'Ovaj, "Profil prosječnog Bošnjaka" bi mogli nazvati: "Prosječan Bošnjak kroz prizmu netipičnog Bošnjaka/neokomuniste !!!
BH. IDENTITET
-
theTruePath
#276 Re: BH. IDENTITET
- Erzsebet
#277 Re: BH. IDENTITET
Slažem setheTruePath wrote:'Ovaj, "Profil prosječnog Bošnjaka" bi mogli nazvati: "Prosječan Bošnjak kroz prizmu netipičnog Bošnjaka/neokomuniste !!!
-
VjecitiStudent
#278 Re: BH. IDENTITET
A sta je to Mirza konkretno pogresno napisao?
- NIN
#279 Re: BH. IDENTITET
Jes', jes', nikako stat u kraj ovim komunjarama.Građanin wrote:Erzsebet wrote:Profil prosječnog Bošnjaka
Autor: Mirza Softić
...
Ovaj, "Profil prosječnog Bošnjaka" bi mogli nazvati: "Prosječan Bošnjak kroz prizmu netipičnog Bošnjaka/neokomuniste !!!
Nego, ja odo' u Tucepe ovo ljeto - kifla, kalaja nareska, piva (Zuja, litrenjaca
- statix
#280 Re: BH. IDENTITET
Nego, ja odo' u Tucepe ovo ljeto - kifla, kalaja nareska, piva (Zuja, litrenjaca), Havaz i laganini smekanje koka, al' da hanuma ne vidi. Naravno, porani se da bi se zauzelo mjesto u hladovini odma' ispod onog malog supermarketa, da se ne hoda puno po pive i to.
legenda
- @Bošnjak
#281 Re: BH. IDENTITET
„Profil prosječnog Bošnjaka.“Hej Mirza , prećera malo...
„Nakon zasluženog odmora i kupanja u moru, prosječan Bošnjak izvadi Avaz, pročita nešto ružno o Zlatku Lagumdžiji, lijepo to upije i sjeti se kako ovaj vjerovatno pripada masonskoj loži. Pritom naš glavni junak ne zna ništa o Masonima, ali živi u čvrstom ubjeđenju da je Zlatko Mason, i da je Senad Avdić njegov glavni promotor...“
„Kada prelazi preko teritorije Republike Srpske, 120% tog vremena komentariše natpise, znakove, ćirilicu, svinjetinu i ostale stvari koje mu bodu oči. Pošto rijetko tuda prolazi, ne čini mu se čudnim što svaki put komentariše iste stvari i što upada u matricu nacionalnog populizma“
Evo da se sa ovim konstatacijama složimo. Je li to Boga ti Zlatko urnek demokrate pa ga toliko hvališ? Meni vidiš, nije ! Je li to Avdić tako dobar novinar, večini Bošnjaka a vala ni ostalih Bosanaca i Hercegovaca nije, najbolji je pokazatelj prodaja njegove novine, pa šta ćemo sad? I znači, ne bi trebao komentarisati natpise u R.S, pa R.S. bi, da te podsjetim , kao jedna od tri administrativne cjeline u BiH, uz Distrikt i FBiH, trebala više poštovati suverenitet države unutar koje opstoji?
P.S
Trebao si samo dodati: „Svaki Bošnjak koji nije ljubitelj SDP-a, nije dobar Bošnjak. Svaki Bošnjak koji ne kupuje „Slobodnu Bosnu“ , novinu sa očajnom prodajom, nije dobar Bošnjak „!!!
(BH idetitet, u Bošnjaka npr. ne čine stranka-SDP, kao ni SDA ili SBIH ?)
„Nakon zasluženog odmora i kupanja u moru, prosječan Bošnjak izvadi Avaz, pročita nešto ružno o Zlatku Lagumdžiji, lijepo to upije i sjeti se kako ovaj vjerovatno pripada masonskoj loži. Pritom naš glavni junak ne zna ništa o Masonima, ali živi u čvrstom ubjeđenju da je Zlatko Mason, i da je Senad Avdić njegov glavni promotor...“
„Kada prelazi preko teritorije Republike Srpske, 120% tog vremena komentariše natpise, znakove, ćirilicu, svinjetinu i ostale stvari koje mu bodu oči. Pošto rijetko tuda prolazi, ne čini mu se čudnim što svaki put komentariše iste stvari i što upada u matricu nacionalnog populizma“
Evo da se sa ovim konstatacijama složimo. Je li to Boga ti Zlatko urnek demokrate pa ga toliko hvališ? Meni vidiš, nije ! Je li to Avdić tako dobar novinar, večini Bošnjaka a vala ni ostalih Bosanaca i Hercegovaca nije, najbolji je pokazatelj prodaja njegove novine, pa šta ćemo sad? I znači, ne bi trebao komentarisati natpise u R.S, pa R.S. bi, da te podsjetim , kao jedna od tri administrativne cjeline u BiH, uz Distrikt i FBiH, trebala više poštovati suverenitet države unutar koje opstoji?
P.S
Trebao si samo dodati: „Svaki Bošnjak koji nije ljubitelj SDP-a, nije dobar Bošnjak. Svaki Bošnjak koji ne kupuje „Slobodnu Bosnu“ , novinu sa očajnom prodajom, nije dobar Bošnjak „!!!
- Erzsebet
#282 Re: BH. IDENTITET
Ovdje uopšte nije napisano kako i šta treba raditi, samo je napisano onako kako jeste. Svakoga od nas ima u ovom tekstu, pa i samog autora, ali ne radi se ovdje samo o Bošnjaku, nego o onome šta je postao naš čovjek za ovih 20 godina. Mislim ipak da nismo bili ovakvi nekad davno, bez obzira na to jesu li neke stvari iz teksta pozitivne ili negativne.@Bošnjak wrote:„Profil prosječnog Bošnjaka.“Hej Mirza , prećera malo...
P.S
A prosječan Bošnjak ne kupuje Slobodnu Bosnu, niti čita Oslobođenje, a za Zlatka misli da je Mason. I to je fakt, a niko nije rekao da treba obratno.
-
Adis_Bosnjak
#283 Re: BH. IDENTITET
Hoće li mi neko objesniti šta je to "prosječni Bošnjak" i kako se to mjeri? kojom metodom? da bih mogao sebe ocijenitiErzsebet wrote:A prosječan Bošnjak ne kupuje Slobodnu Bosnu, niti čita Oslobođenje, a za Zlatka misli da je Mason. I to je fakt, a niko nije rekao da treba obratno.
-
theTruePath
#284 Re: BH. IDENTITET
Adis_Bosnjak wrote:Hoće li mi neko objesniti šta je to "prosječni Bošnjak" i kako se to mjeri? kojom metodom? da bih mogao sebe ocijenitiErzsebet wrote:A prosječan Bošnjak ne kupuje Slobodnu Bosnu, niti čita Oslobođenje, a za Zlatka misli da je Mason. I to je fakt, a niko nije rekao da treba obratno.
procaj tekst,mirza je sve pogodio u bobu
- @Bošnjak
#285 Re: BH. IDENTITET
theTruePath wrote:Adis_Bosnjak wrote:Hoće li mi neko objesniti šta je to "prosječni Bošnjak" i kako se to mjeri? kojom metodom? da bih mogao sebe ocijenitiErzsebet wrote:A prosječan Bošnjak ne kupuje Slobodnu Bosnu, niti čita Oslobođenje, a za Zlatka misli da je Mason. I to je fakt, a niko nije rekao da treba obratno.
procaj tekst,mirza je sve pogodio u bobu
Jest, ko prstom u ... peršun. Znam mnogo "prosječnih Bošnjaka", koji ne piju alkohol, ne valjajaju se po podu pjani, i divnog li čuda ipak nisu zatucani, ili npr. ne čitaju "Dnevni avaz" ali čitaju mnoge druge novine , ponekad i tu pa eto nisu „glupi“ i „zatucani“. I Boga mi dosta putuju, ali eto ne slušaju muziku Merlina. I šta , kada su izuzev velikog broja stvari koje autor iznosi kao uvredu vlastitom narodu i koje jednostavno ne stoje, neke se stvari i slažu sa istinom , je li to loše? Je li loše ne čitati Avdića i ne glasati za Zlatka Lagumđiju, a B. Spahića ne smatrati svojim intelektualnim uzorom? Mislim da nije!!!
-
theTruePath
#286 Re: BH. IDENTITET
Da ima i toga,ali ovdje govorimo "o prosjecnom Muji" i prosjecnoj Fati kroz saluJest, ko prstom u ... peršun. Znam mnogo "prosječnih Bošnjaka", koji ne piju alkohol, ne valjajaju se po podu pjani, i divnog li čuda ipak nisu zatucani, ili npr. ne čitaju "Dnevni avaz" ali čitaju mnoge druge novine , ponekad i tu pa eto nisu „glupi“ i „zatucani“. I Boga mi dosta putuju, ali eto ne slušaju muziku Merlina. I šta , kada su izuzev velikog broja stvari koje autor iznosi kao uvredu vlastitom narodu i koje jednostavno ne stoje, neke se stvari i slažu sa istinom , je li to loše? Je li loše ne čitati Avdića i ne glasati za Zlatka Lagumđiju, a B. Spahića ne smatrati svojim intelektualnim uzorom? Mislim da nije!!!
Recimo prosjecni Mujo sjedi u dnevnom boravku i cita avaz,dok Fata bulji u seriju neku,ne jedu svinjetinu ali se Mujo zato uvijek napije ko lud,Fatu ne zanima politika,Mujo joj formira politicko misljenje(za koga on glasa za toga ce i ona).Na more kad idu ,idu obicno u Hr ili Neum.Ako su malo imucniji onda mozda odu u "bratsku im tursku" ili tuniz.Kada misle odmor misle na more,,da npr odu u Istanbul ili Pariz i razgledaju istorijske ostatke..to im ne pada na pamet
- Erzsebet
#287 Re: BH. IDENTITET
Mirza Softić: Domovina je tamo gdje nam je dobro
Patriotizam je nacionalistima odlična tema za potkusurivanje i činjenje zala u ime tog patriotizma. Zbog toga i imamo slučajeve kada se «u ime nečega svetog» čine najgora moguća zlodjela, a u isto vrijeme smo ponosni na to odakle smo i ko smo, iako na to uopšte nismo mogli utjecati, niti birati gdje ćemo se i ko će nas roditi.
U pojavi ultra patriotizma, pošten čovjek se rijetko može oduprijeti. Nekako, kada mediji pršte sa svih strana o idejama hiljadugodišnje (ili tisućljetne, kako god) istorije i kada sve sami naučnici oko nas analiziraju svako krvno zrnce i prebrojavaju nas jedno po jedno, tada vrlo često i ljudima kojima nacionalna pripadnost nije važna, zaigra srce pri nekakvoj himni ili na utakmici reprezentacije njegove zemlje. I sami smo takvi, a da ne možemo objasniti uvijek zašto je to tako. Veoma nam je stalo pobijediti komšiju u bilo kojem sportu, a u isto vrijeme smo sudionici širenja mržnje na sve strane. Tu više nema sporta, nego je samo nacionalizam bitan, odnosno bitno je ko je odakle i ko je čiji.
pasosMoja stara majka, kako sam je volio zvati (nana, baka, op. a.) je promijenila ravno pet država. Rodila se u Austrougarskoj, 1908. godine, nakon toga je došao kralj i stvorena je Kraljevina SHS, zatim je živjela u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, pa u Titovoj Jugoslaviji i na kraju je umrla u slobodnoj, nezavisnoj, demokratskoj, nedjeljivoj Bosni i Hercegovini, 2001. godine. Sve vrijeme je živjela u istom gradu, Sarajevu, i selila je nekoliko puta, u razmaku od 300 metara, od Katedrale do Tržnice, od Tržnice do Petrakijine, i obratno. Imala je dokumente svih tih država, tako da mogu slobodno reći kako imam austrijsko ili mađarsko porijeklo. U suštini, malo ustaške krvi takođe kulja u meni iz vremena od 1941. do 1945., socijalistički period je trajao najduže, pa samim tim sam i najvećim dijelom socijalista, a kralja i otadžbinu danas malo ko i spominje, pa sam to potisnuo. Bošnjačka krv teče mojim venama od 1995. pa naovamo. Period rata je bio kobeljanje između Bosanca, Muslimana i Bošnjaka. Majka je, za života, govorila da su to sve ista govna, a dodavala je da se najljepše živjelo u vrijeme Tita.
Šalu na stranu, ali zar zaista neko misli da je ijedan od ovih identiteta nešto vječno? Ili će prije biti da smo svi toliko izmiješani, da ustvari pojma nemamo kome pripadamo. Da li nam je to bitno? Biće da jeste, jer su nas demokrati ubijedili da je nacionalna svijest nešto što je najvažnije na svijetu, a ako umiremo od gladi, to će valjda popuniti prazninu u stomaku. U svom životu sam upoznao mnogo ljudi koji danas nemaju pojma koja bi im domovina, ustvari, trebala biti. Poznajem čovjeka koji je etnički Vlah, govori pet jezika, živi u Makedoniji, rodio se u Srbiji, porijeklom je sa Kosova, a ima grčko ime. Je li on vrijedan član ovog društva ili je izrod kakvim bi ga najradije predstavili svi koji nisu kao on? Mješoviti brakovi su, u našem društvu, nešto čega se danas odjednom grozimo, ali jedino ako je brak sklopljen između predstavnika jugoslovenskih naroda, dok je brak sa nekim ko ne govori naš jezik, ipak nešto prihvatljivije?!
Bosna i Hercegovina, a samim tim i cijeli Balkan, ima i najnoviju istoriju. To je ona istorija koja svrstava samo jedan narod ispred svih ostalih i veliča ga, dok druge nipodaštava. To je ona istorija koja govori da su Hrvati došli iz Perzije, da su Bošnjaci autohtoni, a Srbi pravi preci svih ostalih. Ta istorija nam ne dozvoljava da i u jednom momentu pomislimo kako je sve to toliko prolazno, upravo kao što je bilo u slučaju moje stare majke. U isto vrijeme nas ta istorija truje i govori nam kako nam komšija ne valja i kako ga se treba plašiti. U Bosni je napravljena cijela poplava novih državnika, novih nacionalno – osviještenih heroja, novih patriota i novih kvazi naučnika koji su nam svima objasnili kako smo bolji od ostalih i kako samo mi imamo pravo da živimo, dok drugi nisu to pravo stekli, niti su ga ikad imali. Sav taj patriotizam je potekao od klanja, ubijanja, silovanja, pljačkanja i terorisanja drugačijih, negdje više, negdje manje. On je, dakle patriotizam, na svim stranama nešto što je lažno i što se preko noći može promijeniti u nešto sasvim deseto. Patriotizam je nacionalistima odlična tema za potkusurivanje i činjenje zala u ime tog patriotizma. Zbog toga i imamo slučajeve kada se «u ime nečega svetog» čine najgora moguća zlodjela, a u isto vrijeme smo ponosni na to odakle smo i ko smo, iako na to uopšte nismo mogli utjecati, niti birati gdje ćemo se i ko će nas roditi.
Sinoć je na RTRS-u premijerno prikazan film o Miloradu Dodiku, pod nazivom «Ponosni na Srpsku». Sam naziv filma zvuči tragikomično, jer u filmu je jasno prikazano da je Srpska Milorad, a Milorad Srpska. Svako ko tako ne misli je budala, između redova reče premijer tog entiteta i pritom izjavi još gomilu gluposti, koje zdravom čovjeku ne mogu ni pasti na pamet. Naime, Srbi trebaju biti ponosni na nešto što je stvorio Karadžić, a aminovao Izetbegović. Bošnjaci trebaju biti ponosni na petu državu po redu u zadnjih 100 godina, a Hrvati na susjednu Hrvatsku, takođe petu po redu. Smisao svega nije više uopšte bitan, jer sredstva za ovakav vid patriotizma se nisu birala, nego je upravo mnogo nevinih ljudi, posebno onih slabijeg statusa, poginulo. A za šta? Da bismo danas mogli reći, «Imamo Bosnu i Hercegovinu», «Imamo Hrvatsku», «Imamo Srpsku», «Imamo Kosovo», itd. Suštinski se mnogo toga nije promijenilo nabolje. Štaviše, većina nas živi mnogo gore nego prije 20 godina.
Mnogo naših ljudi je u izbjeglištvu moralo promijeniti pasoš i odreći se starog državljanstva. Meni je, kad je jedna meni bliska osoba, to morala učiniti, taj čin predstavljao nešto strašno. U početku su mi suze krenule na oči, kada sam pomislio da bih se morao odreći lične karte, pasoša, vozačke dozvole i ostalih dokumenata koje sam dobio za vakta bosanskog. Kasnije, sve što sam više razmišljao, bivao sam sam sebi smješniji i shvatao kako neću biti manje Bosanac ako se odlučim na isti korak. Sve te dokumente, svakako mogu okačiti mačku o rep, jer mi vozačka skoro nigdje ne vrijedi, s pasošom mogu ući samo u nekolicinu država, a lična mi služi jedino za popunjavanje administrativnih peripetija. Kad o ovome razmišljam, uvijek mi padne na pamet Rambo Amadeus, koji u svojoj pjesmi kaže, «A vidi nas sad, ne možemo ni u Bugarsku». I uostalom, lakše je biti državljanin Evropske Unije u Bosni, nego obratno.
Zbog svega ovoga napisanog, mogu slobodno reći da ne priznajem nijedan od ovih identiteta, jer nas, kao što stara majka reče, sve smatram istim. Mi smo isti narod, isti jezik govorimo, imamo iste navike, jednake primitivne običaje, jednake vrijednosti i manje – više iste patnje i radosti. Domovina nije tamo gdje vam je loše, a normalnom insanu je u bivšoj Jugoslaviji dobro – jedino na odmoru, odnosno kad ne mora razmišljati kako se prehraniti i hoće li ga prvi komšija sutra zaklati. Domovina je tamo gdje nam je dobro, a ginuti za nečije interese je glupost kakvu su civilizovani narodi davno prevazišli.
- 1gorstak
#288 Re: BH. IDENTITET
Glupost. Da je rekao "Domovina je tamo gdje je meni dobro", pa u redu. Ali ovakvu glupost tjerati niz grlo svima ? Mi se za to "dobro" moramo izboriti, nece nista samo od sebe "izdobriti", je li "dobro" iz Titovog vremena doslo bez borbe i truda, bez odsijecanja noznih prstiju ljudima nakon Igmanskog marsa ? Oni su se zrtvovali, zamisli covjeka koji ode s ovih prostora za Spaniju da se tamo bori protiv fasistickog Frankovog rezima, kako se takvi potezi uklapaju u Softicev hedonizam ? Gore citirana brljarija je samo jadno velicanje religije sebicnosti od strane nekog ko bi eto i progresivnim da se predstavi. A biti sebican i kao brinuti se o drugima, ne ide.Erzsebet wrote:Mirza Softić: Domovina je tamo gdje nam je dobro
- osa
#289 Re: BH. IDENTITET
1gorstak wrote:Glupost. Da je rekao "Domovina je tamo gdje je meni dobro", pa u redu. Ali ovakvu glupost tjerati niz grlo svima ? Mi se za to "dobro" moramo izboriti, nece nista samo od sebe "izdobriti", je li "dobro" iz Titovog vremena doslo bez borbe i truda, bez odsijecanja noznih prstiju ljudima nakon Igmanskog marsa ? Oni su se zrtvovali, zamisli covjeka koji ode s ovih prostora za Spaniju da se tamo bori protiv fasistickog Frankovog rezima, kako se takvi potezi uklapaju u Softicev hedonizam ? Gore citirana brljarija je samo jadno velicanje religije sebicnosti od strane nekog ko bi eto i progresivnim da se predstavi. A biti sebican i kao brinuti se o drugima, ne ide.Erzsebet wrote:Mirza Softić: Domovina je tamo gdje nam je dobro
kad bi pročitao s malo više pažnje uvidio bi da čovjek i govori o sebi...
-
Gile Kugulager
#290 Re: BH. IDENTITET
BH indentitet je kategorija rastegljiva kao zvaka. Kad bismo i mogli i pricati o basanskom ili hercegovackom ili nekom drugom regionalnom identitetu, o BH mozemo jos manje njegovo stvaranje jos uvek u toku, i to samo kod dela populacije 
-
vedrank
#291 Re: BH. IDENTITET
Drzava, nacionalnost, narodnost, nacionalni identitet, religijski identitet, nacionalno jedinstvo su obicne, ljudske ILUZIJE I LAZI! Doduse, ljudi su neobrazovani, samim tim ovi gore navedeni pojmovi su potrebni. Nazalost, nuzno zlo...
Jedina odrednica je HOMO SAPIENS, sve ostalo je nebitno!
- Jazz_Junkie
#292 Re: BH. IDENTITET
vedrank wrote:Drzava, nacionalnost, narodnost, nacionalni identitet, religijski identitet, nacionalno jedinstvo su obicne, ljudske ILUZIJE I LAZI! Doduse, ljudi su neobrazovani, samim tim ovi gore navedeni pojmovi su potrebni. Nazalost, nuzno zlo...
- Erzsebet
#293 Re: BH. IDENTITET
Bravo, majstore!vedrank wrote:Drzava, nacionalnost, narodnost, nacionalni identitet, religijski identitet, nacionalno jedinstvo su obicne, ljudske ILUZIJE I LAZI! Doduse, ljudi su neobrazovani, samim tim ovi gore navedeni pojmovi su potrebni. Nazalost, nuzno zlo...
- osa
#294 Re: BH. IDENTITET
kako kome....vedrank wrote:Drzava, nacionalnost, narodnost, nacionalni identitet, religijski identitet, nacionalno jedinstvo su obicne, ljudske ILUZIJE I LAZI! Doduse, ljudi su neobrazovani, samim tim ovi gore navedeni pojmovi su potrebni. Nazalost, nuzno zlo...
- Jazz_Junkie
#295 Re: BH. IDENTITET
Znas, osa, ona "od stoljeca sedmog" je zasigurno jedna od najizmisljotina u juznoslavenskih naroda....osa wrote:kako kome....vedrank wrote:Drzava, nacionalnost, narodnost, nacionalni identitet, religijski identitet, nacionalno jedinstvo su obicne, ljudske ILUZIJE I LAZI! Doduse, ljudi su neobrazovani, samim tim ovi gore navedeni pojmovi su potrebni. Nazalost, nuzno zlo...
- osa
#296 Re: BH. IDENTITET
moguće....Jazz_Junkie wrote:Znas, osa, ona "od stoljeca sedmog" je zasigurno jedna od najizmisljotina u juznoslavenskih naroda....osa wrote:kako kome....vedrank wrote:Drzava, nacionalnost, narodnost, nacionalni identitet, religijski identitet, nacionalno jedinstvo su obicne, ljudske ILUZIJE I LAZI! Doduse, ljudi su neobrazovani, samim tim ovi gore navedeni pojmovi su potrebni. Nazalost, nuzno zlo...
-
vedrank
#297 Re: BH. IDENTITET
Neko je obrazovan i neopterecen, neko ne... Tako da tvoja izjava "kako kome" je realna...osa wrote:kako kome....vedrank wrote:Drzava, nacionalnost, narodnost, nacionalni identitet, religijski identitet, nacionalno jedinstvo su obicne, ljudske ILUZIJE I LAZI! Doduse, ljudi su neobrazovani, samim tim ovi gore navedeni pojmovi su potrebni. Nazalost, nuzno zlo...
- osa
#298 Re: BH. IDENTITET
opet kako kome, ogromna je razlika između "biti bitno" i "biti bolestan od tog", neki kažu da je i život samo iluzija....vedrank wrote:Neko je obrazovan i neopterecen, neko ne... Tako da tvoja izjava "kako kome" je realna...osa wrote:kako kome....vedrank wrote:Drzava, nacionalnost, narodnost, nacionalni identitet, religijski identitet, nacionalno jedinstvo su obicne, ljudske ILUZIJE I LAZI! Doduse, ljudi su neobrazovani, samim tim ovi gore navedeni pojmovi su potrebni. Nazalost, nuzno zlo...
- Jazz_Junkie
#299 Re: BH. IDENTITET
Ovo je sigurno djelomicno istinito, ali nazalost i medju obrazovanim postoje oni "optereceni". Dobar dokaz su tzv. kulturna drustva kao Matica hrvatska, HKD Napredak, Preporod, Matica srpska itd. Sve su to stare institucije, upravo utemeljene sa svrhom da obuhvate sire mase. Po mom misljenju su to utvrde homogenizacije i domestifikacije stada. Mislim da mnoge njihove publikacije o tome svjedoce, pogotovo one koje izdaju Matica hrvatska i Napredak. Uvijek ista prica: komunisti su krivi za sve, komunisti vrsili represalije nad hrvatskim narodom (koji oni izjednjacavaju sa hrvatskim nacionalistima 60ih/70ih), komunisti ugnjetavali hrvatsku kulturu i identitet itd.vedrank wrote:Neko je obrazovan i neopterecen, neko ne... Tako da tvoja izjava "kako kome" je realna...osa wrote:kako kome....vedrank wrote:Drzava, nacionalnost, narodnost, nacionalni identitet, religijski identitet, nacionalno jedinstvo su obicne, ljudske ILUZIJE I LAZI! Doduse, ljudi su neobrazovani, samim tim ovi gore navedeni pojmovi su potrebni. Nazalost, nuzno zlo...
Sljedece citat je preuzet sa stranica "Vijenca" (u izdanju MH):
"Nacionalizam, kao slobodno iskazivanje svoje nacionalne pripadnosti, kao škola ponosa zbog onoga što jesi, danas je u znatno tegobnijem položaju od internacionalizma jer se velikoj većini površnih promatrača čini kao da se tu sebičnost suprotstavlja altruizmu / Zadaća je ljudi koji pišu da oslobode nacionalizam hipoteke ideologizirane prošlosti i da se vrate terminu šovinizma kad hoće opisati devijantne promjene karaktera koji svoje frustracije liječi njegovanjem mržnje prema drugima / Nikad nismo dostatno osviješteni: ni nacionalno, ni internacionalno / Obrambeni je rat bitna dimenzija hrvatskog identiteta / Vrijednosti tradicije danas su napadnute od milijuna trivijalnih ljudi-insekata."
Ove rijeci se mogu procitati u interviewu sa predsjednikom MH, Igorom Zidicem. Doticni bi jos da po svojoj volji definise nacionalizam. Gospodin je ozbiljno opterecen.
Postoji jedna elementarna razlika izmedju Napretka i Matice hrvatske. Naime, u Napretku glavnu rijeci ocigledno vode popovi i fratri koji su sami sebe inscenirali kao nositelji hrvatske kulture i identiteta u BiH. Korijen ove stvarnosti lezi vise u historijskim dimenzijama (konkretnije u osmanskom periodu), ali kada recimo pregledam sluzbene stranice Napretka (i njegovih ispostava), te online izdanja Hrvatskog glasnika (Tuzla) ili Bobovca (Vares), najvise paznje je posveceno kojekakvim fratrima, mucenicima, svecima, samostanima, bozicnim i uskrsnim koncertima, zupama itd. Nisam znao da je vjera jedini segment hrvatskog identiteta? U tome Napredak vise slici bosnjackom Preporodu nego Matici hrvatskoj. Vjera se kroz ove institucije nastoji nametnuti kao neodvojiva od nacionalnog identiteta. Sva ta tzv. nacionalna kulturna drustva predstavljaju trulu zaostalost i intelektualnu prazninu i ocaj.
-
vedrank
#300 Re: BH. IDENTITET
@Jazz_Junkie
Kad kazem obrazovani ne mislim na ograniceno obrazovanje koje nudi visokoskolsko obrazovanje diljem svijeta... To su ti ljudi koji INTELEKTUALNO ne vide dalje od granica svoje opstine, ljudi optereceni glupostima, ljudi koji se jedino mogu realizirati kao persone pomocu odrzavanja ublehaskih mantri o nacionalnom ili religijskom jedinstvu...
Njihova jedina svrha je da proizvedu sto vise razlicitosti kod ljudi, da ih ubijede da oni ipak nisu isti kao onaj glupi HOMO SAPIENS sto zivi preko puta njih, jer zaboga on ide u drugaciju bogomolju. Spremni smo se predati iluzijama laznog patriotizma za sekundu, ali dobro promisljamo da li da pomognemo nekome iz prostog razloga! ZATO STO JE COVJEK I STO JE NASA DUZNOST(KATEGORICKI IMPERATIV) DA MU POMOGNEMO!
Zivimo jednu veliku laz moj Jazz_Junkie
Kad kazem obrazovani ne mislim na ograniceno obrazovanje koje nudi visokoskolsko obrazovanje diljem svijeta... To su ti ljudi koji INTELEKTUALNO ne vide dalje od granica svoje opstine, ljudi optereceni glupostima, ljudi koji se jedino mogu realizirati kao persone pomocu odrzavanja ublehaskih mantri o nacionalnom ili religijskom jedinstvu...
Njihova jedina svrha je da proizvedu sto vise razlicitosti kod ljudi, da ih ubijede da oni ipak nisu isti kao onaj glupi HOMO SAPIENS sto zivi preko puta njih, jer zaboga on ide u drugaciju bogomolju. Spremni smo se predati iluzijama laznog patriotizma za sekundu, ali dobro promisljamo da li da pomognemo nekome iz prostog razloga! ZATO STO JE COVJEK I STO JE NASA DUZNOST(KATEGORICKI IMPERATIV) DA MU POMOGNEMO!
Zivimo jednu veliku laz moj Jazz_Junkie