Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#276 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by PipiDugaDevetka »

mavcs wrote:FAMOS Gradnja?

Iskustva???
FAMOS-GRADNJA, takođe.
Isustvo: Iz oka bi ti ukrali da mogu. Prevaranti i lopovi neviđeni. Seljačka lopovska firma!
@mavcs, Iskreno mi te žao.
maslina

#277 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by maslina »

PipiDugaDevetka wrote:

Iskustva???
FAMOS-GRADNJA, takođe.
Isustvo: Iz oka bi ti ukrali da mogu. Prevaranti i lopovi neviđeni. Seljačka lopovska firma!
I meni žao, mene. Borio sam se sa njima za popravak krova i odustao. Nakon deset godina redovnog plaćanja, prestajem plaćati. Kada skupim 4.000, sam ću popraviti krov. Što se tiče posla upravitelja, mogu i sam okrečiti haustor i naći čistačicu.
blueblue

#278 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by blueblue »

Kod nas je Sarajevostan,
svi uredno placaju, oni ciste stubiste, sve OK.
Medjutim, vec dva mjeseca bezuspjesno pokusavamo saznati koliko novaca imamo na racunu kako bi mogli planirati postavljanje termo fasade. Komsinca stalno ide u Sarajevostan, nikada nije dobila odgovor. Vjerovatno Slovenci vrte nase pare.
Vidim da u nekim zgradama upravitelji redovno izvjestavaju o placanju odrzavanja i stanju racuna, sto je korektno.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#279 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

@maslina, dovoljno je kliknuti na Google i potražiti FAMOS-GRADNJU. Nema ih ni za lijeka, samo u poslovnim imenicima.

Ne ulažu u savremeni način poslovanja što odražava gazdinu želju za ''brzom i laHkom zaradom''.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#280 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by plain vanilla »

Ja ne znam koliko shvatate duznosti i obaveze upravitelja, ali to vam je kao neki stedni fond, gdje etazni vlasnici prikupljaju sredstva koja s trose na odrzavanje zajednickih dijelova i uredjaja zgrade.
Ako placate nisku cijenu, imate velike mjesecne troskove (zgrada) i nista vam ne ostaje na racunu, upravitelj vam nece popraviti krov jer nemate sredstava.

Jedino sto bi moglo natjerati upravitelja da vam popravi kvor , iako nemate novaca, je da prijavis slucaj inspekciji, pa da ona izda rjesenje.
Ali u vecini slucajeva ne radi se o dobroj volji stanara nego o losoj naplativosti i sporosti suda.
plain vanilla

#281 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by plain vanilla »

blueblue wrote:Kod nas je Sarajevostan,
Medjutim, vec dva mjeseca bezuspjesno pokusavamo saznati koliko novaca imamo na racunu kako bi mogli planirati postavljanje termo fasade. Komsinca stalno ide u Sarajevostan, nikada nije dobila odgovor. Vjerovatno Slovenci vrte nase pare.
Vidim da u nekim zgradama upravitelji redovno izvjestavaju o placanju odrzavanja i stanju racuna, sto je korektno.
Vas Upravitelj bi u svakom momentu morao imati stanje vaseg zajednickog racuna.
PipiDugaDevetka

#282 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

@buleblue, u akciju!
Pomozi komšinici, ako ništa e-mail pošalji Ministarstvu stambene politike Kantona.
Meni su u nekoliko navrata čak i odgovorili na moje e-mail poruke.
mavcs

#283 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by mavcs »

maslina wrote:
PipiDugaDevetka wrote:

Iskustva???
FAMOS-GRADNJA, takođe.
I meni žao, mene. Borio sam se sa njima za popravak krova i odustao. Nakon deset godina redovnog plaćanja, prestajem plaćati. Kada skupim 4.000, sam ću popraviti krov. Što se tiče posla upravitelja, mogu i sam okrečiti haustor i naći čistačicu.
Nažalost iskustva su nam slična. Zamislite nama nisu obezbjedili uslove da mi prikljuce telefon.
Tj. kako mi je rekao monter, oni nisu spojili tablu iz naseg ulaza sa tablom iz susjednog (koji je glavni).
Tako da ovi ne mogu iz telecoma pustiti i to sve stoji već neko vrijeme. :? Zvao sam ih par puta, kažu provjerice sa elektricarom i nakon toga se vise nisu javili.
maslina

#284 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by maslina »

PipiDugaDevetka wrote:@maslina, dovoljno je kliknuti na Google i potražiti FAMOS-GRADNJU. Nema ih ni za lijeka, samo u poslovnim imenicima.

Ne ulažu u savremeni način poslovanja što odražava gazdinu želju za ''brzom i laHkom zaradom''.
Ma nije problem doći do njih. Tri puta sam sjedio sa njihovim direktorom. Prime te oni na razgovor odmah, daju ti izvod haustora (gdje ste uvijek u minusu), ali kada treba napraviti veći zahvat... Da ne griješim dušu. Pukla mi prošlo ljeto cijev u kupatilu. Došli su za 24 sata, prokopali, zamijenili cijev i sve besplatno. Keramika na moj račun. Međutim, problem se javlja kada su ozbiljnije stvari u pitanju, odnosno veći zahvati.
maxim2000

#285 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by maxim2000 »

Problem st gradjani ne placaju, ali isto tako i do ne aktivnosti PEV. Jer iako svi ne placaju mogu se gomilati neka aktivna sredstva na racunu-raspoloziva. Naravno drugi par rukava je savjesno poslovanje i tal sa PEV. I ja sam PEV u svom haustoru pa muku mucim da se izvucemo iz upraviteljevom minusa u koji smo usli zbog nesavjesnog poslovanja.
PipiDugaDevetka

#286 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

maslina wrote:
PipiDugaDevetka wrote:@maslina, dovoljno je kliknuti na Google i potražiti FAMOS-GRADNJU. Nema ih ni za lijeka, samo u poslovnim imenicima.

Ma nije problem doći do njih. Tri puta sam sjedio sa njihovim direktorom. Prime te oni na razgovor odmah, daju ti izvod haustora (gdje ste uvijek u minusu), ali kada treba napraviti veći zahvat... Da ne griješim dušu. Pukla mi prošlo ljeto cijev u kupatilu. Došli su za 24 sata, prokopali, zamijenili cijev i sve besplatno. Keramika na moj račun. Međutim, problem se javlja kada su ozbiljnije stvari u pitanju, odnosno veći zahvati.
Sigurno da nije problem doći do njih i direktora Muharemovića.

Velike popravke i uvođenje nekih dodatnih elemenata na zajedničke dijelove zgrade se posebno plaćaju i posebno ugovaraju. Vidi Zakon, više puta je na ovoj temi linkovan.
PipiDugaDevetka

#287 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

mavcs wrote: Nažalost iskustva su nam slična. Zamislite nama nisu obezbjedili uslove da mi prikljuce telefon.
Tj. kako mi je rekao monter, oni nisu spojili tablu iz naseg ulaza sa tablom iz susjednog (koji je glavni).
Tako da ovi ne mogu iz telecoma pustiti i to sve stoji već neko vrijeme. :? Zvao sam ih par puta, kažu provjerice sa elektricarom i nakon toga se vise nisu javili.
I u mojoj zradi FAMOS-GRADNJA je ujedno nadograditelj i upravitelj, pa kod nadogradnje nisu ''provukli'' nadograđenim telefonsku instalaciju.

U telekom/PTT ormariću bilo slobodnih linija, pa su nekako improvizacijom dva stana dobila telefone, ali jedna žena u trećem nadogradjenom stanu ''izvisila'' jer nije bilo linije za nju. Žena odustala od uvođenja telefona, a djeci i sebi nakupovala mobitela.
PipiDugaDevetka

#288 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

maxim2000 wrote:Problem st gradjani ne placaju, ali isto tako i do ne aktivnosti PEV. Jer iako svi ne placaju mogu se gomilati neka aktivna sredstva na racunu-raspoloziva. Naravno drugi par rukava je savjesno poslovanje i tal sa PEV. I ja sam PEV u svom haustoru pa muku mucim da se izvucemo iz upraviteljevom minusa u koji smo usli zbog nesavjesnog poslovanja.
I kod mene slučaj da je PEV u talu sa upraviteljem FAMOS-GRADNJOM. Uopšte nisu bili prijavili tri nadograđena stana u evidenciju. Vlasnici etaža nisu bili ni plaćali naknadu za održavanje, za garaže i poslovne prostore. Toliko se bili osilili da je supruga jednog od nadograđenih izjavila da ONI ŠTO SU KUPILI STANOVE NE MORAJU PLAĆATI NAKNADU ZA ODRŽAVANJE, A VI KOJI STE DOBILI STANOVE, VI MORATE PLAĆATI NAKNADU!? :?: :!: :idea: :-)
nineinchnails

#289 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by nineinchnails »

Imam jos jedno pitanje: Moz li se od mjesecne naknade PEV-u odbiti njegovo zaduzenje prema upravitelju?
Npr, placam mjesecno upravitelju 15 KM, a kao PEV dobijam od njih 25.
Moze li upravitelj da uplati samo razliku od 10 km, a da moje zaduzenje vodi kao izmireno?
plain vanilla

#290 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by plain vanilla »

nineinchnails wrote:Imam jos jedno pitanje: Moz li se od mjesecne naknade PEV-u odbiti njegovo zaduzenje prema upravitelju?
Npr, placam mjesecno upravitelju 15 KM, a kao PEV dobijam od njih 25.
Moze li upravitelj da uplati samo razliku od 10 km, a da moje zaduzenje vodi kao izmireno?
tebe bas boli mrsko :-)
Garden of illusion

#291 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Garden of illusion »

Pitajte PEV kolika su vam sredstva na računu, zna sigurno, niti jednom upravitelju nije u cilju da krije stanje računa od stanara pogotovo ako na računu ima nešto novca, već će se potruditi da za taj novac nešto odradi i zaradi, zbog toga upravitelji i postoje. A idući put pođi sa komšinicom i ti pa se sam uvjeri , od rekla-kazala nemaš ništa.
Faruk
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga

#292 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Faruk »

Sarajevo stan
katastrofa i uzas

za sve sto smo zvali kazu nije nasa nadleznost
svjetla u haustoru nije nadleznost
ulazna vrata nije nadleznost
semmy

#293 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by semmy »

Faruk wrote:Sarajevo stan
katastrofa i uzas

kod moje mame je isto sarajevo stan...e sad koliko sam upoznata kad god ih je zvala za bilo sta ( od vode koja je curila iz stana iznad, do popravljanja ulaznih vrata, interfona, problem sa vodovodnim cijevima u kupatilu ) ljudi dosli zamjenili popravili i ostavili racun...skinuli sa racuna i to je to...nikad ih nije morala zvati vise puta, reagovali su na prvi poziv...
jedino sto je mi zasmetalo i na to sam odreagovala kad su popravljali mami cijevi u kupatilu, skinuli nekoliko plocica, kupili nove i kad su ih postavljali stavili bijele fuge a u cijelom kupatilu svijetlo sive... obratim se keramicaru i pitam ga da fino fuge napravi u tonu kako je i bilo..na sta on meni odgovara hajde bogati kako ste ove isprljali isprljat cete i ove sto sam postavio :roll: ...naravno to mu nisam presutila, pas maslom nebi pojeo sta sam mu se nagovorila..
ja2

#294 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by ja2 »

Bellica wrote:Pozdrav!

Interesuju me vasa iskustva s upraviteljima koji upravljaju vasom zgradom!Do sada sam cula da je "EKOing"najbolji,da je "SARAJEVOSTAN"najslabiji, da je "OKIupravitelj"zlatna sredina,a o "H.E.T.I.G."-u nisam cula nista posebno!!!Koliko ste zadovoljni radom upravitelja,da li su cijene odrzavanja(iako odredjene zakonom)previsoke???

Kod mene je Sarajevostan,jedan jedini put kada su dosli popraviti nekakav ventil digli su nam duplo para sa racuna za tu popravku. Inace na nasoj zgradi koja nije velika imalo bi se svasta raditi, ali njih ni na vidiku.
Murat Sabanovic

#295 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Murat Sabanovic »

cuj ko :D
PipiDugaDevetka

#296 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

ja2 wrote:
Bellica wrote:Pozdrav!

Interesuju me vasa iskustva s upraviteljima koji upravljaju vasom zgradom!Do sada sam cula da je "EKOing"najbolji,da je "SARAJEVOSTAN"najslabiji, da je "OKIupravitelj"zlatna sredina,a o "H.E.T.I.G."-u nisam cula nista posebno!!!Koliko ste zadovoljni radom upravitelja,da li su cijene odrzavanja(iako odredjene zakonom)previsoke???

Kod mene je Sarajevostan,jedan jedini put kada su dosli popraviti nekakav ventil digli su nam duplo para sa racuna za tu popravku. Inace na nasoj zgradi koja nije velika imalo bi se svasta raditi, ali njih ni na vidiku.
Napuhivanje računa je opštepoznato da upraviteljske firme odrađuju.

Čudno je to da od uvođenja upraviteljstva 2002.g. nisu povećavali cijenu po metru kv., pa to ''naplaćuju'' kroz ''napuhivanje'' računa.

Neću da griješim dušu, vjerovatno ima poštenih firmi među upraviteljima, ali moje iskustvo sa FAMOS-GRADNJOM mi govori da CERTIFIKAT UPRAVITELJA = DOZVOLA ZA POTKRADANJE GRAĐANA!
komunalac

#297 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by komunalac »

semmy wrote:
katastrofa i uzas

kod moje mame je isto sarajevo stan...e sad koliko sam upoznata kad god ih je zvala za bilo sta ( od vode koja je curila iz stana iznad, do popravljanja ulaznih vrata, interfona, problem sa vodovodnim cijevima u kupatilu ) ljudi dosli zamjenili popravili i ostavili racun...skinuli sa racuna i to je to...nikad ih nije morala zvati vise puta, reagovali su na prvi poziv...
jedino sto je mi zasmetalo i na to sam odreagovala kad su popravljali mami cijevi u kupatilu, skinuli nekoliko plocica, kupili nove i kad su ih postavljali stavili bijele fuge a u cijelom kupatilu svijetlo sive... obratim se keramicaru i pitam ga da fino fuge napravi u tonu kako je i bilo..na sta on meni odgovara hajde bogati kako ste ove isprljali isprljat cete i ove sto sam postavio :roll: ...naravno to mu nisam presutila, pas maslom nebi pojeo sta sam mu se nagovorila..
Super pa su ti htjeli to raditi,to ipak spada pod privatne instalacije,jedino ako nije u pitanju bila vertikala od zgrade pa su pristupili kroz njeno kupatilo.
sarajevo63

#298 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sarajevo63 »

komunalac wrote:
semmy wrote:
katastrofa i uzas

Super pa su ti htjeli to raditi,to ipak spada pod privatne instalacije,jedino ako nije u pitanju bila vertikala od zgrade pa su pristupili kroz njeno kupatilo.
Nisu to privatne instalacije. Stan je privatno vlasništvo. A najjednostavnije, a vezano za vodovodne instalacije: sve što je u zidu spada pod održavanje.
Pločice i ostalo - dobra volja. Izuzetak je ako je stan osiguran.
sarajevo63

#299 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sarajevo63 »

plain vanilla wrote:nece on ganjati neplatise, to je obaveza Upravitelja propisana zakonom i upravljanju i odrzavanju...bla bla

i neplatisa ne mora ni potpisati medjuvlasnicki ugovor, ako je 51 posto etaznih vlasnika potpisalo taj ugovor, onda taj ugovor obavezuje i ostale etazne vlasnike
Ne potpisuju svi etažni vlasnici ugovor, međuvlasnički ugovor potpisuje PEV, u ime svih stanara sa upraviteljem koji je izabran.
plain vanilla

#300 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by plain vanilla »

sarajevo63 wrote:
plain vanilla wrote:nece on ganjati neplatise, to je obaveza Upravitelja propisana zakonom i upravljanju i odrzavanju...bla bla

i neplatisa ne mora ni potpisati medjuvlasnicki ugovor, ako je 51 posto etaznih vlasnika potpisalo taj ugovor, onda taj ugovor obavezuje i ostale etazne vlasnike
Ne potpisuju svi etažni vlasnici ugovor, međuvlasnički ugovor potpisuje PEV, u ime svih stanara sa upraviteljem koji je izabran.
Medjuvlasnicki ugovor, kako i samo ime kaze, je ugovor izmedju etažnih vlasnika i potpisuju ga etazni vlasnici.

Ugovor s odabranim upraviteljem potpisuje ovlasteni predstavnik etaznih vlasnika.

to su 2 ugovora
Post Reply