Carrington-Cutileiro plan

Locked
Klodovik

#276 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by Klodovik »

hadzofield wrote:
Lincoln-Burrows wrote: U hrvatskoj je rat buktio, dok su se u Sarajevu održavali mitinzi za mir,
tamo su bile sveprisutne jugoslavenske zastave
Ne tvrdim da su Bošnjaci bili na tim skupovima, ali neko je bio.

ti opet ides na to da su bosnjaci podrzavali JNA... nisu
jer su momci muslimani koji su bili u JNA masovno bjezali iz armije ... et imas u Povezicama trojicu koju su pobjegli sa vukovarskog ratista

I naravno da su bili mitinzi za mir ... nece valjda biti mitinzi za rat...
Samo je ocuvanje jugoslavije tada moglo sacuvati mir ... ja bih i danas mahao jugoslavenskom zastavom kada bi se mogli vratiti oni ljudi sto su poginuli
U Domovinskom ratu se u redovima HV borilo 25.000 Bošnjaka. Među njima je bilo 9000 ljudi koji su iz BiH otišli u Hrvatsku. Tri brigade ljudi. Ljudi koji su otišli u drugu državu da se bore na njenoj strani.
hercegovac_pravi

#277 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by hercegovac_pravi »

osa wrote:
hercegovac_pravi wrote:
osa wrote: Ponovo....procitaj post od Bosnolog@... u njemu ti je sve receno samo je to previse tesko argumentocano pobiti i onda se ponovo hvatas uobicajenog trolovanja.
P.S. Ti pocetak rata u BiH posmatrao iz Hrvatske a ja ga prezivljavao tako da je smijesno imati ovu diskusiju. Prijatno i javi kad se probudis
možda će te ponavljanjem neistina nekog i ubijediti da je to istina, ali mene, teško, vidiš, zato i moraju postojati odvojeni školski programi, jer bi djeca hrvata vrlo brzo počela učiti, ne da su im očevi prvi ustali u obranu domovine, već da su ustvari izvršili agresiju na svoju zemlju, branivši se od jna.
:lol: :lol: :lol:
Ne odvojeni skolski programi su izumi takvih kao ti da Hrvatska dijeca ne saznaju da su im ocevi pravili fasisticke logore po uzoru na Ausvic i da su slijedili ideologiju "udruzenog zlocinackog poduhvata" kako to lijepo opisa Medjunarodni Sud Pravde. Da Hrvatska dijeca ne bi saznala kako jedan Vice Vukojevic (Hrvatski parlamentarac) podpomognut njihovim ocevima vrsi silovanje njihovih vrsnjakinja, ili kako su njihovi ocevi rusili tudje vjerske obijekte, pljackali, palili, progonili,.......itd..itd.. A i da njihovi ocevi jesu ustali u odbranu domovine......ali je pitanje koje domovine.
svakako da djeca trebaju učiti o zločinima koje počiniše i "njihovi" očevi, ali isto tako i o zločinima koje počiniše na "njihovim" očevima, ne bih sada navodio konkretne primjere kao što su ubijanja civila ili dekapitacija na zarobljenicima, učiti i nešto naučiti iz toga. kad spomenu već i međunarodni sud pravde, nešto se danas pljuje po njemu, nije on baš takav autoritet , osim kad nam njegova odluka odgovara.[/quote]

:lol: :lol: :lol:
Ponovo mijenjas temu. Svaki put istu stvar radis...providan si :run: :run: Jel' u ovome dijelu ja sada treba da pravdam odluku suda u Hagau ili da ga napadam tako da nebismo razgovarali o "herojskoj odbrani BiH od strane Hrvata???? Reci mi sta ti bolje odgovara pa da nastavimo argument.
P.S. Mozes ti mijenjati temu koliko god hoces ali je ISTINA samo jedna
Last edited by hercegovac_pravi on 15/09/2009 19:50, edited 1 time in total.
osa

#278 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by osa »

Klodovik wrote:
hadzofield wrote:
Lincoln-Burrows wrote: U hrvatskoj je rat buktio, dok su se u Sarajevu održavali mitinzi za mir,

jer su momci muslimani koji su bili u JNA masovno bjezali iz armije ... et imas u Povezicama trojicu koju su pobjegli sa vukovarskog ratista

Samo je ocuvanje jugoslavije tada moglo sacuvati mir ... ja bih i danas mahao jugoslavenskom zastavom kada bi se mogli vratiti oni ljudi sto su poginuli
U Domovinskom ratu se u redovima HV borilo 25.000 Bošnjaka. Među njima je bilo 9000 ljudi koji su iz BiH otišli u Hrvatsku. Tri brigade ljudi. Ljudi koji su otišli u drugu državu da se bore na njenoj strani.
u rh ima oko 50 000 muslimana, dakle bošnjaka, Muslimana, albanac, roma i dr., odbi žene djecu, starce, vojnonesposobne, one koji ne žele uzeti pušku u ruke i vjerujem da ćeš doći do jednog bitno manjeg broja, ali kad može biti 500 000 branitelja, što ne bi moglo i 50 000 branitelja bošnjaka.
osa

#279 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by osa »

mirza11 wrote:
Osa ne trabunjaj majke ti ,zivio sam u Hrvatskoj u vrijeme agresije,Marticevo Babiceve pobunjenika i Seseljvih kokosara,pljackarsko lesinarskih strrasila .Svjedok sam zlocinacko cetnicke agresije soldateske JNA i odlicno znam kako su tekle priopreme i odbrana Hrvatske od istih.

Porediti BiH i Hrvatsku je neozbiljno i cinico, imajuci u vidu geostrategijski polozaj BiH i Hrvatske naspram Srbije,Procentualnu zastupljenost hrvatskih Srba naspram procenta i zmjesanosti u BiH kao i pomoc drzava i saveznika koje je Hrvatska imala u odnosu na BiH.

Snagu hrvatske emigracije naspram Bosnjacke , koja ima vise Hrvata van Hrvatske nego sto ih Hrvatskoj kao i lobije koje je imala u svijetu.Duzinu trajanja rata i otvorenost i mogucnost i dotura naoruzanja ,morem,zrakom,zeljeznicom,drumom, kao i kompaktnost gradova u kojimaje bilo jako malo hrvatskih Srba to jest pobunjenika i pored svega navedenog uspjeli su okupirati vise od 30% teritorije i drzati sve do 1995 kada su vam Ameri pomogli da se istih rijesite i protjerate Olujiom od cega desetine hiljada zive i danas u BiH /genocitetu/.

Umjesto da zahvalis Aliji i Bosnjacima sto su mudro izbjegli moblizaciju u vrijeme potpune okupacije velikosrpske soldateske JNA koja je u BiH povukla 5 korpusa bivse armade iz Slovenij i Hrvatske,kao i kolicinu noruzanja koje je izvukla i iz tih novonastalih drzva.U uslovima potpune okupacije BiH pod kojom je odrzan referendum o neovisnosti iste kao i sramnu izdaju od strane Sranje o podjeli BiH njega i Zlobe u Karadordevu cime je nastupila druga faza zdruzenog i krvavog rasturanja BIH 1992-94.

Vi ste jedino imali rat u Vukovaru i tamo ste pruzili junacki otpor na cemu cestitam.Medutim ti Vukovarski branitelji su izdati od strane hrvatskog vojnog i politickog vrha.Licno upoznao veliki broj tih zarobljenih bojovnika ZNG-e a nakon sto su bili zarobljeni padomm vukovara u Srbiji i razmjenjeni apotom raseljeni po Dalmatinskim otocima sa kojima sam proveo zajednickog druzenja medu kojima i dans imam dosta prijatelja .

Ostalo je bilo vise ograniceni ili lokalni sukob i cackanje kao i medusobna topnicko razmjenjivanje i brojanje ispaljenih granata kojih je manje palo na sve gradove u Hrvatskoj osim Vukovara nego sto je palo samo grad Sarajevo u toku jednog mjeseca.Rat i ratna dejstva to trajala kratko i prekinuto je prije pocetka rata u BiH tzv, Sarajevskim primirjem do Oluje 1995 , za to vrijeme u BiH je bio cetverogodisnji pakao a mi goloruki i jos nam kamenjarso Susevacko Bobanova zlocinacka klika u dogovoru sa Dabicem zatvori sve puteve dotoka oruzja placenog pet puta istima od caga je i sama Hrvatska dobro hajrovala i naoruzavala se ,kao i humanitarna pomoc koju je dobijala na konto Bh izbjeglica koji su bili na prolazu kroz istu za trece zemlje.Na cemu bih zahvalio hvatskom narodu kao i na zbrinjavanju velikog broja ranjenika u prve dvije godine rata .Ali je sve to gorko i mucno placeno prljavom i ljigavom politikom bas kao tvoj cinizam koji siris na ovom forumu sto govori vise o tebi i takvima ko sto si sam :shock: .....

Stoga nemoj da nam ti drzis pridike o moralu i hvalospjevke supljiranje i paradiranje ljigavluka,Znam odlicno sve jer imam u HV dosta prijatelja koji su na visokim pozicijama i mnogih umiorovlkenih casnika kao i u MUP- Hrvatske .Stoga ti sa pravom tvrdim da osim Vukovara i nesto na Dubrovackom ratistu, nigdje vise nije bilo jacih okrsaja sa cetnicima ,sve ostalo je bilo prdimahovina poredeci sa paklom kakva je bio u BiH ,Sarajevo blokirano svo vrijeme rata sa tri obruca teske artiljerije za razliku od Zagreba gdje su pale dvije rakete i to je bilo sve i to kada su raketirani Banski dvori na pocetku rata.Zahvaljujuci Susku kokosaru i kamenjarskoj HDZ kliki mi smo dobili noz u leda onda kada je bilo najteze po opstanak BiH 1993 .

Da je politika Zagreba bila iskrena i sveznicka rat u Bih bi bio zavrsen 1993 ,Bosna bi bila slobodna do Drine i nebi imali Deytonsku genocidnu tvorevinu niti bi bilo tragicnog i nepotrebnog sukoba Bosnjaka i Hrvata u kom je poginulo vise Hvratskih /HVO/bojovnika nego u sukobima sa Cetnicima .Sto potvrdzuje onoj mirni dogovor o predaji posavine i izdaji BiH od HDZA i Hrvatske kao i nagodbe Sranjo-Zlobo uuoci rata o njenoj podjeli koju i sam danas prizeljkujes i podrzavas :x :x :x .Takode ti zelim reci i da je izajom BiH i planom njene podkjele kao i napadu HVO- na ARBiH i saveznistvo protiv cetnika /VRS/ pljunuto u sve bosnjacke grobove poginulih Bosnjaka koji su dali svoje zivote u odbrani Hrvatske a raspitaj se koliko ih je poginulo i ostalo invalidima :roll: :roll: ,

Pratim dugo tvoje cinicno provkativne nubiloze na ovom forumu i slobodan sam ti reci da si jedan najobicniji provokaor ,cak mi izgledas kao nekog ko podrzava velikosrpski projekat u BiH ,kao da si ubaceni elemenat. :mrgreen:

Samo ti mlogu poruciti da BH Hrvati imaju mjesta u BiH i njihova ce biti samo pod jednimm uslovom da istu prihvate kao svoju domovinu u novom uredzenju u kojem nece traziti ekskluzivitet i traziti nisto sto nisu spremni ponuditi drugima u sredini gdje su vecina a iskustva nam govore da je politika HDZ-a BiH kopija velikosrpske samo sto su manje brojcani a i Hrvatska zeli da isti traze svoje mjesto kroz Sarajevo u zajednickom dogovoru sa druga dva naroda .Nazalost ima i ona druga struja koja nije odustala od one politike podjle iz 90 tih , koja je odavno iz krsa zasjela na Pantovcaku i Banskim Dvorima i kroji politiku ne samo Bh Hrvata nego i Hrvatske politiku ukupno.Ti si samo primjer iste u kojoj ste prodali posavce to jest najbolji dio Bih koji je bio nastanjen vecinskim Hrvatskim stanovnistvom/pukom/ a danas stoji pust i prazan.

BiH ce opstati ,dzaba vam trud kartografi BH mineri i rusitelji, njena garancija su Bh patriote i gradani ,isti oni koji je nece dati kao sto nisu dali 92 kada smo bili najmanje pripremljni za njenu odbranu a neprijatelj mnogo jaci i u dogovoru kako bi nas bioloski istrijebili,protjerali i medusobno povijesno /historijski/razgranicili :skoljka: .

Eto prezivjeli i tu smo da se druzimo i naduravamo pa ko izdura ! :D :bih: :bih:
:thumbup: ovaj domobran nem komentar na ovo,a kako bi kad covjek samo barata preptostavkama :D[/quote]

na ovakve postove sam odgovarao x puta, dosadi brate, pogotovo osobama, koje su u ratu živjele u hrvatskoj a nisu smatrale za shodno, malo i pušku u ruke uzeti.
hercegovac_pravi

#280 Re: Carrington-Cutileiro plan

mirza11 wrote:
Bosnolog wrote:
Osa ne trabunjaj majke ti ,zivio sam u Hrvatskoj u vrijeme agresije,Marticevo Babiceve pobunjenika i Seseljvih kokosara,pljackarsko lesinarskih strrasila .Svjedok sam zlocinacko cetnicke agresije soldateske JNA i odlicno znam kako su tekle priopreme i odbrana Hrvatske od istih.

Porediti BiH i Hrvatsku je neozbiljno i cinico, imajuci u vidu geostrategijski polozaj BiH i Hrvatske naspram Srbije,Procentualnu zastupljenost hrvatskih Srba naspram procenta i zmjesanosti u BiH kao i pomoc drzava i saveznika koje je Hrvatska imala u odnosu na BiH.

Snagu hrvatske emigracije naspram Bosnjacke , koja ima vise Hrvata van Hrvatske nego sto ih Hrvatskoj kao i lobije koje je imala u svijetu.Duzinu trajanja rata i otvorenost i mogucnost i dotura naoruzanja ,morem,zrakom,zeljeznicom,drumom, kao i kompaktnost gradova u kojimaje bilo jako malo hrvatskih Srba to jest pobunjenika i pored svega navedenog uspjeli su okupirati vise od 30% teritorije i drzati sve do 1995 kada su vam Ameri pomogli da se istih rijesite i protjerate Olujiom od cega desetine hiljada zive i danas u BiH /genocitetu/.

Umjesto da zahvalis Aliji i Bosnjacima sto su mudro izbjegli moblizaciju u vrijeme potpune okupacije velikosrpske soldateske JNA koja je u BiH povukla 5 korpusa bivse armade iz Slovenij i Hrvatske,kao i kolicinu noruzanja koje je izvukla i iz tih novonastalih drzva.U uslovima potpune okupacije BiH pod kojom je odrzan referendum o neovisnosti iste kao i sramnu izdaju od strane Sranje o podjeli BiH njega i Zlobe u Karadordevu cime je nastupila druga faza zdruzenog i krvavog rasturanja BIH 1992-94.

Vi ste jedino imali rat u Vukovaru i tamo ste pruzili junacki otpor na cemu cestitam.Medutim ti Vukovarski branitelji su izdati od strane hrvatskog vojnog i politickog vrha.Licno upoznao veliki broj tih zarobljenih bojovnika ZNG-e a nakon sto su bili zarobljeni padomm vukovara u Srbiji i razmjenjeni apotom raseljeni po Dalmatinskim otocima sa kojima sam proveo zajednickog druzenja medu kojima i dans imam dosta prijatelja .

Ostalo je bilo vise ograniceni ili lokalni sukob i cackanje kao i medusobna topnicko razmjenjivanje i brojanje ispaljenih granata kojih je manje palo na sve gradove u Hrvatskoj osim Vukovara nego sto je palo samo grad Sarajevo u toku jednog mjeseca.Rat i ratna dejstva to trajala kratko i prekinuto je prije pocetka rata u BiH tzv, Sarajevskim primirjem do Oluje 1995 , za to vrijeme u BiH je bio cetverogodisnji pakao a mi goloruki i jos nam kamenjarso Susevacko Bobanova zlocinacka klika u dogovoru sa Dabicem zatvori sve puteve dotoka oruzja placenog pet puta istima od caga je i sama Hrvatska dobro hajrovala i naoruzavala se ,kao i humanitarna pomoc koju je dobijala na konto Bh izbjeglica koji su bili na prolazu kroz istu za trece zemlje.Na cemu bih zahvalio hvatskom narodu kao i na zbrinjavanju velikog broja ranjenika u prve dvije godine rata .Ali je sve to gorko i mucno placeno prljavom i ljigavom politikom bas kao tvoj cinizam koji siris na ovom forumu sto govori vise o tebi i takvima ko sto si sam :shock: .....

Stoga nemoj da nam ti drzis pridike o moralu i hvalospjevke supljiranje i paradiranje ljigavluka,Znam odlicno sve jer imam u HV dosta prijatelja koji su na visokim pozicijama i mnogih umiorovlkenih casnika kao i u MUP- Hrvatske .Stoga ti sa pravom tvrdim da osim Vukovara i nesto na Dubrovackom ratistu, nigdje vise nije bilo jacih okrsaja sa cetnicima ,sve ostalo je bilo prdimahovina poredeci sa paklom kakva je bio u BiH ,Sarajevo blokirano svo vrijeme rata sa tri obruca teske artiljerije za razliku od Zagreba gdje su pale dvije rakete i to je bilo sve i to kada su raketirani Banski dvori na pocetku rata.Zahvaljujuci Susku kokosaru i kamenjarskoj HDZ kliki mi smo dobili noz u leda onda kada je bilo najteze po opstanak BiH 1993 .

Da je politika Zagreba bila iskrena i sveznicka rat u Bih bi bio zavrsen 1993 ,Bosna bi bila slobodna do Drine i nebi imali Deytonsku genocidnu tvorevinu niti bi bilo tragicnog i nepotrebnog sukoba Bosnjaka i Hrvata u kom je poginulo vise Hvratskih /HVO/bojovnika nego u sukobima sa Cetnicima .Sto potvrdzuje onoj mirni dogovor o predaji posavine i izdaji BiH od HDZA i Hrvatske kao i nagodbe Sranjo-Zlobo uuoci rata o njenoj podjeli koju i sam danas prizeljkujes i podrzavas :x :x :x .Takode ti zelim reci i da je izajom BiH i planom njene podkjele kao i napadu HVO- na ARBiH i saveznistvo protiv cetnika /VRS/ pljunuto u sve bosnjacke grobove poginulih Bosnjaka koji su dali svoje zivote u odbrani Hrvatske a raspitaj se koliko ih je poginulo i ostalo invalidima :roll: :roll: ,

Pratim dugo tvoje cinicno provkativne nubiloze na ovom forumu i slobodan sam ti reci da si jedan najobicniji provokaor ,cak mi izgledas kao nekog ko podrzava velikosrpski projekat u BiH ,kao da si ubaceni elemenat. :mrgreen:

Samo ti mlogu poruciti da BH Hrvati imaju mjesta u BiH i njihova ce biti samo pod jednimm uslovom da istu prihvate kao svoju domovinu u novom uredzenju u kojem nece traziti ekskluzivitet i traziti nisto sto nisu spremni ponuditi drugima u sredini gdje su vecina a iskustva nam govore da je politika HDZ-a BiH kopija velikosrpske samo sto su manje brojcani a i Hrvatska zeli da isti traze svoje mjesto kroz Sarajevo u zajednickom dogovoru sa druga dva naroda .Nazalost ima i ona druga struja koja nije odustala od one politike podjle iz 90 tih , koja je odavno iz krsa zasjela na Pantovcaku i Banskim Dvorima i kroji politiku ne samo Bh Hrvata nego i Hrvatske politiku ukupno.Ti si samo primjer iste u kojoj ste prodali posavce to jest najbolji dio Bih koji je bio nastanjen vecinskim Hrvatskim stanovnistvom/pukom/ a danas stoji pust i prazan.

BiH ce opstati ,dzaba vam trud kartografi BH mineri i rusitelji, njena garancija su Bh patriote i gradani ,isti oni koji je nece dati kao sto nisu dali 92 kada smo bili najmanje pripremljni za njenu odbranu a neprijatelj mnogo jaci i u dogovoru kako bi nas bioloski istrijebili,protjerali i medusobno povijesno /historijski/razgranicili :skoljka: .

Eto prezivjeli i tu smo da se druzimo i naduravamo pa ko izdura ! :D :bih: :bih:
:thumbup: ovaj domobran nem komentar na ovo,a kako bi kad covjek samo barata preptostavkama :D
E moj mirza@ ...Nikada ti on nece komentarisati nesto sto ne moze pobiti. On je samo tu da ubacuje ovako po neku recenicu baziranu na predpostavkama. nista argumentovano samo floskule a covijek se jos hvali kako ima pet "tisuca" postova. P moze ih imati pet miliona kad su besmisleni i sastoje se od tri recenice najvise.:lol: :lol: :lol: :lol:
osa

#281 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by osa »

hercegovac_pravi wrote:
:thumbup: ovaj domobran nem komentar na ovo,a kako bi kad covjek samo barata preptostavkama :D[/quote]

E moj mirza@ ...Nikada ti on nece komentarisati nesto sto ne moze pobiti. On je samo tu da ubacuje ovako po neku recenicu baziranu na predpostavkama. nista argumentovano samo floskule a covijek se jos hvali kako ima pet "tisuca" postova. P moze ih imati pet miliona kad su besmisleni i sastoje se od tri recenice najvise.:lol: :lol: :lol: :lol:[/quote]

šta demantirati, da su prilike u bih i hrvatskoj bile različite, neš ti pameti, da hrvatska ima veću i utjecajniju dijasporu od bih, strašan podatak, da bi rat u bih trajao kraće da je zagreb surađivao sa sarajevom, gdje bi nam bio kraj da je 91. sarajevo surađivalo sa zagrebom itd. itd., smješne stvari se ne isplati komentirati ni demantirati.
hadzofield

#282 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by hadzofield »

Klodovik wrote:
hadzofield wrote:

ja govorim o onima koji su bjezali iz JNA...
znam ih licno ...
Klodovik

#283 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by Klodovik »

osa wrote:
u rh ima oko 50 000 muslimana, dakle bošnjaka, Muslimana, albanac, roma i dr., odbi žene djecu, starce, vojnonesposobne, one koji ne žele uzeti pušku u ruke i vjerujem da ćeš doći do jednog bitno manjeg broja, ali kad može biti 500 000 branitelja, što ne bi moglo i 50 000 branitelja bošnjaka.
Govorim ti o 9000 ljudi koji su iz Bosne i Hercegovine (gdje Bošnjaka ipak ima nešto više nego u Hrvatskoj) otišli u HV da se bore na strani Hrvatske. Tri brigade.
Klodovik

#284 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by Klodovik »

hadzofield wrote:
znam ih licno ...
Znam. I ja sam jedan od njih.
hadzofield

#285 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by hadzofield »

Klodovik wrote:
osa wrote:
Govorim ti o 9000 ljudi koji su iz Bosne i Hercegovine (gdje Bošnjaka ipak ima nešto više nego u Hrvatskoj) otišli u HV da se bore na strani Hrvatske. Tri brigade.
Da smo pametniji bili pa sa Hrvatskom napravili pakt... na realnim i jasnim osnovama... ne sa Bobanom nego sa Tudzmanom
ranije bi se sve zavrsilo a ni danas nije kasno
i u buducnosti i za hrvate i za bosnjake je u interesu da dobro suradjujemo na svim poljima
i jedni u drugi imamo samo jednu prijetnju a ona dolazi preko drine
hadzofield

#286 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by hadzofield »

Klodovik wrote:
hadzofield wrote:
znam ih licno ...
Znam. I ja sam jedan od njih.

:D cestitam
Geronimo81

#287 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by Geronimo81 »

hercegovac_pravi wrote:
Geronimo81 wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Tu emisiju sam gledao prije mislim 8 g i to su govorili muslimani koji su iz HVO otisli u ABiH e sada neznam tocno gdje je to bilo stolac ili neka mjesta prema mostaru ali ubjeden sam da su to bili muslimani iz stoca.Pogiblja hujke da ti pravo kazem neznam ni kako je poginuo a ovo sto je on rekao kaze da prepostavlja da je to bio Hujka jer nakon toga stali su napadi(mozda su i stali ako je bio samo cilj zauzeti zgrade u sjevernom logoru).Ako mislis na zauzimanje vojni kuca i zgrada po sjevernom logoru (ako je to bio plan) onda je akcija zavrsila brzo.Međutim on je bio ako znas gdje su skakala , odmah iznad skakala kod oni nadvoznjaka sve do podne dok im nisu javili da im pomoc nece doci i da se povlace iz sjevernog logora.Kompletan nije mogao biti oslobođen jer je to ravnica i cistina jedno 500 m .Ako je Hujka poginuo u napadu u jurisu moguce da to nije on.Jesu li muslimani u HVO bili odani HVO i jesu li pomogli kod napada ne govorim za sve koji su bili u HVO.Jesu li imalo pomogli kod napada ja koliko znam da su pojedinci sve dojavili gdje je ko i koliko ih ima.Sefer i Stela su najveci mafijasi bili u ratu i cijeli rat su svercali jedan je u Hagu a drugi drzi pola istocnog Mostara.
Vidis ti si gledao TV a ja to sve prezivljavao i onda ti meni objasnjavas sta se u stvari desilo.........Kakvi Muslimani iz Stoca i ABiH....? Ponovo ti odgovorno tvrdim da su se Muslimani iz Stoca ukljucili u ABiH tek nakon etnickog ciscenja i njihovog progona (onih malo sto su cudom izbjegli golgote fasistickih konc-logora Dretelja i Gabele i Kostane bolnice...itd..itd) Stolacki Muslimani su bili iskljucivo u HVO-u i zajedno sa malim brojem Hrvata (nazalost ali je tako) branili svoj grad od cetnickog pokolja. Prije svega moras znati da je u Stocu osnovana TO prije vec sto se i znalo za HVO. Dolaskom HVO-a u Stolac i dogovorom Hrvata i Muslimana, u cilju zajednicke borbe protiv istog neprijatelja, TO se rasformirala a svi njeni borci usli u postrojbe HVO-a. E vidis to je bila najveca i najkatastrofalnija greska Bosnjackog rukovodstva u Hercegovini (mislim na njihovo vjerovanje Hrvatima i Tudjmanu). Svima je poznato kako im se to povjerenje vratilo ............. zabijanjem ustaskog noza u njihova nezasticena ledja (bukvalno jer su postrojbe HV-a ne HVO-a, specificno postrojbe iz Imotskog i Vrgorca, bukvalno usli u nezasticeni grad i poceli sa etnickim ciscenjem i zatvaranjem ne zasticenih civila). Nikada ali (zapamti NIKADA) nije bilo sukoba Hrvata i Muslimana u Stocu i okolici!!!!! Samo se desilo zarobljavanje Muslimana koji su bili u HVO-u, njihovo zatvaranje u konc-logore i etnicko ciscenje civila. To ti je istina ma koliko ruzno i ljigavo izgledala.
Ostali dio tvog posta ne zelim da komentarisem jer je ocigledno da nisi mjerodavan za vrstu diskusije koju pokusavas pokrenuti. Prijatno.
Ja sam samo rekao ono sto su na tv rekli ti pripadnici iz HVO koji su otisli u ABiH to jeste u nekoj emisiji sto je vodio alija behran.Ne poricem daje to sve bilo govorim ti o toj grupi koja je gostovala u emisiji.Jel nemas odgovor na to pitanje pa nisam mjerodavan odmah.Ja sam posmatrao te napade iz Orlaca a to je preko neretve 300 m od sjevernog logora pa se sjecam pocetka akcije tekbira i ostalog.
Izvini preskocio sam taj dio, izvinjenje jer sam zaista previdio taj dio posta. Ovako, kako mozes ocekivati od Muslimana da bude odan HVO-u kad taj isti HVO vrsi etnicko ciscenje njegove familije iz zapadnog Mostara? Kad taj isti HVO oruzjem formira paradrzavnu tvorevinu HZHB i rusi BiH? Medjutim, da odgovorim direktno...JESU.... znam ogroman broj momaka iz Mostara koji su bili u HVO i iskreno vjerovali u zajednicku borbu (hebiga i ja sam vjerovao u istu stvar do Aprila 93-ce). Koliko je bilo povjerenje izmedju HVO-a i ABiH u Mostaru njabolje govori cinjenica da su ABiH i HVO u jesen 92 zajednickim snagama napale cetnike u rejonu iznad Blagaja i sela Rotimlja izmedju Stoca i Mostara ( i to moram reci da je ta akcija bila veoma uspijesna).
Za saradnju i dojavljivanje Muslimana iz HVO-a za vrijeme napada na Sjeverni logor.....zaista ne znam. Ne bi me nimalo iznenadilo da je 100% istina jer su jedinice HVO vec tada napravile gnusne zlocine i konc logore u zapadnom dijelu Mostara. Prijatno[/quote]

Nije tad bila cistka(mislim na pravu cistku i nisu cistili one koji su bili u HVO) u Zapadnom mostaru prije sjevernog logora nekazem da nije bilo pojedinacni slucajeva da isceraju obitelj i zauzmu stan bilo je toga . najveca je cistka bila a i mobilizacija nakon napada na bijelo polje i sjeverni logor u mojoj zgradi su odveli samo gačane i trebinjce koji su se uselili u stanove od srba. Drugi val cistke se odnosio na vojnosposobne i veliku vecinu su tada odveli al to je bilo par mjeseci kasnije .Stari od frenda se vratio tek nakon 40 dana a iz moje zgrade nisu nikoga od par obitelji koji su ostali svi drugi su otisli pravac skandinavija.Jel moguce da su prognani iz kaknja stigli u stolac i capljinu i jel se kakanj desio prije ciscenja stoca od strane HVO .
Last edited by Geronimo81 on 15/09/2009 20:19, edited 1 time in total.
osa

#288 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by osa »

Klodovik wrote:
osa wrote:
kako da ti na lijep način kažem da je to neistina, najviše ljudi iz bih u rat u hrvatskoj je došlo iz zapadne hercegovine, a ni njih ni približno 9000 , bilo je i bošnjaka ko0ji nisu mislili da "ovo nije njihov rat" ali daleko manje, najbolji primjer kako su se momci iz bih odnosili prema ratu u hrvatskoj zbio se na policijskoj akademiji u svetošimunskoj u zagrebu, naime tamo je bila jedan velika grupa ljudi i hrvata i bošnjaka na osnovnoj policijskoj obuci, kad se zakuhalo u lici (oko svetog roka i ljubova) trebali su biti poslani tamo, gotovo niti jedan bošnjak nije htio zadužiti borbeni komplet, svi su napustili akademiju i vratili se za bih(doduše to i shvaćam jer oni nisu ni došli u rh da ratuju za rh, ali je pokazatelj raspoloženja za rat), samonom su konkretno kasnije u ratu iz te ekipe hrvata bili križanac iz viteza(poginuo u oluji), šamija iz viteza, lučić iz travnika(vratio se u bih početkom rata, 4 puta ranjen, čujem da je nedavno umirovljen), šafradin iz viteza, miškić iz kotor varoši( bio kasnije u bih u borbama kod dobretića, kao zapovjednik ili zamjenik zapovjednika kotor varoške bojne), kopačević iz odžaka, tako da ako lažu oni, lažem i ja tebe.
hercegovac_pravi

#289 Re: Carrington-Cutileiro plan

Geronimo81 wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Geronimo81 wrote: Vidis ti si gledao TV a ja to sve prezivljavao i onda ti meni objasnjavas sta se u stvari desilo.........Kakvi Muslimani iz Stoca i ABiH....? Ponovo ti odgovorno tvrdim da su se Muslimani iz Stoca ukljucili u ABiH tek nakon etnickog ciscenja i njihovog progona (onih malo sto su cudom izbjegli golgote fasistickih konc-logora Dretelja i Gabele i Kostane bolnice...itd..itd) Stolacki Muslimani su bili iskljucivo u HVO-u i zajedno sa malim brojem Hrvata (nazalost ali je tako) branili svoj grad od cetnickog pokolja. Prije svega moras znati da je u Stocu osnovana TO prije vec sto se i znalo za HVO. Dolaskom HVO-a u Stolac i dogovorom Hrvata i Muslimana, u cilju zajednicke borbe protiv istog neprijatelja, TO se rasformirala a svi njeni borci usli u postrojbe HVO-a. E vidis to je bila najveca i najkatastrofalnija greska Bosnjackog rukovodstva u Hercegovini (mislim na njihovo vjerovanje Hrvatima i Tudjmanu). Svima je poznato kako im se to povjerenje vratilo ............. zabijanjem ustaskog noza u njihova nezasticena ledja (bukvalno jer su postrojbe HV-a ne HVO-a, specificno postrojbe iz Imotskog i Vrgorca, bukvalno usli u nezasticeni grad i poceli sa etnickim ciscenjem i zatvaranjem ne zasticenih civila). Nikada ali (zapamti NIKADA) nije bilo sukoba Hrvata i Muslimana u Stocu i okolici!!!!! Samo se desilo zarobljavanje Muslimana koji su bili u HVO-u, njihovo zatvaranje u konc-logore i etnicko ciscenje civila. To ti je istina ma koliko ruzno i ljigavo izgledala.
Ostali dio tvog posta ne zelim da komentarisem jer je ocigledno da nisi mjerodavan za vrstu diskusije koju pokusavas pokrenuti. Prijatno.
Ja sam samo rekao ono sto su na tv rekli ti pripadnici iz HVO koji su otisli u ABiH to jeste u nekoj emisiji sto je vodio alija behran.Ne poricem daje to sve bilo govorim ti o toj grupi koja je gostovala u emisiji.Jel nemas odgovor na to pitanje pa nisam mjerodavan odmah.Ja sam posmatrao te napade iz Orlaca a to je preko neretve 300 m od sjevernog logora pa se sjecam pocetka akcije tekbira i ostalog.
Izvini preskocio sam taj dio, izvinjenje jer sam zaista previdio taj dio posta. Ovako, kako mozes ocekivati od Muslimana da bude odan HVO-u kad taj isti HVO vrsi etnicko ciscenje njegove familije iz zapadnog Mostara? Kad taj isti HVO oruzjem formira paradrzavnu tvorevinu HZHB i rusi BiH? Medjutim, da odgovorim direktno...JESU.... znam ogroman broj momaka iz Mostara koji su bili u HVO i iskreno vjerovali u zajednicku borbu (hebiga i ja sam vjerovao u istu stvar do Aprila 93-ce). Koliko je bilo povjerenje izmedju HVO-a i ABiH u Mostaru njabolje govori cinjenica da su ABiH i HVO u jesen 92 zajednickim snagama napale cetnike u rejonu iznad Blagaja i sela Rotimlja izmedju Stoca i Mostara ( i to moram reci da je ta akcija bila veoma uspijesna).
Za saradnju i dojavljivanje Muslimana iz HVO-a za vrijeme napada na Sjeverni logor.....zaista ne znam. Ne bi me nimalo iznenadilo da je 100% istina jer su jedinice HVO vec tada napravile gnusne zlocine i konc logore u zapadnom dijelu Mostara. Prijatno
Nije tad bila cistka(mislim na pravu cistku i nisu cistili one koji su bili u HVO) u Zapadnom mostaru prije sjevernog logora nekazem da nije bilo pojedinacni slucajeva da isceraju obitelj i zauzmu stan bilo je toga . najveca je cistka bila a i mobilizacija nakon napada na bijelo polje i sjeverni logor u mojoj zgradi su odveli samo gačane i trebinjce koji su se uselili u stanove od srba. Drugi val cistke se odnosio na vojnosposobne i veliku vecinu su tada odveli al to je bilo par mjeseci kasnije .Stari od frenda se vratio tek nakon 40 dana a iz moje zgrade nisu nikoga od par obitelji koji su ostali svi drugi su otisli pravac skandinavija.Jel moguce da su prognani iz kaknja stigli u stolac i capljinu i jel se kakanj desio prije ciscenja stoca od strane HVO .[/quote]

Geronimo@,
Koliko je tebi svega ti godina? Sa ovim ne zelim da te omalovazavam ali je ocigledno da zaista ne znas (slucajno ili namjerno) sta se desavalo u Hercegovini i Mostaru tih mijeseci.
Velis nije bila prava cistka.....vec eto samo su ponekog Bosnjaka izbacili. Ovako momak,......Nakon napada HVO-a na komandu ABiH u Vranici, na stadionu pod bijelim brijegom je bilo zatvoreno hiljadama Bosnjaka (tacan broj potrazi sam...pun je web ovih informacija, neda mi se traziti). I ti to zoves eto "pojedinacni slucajevi"..... Tu pricu mozes prosipati nekom ko nije bio u Mostaru.....
I da se jos nadopunim, jel' ti stvarno mislis da ste vi mogli napadati, granatirati, progoniti, zatvarati, muciti i silovati Bosnjake a da vas mi gadjamo tufahijama?
Evo ti dole ispod i zvanicna verzija dogadja u Mostaru koji je 100% tacan jer se podudara sa onim sto sam ja dozivio i prezivio.

LINK: http://www.un.org/icty/naletilic/trialc ... 1.htm#IIB2

English

Mostar was divided into a Western part, which was dominated by the Croat forces and an Eastern part where the Army of Republic of Bosnia and Herzegovina was largely concentrated. However, the Bosnian Army had its headquarters in West Mostar in the basement of a building complex referred to as Vranica. In the early hours of May 9, 1993, the Croatian Defence Council attacked Mostar using artillery, mortars, heavy weapons and small arms. The HVO controlled all roads leading into Mostar and international organisations were denied access. Radio Mostar announced that all Bosnian Muslims should hang out a white flag from their windows. The HVO attack had been well prepared and planned.

One of the targets was the ABiH headquarters in the Vranica building, which also was residential housing for about 200 civilians. Around midday on 10 May 1993, the building caught fire and both civilians and soldiers surrendered...They were then assembled in the yard outside the School of Economics, which is situated next to the Vranica building complex...

Bosanski

Mostar je bio podijeljen na zapadni dio pod kontrolom Hrvatskih snaga i istočni gdje je u velikoj mjeri bila skoncentrisana Armija RBiH. Međutim, Bosanska armija je imala svoj štab u zapadnom Mostaru u podrumu zgrade poznate kao Vranica. U ranim satima 9. maja 1993. HVO je napao Mostar koristeći artiljeriju, minobacače, teško naoružanje i lako oružje. HVO je kontrolisao sve puteve koji su vodili u Mostar, a internacionalnim organizacijama je bio zabranjen pristup. Radio Mostar je objavio da svi Bosanski muslimani trebaju da izvjese bijelu zastavu sa svojim prozora. Napad HVO-a je bio dobro pripremljen i planiran.

Jedna od meta napada je bio štab Armije RBiH u Vranici, u kojoj je živjelo oko 200 civila. Oko podneva 10. maja 1993. zgradu je zahvatila vatra te su se i vojnici i civili predali...Bili su skupljeni u dvorište ispred Ekonomske škole, koja se nalazi do zgrade Vranica...

Da skratim priču, ljudi su podijeljeni iu tri grupe:

English

i) BH Croat men and women, who were free to leave;
ii) Muslim civilian men, women, children and elderly who were transported to the Velez stadium; and
iii) surrendered ABiH soldiers, who were moved to the Tobacco Institute in Mostar.

Bosanski

i) Bh. hrvatski muškarci i žene, koji su bili slobodni da idu
ii)Muslimanski civili muškarci, žene, djeca i stari, koji su transportovani do Veležovog stadiona
iii) Vojnici Armije RBiH koji su se predali, i koji su bili prebačeni u Duhanski institut u Mostaru

Dalje sud utvrđuje još jednom ko je koga napao:

English

The Bosnian Muslim civilian population of Mostar was targeted on 9 May 1993. From about five o’clock in the morning, armed HVO units surrounded apartment buildings and houses and collected and rounded up Bosnian Muslim civilians. In certain apartment-blocks where both Bosnian Muslims and Bosnian Croats lived, only the BH Muslims were forced to leave. Women, children, men and elderly were forced out of their homes.

Bosanski

Bosansko-muslimansko civilno stanovništvo Mostara je napadnuto 9. maja 1993. Od oko pet sati ujutro, naoružane HVO jedinice su okružile zgrade i kuće te su skupile i okružile muslimanske civile. U određenim stambenim blokovima gdje su živjeli i Hrvati i Muslimani, samo su Muslimani prisiljeni da idu. Žene, djeca i stariji su otjerani iz svojih kuća.

Sjeverni logor se desio zadnji dan Juna iste godine.

Bez obzira koliko vi pokusavali da "frizirate" i izbrusite istinu, cinjenice su ne umoljive i kao takve ostat ce trajno zapisane u arhivima Medjunarodnog Suda Pravde.
E sada posto je ocigledno da vi konstanto i uporno izjednacavate postupke HVO-a i ABiH, mogu vam samo reci jednu stvar. Onog momenta kada se pred medjunarodnim sudom pravde bude sudilo kompletnom Bosnjackom rukovodstvu za "udrzueni zlocinacki poduhvat, zlocine protiv covjecanstva, organizovanje konc-logora, masovna ubistva i deportacije" (kao sto se sudi Hrvatskome) e tada mozemo razgovarati o izjednacavanju krivice i ja cu biti prvi koji ce ih popljuvati. Medjutim, to se nikada nece desiti jer se takvo nesto nikada nije dogodilo. Pojedinci sa bilo koje strane koji su cinili zla MORAJU snositi odgovornost za svoje postupke ali to ni ukome slucaju nije "UDRUZENI ZLOCINACKI PODUHVAT

I na kraju da ti odgovorim na tvoja pitanja, Kakanjci sigurno nisu dosli u Stolac prije vec sto je taj grad etnicki ociscen od Bosnjaka, za capljinu ne znam ali posto je Capljina etnicki ociscena od Bosnjaka 1 dan ranije od Stoca, sumnjam da su Kakanjci i dole bili tada (ovo za Capljinu nisam siguran tako da ti ne mogu 100% tvrditi da govorim istinu). Ne znam kada su poceli sukobi u Kaknju, ako ima neko iz Kaknja ovdije na forumu i procita ovo, zamolio bih za odgovor iz prve ruke. Hvala unaprijed
Last edited by hercegovac_pravi on 16/09/2009 04:06, edited 2 times in total.
hercegovac_pravi

#290 Re: Carrington-Cutileiro plan

dupli
hercegovac_pravi

#291 Re: Carrington-Cutileiro plan

osa wrote:
hercegovac_pravi wrote:
:thumbup: ovaj domobran nem komentar na ovo,a kako bi kad covjek samo barata preptostavkama :D
E moj mirza@ ...Nikada ti on nece komentarisati nesto sto ne moze pobiti. On je samo tu da ubacuje ovako po neku recenicu baziranu na predpostavkama. nista argumentovano samo floskule a covijek se jos hvali kako ima pet "tisuca" postova. P moze ih imati pet miliona kad su besmisleni i sastoje se od tri recenice najvise.:lol: :lol: :lol: :lol:[/quote]

šta demantirati, da su prilike u bih i hrvatskoj bile različite, neš ti pameti, da hrvatska ima veću i utjecajniju dijasporu od bih, strašan podatak, da bi rat u bih trajao kraće da je zagreb surađivao sa sarajevom, gdje bi nam bio kraj da je 91. sarajevo surađivalo sa zagrebom itd. itd., smješne stvari se ne isplati komentirati ni demantirati.[/quote]

Pa evo za pocetak ovo boldirano..... ili nije istina :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: a poslije cemo razluciti o kakvim prilikama se radi. jer ne moze se voziti isto na suhom asfaltu i snjeznoj podlozi zar ne? :lol: :lol:
hercegovac_pravi

#292 Re: Carrington-Cutileiro plan

osa wrote:
mirza11 wrote:

na ovakve postove sam odgovarao x puta, dosadi brate, pogotovo osobama, koje su u ratu živjele u hrvatskoj a nisu smatrale za shodno, malo i pušku u ruke uzeti.[/quote]

Pa posto si (kako ti tvrdis ako ne vjerujes vidi boldirano iznad) odgovorio bezbroj puta, mozes li samo na brzinu kopirati bar jedan taj odgovor od tih x puta i stavi ti ga ovdije, ..mislim samo ........eto....da......i mi neuki stogodarum naucimo. Ne bi trebao biti problem ....eto...toliko puta odgovorio...mislim...lahko naci.....pa kontam......eto... :lol: :lol: :lol: :lol:
osa

#293 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by osa »

hercegovac_pravi wrote:
osa wrote:
mirza11 wrote:

na ovakve postove sam odgovarao x puta, dosadi brate, pogotovo osobama, koje su u ratu živjele u hrvatskoj a nisu smatrale za shodno, malo i pušku u ruke uzeti.
Pa posto si (kako ti tvrdis ako ne vjerujes vidi boldirano iznad) odgovorio bezbroj puta, mozes li samo na brzinu kopirati bar jedan taj odgovor od tih x puta i stavi ti ga ovdije, ..mislim samo ........eto....da......i mi neuki stogodarum naucimo. Ne bi trebao biti problem ....eto...toliko puta odgovorio...mislim...lahko naci.....pa kontam......eto... :lol: :lol: :lol: :lol:[/quote]

rekoh na ovakve i slične napise, a o uzrocima rata između hrvata i bošnjaka raspravljasmo već x puta, pa moje išljenje o tome možeš potražiti na tim temama, identično je ovom koje sada iznosim.
osa

#294 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by osa »

hercegovac_pravi wrote:
osa wrote:
hercegovac_pravi wrote:
E moj mirza@ ...Nikada ti on nece komentarisati nesto sto ne moze pobiti. On je samo tu da ubacuje ovako po neku recenicu baziranu na predpostavkama. nista argumentovano samo floskule a covijek se jos hvali kako ima pet "tisuca" postova. P moze ih imati pet miliona kad su besmisleni i sastoje se od tri recenice najvise.:lol: :lol: :lol: :lol:
šta demantirati, da su prilike u bih i hrvatskoj bile različite, neš ti pameti, da hrvatska ima veću i utjecajniju dijasporu od bih, strašan podatak, da bi rat u bih trajao kraće da je zagreb surađivao sa sarajevom, gdje bi nam bio kraj da je 91. sarajevo surađivalo sa zagrebom itd. itd., smješne stvari se ne isplati komentirati ni demantirati.[/quote]

Pa evo za pocetak ovo boldirano..... ili nije istina :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: a poslije cemo razluciti o kakvim prilikama se radi. jer ne moze se voziti isto na suhom asfaltu i snjeznoj podlozi zar ne? :lol: :lol:[/quote]

da znaš čitati tekst(pod tim ne mislm na osnovnu pismenost) shvatio bi da ja potvrdih da je to istina, ali nije ništa novo nego nešto što svaka baba zna, kao i ostali podaci koje navedeni bosnolog iznosi, tako da ono"lijepo ti je bosnolog objasnio" , možeš pustiti niz vodu, možda na taj način možeš objasniti nešto nekom tko ima 16 godina ili tko je tada živio preko bare, ali onima koji su tu bili, ne.
Bosnolog

#295 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by Bosnolog »

hercegovac_pravi wrote:
osa wrote:
mirza11 wrote:

Pa posto si (kako ti tvrdis ako ne vjerujes vidi boldirano iznad) odgovorio bezbroj puta, mozes li samo na brzinu kopirati bar jedan taj odgovor od tih x puta i stavi ti ga ovdije, ..mislim samo ........eto....da......i mi neuki stogodarum naucimo. Ne bi trebao biti problem ....eto...toliko puta odgovorio...mislim...lahko naci.....pa kontam......eto... :lol: :lol: :lol: :lol:[/quote]

Osa!

Ti si jedan kontradiktorna antiprotivna osoba koja ciljano omalovazava doprinos Bosnjaka u odbrani Hrvatske kako onih koji su zivjeli tamo tako i mnogih koji su dosli iz BiH i krvarili za istu.Na stotine Bosnjackih zivota je uzidno u temelje Hrvatske drzave.Ti ili to ne znas ili ne zelis da znas.Moj doprinos je bio mnogo veci od obicnog puskaranja na cetnike.Zbog takvih kao ti i onih koji su sve to pogazili politikom koja je zeljela moju doimovinu unistiti prezirem vas i gadite mi se .Znam kako ste zahvalili i nekim mojim prijateljima koji su zivjeli u Sibeniku a cije ste familije izbacili iz stanova ,zene i djecu koja su zavrsila na Obudzanu otvorenom zatvoru poput golog otoka,u satorima nakon izbijanja sukoba izmedu ARBiH i HVO-a iako su im muzevi bili od prvog dana u ZNG a neki u 4 Splitskoj a neki moji dobri prijatelji poginuli na dubrovackom ratistu.

Nakon potpisanog Sarajevskog primiraja s cetnickim pobunjenicima i izbijanja rata u BiH iste te borce na njihov zahtjev iz HV otpustili kao iskusne i prekaljene borce ,a koji su zeljeli da idu pomoc BiH da se odbrani od genocidnih cetnika i JNA u BiH.

Pomagao sam i ja organizaciono na vecoj razini i moj doprinos Hrvatskoj u odbrani iste od Genocidnih cetnika je mnogo veci zasigurno nego tvoj sto je bio ali o tome sa tobom ne bi nikada diskutovao jer si neprijatelj moje domovine .

Pomgao sam Hrvatsku i ne zalim i od iste nisam dozivio licno nikakve neprijatnosti ,ali sam dozivio neprijatnosti od strane HVO-kroz Hecegovinu od takvih kao sto si ti na putu prema Splitu u jesen 92 kada sam imao ugovoren sastanak sa casnicima iz HV u Vojarni Lora.Naime napravljen je bio nekakav fiktivni vojni sporazum izmedzu Sranje i Alije na pocetku rata u BiH i odredili nekakvo kordinaciono tijelo ciji je zadatak bio da planira i realizuje tzv. savez o pomoci i saradnji HV i ARBiH kao i HVO koji je bio samo zamajavanje naivnog Alije od strane Sranje .

Naime HVO lesinari su sve vise maltretirali i pljackali ljude od samog pocetka rata 92 a pirje sukoba ,sve sto je ulazilo u BiH na punktovima kroz zapadnu Eerceg guberiju po sistemu plati da te pustimo i tako svaki kilometar nova barikada .Ljude su pretresali oduzimali ono sto su htjeli a propustanje oruzja i MES je bilo sve striktnije i dio istog je zadrzavan i oduziman.Naime pokusao sam saznati sto se zapavo desava nadajuci se da cu sistemom RIK-a rijesiti taj sve veci problem. Obzirom da sam usput imao taj sastanak na koji sam krenuo u uniformi sa obezbjedzenjem i oznakam ARBiH.Iskustvo koje sam dozivio tada ,nikada necu zaboraviti od provokacija,omalovazavanja i izjava HVO- lesinara kroz Suskovu guberiju i Bobanovu gagstersku prciju i onog sto je slijedilo kao logican tok stvari.

NOZ u ledza 1993 me uopste nije iznenadio.

Omalovazavanje ljudi koje su drzali zatvorene ,maltretirane samoincijativno a cije kamione su pljackali dok su te iste ljude drzali zatvorene bez ikakve osnove po uzoriu na drumske razbojnike.Posebno si bili junaci oni sto cetnike nisu vidjeli mrtve osim na TV- okolini Capljine .Kad sam trazio da sa nekim razgovaram ti lesinari su mi rekli da idemo na osobni rizik i niko nam nece garantovati da cemo stici do Hrvatske granice prije koje su nas natjerali da skinemo oznake ARBIH.Ovo je bilo u Novembru 1992.

Sastanak u Vojarni /Kasarni Lora sa nekoliko visokih HV casnika sam obavio i tada saznao crne slitnje .To je bilo prvo informativno upoznavanje o toboze medudrzavnom vojnom savezu .U pauzi istog sam razgovarao sa jednim Brigadirom bosanskim Hrvatom iz Bosanskog Samca .Kojeg sam poznavao jako dugo iz prijeretnog zivota i bio mi dobar kucni prijatelj .Razgovarao sam sa njim o onome sto se desavalo na putu kao i o svemu sto se desava u Bosni kao i Hercegovini inace pravom Bosanscu i covjeku koji voli Bosnu i svoj Bosanski Samac .Njegove iskrene rijeci i informacije o onome sto HVO i HDZ smjera u BiH kao i zlocinacki planovi u pauzi sastanka su mi otvorile oci i potvrdile sumnju koju sam imao i to necu nikada zaboraviti.

Tada mi je iskreno reako da je BiH izdata od strane Sranje i da ministar odbrane Susak i Mate Boban rade na podjeli BiH u dogovoru sa Karadzicem ,da ima izvore u samom vrhu HDZ-a da je Posavina prodata i da ce biti moguci sukobi izmedu ARBiH I HVO-a ako se ne obuzda Suskova struja koja kontrolise i HV kao i sve sto ulazi u BiH.Takode mi je rekao da je ogorcen na politiku Hrvatske naspram BiH a covjek je bio u HV od pocetka rata i dobo cin Brigadira.

Sa istim se i dans cujem i nakon svega sam dobar prijatel sa injim .On je i danas ogorcen zbog svega i istog su poslali u prijevremenu mirovinu i covjek je obolio nakon svega .On mi je tada nakon sastanka rekao da od vojnog saveza nema nista i zaista to je bio prvi i posljednji sastanak o propalom savezu.

Da bi smo po povratka u BiH dozivjeli slicne provokacije na punktovima .Tada sam shvati podlost i ljigavluk HVO-a i Boban -Susak -Sranjo podle igre zabijanja noza u leda

Svi znamo da je slijedio scenario iz Karadordeva u proljece 93 napoadom HVO-a na Prozor a predhodno u Mostaru pokusaj razoruzavanja bataljona ARBiH kada je izbjegniut sukob da bi vec nakon toga eskalirali razoruzavanja Bosnjaka koji su bili na linijama prema cetnicimau HVO-u

Planski su ljude i svoje dojucerasnje saborce iz jedinica HVO-a u kojma su bili svo vrijeme prema cetnicima ,razoruzali i odveli u logore .Heliodrom,Dretelj,Gabelu ovisno gdje i u kojoj su jedinici HVOa bIli.

Jaganjavc je komandovao zajednickim akcijama oslobadanja Mostara 1992 a sto je bilo nakon odbrane istog zahvalili li im razoruzanjem i odvodzenjem u logore.

U srednjoj Bosni su HVO zvijeri nastaveil zlocinacku politiku zaokruzenja kamenjarske Erceg uskrsnute sve dok ARBiH nije konacno shvatila da ih mora zaustaviti u vrijeme kada su napustili liniju prema cetnicima i zajedno sa istima zeljeli zaokruziti i zauzeti istu upadima i podmuklim hinjskim zlocinima poiput onih u Ahmicima dok ih u Bugojnu nisu docekali borci ARBiH onako kako su sami trazili.

ARBIH je konsolidovala svoje redove nakon sto su shvatili da su HVO lesinari postali saveznici sa cetnicima i napali ARBIH skupa i sa leda.

ARBiH je uzvratila krenul ka Varesu koji je sam Kljujic spoasio trazeci od ARBiH prekine sav ofanzivom, prema Varesu a nakon sto su isti trebalio platiti za zlocine Ahmica i drugih mjesta.Ali eto ARBiH je stala a mogla je sve samljeti i protjerati ali nije .

Nakon direktne intervencije Amerike i prijetnjom sankcijama Hrvatskoj Sranjo Tudman je prinudno promjenio promjenio i pokusao ispaviti i pocistiti nepotrebno proljivenu krv u njegovoj bolesnoj zamisli rasturanja BiH sa onim sto mu je okupirao vise od 30 % drzave.

Oluja 1995 i naknadni savez ARBiH i HVO-a i HV-a je bio iznudzeni savez od strane Amerike a posljedice zlobnog ljigavluka imamo i dans a Osa je najbolji primjer iste.

Osa mozes ovdje trabunjati i supljirati demagogiju i satrologiju koliko ti volja ali ne mozes promjeniti fakte i istinu koju prevrces i cinicki ntrolujes ljigavlukom tvojih postova koji su provokativnog i licimjernog karaktera.

Ti pripadas onoj lesinarsko kamenjarskoj ideologiji koja je zapisala zapadno kamenjarsku Ercegovinu jos od 90-te nakon sto je HDZ- prvi put dobio izbre u BiH a to je bilo dvije godine prije rata.Kada sam ulazio u BiH 90-tih tada nije bilo rata ni blizu u Hrvatskoj a u Hercegovini je bilo vise sahovnica nego u samoj Hrvatskoj.

I dans se ista ideologija vodi samo perfidnije od velikosrpske ta ideologija se zove lesinarsko hijenska.

Posljedica iste je prepolovljeni postotak prijeratnih BH Hrvata sto je tragedija i moralna katastrofa o kojoj Bh katolicka crkava i Franjevci pricjau svakodnevno.

Ali eto valja nama i sa takvima da se ubjedujemo i da znamo sta zelite i smjerate i da se shodno tome postavimo. :mrgreen:

Znam da je Mesic 1993 napustio HDZ- Hrvatske kao izraz revolta zbog noza u leda BiH i saveznistva Sranje i Zlobe na podjeli BiH u vrijeme kada mu je Zlobo bio okupirao vise od 30 % drzave.

Stoga ti kazem uzalud ti pokusaaji pravdanja ljigavluka, ta ista politika segregacije i fasizma je prisutna i danas u zapisanom dijelu Hercegovine gdje i dans zapadno hercegovacka guberija cekaju uskrsnice Erceg guberijske ali fali ljudstvo i muda.

Politika HDZ- BiH i HDZ-Hrvatske je direktni krivac sukoba sa ARBiH a kao posljedica sporazumnog dogovora Sranje i Tudzmana.

BiH ce opstati zbog onih koji je zele i u kojoj ce naci svoju srecu ako zele a oni sto je mrze i ne zele ce iz nje otici svakako jer ne postoji uredenje koje ce prihvatiti jer oni ne zele prihvatiti postojanje BiH i sebe u njoj e tu su kvake svih problema.

Znaj samo da ne cini drugom ono ste ne zelis drugi da cini tebi a imaju i onih 10 bozijih zapovjedi ako si vjerik ili katolik trebao bi se istih pridrzavati ,ako ih zas nabojati ili si stao tu negdje izmedu njih :roll:
bulevarmostar

#296 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by bulevarmostar »

Malo je off ali evo nesto o doprinosu Bosnjaka u odbrani Hrvatske:

http://www.youtube.com/watch?v=dLbSC_Ji ... re=related

Ako neko zna gdje se moze naci na internetu ona lista poginulih pripadnika HV u Dubrovniku, mislim da bi bila korisna u razbijanju nekih teorija na ovom podforumu.
Junuz Djipalo

#297 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by Junuz Djipalo »

Glavni razlog zbog kojeg je dio ljudi iz BiH ratovao na strani HV-a je plaća od 2.000 DEM (u ono vrijeme je to bila velika para, kao danas 2.000 €) koju su nudili za ulazaka u Redarstvenike (iz kojih je pak poslije nastala HV). Sve koje ja znam su zbog toga otišli u HV. Tek je sekundarni razlog kod ponekog Hrvata bio i domoljublje, a kod Muslimana (tad se tako zvala nacija), definitivno, osim u jako jako rijetkim slučajevima nije niko išao ratovat za Hrvatsku iz nekog patriotizma osima Muslimana koji su živjeli u Hrvatskoj.

Čak su u Bosni bili iznimno neprijateljski (valjda pod utjecajem srpskih medija) raspoloženi prema ljudima koji su išli branit Hr iz bilo kojeg razloga.
Djecu su vadili iz JNA (ipak nije propaganda bila baš toliko uspješna barem srpska, dok su se već počele pričat hvalospjevi o ZNG-u) jer niko nije htio da mu sin od 18, 19 godina završi s par metaka ili gelera negdje na polju u Slavoniji. I Srbi su vadili djecu tad iz vojske a kamo li drugi. U Zenici su na pr. roditelji popalili (doslovno) popis regruta.

O nekoj podršci iz BiH Hrvatskoj za vrijeme rata u Hr je smiješno uopće pričat naprosto je nije bilo. Da ne ponavljam opće poznate stvari.

I zato mi je smiješno kad neko kaže pa mogli smo oslobodit BiH zajedno. Logičan slijed događaja je bio da na pr. Hrvat iz Bjelovara ili Rijeke ne brani Srebrenicu ili Višegrad. A samim tim zajednička apsolutna obrana otpada pogotovo što je u početku Muslimani nisu ni htjeli.

Bilo je logično za očekivat da će se stvorit zajednica općina u kojima Hrvati žive, kao i vojska za ta područja jer su Hrvati imali iskustvo i očekivali ono što je slijedilo a dijelom ih je i sama Hrvatska gurnula u rat jer da nije teško da bi Hr danas bila ovolika kolika jest.

HercegBosna (mogla je se zvat i drukčije) u početku je bila zamišljena kao labavije područje nego što se danas traži kreševskom deklaracijom. Uključivala je jednu Zenicu na pr. koja sigurno nije bila većinski hrvatska. Naprotiv. I dakako priznavala je BiH rukovodstvo.
I moje mišljenje je da bi za BiH Hrvate i bilo najbolje da je tako i ostalo i da je tako i danas.

To je bilo u početku. E tada se sjetila eranska bratija da njih zaboli k. za sve iznad Ivana, Makljena i Kupresa i da bi oni to u Hrvatsku.

I tad je proglašena "Republika" Herceg Bosna.

Zločini u Bosni koje je HVO počinio su bili usmjereni na to da se sve bosanske hrvatske enklave presele u Eraniju što ni Muslimanima nije teško padalo jer su ionako htjeli prostor za izbjeglice koje su samo pristizale i pristizale. Po meni velika je laž da su Boban ili Šušak htjeli srednju Bosnu uzet. Ja mislim da su joj namijenili sudbinu Vareša. Francek je već nešto drugo jer da je i on tako razmišljao danas bi Hrvati imali entitet ali samo u Hercegovini.

Inače ta priča o podjeli BiH u Karađorđevu ne pije vode, da je tako bilo dogovoreno ne vidim razlog zašto se to ne bi ostvarilo a pogotovo ne vidim razlog za Oluju. Sigurno ne bi Sarajevo bilo 3 godine u okruženju.

Moguće da je bio dogovor Vukovar za Posavinu ali ovo drugo ne. Ko je se sa Srbima igdje uspio oko granica dogovorit bez velike vojne sile.

Nastavak, svakako nije trebalo dozvolit nastajanje republike HB, nije joj trebalo puhat u leđa sa islamskim pokličima i uklanjanjem hrvatskih dužnosnika i radom poskrivečki na Bošnjakistanu od strane tadašnjeg rukovodstva SDA. Nije njima nikad bilo do BiH multi kulti pa nije ni danas.

A sad poslije rata jedna dobra granica između svih nas bi jako dobro došla (ne mora nužno pratiti etničke granice). I šteta što nije tako i bilo za rata i nakon rata. Sad bi tu i tamo se sjetili rata i živjeli normalno a ovako rat traje, traje samo nema pušaka.

No čini mi se da dobar dio ljudi, pogotovo u Sarajevu se boji bošnjačke države (ex Jugoslaveni, komunisti, mješanci) pa uporno snuju snove o nekakvom jedinstvu. Pa jedinstveni smo kad odemo negdje vani, ja kad sretnem nekog našeg on je za mene naš a to se odnosi na sve zemlje ex Yu (osim Slo i Mak). Ali za nas su najbolje jasne unutarnje granice. A i MZ iz ko zna kojih sve razloga nam ne da da riješimo problem, još bi oni malo s nama eksperimentirali, napravili građansku državu u Brčkom, federalnu u Federaciji i konfederalnu (bar je bila) u BiH, pa distrikt Mostar je isto eksperiment a tek kantoni, pogotovo mješoviti... Mi smo čisti zamorci.

Ponavljam radije će Srbin živit u hrvatskoj, bošnjačkoj državi kao manjina a da je to normalna evropska država nego u Srbiji ako je ona dno Evrope (osim ako nema izbora što je često slučaj i s ljudima u Bosni).

Dakle trebamo raditi na tome da ispunjavamo uvjete za EU, pravna regulativa i ekonomija i od naših torova napravimo mjesta koja liče na nešto.

I sram me priznat ali mi se čini da Dodiku najbolje to ide, bez obzira na svo obrušavanje na njega. Kad se samo sjetim kako su izgledali građani RS u odnosu na nas prije deset godina. A danas?!
Geronimo81

#298 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by Geronimo81 »

Bosonog po drugi put pitam .Sta mi mozes lreci o ovoj seferovoj tvrdnji o planovima zamjene istocne hercegovine za Sandžak jos 92 g a znamo dasu na sandžaku muslimani ?Mozes li mi reci o davanju zapadne hercegovine hr ? O dogovoru sa krajisnikom 93 g?
osa

#299 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by osa »

@osnolog

ne volim odgovarati na ovolike postove, pogotovo pisane stilom "žute štampe", evo imaš tekst iznad ovog posta od junuza, pa vidi jedno sasvim drugo stajalište, a priče u stilu"trebali smo zajedno da niste vi .ajebali" ostavi tamo i gdje spadaju, u bajke, svatko uvijek i jedino gleda svoj interes, a to što interes hrvata nije i tvoj interes ili interes srba, svejedno, šta se tu može, tako je kako je. da se osvrnem na kulturu dijaloga, nazivanje franje sranjom, da li pokušavaš izazvati da ljudi aliju počnu zvati balijom ili slično, ako pokušavaš, nećeš uspjeti, neke su roditelji naučili, barem osnove kućnog odgoja, neke opet nisu, isto kao i s interesom, svi smo različiti.
osa

#300 Re: Carrington-Cutileiro plan

Post by osa »

Geronimo81 wrote:Bosonog po drugi put pitam .Sta mi mozes lreci o ovoj seferovoj tvrdnji o planovima zamjene istocne hercegovine za Sandžak jos 92 g a znamo dasu na sandžaku muslimani ?Mozes li mi reci o davanju zapadne hercegovine hr ? O dogovoru sa krajisnikom 93 g?
to je bilo, malo šege, isto kao u lisabonu i slično.
Locked