Internet kupovina iz inostranstva
Moderator: anex
- Globus
#276 Re: Internet kupovina iz inostranstva
ebay je za elektroniku sa kojom ti se ne zuri odlican .. hong kong majka
A odjeca mislim da ima i boljih solucija ... samo treba naci .. kako smo nasli ove sportske tako cemo naci i ove sminkerske za grada odjece ..
- kamen spoticanja
#277 Re: Internet kupovina iz inostranstva
hebo li vas mish skrsit cu sve pare na e-bay-u
nego koliki je kurs funte prema euru trenutno
nego koliki je kurs funte prema euru trenutno
- respo
#278 Re: Internet kupovina iz inostranstva
ja racunam otprilike oko 3 marke funta 
znaci to je nekih 75 engleskih centi euro
znaci to ja racunam tako tacan kurs nemam pojma mada ti zna nekad pokazati ispod cijene funte cijena u eurima ako recimo gledas njemackoh prodavaca preko engleskog ebay-a pa kad to upratis racunaj
znaci to ja racunam tako tacan kurs nemam pojma mada ti zna nekad pokazati ispod cijene funte cijena u eurima ako recimo gledas njemackoh prodavaca preko engleskog ebay-a pa kad to upratis racunaj
-
paprica29
#279 Re: Internet kupovina iz inostranstva
1 funta = 2,2 KM, pa ti to sad pretvori u €
- Gorštak
#280 Re: Internet kupovina iz inostranstva
http://www.cbbh.ba/index.php?id=4respo wrote:ja racunam otprilike oko 3 marke funta
- kamen spoticanja
#281 Re: Internet kupovina iz inostranstva
vidis ti haman imas dobre zivce za web pretrage...de nam nadji kosulje ala polo i slican sminkeraj za skoro dzaba i besplatnom dostavomGlobus wrote:ebay je za elektroniku sa kojom ti se ne zuri odlican .. hong kong majkaA odjeca mislim da ima i boljih solucija ... samo treba naci .. kako smo nasli ove sportske tako cemo naci i ove sminkerske za grada odjece ..
- respo
#282 Re: Internet kupovina iz inostranstva
znaci bio sam blizu 
ipak bolje da ima viska na kartici pa da znas da ti ostane
ipak bolje da ima viska na kartici pa da znas da ti ostane
- Globus
#283 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Mislis da ja sebi ne bih naso
Al nema .. polo majice imas na kitbag..sportske uglavnom al su mocne .. imas i na zavvi.com nekih .. al ne volim ja te polo majice ..
ima na ebay stavio sam prije negdje radnja mocne sminkeraja .. majici kosulja i toga .. sve gornji dijelovi .. al hlaca nema ..al da mi je nac ovamo mimo ebaya neku radnju sa hlacama i ostalom sminkom .. 
A funta je 2.19 KM trenutno
svaki fening je bitan 
A funta je 2.19 KM trenutno
-
ek0
#284 Re: Internet kupovina iz inostranstva
-
Last edited by ek0 on 10/10/2016 13:53, edited 1 time in total.
- atko
#285 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Stigla knjiga sa BookDepository-ja 
- Globus
#286 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Nemoj da abi ko moje narucio .. nemoj da vas ganjamek0 wrote:Evo narucio sam sa kitbag par proizvoda , javit cu kad stigne. Stranica je odlicna samo sto je vecina robe na snizenju otisla ili su ostali brojevi koji ne odgovaraju ,ali opet se moze naci dobrih stvari.
-
ek0
#287 Re: Internet kupovina iz inostranstva
-
Last edited by ek0 on 10/10/2016 13:53, edited 1 time in total.
- Globus
#288 Re: Internet kupovina iz inostranstva
- LilBear
#289 Re: Internet kupovina iz inostranstva
najbolja iskustva imam sa prodavacima iz engleske i amerike. za posiljke iz engleske cijena dostave je uglavnom oko £5-12. stizu u roku od 8-10 dana. sto se tice amerike, vecina prodavaca nudi opciju slanja USPS-om i cijene se krecu od $10-25 za first class (obicna dostava, posiljke stizu u toku 20-30 dana) i $15-40 koliko kosta priority mail (nesto brza dostava, nekad stigne u roku od 7 dana a nekad se zna i oduzit). vazno je voditi racuna o rejtingu prodavaca - sve manje od recimo 99.2% je sumnjivo. obavezno pogledati negativne i neutralne ocjene, jer se tako najbolje vidi s kim imate posla. bitne su i fotografije - da li prodavac koristi vlastite ili samo one sa zvanicnih stranica...kamen spoticanja wrote:kakva su vam iskustva s e-bay-om?
isporuke,cijene dostave...ferceral?
-
TheDocToR
#290 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Za sve fanove Juventusa trenutno je akcija za sve narudzbe preko 50 eur besplatna dostava.
juvestore.com
juvestore.com
- Globus
#291 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Je li neko imao iskustva slucajno sa ove stranice .. http://www.prodirectsoccer.com/home.asp
Trebam narucit nesto u vrijednosti oko 200 funti .. i ko je narucivao nesto u ovoj cifri nebitno kuda.. da kaze kolko su na carini uzeli .. posto pretpostavljam da ce uzeti ..
Trebam narucit nesto u vrijednosti oko 200 funti .. i ko je narucivao nesto u ovoj cifri nebitno kuda.. da kaze kolko su na carini uzeli .. posto pretpostavljam da ce uzeti ..
- iceman ze
#292 Re: Internet kupovina iz inostranstva
narucio sa amazona, 07.01 napustila posiljka USA, 15.01. stigla na nasu carinu, cekam obavijest
nece valjda postar putovati 7 dana do mene......imamo stosta ja i on popricati
P.S Tracking uredno radi propratio sam je do momenta izlaska iz USA, kao i dolazak u BiH....
P.S Tracking uredno radi propratio sam je do momenta izlaska iz USA, kao i dolazak u BiH....
- kamen spoticanja
#293 Re: Internet kupovina iz inostranstva
ima li ba kakvih kosulja za nas sminkeraseGlobus wrote:Je li neko imao iskustva slucajno sa ove stranice .. http://www.prodirectsoccer.com/home.asp
- Globus
#294 Re: Internet kupovina iz inostranstva
-
ljeto75
#295 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Pa ti si bar aktivan ovdje, mora da ti je mrsko provjeriti par stranica unazad.Trebam narucit nesto u vrijednosti oko 200 funti .. i ko je narucivao nesto u ovoj cifri nebitno kuda.. da kaze kolko su na carini uzeli .. posto pretpostavljam da ce uzeti ..
A: 200 GBP x 2.2 KM = 440 KM
B: 440 KM x 0.11 (carina) = 48,4 KM
C: Osnova za PDV = (A+B)= 488,4KM
D: PDV = 488,4KM * 0,17 = 83,03 KM
E: Cijena artikla plaćenog 200 GBP = 571,43 KM
(ovo podrazumijeva da je u onih 200 GBP uključena i dostava. Ako nije dodaj i to na 200 GBP i izračunaj ponovo). Carina se plaća na transport do BiH granice, ali u ovim slučajevima (zračni prevoz i mali iznosi), računa se na ukupan iznos transporta.
Zavisno od vrste robe, moguće je i da je carina 6%, ili 0%, ali generalno računaj sa 11%.
Legalan način da se ne plati carina je da prodavac pošalje dokument koji dokazuje da je roba porijeklom iz EU. Većina ne želi (mali iznosi), a u slučaju garderobe, obično nije iz EU nego iz PRC.
Ilegalan način da se ne plati carina ili da se plati manji iznos je da prodavac robu deklariše kao poklon sa vrijednošću 0, ili da uz propratnu dokumentaciju navede iznos manji od stvarnog. Ovo teško ide, jer ipak ti carinici žive od toga, pa upecaju o čemu se radi, i onda problemi. Šta slijedi je da je onda roba ostavljena njihovoj slobodnoj procjeni, odnosno tabelama, katalozima, prijašnjim uvozima iste ili slične robe i sl. Npr. Nokla N95 8GB kopija telefon koji je neko spominjao bi se mogao ocariniti kao original (jer za njega imaju vrijednost), a to ne želite. + zadržavanje robe kod njih.
Još gora stvar u slučaju da prodavac robu deklariše kao gift (što neki iz PRC, HK i sl. otvoreno i nude) je da u slučaju da ne stigne, ili dođe neispravno i sl, PayPal vam neće pomoći (Zašto se žalite ako je poklon?).
Ovo bi trebalo biti pravilo ako poredite nešto što naručujete sa nečim što možete kupiti i u BiH. Uzmi najgoru varijantu: da platiš i carinu i PDV na stvarnu vrijednost (+10-15 KM dodatnh troškova carinjenja, ležarine i sl), mogućnost da je nešto veliko ili malo (odjeća), da ne radi (tehnička roba), i onda naručuj.
Plati pa aminaj da je sve OK ili da će promaći carini isto ponekad prođe. Rijetko, i u budućnosti sve rjeđe.
Uz sve rečeno, dodatna vrijednost Online kupovine iz inostranstva je primarno u tome da možete naći stvari koje ovdje nećete, ili da ćete stvar koja je eventualno i dostupna ovdje platiti jeftinije, od 10% (za što se možda ne isplati ni kupovati online) do nekoliko puta.
- Globus
#296 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Ma znam te racunice oficijelne otprilike ali posto su nasi carinici kakvi jesu ..
Al roba je iz EU valjda
posto je iz engleske roba ..vjerovatno ce bit vece pakovanje jer su kopacke .. dvoje ..Vjerovatno bih prosao bez carine da narucim posebno sto bih i uradio bez obzira na postarinu od 25 funti .. al mi ovo treba za 12 dana maximalno ..
Sutra cu narucit i aminat da stigne sto prije i da ne bude carine
I ovo za racun .. posto je radnja iz UK .. ozbiljna jer imaju sve proizvode nove .. veliki izbor .. uz to ce vjerovatno bit papiri svi i sta jos .. hocel to pomoc oko carine ? I jos gore sam citao da je lik platio na 360 KM za resiver jos oko 60 KM carine .. zato sam i pitao jos nekog da vidim ...
-
Sehro1
#297 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Da, neko je nekad pitao: isplatili se to sve...ljeto75 wrote:Pa ti si bar aktivan ovdje, mora da ti je mrsko provjeriti par stranica unazad.Trebam narucit nesto u vrijednosti oko 200 funti .. i ko je narucivao nesto u ovoj cifri nebitno kuda.. da kaze kolko su na carini uzeli .. posto pretpostavljam da ce uzeti ..
A: 200 GBP x 2.2 KM = 440 KM
B: 440 KM x 0.11 (carina) = 48,4 KM
C: Osnova za PDV = (A+B)= 488,4KM
D: PDV = 488,4KM * 0,17 = 83,03 KM
E: Cijena artikla plaćenog 200 GBP = 571,43 KM
(ovo podrazumijeva da je u onih 200 GBP uključena i dostava. Ako nije dodaj i to na 200 GBP i izračunaj ponovo). Carina se plaća na transport do BiH granice, ali u ovim slučajevima (zračni prevoz i mali iznosi), računa se na ukupan iznos transporta.
Zavisno od vrste robe, moguće je i da je carina 6%, ili 0%, ali generalno računaj sa 11%.
Legalan način da se ne plati carina je da prodavac pošalje dokument koji dokazuje da je roba porijeklom iz EU. Većina ne želi (mali iznosi), a u slučaju garderobe, obično nije iz EU nego iz PRC.
Ilegalan način da se ne plati carina ili da se plati manji iznos je da prodavac robu deklariše kao poklon sa vrijednošću 0, ili da uz propratnu dokumentaciju navede iznos manji od stvarnog. Ovo teško ide, jer ipak ti carinici žive od toga, pa upecaju o čemu se radi, i onda problemi. Šta slijedi je da je onda roba ostavljena njihovoj slobodnoj procjeni, odnosno tabelama, katalozima, prijašnjim uvozima iste ili slične robe i sl. Npr. Nokla N95 8GB kopija telefon koji je neko spominjao bi se mogao ocariniti kao original (jer za njega imaju vrijednost), a to ne želite. + zadržavanje robe kod njih.
Još gora stvar u slučaju da prodavac robu deklariše kao gift (što neki iz PRC, HK i sl. otvoreno i nude) je da u slučaju da ne stigne, ili dođe neispravno i sl, PayPal vam neće pomoći (Zašto se žalite ako je poklon?).
Ovo bi trebalo biti pravilo ako poredite nešto što naručujete sa nečim što možete kupiti i u BiH. Uzmi najgoru varijantu: da platiš i carinu i PDV na stvarnu vrijednost (+10-15 KM dodatnh troškova carinjenja, ležarine i sl), mogućnost da je nešto veliko ili malo (odjeća), da ne radi (tehnička roba), i onda naručuj.
Plati pa aminaj da je sve OK ili da će promaći carini isto ponekad prođe. Rijetko, i u budućnosti sve rjeđe.
Uz sve rečeno, dodatna vrijednost Online kupovine iz inostranstva je primarno u tome da možete naći stvari koje ovdje nećete, ili da ćete stvar koja je eventualno i dostupna ovdje platiti jeftinije, od 10% (za što se možda ne isplati ni kupovati online) do nekoliko puta.
- Globus
#298 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Znal neko koliko uzimaju druge banke kad se uplati na karticu koja nije njihova .. moze li to uopste ? Ne mogu da vjerujem da ne radi banka .. neki kvar jebote bas danas kad mi je hica
i jos par drugih banaka isao ne rade..al ako je moguce ovo i ne uzimaju puno trazit cu cijeli dan banku valjda ce radit neka 
- alica.k
#299 Re: Internet kupovina iz inostranstva
trebalo bi da moze, ali preko nekakve uplatnice kako sam ja shvatila, i meni nikad nisu znali objasnit kako i sta :SGlobus wrote:Znal neko koliko uzimaju druge banke kad se uplati na karticu koja nije njihova .. moze li to uopste ? Ne mogu da vjerujem da ne radi banka .. neki kvar jebote bas danas kad mi je hicai jos par drugih banaka isao ne rade..al ako je moguce ovo i ne uzimaju puno trazit cu cijeli dan banku valjda ce radit neka
- malosutra81
#300 Re: Internet kupovina iz inostranstva
moze, samo ti treba osim broja tvog racuna i neki broj tvoje banke (transakcijski il kako se vec zove)...al mislim da ti danas banke s klijentima rade do 1alica.k wrote:trebalo bi da moze, ali preko nekakve uplatnice kako sam ja shvatila, i meni nikad nisu znali objasnit kako i sta :SGlobus wrote:Znal neko koliko uzimaju druge banke kad se uplati na karticu koja nije njihova .. moze li to uopste ? Ne mogu da vjerujem da ne radi banka .. neki kvar jebote bas danas kad mi je hicai jos par drugih banaka isao ne rade..al ako je moguce ovo i ne uzimaju puno trazit cu cijeli dan banku valjda ce radit neka