http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/ ... #komentari
Još se nisam poradjala gore, ali moje iskustvo na GAK-u me tjera da nikad više ne odem gore i vjerovatno i neću.
Radila sam neke testove gore i kao prvo kad sam ušla u čekaonicu, bilo je oko dvadesetak žena, a s njima i muževi. U toj čekaoni ima kabina u kojoj se svi presvlaće, a niko ti kad se narućuješ ne kaže da poneseš suknju, a ako je nemaš možeš da obućeš suknju koju je nosilo jo 500 žena prije vas.
Eh sad ulazak kod doktora, koji me sa cigaretom u rukama pita šta tebi fali?
kad sam mu objasnila šta trebam da radim, krenuo je da me pregleda bez rukavica, na šta sam se ja pokupila i otišla. Mene ta zgrada više neće vidjeti dok se uslovi i kontrole dobro ne poboljšaju!
Slazem se s većinom koja tvrdi da su uslovi na GAK-u katastrofalni, osoblje neljubazno, higijena nikakva. Ma kako se to nekima činilo nevjerovatno i sama sam ležala na krvavom krevetu satima, beba mi je plakala pored mene, meni je bilo loše, a ni jedna sestra se ni pomakla da vidi šta se to dešava. Mito i korupcija caruju, pa ako ste bili pametni i " platili" porod i ljekaru i babici i glavnoj sestri, možete očekivati i "malo bolji" tretman, ako ne, onda se pripremite na pravo mučenje. Ja sam se lično uvjerila u oboje, moja dva poroda su bila potpuno drugačija. Prvu bebu sam rodila za 15 minuta, ljekar i babica su lično pozvali mog muža da dođe i vidi bebu( šta mislite zašto?), drugi porod nažalost nismo "platili ", pa sam se porađala 10 sati, bili smo u kritičnom stanju i beba i ja...horor.
To su traume koje teško prolaze, možda bih se odlučila i na treće dijete da situacija nije bila takva. Mogu se na GAK-u braniti koliko hoće, ali su uslovi katastrofalni.
Tačno je sve to što se priča o GAK-u. I sama sam imala grozno iskustvo sa njima. Zbog spontanog pobačaja sam zamalo dobila sepsu, a kreteni su me vraćali kući i rekli da se javim za 15 dana, a nisu čak ni evidentirali da sam pregledana - upućena iz hitne. Kad sam to rekla svom doktoru nije mogao vjerovati. I zato na GAK nikad više..........
Iskustva su razlicita, jedna prijateljica mi je bila prezadovoljna odnosom doktora i sestara prema njoj... cak se sama poradjala, kaze da su svi bili jako ljubazni i susretljivi prema njoj...Napominjem nije imala nikakvu vezu...
Dok opet druga prijateljica koja se isto nedavno porodila kaze da joj je bilo grozno, da se neka starija sestra derala cijelo vrijeme na nju, tersala joj sto sama ne moze hodati, cak joj je prigovorila sto je pala u nesvijest kad je "dosla sebi"...
To ti dodje ne kraju ono kakve si srece i ko ti se potrefi...
To je tuzno...
Porodila sam se na GAK-u, carskim rezom i to u 8 mjesecu trudnoce..beba se iscupala i sad je vec veliki djecak..kad pomislim na drugo, na cinjenicu sta cu tokom tih 9 velicanstvenih mjeseci morati proci..izgubim snagu i poboljsanje nataliteta ostavljam drugima..istina je da su kreveti uzasni, madrac je kupljen poslije II svjetskog rata, zokom ondasnje obnove zemlje, porodilje su utrpane u boksove, koji nemaju pregrada tako da je to samo "opticka" varka..ljekari i sestre su kako-koji, osmijeh ce te naci na licu cistacice koja se pojavljuje ne tako rijetko, ali je zato covjek koji fotografise i koji je sinonim za "pesinluk" stalno tu, medju boksovima da biljezi..ja sam samo pitala kako on, tako prljav, smrdljiv sa crnim ispod nokata ima pravo uci, a moj suprug ne..taj dan sutlijas mi je izostavljen na meniju uz naglasak da sam razmazena:))!!...Svaka porodilja samo treba imati nade da ce sve teci lahko i bez komlikacija, pa je boravak samim tim ugodjaj:))!
draga dunja, iskreno mi je zao zbog svega sto si prosla. mnoge moje prijateljice i sestra imaju slicna iskustva. toliko sam
zgrozena da ne mogu dalje...
svaki put nakon pregleda placuci idem prema skenderiji. bez informacija po koje sam dosla, sa psihickim i fizickim traumama...
jedan od bisera: "imas cistu..."
pitam ja njega gdje, i da mi poblize objasni, a on kaze "ne znam, ne vidim to".
oprema sa kojom rade je iz prahistorije, a da bi se pregledala na tamo nekom super modernom ultrazvuku koji, btw, vecina njih ne znaju koristiti, ne znam cija supruga trebas biti, ili sa kim trebas spavati / dati kovertu, ili sta vec...
ne daj boze pasti imsaka. monstrumi! ubjedljivo najneljubazniji i najnecovjecniji kadar na kosevu. paradoks
uvjeti na jedina dva mjesta gdje se žene danas u Sarajevu mogu porađati su više nego stravični...bila sam i na Koševu i u Vojnoj bolnici i teško je reći koja je gora...
svi loši uvjeti zbog neimaštine i nisu toliki problem (a priča o preosjetljivosti te pametnjakovićke Dizdarević je više nego smiješna, trebala bi ona svoje sestre pitati o preosjetljivosti i razlozima za istu!), najveći problem je upravo odnos sestara i ljekara, koji je u tolikoj mjeri neodgovoran, da bi trebao biti krivično gonjen i kažnjen...
da nisam potpuno nerelana, jer iz vlastitog iskustva ovo pišem, činjenica je da sam na Koševu srela i jednog divnog doktora, koji je i pored užasnih uvjeta u kojima radi, našao način da bude toliko ljudski ljubazan i pažljiv....
svi ostali, a srela sam ih mnogo u obje bolnice, bili su takvi da sam cijelo vrijeme strahovala za zdravlje mojih beba i odbrojavala minute da bježim kući prije nego im neko naudi...neki su samo vrebali novčanik, a drugi su bili drski unaprijed...
to da su uslovi katastrofa stoji i ako nemas koga poznatog ili nisi platim a ostaneš duze od 24h nek ti je bog na pomoci. ja sam imala srecu pa sam svoju doktoricu poznavala od ranija, a da nije tako bilo pitanj ja kadbi se oporavila. kodmene je porod trajao deset minuta i nista me nije boljelo dok me nisu poceli šivati doktor koji je to radio se vjerojatno ucio nameni,pa je bilo ovako kad je prvi put sašio kaze nevalja paraj pa ponovo i tako tri puta. tako da me vise nije strah poroda vec tog sivanja. i psto sam iskrvarila dva dana nisam mogla iz kreveta cim ustanem onesvjestimse. nakon dva dana kada je dosla moja doktorica tek sumi ukljucili infuziju i dali krv.toti je ako nemas ili nikog neznas umri. s bebu su odnjeli kat nize imala je zuticu i ja sam u takvom stanju svaka tri sata trebala da idem dole a iz kreveta nisam mogla.
Ja sam se porodila prije godinu dana carskim,tako da sam morala ostati 5 dana!!!Za tih pet dana mogu samo zakljuciti,da nisu svi neljubazni,da ima i divnih babica,sestri a dok.Sanjin Dekovic je tako divno stvorenje-prosto da ne povjerujes-pun razumjevanja,podrske.On je nesto najbolje sto se meni licno dogodilo!A sa druge strane imala sam nesrecu da me zakaci smjena ,tako odvratne sestre,koja mi je davala inekciju u stomak dok sam ja dojila dijete,kao zbog tebe da se vracam,koja mi je u onom divnom boksu razbila toplomjer na bebin krevetac i nije se ni okrenula!!!
Uzas...Imala sam dva poroda na carski rez...razmak izmedju poroda dvije godine.Kad sam trebala na drugi porod,DOTICNA dok. Nidzara mi je rekla da drugi podrod moze biti i prirodnim putem bez ikakvih problema.Tako je i ostalo....termin je prosao i kad sam otisla u bolnicu,nje nije bilo,ngo me je primio dok. Rovcanin i kad sam rekla da je prvi porod bio na carski,covjek me je upitao jesam li normalana i jesam li svjesna da jedan jaci napon...i moze popucati rana.Ujutru je odmah uslijedio carski rez....
Samo se pitam sta bi bilo da sam dobila trudove prije toga....
Sto se tice boravka u bolnici...bez komentara....drugi su vec dovoljno rekli