BlooQ,razumijem,no pisala sam o komoletnom zivotnm vijeku gdj emnogi ne dobiju nagradu,no narod vjeruje ako nagrada nije dobijen na ovom svijetu ,bit ce na onom,ili grijesim,ako ja tvrdanj tacna,znaci Bog ipak ne nagardjuje svakoga na ovom svijetu, ato mi se ziasta ne dopada,bez obzira na svrhu koju samo Bog,naravno znaBlooQ. wrote:@ljubav_aha
Ako se sjetiš priče o Jobu (http://wwwyu.com/izrada/18jov001.htm) iz Starog Zavjeta, vidjet ćes da Bog nije ono što mi želimo da bude (i sada opet priča o pripisivajnu ljudskih osobina Bogu).
Job je bio bogat, sretan, imao djecu, Bog ga je iskušao i šta Job govori na kraju price:
21 I pomoli se: "Gol izađoh iz krila matere svoje. Gol se opet vraćam onamo. Gospod dade, Gospod uze. Neka je blagoslovljeno ime Gospodnje!"
Znači, ako si vjernik, moraš da se miriš sa Božijim odlukama makar ti se ne činile pravednim (pošto Bog zna najbolje i zna zašto se nešto dešsava što se dešava, ti vjerovatno ne vidiš svrhu trenutne situacije, moraš da se pomiriš da je tako kako jeste, dobri pate, zli caruju, itd itd).
Hajmo malo o religijama..
- ljubav_aha
#276 Re: Hajmo malo o religijama..
- BlooQ.
#277 Re: Hajmo malo o religijama..
arzuhal wrote:BlooQ. wrote:dokle je doslo da ja ovo moram da objasnjavam
Ibn Arabi u svom kapitalnom djelu Mekanska otkrovenja tri razine bica pojašnjava veoma kratkim izrazima: “Istinsko biće to je Allah, Apsolutno biće je Njegova Sveopća milost, a Ograničeno biće je Njegov trag.
الوجود الحقّ هو الله، والوجود المطلق فيضه، والوجود المقيّد أث
na ovu vrstu bića sma mislila...ne na to da pripisujem Allahu svojstva čovjeka
- BlooQ.
#278 Re: Hajmo malo o religijama..
ljubav_aha wrote:BlooQ,razumijem,no pisala sam o komoletnom zivotnm vijeku gdj emnogi ne dobiju nagradu,no narod vjeruje ako nagrada nije dobijen na ovom svijetu ,bit ce na onom,ili grijesim,ako ja tvrdanj tacna,znaci Bog ipak ne nagardjuje svakoga na ovom svijetu, ato mi se ziasta ne dopada,bez obzira na svrhu koju samo Bog,naravno znaBlooQ. wrote:@ljubav_aha
Ako se sjetiš priče o Jobu (http://wwwyu.com/izrada/18jov001.htm) iz Starog Zavjeta, vidjet ćes da Bog nije ono što mi želimo da bude (i sada opet priča o pripisivajnu ljudskih osobina Bogu).
Job je bio bogat, sretan, imao djecu, Bog ga je iskušao i šta Job govori na kraju price:
21 I pomoli se: "Gol izađoh iz krila matere svoje. Gol se opet vraćam onamo. Gospod dade, Gospod uze. Neka je blagoslovljeno ime Gospodnje!"
Znači, ako si vjernik, moraš da se miriš sa Božijim odlukama makar ti se ne činile pravednim (pošto Bog zna najbolje i zna zašto se nešto dešsava što se dešava, ti vjerovatno ne vidiš svrhu trenutne situacije, moraš da se pomiriš da je tako kako jeste, dobri pate, zli caruju, itd itd).
nemre tako...da ti se ne dopada ili dopada..to je tako...i sta god da se desi privatis kao usud i nesto sto ne moze biti promijenjeno jer Onaj-cije-ime-se-ne-spominje-da-se-ne-bi-svadali-oko-imena zna bolje i to je to
- ljubav_aha
#279 Re: Hajmo malo o religijama..
kako mislis,"ne moze biti promjenjeno",da li je nasa sudbina zapisana rodjenjem ili se ona desava paralelno sa nasim djelimaBlooQ. wrote:
nemre tako...da ti se ne dopada ili dopada..to je tako...i sta god da se desi privatis kao usud i nesto sto ne moze biti promijenjeno jer Onaj-cije-ime-se-ne-spominje-da-se-ne-bi-svadali-oko-imena zna bolje i to je to
- BlooQ.
#280 Re: Hajmo malo o religijama..
to je sada druga tema
valjda ako si zao Bog te kazni, ako si dobar Bog te nagradi
i onda dolaze nijanse
kada bog odluci da se nesto lose desi dobrima :d da li je on to odlucio ili se to samo desilo...ako je on odlucio zasto jer oni su dobri...
vjeruj mi nas dvije niti citav ovja forum nema odgovor na to pitanje jer se ono provlaci stoljecima otkako je svijeta i vijeka i božanstava i nepravde
-
andrija2007
#281 Re: Hajmo malo o religijama..
BlooQ. imas poruku na pp.
- sistem
#282 Re: Hajmo malo o religijama..
u ime allaha, sveopce milosti i traga njegovog ...BlooQ. wrote:dokle je doslo da ja ovo moram da objasnjavam
Ibn Arabi u svom kapitalnom djelu Mekanska otkrovenja tri razine bica pojašnjava veoma kratkim izrazima: “Istinsko biće to je Allah, Apsolutno biće je Njegova Sveopća milost, a Ograničeno biće je Njegov trag.
- BlooQ.
#283 Re: Hajmo malo o religijama..
sistem wrote:u ime allaha, sveopce milosti i traga njegovog ...BlooQ. wrote:dokle je doslo da ja ovo moram da objasnjavam
jbg nema smajlija koji radi bitchslap
- BHF_Manijak
#284 Re: Hajmo malo o religijama..
Ko o cemu Ljubav_aha o pravdi...
pa bona ne bila,nigdje nije obecano da ce biti lagodno na ovome prolaznom svijetu,ovdje si u svojstvu putnika,na testu,na ISKUSENJIMA,kao zavrsni,finalni ispit,koje ce te iskusenje zapsti ne zavii od tebe,zavisi od Njega,Najzvisenijeg...pravada,ce biti zadovoljena na Sudnjem danu kad se nikome nece nazao uciniti i gdje ce bit samo suedjeno prema djelima...
- BlooQ.
#285 Re: Hajmo malo o religijama..
znači, ako te ne ubije neizvjesnostBHF_Manijak wrote:Ko o cemu Ljubav_aha o pravdi...pa bona ne bila,nigdje nije obecano da ce biti lagodno na ovome prolaznom svijetu,ovdje si u svojstvu putnika,na testu,na ISKUSENJIMA,kao zavrsni,finalni ispit,koje ce te iskusenje zapsti ne zavii od tebe,zavisi od Njega,Najzvisenijeg...pravada,ce biti zadovoljena na Sudnjem danu kad se nikome nece nazao uciniti i gdje ce bit samo suedjeno prema djelima...
i prestani mučiti male mace
- BHF_Manijak
#286 Re: Hajmo malo o religijama..
Mislim da si pobrkala loncice...nisam zensko!
a i nece te vi dobit hurace, bona ne bila
niko ovdje nikog ne muci....
@Dozer...nema potrebe za slanjem vise poslanika a daleko od toga da je Allah zaboravio na nas,neuzubillah,Muhammed saws je poslan kao pecat poslanika,zadnji poslanik sa objavom do Dana sudnjega,univerzalna i uz Kur`an i njegov sunnet ne treba ti vise nista,imas sve,samo uzmi il odbij....
niko ovdje nikog ne muci....
@Dozer...nema potrebe za slanjem vise poslanika a daleko od toga da je Allah zaboravio na nas,neuzubillah,Muhammed saws je poslan kao pecat poslanika,zadnji poslanik sa objavom do Dana sudnjega,univerzalna i uz Kur`an i njegov sunnet ne treba ti vise nista,imas sve,samo uzmi il odbij....
- arzuhal
#287 Re: Hajmo malo o religijama..
džuhlsistem wrote:u ime allaha, sveopce milosti i traga njegovog ...BlooQ. wrote:dokle je doslo da ja ovo moram da objasnjavam
-
Updated
#288 Re: Hajmo malo o religijama..
Evolucija kao proces stvaranja je neupitan. Pogledaj kako je evoluirao automobil, od prvih motora do danasnjih mercedesa.NIN wrote:...explicite velis?Updated wrote:Islam nigdje explicite ne negira ovakvu mogucnost.Najljepsa wrote:Ja mislim da kada umremo ,svako od nas dobije sansu da ako hoce moze da se vrati na ovaj svijet.![]()
Nego, kad se malo poigras sa razlicitim interpretacijama, islam ne negira ni evoluciju!
Sta cemo sad?
Ono sto se mora priznati, jeste da sve to ima autora-tvorca.
Pogledaj kako se u ovom ajetu koristi izraz "povrati". Traze to kao da takva mogucnost zaista postoji.
Kuran 32:12
A da ti je vidjeti grjesnike kako ce, oborenih glava pred Gospodarom svojim, reci: "Gospodaru nas, vidjeli smo i culi smo, pa nas povrati da dobra djela cinimo, mi, doista, cvrsto vjerujemo!"
- BHF_Manijak
#289 Re: Hajmo malo o religijama..
@NIN,koju tu evoluciju podrzavas,odnosno koju teorieju,Darwinovu ili?!ja recimo vjerujem u evoluciju,da nije sve ovako bilo prij 5000 godina,odnosno ovakvi oblcii,nego sve da je se postepeno prilagodjavalo,recimo da je zirafa mnogo manja bila itd,ali NIKAKO nisam za to da je sve od jedne jedinke nastalo,kosi mi se sa svakom mojom logikom...
@Update,rijed povratis u ajetu,govori samo ono sto ce mnogi na sudnjem danu traziti ali im NECE biti udovoljeno,tj kad vide na cemu su,onda ce trazit da budu ponovo vraceni na zemlju kako bi zivjeli i umrli kao muslimani....
@Update,rijed povratis u ajetu,govori samo ono sto ce mnogi na sudnjem danu traziti ali im NECE biti udovoljeno,tj kad vide na cemu su,onda ce trazit da budu ponovo vraceni na zemlju kako bi zivjeli i umrli kao muslimani....
- ljubav_aha
#290 Re: Hajmo malo o religijama..
ljubav_aha wrote:
kako mislis,"ne moze biti promjenjeno",da li je nasa sudbina zapisana rodjenjem ili se ona desava paralelno sa nasim djelima![]()
hm,pa kako pojedine osobe mogu pred-vidjeti buducnost,znaci sve je unpared zapisano ,programirano i prilicno kodirano,da li je to sudbinaBlooQ. wrote:to je sada druga temavaljda ako si zao Bog te kazni, ako si dobar Bog te nagradi
i onda dolaze nijanse
kada bog odluci da se nesto lose desi dobrima :d da li je on to odlucio ili se to samo desilo...ako je on odlucio zasto jer oni su dobri...
vjeruj mi nas dvije niti citav ovja forum nema odgovor na to pitanje jer se ono provlaci stoljecima otkako je svijeta i vijeka i božanstava i nepravde
- ljubav_aha
#291 Re: Hajmo malo o religijama..
razumijem da je zivot put savladavanja prepreka,svako treba biti testiran ,razumljivo,jer se samo tako stice zivotno iskustvo,rijesavanje problem je smisao zivota ,sticanje znanja o sebi i svijetu oko sebe,no i dalje me intirgira i iritira cinejnica dijelenja iskusenja i pravde od strane BogaBHF_Manijak wrote:Ko o cemu Ljubav_aha o pravdi...pa bona ne bila,nigdje nije obecano da ce biti lagodno na ovome prolaznom svijetu,ovdje si u svojstvu putnika,na testu,na ISKUSENJIMA,kao zavrsni,finalni ispit,koje ce te iskusenje zapsti ne zavii od tebe,zavisi od Njega,Najzvisenijeg...pravada,ce biti zadovoljena na Sudnjem danu kad se nikome nece nazao uciniti i gdje ce bit samo suedjeno prema djelima...
- BlooQ.
#292 Re: Hajmo malo o religijama..
ljubav_aha wrote:ljubav_aha wrote:
kako mislis,"ne moze biti promjenjeno",da li je nasa sudbina zapisana rodjenjem ili se ona desava paralelno sa nasim djelima
hm,pa kako pojedine osobe mogu pred-vidjeti buducnost,znaci sve je unpared zapisano ,programirano i prilicno kodirano,da li je to sudbinaBlooQ. wrote:to je sada druga temavaljda ako si zao Bog te kazni, ako si dobar Bog te nagradi
i onda dolaze nijanse
![]()
ljubavi moja
- MoHiKaNaC
#293 Re: Hajmo malo o religijama..
Sejtanska posla...ljubav_aha wrote:ljubav_aha wrote:
kako mislis,"ne moze biti promjenjeno",da li je nasa sudbina zapisana rodjenjem ili se ona desava paralelno sa nasim djelima
i onda dolaze nijanse
![]()
- BlooQ.
#294 Re: Hajmo malo o religijama..
Bog moze covjeku mozda na namjeni neku sudbinu ali tu dolazi jedan faktor bitan SLOBODNA volja koja onda u taj zivot unosi puno varijabli...
znaci ako ti je Bog namijenio da budes zao i zavrsis u paklu ali ti svojom slobodnom voljom odlucis da se promijenis ...i vice versa
Ja se nadam da je svim ljudima imanentno da budu dobri a dalje je do njih...neki podlegnu Bozjim iskusenjima (opet pitanje zasto ih svjesno salje ako ih salje) neki ne i ustraju u tome da budu dobri
Nju vjerovatno muci ovo u zagradi
znaci ako ti je Bog namijenio da budes zao i zavrsis u paklu ali ti svojom slobodnom voljom odlucis da se promijenis ...i vice versa
Ja se nadam da je svim ljudima imanentno da budu dobri a dalje je do njih...neki podlegnu Bozjim iskusenjima (opet pitanje zasto ih svjesno salje ako ih salje) neki ne i ustraju u tome da budu dobri
Nju vjerovatno muci ovo u zagradi
-
istocnjak
#295 Re: Hajmo malo o religijama..
Jeli ovo tvoj nijet za svu ovu diskusijU?BlooQ. wrote:dovitljivo trojstvo
Ako jeste onda zaista nemamo sta razgovarati ...
Nastavi dalje sa zacatavanjem svih ovih lijepih tema na ovom podforumu ...
- Gaia
#296 Re: Hajmo malo o religijama..
@B(b)Q
,
sva misljenja izlozena na ovoj temi, i forumu opcenito, ostavljaju dojam da se podrazumijeva da je covjek posljedica a ne uzrok svega sto jeste.
sta ti mislis?
sva misljenja izlozena na ovoj temi, i forumu opcenito, ostavljaju dojam da se podrazumijeva da je covjek posljedica a ne uzrok svega sto jeste.
sta ti mislis?
- BlooQ.
#297 Re: Hajmo malo o religijama..
istocnjak wrote:Jeli ovo tvoj nijet za svu ovu diskusijU?BlooQ. wrote:dovitljivo trojstvo
ne, to je bila šala-aluzija (ako si primjetio ja nemam problema da se povremeno sa humorom osvrnem na vjeru bilo koju, bez ikakve namjere da vrijeđam, ako sam te uvrijedila zao mi nije bila namjera, ali bilo bi lakse kada bi to primio bez ljutnje jer je sala, a ne izrugivanje, i ne trazim od tebe da imas malo otvoreniji pristup vjeri)
meni nije svrha da se svađam sa tobom nego da komuniciram kao sa jednakim
-
istocnjak
#298 Re: Hajmo malo o religijama..
Jeli mene pitas? Mislim da si ovo lijepo napisala ... a to samo Allah dž.š. najbolje zna ...Gaia wrote:@B(b)Q,
sta ti mislis?
Uglavnom prijatno si me iznenadila ... zaista ...
-
istocnjak
#299 Re: Hajmo malo o religijama..
Svako ce od nas inshAllah naci svoj nijet (namjeru) na Sudnjem danu ... i jasno je vidjeti ... to je 100% sigurno.BlooQ. wrote:istocnjak wrote:Jeli ovo tvoj nijet za svu ovu diskusijU?BlooQ. wrote:dovitljivo trojstvo
ne, to je bila šala-aluzija (ako si primjetio ja nemam problema da se povremeno sa humorom osvrnem na vjeru bilo koju, bez ikakve namjere da vrijeđam, ako sam te uvrijedila zao mi nije bila namjera, ali bilo bi lakse kada bi to primio bez ljutnje jer je sala, a ne izrugivanje, i ne trazim od tebe da imas malo otvoreniji pristup vjeri)
meni nije svrha da se svađam sa tobom nego da komuniciram kao sa jednakim
Islam u svom općem značenju označava potpunu predanost Allahu, dž.š, i potpunu čistoću od svakog vida širka.
Drugim riječima, islam znači potpunu usmjerenost prema Allahu, dž.š, i potpunu predanost Njegovim naredbama.
U hadisu koji prenosi Umer b. Hattb, r.a, stoji: «Jednog dana sjedili smo kod Poslanika, s.a.v.s, kada se pred nama pojavi čovjek izrazito bijele odjeće, a crne kose. Na njemu se uopće nisu primjećivali tragovi putovanja, a niko ga od nas nije poznavao. Došao je i sjeo ispred Poslanika, s.a.v.s, tako da je svoja koljena prislonio uz njegova i svoje ruke stavio na njegova stegna, a zatim rekao: «O Muhammede, kaži mi šta je to islam?» Poslanik, s.a.v.s, reče: «Islam je da svjedočiš da nema drugog boga osim Allaha i da je Muhammed Allahov poslanik, da obavljaš namaz, daješ zekat, postiš ramazan i obaviš hadždž, ako budeš u stanju.» On tada reče: «Istinu si kazao.» Mi se začudismo kako to da pita, a nakon odgovora sam potvrđuje. Zatim ponovo reče: «Kaži mi šta je iman?» Poslanik, s.a.v.s, reče: «Da vjeruješ u Allaha, Njegove meleke, Njegove knjige, Njegove poslanike, Budući svijet i da vjeruješ da sve što se dešava, od dobra i zla, biva s Allahovim, dž.š, određenjem.» On tada reče: «Istinu si kazao.» Zatim ponovo reče: «Kaži mi šta je to ihsan?» Poslanik, s.a.v.s, reče: «Da obožavaš Allaha, dž.š, kao da ga vidiš, jer ako ti Njega ne vidiš, On tebe vidi. Zatim reče: «Kaži mi nešto o smaku svijeta?» Poslanik, s.a.v.s, odgovori: «Upitani o tome ne zna ništa više od onoga ko je upitao.» On tada reče: «Obavijesti me o njegovim predznacima.» Poslanik, s.a.v.s, reče: «Kada sluškinja sebi rodi svoju gospodaricu i kada vidiš gole i bose čobane kako se natječu u izgradnji visokih zgrada.» Zatim se taj čovjek udaljio, a nakon izvjesnog vremena Poslanik s.a.v.s. mene upita: «O Omere, znaš li ko je bio onaj čovjek?» Ja mu odgovorih: «Allah i Njegov Poslanik najbolje znaju.» On Tada reče: «To je bio Džibril koji je došao da vas pouči vašoj vjeri.»
To su osnovne istine o imanu (vjerovanju) koje je dužan spoznati svaki musliman, kako bi bio u stanju da ih na najispravniji način primijeni u svom životu.
Last edited by istocnjak on 12/06/2009 09:50, edited 4 times in total.
- BlooQ.
#300 Re: Hajmo malo o religijama..
Gaia wrote:@B(b)Q,
sta ti mislis?
specify
čovjek ne može biti uzrokom svega što jeste jer je nešto bilo prije njega niti je posljedica sve toga jer ima stvari koje egzistiraju bez njega i utjecaja na njega
ak sam dobro skontala pitanje