Ja sam polozio pred federalnom komisiom i mogu ti prenijeti iskustva polaganja na nivou FBiH.xena 036 wrote:Ćao... može li pomoć?
Ubrzo bih trebala početi spremati pravosudni, ali ne znam za koji nivo da se odlučim? Državni ili Federalni? Kakva su vaša iskustva, na kojem ste vi polagali?
Komisiju za polaganje cine vecinom sudije Vrhovnog suda, Suda BiH, Ustavnog suda. Ispit s obzirom, da su u pitanju iskusne sudije ima akcenat na praktičnim pitanjima. Potrebno je dobro poznavati propise navedene u programu za polaganje ispita. Pored toga bitno je slusati kontinuirano ispite, vise puta, jer se dosta toga razjasni na ispitima a naročito svaki kandidat sebi napravi metodologiju odnosno način spremanja ispita jer je program preopširan a na ispitima ( također i na seminaru ) se najbolje moze uvidjeti kako članovi komisije ispitivaju, koje oblasti vise a koje manje,na što stavlja akcenat itd.. To je naročito bitno za kandidate koji ne dolaze sa suda ili advokatskih kancelarija, koji nemaju praktičnih iskustava. Znači, propisi, materijal sa seminara i otprilike 5 do 10 slusanja spita. .
Na državnom nivou je lakše položiti ispit, ali ukoliko zelis steci vise znanja i ako ti ne predstavlja problem malo vise utrosenog vremena ( i zivaca
Toliko, nadam se da sam pomogao...