SFF jeste bljesak, jeste svjetlo u tunelu ili u mrakači u kojoj smo zarabljeni, jeste nešto svijetlo i pozitivno... ali u isto vrijeme je i duhovno-moralni sunovrat !Blue room wrote:Uopste mi nije jasan ovaj antagonizam prema SFF. Mislim da je idejni tvorac ove teme u nekom licnom , poslovnom , privatnom ili pak konkurentskom sukobu sa celnim ljudima festivala . Mozda mu nije prosao budjet za neki njegov projekat ili nije akreditiran prosle godine ... a raja se lozi i udara i lupa ko "Martin po diviziji". Naime u moru duhovnog ocaja , turbofolka, prizemnih tv sadrzaja ala OBN Models ili Farma gdje ljudi zderu, valjaju se i psuju a gledaoci bale ispred ekrana , u sveopcem trulezu jadnih biblioteka, ucmalih muzeja, otuznih predstava i neinventivnih izlozbi u kojima se tu i tamo desi neki blijesak idejnosti, SFF nam donosi filmove koji su aktuelni u cijelom svijetu i koji zahtijevaju partnera -gledaoca(sta god to kome znacilo) . Edaukativan, zabavan, urban festival oboji otuzni grad evropskim sarmom.E sad najlakse je izvoditi teorije konspiracije o tome kako su svi lopovi i kako je sve dio tala.Festival, Obala i Miro su dio jedne price koje se 90posto forumasa na zalost ne sjeca.Takvi smo mi , ne daj nam Boze da imamo Kan ili Veneciju kako bi samo udarali i lupali. Na kraju krajeva ne svidja ti se , ne dodjes. Kupis vupi i kospe i gledas tekmu ili reprizu kakve sapunice .
Ps Nisam niciji brat niti uposlenik festivala niti sam dio tala. Samo neko ko godinama na festivalu gleda dobre filmove i super se zabavlja.
Elaboraciju mogu početi samim pomijeranjem festivala zbog mjeseca Ramazana, mogu nastaviti spominjanjem familijarnih veza Mire i Emine, poslije toga mogu spomenuti parali logiku koju direktor festivala praktikuje, spomen Dubrovnika nakon toga nikako ne mogu zaobići jer tamo će se već drugu godinu odmarati od sivila lažnog velegrada bitni posjetioci SFF-a.... ja kao pojedinac već par godina bojkotujem tepih i "metalac" idem na dokumentarce i žugam na Miru i "mračnu" ekipu koja se vodi parali logikom koja je iz festivala izbacila sve domaće kompanije koje su bile uz festival na početcima. Nadalje jeste svijetlo jeste pozitiva, jeste čak i neka utjeha ali je mimikrija i ja kao pojedinac imam pravo da o njoj pričam ! Jer barem kad palamudim o tim i takvim stvarima ja imam privid osjećaja demokratije i neki privid avangarde baš kao što i Sarajevo sa svojim stanovnicima tih par danan imaju osjećaj - privid da žive u grad sa glavom i repom... u gradu koji je bar geografski u srcetu Europe.... , a nema veze što se mimo festivala jači obračubavaju sa slabijim po njegovim ulicama bez da se neko mnogo nasekira oko toga... drago mi je što će na festivalu biti film dokumentarni o batinanju ljudi i zatvaranju pesnicama jednog drugog festivala.... u istom tom Sarajevu !
Jadni mi kad se tješimo radi par dana SFF-a, a jadan ovaj grad sa nama kaki smo postali !
Ovo sve govorim jer konkretnih rezultata SFF-a ja oko sebe ne vidim a traje već 15-tu godinu... kina sve praznija a Miro i Emina sve masniji....
Što prije priznamo da imamo problem prije ćemo ga riješiti !
živili