nacionalno mjesani brak

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Šeha

#276 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Šeha »

Ma slicno se dogodilo i mom drugu kad je trazio posao u drzavnoj sluzbi. Covjek je iz mjesanog braka i napisao "ostali" a cova sto ga je intervjuisao mu rekao da bi bilo pravo dobro za njegovu aplikaciju da napise Srbin pod nacionalnost. (kao iz "Gori vatra": "treba nam Srba" :D :D)

I tako postade moj drug Srbin, zbog posla. Najbolje je bilo sto je odmah poslije prvog dana uzeo odmor za pravoslavni bozic :D :D :D
JThomas

#277 Re: nacionalno mjesani brak

Post by JThomas »

jeste, ja sam lično doživio pozitivnu diskriminaciju pri zapošljavanju u državnoj službi, isključivo zato što imam "nemuslimansko" ime. nije mi pričao prijatelj od prijatelja. i samo zbog toga bi izvisio neko ko je imao više poena od mene. a također sam imao i jednu neformalnu ponudu za odličan posao u jednom ministarstvu - pod uslovom da se izjasnim kao hrvat (jer mi ime može biti i "srpsko" i "hrvatsko". i ti si našla ko zna odakle popovati kako diskriminacije pri zapošljavanju nema. a diskriminacija je ovdje način života, i u stvarnosti i u zakonima i u ustavu.

mislim, ti možeš slobodno vjerovati da ja ovo izmišljam, ili da te lično mrzim, ili šta već. ali poenta je samo jedna - ti nas s distance učiš i držiš nam predavanja kako je nama ovdje. i onda se čudiš kad se ljudi navale na tebe.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#278 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Latina »

Šeha wrote:Ma slicno se dogodilo i mom drugu kad je trazio posao u drzavnoj sluzbi. Covjek je iz mjesanog braka i napisao "ostali" a cova sto ga je intervjuisao mu rekao da bi bilo pravo dobro za njegovu aplikaciju da napise Srbin pod nacionalnost. (kao iz "Gori vatra": "treba nam Srba" :D :D)
:lol: :lol: :lol:

Kakav crnjak.
Latina

#279 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Latina »

JThomas wrote: mislim, ti možeš slobodno vjerovati da ja ovo izmišljam, ili da te lično mrzim, ili šta već. ali poenta je samo jedna - ti nas s distance učiš i držiš nam predavanja kako je nama ovdje. i onda se čudiš kad se ljudi navale na tebe.
Ne ucim te/vas, samo vas posmatram. :D Dugo. :D Pa reko' da napisem koju. :D ;-)
Banksy

#280 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Banksy »

Latina wrote:
"Bosna i Hercegovina je drzava gradjana Bosanaca i Hercegovaca..." Kako vam ovo zvuci ? Utopijski ?

Naravno da je iznad napisano utopija, jer to Vi gospodo necete ( dokaz su vam rezultati na izborima ) da se ne gadjamo vise ispraznom retorikom. Prema tome, nikoga ne trebate kriviti za posljedicne frustracije.
Image

Slomiše se ljudi pišući :D džaba.
JThomas

#281 Re: nacionalno mjesani brak

Post by JThomas »

ma posmatraj ti šta god ti ćejf, samo nemoj s visine I DALJINE držati prepotentne govore o tome kako je nama ovdje i ima li ovdje diskriminacije pri zapošljavanju. ja ti ispričao samo šta sam ja LIČNO doživio, a kad bi počeo o stvarima koje znam iz druge ruke, stao bi ti mozak.

i onda znajući sve to, pročitam ni manje ni više, nego kako gospođica tvrdi da diskriminacije pri zapošljavanju ovdje nema. i posprdne, arogantne komentare na račun onih koji tvrde da ima, koji daju argumente, pričaju priče, postaju članove zakona...to vrijeđa ljude, to je sprdanje s njihovom inteligencijom, kad ih ti ubjeđuješ da trebaju vjerovati tebi, a ne svojim očima i ušima. i onda naravno, kad te napadnu, ti to lijepo tumačiš ličnim animozitetom. k'o ti toliko značajna da neko prema tebi osjeća lični animozitet.
KREMEN

#282 Re: nacionalno mjesani brak

Post by KREMEN »

Pa svugdje ima diskriminacije, ako ne nacionalne onda ono tipa , prijatelji , rodjaci itd. to ima u citavom svijetu, pa sto ne bi bilo i u Bosni..
Sta bi vi odmah nirvanu u Bosni :D malo se salim :D
Latina

#283 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Latina »

JThomas wrote:ma posmatraj ti šta god ti ćejf, samo nemoj s visine I DALJINE držati prepotentne govore o tome kako je nama ovdje i ima li ovdje diskriminacije pri zapošljavanju. ja ti ispričao samo šta sam ja LIČNO doživio, a kad bi počeo o stvarima koje znam iz druge ruke, stao bi ti mozak.

i onda znajući sve to, pročitam ni manje ni više, nego kako gospođica tvrdi da diskriminacije pri zapošljavanju ovdje nema. i posprdne, arogantne komentare na račun onih koji tvrde da ima, koji daju argumente, pričaju priče, postaju članove zakona...to vrijeđa ljude, to je sprdanje s njihovom inteligencijom, kad ih ti ubjeđuješ da trebaju vjerovati tebi, a ne svojim očima i ušima. i onda naravno, kad te napadnu, ti to lijepo tumačiš ličnim animozitetom. k'o ti toliko značajna da neko prema tebi osjeća lični animozitet.
:roll:

Kad imas problem, ili ga pokusas rijesiti, ili ne radis nista ( trpis i nadas se da ce nestati ). A mozes o tome i na forumu, usput maltretirajuci okolo, bolje nego maltretirati nekoga u blizini. Pozdrav @KREMEN i @Banksy.
MufljuzMali

#284 Re: nacionalno mjesani brak

Post by MufljuzMali »

Latina wrote:
JThomas wrote:sad ću ja navesti primjer iz nulte ruke, kad sam JA, lično ja, bio favoriziran pri zapošljavanju u državnoj službi. konkurs bio za prijem u jednu državnu instituciju, nećemo reći koju, i prijavio se i ja. do rješenja konkursa našao drugi posao, nebitno skroz, ali nisam tamo otišao da radim...i dolazi mi rješenje da sam primljen. bio šesti na rang listi - a prima se četvero.

hajde pogodite zašto?
Ti rece da si iz mjesovitog braka, a ipak si dozivio pozitivnu diskriminaciju ?

Po mom misljenju Ustav sa "Srbima, Hrvatima i Bosnjacima" je katastrofalno rjesenje za BiH. Da bi se doslo do situacije jednakih mogucnosti potrebne su sustinske, a ne kozmetske promjene. Tipa "Bosna i Hercegovina je drzava gradjana Bosanaca i Hercegovaca..." Kako vam ovo zvuci ? Utopijski ?

Naravno da je iznad napisano utopija, jer to Vi gospodo necete ( dokaz su vam rezultati na izborima ) da se ne gadjamo vise ispraznom retorikom. Prema tome, nikoga ne trebate kriviti za posljedicne frustracije.

p.s. Pod "vi" podrazumijevam vecinu svih konfesija.
affirmative action i positive action o kojima ti pricas su prisutni svugdje u svijetu ali u vecini slucajeva se primjenjuje kad imas iste kandidate. meni licno se desilo da nisam dobio jedan posao jer nisam bio zensko. po struci, iskustvu etc smo bili poprilicno jednaki.
znaci AKO je moguce pozitivno diskriminiram, a kod nas je cista diskriminacija jer je sve ostalo nebitno. da je JThomas bio 100ti na listi a prvi iz svoje nacije, jos uvijek bi dobio posao. a to je kontraproduktivno jer na taj nacin posao rade nekvalifikovani ljudi a oni koji izvise su frustrirani.

ja samo ne kontam sta na primjer sprjecava bosnjake u sarajevu (srbe u BL itd) da se iznjasavaju kao srbi ili hrvati jer realno se lakse dobiva posao u drzavnoj sluzbi. nekom izjavom na komadu papira se ne izgubi identitet, kao sto niti jedan od mojih pasosa ne govori o tome kako se ja osjecam :P
JThomas

#285 Re: nacionalno mjesani brak

Post by JThomas »

makar ne držim od izvan bosne ljudima koji žive u bosni predavanje o bosanskoj stvarnosti i ubjeđujem ih da su njihova čula u krivu, a ja u pravu.

a onda se čudom čudim kako ne nailazim na baš najbolji prijem.
Latina

#286 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Latina »

JThomas wrote:makar ne držim od izvan bosne ljudima koji žive u bosni predavanje o bosanskoj stvarnosti i ubjeđujem ih da su njihova čula u krivu, a ja u pravu.

Osjecam se diskriminiranom. :roll:
Klodovik

#287 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Klodovik »

JThomas wrote:ma posmatraj ti šta god ti ćejf, samo nemoj s visine I DALJINE držati prepotentne govore o tome kako je nama ovdje i ima li ovdje diskriminacije pri zapošljavanju. ja ti ispričao samo šta sam ja LIČNO doživio, a kad bi počeo o stvarima koje znam iz druge ruke, stao bi ti mozak.

Dosta stvari koje su navedene na ovoj temi mogu se podvesti pod "affirmative action" ili "positive action", a primjera takve politike ima u više zemalja svijeta (iako je ona obično predmetom raznih kontroverzi).

On another note, prema vijestima koje se daju pročitati ovih dana iz Francuske, ispada da je sasvim lijepo biti sin predsjednika države.
Latina

#288 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Latina »

MufljuzMali wrote:
ja samo ne kontam sta na primjer sprjecava bosnjake u sarajevu (srbe u BL itd) da se iznjasavaju kao srbi ili hrvati jer realno se lakse dobiva posao u drzavnoj sluzbi. nekom izjavom na komadu papira se ne izgubi identitet, kao sto niti jedan od mojih pasosa ne govori o tome kako se ja osjecam :P
Pa...nacionalni ponos. :-) Ali to ce izazvati produzetak teme na jos 15 stranica. :-) :run:
Banksy

#289 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Banksy »

Latina wrote:
"Bosna i Hercegovina je drzava gradjana Bosanaca i Hercegovaca..." Kako vam ovo zvuci ? Utopijski ?

Kad imas problem, ili ga pokusas rijesiti, ili ne radis nista ( trpis i nadas se da ce nestati ).
Image Image Image
oldplague wrote: Naš ustav nije građanski ustav, odnosno on ne prepoznaje građanska prava i kao nositelje (bilo kakvih) prava navodi tri konstitutivna naroda.
Da postoji generalni konsenzus promjena ustava ne bi bila nikakav problem. Ovakav ustavni aranžman je kombinirani rezultat narodne volje (dakle volje većine) i međunarodne "ekspertize".
Zato je paradoksalna situacija da se pripadnici kategorije ostalih žale Evropskom sudu za ljudska prava protiv ustava koji je, u velikoj mjeri, produkt diplomatskog i posredničkog umijeća zemalja koje stoje iza tog suda.
Da vidimo, osnove ustavnog poretka BiH.
Ustav BiH je dio međunarodnog sporazuma o kojem su upravo u toku pregovori uz međunarodnu medijaciju. Prema tome, to sa većinom možemo svezati mačku o rep. Drugo, sam sadržaj ustava onemogućuje njegovu izmjenu prostom većinom u Parlamentu, jer taj isti ustav prepoznaje samo volju naroda, a ne pojedinog parlamentarnog zastupnika. Tako smo se našli u paradoksalnoj situaciji da bismo za proceduru amandmanizacije ili potpune promjene ustava morali - prekršiti ustav. Znači, opet ćorak.
Nije to nikakav fatalizam, mi tu fakat ne možemo ništa.
JThomas

#290 Re: nacionalno mjesani brak

Post by JThomas »

Latina wrote:
JThomas wrote:makar ne držim od izvan bosne ljudima koji žive u bosni predavanje o bosanskoj stvarnosti i ubjeđujem ih da su njihova čula u krivu, a ja u pravu.

otkud to u bosni, ja ne znam šta je to? zar toga ima kod nas?

ti bi arapinu usred sahare počela predavanje o pijesku, i ubjeđivala ga da o tome ipak znaš više nego on. i onda se naljutila i digla nosić kad bi se on nasmijao :lol:
senjor

#291 Re: nacionalno mjesani brak

Post by senjor »

Ko to navija vodu na svoju branu... :?

Da se ne mucite vise... :D Bosnjaci su protiv svega sto je multi multi... :oops:

...ali u Ciru Blazevica ne daju da se dira... :)
JThomas

#292 Re: nacionalno mjesani brak

Post by JThomas »

Klodovik wrote:

Dosta stvari koje su navedene na ovoj temi mogu se podvesti pod "affirmative action" ili "positive action", a primjera takve politike ima u više zemalja svijeta (iako je ona obično predmetom raznih kontroverzi).

On another note, prema vijestima koje se daju pročitati ovih dana iz Francuske, ispada da je sasvim lijepo biti sin predsjednika države.
odredba da se državni službenici imaju zapošljavati proporcionalno popisu stanovništva iz '91. nikako ne može biti affirmative action. ma da je razvučeš k'o harmoniku, nema teorije...
Latina

#293 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Latina »

Banksy wrote:
...

...
oldplague wrote: Naš ustav nije građanski ustav, odnosno on ne prepoznaje građanska prava i kao nositelje (bilo kakvih) prava navodi tri konstitutivna naroda.
Da postoji generalni konsenzus promjena ustava ne bi bila nikakav problem. Ovakav ustavni aranžman je kombinirani rezultat narodne volje (dakle volje većine) i međunarodne "ekspertize".
Zato je paradoksalna situacija da se pripadnici kategorije ostalih žale Evropskom sudu za ljudska prava protiv ustava koji je, u velikoj mjeri, produkt diplomatskog i posredničkog umijeća zemalja koje stoje iza tog suda.
Da vidimo, osnove ustavnog poretka BiH.
Ustav BiH je dio međunarodnog sporazuma o kojem su upravo u toku pregovori uz međunarodnu medijaciju. Prema tome, to sa većinom možemo svezati mačku o rep. Drugo, sam sadržaj ustava onemogućuje njegovu izmjenu prostom većinom u Parlamentu, jer taj isti ustav prepoznaje samo volju naroda, a ne pojedinog parlamentarnog zastupnika. Tako smo se našli u paradoksalnoj situaciji da bismo za proceduru amandmanizacije ili potpune promjene ustava morali - prekršiti ustav. Znači, opet ćorak.
Nije to nikakav fatalizam, mi tu fakat ne možemo ništa.
:roll: :roll: :roll:

Kad se tvoja komunikacija odmakne od nacina na koji komuniciraju djeca u 3-em osnovne, mozda ti i razlozim ( na proste cimbenike jel'te ).

Do tog trenutka imas mahanje. 8-)
Last edited by Latina on 15/10/2009 23:04, edited 1 time in total.
Latina

#294 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Latina »

JThomas wrote:
Latina wrote:
otkud to u bosni, ja ne znam šta je to? zar toga ima kod nas?

ti bi arapinu usred sahare počela predavanje o pijesku, i ubjeđivala ga da o tome ipak znaš više nego on. i onda se naljutila i digla nosić kad bi se on nasmijao :lol:
A ti bi bio opsjednut predrasudama i da si na celu UN-a.

Over

and

out. :)
KREMEN

#295 Re: nacionalno mjesani brak

Post by KREMEN »

Bosna je jos uvijek medjunarodni protektorat i koliko ce biti jos ko zna..a narodi ili gradjani dolje da se sloze u necemu i da nesto promjene :-) :-)
mozda jedino da se sloze da se niko ni sa cim ne slaze..i kad bi sad neko dosao i rekao " ja se slazem sa suprotnom stranom" mislim da bi ga u najboljem slucaju uputili na preodgoj :D cuj on se slaze, nije normalan :-)
tamo gdje srce vuče

#296 Re: nacionalno mjesani brak

Post by tamo gdje srce vuče »

več par dana čitam komentare i razmišljam dal da se javim...i eto :)

prvo bi htijela reći da ne živim u BIH al kako sve izgleda uskoro ću postati gradjanka Bosne i Hercegovine.... :-)

i ja sam plod ljubavi mješovitog braka, i moji roditelji su...tako da često šalimo da smo pravi "balkanski coctail" :-D
i kako stvari stoje :) i ja ću bit jedan (vrlo bitan :D ) dio mješovitog braka....jeeeeeejjjjjjjjjjjj :-D i iskreno mislim, da postoji način da oboje supružnika budu zadovoljni i sretni...treba poštovat i cijenit druge, različite običaje... poštuj tudje i voli svoje :)

Mene su moji dragi roditelji uvijek učili, da na svijetu postoje samo dvije vrste ljudi...DOBRI I LOŠI...i ja u to iskreno vjerujem...i znam da mi je radi toga punooo lakše u životu jer se nikad nisam opterečivala glupostima poput "tko je tko"....i drago mi je da je tako jer inače nikad nebi upoznala predivnu osobu koja me čini sretnom :-D
Klodovik

#297 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Klodovik »

JThomas wrote:
Klodovik wrote:

odredba da se državni službenici imaju zapošljavati proporcionalno popisu stanovništva iz '91. nikako ne može biti affirmative action. ma da je razvučeš k'o harmoniku, nema teorije...
Ah, da nije bilo onoga što se od 1990-ih i raspada SFRJ naziva "ethnic cleansing", ne bi bilo ni te odredbe koju spominješ.
arzuhal

#298 Re: nacionalno mjesani brak

Post by arzuhal »

Još koju godinu pa balkanci neće pitat sina (kada im priopći da se kani ženit): ''Jel naša?'', nego ''Jel žensko?''. Na hajr i na dobro da bude :)
JThomas

#299 Re: nacionalno mjesani brak

Post by JThomas »

Latina wrote:
A ti bi bio opsjednut predrasudama i da si na celu UN-a.

Over

and

out. :)
kao što je naprimjer predrasuda da ja bolje poznajem situaciju ovdje gdje živim nego ti koja ne živiš.

užas jedan, jelde? :lol: nema, opterećen sam najstrašnije, stid me koliko sam opterećen :lol:
KREMEN

#300 Re: nacionalno mjesani brak

Post by KREMEN »

arzuhal wrote:Još koju godinu pa balkanci neće pitat sina (kada im priopći da se kani ženit): ''Jel naša?'', nego ''Jel žensko?''. Na hajr i na dobro da bude :)
Pa mislim da je to u svakom slucaju bolja opcija :D :D
Locked