Eeee...negativ wrote:A imal gdje kakve ljubavi u ovim odnosima???
Pričate samo o tome ko bi šta trebao raditi, ko zarađuje i sl... gdje je tu ljubav, poštovanje, odanost, nježnost, briga i ostalo?
Valjda je to ovdje zadnje u odnosima parova?
Kod mene je baš obrnuto, a možda mi i nismo normalan par?
Razveden/a
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- seln
#276 Re: Razveden/a
- negativ
#277 Re: Razveden/a
jel to ono - kriza na vrata, ljubav kroz prozor?seln wrote: Eeee......pogresno pitanje. Ovdje se prica o razvodima, a oni i dolaze jer svi mejere prava i obaveze na vagu, ljubav niko i ne spominje.
- arzuhal
#278 Re: Razveden/a
Razvodim po kućama, šta treba, povoljno. Izvini walkabout, al' moro sam... 
- seln
#279 Re: Razveden/a
Wrong! To sa udatim/neudatim je na pocetku bilo vezano za razvode, ne za kucne poslove. Kasnije se tema prosirila, pa su na tapet dosli i kucni poslovi.pustopoljina wrote:koliko sam ja procitala iz dosadasnjih postova-taj argument da neudane zene furaju ravnopravnost-a ove-k'o biva pametnije znaju kako stvari stoje -vam nije validan iz jednog razloga: zelenasica,koja zastupa tezu da zensko kuha,radi kucne poslove-takodjer nije udana? ili sam nesto propustila? izvinjavam se unaprijed-ako sam sta pogresno skontala
iz svih njenih postova vidim trazi musko,koje ce biti muskarac...a ona sretno raditi zenske poslove...
u tome je kvaka.
zelenasice: nema vise kauboja dzentlmena. nestali kad je klint istvud skinuo ponco sa sebe i poceo rezirati filmove.
vrlo malo je muskaraca koji su sve pripremili,i pripremili se za tu ulogu-velikog zastitnika-i samo im jos treba krasotica da se smijeh siri kucom.
mislim-sretno,da nadjes,ali...bog je kadar![]()
inace-to nije moj tip muskarca![]()
A ja ne bih promijenio moje misljenje bez obzira kako na to gleda zelenashica ili bilo ko drugi. Svima koje jos nisu udate a vec znaju kako ce dijeliti "prava i obaveze" mogu sano reci: good luck. Prije ce biti da cete s muzevima dijeliti imetak i dugove pri razvodu. A ako vec nadjete tipa sa keceljom, vjerovatno ce vam biti previse pizzkast, pa cete ga varati sa macho komsijom koji sve zene zove cavama i pishuljama.
- seln
#280 Re: Razveden/a
Ma, kakvi! Nekima je dovoljno i ono - PMS na vrata, ljubav kroz prozor.negativ wrote:jel to ono - kriza na vrata, ljubav kroz prozor?seln wrote: Eeee......pogresno pitanje. Ovdje se prica o razvodima, a oni i dolaze jer svi mejere prava i obaveze na vagu, ljubav niko i ne spominje.
- pustopoljina
#281 Re: Razveden/a
bezveze NAM se tako grupno obracas 
mozda je tesko shvatiti da nismo (ni zene,ni muskarci) svi iz istog kalupa lijevani...
ja imam covjeka,koji je dugo zivio sam,i ne pada na pite,opeglan ves i zavjese sa cvjeticima...jednostavno nije takav i ne znaci mu to nista. a u meni je to-nakon godina sa momkom koji ima pravilnik kako se zensko treba ponasati,pricati,raditi bilo ravno cudu.
i kad se od mene ne ocekuje da izvrsavam ulogu-onda mogu praviti i torte i sarme i svasta nesto...ali kad se trazi,da zato sto je on musko-a ja zensko-ja stojim za sporetom i jos milion drugih gluposti...onda jednostavno kazem da ne znam. nista ne znam .
mozda je tesko shvatiti da nismo (ni zene,ni muskarci) svi iz istog kalupa lijevani...
ja imam covjeka,koji je dugo zivio sam,i ne pada na pite,opeglan ves i zavjese sa cvjeticima...jednostavno nije takav i ne znaci mu to nista. a u meni je to-nakon godina sa momkom koji ima pravilnik kako se zensko treba ponasati,pricati,raditi bilo ravno cudu.
i kad se od mene ne ocekuje da izvrsavam ulogu-onda mogu praviti i torte i sarme i svasta nesto...ali kad se trazi,da zato sto je on musko-a ja zensko-ja stojim za sporetom i jos milion drugih gluposti...onda jednostavno kazem da ne znam. nista ne znam .
- seln
#282 Re: Razveden/a
Ne obracam se VAMA, niti tebi...pisem moje misljenje koje se ne mijenja zavisno od sagovornika.pustopoljina wrote:bezveze NAM se tako grupno obracas
Ovo boldirano je..ne znam kako da ga nazovem....dijagnoza, simptom, sta li...znaci, kad nesto trazim, onda ne das, kad ne trazim, onda das.
I trebamo li onda jos pricati o kompleksima, inatima, poremecenom sistemu vrijednosti itd?
- pustopoljina
#283 Re: Razveden/a
pa citirao si mene,a pisao "vama".
kako mislis dijagnoza,kompleks? ja smatram da sam jednostavno bila sa pogresnim. sigurna sam da je moj bivsi sada s nekom drugom sretan,koliko sam ja sretna sto sam sa ovim covjekom...
na pocetku smo momak i cura i sve je ok...ali onda,kako veza postane ozbiljnija-vidis da te neko gura u nekakvu svoju sliku.svaki mjesec ti sve manje licis na sebe.
i pitas se,naravno...da li da odes ili da se uklopis u dodijeljenu ulogu...i pitas se-sta ako poslije njega vise niko ne dodje...
i riskiras.
najveca nagrada je dosla sa sasvim druge strane-komentar,da za vrijeme te veze nisam bila za izdrzati,da sam bila stroga i puna pravila i principa i da sam sada opet ona stara...
jednostavno-kad se nesto nazor radi-to ne moze biti dobro.
kako mislis dijagnoza,kompleks? ja smatram da sam jednostavno bila sa pogresnim. sigurna sam da je moj bivsi sada s nekom drugom sretan,koliko sam ja sretna sto sam sa ovim covjekom...
na pocetku smo momak i cura i sve je ok...ali onda,kako veza postane ozbiljnija-vidis da te neko gura u nekakvu svoju sliku.svaki mjesec ti sve manje licis na sebe.
i pitas se,naravno...da li da odes ili da se uklopis u dodijeljenu ulogu...i pitas se-sta ako poslije njega vise niko ne dodje...
i riskiras.
najveca nagrada je dosla sa sasvim druge strane-komentar,da za vrijeme te veze nisam bila za izdrzati,da sam bila stroga i puna pravila i principa i da sam sada opet ona stara...
-
Iris31
#284 Re: Razveden/a
seln wrote:Eeee...negativ wrote:A imal gdje kakve ljubavi u ovim odnosima???
Pričate samo o tome ko bi šta trebao raditi, ko zarađuje i sl... gdje je tu ljubav, poštovanje, odanost, nježnost, briga i ostalo?
Kod mene je baš obrnuto, a možda mi i nismo normalan par?...pogresno pitanje. Ovdje se prica o razvodima, a oni i dolaze jer svi mejere prava i obaveze na vagu, ljubav niko i ne spominje.
A gdje je vaša ljubav i poštovanje kad vam žena umorna dođe s posla i priprema ručak, pegla veš, posprema kuću, a vi sjedite za kompjuterom ili ispred TVa i kažete, ali ja sam muško?
- seln
#285 Re: Razveden/a
Pricamo li o ljubavi ili trgovini?Iris31 wrote:seln wrote:Eeee...negativ wrote:A imal gdje kakve ljubavi u ovim odnosima???
Kod mene je baš obrnuto, a možda mi i nismo normalan par?...pogresno pitanje. Ovdje se prica o razvodima, a oni i dolaze jer svi mejere prava i obaveze na vagu, ljubav niko i ne spominje.
![]()
![]()
vidi, vidi kako potežu ljubav kad su obaveze u pitanju
![]()
A gdje je vaša ljubav i poštovanje kad vam žena umorna dođe s posla i priprema ručak, pegla veš, posprema kuću, a vi sjedite za kompjuterom ili ispred TVa i kažete, ali ja sam muško?
- seln
#286 Re: Razveden/a
ja fakat vise ne mogu da pratim...kazes bila si sa pogresnim...ok. kakve to onda veze ima s bilo cim osim sa tobom i njim?pustopoljina wrote:pa citirao si mene,a pisao "vama".
i riskiras.
kakvi opsti zakljucci se mogu izvuci iz cinjenice da si bila s pogresnim? nikakvi. nula.
I to sto si opet stara, ne mora znaciti da si dobra. a sretna si s tim novim, kao sto si na pocetku veze bila i s bivsim...je li zazvonilo?
- negativ
#287 Re: Razveden/a
Iris31 wrote: Eeee......pogresno pitanje. Ovdje se prica o razvodima, a oni i dolaze jer svi mejere prava i obaveze na vagu, ljubav niko i ne spominje.
Pričamo o sasvim različitim nivoima poimanja zajedničkog života, žao mi je nemam komentar na ovakvo pojednostavljivanje odnosa...A gdje je vaša ljubav i poštovanje kad vam žena umorna dođe s posla i priprema ručak, pegla veš, posprema kuću, a vi sjedite za kompjuterom ili ispred TVa i kažete, ali ja sam muško?
-
Iris31
#288 Re: Razveden/a
Za @Selna i @Negativa: pričam o svakodnevnici jednog bračnog para, koja nije kvantna fizika, normalno je da sam pojednostavila. Šta sam loše rekla? Evo ovo je plastičan primjer kako se žene i muškarci ne razumiju. Normalno je da volim svog muža i da s njim ne trgujem, valjda je to polazna premisa za brak. Ali mi nije normalno da me on deklarativno voli i da na uštrb mog slobodnog vremena osigura sebi slobodno vrijeme.
Ovo je sad diskusija i normalno je da se gluposti seciraju do najsitnijih detalja, zato ispada da cjepidlačimo. Ali budimo realni - ni mi žene ne volimo kućanske poslove - što bi vi onda toga pošteđeni bili? Briga me ko će šta raditi danas u kući, bitno je da se uradi, a da se ni jedno previše ne umori. Cappicchi?
Ovo je sad diskusija i normalno je da se gluposti seciraju do najsitnijih detalja, zato ispada da cjepidlačimo. Ali budimo realni - ni mi žene ne volimo kućanske poslove - što bi vi onda toga pošteđeni bili? Briga me ko će šta raditi danas u kući, bitno je da se uradi, a da se ni jedno previše ne umori. Cappicchi?
- seln
#289 Re: Razveden/a
Ni mi muskarci ne volimo petljati oko auta, zapusenih cijevi i elektrike - sto bi vi bile postedjene? Zato, kad sljedeci put auto strajka, zasuci rukave, otvori haubu pa pokazi ko ima mhda.Iris31 wrote: Ali budimo realni - ni mi žene ne volimo kućanske poslove - što bi vi onda toga pošteđeni bili?
- seln
#290 Re: Razveden/a
Uostalom, prepucavamo se bezze, kao da je sve ovo neki bosanski specifikum. Prije nekih 10-15 godina neka prepametna ministrica u austrijskoj vladi je pokusala da ozakoni podjelu poslova takozvanom inicijativom "pola-pola". Inicijativa je neslavno propala, ona je ismijana i uskoro je nestala sa politicke scene.
Govorimo o Austriji...kvazi civilizovanoj, naprednoj...jami, bona.
-
Iris31
#291 Re: Razveden/a
Ma daj! I da to radite, ne radite svaki dan. Ne znam kako ti, ali rijetki su danas oni koji ne servisiraju auto kod automehaničaraseln wrote:Ni mi muskarci ne volimo petljati oko auta, zapusenih cijevi i elektrike - sto bi vi bile postedjene? Zato, kad sljedeci put auto strajka, zasuci rukave, otvori haubu pa pokazi ko ima mhda.Iris31 wrote: Ali budimo realni - ni mi žene ne volimo kućanske poslove - što bi vi onda toga pošteđeni bili?
- seln
#292 Re: Razveden/a
Ne govorim o servisiranju, vec o svim onim self-made stvarima. I vi ne perete i ne peglate svaki dan. A ako ti je tesko ionako skoro gotove sastojke pretvoriti u veceru, onda bolje da ostanes sama.Iris31 wrote:Ma daj! I da to radite, ne radite svaki dan. Ne znam kako ti, ali rijetki su danas oni koji ne servisiraju auto kod automehaničaraseln wrote:Ni mi muskarci ne volimo petljati oko auta, zapusenih cijevi i elektrike - sto bi vi bile postedjene? Zato, kad sljedeci put auto strajka, zasuci rukave, otvori haubu pa pokazi ko ima mhda.Iris31 wrote: Ali budimo realni - ni mi žene ne volimo kućanske poslove - što bi vi onda toga pošteđeni bili?
-
Iris31
#293 Re: Razveden/a
Ma šta me briga kako je u Austriji, važno mi je kako mi je u mojoj kući.seln wrote:Uostalom, prepucavamo se bezze, kao da je sve ovo neki bosanski specifikum. Prije nekih 10-15 godina neka prepametna ministrica u austrijskoj vladi je pokusala da ozakoni podjelu poslova takozvanom inicijativom "pola-pola". Inicijativa je neslavno propala, ona je ismijana i uskoro je nestala sa politicke scene.
Iskreno, više volim da oboje popodne sredimo kuću (nije bitno ko će šta), pa da poslije toga odemo zajedno u kino ili vani s prijateljima, nego da ja rintam sama i zaspem ko klada u 9.
- seln
#294 Re: Razveden/a
Mila, nemas ti problem s muskarcima, imas ga sama sa sobom.Iris31 wrote:Ma šta me briga kako je u Austriji, važno mi je kako mi je u mojoj kući.seln wrote:Uostalom, prepucavamo se bezze, kao da je sve ovo neki bosanski specifikum. Prije nekih 10-15 godina neka prepametna ministrica u austrijskoj vladi je pokusala da ozakoni podjelu poslova takozvanom inicijativom "pola-pola". Inicijativa je neslavno propala, ona je ismijana i uskoro je nestala sa politicke scene.
Iskreno, više volim da oboje popodne sredimo kuću (nije bitno ko će šta), pa da poslije toga odemo zajedno u kino ili vani s prijateljima, nego da ja rintam sama i zaspem ko klada u 9.A vis-a-vis pripreme večere, nije mi teško skuhati, ali nije samo kuhanje u pitanju, suđe se pere svaki dan, ako ništa poslije te skuhane večere.
Ja svaki dan pomazem mojoj zeni u kucnim poslovima, koliko-toliko, i ne dovodim to nikad u pitanje. A cak i meni si uspjela da se popnes na glavu sa ovim cincarskim cjenkanjem. Kao sto rekoh: good luck.
- anjusha
- Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim
#295 Re: Razveden/a
Izvinite sto se mijesam u raspravu. Pratim vas sve, ali mi nesto nije jasno pa se usudih da pitam: kako bi se muz i zena trebali ponasati u braku - po vasem misljenju- da ne bi doslo do razvoda? Posto vidim da su se razlozi za razvod prilicno sveli na to ko sta radi u toku dana, interesuje me vas tipicni idealni dan.
Zamislimo porodicu- muz, zena, 2 djece- jedno do 5 drugo do 10 godina staro. Zive u stanu, oboje rade kod nekih privatnika, eventualno imaju svoj neki biznis i prilicno duge radne dane. I kako po vasem misljenju njihov dan treba da izgleda? Ujutro ustanu, jedno dijete ode u skolu, drugo neko treba voziti u vrtic/nani/teti na cuvanje i na posao- recimo da ga vozi mama. I sta dalje?
Zamislimo porodicu- muz, zena, 2 djece- jedno do 5 drugo do 10 godina staro. Zive u stanu, oboje rade kod nekih privatnika, eventualno imaju svoj neki biznis i prilicno duge radne dane. I kako po vasem misljenju njihov dan treba da izgleda? Ujutro ustanu, jedno dijete ode u skolu, drugo neko treba voziti u vrtic/nani/teti na cuvanje i na posao- recimo da ga vozi mama. I sta dalje?
- anjusha
#296 Re: Razveden/a
PS: Pitanje nije upuceno nikome direktno, nego zapravo svima koji ga zele odgovoriti. Zahvaljujem.
- seln
#297 Re: Razveden/a
Ponovljeno na ovoj temi bar pet puta: NEMA recepta za uspjesan brak. Kod nekoga je ovako, kod nekog onako. kao sto vidimo, zelenashici nije nikakav belaj obavljati kucne poslove, a ona killbill je u stanju ubiti ako muskarac ne skloni tanjir sa stola. Brak je jedna duga hronika podesavanja tockica, koji ipak ponekad zaribaju.anjusha wrote:Izvinite sto se mijesam u raspravu. Pratim vas sve, ali mi nesto nije jasno pa se usudih da pitam: kako bi se muz i zena trebali ponasati u braku - po vasem misljenju- da ne bi doslo do razvoda? Posto vidim da su se razlozi za razvod prilicno sveli na to ko sta radi u toku dana, interesuje me vas tipicni idealni dan.
-
Iris31
#298 Re: Razveden/a
Ispade ja cjepidlačim..ccc, pa ako već pričamo - onda pričamo, al dobro. Ti smatraš da pomažeš ženi koliko - toliko, ja smatram da moj muž i ja jedno drugome uzajamno pomažemo, svak svoje smatra i mirna Bosna.
Za anjušu, ima recept - dogovor kuću gradi
Za anjušu, ima recept - dogovor kuću gradi
- anjusha
#299 Re: Razveden/a
Pa nemoj Seln odmah da mi se ljutis. Znam da nema recepta po kojem ce kolac zvani brak svima ispasti dobar i jednak. Nemamo svi iste sastojke u kuci da bi ih upotrijebili. Ali bas zato sam i pitala. Ljudima nekad treba na primjeru pokazati da 100 ljudi ne znaci samo u 100 cudi nego i 100 razlicitih brakova koji ferceraju uprkos svojoj razlicitosti. Najgore je kad se sastave ljudi sa razlicitim odgojem, navikama i ocekivanjima. To onda mora da bude neka debela ljubav koja ce sve da izdrzi....
- seln
#300 Re: Razveden/a
Ma, ne ljutim se, oko moje, ali pokusavam da objasnim nekima na forumu: jedan prosjecan brak nosi sa sobom mnoooogo velikih problema. Tako velikih, da - ako diskutirate oko pranja sudja - ono drugo ne trebate ni pokusavati ni ulaziti u brak.anjusha wrote:Pa nemoj Seln odmah da mi se ljutis. Znam da nema recepta po kojem ce kolac zvani brak svima ispasti dobar i jednak. Nemamo svi iste sastojke u kuci da bi ih upotrijebili. Ali bas zato sam i pitala. Ljudima nekad treba na primjeru pokazati da 100 ljudi ne znaci samo u 100 cudi nego i 100 razlicitih brakova koji ferceraju uprkos svojoj razlicitosti. Najgore je kad se sastave ljudi sa razlicitim odgojem, navikama i ocekivanjima. To onda mora da bude neka debela ljubav koja ce sve da izdrzi....