Policija

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
TheMule

#276 Re: Policija

Post by TheMule »

skojotovski wrote:raskrsnica kod The Cluba, nesto prije 12h.
primjer kako saobracajna policija parkira! dva kretena, naravno, mrtvo-hladno sjede u vozilu! smije li ko od vas 'vako, a?
@Mascherano, jel ovo po zakonu? :run:

Image
Naravno da je dozvoljeno.

Policija svugdje u svijetu ima pravo krsiti saobracajne zakone. Uopste nije potrebno da upale svijetla da bi to uradili. Malo se informisi prije sto ispises nekoliko stranica totalnih gluposti
Mr. Meho

#277 Re: Policija

Post by Mr. Meho »

TheMule wrote: Naravno da je dozvoljeno.

Policija svugdje u svijetu ima pravo krsiti saobracajne zakone. Uopste nije potrebno da upale svijetla da bi to uradili. Malo se informisi prije sto ispises nekoliko stranica totalnih gluposti
Hajde malo manje suplje, a malo vise zakona. Mozes li svoju tvrdnju potkrijepiti nekim clanom zakona o osnovama bezbjednosti saobracaja kao npr:

25. Vozila s pravom prvenstva prolaza
Clan 126.
(1) Na vozila službe hitne pomoci, vatrogasna vozila i vozila
policije i sudske policije, vojna vozila i vozila Državne granicne
službe, kad posebnim uredajima daju svjetlosne znakove i
zvucne signale
, ne primjenjuju se odredbe o ogranicenju brzine
(cl. 44. i 46), o zabrani preticanja i obilaženja kolone vozila (clan
61. stav (1) tacka 1) i o zabrani presijecanja kolone pješaka (clan
80). Ta vozila imaju pravo prvenstva prolaza u odnosu na sva
druga vozila (clan 49), osim u odnosu na vozila pod pratnjom
(clan 125) i vozila koja se krecu raskrsnicom na kojoj je
saobracaj regulisan svjetlosnim saobracajnim znakovima ili
znacima ovlašcenog lica, pod uslovom da ne ugrožavaju
bezbjednost drugih ucesnika u saobracaju.
(2) Da bi omogucili prolaz vozilima iz stava (1) ovog clana,
pješaci su dužni da se sklone s kolovoza, a ostala vozila da ih
propuste i da se, prema potrebi, zaustave dok ta vozila produ.
(3) Kad vozilo policije ili vojno vozilo upotrebom plavih
svjetala obezbjeduje prolaz jednom vozilu ili koloni vozila koja
se krecu iza njega, vozaci su dužni da obrate pažnju i na vozila
kojima se obezbjeduje prolaz, da ih propuste i da, prema potrebi,
zaustave svoja vozila dok ta vozila produ.
(4) U vezi s medusobnim pravom prvenstva prolaza za
vozila iz stava (1) ovog clana važe odredbe o prvenstvu prolaza.
(5) Uredaji za davanje posebnih svjetlosnih znakova i
zvucnih signala smiju da se ugraduju i upotrebljavaju samo na
vozilima cija je pratnja policija ili vojna lica (clan 125. stav (1)) i
na vozilima s pravom prvenstva prolaza iz st. (1) i (3) ovog
clana.
TheMule

#278 Re: Policija

Post by TheMule »

Ne, nemam knjigu zakona ispred sebe, ali znam kako se radi u praksi.

Ne moze on dati svjetlosni znak ako pokusava da uhvati nekoga kako ide kroz crveno. Ili ako pokusava da se priblizi kuci u kojoj naoruzani pjandura prebija zenu, ili....sto drugih situacija. Neki pozivi policiji nisu toliko vazni da se moraju upaliti svijetla, ali su ipak prioritet, tako da ce policajac preci ogranicenu brzinu i pokusati da stigne sto prije moguce bez prevelikog uznemiravanja saobracaja koje se desi prilikom upaljivanja svirene i svetlosnih znakova, itd itd.

Ovo slikanje policajaca kako krse saobracajne zakone namjenjene civilima je malo ofirno. Postite nek rade svoj poso.
Mr. Meho

#279 Re: Policija

Post by Mr. Meho »

TheMule wrote:Ne, nemam knjigu zakona ispred sebe, ali znam kako se radi u praksi.

Ne moze on dati svjetlosni znak ako pokusava da uhvati nekoga kako ide kroz crveno. Ili ako pokusava da se priblizi kuci u kojoj naoruzani pjandura prebija zenu, ili....sto drugih situacija. Neki pozivi policiji nisu toliko vazni da se moraju upaliti svijetla, ali su ipak prioritet, tako da ce policajac preci ogranicenu brzinu i pokusati da stigne sto prije moguce bez prevelikog uznemiravanja saobracaja koje se desi prilikom upaljivanja svirene i svetlosnih znakova, itd itd.

Ovo slikanje policajaca kako krse saobracajne zakone namjenjene civilima je malo ofirno. Postite nek rade svoj poso.
Neke stvari o kojima ti pricas veze nemaju sa zakonom o bezbjednosti saobracaja vec vise sa krivicnim zakonom. Policijsko vozilo je u slucaju da hoce da iz bilo kog razloga prodje kroz crveno svjetlo ili da napravi neki od gore pobrojanih prekrsaja zakona o bezbjednosti saobracaja (ostale ne bi smjelo ciniti), duzno je koristiti zvucne i svjetlosne signale. Kakve veze prebijanje zene od strane naoruzanog lica pod uticajem alkohola ima sa saobracajnim propisima?! Sve to sto pricas je suplja obicna. Zakon vrijedi za sve ucesnike u saobracaju. Ako primjetite policajce koji krse zakon o bezbjednosti saobracaja mozete ih prijaviti. Nisu ni oni iznad zakona!
skuhlo

#280 Re: Policija

Post by skuhlo »

NekoIzMase wrote:
barby02 wrote:Opet kazna !(dosadasnje za parkiranje a ovaj put za preseravanje MUP-a.
Kako me put nije naveo u vecernjim satima kroz ulicu Kulovica u zadnjem momentu sam skuzila znak za zabranu voznje od 20h ali kasno. .
Zaustavi me policajac, proslijedi jaranu koji je imao zestoku raspravu, prije nego mi se obratio, sa jednim momkom . . Prvo je rekao 100 KM , 2 kaznena boda i 30 dana zabrane upravljanja mojom vozilicom. Kasnije se smeksao i prosla sam pod " minimalno". . Ipak ovo je sekundarno.
Primarno je sam znak:
1. Ulica je samo poveznica izmedju dvije prometne ulice i sta znaci pjesacka zona od 50 metara? Uz ulicu-niz ulicu?

2. Iza 20 h zabrana (kada niko ne vidi po mraku) a postavljeno unutar ulice---jednosmjerne !!!! Unutar je i ona 3 metra sa desne strane- do bivse "Poste".

3. Skrenula sam kod pozorista i na semaforu, cekam i idem pravo--znak ne vidim a ako vec udjem u ulicu- nema rikverca

4. ZNAK je trebao stajati UZ semafor ,koji usmjerava (jer ga ne mogu iskljuciti sa jedne strane u 20h) i normalno da vozis dalje. .
DAKLE : jos jedna Njihova zamka iliti bezobrazluk. .
Trebala si skrenuti na parking sa desne strane i lagano otici u U2 na pizzu i potrosila bi par maraka a onda hladno sa parkinga desni zmigavac i pored patrole :mrgreen:

Ja često zavrnem naveče (svjestan zabrane) i parkiram kod Pozorišta mladih :D . Doduše nisam nikad naletio na patrolu, ali šta da jesam? Šta da sam parkir'o u 16:00 i kren'o u ponoć? Šta da sam gost hotela? Važi li zabrana i tada :-) (nisam primjetio da ispod znaka ima "Osim...")
NekoIzMase

#281 Re: Policija

Post by NekoIzMase »

skuhlo wrote:
NekoIzMase wrote:
barby02 wrote:Opet kazna !(dosadasnje za parkiranje a ovaj put za preseravanje MUP-a.
Kako me put nije naveo u vecernjim satima kroz ulicu Kulovica u zadnjem momentu sam skuzila znak za zabranu voznje od 20h ali kasno. .
Zaustavi me policajac, proslijedi jaranu koji je imao zestoku raspravu, prije nego mi se obratio, sa jednim momkom . . Prvo je rekao 100 KM , 2 kaznena boda i 30 dana zabrane upravljanja mojom vozilicom. Kasnije se smeksao i prosla sam pod " minimalno". . Ipak ovo je sekundarno.
Primarno je sam znak:
1. Ulica je samo poveznica izmedju dvije prometne ulice i sta znaci pjesacka zona od 50 metara? Uz ulicu-niz ulicu?

2. Iza 20 h zabrana (kada niko ne vidi po mraku) a postavljeno unutar ulice---jednosmjerne !!!! Unutar je i ona 3 metra sa desne strane- do bivse "Poste".

3. Skrenula sam kod pozorista i na semaforu, cekam i idem pravo--znak ne vidim a ako vec udjem u ulicu- nema rikverca

4. ZNAK je trebao stajati UZ semafor ,koji usmjerava (jer ga ne mogu iskljuciti sa jedne strane u 20h) i normalno da vozis dalje. .
DAKLE : jos jedna Njihova zamka iliti bezobrazluk. .
Trebala si skrenuti na parking sa desne strane i lagano otici u U2 na pizzu i potrosila bi par maraka a onda hladno sa parkinga desni zmigavac i pored patrole :mrgreen:

Ja često zavrnem naveče (svjestan zabrane) i parkiram kod Pozorišta mladih :D . Doduše nisam nikad naletio na patrolu, ali šta da jesam? Šta da sam parkir'o u 16:00 i kren'o u ponoć? Šta da sam gost hotela? Važi li zabrana i tada :-) (nisam primjetio da ispod znaka ima "Osim...")
"Osim za vozila Bosnia Hotela" piše na znaku prije desnog skretanja u ulicu :)

A u slučaju da ideš na parking ili izlaziš sa parkinga i kada je patrola prisutna, ne kršiš zabranu prema riječima policajaca koji su jednu noć patrolirali u toj ulici a ja kasno došao na pizzu u U2 :mrgreen: Kada skontaš, zašto bi se oni ubjeđivali sa tobom gdje si bio i šta si radio na parkingu kada imaju dovoljno delegata koji hladno skrenu u ulicu i lagano padaju u "ruke zakona" :mrgreen:
NekoIzMase

#282 Re: Policija

Post by NekoIzMase »

TheMule wrote:Ne, nemam knjigu zakona ispred sebe, ali znam kako se radi u praksi.

:lol: :lol: :lol:

To znači da ne mora upozoriti one koji prolaze na zeleno (pješaci i automobili koji dolaze iz drugog pravca) i svjesno ugrožava živote i sebe i drugih učesnika u saobraćaju :-) A ako ne upale rotaciju i sirenu kako će neko znati da ga policija želi zaustaviti? Po tvom, njima uopšte i ne treba ta "dodatna oprema" predviđena zakonom...

Ne budi smiješan!
TheMule

#283 Re: Policija

Post by TheMule »

NekoIzMase wrote:

To znači da ne mora upozoriti one koji prolaze na zeleno (pješaci i automobili koji dolaze iz drugog pravca) i svjesno ugrožava živote i sebe i drugih učesnika u saobraćaju :-) A ako ne upale rotaciju i sirenu kako će neko znati da ga policija želi zaustaviti? Po tvom, njima uopšte i ne treba ta "dodatna oprema" predviđena zakonom...

Ne budi smiješan!
O cemu ti palamudis? Ovdje nije rijec o potjeri vozila koje prodje kroz crveno, nego zasjedi dok se to ne desi. Niko nece proci kroz crveno ako vidi policijska svjetla sa 500 metara udaljenosti :-) Policija ne koristi uvijek svirenu/svjetla i to je tako. Vidim nekima se ne svidja sto i oni ne mogu parkirati na tretoaru, ali cinjenice su tu i nece se promjeniti radi nekoliko gradjana. Vi nastavite slikati i postirati po forumima ili zaliti se nekom desetom, to nema nikakve veze, jer vas niko nece ozbiljno shvatiti
NekoIzMase

#284 Re: Policija

Post by NekoIzMase »

TheMule wrote:
NekoIzMase wrote:

Ne budi smiješan!
O cemu ti palamudis? Ovdje nije rijec o potjeri vozila koje prodje kroz crveno, nego zasjedi dok se to ne desi. Niko nece proci kroz crveno ako vidi policijska svjetla sa 500 metara udaljenosti :-) Policija ne koristi uvijek svirenu/svjetla i to je tako. Vidim nekima se ne svidja sto i oni ne mogu parkirati na tretoaru, ali cinjenice su tu i nece se promjeniti radi nekoliko gradjana. Vi nastavite slikati i postirati po forumima ili zaliti se nekom desetom, to nema nikakve veze, jer vas niko nece ozbiljno shvatiti
Prema tvojoj (ne)pismenosti se može zaključiti samo jedno, a to je da si ti gos'n policajac, hladna ruka zakona.
Ne moze on dati svjetlosni znak ako pokusava da uhvati nekoga kako ide kroz crveno
Pokušavati uhvatiti nekoga za mene podrazumijeva i potjeru a čekati nekoga da prođe na crveno je posve drugi pojam, potpuno različitog značenja koje si ti želio a nisi znao iskazati riječima :)
Vidim nekima se ne svidja sto i oni ne mogu parkirati na tretoaru
Ovaj zaključak proizilazi iz postova na ovoj temi ili je plod tvoga razmišljanja? I šta je to tretoar ustvari? U Sarajevu mi ne znamo za to :mrgreen:

Dakle, dolazimo do zaključka da nije vrijedno raspravljati sa polupismenom osobom koja će učiniti sve da opravda svoje svakodnevne postupke u kršenju zakona koji za policiju u BiH ionako ne vrijedi jer oni mogu raditi što im je volja.
TheMule

#285 Re: Policija

Post by TheMule »

Mene zaboli neka stvar za pravopis na forumu kad sam u zurbi, a ti izgleda nisi u stanju skontati jedan vrlo jednostavan pojam, pa ti se mora objasnjavati kao nekom djaku iz prvog razreda osnovne, sto vjerovatno i jesi. Drukcije ne mogu skontati tvoj mentalni sklop, osim ako konzumiras neke stvari za koje se zna da "ispijaju" mozak, sto bi i objasnilo tvoju mrznju i obsesiju policijom?
bego007

#286 Re: Policija

Post by bego007 »

TheMulac vidi se da si drot, ti kao isti moras biti primjer kako se vozi, a u realnosti ja nisam vidio ni jednom da je neki svezan, da parkira propisno, da postuje ogranicenje. A zasto ljudi ne vole policiju?
Pa valjda si slusao od Pusenja- Murga drot
Mada po stilu pisanja meni se cini da pripadas valu obozavatelja nekih Seka, Šekiba i slicnih
skojotovski

#287 Re: Policija

Post by skojotovski »

TheMule wrote:
skojotovski wrote:raskrsnica kod The Cluba, nesto prije 12h.
primjer kako saobracajna policija parkira! dva kretena, naravno, mrtvo-hladno sjede u vozilu! smije li ko od vas 'vako, a?
@Mascherano, jel ovo po zakonu? :run:

Image
Naravno da je dozvoljeno.

da te ispravim, samo u ovoj zemlji, policija (cast pojedincima) moze krsiti saobracajne propise! i samo u ovoj zemlji, saobracana policija, primjer slika, moze parkirati sluzbeno auto i ometati odvijanje saobracaja, dok popunjavaju papircine uoci predavanja smjene!
a, posto si u zurbi, razligu u skokovima!
ja1986

#288 Re: Policija

Post by ja1986 »

To je cudo kako ste svi pametni i hrabri na ovom forumu,pogotovo ovaj "nekoizmase"
Ovaj zaključak proizilazi iz postova na ovoj temi ili je plod tvoga razmišljanja? I šta je to tretoar ustvari? U Sarajevu mi ne znamo za to :mrgreen:

Dakle, dolazimo do zaključka da nije vrijedno raspravljati sa polupismenom osobom koja će učiniti sve da opravda svoje svakodnevne postupke u kršenju zakona koji za policiju u BiH ionako ne vrijedi jer oni mogu raditi što im je volja.
sto ja ne volim ovako kad neko nekog omalovazava...
jarane ti si obicna budala!
pozz za policiju :thumbup:
NekoIzMase

#289 Re: Policija

Post by NekoIzMase »

ja1986 wrote:To je cudo kako ste svi pametni i hrabri na ovom forumu,pogotovo ovaj "nekoizmase"

sto ja ne volim ovako kad neko nekog omalovazava...
jarane ti si obicna budala!
pozz za policiju :thumbup:
U redu, kontam kada se dvoje djece prepire pa jedno drugome govore budala, papak i slično ali da mi se jedna odrasla osoba obraća na ovaj način :lol: to ne mogu shvatiti ozbiljno. O pameti i hrabrosti ne vrijedi diskutovati sa tobom jer se ne poznajemo :)
delightful

#290 Re: Policija

Post by delightful »

ja986, mule, opomena zbog neprimjerene komunikacije.
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#291 Re: Policija

Post by anjusha »

Dok god je Djole u pravu, ni policija nam bolja nece biti...

Dok god je ovih frikova sa punom vrecom trikova
Nista sto vredi nece vredeti
Zar stvarno nema nacina pred najezdom prostacina
Pa, ti si skolovan da hapsis taj talog
A ne da pustas da ti izdaju nalog!
respo

#292 Re: Policija

Post by respo »

zivimo u drzavi gdje ce ti prije pizza na vrata nego policija
aerosa

#293 Re: Policija

Post by aerosa »

Maloprije gledam na raskrsnici na Pofalićima, sa jedne strane prosjaka "perača stakala" oko 10ak, a sa druge stoji murija najnormalnije,čak se i ne obaziru na ove.....
Valjda im nisu rekli da im je i to posao da riješavaju.... :x
cappy_tempo

#294 Re: Policija

Post by cappy_tempo »

aerosa wrote:Maloprije gledam na raskrsnici na Pofalićima, sa jedne strane prosjaka "perača stakala" oko 10ak, a sa druge stoji murija najnormalnije,čak se i ne obaziru na ove.....
Valjda im nisu rekli da im je i to posao da riješavaju.... :x
to ja cijeli dan gledam i cak dvije patrole stadose na semafor i ti cigani dolaze do njih masu im i prodjose dalje i pocese stakla prati,a dva policajca stoje na raskrsnici pa prosetaju do americke ambasade,pa se vrate pa malo guzvu naprave jer se radi ova ulica Hamdije Cemerlica i onda se sklone u stranu
Mikado

#295 Re: Policija

Post by Mikado »

Da bi razgovarali o policiji potrebno je poznavat i akte koji regulisu njihov polozaj, njihova prava i obaveze ...

ZAKON O POLICIJSKIM SLUŽBENICIMA (Sluzbeni glasnik BiH 27/04)

POJEDINA POLICIJSKA OVLAŠTENjA

Clan 10.

Policijska ovlaštenja propisana ovim zakonom
(1) Pored dužnosti i ovlaštenja propisanih ZKP-om,
policijskim službenicima se, u cilju sprecavanja krivicnih djela i
održanja javnog reda i mira, ovim zakonom daju sljedeca
policijska ovlaštenja:
1. provjera i utvrdivanje identiteta lica i stvari;
2. obavljanje razgovora;
3. privodenje;
4. potraga za licima i stvarima;
5. privremeno ogranicavanje slobode kretanja;
6. izdavanje upozorenja i naredbi;
7. privremeno oduzimanje predmeta;
8. korištenje tudih vozila i komunikacionih sredstava;
9. pregled lica, stvari i prevoznih sredstava;
10. snimanje na javnim mjestima;
11. upotreba sile;
12. obrada licnih podataka i vodenje evidencija;
13. zaprimanje prijava.
(2) Ovlaštenja, koja su policijskim službenicima data ovim
zakonom, mogu se ograniciti zakonom kojim se uspostavlja odredeni organ.

OPŠTE DUŽNOSTI POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

Član 36.

(1) Policijski službenik ce se pri vršenju svojih dužnosti
rukovoditi opštim interesom te narocito služiti i pomagati
javnosti.

(2) Policijski službenik bice nepristrasan te izbjegavati
aktivnosti ili propuste koji su nespojivi sa dužnostima ili koji
krše dužnosti regulisane ovim zakonom.

(3) Policijski službenik ce se uvijek uzdržavati od javnog
ispoljavanja politickih uvjerenja, a od javnog ispoljavanja
vjerskih uvjerenja dok je na dužnosti.

(4) Policijski službenik nece tražiti niti prihvacati za sebe ili
svoje srodnike bilo kakvu dobit, korist, uslugu ili kakvu drugu
naknadu, osim onih dozvoljenih ovim zakonom.

(5) Policijski službenik nece zauzimati nekretnine koje su u
vlasništvu izbjeglice ili raseljenog lica, niti ce zauzimati stan za
koji je izbjeglica ili raseljeno lice, pravno osnovano zatražilo
povrat stanarskog prava, niti ce zauzimati stan pod upravom
organa zaduženog za stambena pitanja, a koji bi trebalo da se
koristi u svrhu alternativnog smještaja.
(6) Policijski službenik ce i tokom i van radnog vremena
djelovati na nacin koji odgovara interesu i ugledu policijskog
organa.
(7) Policijski službenik pridržavace se i svih drugih dužnosti
propisanih ovim zakonom i podzakonskim aktima.

Clan 104.

Lakše povrede službene dužnosti
Lakše povrede službene dužnosti su:
1. nenošenje ili neispravno nošenje uniforme, naoružanja ili
opreme;
2. nedolazak na posao u odredeno vrijeme ili odlazak sa
posla prije kraja radnog vremena;
3. nepažljivo i neuredno cuvanje dokumenata i podataka;.
4. neopravdano odsustvo sa dužnosti u trajanju od jednog
dana u jednom mjesecu;
5. izazivanje svade i narušavanje meduljudskih odnosa;
6. nekorektno i nepristojno ponašanje prema kolegama,
zaposlenicima ili posjetiocima;
7. konzumiranje alkohola u toku radnog vremena;
8. spavanje na dužnosti.

Clan 105.

Teže povrede službene dužnosti
(1) Teže povrede službene dužnosti su:
1. neizvršavanje, nesavjesno, neblagovremeno ili nepažljivo
izvršavanje službenih zadataka;
2. izbjegavanje obaveza vezanih za profesionalnu obuku i
usavršavanje;
3. cetiri ili više lakših povreda službene dužnosti;
4. neopravdano odsustvo sa dužnosti u trajanju dužem od
jednog ali kracem od tri dana u jednom mjesecu;
5. neovlašteno korištenje sredstava povjerenih radi
izvršavanja zadataka i dužnosti;
6. vršenje aktivnosti koje nisu u skladu sa interesima
policijskog organa ili bez prethodnog odobrenja starješine;
7. ponašanje koje onemogucava, ometa ili otežava drugima
izvršavanje službenih zadataka;
8. nepružanje strucne pomoci gradanima u ostvarivanju
njihovih zakonskih prava;
9. ponašanje koje narušava ugled policijskog organa;
10. neizvršavanje ili nedovoljno preduzimanje mjera u
okviru vlastitih dužnosti neophodnih za obezbjedenje objekata,
lica i povjerenih sredstava i stvari;
11. sprecavanje gradana ili pravnih lica u ostvarivanju
njihovih prava pri podnošenju zahtjeva, žalbi, pritužbi, molbi i
drugih podnesaka, ili neodlucivanje po tim podnescima u
zakonskom roku;
12. nepružanje pomoci drugom policijskom službeniku koji
traži pomoc kada mu je pomoc neophodna za izvršavanje
njegovih službenih zadataka;
13. prikrivanje cinjenica o nacinu izvršavanja službenih
radnji ili upotrebi sile od strane drugog policijskog službenika,
koji je nacinom izvršenja službene radnje ili upotrebom sredstava
prisile pocinio težu povredu službene dužnosti;
14. cinjenje ili necinjenje koje vodi otkrivanju službene
tajne;
15. samovoljno napuštanje dužnosti ili mjesta cuvanja
odredenog objekta ili lica, koje može imati štetne posljedice za
policijski organ;
16. dolazak na posao u pijanom stanju ili pod uticajem
alkohola ili korišcenje narkotika ili opijata za vrijeme radnog
vremena;
17. sprecavanje, izbjegavanje ili odgadanje sprovodenja
internih postupaka prema sebi, odbijanjem da se podvrgne testu
ili psihofizickom ispitivanju;
18. narušavanje javnog reda i mira, posebno nepristojnim i
grubim ponašanjem, tucom ili bilo kojom drugom aktivnošcu
kojom se narušava javni red i mir i tom aktivnošcu narušava
ugled policijskog organa, bez obzira na vrijeme i mjesto
dogadaja;
19. davanje netacnih podataka koji uticu na donošenje
odluka nadležnih organa ili izazivaju druge štetne posljedice;
20. neopravdano odsustvo sa dužnosti u trajanju od tri
uzastopna dana ili od ukupno pet dana u toku jedne kalendarske
godine;
21. zloupotreba bolovanja;
22. upotreba sile, odnosno vatrenog oružja u suprotnosti sa
ovim zakonom;
23. zloupotreba službenog položaja;
24. odbijanje izvršavanja zakonitih naredbi izdatih u cilju
izvršavanja službenih zadataka i dužnosti;
25. ucestovanje u politickim aktivnostima koje nisu u skladu
sa službom policijskog službenika, bilo za vrijeme ili van
dužnosti;
26. vršenje diskriminacije pri izvršavanju dužnosti, po
osnovu rase, boje kože, pola, jezika, religije, politickog ili drugog
opredjeljenja, nacionalnog ili socijalnog porijekla ili bilo po
kojem drugom osnovu,
(2) Teže povrede službene dužnosti iz stava 1. ovog clana
stepenuju se bodovima na sljedeci nacin:
- povrede iz tac. 1. do 3. - 5 bodova;
- povrede iz tacke 4. do 6. - 10 bodova;
- povrede iz tacke 7. do 11. - 15 bodova;
- povreda iz tacke 12. - 20 bodova;
- povrede iz tacke 13. do 19. - 25 bodova;
- povrede iz tacke 20. do 26. - 30 bodova.
Ma.Le.Na

#296 Re: Policija

Post by Ma.Le.Na »

nazovem juce 122..Policija ..ostanite na liniji...javi se ciko kaze u cemu je problem objasnim - prekide me u po" price...kaze koja je to opstina..
Ja kazem koja je..a on poce diktirati broj da zovem..

Ovo mi se desilo ...evo vec drugi treci put
Prije sam kontala da su prebukirani i sl....nije mi bila ni tolika hica
Ali juce jeste

Pa vas molim da mi odgovorite :D
STA JE SMISAO POSTOJANJA BROJA 122 ako cu ja zvati u svoj toj zurbi drugu policijsku stanicu..OPET sve objasnjavati ...da ne govorim da kad vam je hica nemate ni olovke nit icega da zapisete broj...

:x :x :x :x

policija - 0 poena :x
maxell_sarajevo

#297 Re: Policija

Post by maxell_sarajevo »

Prva PU zona odgovornosti u općinama Centar i Sr.Grad

033 443 457
033 442 035

Druga PU zona odgovornosti u općinama Novo Sarajevo

033 619 912

Treća PU zona odgovornosti u općinama Novi Grad

033 472 638

Četvrta PU zona odgovornosti u općinama Ilidža, Trnovo, Hadžići

033 664 993
033 439 173
033 420 145

Peta PU zona odgovornosti u općinama Vogošća i Ilijaš

033 432 566
033 400 017

Eto sad nauci napamet brojeve i problem rijesen. :x
aerosa

#298 Re: Policija

Post by aerosa »

maxell_sarajevo wrote:Prva PU zona odgovornosti u općinama Centar i Sr.Grad

033 443 457
033 442 035

Druga PU zona odgovornosti u općinama Novo Sarajevo

033 619 912

Treća PU zona odgovornosti u općinama Novi Grad

033 472 638

Četvrta PU zona odgovornosti u općinama Ilidža, Trnovo, Hadžići

033 664 993
033 439 173
033 420 145

Peta PU zona odgovornosti u općinama Vogošća i Ilijaš

033 432 566
033 400 017

Eto sad nauci napamet brojeve i problem rijesen. :x
Bravo majstore, pa koji će klinac onda 122 ?
Da se zaposli još jedan kreten koji će znati samo pročitati ove gore brojeve....
Šta ako se strancu desi ko ne zna u kojoj je opštini ?
A_I_

#299 Re: Policija

Post by A_I_ »

Znam za postojanje lokalnih brojeva ali koliko znam ranije su sami preusmjeravali ili prekidali liniju pa zvali s tih lokalnih brojeva (barem je meni tako jednom bilo).

Ne mogu da vjerujem da se ne moze pisljiva centrala sa preusmjeravanjem poziva uspostaviti nego ljudi u najstresnijim i najhitnijim situacijama treba jos da pamte 5-6 razlicitih brojeva i sami zovu zavisno od toga u kojoj od opstina se u datom trenutku nadju u nevolji :roll:
mahalas505

#300 Re: Policija

Post by mahalas505 »

A_I_ wrote:Znam za postojanje lokalnih brojeva ali koliko znam ranije su sami preusmjeravali ili prekidali liniju pa zvali s tih lokalnih brojeva (barem je meni tako jednom bilo).

Ne mogu da vjerujem da se ne moze pisljiva centrala sa preusmjeravanjem poziva uspostaviti nego ljudi u najstresnijim i najhitnijim situacijama treba jos da pamte 5-6 razlicitih brojeva i sami zovu zavisno od toga u kojoj od opstina se u datom trenutku nadju u nevolji :roll:
U danasnje doba napredtka telekomunikacije stvarno je smjesno govoriti o vise brojeva. Npr. na osnovu broja, ako se zove s fiksnog, ili na osnovu s kojeg predajnika ako se zove s mobilnog broja moguce je automatski preusmjeriti poziv na odgovoarajuci broj policajske uprave. Ali ako vec to ne moze, koje je izgleda strasno "komplikovano" za nase strucnjake, zasto ne onda jedan centar za sve hitne pozive, gdje bi operatori manuelno preusmjeravali pozive za odgovorajucu sluzbu(hitna, vatrogasci, policija). ALi hej zna se gdje mi zivimo :thumbup: .
Locked