Pravosudni ispit

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
condy

#276 Re: Pravosudni ispit

Post by condy »

xena 036 wrote:Ćao... može li pomoć?
Ubrzo bih trebala početi spremati pravosudni, ali ne znam za koji nivo da se odlučim? Državni ili Federalni? Kakva su vaša iskustva, na kojem ste vi polagali?
Ja sam polozio pred federalnom komisiom i mogu ti prenijeti iskustva polaganja na nivou FBiH.

Komisiju za polaganje cine vecinom sudije Vrhovnog suda, Suda BiH, Ustavnog suda. Ispit s obzirom, da su u pitanju iskusne sudije ima akcenat na praktičnim pitanjima. Potrebno je dobro poznavati propise navedene u programu za polaganje ispita. Pored toga bitno je slusati kontinuirano ispite, vise puta, jer se dosta toga razjasni na ispitima a naročito svaki kandidat sebi napravi metodologiju odnosno način spremanja ispita jer je program preopširan a na ispitima ( također i na seminaru ) se najbolje moze uvidjeti kako članovi komisije ispitivaju, koje oblasti vise a koje manje,na što stavlja akcenat itd.. To je naročito bitno za kandidate koji ne dolaze sa suda ili advokatskih kancelarija, koji nemaju praktičnih iskustava. Znači, propisi, materijal sa seminara i otprilike 5 do 10 slusanja spita. .

Na državnom nivou je lakše položiti ispit, ali ukoliko zelis steci vise znanja i ako ti ne predstavlja problem malo vise utrosenog vremena ( i zivaca :-D ) odluci se za komisiju pri min. pravde FBiH. Samo nemoj razmisljati da polazes u rs-u jer su tamo dvije razlicite komisije ( profesori/sudije ) koje potpuno imaju razlicit pristup ispitu ( logicno :-D ), tako da iz rs-a masovno dolaze i polazu u fbih.

Toliko, nadam se da sam pomogao... :)
pravnicAM

#277 Re: Pravosudni ispit

Post by pravnicAM »

skodilak wrote:
pravnicAM wrote::D izvinjavam se nestrpljivim kolegama :D
eto literatura ide
kad se sretnemo na ispitu castite kafom ;)
pozdrav svima

Hvala i sretno...pozz :)
:thumbup: :thumbup: pozzzz
pravnicAM

#278 Re: Pravosudni ispit

Post by pravnicAM »

condy wrote:
xena 036 wrote:Ćao... može li pomoć?
Ubrzo bih trebala početi spremati pravosudni, ali ne znam za koji nivo da se odlučim? Državni ili Federalni? Kakva su vaša iskustva, na kojem ste vi polagali?
Ja sam polozio pred federalnom komisiom i mogu ti prenijeti iskustva polaganja na nivou FBiH.

Komisiju za polaganje cine vecinom sudije Vrhovnog suda, Suda BiH, Ustavnog suda. Ispit s obzirom, da su u pitanju iskusne sudije ima akcenat na praktičnim pitanjima. Potrebno je dobro poznavati propise navedene u programu za polaganje ispita. Pored toga bitno je slusati kontinuirano ispite, vise puta, jer se dosta toga razjasni na ispitima a naročito svaki kandidat sebi napravi metodologiju odnosno način spremanja ispita jer je program preopširan a na ispitima ( također i na seminaru ) se najbolje moze uvidjeti kako članovi komisije ispitivaju, koje oblasti vise a koje manje,na što stavlja akcenat itd.. To je naročito bitno za kandidate koji ne dolaze sa suda ili advokatskih kancelarija, koji nemaju praktičnih iskustava. Znači, propisi, materijal sa seminara i otprilike 5 do 10 slusanja spita. .

Na državnom nivou je lakše položiti ispit, ali ukoliko zelis steci vise znanja i ako ti ne predstavlja problem malo vise utrosenog vremena ( i zivaca :-D ) odluci se za komisiju pri min. pravde FBiH. Samo nemoj razmisljati da polazes u rs-u jer su tamo dvije razlicite komisije ( profesori/sudije ) koje potpuno imaju razlicit pristup ispitu ( logicno :-D ), tako da iz rs-a masovno dolaze i polazu u fbih.

Toliko, nadam se da sam pomogao... :)
kolega hvala sto si razmijenio svoje iskustvo sa ispita, svaka informacija je dobro dosla :thumbup:
Miki123

#279 Re: Pravosudni ispit

Post by Miki123 »

Mene uništi.. trebam uskoro polagat, slijedeći mjesec :(
Utokkha

#280 Re: Pravosudni ispit

Post by Utokkha »

Nije vezano za moju branšu, pa ne zamjerite što nisam vrtio ove stranice unazad. Samo me ovo zanima. Da li su današnji stariji advokati "polagali" ili polagali pravosudni ispit? Onako iskreno, ali bez previše komentara da ne bi tema otišla u drugi smjer.
Sretno svima na polaganju!
Miki123

#281 Re: Pravosudni ispit

Post by Miki123 »

Utokkha wrote:Nije vezano za moju branšu, pa ne zamjerite što nisam vrtio ove stranice unazad. Samo me ovo zanima. Da li su današnji stariji advokati "polagali" ili polagali pravosudni ispit? Onako iskreno, ali bez previše komentara da ne bi tema otišla u drugi smjer.
Sretno svima na polaganju!
Ne kontam. Ne da su polagali nego je ovaj sad pravosudni ispit bio presmiješan za taj. Čini mi se do početka sedamdesetih da se polagalo samo u zagrebu i beogradu.
JThomas

#282 Re: Pravosudni ispit

Post by JThomas »

ja sam isto čuo, da je bio bruku teži nego sad.
ninaalfa

#283 Re: Pravosudni ispit

Post by ninaalfa »

Hvala vam mnogo za literaturu!!!!
Poseban pozz pravnici AM zbog kolegijalnosti.
cao
P.Starck

#284 Re: Pravosudni ispit

Post by P.Starck »

Pozdravi,
ako može literatura, hvala!
mail: [email protected]
maxim2000

#285 Re: Pravosudni ispit

Post by maxim2000 »

Pozdrav ako moze i meni literatura

[email protected]

Hvala
pravnicAM

#286 Re: Pravosudni ispit

Post by pravnicAM »

ninaalfa wrote:Hvala vam mnogo za literaturu!!!!
Poseban pozz pravnici AM zbog kolegijalnosti.
cao
hvala Nina :-)
pravnicAM

#287 Re: Pravosudni ispit

Post by pravnicAM »

bilo bi dobro da administratorima posaljem materijale za pravosudni ispit,pa da dalje vrsite transakcije osim mene :skoljka:
biscankabl

#288 Re: Pravosudni ispit

Post by biscankabl »

hvala svima (skoro :P) na motivaciji da se napokon pokrenem s mrtve tacke kad je u pitanju spremanje ispita, a za literaturu se lako snaci ;)
pravnicAM

#289 Re: Pravosudni ispit

Post by pravnicAM »

P.Starck wrote:Pozdravi,
ako može literatura, hvala!
mail: [email protected]
literatura je proslijeđena :arrow:
pravnicAM

#290 Re: Pravosudni ispit

Post by pravnicAM »

maxim2000 wrote:Pozdrav ako moze i meni literatura

[email protected]

Hvala
a sto nebi moglo :D proslijeđeno je , sretno
burner

#291 Re: Pravosudni ispit

Post by burner »

Pozdrav

Moze li i meni literatura [email protected]

Unaprijed hvala :)
Haydi

#292 Re: Pravosudni ispit

Post by Haydi »

Polozila!!!!!!!!!!!! :thumbup: Na drzavnom nivou, kad se malo odmorim prenijet cu vam utiske...
pravnicAM

#293 Re: Pravosudni ispit

Post by pravnicAM »

Haydi wrote:Polozila!!!!!!!!!!!! :thumbup: Na drzavnom nivou, kad se malo odmorim prenijet cu vam utiske...
kolegice cestitam :thumbup: :thumbup: :thumbup:
pravnicAM

#294 Re: Pravosudni ispit

Post by pravnicAM »

burner wrote:Pozdrav

Moze li i meni literatura [email protected]

Unaprijed hvala :)
bit će proslijeđeno ;-)
Haydi

#295 Re: Pravosudni ispit

Post by Haydi »

pravnicAM wrote:
Haydi wrote:Polozila!!!!!!!!!!!! :thumbup: Na drzavnom nivou, kad se malo odmorim prenijet cu vam utiske...
Hvala, dio uspjeha pripisujem i tebi jer sam pocetnu literaturu dobila od tebe i evo kada je to sve iza mene jos jednom ti se zahvaljujem i zelim ti svu srecu i uspjeh...Ako sad ja tebi mogu kako pomoci javi se... ;-), a ako te put nanese u Sarajevo, opet se javi , mozemo i kafu popiti...
robbybih

#296 Re: Pravosudni ispit

Post by robbybih »

Hvala na poslatim materijalima :D

R.
pravnicAM

#297 Re: Pravosudni ispit

Post by pravnicAM »

Haydi wrote:
pravnicAM wrote:
Hvala, dio uspjeha pripisujem i tebi jer sam pocetnu literaturu dobila od tebe i evo kada je to sve iza mene jos jednom ti se zahvaljujem i zelim ti svu srecu i uspjeh...Ako sad ja tebi mogu kako pomoci javi se... ;-), a ako te put nanese u Sarajevo, opet se javi , mozemo i kafu popiti...
:thumbup:
javim se obavezno
batke

#298 Re: Pravosudni ispit

Post by batke »

pravnicAM
Ako može literatura na email :sbatke@ teol.net
suncokret_1984

#299 Re: Pravosudni ispit

Post by suncokret_1984 »

pozdrav svima!!
cestitke onima koji su polozili :thumbup: a koji tek treba da polazu-puno srece :wink:
ako moze samo jedno pitanje, pa ako ko zna da mi odgovori..
cula sam da na drzavnom nivu ako dolazis iz federacije ne pitaju RS i BD, znate li da li je to tacno?
Haydi

#300 Re: Pravosudni ispit

Post by Haydi »

U Programu pravosudnog ispita na nivou BiH stoji sljedeca
"Napomena: U dijelu koji se odnosi na gradivo i pravne izvore na nivou entiteta ispitivač je dužan prilagoditi
pitanja propisima koji su važeći na teritoriji s koje dolazi kandidat ili gdje je obavio praksu, kao uvjet za
polaganje pravosudnog ispita."

Dakle, ispitivac prilagodjava pitanja propisima koji su važeći na teritoriji iz koje dolazi kandidat, ali isto tako kandidat moze da se opredjelii, odnosno to odakle dolazite ne znaci da ne mozete polagati iz propisa drugog entiteta ili BD.
Kada je u pitanju Ustavno pravo , po samoj prirodi ovog predmeta, treba proci sve, zbog poznavanja ustavnog uredjenja drzave u kojoj zivimo, a i nema tu nekih vecih razlika u konstituisanju organa vlasti, niti u zakonskim rjesenjima. Konacno, ako postoje razlike trebamo znati koje su.
U svakom slucaju, predlazem svima da odslusaju bar nekoliko ispita...tako se, izmedju ostalog, sazna koja su to najcesca pitanja, kako su kandidati obradili presude, kako se presude ocjenjuju od strane ispitivaca iz gradjanskog i krivicnog prava ( a prvi dio pitanja iz ova dva predmeta je pod obavezno iz oblasti iz koje ste imali presudu). Dobro je da znate i to da prilikom izrade pismenog djela ispita mozete koristiti sve ono za sto mislite da vam moze pomoci u izradi presude (propisi, literatura, urneci presuda i sl.).
Lijep pozdrav i SRETNO!!!
Post Reply