Kakvi smo sa Akvaristikom
Moderator: anex
-
-MAKE-
#276 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
POZZZ
JA SAM MAHIR I VELIKI SAM LJUBITELJ PODVODNOG SVIJETA.IMAM AKVARIJE(SAM IH PRAVIM)SA SKORO SVIM VRSTAMA RIBA(VECINU SAM MRIJESTIM),(OSIM MORSKIH).PRVI PUT SAM OVDJE TAKO DA BIH ZELIO RAZMJENJIVATI ISKUSTVA SA VAMA I EVENTUALNO POMOCI NEKOM NESTO.
JA SAM MAHIR I VELIKI SAM LJUBITELJ PODVODNOG SVIJETA.IMAM AKVARIJE(SAM IH PRAVIM)SA SKORO SVIM VRSTAMA RIBA(VECINU SAM MRIJESTIM),(OSIM MORSKIH).PRVI PUT SAM OVDJE TAKO DA BIH ZELIO RAZMJENJIVATI ISKUSTVA SA VAMA I EVENTUALNO POMOCI NEKOM NESTO.
-
doktor78
#277 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Dobrodosao!-MAKE- wrote:POZZZ
- uradi sam
#278 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Poz.Make svaka cast wellcome..slike akvarija, malo o stanovnicima koje ribe imas, daj malo materijala brate...-MAKE- wrote:POZZZ
- uradi sam
#279 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
A za obaranje pH nebih preporucio hemiju priroda je majka imate Zeolit. ima kod Armana.. 
- uradi sam
#280 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
mcdias wrote:Dobar dan, evo citam vase postove pa me tuga uhvati sto moram turbo dobar i lijep akvarijum da prodam jer sam knap s prostorom u dnevnoj sobi gdje je nekada stajao a i zena zeli da ga se rijesi ili letimo oboje van kuce zajedno.
Znaci ako je ko zainteresovan za kupovinu sljedeceg nek mi se javi na pp pa da to nesto ako Bog da pregovaramo i da napomenem akvarijum ne bih dao ni za sta ali zena me natjerala pa moram haha![]()
Znaci originalni Tetrin akvarijum, 150 litara sa prednjom ispupcenom stranom i originalnim nosacem/ormaricem u koji se moze svega nemilice staviti. Crne je boje i u poklopac idu dvije neonke, ja sam stavio rozu i plavu (roza sylvania i marine blue).
U akvarijumu je crni sljunak sa velikim komadom sedre u kojoj se nalaze cistaci algari a tu se ujedno i razmnozavaju. Uz akvarijum takodje ide i originalni grijac i sve je automatizovano sa tajmerima koji dodju ugradjeni u poklopac akvarijuma. Takodje sam stavio i tri rasprsivacha zraka a to sve gura tri duple pumpe koji su samo za zrak (velike ribe pa treba dosta zraka). Filter i pumpa (sve u jednom) su takodje originalni ali su kupljeni naknadno jer nisam bio zadovoljan originalnim filterom koji dodje uz akvarijum. Pumpa i filter imaju kapacitet meni se cini oko 600 litara na sat i sav akvarijum je izuzetno tih da se moze uz njega spavati sto sam jako rado i radio.
Ribe:
Dvije velike bocie (nisam siguran kako se pise pravilno) koji sam masno platio kad su bile bebice a sad su brutalno skupe i tri poprilicno velika papagaja koji jedu kao da imam otprilike odraslog vucijaka u kuciali su predivne. I da narandjaste su boje. Takodje u akvarijumu imam i 8 cistaca algara od kojih su meni se cini dva maticna i non stop izlaze maldunci
koji se mogu prodavati pa se mozda i zaraditi koja para.
Dodatak za potencijalne kupce:
Dodatna Tetrina pumpa koja ima kapacitet malo manji od glavne ali i ona moze uspjesno akvarijum da cisti. 10tak neonki razlicitih boja za razne kombinacije, za rast biljaka, za ribe, za svasta nesto. Imam i veliku bocu CO2 pa i to moze na poklon ko voli biljke.
Znaci sad sve da nabrojim koliko je kostalo pa ako je neko zainteresovan cijena ce naravno biti drasticno umanjena ako neko zeli to da otkupi.
-Akvarijum sa nosacem je kostao 1000KM
-Veca pumpa sa filterom 280KM Tetra
-Manja pumpa sa filterom 230KM ne znam koji je proizvodjac
-Neonke, svaka posebno je bila oko 20Km jer sam ih u Zagrebu kupovao (bolji izbor) oko 10tak komada
-Sljunak po vreci od 5 kg je bio oko 12KM ja mislim a ubacio sam jako puno jer ribe koje imam stalno rove po sljunku![]()
-Sedra je bila djaba
-Dodatne pumpe za zrak su bile svaka oko 25KM znaci total oko 75KM
-Imam i mali akvarijum od 50 litara koji dajem na poklon kupcu kao potencijalni karantin za ribice. I za njega imam pumpu, filter, grijac i neonku a bogami i poklopac
-Ribe: Cistaci su oko 20 KM po komadu znaci oko 160KM, Bocie su oko 80KM po komadu jer su odrasle i uparene x2 jednako 160KM, Papagaji ove velicine su oko 130KM po komadu znaci oko 400KM, total u ribama preko 700KM.
E sad da vas ne prepadam ovo sve kosta preko 2500KM ali ne planiram traziti ni trecinu tog novca za sve nabrojano i fakat mi srce puca sto se ovoga moram rijesiti al to je zivotSve sto budem imao od opreme rado cu pokloniti potencijalnom kupcu tako da od sebe mora samo vodu nasuti a imam i jos nekih lijekova za ribe pa eto koga intresuje nek se javi i vec sam u suzama hahahaha
. Ah da imam i mrezu za ribe ali su one toliko velike da ih je lakse rukom uhvatiti
Sve najbolje od mene a sto se tice slika pokusacu koju nabaciti a koga interesuje da vidi boojroom kod mene kad god vam odgovara iza 5 radnim danima![]()
Pozdrav
A.
Drago mi je da si prodao AKVARIJUM...jer ja vecu glupost nisam ni procito ni cuo... nemoj se sta na ljutiti al fakat.
- uradi sam
#281 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
chuchumbamayumbe wrote:Drug, koji su ti tačno čistači i koje veličine/starosti pa da su 20km?
Drugo, koje ti to bocie spominješ? Možda si mislio napisati Botia? za 160km se može kupiti 16 botia, a ne dvije, kakve god da su.
Volio bih da vidim kako izgleda Tetrin akvarijum od 150 litara, sa ispupčenom prednjom stranom, takav još nisam vidio.
Kod mene je filter Tetratec-ov ex700, i znam koliko je koštao nov, a znam koliko bih mogao tražiti za isti takav polovan.
Neonke sam nabavljao iz Srbije (ovdje ih je bilo teško nabavljati, i grolux su bile ok 13 km, s tim da se mijenjaju na 6 mjeseci - ako baš hoćemo da ispoštujemo proceduru).
Mj akvarijum je 180l DIY, nikada ne može biti dobar kao onaj što ga gotovog kupiš u prodavnici, pogotovu poklopac, ali šta je tu je, meni je odličan zato što sam ga sam sastavio! Isto sam nabavljao Soudal silikon iz Srbije, ovdje u Ramaglasu kupio staklo.
Elem, uslikaj ti to nama sve lijepo pa da vidimo svojim očima šta se zapravo nudi i koliko vrijedi iz našeg ugla.
Nemoj da ispadne omalovažavanje, ali cijene polovnih stvari u akvaristici su zaista niske i koliko god da misliš da tvoja oprema vrijedi, uvijek ćeš debelo izgubiti, nažalost.
- chuchumbamayumbe
#282 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Preko svastike, ona kupila u Bgd i poslala mi busom na stanicu u I.Sarajevo, haman dođe skuplja pita nego tepsija, ali je silikon top!uradi sam wrote:chuchumbamayumbe wrote:Drug, koji su ti tačno čistači i koje veličine/starosti pa da su 20km?
Drugo, koje ti to bocie spominješ? Možda si mislio napisati Botia? za 160km se može kupiti 16 botia, a ne dvije, kakve god da su.
Volio bih da vidim kako izgleda Tetrin akvarijum od 150 litara, sa ispupčenom prednjom stranom, takav još nisam vidio.
Kod mene je filter Tetratec-ov ex700, i znam koliko je koštao nov, a znam koliko bih mogao tražiti za isti takav polovan.
Neonke sam nabavljao iz Srbije (ovdje ih je bilo teško nabavljati, i grolux su bile ok 13 km, s tim da se mijenjaju na 6 mjeseci - ako baš hoćemo da ispoštujemo proceduru).
Mj akvarijum je 180l DIY, nikada ne može biti dobar kao onaj što ga gotovog kupiš u prodavnici, pogotovu poklopac, ali šta je tu je, meni je odličan zato što sam ga sam sastavio! Isto sam nabavljao Soudal silikon iz Srbije, ovdje u Ramaglasu kupio staklo.
Elem, uslikaj ti to nama sve lijepo pa da vidimo svojim očima šta se zapravo nudi i koliko vrijedi iz našeg ugla.
Nemoj da ispadne omalovažavanje, ali cijene polovnih stvari u akvaristici su zaista niske i koliko god da misliš da tvoja oprema vrijedi, uvijek ćeš debelo izgubiti, nažalost.![]()
daj mi tu semu za soudal (SILIRUB) majke ti... de mi na pp. radim jedan bazen a treba mi taj silkon
- uradi sam
#283 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Daj da nekako nabacim taj silikon preko svastike,ide li uskoro opet..chuchumbamayumbe wrote:Preko svastike, ona kupila u Bgd i poslala mi busom na stanicu u I.Sarajevo, haman dođe skuplja pita nego tepsija, ali je silikon top!uradi sam wrote:chuchumbamayumbe wrote:Drug, koji su ti tačno čistači i koje veličine/starosti pa da su 20km?
Nemoj da ispadne omalovažavanje, ali cijene polovnih stvari u akvaristici su zaista niske i koliko god da misliš da tvoja oprema vrijedi, uvijek ćeš debelo izgubiti, nažalost.![]()
daj mi tu semu za soudal (SILIRUB) majke ti... de mi na pp. radim jedan bazen a treba mi taj silkon
- Qler
#284 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
eh, ovako, kupio sam akvarij, tj. kod brata je, ali to cemo da sredimo zajednickim snagama. U galvnom, treba ga oprati, temeljno, sa vanjske strane znam, moze sta hocu, cime da operem unutrasnjost akvarija, neonke? Koju bi mi radnju preporucili da obidjem da vidim ovih stinica sto mi fali, neka crijeva, rasprsivac zraka, pa kad se sve to sredi i biljke neke, pa onda ribice. Akvarij je planiran da bude biljni, tj sa dosta biljki i neke ukrane ribice, skalari, trifogasteri, neonke, znaci da bude akvarij da se shebu komsije kad dodju na kafu
:D:D:D
evo dvije slike za sami pocetak, da se vidi kakav je akvarij.

uradi sam racunam na tebe sa savjetima i pomoci
edit: da napomenem da imam pumpu za zrak, filter tertin neki, i grijac (znaci fali mi rasprsivac zraka, crijeva za filter i termometar
)

edit: da napomenem da imam pumpu za zrak, filter tertin neki, i grijac (znaci fali mi rasprsivac zraka, crijeva za filter i termometar
- chuchumbamayumbe
#285 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Za početak, ne bih ti baš preporučio da u ovaj akvarijum stavljaš skalare, jer je poprilično nizak, a pod broj dva, skalari i trifogasteri se baš i neće dobro podnositi. Tj, skalar će ti svako malo bacati jajašca na staklo i onda će tjerati sve ribe okolo. Jeste da je skalar prelijepa riba, ali razmisli o njima.Qler wrote:eh, ovako, kupio sam akvarij, tj. kod brata je, ali to cemo da sredimo zajednickim snagama. U galvnom, treba ga oprati, temeljno, sa vanjske strane znam, moze sta hocu, cime da operem unutrasnjost akvarija, neonke? Koju bi mi radnju preporucili da obidjem da vidim ovih stinica sto mi fali, neka crijeva, rasprsivac zraka, pa kad se sve to sredi i biljke neke, pa onda ribice. Akvarij je planiran da bude biljni, tj sa dosta biljki i neke ukrane ribice, skalari, trifogasteri, neonke, znaci da bude akvarij da se shebu komsije kad dodju na kafu:D:D:D
edit: da napomenem da imam pumpu za zrak, filter tertin neki, i grijac (znaci fali mi rasprsivac zraka, crijeva za filter i termometar)
Što se tiče opreme, pogledaj u Agricom-u na Č.Vili (ima finih a pojeftinih stvarčica, pogotovu sitni pribor i hrana), pogledaj u Svijetu ljubimaca na Pofalićima i kod Armana. Trenutno mi ne pada na pamet neko četvrti.
Koji ti je tačno Tetrin filter? Moguće da ti zračna pumpa i filter uopšte nisu potrebni, osim za dekoraciju.
- chuchumbamayumbe
#286 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Jel gori?! Javnem ti se ovih dana...uradi sam wrote:Daj da nekako nabacim taj silikon preko svastike,ide li uskoro opet..chuchumbamayumbe wrote:Preko svastike, ona kupila u Bgd i poslala mi busom na stanicu u I.Sarajevo, haman dođe skuplja pita nego tepsija, ali je silikon top!uradi sam wrote:
![]()
-
rumit
#287 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Cestitam.
Nek si se i ti ponovio.
Jel ti to Cayman 80? Ekstra akvarijum. Samo ako hoces bas biljni vjerovatno ces morati male prepravke u poklopcu napraviti - staviti jos neonki (posto dvije, koliko dodje uz njega, nije bas dovoljno za biljni).
Najcesce se oprema pere u rastvoru solne kiseline ili hipermangana. Onda se dobro dobro sapere. A pijesak, kamenje isl. dobro isperi pa prokuhaj u slanoj vodi. Biljke stavi u blagi rastvor hipermangana (kad ih nabavis), preventive radi.
Kad ga sredis pusti ga da radi bez ribica najmanje dvije sedmice, da se ciklira, pa tek onda stavljaj ribice. Mozes ubrzati postupak cikliranja sa hemijom, ako hoces.
Kad ribice budes nabavljao dobro se raspitaj ko se s kim dura (skalari i neonke nikako).
Na tu litrazu ti je vjerovatno filter Tetratec 700. Ako je spuzvica prljava promjeni je, obavezno promjeni i aktivni ugalj. Iako ti poslje cikliranja aktivni ugalj nece ni trebati (ako hoces biljnji). Mislim da su ti mediji za Tetru najpovoljniji u zoo shopu u Kolodvordkoj (oni su distributeri Tetre).
Najvaznije si uradio, sada samo strpljenja i polako, korak po korak.
(Ako hoces da se shebu komsije sredi ovaj kant na ploci
).
Nek si se i ti ponovio.
Jel ti to Cayman 80? Ekstra akvarijum. Samo ako hoces bas biljni vjerovatno ces morati male prepravke u poklopcu napraviti - staviti jos neonki (posto dvije, koliko dodje uz njega, nije bas dovoljno za biljni).
Najcesce se oprema pere u rastvoru solne kiseline ili hipermangana. Onda se dobro dobro sapere. A pijesak, kamenje isl. dobro isperi pa prokuhaj u slanoj vodi. Biljke stavi u blagi rastvor hipermangana (kad ih nabavis), preventive radi.
Kad ga sredis pusti ga da radi bez ribica najmanje dvije sedmice, da se ciklira, pa tek onda stavljaj ribice. Mozes ubrzati postupak cikliranja sa hemijom, ako hoces.
Kad ribice budes nabavljao dobro se raspitaj ko se s kim dura (skalari i neonke nikako).
Na tu litrazu ti je vjerovatno filter Tetratec 700. Ako je spuzvica prljava promjeni je, obavezno promjeni i aktivni ugalj. Iako ti poslje cikliranja aktivni ugalj nece ni trebati (ako hoces biljnji). Mislim da su ti mediji za Tetru najpovoljniji u zoo shopu u Kolodvordkoj (oni su distributeri Tetre).
Najvaznije si uradio, sada samo strpljenja i polako, korak po korak.
(Ako hoces da se shebu komsije sredi ovaj kant na ploci
Last edited by rumit on 15/10/2009 11:40, edited 1 time in total.
- Qler
#288 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
sredit cu kant
to sam planirao u startu, ali to znam
nema veze sa akvaristikom 
e moze li malo detaljnije gdje je ta u kolodvorskoj? i mislim da je tetrin taj filter i pumpa od oko 450l protok... nisam siguran. hajde to ce se polako sredjivati jer brat sad ima posla preko glave pa cemo to sve polako, vremenski smo praaavo ograniceni (tj. nemamo vremena).
chchumblabla
kako mislim moguce da mi pumpa i filter nisu potrebni?
e moze li malo detaljnije gdje je ta u kolodvorskoj? i mislim da je tetrin taj filter i pumpa od oko 450l protok... nisam siguran. hajde to ce se polako sredjivati jer brat sad ima posla preko glave pa cemo to sve polako, vremenski smo praaavo ograniceni (tj. nemamo vremena).
chchumblabla
-
rumit
#289 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Prije nego sto ista pocnes sredjivati skontaj kakvu ces podlogu. Pogotovo ako hoces biljni. Tu ako sta propustis nema ti nazad nego da sve rascerupas, pa nanovo.
Mozes na dno staviti sloj zemlje za cvijece. Samo prvo je moras pokiseliti u vodu jedno sedmicu-dvije.
Razbirikaj po forumima pa odlucista ti odgovara.
Sve ostale stvari se mogu naknadno pretumbavati, ali podloga...
Mozes na dno staviti sloj zemlje za cvijece. Samo prvo je moras pokiseliti u vodu jedno sedmicu-dvije.
Razbirikaj po forumima pa odlucista ti odgovara.
Sve ostale stvari se mogu naknadno pretumbavati, ali podloga...
- chuchumbamayumbe
#290 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Možda se nisam dobro izrazio...mislio sam reći da ti pored filtera ne treba i zračna pumpa.Qler wrote:sredit cu kantto sam planirao u startu, ali to znam
nema veze sa akvaristikom
chchumblablakako mislim moguce da mi pumpa i filter nisu potrebni?
Pogotovu ako je kanister filter, bar je tako kod mene.
On izbacuje filtriranu vodu kroz izlaze u akvarijumu tako da već stvara efekat zračne zavjese, uz komešanje vode.
To je sasvim dovoljno.
- Qler
#291 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
ma stavili smo pumpu, tj dosla je sa akvarijem. danas sam kupio onaj rasprsivac duzi, ne onu kuglu nego ono kao zlatna poluga
u galvnom, oprali smo ga, sredili malo napunili vodom i evo frisko napunjen

sutra cu kupiti neka crijeva koja mi fale za filter, biljke i jos nekih sitnica.. u ponedjeljak bi trebale ribice leci..

sutra cu kupiti neka crijeva koja mi fale za filter, biljke i jos nekih sitnica.. u ponedjeljak bi trebale ribice leci..
- chuchumbamayumbe
#292 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Good job!
Ja još ne vidjeh koji je tačno filter u pitanju, a to ti je haman ko da pitam koji je u automobila motor ispod haube!?

Ja još ne vidjeh koji je tačno filter u pitanju, a to ti je haman ko da pitam koji je u automobila motor ispod haube!?
- Qler
#293 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
ma neki je slican onim tetrinim, vjeruj mi da nisam zapamtio sta pise. Sutra kad odem kod brata zapisat cu. Sta mislite gdje da biljke potrazim, koliko se krecu i uzeo bih rado odmah neke vece, drvo sam nasao u agricomu na cvili, ne izgleda lose oko 15KM, ne znam tacno..
- Amazonka27
#294 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Dobro pazi sa biljkama...vec ranije napisah da sam ja unistila akvarij sa 2 zarazene biljke iako sam ih oprala prije stavljanja...Znaci dobro zagledaj akvarij iz kojeg kupujes...jer se ta jajasca ne vide golim okom...u sustini ti neces unistiti ribice jer ih jos nemas
ali bezze se mozes u startu razocarati.
A ovo sto si montirao je lijepo
Svidja mi se 
A ovo sto si montirao je lijepo
-
doktor78
#295 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Jedino si mogla unijeti puzice, ali bas da ti uniste akvarijum? Ne znam...Puzici kod mene stvarno znaju biti iritantni, ali dosad mi nisu nijednu biljku gricnuli...Amazonka27 wrote:Dobro pazi sa biljkama...vec ranije napisah da sam ja unistila akvarij sa 2 zarazene biljke iako sam ih oprala prije stavljanja...Znaci dobro zagledaj akvarij iz kojeg kupujes...jer se ta jajasca ne vide golim okom...u sustini ti neces unistiti ribice jer ih jos nemasali bezze se mozes u startu razocarati.
A ovo sto si montirao je lijepoSvidja mi se
Ipak, u pravu su prethodni forumasi: potopi biljke u blag rastvor hipermangana prije stavljanja u akvarij, a zatim ih dobro isperi.
P.S. Bojim se da ce ti trebati jos pijeska, debljina podloge treba biti bar 5 cm. Za pocetak preporucujem biljke koje brzo rastu (ima ona sa iglicama, ne znam naziv na latinskom), one ce ti pomoci da sto brze zacikliras akvarij.
- Amazonka27
#296 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
e pa puzici i jesu bili problem...necu da pisem ponovo...zarovi se
znas i sam koliko kvare izgled akvarija...pogotovo kada se mnoze nevjerovatnom brzinom...
nisam rekla nemoj biljke, nego da pazi
nisam rekla nemoj biljke, nego da pazi
- Qler
#297 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
e, filter je atman, dobar je, danas ga planiram osposobiti, da se voda filtrira dok ribe ne dodju. Odoh u agricom tamo sam vidio drvo, odoh u udruzenje akvarista da vidim biljki kakvih imaju oni, ako ima jos ko da se dogovorimo
ako su neke lijepe 
u glavnom danas bi trebalo dosta toga da se zavrsi.
u glavnom danas bi trebalo dosta toga da se zavrsi.
-
rumit
#298 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Sta ono rece, nema se vremena
.
Lijepo ti to izgleda. Samo sto si malo pozurio.
Stavi nesta u podlogu. Ako ti se ne bakce sa zemljom stavi onda makar supstrat neki ispod sljunka (ima u gotovo svakom zoo shopu). Kao sto ti doktor rece jos sljunka. Mozes sljunak staviti tako da ti je na zadnjoj strani deblji sloj nego naprijed, tako dobijes malo na dubini.
Drvo u Agricomu je, ja mislim, mopan - akvaristi ga nesto i ne vole jer puno boji vodu. Ali probaj.
Biljke? To ti ne ide tako lako. Provjerene biljke imas samo kod Armana, i to ponekad (kad dodje posiljka). I koliko ja znam nigdje vise. Tu i tamo koja biljkica u nekim drugim radnjama ili u drustvu (anuba, neka kripta (C. usteriana najcesce), eventualno valisnerija - i to je to). Najbolje ti je presade potraziti od ljudi sa foruma. Malo traje ali se moze nakupiti. Za pocetak potrazi brzorastuce: Cambmoba (doktorova sa iglicama), Valisneria, Ludwigia, Hygrophila corymbosa (limun?)... podug je spisak, ali je ovo nesta sto bi mogao naci kod nas bez vecih problema.
Kada nabavis biljke, stavi ih u blagi rastvor hipermangana. Mozda nabasas na savjete tipa Domestos, varikina...to ni slucajno.
Ako mogu da te zamolim da ribice ne stavljas u ovaj ponedeljak, cak ni naredni, mozda tek onaj tamo. Akvarijum mora da se zaciklira. Cak i ako uzmes neke preparate da se brzinski zaciklira, ceka se oko 7 dana.
Skini knjigu Akvaristika - hr. aquatica (chuchumba je stavio kraticu negdje na ovoj temi). Tamo ti je sve fino pojasnjeno.
Javi sta u drustvu ima od biljaka. (Jedan mi jaran, neki dan, rece da imaju biljku slicnu limunu, pa me interesuje koja je.)
Doktore: jesil spustio pH?
Lijepo ti to izgleda. Samo sto si malo pozurio.
Stavi nesta u podlogu. Ako ti se ne bakce sa zemljom stavi onda makar supstrat neki ispod sljunka (ima u gotovo svakom zoo shopu). Kao sto ti doktor rece jos sljunka. Mozes sljunak staviti tako da ti je na zadnjoj strani deblji sloj nego naprijed, tako dobijes malo na dubini.
Drvo u Agricomu je, ja mislim, mopan - akvaristi ga nesto i ne vole jer puno boji vodu. Ali probaj.
Biljke? To ti ne ide tako lako. Provjerene biljke imas samo kod Armana, i to ponekad (kad dodje posiljka). I koliko ja znam nigdje vise. Tu i tamo koja biljkica u nekim drugim radnjama ili u drustvu (anuba, neka kripta (C. usteriana najcesce), eventualno valisnerija - i to je to). Najbolje ti je presade potraziti od ljudi sa foruma. Malo traje ali se moze nakupiti. Za pocetak potrazi brzorastuce: Cambmoba (doktorova sa iglicama), Valisneria, Ludwigia, Hygrophila corymbosa (limun?)... podug je spisak, ali je ovo nesta sto bi mogao naci kod nas bez vecih problema.
Kada nabavis biljke, stavi ih u blagi rastvor hipermangana. Mozda nabasas na savjete tipa Domestos, varikina...to ni slucajno.
Ako mogu da te zamolim da ribice ne stavljas u ovaj ponedeljak, cak ni naredni, mozda tek onaj tamo. Akvarijum mora da se zaciklira. Cak i ako uzmes neke preparate da se brzinski zaciklira, ceka se oko 7 dana.
Skini knjigu Akvaristika - hr. aquatica (chuchumba je stavio kraticu negdje na ovoj temi). Tamo ti je sve fino pojasnjeno.
Javi sta u drustvu ima od biljaka. (Jedan mi jaran, neki dan, rece da imaju biljku slicnu limunu, pa me interesuje koja je.)
Doktore: jesil spustio pH?
- Qler
#299 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
e, nisam stigao u udruzenje danas, tako da ne znam sta sve imaju. u glavnom bio sam u svijetu ljubimaca, kupio sta mi treba za filter, osposobio ga, kupio jednu biljku, samo da ima, kupio u agricomu drvo, otkuhao ga, sredio, sredio kamen koji je vec bio u akvariju, ali je pukao prilikom transporta.
u glavnom, evo jos par slicica...

jos sam kupio i neki dodatak za vodu neki safe start tetrin, tako nekako, stavio sam to u vodu. u ponedjeljak bi trebale ribice leci
u glavnom, evo jos par slicica...

jos sam kupio i neki dodatak za vodu neki safe start tetrin, tako nekako, stavio sam to u vodu. u ponedjeljak bi trebale ribice leci
- chuchumbamayumbe
#300 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Kakva je ovo pozadina, koliko vidim nije tapeta!?
Gdje si je kupio?!
Gdje si je kupio?!