de mi navedi neki primjer tog judeo-hriscanskog ustava, molim te.baustelac-de wrote:Svi ustavi Evropskih Drzava se zasnivane na "Krscansko-jevrejskoj" tradiciji ...
Ako je i od CERICA puno je ...
- sistem
#276 Re: Ako je i od CERICA puno je ...
- Kupalo
#277 Re: Ako je i od CERICA puno je ...
Gdje su to jevreji vecina u Europi? Uz to da li ti je poznato da je Sarajevo jedini Europski grad gdje Jevreji nisu živjeli u Getu? I od kad se ustav zasniva na vjerskim tradicijama?baustelac-de wrote:Svi ustavi Evropskih Drzava se zasnivane na "Krscansko-jevrejskoj" tradiciji,zato sto su vecina njihovih naroda Krscani ili Zidovi,neznam zasto se nebi ustav BiH zasnivao na Islamsko-Krscankoj tradiciji,kad su vecina naroda Muslimani ili Krscani.........a da zaboravio,za nas je vazno samo da je tudze,dali valja i ne interesuje nas
-
oldplague
#278 Re: Ako je i od CERICA puno je ...
Ovo je već za samoubistvo...a ja opet kazem da tebi nije jasno ...
uopste nije rijec o paralalenoj primjeni zakone vec ces e kao izvor gradjanskog prava koristiti i serijat i nista vise ...
znaci samo formalizacija serijata...
Upravo paralelna primjena sekularnog i šerijatskog prava uvodi šerijat kao jedan od izvora prava. Ustav uvodi obaveze i kraj priče. Da je reis-efendija htio to o čemu ti pričaš, to bi i predložio, ustav ne bi ni spominjao.
Uostalom, zaboli me. Nije moj problem.
- nosara
#279 Re: Ako je i od CERICA puno je ...
Tip je napisao par postova, ali sve glupost na glupost...sistem wrote:de mi navedi neki primjer tog judeo-hriscanskog ustava, molim te.baustelac-de wrote:Svi ustavi Evropskih Drzava se zasnivane na "Krscansko-jevrejskoj" tradiciji ...
-
oldplague
#280 Re: Ako je i od CERICA puno je ...
Kako se na temi o vrlom Ceriću razvukla priča o ustavnom šerijatu, ma baš zgodno. A da razbacimo koju o njegovoj ponudi Tadiću da njih dvojica povedu pregovore o srpsko-bošnjačkom problemu?
-
Bistra_boza
#281 Re: Ako je i od CERICA puno je ...
Kako li je jadnicku tesko u toj "Krcansko-jevrejskoj" drzavi i sistemu...........trebalo bi te protjrat u Iran ili Saudiju.........pa da uzivas u Serijatu.baustelac-de wrote:Svi ustavi Evropskih Drzava se zasnivane na "Krscansko-jevrejskoj" tradiciji,zato sto su vecina njihovih naroda Krscani ili Zidovi,neznam zasto se nebi ustav BiH zasnivao na Islamsko-Krscankoj tradiciji,kad su vecina naroda Muslimani ili Krscani.........a da zaboravio,za nas je vazno samo da je tudze,dali valja i ne interesuje nas
- Fair Life
#282 Re: Ako je i od CERICA puno je ...
Da li je ovo ispod po serijatu??hadzofield wrote:"Istup poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafe Cerića o tome da šerijat treba institucionalizirati kao sastavni dio prava muslimana"Kupalo wrote:
I sad mogu, mogu sve što se ne sukobljava sa ustavom. Np. mogu imati četiri žene, ali ne zvanično,državni zakon priznaje pravo samo jedne žene.
Koliko ja znam serijat je sada pravno nelegalan... ceric upravo trazi leglizaciju ..
dosta je nedorecen, volio bih da istupi i objasni na sta je konkretno mislio ...
- Tkogod se suprotstavi islamskoj državi, na temelju islamskog zakona mora biti osuđen kao mohareb (onaj koji vodi rat protiv Boga) i kažnjen nemilosrdno i okrutno - riječi su kojima je vjerski vođa jasno opisao što čeka one za koje se ocijeni da su vodili prosvjede. Inače, jedna od kazni za mohareba je smrt, a osim toga moguće je i razapinjanje. Zakon jasno propisuje da se osuđeni tada mora razapeti tako da tijekom tog procesa ne umre, a ako u tom stanju preživi tri dana, tada ga se može pustiti na slobodu.
Milosrdno...
- Kupalo
#283 Re: Ako je i od CERICA puno je ...
Bistra_boza wrote:Kako li je jadnicku tesko u toj "Krcansko-jevrejskoj" drzavi i sistemu...........trebalo bi te protjrat u Iran ili Saudiju.........pa da uzivas u Serijatu.baustelac-de wrote:Svi ustavi Evropskih Drzava se zasnivane na "Krscansko-jevrejskoj" tradiciji,zato sto su vecina njihovih naroda Krscani ili Zidovi,neznam zasto se nebi ustav BiH zasnivao na Islamsko-Krscankoj tradiciji,kad su vecina naroda Muslimani ili Krscani.........a da zaboravio,za nas je vazno samo da je tudze,dali valja i ne interesuje nas
- Fair Life
#284 Re: Ako je i od CERICA puno je ...
Prevarili su se svi koji su mogli pomisliti da će reis Cerić rezignirati u svojim nezajažljivim lidersko-državničkim ambicijama, nakon što mu je, po vlastitom priznanju u NIN-u, propao pokušaj da s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem "pokrene srpsko-bošnjački dijalog". Pokušaj je propao, žali se reis efendija, zato što je "mislio da je on političar od formata", a kad tamo, pokazalo da ga je "Tadić shvatio neozbiljno". Ne bi reis Cerić, međutim, bio to što jest, kada bi ga takva sitnica mogla zaustaviti ili učiniti malodušnim. Šta Tadić, šta Srbija, kakvi srpsko-bošnjački bakrači! Da se Veliki Ego nahrani, valja to odmah kompenzirati "pokretanjem dijaloga" s najvišom adresom, a ona, zna se, sjedi u Bijeloj kući. Tako je napokon Mustafa Cerić odahnuo, našavši sebi ravnoga - Baracka Husseina Obamu. Pismo koje mu je ovih dana uputio, potrudivši se da istoga časa postane javno (jer, to je poenta!), groteskna je mješavina umišljene veličine, snishodljivosti, i nuđenja vlastitih usluga u posredništvu, ni manje ni više, nego između Teherana i Washingtona! Sad nam ostaje da pričekamo i vidimo hoće li Obama, fasciniran Cerićevim pismom, ostaviti na stranu sve svoje poslove i hitno zgrabiti spasonosnu priliku koja mu se nudi da napokon riješi sve probleme u odnosima s Iranom, te i s islamom u cjelini. Ili će i on napraviti fatalnu grešku pa našega reis efendiju "shvatiti neozbiljno" te tako cijelom svijetu pokazati da nije političar od formata. Do njega je.
Bosanski barometar
DANI - Broj 628 - 26.06.2009
-
mijenjanje
#285 Re: Ako je i od CERICA puno je ...
Jasano je da su trenutno Bosnjaci na nekih 54 procenta stanovnistva. Ali i da imaju 80 posto ne mogu nista uraditi dok postoji mehanizam entitetskog glasanja. Dok god 8 Srba sjedi u parlamentu, od ukupno 42, nema ni izmjene ustava, niti se bilo koji zakon moze donijeti bez njihLuke Perry wrote:s vremenom ce i uvesti serijat u BiH. valjda je to vec svima jasno.
-
hadzofield
#286 Re: Ako je i od CERICA puno je ...
Pa mozda jeste po iranskom serijatu...Ne poznajem dobro iranski serijat al moguce je...Fair Life wrote:Da li je ovo ispod po serijatu??hadzofield wrote:"Istup poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafe Cerića o tome da šerijat treba institucionalizirati kao sastavni dio prava muslimana"Kupalo wrote:
I sad mogu, mogu sve što se ne sukobljava sa ustavom. Np. mogu imati četiri žene, ali ne zvanično,državni zakon priznaje pravo samo jedne žene.
Koliko ja znam serijat je sada pravno nelegalan... ceric upravo trazi leglizaciju ..
dosta je nedorecen, volio bih da istupi i objasni na sta je konkretno mislio ...
- Tkogod se suprotstavi islamskoj državi, na temelju islamskog zakona mora biti osuđen kao mohareb (onaj koji vodi rat protiv Boga) i kažnjen nemilosrdno i okrutno - riječi su kojima je vjerski vođa jasno opisao što čeka one za koje se ocijeni da su vodili prosvjede. Inače, jedna od kazni za mohareba je smrt, a osim toga moguće je i razapinjanje. Zakon jasno propisuje da se osuđeni tada mora razapeti tako da tijekom tog procesa ne umre, a ako u tom stanju preživi tri dana, tada ga se može pustiti na slobodu.
Milosrdno...
- Prpa.ba
#287 Re: Ako je i od CERICA puno je ...
Ali i da Bosnjaci imaju 100% vecinu u BiH, opet nista od serijata jer postoje i sekularisti, i to nemalen broj, medju samim Bosnjacima.mijenjanje wrote:Jasano je da su trenutno Bosnjaci na nekih 54 procenta stanovnistva. Ali i da imaju 80 posto ne mogu nista uraditi dok postoji mehanizam entitetskog glasanja. Dok god 8 Srba sjedi u parlamentu, od ukupno 42, nema ni izmjene ustava, niti se bilo koji zakon moze donijeti bez njih
- BHF_Manijak
#288 Re: Ako je i od CERICA puno je ...
Nema od ove njegove nakane nista...ne mozes tek tako rpeko noci doci i reci,eh trebamo serijat vuesti,a ovdje haman ejdva se zivi sa tri naroda a kamo li da uvodis zakon koji nije po arsinima drugih,ja recimo se ne buih bunio,da se malo ovom lopovluku stane u rkaj,ali vjerujem da bi 80% raje protiv bilo...
uostalom,ne treba nikoem serijat da bi vjernik bio,meni prvom pa onda svim ostalim!Allah poslanik je sam rekao da se vladamo po zakonu koji je na snazi,tako da i danasnja serjatska vjencanja nisu pod moranjem,legalna ti je zena i ako se samo pred ovdasnjim zakonom vjencas...
uostalom,ne znam zasto je toliko ljdue strah tog serijatamozda zato sto ruka leti kad se stagod puhne ili?vladao je nekad ovdje serijat i kako znam nisu se bune protiv toga dizale,al eto,ovdje znam da nema uvjeta da se to realizuje opet,niti ce ih biti u skorije vrijeme,da je ove sadansje zakone ako nista regulisati i sprovesti u djelo 100% jer sam ubjedjen da se ne sprovode kako treba,a ne mastati o neim utopijama sa uvodjenjem serijata...
sto se naseg Cerica tice,mislim da ima mnoa preca psoal nego bavit se uvodjenjem zakona Serijata,ali da ne granam,zaustavit cu se na ovome...
uostalom,ne treba nikoem serijat da bi vjernik bio,meni prvom pa onda svim ostalim!Allah poslanik je sam rekao da se vladamo po zakonu koji je na snazi,tako da i danasnja serjatska vjencanja nisu pod moranjem,legalna ti je zena i ako se samo pred ovdasnjim zakonom vjencas...
uostalom,ne znam zasto je toliko ljdue strah tog serijatamozda zato sto ruka leti kad se stagod puhne ili?vladao je nekad ovdje serijat i kako znam nisu se bune protiv toga dizale,al eto,ovdje znam da nema uvjeta da se to realizuje opet,niti ce ih biti u skorije vrijeme,da je ove sadansje zakone ako nista regulisati i sprovesti u djelo 100% jer sam ubjedjen da se ne sprovode kako treba,a ne mastati o neim utopijama sa uvodjenjem serijata...
sto se naseg Cerica tice,mislim da ima mnoa preca psoal nego bavit se uvodjenjem zakona Serijata,ali da ne granam,zaustavit cu se na ovome...
- spreca
#290 Re: Ako je i od CERICA puno je ...
[quote="Fair Life"]
[img]http://img16.imageshack.us/img16/5286/slika2x.jpg[/img
Ma gdje ga nade? hocu na njegovo mjestooooooo

[img]http://img16.imageshack.us/img16/5286/slika2x.jpg[/imgMa gdje ga nade? hocu na njegovo mjestooooooo
- spreca
#291 Re: Ako je i od CERICA puno je ...
Fair Life wrote:
Ma gdje ga nade hocu i ja kao on
-
Kenan-sa
#292 Re: Ako je i od CERICA puno je ...
Koliko je samo smjesnih i jadnih ljudi i koliko je samo bolesnog uma prisutno u nasem drustvu! Toliko nemorala,lazi,obmana,licemjerstva,nevjerovatno!.. Glavni problem je zavist,i tu licemjeri dolaze do izrazaja,pljuju po ljudima kojima nisu ni do koljena,pljuju po ljudima cije znanje i moral ne mogu ni u snu dostici,ali poenta je jedna,nesretan covjek se jednostavno takav rodi,licemjer svu svoju moc iskoristi na laganje drugih ljudi,na klevetu,i na taj naicn pokusava sebe uciniti zadovoljnim! al da je Allah htio svi bi bili vjernici,pojedini su jednostavno osudjeni na propast,na ovome svijetu to je ocigledno,a na buducem-vjecnom,hm sta tek tamo da ocekuju?!
-U Sarajevu je registrovano 11 000 narkomana,neregistrovanih ima jos najmanje toliko,i niko ne prica o njima,o drogi,alkoholu-osnovnim komponentama svakog zla koji ima za cilj da od covjeka napravi licemjera,i sasvim je logicno zasto ti isti licemjeri pricaju o Reisu i ostalim autoritetima kod muslimana,odgovor je jednostavan,opravdaj sebe krivi druge,a krivi su vjernici,a jedini pametni su oni narkomani o kojima niko ne zeli pricati!..zasto, kad oni samo manifestuju ono sto licemjerima odgovara!
-U Sarajevu je registrovano 11 000 narkomana,neregistrovanih ima jos najmanje toliko,i niko ne prica o njima,o drogi,alkoholu-osnovnim komponentama svakog zla koji ima za cilj da od covjeka napravi licemjera,i sasvim je logicno zasto ti isti licemjeri pricaju o Reisu i ostalim autoritetima kod muslimana,odgovor je jednostavan,opravdaj sebe krivi druge,a krivi su vjernici,a jedini pametni su oni narkomani o kojima niko ne zeli pricati!..zasto, kad oni samo manifestuju ono sto licemjerima odgovara!
- pike
#293 Re: Ako je i od CERICA puno je ...
Kenan-sa wrote:Koliko je samo smjesnih i jadnih ljudi i koliko je samo bolesnog uma prisutno u nasem drustvu! Toliko nemorala,lazi,obmana,licemjerstva,nevjerovatno!.. Glavni problem je zavist,i tu licemjeri dolaze do izrazaja,pljuju po ljudima kojima nisu ni do koljena,pljuju po ljudima cije znanje i moral ne mogu ni u snu dostici,ali poenta je jedna,nesretan covjek se jednostavno takav rodi,licemjer svu svoju moc iskoristi na laganje drugih ljudi,na klevetu,i na taj naicn pokusava sebe uciniti zadovoljnim! al da je Allah htio svi bi bili vjernici,pojedini su jednostavno osudjeni na propast,na ovome svijetu to je ocigledno,a na buducem-vjecnom,hm sta tek tamo da ocekuju?!
Na cemu si ti zivota ti?
- Fair Life
#294 Re: Ako je i od CERICA puno je ...

Narodna poezija
Dvore gradi Cerić efendija
Zaškripiše Audija gume
Kadrovici pristigli sa džume
Pa svečano potpisuju ćage
Tranzicijski begovi i age
Efendija Cerić dvore gradi
Pepsijem se on rujnijem sladi
Na hastalu sahani su puni
Čujte, veli, braćo i tajkuni
Bager prvu započinje fazu
Sutra članak biće u Avazu
Povlađuje, glavom klima
Tajkun-beg što nebodera ima
Na minderu zasjeo je lobi
Efendija Cerić mudro drobi
Vijest mu je pristigla do uha
Bunu digla Bukovica Gluha
Optužuje novinare znane
Islamofobe i din-dušmane
Pozvao se na dragoga Boga
I Sigmunda Freuda velikoga
Čujte, braćo, kako iz Čikaga
U Zagreb je doš'o tražit vraga
Snove snio, ambicije krio
Rezervni je tamo imam bio
Moćni KOS ga popeo na mimber
U Saraj'vo zovnuo na himber
Da Bošnjake utjera u suru
Da im bude šerijatski guru
Kralja Fahda pristigla hedija
Krojila se od nje ahmedija
Krojio se kaftan vezen bijeli
I kadrovska politika, beli
Komad velik ost'o od kolača
Pa on dvore gradi sred Kovača
Pa on veli tajkun-begu ovo
Da napiše u Avazu slovo
Dušmani nam din i iman blate
Fahrudine, tajkunu i brate
Dvore gradit veliki je sevap
Reče pa u usta stavi ćevap
Što iz stranke što oni iz vlade
Složna braća stojnu kuću grade
Alijin će Bakir riđe brade
Izdati im dozvolu da rade
Tu do njega Brankoviću sjedi
Efendiju sluša dok besjedi
Da mu daš da čuva dvije ovce
Izgubio taj bi tri doslovce
Iz budžeta nudi vel'ke novce
Postao je čimbenik i gazda
Nedostupan mobitel mu vazda
Sa njegove desne sjedi strane
Iz bolnice Gavran Kapetane
Na hafizu sedam ljutih rana
Od kick-boksa, žena i dušmana
Još tu ima za stolom momaka
Privrednika, hadžija, Bošnjaka
Eglenišu, dragog Boga slave
Finansijsku konstrukciju prave
Može im se, nisu iza brave
Sve od roda dobra kamarila
Što šejtanska veli sedma sila
O tome je dosta bilo priče
Da čujemo sada kako niče
Nad Saraj'vom gradom kula
Što je zida iz Visokog mula
Šta se ono nad šeherom bijeli
Bakir-beže sitan konkurs šteli
Na karticu meće gutu para
Pa on zove pajdu neimara
Bagere je sakupio obnoć
I kranove uz Božiju pomoć
Objekat se brzo dići mora
Veći, ljepši i od Merkatora
Kaže reisu Radon iz Avaza
Da se objekt vrti kao Plaza
Pa kad ne zna ni kud bi ni šta bi
Daljinskim ga okrene ka Ćabi
Još mu reče otprilike c'jenu
Da se avdest uzme u bazenu
Nije problem, ostaće i para
Da na vrata stavi zaštitara
Kameru da snima ko se kreće
Bez najave ni Azrail neće
Skupljaće se samo baška krema
Privrednici, hadžije, ulema
Za rijaset već su dali lovu
Kraj temelja uče bager-dovu
Bakir uz'o samo deset posto
Da bi islam u državi opst'o
Pismo pišu studenti sa faksa
Da islamska ovo nije praksa
Raja nema ni posla ni hljeba
Da li stvarno taj rijaset treba
Već imamo i Bosmal i Plazu
Treba raji para za džennazu
Njima reis kaže: šta vi znate
Po Bolonji avdest uzimate
Iz medžlisa da li iko znade
Uz Božiju pomoć ko 'no krade
Ko to pije samo Colu, kafu
Petkom ko je u prvome safu
Ima l', braćo, indicija, slutnja
Il' je suhog zlata vrijedna šutnja
Za ahiret ko to šteka lovu
Pa iz petnih žila uči dovu
Zinula je guzica kod mule
U Saraj'vu gradu zida kule
A sa neba mjesec mu se smije
Jerbo mrak je ispod ahmedije
- (Narodna pjesma iz okolice Sarajeva, prva polovica 18. stoljeća. Pribilježio Emir Šaković)
DANI - Broj 630 - 10.07.2009.
-
breuer
#295 Re: Ako je i od CERICA puno je ...
ne valja ti postKenan-sa wrote:Koliko je samo smjesnih i jadnih ljudi i koliko je samo bolesnog uma prisutno u nasem drustvu! Toliko nemorala,lazi,obmana,licemjerstva,nevjerovatno!.. Glavni problem je zavist,i tu licemjeri dolaze do izrazaja,pljuju po ljudima kojima nisu ni do koljena,pljuju po ljudima cije znanje i moral ne mogu ni u snu dostici,ali poenta je jedna,nesretan covjek se jednostavno takav rodi,licemjer svu svoju moc iskoristi na laganje drugih ljudi,na klevetu,i na taj naicn pokusava sebe uciniti zadovoljnim! al da je Allah htio svi bi bili vjernici,pojedini su jednostavno osudjeni na propast,na ovome svijetu to je ocigledno,a na buducem-vjecnom,hm sta tek tamo da ocekuju?!
mislim, ne po šerijatu
- osa
#296 Re: Ako je i od CERICA puno je ...
još malo o reisu.
TURČIN ILI BOŠNJAK: Reis slavi osvajača vlastite zemlje !
Piše: Željko Ivanković
Reisu je, nevjerojatno, ideal čovjeka onaj koji je zauzeo Carigrad i središnju carigradsku, Justinijanovu crkvu svete Sofije pretvorio u džamiju, koji je porušio sva kraljevstva na putu do Bosne i posvuda ubijao, rušio, zatirao, odvodio u roblje... I dok je posve jasno da netko drugi ima razloga Mehmeda Drugog slaviti kao osvajača, kao npr. i Aleksandra Makedonskog prije ili Napoleona poslije toga, naprosto je nezamislivo da bi se danas našao neki Rus koji bi slavio Napoleona što je došao do Moskve, žario i palio posvuda, ili neki Poljak Hitlera, što je uništavajući sve pred sobom zauzeo ogromne dijelove njegove zemlje...
Međutim, u nas je i to moguće! Reis slavi rušitelja zemlje na čiji se, gle paradoksa, tisućljetni kontinuitet (!?) pozivaju i on i "njegovi" mitomani i povjesničari. Ovaj je put reis izgovorio ove nevjerojatne riječi: "Iz života i djela Mehmeda Fatiha može se učiti i naučiti da mjera tolerancije nije u nemoći da se drugoga omalovaži, već je mjera tolerancije moć da se drugoga poštuje." On je, taj Mehmed, zamislite (!), "znao da je prava moć u poštivanju ljudske ličnosti". A u slavu te "ljudske ličnosti" ubijao je na tisuće, vodio u ropstvo na desetke tisuća, uništavao crkve, nastambe, gradove, rušio, žario i palio... Što je samo po Bosni porušio gradova i samostana! Baš neka neobična tolerancija!? Ili neobičan reis?! Ili oboje?! Zar ne?
Reći će netko - što očekivati od čovjeka koji se predstavlja kao vrhovni vjerski poglavar bosanskohercegovačkih muslimana, a svako malo svojim "intelektualnim interventima", svojom logikom skandalizira čak i vodeće intelektualce svoje zajednice, a kamoli druge. Još nedavno je, sjećamo se, u Beogradu predsjedniku Srbije, on kao kao vjerski lider (!) nudio bošnjačko-srpski dijalog! Neki prethodni put je zvao jednog od bošnjačkih lidera da napiše ustav da ga se sjećamo kao što se "sjećamo Mehmeda Fatiha, Gazi Husrev-bega i Alije Izetbegovića". A još zvoni u ušima njegova izjava (kraj siječnja 2008.) da se islam nije širio mačem i da u Bosnu nije došao na maču... Što očekivati od čovjeka koji u SAD govori jedno, po Europi drugo, u muslimanskim zemljama treće, u javnom životu BiH četvrto-peto, po džamijama šesto-sedmo, a na sijelima i po minderima deseto...???
Imalo bi smisla malo pogledati neke društvene, kulturne, povijesne, pa i logičke implikacije nekih od njegovih izjava. Na stranu što reis ne zna ili ne želi znati putove do ustava, pogotovu to da ustav ne piše jedan čovjek i pogotovu ne u tronacionalnoj zemlji. Na stranu što na pisanje ustava (kućnog reda za sve stanare BiH!) ne zove i Hrvate i Srbe, nego što pobrajajući svoje "velike predšasnike" jednostrano obilježava i prisvaja prostor BiH samo za sebe i svoje suvjernike. No, i to je krajnje sumnjivo, da ne kažem opasno, jer time reis amnestira "velike prethodnike" od užasnih zala koja su počinili ili ih, pak, prihvaća i s tim se zlima identificira! Primjerice, Gazi Husrev-bega stariji franjevački ljetopisci optužuju kao otimača imanja bogatijim katolicima (što ćemo onda s bogumilskim mitom!?) koji su odbijali uzeti islam, pa je iz tih i sličnih "gazijskih djela" (ideološkoga terora i notorne pljačke!) stvarao vakufe (haram novac?!) i tako silom, mačem, širio islam. A tek Mehmeda el Fatiha, koga reis stavlja na čelo svoga terceta uglednika. Zavojevača svoje zemlje reis uzima za svoga velikog prethodnika?!
Bošnjački se povjesničari i mitomani ubiše pozivajući na tisućgodišnju povijest, na kontinuitet s bosanskom državom, odnedavno i na piramid e, a onda se i oni i reis pozivanjem na El Fatiha do kraja legitimiraju, identificiraju sebe kao ostavštinu rušitelja bosanske države i okupatora. I dok neki od njih s pravom govore: "Što to mi imamo s Turcima?", drugi (reis i sl.) ovakvim izjavama pokazuju tko su i što su. A pritom im, gle, nitko drugi, nitko sa strane, to ne podvaljuje. Sami to o sebi govore. Ne, nije to gaf. Evo još jedan primjer. Ove je riječi izrekao pisac Dž. Latić: "Mislim da mi muslimani Balkana i naše druge majke Turske..." Kako je to Turska njihova majka? Pa tako što je ove krajeve mačem uzela, porušila sva usputna carstva i kraljevstva, porobila narode, na maču donijela islam...
Nevjerojatno! Znaju li Latić, reis i njima slični što se u povijesti činilo sa slaviteljima okupatora svoje zemlje, rušitelja vlastitih država!? Neka pitaju nekoga u današnjem Iraku, ako im je daleko Norveška! Znaju li oni kako su prolazili oni što su slavili osvajače vlastite zemlje, jer tu se barem ništa nije promijenilo od vremena Aleksandra Makedonskog i Cezara do Napoleonova ulaska u Moskvu ili Hitlerova u SSSR? I koje mjesto takvima historija namjenjuje, te kako se oni zovu?
A kome je premalo svih ovih reisovih verbalnih i logičkih egzibicija, evo za podsjećanje još jedna: nedavno je tražio da šerijat bude dio Ustava BiH?! Za koga? Kome? Tko to dijeli zemlju?! Ili ova: ideološke neistomišljenike reis naziva islamofobima... Zadnji bosanski kralj je također bio islamofob?!
TURČIN ILI BOŠNJAK: Reis slavi osvajača vlastite zemlje !
Reisu je, nevjerojatno, ideal čovjeka onaj koji je zauzeo Carigrad i središnju carigradsku, Justinijanovu crkvu svete Sofije pretvorio u džamiju, koji je porušio sva kraljevstva na putu do Bosne i posvuda ubijao, rušio, zatirao, odvodio u roblje... I dok je posve jasno da netko drugi ima razloga Mehmeda Drugog slaviti kao osvajača, kao npr. i Aleksandra Makedonskog prije ili Napoleona poslije toga, naprosto je nezamislivo da bi se danas našao neki Rus koji bi slavio Napoleona što je došao do Moskve, žario i palio posvuda, ili neki Poljak Hitlera, što je uništavajući sve pred sobom zauzeo ogromne dijelove njegove zemlje...
Međutim, u nas je i to moguće! Reis slavi rušitelja zemlje na čiji se, gle paradoksa, tisućljetni kontinuitet (!?) pozivaju i on i "njegovi" mitomani i povjesničari. Ovaj je put reis izgovorio ove nevjerojatne riječi: "Iz života i djela Mehmeda Fatiha može se učiti i naučiti da mjera tolerancije nije u nemoći da se drugoga omalovaži, već je mjera tolerancije moć da se drugoga poštuje." On je, taj Mehmed, zamislite (!), "znao da je prava moć u poštivanju ljudske ličnosti". A u slavu te "ljudske ličnosti" ubijao je na tisuće, vodio u ropstvo na desetke tisuća, uništavao crkve, nastambe, gradove, rušio, žario i palio... Što je samo po Bosni porušio gradova i samostana! Baš neka neobična tolerancija!? Ili neobičan reis?! Ili oboje?! Zar ne?
Reći će netko - što očekivati od čovjeka koji se predstavlja kao vrhovni vjerski poglavar bosanskohercegovačkih muslimana, a svako malo svojim "intelektualnim interventima", svojom logikom skandalizira čak i vodeće intelektualce svoje zajednice, a kamoli druge. Još nedavno je, sjećamo se, u Beogradu predsjedniku Srbije, on kao kao vjerski lider (!) nudio bošnjačko-srpski dijalog! Neki prethodni put je zvao jednog od bošnjačkih lidera da napiše ustav da ga se sjećamo kao što se "sjećamo Mehmeda Fatiha, Gazi Husrev-bega i Alije Izetbegovića". A još zvoni u ušima njegova izjava (kraj siječnja 2008.) da se islam nije širio mačem i da u Bosnu nije došao na maču... Što očekivati od čovjeka koji u SAD govori jedno, po Europi drugo, u muslimanskim zemljama treće, u javnom životu BiH četvrto-peto, po džamijama šesto-sedmo, a na sijelima i po minderima deseto...???
Imalo bi smisla malo pogledati neke društvene, kulturne, povijesne, pa i logičke implikacije nekih od njegovih izjava. Na stranu što reis ne zna ili ne želi znati putove do ustava, pogotovu to da ustav ne piše jedan čovjek i pogotovu ne u tronacionalnoj zemlji. Na stranu što na pisanje ustava (kućnog reda za sve stanare BiH!) ne zove i Hrvate i Srbe, nego što pobrajajući svoje "velike predšasnike" jednostrano obilježava i prisvaja prostor BiH samo za sebe i svoje suvjernike. No, i to je krajnje sumnjivo, da ne kažem opasno, jer time reis amnestira "velike prethodnike" od užasnih zala koja su počinili ili ih, pak, prihvaća i s tim se zlima identificira! Primjerice, Gazi Husrev-bega stariji franjevački ljetopisci optužuju kao otimača imanja bogatijim katolicima (što ćemo onda s bogumilskim mitom!?) koji su odbijali uzeti islam, pa je iz tih i sličnih "gazijskih djela" (ideološkoga terora i notorne pljačke!) stvarao vakufe (haram novac?!) i tako silom, mačem, širio islam. A tek Mehmeda el Fatiha, koga reis stavlja na čelo svoga terceta uglednika. Zavojevača svoje zemlje reis uzima za svoga velikog prethodnika?!
Bošnjački se povjesničari i mitomani ubiše pozivajući na tisućgodišnju povijest, na kontinuitet s bosanskom državom, odnedavno i na piramid e, a onda se i oni i reis pozivanjem na El Fatiha do kraja legitimiraju, identificiraju sebe kao ostavštinu rušitelja bosanske države i okupatora. I dok neki od njih s pravom govore: "Što to mi imamo s Turcima?", drugi (reis i sl.) ovakvim izjavama pokazuju tko su i što su. A pritom im, gle, nitko drugi, nitko sa strane, to ne podvaljuje. Sami to o sebi govore. Ne, nije to gaf. Evo još jedan primjer. Ove je riječi izrekao pisac Dž. Latić: "Mislim da mi muslimani Balkana i naše druge majke Turske..." Kako je to Turska njihova majka? Pa tako što je ove krajeve mačem uzela, porušila sva usputna carstva i kraljevstva, porobila narode, na maču donijela islam...
Nevjerojatno! Znaju li Latić, reis i njima slični što se u povijesti činilo sa slaviteljima okupatora svoje zemlje, rušitelja vlastitih država!? Neka pitaju nekoga u današnjem Iraku, ako im je daleko Norveška! Znaju li oni kako su prolazili oni što su slavili osvajače vlastite zemlje, jer tu se barem ništa nije promijenilo od vremena Aleksandra Makedonskog i Cezara do Napoleonova ulaska u Moskvu ili Hitlerova u SSSR? I koje mjesto takvima historija namjenjuje, te kako se oni zovu?
A kome je premalo svih ovih reisovih verbalnih i logičkih egzibicija, evo za podsjećanje još jedna: nedavno je tražio da šerijat bude dio Ustava BiH?! Za koga? Kome? Tko to dijeli zemlju?! Ili ova: ideološke neistomišljenike reis naziva islamofobima... Zadnji bosanski kralj je također bio islamofob?!
-
babyface
#297 Re: Ako je i od CERICA puno je ...
Što nas ima opterećenih istorijom, da Bog dragi sačuva....osa wrote:još malo o reisu.
...Ovaj je put reis izgovorio ove nevjerojatne riječi: "Iz života i djela Mehmeda Fatiha može se učiti i naučiti da mjera tolerancije nije u nemoći da se drugoga omalovaži, već je mjera tolerancije moć da se drugoga poštuje." On je, taj Mehmed, zamislite (!), "znao da je prava moć u poštivanju ljudske ličnosti". A u slavu te "ljudske ličnosti" ubijao je na tisuće, vodio u ropstvo na desetke tisuća, uništavao crkve, nastambe, gradove, rušio, žario i palio... Što je samo po Bosni porušio gradova i samostana! Baš neka neobična tolerancija!? Ili neobičan reis?! Ili oboje?! Zar ne?...
Da je Mehmed Fatih bio onakav kakvih ga želi prikazati autor članka, onda na području današnje Srbije i Hrvatske, Makedonije i čega sve već ne, nebi bila niti jedna crkva ni manastir, nebi bilo ni jedne nemuslimanske glave...
da je samo bio dio onoga kakvi su bili autorovi sunarodnjaci...
-
ld
#298 Re: Ako je i od CERICA puno je ...
ja koliko sam upoznat,a jesam poprilicno,prvi pisani dokument kojim se garantuju jednoj skupini ljudska prava je napisan licno od mehemda fatiha u ahdnami i to bosanskim franjevicima,orginalni primjerak se i danas cuva u samostanu u fojnicibabyface wrote:Što nas ima opterećenih istorijom, da Bog dragi sačuva....osa wrote:još malo o reisu.
...Ovaj je put reis izgovorio ove nevjerojatne riječi: "Iz života i djela Mehmeda Fatiha može se učiti i naučiti da mjera tolerancije nije u nemoći da se drugoga omalovaži, već je mjera tolerancije moć da se drugoga poštuje." On je, taj Mehmed, zamislite (!), "znao da je prava moć u poštivanju ljudske ličnosti". A u slavu te "ljudske ličnosti" ubijao je na tisuće, vodio u ropstvo na desetke tisuća, uništavao crkve, nastambe, gradove, rušio, žario i palio... Što je samo po Bosni porušio gradova i samostana! Baš neka neobična tolerancija!? Ili neobičan reis?! Ili oboje?! Zar ne?...![]()
Da je Mehmed Fatih bio onakav kakvih ga želi prikazati autor članka, onda na području današnje Srbije i Hrvatske, Makedonije i čega sve već ne, nebi bila niti jedna crkva ni manastir, nebi bilo ni jedne nemuslimanske glave...
da je samo bio dio onoga kakvi su bili autorovi sunarodnjaci...
i kad sto rece prethodni forumas,da je fatih bio zaista takav,danas sigurno na balkanu nebi bilo pravoslavaca,jer bi ih fatih i njegovi nasljednici u nekih 500 godina vladavine istrijebili,tako da ni spomena o njima nebi bilo
cinjenica je da su osmanlije bile mnogo korektnije i moralnije od drugih carstava,sjetimo se samo spanske ikvizicije,corteza i osvjajanja centralne amerika i istrebljivanja domacijh naroda,i da ne idem dalje,s druge strane imamo primjer ahdname,poslije toga na primjeru bajazita 2 koji je dao azil jevrejima i sacuvao ih od pokolja ,,dobrodusnih,, i ,,kulturnih,, evropljana
ma primjera je bezbroj,svaki zapadni historicar koji imalo ima morala je to sve potvrdio,pocevsi od krstaskih ratova pa na ovamo
-
babyface
#299 Re: Ako je i od CERICA puno je ...
Ma pazi ljudino, da nema nikakvog dokumenta, najveći dokaz je taj što je stanovništvo netaknuto. Ti si lijepo naveo primjere kako su osvajači (današnje zapadne države koje su tako pune svoje veličine, demokratije, istorije itd. ) divljački ubijali sve pred sobom.ld wrote: ja koliko sam upoznat,a jesam poprilicno,prvi pisani dokument kojim se garantuju jednoj skupini ljudska prava je napisan licno od mehemda fatiha u ahdnami i to bosanskim franjevicima,orginalni primjerak se i danas cuva u samostanu u fojnici
i kad sto rece prethodni forumas,da je fatih bio zaista takav,danas sigurno na balkanu nebi bilo pravoslavaca,jer bi ih fatih i njegovi nasljednici u nekih 500 godina vladavine istrijebili,tako da ni spomena o njima nebi bilo
cinjenica je da su osmanlije bile mnogo korektnije i moralnije od drugih carstava,sjetimo se samo spanske ikvizicije,corteza i osvjajanja centralne amerika i istrebljivanja domacijh naroda,i da ne idem dalje,s druge strane imamo primjer ahdname,poslije toga na primjeru bajazita 2 koji je dao azil jevrejima i sacuvao ih od pokolja ,,dobrodusnih,, i ,,kulturnih,, evropljana
ma primjera je bezbroj,svaki zapadni historicar koji imalo ima morala je to sve potvrdio,pocevsi od krstaskih ratova pa na ovamo
Alija Izetbegović je u jednom interviewu lijepo rekao da je glavni razlog zašto Muslimani u našem ratu nisu rušili crkve, za razliku od Srba i Hrvata koji su tako nemilosrdno rušili islamske vjerske objekte, stav Islama o tome da je zabranjeno to raditi, o čemu govore ajeti u Kur'anu. Sjećam se dobro da je novinar, koji je inače radio za Liberty TV i nije bio musliman (http://www.youtube.com/results?search_q ... izetbegovi) začuđeno gledao i dva puta pitao da li zaista u Kur'anu piše tako.
- Fair Life