno da zaštiti radnike.

Kazao je da su predstavnici Sindikata bili uz radnike uvijek kada su oni organizirali proteste u skladu sa zakonom, kao što je bio slučaj s "Vranicom".
Last edited by antimobbing on 11/01/2011 15:29, edited 7 times in total.
antimobbing

#293 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

zengi wrote:

... iz prilicno velikog licnog iskustva, shvatio sam da su ljudi, a posebno nas narod, kao stvoreni za mobing ...

Moberi rade jer nema kolegijalnosti ...

... zato mi imamo mobing i terorisanje na svakom mjestu, u svakoj instituciji i bit ce ga dok je god ovog naroda.
Upravo tako ...

Vi ste u jednom izuzetno dobrom postu i na konkretnim primjerima opisali ''uzroke'' stanja u kojem se naše društvo nalazi a ''posljedice'' možemo svaki dan vidjeti.

Naš narod nikada nije imao izgrađenu KOLEKTIVNU svijest osim u zadnjem ratu.

Zbog toga su nam se pojavili moderni FARAONI koji uz pomoć vlasti, novca i politike su napravili od sebe instituciju gdje mogu da rade šta god požele i da za to nikome ne odgovaraju – bar na ovom svijetu.

Zbog neizgrađene KOLEKTIVNE svijesti jednog slobodnog čovjeka, danas uposlenici slično kao robovi iz prošlosti bez pogovora rade od jutra do mraka pod MOBBING-om pa tako na kraju kao i u prošlosti mnogi i ne izdrže ili rade za neku mizernu platu od koje većina jedva preživi mjesec dana, dok neki uopće i ne primaju plaću.

Međutim, ono što danas vidim jeste da ova mlađa generacija ako ništa drugo bar čita i informiše se za razliku od srednje generacije.
Zlata M.

#294 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by Zlata M. »

antimobbing wrote:
zengi wrote:
Naš narod nikada nije imao izgrađenu KOLEKTIVNU svijest osim u zadnjem ratu.
... pod uslovom da se narod racuna od rata, u pravu si. :wink:
hassena

#295 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by hassena »

Mobinga ima svugdje, ja sam dozivjela mobing od radne kolegice, koja je kao iskusnija i malo starija bila prava babaroga prema meni, cak je podsticala i druge da me ne vole,poprilicno otvoreno, ali joj nije uspjelo.
Bila je neumorna u ponizavanju i ismijavanju, a cura veoma elokventna, inteligentna i zanimljiva, sto govori da je je dosta raje voljelo, a mene kao novog kolacica su upoznavali i kroz njenu pricu jer je bila usko povezana sa mnom u radu. Bila je los zlostavljac, a ja sam morala dati sve od sebe da ostanem na tom radnom mjestu, sto je podrazumijevalo i "ne imati skonost ka konfliktima", trpila sam i cutala, a onda je dosao momenat da je lijepo i kulturno "skinem s dnevnog reda". Ja sam veoma tolerantna osoba, ali kad se predje granica postajem nemilosrdna, takva sam i sta bi!? I ona je osjetila tu moju osobinu, i zanimljivo-nakon toga se sasvim povukla.
Dugo sam se pitala: kako neko moze da me mrzi, a fakat nema razloga, nikad joj nisam rekla ili uradila nesto lose. Pa sam dosla do zakljucka, koji zvuci narcisoidno, i glupo mi ga i napisati, ali je istinit-da je bolesno ljubomorna na mene bila :(((( Meni je nje zao, a u cijeloj ovoj prici samo gubi ona, tako sto znam da pojede utrobu na svaki moj uspjeh, a meni super ide. To je bila jedna "škola" ja sam zaista puno iz nje naucila, tako da ne zalim sto mi se desila i to sa ljutim protivnikom.
antimobbing

#296 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

hassena wrote:Mobinga ima svugdje, ja sam dozivjela mobing od radne kolegice, koja je kao iskusnija i malo starija bila prava babaroga prema meni, cak je podsticala i druge da me ne vole,poprilicno otvoreno, ali joj nije uspjelo.
Bila je neumorna u ponizavanju i ismijavanju, a cura veoma elokventna, inteligentna i zanimljiva, sto govori da je je dosta raje voljelo, a mene kao novog kolacica su upoznavali i kroz njenu pricu jer je bila usko povezana sa mnom u radu.
Koliko vidim u ovom tvome slučaju radi se o MOBBER-u bez ikakvih refenci a prije svega psihopati jer izgleda da se je iz nekog razloga osjetila ugroženim u vašoj blizini. Razlozi njene umišljene ugroženosti mogu biti razni a vjerojatno se radi o vašem znanju i referencama koje ista nije imala, pa je shodno svome psihološkom poremećaju koristila patološko laganje ili kompulzivno laganje da vas degradira kod ostalih uposlenika.

Patološko laganje ne postoji kao zasebna dijagnoza nego je dio nekih psihijatrijskih poremećaja i bolesti.

Najžalosnije od svega jeste to, da ovakvim osobama antisocijalnog poremećaja danas širom BiH, bukvalno se daju u ruke upravljačke poluge, da bi isti nesmetano mogli upravljati našim životima i neprimjetno nas svakodnevno MOBBING-om uništavati bez ikakve odgovornosti.
piupiu

#297 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by piupiu »

Otkrih ovu temu po prvi put, ne znam gdje se krila!

Prije odredjenog vremena sam otvorila temu o sociopatiji, koja nije pretjerano pila vode s nasim forumasima, valjda zato sto se o takvim stvarima kod nas pretjerano ne razgovara.

Cinjenica je da drustvo na zapadu sistemski (i sistematski) promovira i pospjesuje sociopatiju, i samim tim, mobbing je jedan interesantan aspekt prisustva narcisoidnosti (i na drugom kraju spektruma, sociopatije), u svim sferama drustva, ali posebno na radnom mjestu.

Pretpostavljam da ste se vec dotakli ove teme i potrudicu se da se vratim ovdje i napisem jos koju, posto sada za to nemam pretjerano vremena.

Interesantna stvar je da smo mi, kao drustvo, mozda zdraviji utoliko sto se kod nas stvari rjesavaju direktno i na prvu, no, ekonomski je ponekad nemoguce boriti se protiv necega sto je dio sistema, ali nema sistemski 'lijek'. Posebno ako sistem ponekad ovisi o upravo takvoj praksi (dakle, produktivnost kandzijom, nehumanoscu, mobbing-om, itd).

Na zapadu postoje neki mehanizmi odbrane, no opadanje snage i moci sindakata ima jako ozbiljne posljedice za drustvo u tom smislu.

U svakom slucaju, odlicna tema, hvala na trudu!

:thumbup:
antimobbing

#298 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

piupiu wrote:Otkrih ovu temu po prvi put, ne znam gdje se krila!

Prije odredjenog vremena sam otvorila temu o sociopatiji, koja nije pretjerano pila vode s nasim forumasima, valjda zato sto se o takvim stvarima kod nas pretjerano ne razgovara.

Cinjenica je da drustvo na zapadu sistemski (i sistematski) promovira i pospjesuje sociopatiju, i samim tim, mobbing je jedan interesantan aspekt prisustva narcisoidnosti (i na drugom kraju spektruma, sociopatije), u svim sferama drustva, ali posebno na radnom mjestu.

Pretpostavljam da ste se vec dotakli ove teme i potrudicu se da se vratim ovdje i napisem jos koju, posto sada za to nemam pretjerano vremena.

Interesantna stvar je da smo mi, kao drustvo, mozda zdraviji utoliko sto se kod nas stvari rjesavaju direktno i na prvu, no, ekonomski je ponekad nemoguce boriti se protiv necega sto je dio sistema, ali nema sistemski 'lijek'. Posebno ako sistem ponekad ovisi o upravo takvoj praksi (dakle, produktivnost kandzijom, nehumanoscu, mobbing-om, itd).

Na zapadu postoje neki mehanizmi odbrane, no opadanje snage i moci sindakata ima jako ozbiljne posljedice za drustvo u tom smislu.

U svakom slucaju, odlicna tema, hvala na trudu!

:thumbup:
@piupiu,

Hvala na učešću i nadam se da ćeš nam o antisocijalnom ponašanju ili sociopatiji detaljno pisati jer to je upravo jedan od uzroka MOBBING-a. Kod nas trenutno uopće nema pravog mehanizma odbrane od MOBBING-a jer nema adekvatnog ''Zakona o sprečavanju MOBBING-a'' niti vladavine prava.

Sindikat u BiH koji se bori isključivo za prava radnika NE POSTOJI i svodi se uglavnom na interesnu grupu sastavljenu od pojedinaca koji gledaju samo neke svoje sitne lične interese, na opću štetu svih drugih uposlenika.

Sa druge strane, većina ljudi ovdje na ovom forumu svjesna je činjenice da je zaista ponekad nemoguće se boriti protiv nečega što je dio sistema.

Međutim, namjera je da se iz raznih iskustava izvuku neke pouke i zaključci koji će koristiti nama običnim ljudima kao i normalnim poslodavcima u svrhu očuvanja psiho-fizičkog zdravlja uposlenika, što je u ovom vremenu tranzicije nešto najvažnije, kao i pomoći svim onim ljudima koji se bave proučavanjem fenomena MOBBBING-a u BiH.
hassena

#299 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by hassena »

Hvala na pojašnjenju, trebamo znati definisati mobbing, skontati kad nam se desava, ne mijesati ga sa opravdanim zahtjevima poslodavca (jer ima i toga), i boriti se na neki nacin da ne ugrozavamo sebe.
antimobbing

#300 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

hassena wrote:Hvala na pojašnjenju, trebamo znati definisati mobbing, skontati kad nam se desava, ne mijesati ga sa opravdanim zahtjevima poslodavca (jer ima i toga), i boriti se na neki nacin da ne ugrozavamo sebe.
Nema na čemu, drago mi je ako sam vam pomogao.

Slažem se sa vama da treba napraviti razliku između opravdanih zahtjeva poslodavca i MOBBING-a.

U zadnje vrijeme primjećujem da su ljudi počeli da shvaćaju kolike kolateralne posljedice po naše društvo ima MOBBING koji je prije svega nevidljiv.

Mada svijest našeg bosanskog čovjeka bar što se tiče MOBBING-a nije toliko izgrađena upravo radi same naše prirode, gdje je većini uglavnom svejedno što se dešava njima ili nekome drugom.

Zato o MOBBING-u kao jednom društveno socijalnom fenomenu u BiH treba prije svega što više čitati i pisati, jer uposlenici svakodnevno umiru a da uopće nisu ni svjesni što im se dešava u životu.
Post Reply