Škola simboličnog imena!

Post Reply
dallton

#276 Re: Škola simboličnog imena!

Post by dallton »

draganbl wrote:
dallton wrote:
draganbl wrote:Kako ova vijest stari i komentari imaju sve manje smisla.
Od Tadićevog boravka na Palama prošlo je skoro 10 dana (ili još i više?) Tadić je, komentarišući svoj dolazak na Pale pokazao je dobar političar, a Komšić je neistinitom i nevažnom pričom o obezbjeđenju i pištoljima još jednom pokazao da je kreten. I dok su naši političari lajali jedni na druge, u međuvremenu je Srbija pohapsila kriminalce iz BiH.
U Srbiji (i u RS) je danas glavna vijest kako je Federer rasturio Đokovića (nije mi nimalo krivo što je taj klovn izgubio) - pogledati http://www.blic.rs, a u dnevnom avazu su sljedeće teme aktuelne, redom:
1. Zbog otkrivanja povjerljivih dokaza o Miloševiću kažnjena sa 7.000 eura
2. Prava nam ne priznaju ni u RS ni u FBiH
3. Novi prostorni plan zbog luke u Neumu
4. Odgođeno suđenje Bičakčiću i Brankoviću
5. OHR treba ostati dok ne riješimo ustavne promjene
6. Tužioci bi ugrozili dokazivanje krivice Karadžića
7. Deložacija zakazana za danas
8. U BiH još 44 hiljade zahtjeva za povratak
itd.

Šta želim da kažem: Političari u BiH (na čelu sa Dodikom, ali ni ostali ne posustaju) su stvorili atmosferu hladnog rata u kojoj (samo oni) love u mutnom i zauzimaju što bolje pozicije pred izbore, dok o običnom narodu (pročitajte vijesti) uopšte ne misle. Puni doprinos tome daju i ovakve diskusije.
nije tacno, odnosno nije u istoj ravni - reci mimo sudske presude da je "masakr insceniran" to je brate karadziceva prica, al ti se i dalje pravis lud i hoces da izjednacis sve ali to ne prolazi...

i ovim sto si gore napisao ti hoces da kazes da je reci "sami su sebe pobili" i "odgodjeno sudjenje brankovicu" jedno te isto...tu pricu mozes prodati naivnima kad ih nadjes, al oni su u velikoj manjini danas...
Već sam ranije napomenuo da zbog tvojih fašističkih izjava neću komentarisati tvoje postove.

uopste ti ne trazim da komentarises, jer su stvari koje ti pises cisto pretvaranje i bas mi je drago sto te ovako mogu sasjeci, a da nemas nijednog argumenta da odgovoris....
nokia6170

#277 Re: Škola simboličnog imena!

Post by nokia6170 »

draganbl wrote:
dallton wrote:
draganbl wrote:Kako ova vijest stari i komentari imaju sve manje smisla.
Od Tadićevog boravka na Palama prošlo je skoro 10 dana (ili još i više?) Tadić je, komentarišući svoj dolazak na Pale pokazao je dobar političar, a Komšić je neistinitom i nevažnom pričom o obezbjeđenju i pištoljima još jednom pokazao da je kreten. I dok su naši političari lajali jedni na druge, u međuvremenu je Srbija pohapsila kriminalce iz BiH.
U Srbiji (i u RS) je danas glavna vijest kako je Federer rasturio Đokovića (nije mi nimalo krivo što je taj klovn izgubio) - pogledati http://www.blic.rs, a u dnevnom avazu su sljedeće teme aktuelne, redom:
1. Zbog otkrivanja povjerljivih dokaza o Miloševiću kažnjena sa 7.000 eura
2. Prava nam ne priznaju ni u RS ni u FBiH
3. Novi prostorni plan zbog luke u Neumu
4. Odgođeno suđenje Bičakčiću i Brankoviću
5. OHR treba ostati dok ne riješimo ustavne promjene
6. Tužioci bi ugrozili dokazivanje krivice Karadžića
7. Deložacija zakazana za danas
8. U BiH još 44 hiljade zahtjeva za povratak
itd.

Šta želim da kažem: Političari u BiH (na čelu sa Dodikom, ali ni ostali ne posustaju) su stvorili atmosferu hladnog rata u kojoj (samo oni) love u mutnom i zauzimaju što bolje pozicije pred izbore, dok o običnom narodu (pročitajte vijesti) uopšte ne misle. Puni doprinos tome daju i ovakve diskusije.
nije tacno, odnosno nije u istoj ravni - reci mimo sudske presude da je "masakr insceniran" to je brate karadziceva prica, al ti se i dalje pravis lud i hoces da izjednacis sve ali to ne prolazi...

i ovim sto si gore napisao ti hoces da kazes da je reci "sami su sebe pobili" i "odgodjeno sudjenje brankovicu" jedno te isto...tu pricu mozes prodati naivnima kad ih nadjes, al oni su u velikoj manjini danas...
Već sam ranije napomenuo da zbog tvojih fašističkih izjava neću komentarisati tvoje postove.
fokusiraj se dragane malo na sta se pise, nego ko sta pise.

ako je haski tribunal utvrdio odgovornost za masakre na tuzlanskoj kapiji i na markala u svojim presudama visokim oficirima tadasnje VRS, ko si ti ili Dodik da ponovo dovodi u pitanje ono sto je sudskim putem utvrdjeno?

zar ti nisi rekao da si legalista i da postujes presude ma kakve god da su, pa makar se ne poklapale i sa tvojim licnim misljenjem?

sta je fasisticko u tome sto neko insistira na pravnoj drzavi i na postivanju i sprovodjenju sudskih presuda, odnosno zasto fasista nije neko ko javno negira i dovodi u pitanje same presude?
osa

#278 Re: Škola simboličnog imena!

Post by osa »

dallton wrote:
osa wrote:
dallton wrote:
hajd molim te procitaj ponovo sta sam ja napisao i svoj odgovor...nego @osa jel se slazes da ovaj gornji naziv skole "srbija" i sve ostalo u principu nema nista provokativno u sebi, to je tvoje misljenje, jesam u pravu?
nisi u pravu kao i obično, to je provokacija i to malo jačeg tipa, ali ako ne možeš ništa protiv nje, čemu povika , ćuti i radi, netko provokacijom smatra silne džamije, netko križeve i u dobrom broju slučajeva to i jesu provokacije, ali to je bih, pa o čemu ja pričam godinama, samo ja ne sanjarim prihvaćam stvari onakvima kakvima jesu.
pa da se bas neko uzbudjuje mogu ti reci da nije tacno, al je poenta onoga sto sam ja pisao gore da ti upotrebljavas svoju praznu pendrek logiku da sebe malo zabavljas...uklapas mi se fino u ideal penzioniranog drota
kad nije bitno čemu onda sva ova priča i ovakva i sijaset sličnih tema po raznim forumima, i čemu tvoje učešće na njima.
draganbl

#279 Re: Škola simboličnog imena!

Post by draganbl »

nokia6170 wrote:

ako je haski tribunal utvrdio odgovornost za masakre na tuzlanskoj kapiji i na markala u svojim presudama visokim oficirima tadasnje VRS, ko si ti ili Dodik da ponovo dovodi u pitanje ono sto je sudskim putem utvrdjeno?

zar ti nisi rekao da si legalista i da postujes presude ma kakve god da su, pa makar se ne poklapale i sa tvojim licnim misljenjem?

sta je fasisticko u tome sto neko insistira na pravnoj drzavi i na postivanju i sprovodjenju sudskih presuda, odnosno zasto fasista nije neko ko javno negira i dovodi u pitanje same presude?
Dodik je najveće zlo koje BiH trenutno ima i nijedan drugi političar nije u istoj ravni kao on.
U temi Dejton II sam u postu, koji možeš pročitati na trinaestoj stranici ove diskusije rekao šta mislim o genocidu u Srebrenici i ne vidim zašto ponovo meni stavljaš u usta Dodikove riječi. Ja ne dovodim u pitanje odluku suda, niti smatram da na bilo koji način tu odluku treba dovoditi. Da li možeš da pročitaš šta sam tamo napisao, ili ako hoćeš da ponovim i ovdje?
Ono što sam rekao jeste da Dodik svojim postupcima provocira upravo ovakve diskusije, a ni drugi mu ne ostaju dužni. Kao posljedicu toga imamo da smo tu gdje smo, dok država po kojoj škola iz naslova ove teme ide u Evropu i hapsi naše kriminalce sa tih istih Pala o kojima mi ovdje drvimo u stotinama postova.
dallton

#280 Re: Škola simboličnog imena!

Post by dallton »

osa wrote:
dallton wrote:
pa da se bas neko uzbudjuje mogu ti reci da nije tacno, al je poenta onoga sto sam ja pisao gore da ti upotrebljavas svoju praznu pendrek logiku da sebe malo zabavljas...uklapas mi se fino u ideal penzioniranog drota
kad nije bitno čemu onda sva ova priča i ovakva i sijaset sličnih tema po raznim forumima, i čemu tvoje učešće na njima.
de procitaj molim te jos jednom, rekao sam "ne uzbudjuje se" a ne nije bitno, ako ti mislis da ce se neko tek tako uzbuditi ili iznenaditi ovakvim provokacijama nakon onakvog rata, onda ne znam sta da ti kazem...
nokia6170

#281 Re: Škola simboličnog imena!

Post by nokia6170 »

draganbl wrote:
nokia6170 wrote:

Dodik je najveće zlo koje BiH trenutno ima i nijedan drugi političar nije u istoj ravni kao on.
U temi Dejton II sam u postu, koji možeš pročitati na trinaestoj stranici ove diskusije rekao šta mislim o genocidu u Srebrenici i ne vidim zašto ponovo meni stavljaš u usta Dodikove riječi. Ja ne dovodim u pitanje odluku suda, niti smatram da na bilo koji način tu odluku treba dovoditi. Da li možeš da pročitaš šta sam tamo napisao, ili ako hoćeš da ponovim i ovdje?
Ono što sam rekao jeste da Dodik svojim postupcima provocira upravo ovakve diskusije, a ni drugi mu ne ostaju dužni. Kao posljedicu toga imamo da smo tu gdje smo, dok država po kojoj škola iz naslova ove teme ide u Evropu i hapsi naše kriminalce sa tih istih Pala o kojima mi ovdje drvimo u stotinama postova.
Ne bih bas glorificirao toliko tu drzavu Srbiju koja ide prema Evropi, imajuci u vidu da ona ne hapsi one koje treba da uhapsi vec sa njima trguje u datom trenutku kada njoj to odgovara za odredjene protivusluge. Mozes ti meni sada reci da je to drzavna strategija zastite nacionalnih interesa drzave Srbije, ali to ne umanjuje cinjenicu da Srbija jos uvijek nije uhapsila Mladica i hadzica, a vrlo dobro zna gdje se oni nalaze. Svi znaju da ih stiti BIA...bas kao sto je to slucaj sa Karadzicem bio.

Ja uvazavam tvoje misljenje i drzavu Srbiju, ali praviti od nje nevinasce je malo degutantno.

Ta drzava jos uvijek krsi medjunarodno pravo i Konvenciju za sprijecavanje i kaznjavanje zlocina genocida, imajuci u vidu cinjenicu da nije ispunila svoje obaveze iz presude Medj. suda pravde...u pogledu usvajanja rezolucije o Srebrenici kojom osudjuje taj zlocin genocida i u pogledu nehapsenja odgovornih za taj genocid.
vaca

#282 Re: Škola simboličnog imena!

Post by vaca »

nokia6170 wrote:
Tomislav MO wrote:
vaca wrote: Ma jasno je meni šta ti pišeš ali nije tačno. Raspitaj se malo, možeš i progooglati. Ova škola se vodi kao Javna Ustanova Prva Bošnjačka Škola Sarajevo. Kao takva je dobila i 6aprilsku nagradu 2006:

http://www.sarajevo.ba/ba/article.php?pid=140
Ma vidi ti to. :)

I što ćemo sad? :D
Novinarski text. Otidji na stranicu prve bosnjacke gimnazije pa procitaj istorijat. ne bih se bas slozio da ministarstvo obrzaovanja ima ingerenecije nad ovom skolom.

A ukoliko neko smatra da ima i da je upotpunosti javna ustanova, onda moze da uradi slobodno ovo sto je uradio Silajdzic sa osnovnom skolom Srbija. Znaci da se obrati Ustavnom sudu u pogledu diskriminatorskog naziva.

Naravno srpska i hrvatska politika u bih to nece nikada uraditi upravo iz razloga kojeg sam milion puta ponovi...nama ne smeta vase zapisavanje, ali ne dirajte i vi nama nase zapisavanje. naravno ta politika nema pravni osnov, jer ne postoji u Ustavu BiH "nase" i vase", jer je sve formalno-pravno nase...i srpsko i bosnjacko i hrvatsko..od Trebinja, Gruda, Sarajeva, Banja Luke, Brckog i Bihaca.

Meni Ustav daje pravo da mi smetaju takve stvari, kao sto ga daje i tebi..samo je razlika sto ti u zapisavanju ne vidis problem, a ja ga vidim...kao sto ti ne vidis problem u srpskoj poitici etnickih podjela, a ja ga vidim.

Dakle koncept razmisljanja nam se u korijenu razlikuje...na srecu ;-)
:-) evo nešto što nije novinarski text
http://www.oszd.edu.ba/dokumenti/KONKURS%202008.pdf

i ja kažem na sreću :D
draganbl

#283 Re: Škola simboličnog imena!

Post by draganbl »

nokia6170 wrote:
draganbl wrote:
nokia6170 wrote:

Ne bih bas glorificirao toliko tu drzavu Srbiju koja ide prema Evropi, imajuci u vidu da ona ne hapsi one koje treba da uhapsi vec sa njima trguje u datom trenutku kada njoj to odgovara za odredjene protivusluge. Mozes ti meni sada reci da je to drzavna strategija zastite nacionalnih interesa drzave Srbije, ali to ne umanjuje cinjenicu da Srbija jos uvijek nije uhapsila Mladica i hadzica, a vrlo dobro zna gdje se oni nalaze. Svi znaju da ih stiti BIA...bas kao sto je to slucaj sa Karadzicem bio.

Ja uvazavam tvoje misljenje i drzavu Srbiju, ali praviti od nje nevinasce je malo degutantno.

Ta drzava jos uvijek krsi medjunarodno pravo i Konvenciju za sprijecavanje i kaznjavanje zlocina genocida, imajuci u vidu cinjenicu da nije ispunila svoje obaveze iz presude Medj. suda pravde...u pogledu usvajanja rezolucije o Srebrenici kojom osudjuje taj zlocin genocida i u pogledu nehapsenja odgovornih za taj genocid.
Mislim da se opet razilazimo. Ja ne glorifikujem tu državu Srbiju koja ide prema Evropi, već iznosim činjenice koje pokazuju da je njihovim građanima puno bolje nego nama. Citatima o dnevnim vijestima sam to htio figurativno prikazati: Čitava Srbija više brine o tome kako će proći Đoković nego šta radi koji političar, dok kod nas samo jad i bijeda. A činjenica je i da rade: ukidaju se vize, oni što su krali, počeli su malo davati i građanima, hapse se (čak i BH) kriminalci, ide se nabolje i to se vidi. Daju krntiju za 1000eura i kupe povoljno punta. Čak ni radikali nisu ono što su nekad bili. Na sreću.
Ne pravim od Srbije nevinašce, nego hoću da kažem da su Srbija i Hrvatska ostavili iza sebe užase devedesetih i okrenuli se ka budućnosti, zarad sopstvenog naroda. Zašto ja moram u svakom drugom postu da krećem ispočetka? Uzmi jednom, prihvati da ja nisam kao Dodik i da sam ja tip Srbina iz RS sa kojim Bošnjaci trebaju pričati o budućnosti zemlje. Ili reci, četnik si kao i oni. Ako tako misliš.
Banksy

#284 Re: Škola simboličnog imena!

Post by Banksy »

draganbl wrote:
Ja ne glorifikujem tu državu Srbiju koja ide prema Evropi, već iznosim činjenice koje pokazuju da je njihovim građanima puno bolje nego nama.
Možda bi i nama bilo bolje kad bi se ti njihovi građani prestali petljati u naše stvari ... šta misliš?

draganbl wrote:
Ne pravim od Srbije nevinašce, nego hoću da kažem da su Srbija i Hrvatska ostavili iza sebe užase devedesetih i okrenuli se ka budućnosti, zarad sopstvenog naroda.
Da se hoće još od nas okrenut', ne bi li nam svanulo ...
nokia6170

#285 Re: Škola simboličnog imena!

Post by nokia6170 »

vaca wrote:

i ja kažem na sreću :D[/quote]

Thanks na infu u svakom slucaju, naziv skole kao javne ustanove je diskriminatorski po mom misljenju prema bh Hrvatima i Srbima...ali to opet ne opovrgava sustinu moga pisanja politike zapisavanja....Ako ocekujes da Haris podnese zahtjev za ocjenu ustavnosti skole Prva bosnjacka gimnazija, onda si u velikoj zabludi, bas kao kada bi ocekivao da Radmanovic podnese zahtjev za ocjenu ustavnosti za naziv skole Srbija.

Tebi ne smeta zapisavanje, meni smeta...tu je ogromna razlika medju nama. Ti se odrices svojih prava, ja se ne odricem. Jesam li ja fasista zbog toga?
draganbl

#286 Re: Škola simboličnog imena!

Post by draganbl »

nokia6170 wrote:.Ako ocekujes da Haris podnese zahtjev za ocjenu ustavnosti skole Prva bosnjacka gimnazija, onda si u velikoj zabludi, bas kao kada bi ocekivao da Radmanovic podnese zahtjev za ocjenu ustavnosti za naziv skole Srbija.

Tebi ne smeta zapisavanje, meni smeta...tu je ogromna razlika medju nama. Ti se odrices svojih prava, ja se ne odricem. Jesam li ja fasista zbog toga?
Evo fine prilike da treći član predsjedništva pokaže svoju građansku orijentaciju, time što će u jednom danu podnijeti dva zahtjeva za ocjenu ustavnosti. Bolje bi mu bilo da uradi nešto konstruktivno, a ne samo da laje okolo i provocira gdje god stigne.
nokia6170

#287 Re: Škola simboličnog imena!

Post by nokia6170 »

draganbl wrote:
nokia6170 wrote:.Ako ocekujes da Haris podnese zahtjev za ocjenu ustavnosti skole Prva bosnjacka gimnazija, onda si u velikoj zabludi, bas kao kada bi ocekivao da Radmanovic podnese zahtjev za ocjenu ustavnosti za naziv skole Srbija.

Evo fine prilike da treći član predsjedništva pokaže svoju građansku orijentaciju, time što će u jednom danu podnijeti dva zahtjeva za ocjenu ustavnosti. Bolje bi mu bilo da uradi nešto konstruktivno, a ne samo da laje okolo i provocira gdje god stigne.
cime je i koga je provocirao ako se smije znati?
vaca

#288 Re: Škola simboličnog imena!

Post by vaca »

nokia6170 wrote:
vaca wrote:

Thanks na infu u svakom slucaju, naziv skole kao javne ustanove je diskriminatorski po mom misljenju prema bh Hrvatima i Srbima...ali to opet ne opovrgava sustinu moga pisanja politike zapisavanja....Ako ocekujes da Haris podnese zahtjev za ocjenu ustavnosti skole Prva bosnjacka gimnazija, onda si u velikoj zabludi, bas kao kada bi ocekivao da Radmanovic podnese zahtjev za ocjenu ustavnosti za naziv skole Srbija.

Tebi ne smeta zapisavanje, meni smeta...tu je ogromna razlika medju nama. Ti se odrices svojih prava, ja se ne odricem. Jesam li ja fasista zbog toga?[/quote]

Jesi fašista ukoliko se zalažeš da se zapišavanje zabrani samo jednom od tri naroda.

Samo mi još reci koja konkrteno prava kojih se ne odričeš su ti oduzeta ovim činom?
dallton

#289 Re: Škola simboličnog imena!

Post by dallton »

nokia6170 wrote:
draganbl wrote:

provocirao je svojim postojanjem, kao i mnogi
nokia6170

#290 Re: Škola simboličnog imena!

Post by nokia6170 »

vaca wrote:
Jesi fašista ukoliko se zalažeš da se zapišavanje zabrani samo jednom od tri naroda.

Samo mi još reci koja konkrteno prava kojih se ne odričeš su ti oduzeta ovim činom?
Draga vaco, prekratko si na ovom forumu da bi donosila zakljucke u pogledu mojih stavova. Prelistaj malo moje psotoje u zadnje dvije godine, pa onda ocjenjuj kako drugima branim zapisavanja, a "svojima" dozvoljavam sutnjom.

Ti ukoliko vaco ne znas svoja prava, ja ih vrlo dobro poznajem i ja ih se ne odricem od Trebinja do Bihaca. Niti je RS samo srpska, niti je Federacija samo bosnjacka i hrvatska.
Last edited by nokia6170 on 14/09/2009 15:59, edited 1 time in total.
dallton

#291 Re: Škola simboličnog imena!

Post by dallton »

vaca wrote:
nokia6170 wrote:
vaca wrote:

Samo mi još reci koja konkrteno prava kojih se ne odričeš su ti oduzeta ovim činom?[/quote]

bogati @vaca kad ces ti onako zestoko oratorski osuditi ono sto dodo rece, ili prefix "fasisticki" cuvas samo za mene?
draganbl

#292 Re: Škola simboličnog imena!

Post by draganbl »

nokia6170 wrote:
draganbl wrote:

Čekao sam da postaviš to pitanje.
Mene je najviše isprovocirao kada je presudu suda po tužbi o genocidu, o kojoj smo ti i ja diskutovali, prokomentarisao - parafraziram: Ne interesuje mene šta je u presudi doneseno, ja znam šta ću svoju djecu učiti. To u državi u kojoj ja živim MOJ predsjednik ne smije izgovoriti.
Posljednji gaf je ova priča o pištoljima i Tadićevom obezbjeđenju, ali to je meni manje važno, iako ne volim kada ljudi lažu. Ovo gore je puno značajnije.
Kad smo se već dotakli toga. Ti si od mene tražio da priznam odluku suda i nadam se da sam ti svojim postovima dao do znanja šta ja lično mislim o svemu. Hajde da ja pitam tebe dva tri pitanja, ostao si mi dužan. Da li si ti legalista? Tražim jednostavan odgovor na pitanje: Da li je u BiH Srbija izvršila genocid? Da ili ne? Da li je u BiH Srbija izvršila agresiju? Da ili ne?
dallton

#293 Re: Škola simboličnog imena!

Post by dallton »

posto znam da @nokia ima odgovore, ja cu uzeti kokice i fantu
nokia6170

#294 Re: Škola simboličnog imena!

Post by nokia6170 »

draganbl wrote: Mene je najviše isprovocirao kada je presudu suda po tužbi o genocidu, o kojoj smo ti i ja diskutovali, prokomentarisao - parafraziram: Ne interesuje mene šta je u presudi doneseno, ja znam šta ću svoju djecu učiti. To u državi u kojoj ja živim MOJ predsjednik ne smije izgovoriti.
Posljednji gaf je ova priča o pištoljima i Tadićevom obezbjeđenju, ali to je meni manje važno, iako ne volim kada ljudi lažu. Ovo gore je puno značajnije.
Kad smo se već dotakli toga. Ti si od mene tražio da priznam odluku suda i nadam se da sam ti svojim postovima dao do znanja šta ja lično mislim o svemu. Hajde da ja pitam tebe dva tri pitanja, ostao si mi dužan. Tražim jednostavan odgovor na pitanje: Da li je u BiH Srbija izvršila genocid? Da ili ne? Da li je u BiH Srbija izvršila agresiju? Da ili ne?
slobodno ti meni postavljaj pitanja koja god zelis, ja ne bjezim od odgovora:

1. Da li si ti legalista? DA
2. Da li je u BiH Srbija izvršila genocid? NE (medjutim, nemoj zaboraviti da postoji mogucnost preispitivanja same presude i da je to vrlo aktualno pitanje i da se ceka okoncanje sudjenja Karadzicu da se to pitanje pokrene ili ne pokrene)
3. Da li je u BiH Srbija izvršila agresiju? DA (ono sto je navedeno u clanu 386. presude medj. suda pravde odgovara definiciji agresije iz rezoluciji UN skupstine iz 1974. godine).

Medjutim, pravno gledajuci, adekvatnije ti je pitanje da li je rat u BiH bio iskljucivo gradjanski ili je imao i karakter medjunarodnog. Termin agresija nije bio pravno kodificiran u vrijeme rata u BiH, jer rezolucije UN skupstine nisu pravno obavezujuce. Zato i medj. sud pravde nije koristio pravno neobavezujuce termine u svojoj presudi iz 2007. godine, s obzirom da se 1996. godine proglasio nenadleznim za pitanje agresije.

A ti meni reci samo jednu stvar...kada procitas clan 386. presude da li i dalje smatras da je rat u bosni i hercegovini bio iskljucivo gradjanski ili je bio kombinovana verzija i gradjanskog i medjunarodnog sukoba dvije medj. priznate drzave, clanice UN-a?
Last edited by nokia6170 on 14/09/2009 16:16, edited 1 time in total.
dallton

#295 Re: Škola simboličnog imena!

Post by dallton »

Da nastavimo seriju pitanja:
da li je karadzic, krajisnik, plavsic i ostali demokratski izabrani - DA
da li su plavsic i krajisnik osudjeni za etnicko ciscenje ne cijeloj teritoriji danasnjeg pca - DA
da li to znaci da je pc nastala etnickim ciscenjem - DA
da li je vojska, policija i javna vlast pca osudjena za genocid u srebrenici - DA

da li @draganbl ima ista protiv toga svega - NE
pustopoljina

#296 Re: Škola simboličnog imena!

Post by pustopoljina »

da se razumijemo,zapisavanje: NO
ali bitna razlika izmedju skole "srbija" i bosnjacke gimnazije je sto covjek u federaciji moze,a ne mora upisati dijete u bosnjacku gimnaziju.
covjek nesrbin koji zivi u rs nema gdje drugo upisati svoje dijete nego u "banovic strahinje" ,"svetog save" ,"srbija".
Banksy

#297 Re: Škola simboličnog imena!

Post by Banksy »

I u Gornjoj Maoči imaš vehabijsku Jordansku osnovnu školu, istina van nastavnog programa BiH. Praktično, ilegalnu i nevažeću.
Ne znam šta je gore, što je OŠ Srbija dio sistema, ili što imamo Jordansku, sasvim van sistema.
draganbl

#298 Re: Škola simboličnog imena!

Post by draganbl »

nokia6170 wrote:
draganbl wrote: Mene je najviše isprovocirao kada je presudu suda po tužbi o genocidu, o kojoj smo ti i ja diskutovali, prokomentarisao - parafraziram: Ne interesuje mene šta je u presudi doneseno, ja znam šta ću svoju djecu učiti. To u državi u kojoj ja živim MOJ predsjednik ne smije izgovoriti.
Kad smo se već dotakli toga. Ti si od mene tražio da priznam odluku suda i nadam se da sam ti svojim postovima dao do znanja šta ja lično mislim o svemu. Hajde da ja pitam tebe dva tri pitanja, ostao si mi dužan. Tražim jednostavan odgovor na pitanje: Da li je u BiH Srbija izvršila genocid? Da ili ne? Da li je u BiH Srbija izvršila agresiju? Da ili ne?
slobodno ti meni postavljaj pitanja koja god zelis, ja ne bjezim od odgovora:

1. Da li si ti legalista? DA
2. Da li je u BiH Srbija izvršila genocid? NE (medjutim, nemoj zaboraviti da postoji mogucnost preispitivanja same presude i da je to vrlo aktualno pitanje i da se ceka okoncanje sudjenja Karadzicu da se to pitanje pokrene ili ne pokrene)
3. Da li je u BiH Srbija izvršila agresiju? DA (ono sto je navedeno u clanu 386. presude medj. suda pravde odgovara definiciji agresije iz rezoluciji UN skupstine iz 1974. godine).

Medjutim, pravno gledajuci, adekvatnije ti je pitanje da li je rat u BiH bio iskljucivo gradjanski ili je imao i karakter medjunarodnog. Termin agresija nije bio pravno kodificiran u vrijeme rata u BiH, jer rezolucije UN skupstine nisu pravno obavezujuce. Zato i medj. sud pravde nije koristio pravno neobavezujuce termine u svojoj presudi iz 2007. godine, s obzirom da se 1996. godine proglasio nenadleznim za pitanje agresije.

A ti meni reci samo jednu stvar...kada procitas clan 386. presude da li i dalje smatras da je rat u bosni i hercegovini bio iskljucivo gradjanski ili je bio kombinovana verzija i gradjanskog i medjunarodnog sukoba dvije medj. priznate drzave, clanice UN-a?
Hvala ti na odgovorima, na koji nisam odmah mogao odaslati post. Odgovore uvažavam, a posebno ovaj drugi po redu. Mislim da prvo trebam čestitati tebi, koji si javno priznao da SRBIJA NIJE IZVRŠILA GENOCID U BOSNI I HERCEGOVINI, a onda i sebi, jer sam nakon stotinu postova od jednog Bošnjaka dobio takvo priznanje. Agresija, međutim ostaje otvoreno pitanje koje se treba pravno preispitati, na osnovu člana 386. Međutim, trenutno, pravno gledano, nema presude koja potvrđuje agresiju, tj. nema nikakvih političkih, pravnih i ekonomskih konsekvenci koje to mogu potvrditi. Stoga pitanje agresije ostaje na nivou procjene i ugla iz kog se gleda.
Što se tiče odgovora na tvoje pitanje, mislim da je u bosni i hercegovini bio prvenstveno građanski rat u kome su sve tri strane dobijale vojnu pomoć izvana. Nažalost, Srbi su dobijali najviše takve pomoći, pa su zbog toga opravdano i najveći krivci.
E sada se vraćam na Komšića. Ako prihvatamo da je jedina istina ona koju sud proglasi, odakle onda pravo bilo kome, a posebno osobi na takvoj funkciji da kaže: Ne interesuje me presuda, ja znam šta ću učiti djecu. Nema pravo.
Međutim, ovdje ja zapravo ne kritikujem samo Komšića. U principu, on nije toliko loš kakvih ima kod nas u Bosni. Ali, u čemu je zapravo najveći problem. Dolaskom na funkciju koju obavlja Komšić je fiktivno pokazao da se ne mora biti zadrti nacionalista da bi se u Bosni osvojilo dovoljno glasova da te narod izabere. Međutim, svojim izjavama i ponašanjem, on je trenutno jedinu moguću ideju o učešću nenacionalista u vlasti potpuno utopio. Njegov mandat je ostao potpuno neučinkovit, dok se njegova riječ jedino mogla čuti kada krene nekome da prijeti, kleveta ili laže. Ili otvoreno govori da ne poštuje odluke suda.
Maraschino

#299 Re: Škola simboličnog imena!

Post by Maraschino »

Banksy wrote:I u Gornjoj Maoči imaš vehabijsku Jordansku osnovnu školu, istina van nastavnog programa BiH. Praktično, ilegalnu i nevažeću.
Ne znam šta je gore, što je OŠ Srbija dio sistema, ili što imamo Jordansku, sasvim van sistema.
:lol:

ja sam cuo da u donjoj mrdusi imaju skolu turskog...neka nane van sistema predaje... :D
and

#300 Re: Škola simboličnog imena!

Post by and »

@draganbl
pa ako prihvatimo da je jedina istina istina koju sud proglasi,kako vi objašnjavate djeci ko je počinio genocid,kako je nastala rs.....
srbija je spomenuta u presudi o genocidu kao neko ko je mogao,a nije spriječio genocid.
mogli su im bar 10%od plate odbiti :mrgreen:

a dragane za to građanski,mogao je biti da je jna ispoštovala dogovor i povukla oružje i svoje pripadnike u srbiju i da su granice kontrolisali un ili eu.
Post Reply