da li vas je strah od smrti?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
hadzinicasa

#276 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by hadzinicasa »

ja nikako ne mogu da se odlučim koji mi je zgodniji. mislim toliko su različiti!
Obskurni

#277 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by Obskurni »

Ovo sa vodom se smatra ozbiljnim ?
:lol:
Last edited by Obskurni on 01/02/2012 11:28, edited 1 time in total.
Landa

#278 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by Landa »

Koliko god brutalno zvučalo upitno je ko je čovječanstvu više koristi donio Einstein ili Hitler. Nisam siguran da je lako utvrditi ko je dobar a ko loš. Ko je svjetlost a ko tama. Znam samo da smo mi "Prosječni" logistika za ove "Najgore" i ove "Najbolje".
:shock:
talić

#279 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by talić »

Landa wrote:
Koliko god brutalno zvučalo upitno je ko je čovječanstvu više koristi donio Einstein ili Hitler. Nisam siguran da je lako utvrditi ko je dobar a ko loš. Ko je svjetlost a ko tama. Znam samo da smo mi "Prosječni" logistika za ove "Najgore" i ove "Najbolje".
:shock:
Da,.... upitno je da li bi bez vojne industrije i ratova danas imali TV, mobilnu telefoniju, satelite, silne uređaje koje koristi medicina,....... Hitler je u vrijeme svjetske ekonomske krize pokrenuo strojeve i razvoj tehnologije i uz svo zlo koje je napravio ne treba zaboraviti da je to bio zamajac koji je pomogao da se u 50 godina postigne tehnološki razvoj za kakav bi nam bez vojne industrije trebalo bar 200 godina.
NIN

#280 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by NIN »

Diwan wrote:
HAVANA wrote:Image
Ništa jarane nije isto.

Nemoj misliti da su krv, dnk, kosti, koža, organi i njihov kvalitet i sl. Itd isti kod nekog okorjelog ubice, zulumčara i sl i kod nekoga tko je plemenit, dobar i slicno.

U Kur'anu se kaže da če čovjekovi dijelovi tijela svjedočiti protiv čovjeka za ono što je radio, dobro ili loše. Nemoj misliti da je dobro i zlo isto, kao i svjetlost i tama. Tako isto ni naša tijela nisu ista.

Čak i sa naučnog stanovišta se takve stvari danas mogu dokazati i pokazati .... da postoji razlika

Nemoj misliti da su dnk, koža ili nešto drugo isti kod nekoga ko je gay, ili ko čini blud i onoga tko to nije i tko to ne radi.
@Diwan, jedno pitanje:

Zamisli jednog ocajnog momka koji zivi u jednoj rasturenoj zemlji, bez ikakve nade u svoju buducnost, zivotari na samim marginama nefunkcionalnog drustva koji se jednog dana odluci da se raznese bombom, pritom vjerujuci da tim cinom cini dobro svom narodu i, sto je najvaznije, svom bogu. Dakle, kakvo je tvoje misljenje o bombasima samoubicama koji se raznose po Bliskom istoku, i dalje, zarad visih ciljeva? Mozes li njega nekako svrstati u svoj okvir vrijednosti?
Diwan

#281 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by Diwan »

NIN wrote:
Diwan wrote:
HAVANA wrote:Image
Ništa jarane nije isto.

Nemoj misliti da su krv, dnk, kosti, koža, organi i njihov kvalitet i sl. Itd isti kod nekog okorjelog ubice, zulumčara i sl i kod nekoga tko je plemenit, dobar i slicno.

U Kur'anu se kaže da če čovjekovi dijelovi tijela svjedočiti protiv čovjeka za ono što je radio, dobro ili loše. Nemoj misliti da je dobro i zlo isto, kao i svjetlost i tama. Tako isto ni naša tijela nisu ista.

Čak i sa naučnog stanovišta se takve stvari danas mogu dokazati i pokazati .... da postoji razlika

Nemoj misliti da su dnk, koža ili nešto drugo isti kod nekoga ko je gay, ili ko čini blud i onoga tko to nije i tko to ne radi.

@Diwan, jedno pitanje:

Zamisli jednog ocajnog momka koji zivi u jednoj rasturenoj zemlji, bez ikakve nade u svoju buducnost, zivotari na samim marginama nefunkcionalnog drustva koji se jednog dana odluci da se raznese bombom, pritom vjerujuci da tim cinom cini dobro svom narodu i, sto je najvaznije, svom bogu. Dakle, kakvo je tvoje misljenje o bombasima samoubicama koji se raznose po Bliskom istoku, i dalje, zarad visih ciljeva? Mozes li njega nekako svrstati u svoj okvir vrijednosti?
Što se mene tiće, uopšte ne razmišljam o tim ljudima koje si naveo, niti percipiram vjeru na taj način, niti se time bavim. To je moj odgovor.

Pitanje je šta ili ko stoji iza svega toga ako iza toga ne stoji vjera, a ne stoji.

Lično mislim da je tu posrijedi jedna veća igra iza kulisa pod prizmom tkz. dzihada.

I ti si sam upao u zamku povezivanja vjere i govora o vjeri sa tim ljudima.
ljubav_aha

#282 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by ljubav_aha »

talić wrote:
Da,.... upitno je da li bi bez vojne industrije i ratova danas imali TV, mobilnu telefoniju, satelite, silne uređaje koje koristi medicina,....... Hitler je u vrijeme svjetske ekonomske krize pokrenuo strojeve i razvoj tehnologije i uz svo zlo koje je napravio ne treba zaboraviti da je to bio zamajac koji je pomogao da se u 50 godina postigne tehnološki razvoj za kakav bi nam bez vojne industrije trebalo bar 200 godina.
pa nije Hitler bio naucnik :D :lol: u Indiji,Kini, su potojala oktrica,koja nisu vidjela suncevu svjetlost jer je Zapada imao novac,to si zaboravio :D Hitler je korisito britnanske avione,britanci su geniji :D

nije tacno da je Hitler iskljucivo ubrazo razvoj vojne industrije,ap ti nemas pojma o istoriji razvoja tehnologije prije,tokom zivota Hitlera, i nakon Hitlera :D :lol:
Obskurni

#283 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by Obskurni »

Diwane, mislim da si pogrešno shvatio NIN-ovo pitanje.
Kako se uklapa taj covjek sa tvojim sistemom vrijednosti. Krv, dnk i te price.
Usput, ono oko vode je cista znanstvena fantastika.
Diwan

#284 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by Diwan »

Obskurni wrote:Diwane, mislim da si pogrešno shvatio NIN-ovo pitanje.
Kako se uklapa taj covjek sa tvojim sistemom vrijednosti. Krv, dnk i te price.
Usput, ono oko vode je cista znanstvena fantastika.

Pa to pitanje treba postaviti onima koji 'proizvode' i regrutuju te ljude i kojima trebaju ti ljudi.
Hint: Cia, Mossad, cionizam ....

A što se tiće vode ... kažu da je 70-80 % čovjeka voda ...

Proguglaj na ime Masaru Emoto – moze se naci na netu i pdf od njega sa prevodom
Obskurni

#285 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by Obskurni »

A da nije onda ipak stvar mentalnog sklopa i vanjskih utjecaja a ne krvi ?
Sto se tice tvog "naucnika"
Emoto's ideas appeared in the popular documentary "What the Bleep Do We Know!?". Like that film, Emoto's work is widely considered pseudoscience by professionals, and he is criticized for going directly to the public with misleading claims that violate basic physics, based on methods that fail to properly investigate the truth of the claims
I evo kako citam sad prodaje ljekovitu vodu modeliranom pozitivnim emocijama.
Legitimno nema šta.
ellec

#286 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by ellec »

Diwan wrote:Ima jedan sjajan ruski dokumentarac, sto bi rekli 'must watch', o tajni vode.

Ima indirektne veze a ovim sto govorim, u smislu da nista nije 'onako'.

Ovaj dokumentarac je za uvodenje u školski program, po svom značaju i poruci

http://www.youtube.com/watch?v=lroeEc7dvqU
Must watch za neuke mase jer bajka o klasterisanoj vodi spada u pseudonauku:

http://bs.wikipedia.org/wiki/Pseudonauk ... seudonauke
talić

#287 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by talić »

ljubav_aha wrote:
talić wrote:
pa nije Hitler bio naucnik :D :lol: u Indiji,Kini, su potojala oktrica,koja nisu vidjela suncevu svjetlost jer je Zapada imao novac,to si zaboravio :D Hitler je korisito britnanske avione,britanci su geniji :D

nije tacno da je Hitler iskljucivo ubrazo razvoj vojne industrije,ap ti nemas pojma o istoriji razvoja tehnologije prije,tokom zivota Hitlera, i nakon Hitlera :D :lol:
Eto ja nemam pojma a ti imaš. Ne kontaš uopšte što govorim. Govorim da postoje jing i jang i da jedan bez drugog nemaju značaja i da je često teško i odrediti šta je jing a šta jang. Dakle Hitler je pokrenuo mašineriju a ko je što napravio pred rat, u vrijeme rata i poslije rata to i nije bitno. Ako ne znaš pred kraj rata su napravili nevidljivi avion Horten 229 koji je letio za to vrijeme nepojmljivom brzinom od 1000 kmh poređenja radi ameri su tek 30 godina poslije napravili prvi nevidljivi avion. Misliš da bi VW , mercedes, BMV, siemens,... bili to što jesu danas da nije bilo III Reich-a. Želio sam da naglasim da se ne može vršiti samo podjela na dobro i loše jer postoji i ona izreka: " Nikad se ne zna za što je to dobro".
ljubav_aha

#288 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by ljubav_aha »

talić wrote:
ljubav_aha wrote:

Eto ja nemam pojma a ti imaš. Ne kontaš uopšte što govorim. Govorim da postoje jing i jang i da jedan bez drugog nemaju značaja i da je često teško i odrediti šta je jing a šta jang. Dakle Hitler je pokrenuo mašineriju a ko je što napravio pred rat, u vrijeme rata i poslije rata to i nije bitno. Ako ne znaš pred kraj rata su napravili nevidljivi avion Horten 229 koji je letio za to vrijeme nepojmljivom brzinom od 1000 kmh poređenja radi ameri su tek 30 godina poslije napravili prvi nevidljivi avion. Misliš da bi VW , mercedes, BMV, siemens,... bili to što jesu danas da nije bilo III Reich-a. Želio sam da naglasim da se ne može vršiti samo podjela na dobro i loše jer postoji i ona izreka: " Nikad se ne zna za što je to dobro".
za Horten229 je bilo suvise kasno :D ali je Hitler ipak koristio i imao poseban interes za britanske avione :D :-D

britanci su ve '41 imali eksperimentalni avion :D hitlerov eksperimantalac je bio u zavrsnoj fazi '45 :D
NIN

#289 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by NIN »

Diwan wrote:
NIN wrote: @Diwan, jedno pitanje:

Što se mene tiće, uopšte ne razmišljam o tim ljudima koje si naveo, niti percipiram vjeru na taj način, niti se time bavim. To je moj odgovor.
Pitanje je šta ili ko stoji iza svega toga ako iza toga ne stoji vjera, a ne stoji.
Lično mislim da je tu posrijedi jedna veća igra iza kulisa pod prizmom tkz. dzihada.
Aha, znaci ne razmisljas o ovim ljudima. Onda, zasto bi uopste razmisljao i o ratnim i inim zlocincima iza resetaka, pljackasima, ubicama i, recimo, homoseksualcima? Sta i ko to stoji iza njihovih djela i nedjela? Po potpuno istoj logici se namecu ova i slicna pitanja jer, ako iza bombasa samoubice stoji splet okolnosti, regrutovanje, ispiranje onda i iza jednog pljackasa, silovatelja i ubice takodjer stoji splet okolnosti koji ga je naveo da ucini to sto cini. Dakle, nisam potegao vjeru, kao sto se i vidi iz mog posta ako ga pazljivije procitas, nego postavljam primjer cisto sa drustvenog aspekta.

Ono sto me zanima, a volio bih da mi ti das odgovor jer vidim da koketiras sa bioloskim determinizmom kada ti zatreba, gdje dakle vidis bombasa samoubicu u svojoj hijerarhiji dobra i zla? Da li je on drugaciji od jednog hudnika koji gleda samo svoja posla i nikoga ne dira, naravno, mislim bioloski?
Spartakus

#290 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by Spartakus »

[/quote]

nije tacno da je Hitler iskljucivo ubrazo razvoj vojne industrije,ap ti nemas pojma o istoriji razvoja tehnologije prije,tokom zivota Hitlera, i nakon Hitlera :D :lol:[/quote]

Zanimljivo!? Ne mogu da se ne ukljucim!
Hitler nije bio naucnik ali je znao sta hoce, koji ljudi mu trebaju (strucnjaci ili ti ga naucnici),u koje grane privrede ulagati, itd.! Da si malo vise pratila istoriju ( kao sto se drugima podsmjevas) saznala bi da je Njemacka u peridou pred II svjatski rat bila toliko tehnoloski napredna za taj period, da je to na nivou SF romana! Mozda bi cak trebalo da se uporedi sa Inkama, Majama ili drugim naprednim civilzacijama koje su nestale!
Zaboravljas da je njemacka bila iscrpljena od I svjetskog rata, zaboravljas kako su se vrlo brzo, da ne kazem preko noci digli iz pepela, ojacali svoju privredu i poceli sa proizvodnjom oruzja koje je u tom periodu bilo daleko ispred njihovih protivnika! Proizvodnja i razvoj nikad ne moze ici samo u jednom smijeru, moras ulagati u sve grane privrede da bi mogao proporcionalno napredovati!
Zanima me koji je to britanski avion koji je isao na mlazni pogon a britanci su ga imali prije svaba???
Moze li bilo kakav detalj?
Kad vec spominjes HO 229, procitaj na wikipediji kad se pocelo istrazivati i razvijati u prototip HO 229!!! 1945 godine njemci su imali taj avion gotov, ne kao experimentalni vec za masovnu proizvodnju!
Takodje procitaj malo i o Me 163 A i Messerschmitt Me 163!!! Malo vise se udubi u "problematiku" industrije njemacke tokom I i II svjetskog rata! Takodje procitaj koje sve automobilske firme su nastale nakon pada njemacke, tj. koje tvornice su do posljednjeg sarafa bile iznesene iz drzave i na osonvu njih nastale nove auto industrije! Procitaj ko je zaista izmislio kalasnjikov i kada ga je napravio...
Da ti malo pomognem http://en.wikipedia.org/wiki/StG_44
Porazavajuce je da drugome govoris o istoriji a sama nemas niti jedan konkretan zakljucak ili detalj!
aufiderzen
Diwan

#291 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by Diwan »

NIN wrote:
Diwan wrote:
NIN wrote: @Diwan, jedno pitanje:

Aha, znaci ne razmisljas o ovim ljudima. Onda, zasto bi uopste razmisljao i o ratnim i inim zlocincima iza resetaka, pljackasima, ubicama i, recimo, homoseksualcima? Sta i ko to stoji iza njihovih djela i nedjela? Po potpuno istoj logici se namecu ova i slicna pitanja jer, ako iza bombasa samoubice stoji splet okolnosti, regrutovanje, ispiranje onda i iza jednog pljackasa, silovatelja i ubice takodjer stoji splet okolnosti koji ga je naveo da ucini to sto cini. Dakle, nisam potegao vjeru, kao sto se i vidi iz mog posta ako ga pazljivije procitas, nego postavljam primjer cisto sa drustvenog aspekta.

Ono sto me zanima, a volio bih da mi ti das odgovor jer vidim da koketiras sa bioloskim determinizmom kada ti zatreba, gdje dakle vidis bombasa samoubicu u svojoj hijerarhiji dobra i zla? Da li je on drugaciji od jednog hudnika koji gleda samo svoja posla i nikoga ne dira, naravno, mislim bioloski?
Ne znam o čemu pričaš, ali znam da su samoubistva i ubistva nedužnih smatraju grijehom i da jesu grijeh i da ljudi koji ajde da kažem praktikuju vjeru, nemaju veze sa tim jer to nije dio vjere, e sad druga je stvar sto ti to ili vec bilo ko drugi, zelis da podvuces i proturis kao tako.

Ako neko obuče dres na kojem piše Messi i istrči na teren, to ga sigurno ne čini Messijem.
Mr. Brightside

#292 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by Mr. Brightside »

Diwan wrote: Ne znam o čemu pričaš
da te podsjetim:
Diwan wrote: Nemoj misliti da su dnk, koža ili nešto drugo isti kod nekoga ko je gay, ili ko čini blud i onoga tko to nije i tko to ne radi.
Diwan

#293 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by Diwan »

Ljudi misle da je sve 'onako', da je grijeh 'onako', da je dobro 'onako', da je život 'onako', itd i da sve nema veću i važniju svrhu, i da se sve što radimo i činimo ne odražava na nas i naš život. Dobro i zlo nisu isto, svjetlost i tama nisu isto, istina i laž nisu isto, pravda i nepravda nisu isto, zabluda i pravi put niu isto, itd itd.

Sunce sija i daje svjetlost, vjerovali mi u to ili ne, ili kao što kaže jedna istočnjačka mudrost, 'Kada dođe proljeće, niko ništa ne radi, a trava raste sama od sebe.
Diwan

#294 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by Diwan »

Mr. Brightside wrote:
Diwan wrote: Ne znam o čemu pričaš
da te podsjetim:
Diwan wrote: Nemoj misliti da su dnk, koža ili nešto drugo isti kod nekoga ko je gay, ili ko čini blud i onoga tko to nije i tko to ne radi.

jeste, samo što su ljudi otišli sa teme ...
Obskurni

#295 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by Obskurni »

Procitaj opet šta su te pitali i na šta ocekuju da im daš odgovor.
Diwan

#296 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by Diwan »

Obskurni wrote:A da nije onda ipak stvar mentalnog sklopa i vanjskih utjecaja a ne krvi ?
Emoto's ideas appeared in the popular documentary "What the Bleep Do We Know!?". Like that film, Emoto's work is widely considered pseudoscience by professionals, and he is criticized for going directly to the public with misleading claims that violate basic physics, based on methods that fail to properly investigate the truth of the claims
Legitimno nema šta.
šta fali ako prodaje, - to je isto ako bi rekao - onaj tamo prodaje lijek za rak ili sta vec. Uzmi ti puni flase vode pozitivnim emocijama pa ih dijeli dzabe ...

Ti ne moraš vjerovati u tu stvar oko vode, ali to ne znaći da si u pravu. Ti si samo izabrao da to nije istina i našao si 'potvrdu' o tome u vidu tog teksta kojeg si postavio. Uzgred, tko je 'autoritet' koji opovrgava Emota?
Diwan

#297 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by Diwan »

Obskurni wrote:Procitaj opet šta su te pitali i na šta ocekuju da im daš odgovor.
ja cijelo vrijeme dajem odgovore ...
ljubav_aha

#298 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by ljubav_aha »

Spartakus wrote:
Hitler nije bio naucnik ali je znao sta hoce, koji ljudi mu trebaju (strucnjaci ili ti ga naucnici),u koje grane privrede ulagati, itd.! Da si malo vise pratila istoriju ( kao sto se drugima podsmjevas) saznala bi da je Njemacka u peridou pred II svjatski rat bila toliko tehnoloski napredna za taj period, da je to na nivou SF romana! Mozda bi cak trebalo da se uporedi sa Inkama, Majama ili drugim naprednim civilzacijama koje su nestale!
Zaboravljas da je njemacka bila iscrpljena od I svjetskog rata, zaboravljas kako su se vrlo brzo, da ne kazem preko noci digli iz pepela, ojacali svoju privredu i poceli sa proizvodnjom oruzja koje je u tom periodu bilo daleko ispred njihovih protivnika! Proizvodnja i razvoj nikad ne moze ici samo u jednom smijeru, moras ulagati u sve grane privrede da bi mogao proporcionalno napredovati!
Zanima me koji je to britanski avion koji je isao na mlazni pogon a britanci su ga imali prije svaba???
Kad vec spominjes HO 229, procitaj na wikipediji kad se pocelo istrazivati i razvijati u prototip HO 229!!! 1945 godine njemci su imali taj avion gotov, ne kao experimentalni vec za masovnu proizvodnju!
Takodje procitaj malo i o Me 163 A i Messerschmitt Me 163!!! Malo vise se udubi u "problematiku" industrije njemacke tokom I i II svjetskog rata! Takodje procitaj koje sve automobilske firme su nastale nakon pada njemacke, tj. koje tvornice su do posljednjeg sarafa bile iznesene iz drzave i na osonvu njih nastale nove auto industrije! Procitaj ko je zaista izmislio kalasnjikov i kada ga je napravio...
Porazavajuce je da drugome govoris o istoriji a sama nemas niti jedan konkretan zakljucak ili detalj!
aufiderzen

zelis reci,britanci nisu imali jet engine :D ne treba meni wikipedia, hvala :-D

prva osoba PIONIR,koja je odlicno doprinjela razvoju avijacije je takodjer britanac,kad nadjes odgovor,javi se :-D
Spartakus

#299 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by Spartakus »

ljubav_aha wrote:
Spartakus wrote:
aufiderzen

zelis reci,britanci nisu imali jet engine :D ne treba meni wikipedia, hvala :-D

prva osoba PIONIR,koja je odlicno doprinjela razvoju avijacije je takodjer britanac,kad nadjes odgovor,javi se :-D
Doimas se kao osoba koja u trenutku potrazi nesto na internetu i iz toga pravi zakljucke ( da ne kazem pravi se pametna)! Ne vidim da si u bilo kojem slucaju iznjela bilo kakav konkretan argument ili dokaz! Kad nemas konkretan odogovor zapocinjes pitanjem!??? Od danas da sjedis samo pred tv-om i gledas history c. discavery i ostale kanale tog tipa opet ne bi imala konkretan odgovor ni za par godina!
Za razliku od tebe, I i II svjetski rat pomno studiram i analiziram vec nekih 25 godina!
Sudeci po tvojim smajlicima iza svake druge rijeci kao i nacinu konverzacije, imam utisak da se ispred tvog monitora nalazi neka djevojcica od 16 godina! :lol:
Obskurni

#300 Re: da li vas je strah od smrti?

Post by Obskurni »

Diwan wrote:
Obskurni wrote:A da nije onda ipak stvar mentalnog sklopa i vanjskih utjecaja a ne krvi ?
Legitimno nema šta.
šta fali ako prodaje, - to je isto ako bi rekao - onaj tamo prodaje lijek za rak ili sta vec. Uzmi ti puni flase vode pozitivnim emocijama pa ih dijeli dzabe ...

Ti ne moraš vjerovati u tu stvar oko vode, ali to ne znaći da si u pravu. Ti si samo izabrao da to nije istina i našao si 'potvrdu' o tome u vidu tog teksta kojeg si postavio. Uzgred, tko je 'autoritet' koji opovrgava Emota?
O logiko crna :D
Ti si onda isto tako mozes vjerovati u to ali ne mora znaciti da si u pravu.
Ima veze sa naukom i zdravim razumom a ?
Sve je to simpaticna pricica divno upakovana ali to je bauk.
http://en.wikipedia.org/wiki/Masaru_Emoto#Criticism
Evo, ako te zanima naravno. Kao da gledam da neces ni procitati i da ces samo reci nešto deseto.
Locked