Savjeti maturantima -sta upisati?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Vitezanin

#276 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Vitezanin »

evo da se uključim :D
ja studiram na fpn, druga godina, politologija.
stanje na faxu kad sam tek došao je bilo očajno, u životu nisam sreo gluplje ljude (stvarno mi je žao što moram ovako reći) nego na faxu. međutim, na drugoj godini 40 % manje ljudi, a sudeći po rezultatima dosadašnjih ispita, treću godinu će vidjeti možda 30ak politologa.
razlog ovolikog pljuvanja po fpn je isključiva posljedica rada, odnosno nerada nadležnih ljudi na tom faxu koji puštaju profil ljudi koji nemaju pojma što upisuju. pa eto, prošle godine je na prvoj godini upisano 650 žurnalista :run: :run: :run: :run: :run:
s druge strane, broj politologa je otprilike 90-120 po godini.
u sarajevu navodno ima 700 neuposlenih politologa, ali gledajte ovo...ja sam iz viteza. u vitezu nema niti jedan dipolmirani politolog. jedan dečko završava upravo sada, meni je ostalo još jedna godina + master i još je jedna djevojka ove godine upisala. dakle, 3 politologa u nekoliko godina . a birokracija je jednostavno neizbježna. prema tome...
također je jako bitno za ljude koji upisuju ovaj fax da su izuzetno aktivni građani (volontiranje, pa čak i stranački rad na samome početku obrazovanja, sudjelovanje na konferencijama i slično) . ne možete upisati fax i čekati da vam tek tako netko da posao. ja trenutno volontiram (to mi se piše kao radni staž), učlanio sam se u jednu studentsku organizaciju i definitivno sam se stranački opredjelio i počeo sam i tu pomalo djelovati.
politologiju ne treba potcjenjivati. imate tu strašno pametnih ljudi koji nadilaze ono što se na faxu nudi. a stanje se pomalo i popravlja.
Vitezanin

#277 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Vitezanin »

inače, moj drugi izbor je bila geografija, ali politologija me već od drugog srednje opasno privlačila.

koliko god zvučalo otrcano, ali ljudi upišite ono što vas zaista privlači. ili eventualno ako vam se sviđaju dva faxa, jedan je npr deficitaran drugi suficitaran...tad već možete odabrati npr taj deficitarni ali vjerujte izgubit ćete živce učeći i ono što volite.
i budite aktivni-tražite odmah nekakve posliće, pogledajte npr ponude nevladinih organizacija i slično.
Ares 1921

#278 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Ares 1921 »

Vitezanin wrote:inače, moj drugi izbor je bila geografija, ali politologija me već od drugog srednje opasno privlačila.

koliko god zvučalo otrcano, ali ljudi upišite ono što vas zaista privlači. ili eventualno ako vam se sviđaju dva faxa, jedan je npr deficitaran drugi suficitaran...tad već možete odabrati npr taj deficitarni ali vjerujte izgubit ćete živce učeći i ono što volite.
i budite aktivni-tražite odmah nekakve posliće, pogledajte npr ponude nevladinih organizacija i slično.
reci mi, studira li jos Amra Halebic politicke nauke ?
Vitezanin

#279 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Vitezanin »

Ares 1921 wrote:
Vitezanin wrote:inače, moj drugi izbor je bila geografija, ali politologija me već od drugog srednje opasno privlačila.

hm..to je ona pevaljka je li? :D :D :D :D
nemam pojma. :-)
ena000

#280 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by ena000 »

savjetujem buducim maturantima da dobro razmisle.... da upisu neki faks sa kojim se mogu nakon zavrsetka lahko zaposliti........... npr. medicina,,,,,,,,,,, a da ne upisuju,,, pravo... ekonomiju ili neki smjer na fpn,,, jer sada je tesko naci posao, izuzev ako imaju jaku vezu da ih neko zaposli. sad na birou ima previse nezaposlenih pravnika,, ekonomista itd. i svake godine je sve vise. govorim iz vlastitog iskustva. kad bi mogla vratiti vriijeme,, samo bi medicinu upisala..................
Ares 1921

#281 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Ares 1921 »

ena000 wrote:savjetujem buducim maturantima da dobro razmisle.... da upisu neki faks sa kojim se mogu nakon zavrsetka lahko zaposliti........... npr. medicina,,,,,,,,,,, a da ne upisuju,,, pravo... ekonomiju ili neki smjer na fpn,,, jer sada je tesko naci posao, izuzev ako imaju jaku vezu da ih neko zaposli. sad na birou ima previse nezaposlenih pravnika,, ekonomista itd. i svake godine je sve vise. govorim iz vlastitog iskustva. kad bi mogla vratiti vriijeme,, samo bi medicinu upisala..................
Medicina :-)

poznajem curu koja je zavrsila medicinu, i otisla je na Kosevo u nadi da ce naci poso.. kad ono gore traze 5000€ da bi je primili na probni rok od mjesec dana, znaci i pored tih 5000€ , poso joj nije zagarantovan :-) :-)

moj savjet vam je (i ako sam jos u high school :D) : bjezite iz ove drzave kako znate i umijete :thumbup: Slovenija vam je napogodnija zbog laganog jezika ;-) (niko ne prica bosanski, a svi vas razumiju :bih: )
ismarrr

#282 Sta upisati???

Post by ismarrr »

Zavrsavam 3. gimnaziju vrlodobrim uspjeho, 4.0 sve cetiri godine u prosjeku. Naravno sad kontam sta bih upisao pa trazim neke savjete.
Moj prvi izbor bila bi vjerovatno zurnalistika. Eh sad nisam siguran PR ili novinarstvo, al ima za to vremena.
Dosta sam čitao o žurnalistici na raznim forumima i nisu bas pozitivna iskustva, ali negdje sam naisao na post koji kaze kako je fax totalno reorganizovan i kako je mnogo mnogo bolji nego prije.
Interesuje me da li bih sa ovim prosjekom upisao redovno zurnalistiku posto znam da nema prijemnog, da li je bolje PR ili novinarstvo, kakvi su uslovi da se nesto nauci i mogucnost zaposlenja. Volio bih kad bi me neko ko je zavrsio ovaj fakultet i ko je nasao posao kaze nesto vise o mogucnostima zaposlenja i na kojim sve poslovima se moze raditi.
Hvala
nicotine

#283 Re: Sta upisati???

Post by nicotine »

Decko, pusti se ti zurnalistike i tako tih faksova. Upisi nesto cime ces lako posao naci i nesto sto ce ti lovu donijeti. Najbolje je ispali se negdje vani i studiraj ako ikako mozes...po mogucnosti elektrotehnika, ekonomija, farmacija, medicina, informatika. Prosla su vremena kad su ljudi studirali ono sto im je srcu drago, gledaj nesto sto je trazeno i dobro placeno pa makar studirao i duze;)
ismarrr

#284 Re: Sta upisati???

Post by ismarrr »

Nemam namjeru ici nigdje vani jer nije tamo raj kako svi misle. Novinarstvo je za mene super posao, dinamican, kreativan, interesantan (barem meni). Isto tako i PR. To je nekako moja zelja. Znam da nije bas idealna situacije u BiH, ali nakon 5 godina valjda ce se nesto promijeniti
ALexis
Location: Moj dom je dole u predgradju od centra prema zapadu,gdje sunce sja samo kad zalazi.

#285 Re: Sta upisati???

Post by ALexis »

ako vec imas zelju za tim da studiras, onda postupi tako.
nije to sad neki perspektivan i tezak fax, budimo realni. lako se zavrsava-to je dobra stvar.
ako nemas dobar prosjek ili stelu nakon zavrsenog faxa, djaba ti i da si medicinu upisao.
kad si se vec odlucio da budes akademski gradjanin, onda idi laksim putem i studiraj to sto si naumio.

:thumbup:
bitter_black

#286 Re: Sta upisati???

Post by bitter_black »

ismarrr wrote: Interesuje me da li bih sa ovim prosjekom upisao redovno zurnalistiku posto znam da nema prijemnog, da li je bolje PR ili novinarstvo, kakvi su uslovi da se nesto nauci i mogucnost zaposlenja.

nema prijemnog? ja sam cula da ima, jer se isto raspitujem za zurnalistiku, odsjek klasicnog novinarstva 8-)
volume

#287 Re: Sta upisati???

Post by volume »

Na kojim jos fakultetima nema prijemnog ?
Last edited by volume on 04/02/2010 00:04, edited 1 time in total.
minjonja

#288 Re: Sta upisati???

Post by minjonja »

pravo :D
pjegica

#289 Re: Sta upisati???

Post by pjegica »

ismarrr wrote:Zavrsavam 3. gimnaziju vrlodobrim uspjeho, 4.0 sve cetiri godine u prosjeku. Naravno sad kontam sta bih upisao pa trazim neke savjete.
Moj prvi izbor bila bi vjerovatno zurnalistika. Eh sad nisam siguran PR ili novinarstvo, al ima za to vremena.
Dosta sam čitao o žurnalistici na raznim forumima i nisu bas pozitivna iskustva, ali negdje sam naisao na post koji kaze kako je fax totalno reorganizovan i kako je mnogo mnogo bolji nego prije.
Interesuje me da li bih sa ovim prosjekom upisao redovno zurnalistiku posto znam da nema prijemnog, da li je bolje PR ili novinarstvo, kakvi su uslovi da se nesto nauci i mogucnost zaposlenja. Volio bih kad bi me neko ko je zavrsio ovaj fakultet i ko je nasao posao kaze nesto vise o mogucnostima zaposlenja i na kojim sve poslovima se moze raditi.
Hvala
I moj je prvi i jedini izbor bio Žurnalistika :) .
Ja ti neću ništa savjetovati i reći: "upiši, super je!", ali ću ti dati nekoliko informacija iz prve ruke.
Fakultet nije savršen, ali nije ni toliko loš koliko loše o njemu pričaju. Kad sam ja upisivala još uvijek je postojao prijemni, ali su ga kasnije ukinuli. Skoro svi se upišu, neki redovno, neki sa uplatnicom iz banke. U prvoj godini je sve bilo neorganizovano, u drugoj godini se već napravi selekcija, bude manje raje pa i organizacija bude ok. Naoružaj se živcima, trebat će ti u početku.
Ima super profesora od kojih možeš dosta toga naučiti, ali naravno, ako to budeš želio i imao volje. Razlika između PR i novinarstva je minijaturna. Mnogi sa PR-a rade kao novinari, a dosta raje sa novinarstva rade ovo drugo tako da je u biti svejedno. Što se zaposlenja tiče, dosta ih se već u toku studija zaposli u struci, diploma ti tu ne znači previše. Fakultet samo rijetkima pomogne pri zaposlenju, ostali se sami moraju snalaziti, ali vidim da se većina i snađe.
Opet kažem da ti neću savjetovati da upišeš, jer ni ja nikad nisam slušala tuđe savjete. Sama sam birala, koračam svojim nogama, svojim putem i sretna sam.
Wolf.

#290 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Wolf. »

.
Last edited by Wolf. on 12/10/2014 12:08, edited 1 time in total.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#291 Re: Sta upisati???

Post by Toto »

ismarrr wrote:Nemam namjeru ici nigdje vani jer nije tamo raj kako svi misle. Novinarstvo je za mene super posao, dinamican, kreativan, interesantan (barem meni). Isto tako i PR. To je nekako moja zelja. Znam da nije bas idealna situacije u BiH, ali nakon 5 godina valjda ce se nesto promijeniti
Niko niciju nafaku nije pokus'o, pa nece ni tvoju. Drzi se svojih ambicija, zelja i vizija; bez obzira kako ce ti neko sa strane okvalificirati put koji si sebi izabrao.

Situacija na trzitsu rada je takva da ti niko ne moze sa razumnom sigurnosci predvidjeti profitabilan posao ni za 5 narednih godina a kamoli za tvojih 40 radnih koji te cekaju.
Bez obzira sta budes studirao najvaznija dodatna vjestina i znanje koje ce ti biti potrebno je aktivno koristenje engleskog jezika. To znanje moze vise doprinijeti tvojoj konkurentnosti na triztu rada u buducnosti nego da si zavrsio jos jedan "konkurentan" fakultet.
Sta god izabers nastoj da u tome budes najbolji.
Dok studiras odvoj vremena i necemu sto oplemenjuje: sport, kultura, umjetnost, ali ne preko virtuelnih posrednika -vec aktivno.
Vragolan

#292 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Vragolan »

Ares 1921 wrote:

kakave veze ima ako ona studira politicke nauke, to je cak i pohvlano da jedna pjevaljka studira
ne kontam sta hoces da kazes

pa znamo svi sta je naser oric studirao, znamo da ja celo bajramovic bio student prava i to jedan medju boljim studentima
samosvoja

#293 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by samosvoja »

Nisam studentica,ali hajde realno.Ljudi dragi znamo da ce ETF za 10 god..ma kakvih 10 , 5 godina biti isto sto i neki dr fakulteti..i njih se od jedno 2000.godine stanca ko ludo..
:lol: :lol: :lol: :lol:

nijedan fakultet danas nije perspektivan..u zenici fali doktora a u sarajevu su na birou..
treba malo stela..a najgori su oni koji sjede i cekaju posao..ne trazi posao njih,vec oni posao..!
ne moze neko kome ne ide hemija,ko mrzi biologiju upisati medicinu!!??gdje je tu logika??ali zato onaj kome idu drustvene nauke,ko moze pricati do besvijesti,ko je drustven,voli politiku,slobodna moze upisati pravni fakultet,fpn,ili dr, drustvene fakultete..
i svi su jednako teski..
ne mozemo mi u istu vrecu stavljati matematicke,prirodne ili drustvene fakultete...
ljudi uozbiljite se malo..
treba samo biti uporan i truditi se u onome sto volis..
p.s.mozes biti trgovac,a imati lanac konzuma..(kakav doktor opce prakse..njegova plata od 1000KM se poredit s platom Senke nozice npr..)??!!
aj pozz :D
samosvoja

#294 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by samosvoja »

Tvrtko II Kotromanić wrote:ja sam 4.razz 2 gimnazije i ne znam matematiku, dakle ne planiram upisivati niti jedan fakultet na kojem ima matematika.
najvise me zanima historija (konkretno arheologija-nov odsjek) i geografija.
ne mislim u zivotu ganjat pare; bitno mi je jedino ono da zivim "normalno"
eh sad :D da li ima neko ko studira ili je studirao/la ova jedan od ova 2 faksa pa da mi kaze neke prednosti i mane istih
zahvaljujem :)

upisi sta zelis!!!lik je zavrsio historiju,a dekan je pravnog fakulteta u ze :) toliko...
nellington

#295 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by nellington »

samosvoja wrote:Nisam studentica,ali hajde realno.Ljudi dragi znamo da ce ETF za 10 god..ma kakvih 10 , 5 godina biti isto sto i neki dr fakulteti..i njih se od jedno 2000.godine stanca ko ludo..
Što se inženjera energetike ili automatike i elektronike tiče, to je i dalje maksimalno 30ak studenata godišnje (ante bologna). Telekomunikacije i računarstvo su druga priča, upućeni znaju i zašto.
samosvoja

#296 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by samosvoja »

nellington wrote:
samosvoja wrote:Nisam studentica,ali hajde realno.Ljudi dragi znamo da ce ETF za 10 god..ma kakvih 10 , 5 godina biti isto sto i neki dr fakulteti..i njih se od jedno 2000.godine stanca ko ludo..
Što se inženjera energetike ili automatike i elektronike tiče, to je i dalje maksimalno 30ak studenata godišnje (ante bologna). Telekomunikacije i računarstvo su druga priča, upućeni znaju i zašto.

Rodica mi je magistrirala telekomunikacije,i sad kaze da treba upisat faks izabrala bi ekonomiju..a zasto?zato sto je sve individualno..njena prijateljica s ekonomijom ima platu 5 000..
a ona 2 500,3000..i u svakomposlu je tako..
brat mi je geodeziju zavrsio i kaze da se pokajao..zasto?plata mu je 1 800,a inzinjer je...a rodica mi pravo zavrsila,i bere kod privatnika 2 000..
nellington

#297 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by nellington »

Apsolutno je sve individualno, slažem se... ali ja ni u snu ne bih ništa drugo upisao, pa kud puklo da puklo :) Prosto afinitet i interes ;)

Sretno na pravu :)
samosvoja

#298 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by samosvoja »

nellington wrote:Apsolutno je sve individualno, slažem se... ali ja ni u snu ne bih ništa drugo upisao, pa kud puklo da puklo :) Prosto afinitet i interes ;)

Sretno na pravu :)

hvala :)
i tebi :)
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#299 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Toto »

nijedan fakultet danas nije perspektivan..u zenici fali doktora a u sarajevu su na birou..
treba malo stela..a najgori su oni koji sjede i cekaju posao..ne trazi posao njih,vec oni posao..!
ne moze neko kome ne ide hemija,ko mrzi biologiju upisati medicinu!!??gdje je tu logika??ali zato onaj kome idu drustvene nauke,ko moze pricati do besvijesti,ko je drustven,voli politiku,slobodna moze upisati pravni fakultet,fpn,ili dr, drustvene fakultete..
i svi su jednako teski..
ne mozemo mi u istu vrecu stavljati matematicke,prirodne ili drustvene fakultete...
p.s.mozes biti trgovac,a imati lanac konzuma..(kakav doktor opce prakse..njegova plata od 1000KM se poredit s platom Senke nozice npr..)??!!
Ćuj to??

Nisi nista studirala a napisa studiju o teskocama studiranja i perspektivnostima cijelog univerziteta, a svajeta sta upisati -sto ej tema-ni za lijeka? :D :D
samosvoja

#300 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by samosvoja »

Toto wrote:

i svi su jednako teski..
Ćuj to??

Nisi nista studirala a napisa studiju o teskocama studiranja i perspektivnostima cijelog univerziteta, a svajeta sta upisati -sto ej tema-ni za lijeka? :D :D

branim svoje stavove..nauci se kucati..
p.s.raspitujem se o svemu jer me zanima :)
Post Reply