Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
- oddodood
#276 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
Lijepi komentari, skoro svaki bih i sam potpisao. Međutim, šta im je poruka? I dalje zbrajamo babe i žabe. Međunarodna zajednica, čiji je izdanak i Biden, ima mandat da u BiH razvije organiziranu političku kontrolu koja će, po deklarativnim namjerama, omogućiti BiH punopravno članstvo u EU. EU očito to ne želi. Jer da želi, za petnaest godina njezinih prvaka u OHR i za onoliko sredstava koliko je investirano u bh-bure bez dna, imala je vremena pripremiti petnaestogodišnjake da jučer ljudski, diplomatski, politički, … bosanski dočekaju Bidena.
Otići ću malčice unazad.
Nema više Rusije! Ona se raspala, nesatalo je idola oličenog u caru i raligiji, koja je vezivala različite nacije pravoslavne vjere. Ako nam samo pođe za rukom da ostvarimo nezavisnost tamponskih država, koje se graniče na istoku s Njemačkom, tj. Finske, Poljske, Estonije, Ukrajine itd., i koliko god ih već tamo mognemo isfabrikovati, onda, po mom mišljenju, sve ostalo može ići dođavola i krčkati se u sopstvenom sosu (Lord Bertty, 1927).
Čini mi se da upravo EU boluje od očekivanja da “sve ostalo može ići dođavola i krčkati se u sopstvenom sosu”. Poput onog Ferdinandovog savjeta Brošu za rješenje “bosanskog kotla”.
Krajnji cilj američke politike trebalo bi da bude benigni i vizionarski: oblikovanje istinski kooperativne svjetske zajednice, držanje koraka sa dugoročnim trendovima i sa fundamentalnim interesima čovječanstva. Ali u međuvremenu, imperativ je da se ne pojavi ni jedan evroazijski rival koji bi bio u stanju da dominira Evroazijom i tako da konkurira Americi (Zbignjev Bžežinski).
I da upravo EU želi “biti evroazijski rival koji bi bio u stanju da dominira Evroazijom i tako da konkurira Americi”.
Benignost i vizionarstvo su privilegija demokrata u USA, dok su malignost i konzervatizam izvorno republikanski. Benignost i vizionarstvo biše morale biti i osnov bh-namjera i jedino u takvom kontekstu treba očekivati napredak. Pošto, očito, benignosti i vizionarstva nema u bh-vladajućim pročeljima kojima je u pročelju proevropski OHR, napredak je moguće očekivati samo u slučaju masovna podrška bh-građana USA-demokratama. I USA-demokrata bh-građanima. Ili u još jednom slučaju - po modelu Erola Avdovića. Ali ko će avdoviće organizirati u USA da budu bosanskohercegovački kredibilni? Ambasadori poput Turkovićke i ranijih sigurno neće, učinit će sve da se to ne dogodi. Neće ni reisovi džemati. Neće ni srbonacistička ni krofašistika legla u USA. Mi, što smo aktivni po ovim virtuelnim medijima, sve i da hoćemo – ne možemo, jer smo nezvaniči.
Na našu nesreću, činimi se da je postdaytonskoj BiH najbolje išlo za života i vlasti Tuđmanove, Izetbegovićeve i Miloševićeve. Nije li to i Abrahanovo prokletstvo? Odustao je od žrtvovanja djeteta tek kad je anđeo zaustavio njegovu ruku. Može li Joe Biden biti anđeo palim bh-anđelima? Umjesto EU-palih anđela?
Otići ću malčice unazad.
Nema više Rusije! Ona se raspala, nesatalo je idola oličenog u caru i raligiji, koja je vezivala različite nacije pravoslavne vjere. Ako nam samo pođe za rukom da ostvarimo nezavisnost tamponskih država, koje se graniče na istoku s Njemačkom, tj. Finske, Poljske, Estonije, Ukrajine itd., i koliko god ih već tamo mognemo isfabrikovati, onda, po mom mišljenju, sve ostalo može ići dođavola i krčkati se u sopstvenom sosu (Lord Bertty, 1927).
Čini mi se da upravo EU boluje od očekivanja da “sve ostalo može ići dođavola i krčkati se u sopstvenom sosu”. Poput onog Ferdinandovog savjeta Brošu za rješenje “bosanskog kotla”.
Krajnji cilj američke politike trebalo bi da bude benigni i vizionarski: oblikovanje istinski kooperativne svjetske zajednice, držanje koraka sa dugoročnim trendovima i sa fundamentalnim interesima čovječanstva. Ali u međuvremenu, imperativ je da se ne pojavi ni jedan evroazijski rival koji bi bio u stanju da dominira Evroazijom i tako da konkurira Americi (Zbignjev Bžežinski).
I da upravo EU želi “biti evroazijski rival koji bi bio u stanju da dominira Evroazijom i tako da konkurira Americi”.
Benignost i vizionarstvo su privilegija demokrata u USA, dok su malignost i konzervatizam izvorno republikanski. Benignost i vizionarstvo biše morale biti i osnov bh-namjera i jedino u takvom kontekstu treba očekivati napredak. Pošto, očito, benignosti i vizionarstva nema u bh-vladajućim pročeljima kojima je u pročelju proevropski OHR, napredak je moguće očekivati samo u slučaju masovna podrška bh-građana USA-demokratama. I USA-demokrata bh-građanima. Ili u još jednom slučaju - po modelu Erola Avdovića. Ali ko će avdoviće organizirati u USA da budu bosanskohercegovački kredibilni? Ambasadori poput Turkovićke i ranijih sigurno neće, učinit će sve da se to ne dogodi. Neće ni reisovi džemati. Neće ni srbonacistička ni krofašistika legla u USA. Mi, što smo aktivni po ovim virtuelnim medijima, sve i da hoćemo – ne možemo, jer smo nezvaniči.
Na našu nesreću, činimi se da je postdaytonskoj BiH najbolje išlo za života i vlasti Tuđmanove, Izetbegovićeve i Miloševićeve. Nije li to i Abrahanovo prokletstvo? Odustao je od žrtvovanja djeteta tek kad je anđeo zaustavio njegovu ruku. Može li Joe Biden biti anđeo palim bh-anđelima? Umjesto EU-palih anđela?
- kiky
#277 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
ništa se u zemlji jučer nije desilo pametno ...
prosto mi se povrača od toga koliko ova zemlja vapi za pravdom, istinom, eu, nato-om, mirom ...
i ništa ...
ljudi dođu i poseru se po nama .... i odoše dalje ...
rusija je puno bolji i konkretniji saveznik ...
samo da je putin malo pametniji ...
prosto mi se povrača od toga koliko ova zemlja vapi za pravdom, istinom, eu, nato-om, mirom ...
i ništa ...
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#278 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
kiky wrote:ništa se u zemlji jučer nije desilo pametno ...
i ništa ...
Jes jes ruska braca Karamazgovi kupili 51% naftne industrije srbije i za samo pola godine ih od profitabilne fime zavalili u gubitasa
-
zavrzlama
#279 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
mostarac wrote:upravo suprotno. od svih balkanskih drzava srbija je oduvijek imala najjacu diplomatiju, a sili je pribjegavala samo u slucaju izvjesnog ishoda. To sto ih je Slobodan po americkom nalogu ovaj put naguzio je incident u njihovom politickom djelovanju, a ne pravilo. Nikad srbija nije skocila na oruzje a da nije bila sigurna u ishod ili bar sanse pola-pola.zavrzlama wrote:
ne radi velikosrpska politika kako ti mislis...njihova politika je zasnovna na goloj sili a te sile nema....ta strateska cekanja( Draza Mihajlovic) su bumerang koji se vraca u facu istim...citao si valjada dva intervjua od Bajica....
Ta politika dugorocnog ucenja mladih srba da mrze BIH a decenijama zive u istoj je ravno nestanku srba iz BIH...srba nece nestati iz BIH kao ni hrvata ni bosnjka,ali ce BIH redovnim ili vanrednim nacinom uci u NATO i postati polurpotektorat istog....baka sa kolacima i velikom srbijom je prosla...
Ono sto Bajic prica je muzika za usi bosnjackim nacionalistima, mada on to govori iz drugih pobuda. Srpska politika u RS je igra s vremenom koja je jednostavna, a to je hoce li Bosnjaci uspjeti kupiti RS od Srba prije nego li ovi steknu povoljne uslove da kliznu.
RS nema ama bas nijedan jedini razlog da primjeni silu, jer je to kontraproduktivno po nju sam. Ona ce cekati i cekati povoljan momenat. Pitanje je samo hoce li druga strana uspjeti da ovlada njenim finansijskim tokovima prije nego sto RS doceka svoj momenat. Sudeci po ponasanju bosnjacke politicke i privredne, a prije svega vjerske elite RS moze da bude bezbrizna, jer cemu lovom reintegrisati RS kad je bolje obnavljati vozne parkove i praviti dzamije i vikendice, a ratovi se vise nigdje ne vode za teritorij. Sad to radi novac.
RS vodi po meni mudru politiku i kupuje sebi vrijeme. Idu korak naprijed korak nazad i danas smo na istoj poziciji kao i negdje 1998. godine. Oni cekaju svoj momenat i cekace ga strpljivo, a do suprotne je strane hoce li ga i docekati, a suprotna strana to moze samo novcem, novcem, novcem i iskljucivo novcem.
Tvoja mrznja prema Srbima ne znaci da su Srbi glup narod, a pogotovo ne znaci da su sto se tice diplomatije levati. Oni znaju sta rade i kako rade i Banjaluka sve instrukcije dobija iz Beograda.
-
The Silent Man
#280 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
I opet ponavljaju se stare greske : ocekujemo sad da ce neko nas spasiti i bit nas andjeo,pravimo se gluhi slijepi i postavljamo apstraktana i ezotericka pitanja , postavljamo pitanja o "vodstvu i spremnosti , odgovornosti nasih lidera" , "svih nas" i ostale floskule...oddodood wrote: Krajnji cilj američke politike trebalo bi da bude benigni i vizionarski: oblikovanje istinski kooperativne svjetske zajednice, držanje koraka sa dugoročnim trendovima i sa fundamentalnim interesima čovječanstva. Ali u međuvremenu, imperativ je da se ne pojavi ni jedan evroazijski rival koji bi bio u stanju da dominira Evroazijom i tako da konkurira Americi (Zbignjev Bžežinski).
Nije narod glup ,iako je isprepadan, nisu ni politicari toliko glupi ni lijeni vec je sistem takav da im to dopusta - oni su samo oportunisti... i nije nikakva ni retorika ni nista apstraktno krivo za ovo ... krivo je nesto sasvim konkretno :
legalizovana je nepravda,postoji secesionisticka politika i ustav i sistem je takav da je dopusta i afirmira , to je sve ...
Sistem je stvoren takav da se samoodrzava ovo uzasno stanje - jednostavno nema probosanskih mehanizama , a pogotovo nema volje...
Ovo je sve identicno embargu na oruzije... kao eto mi ne mozemo pronaci nacin da prevazidjemo ovo stanje... Koji nacin? kada su svi nacini i sve pogodnosti date u ruke kociteljima i rusiteljima BiH i nisu ni oni nikakve babaroge i oni su samo oportunisti!
Sustina svega je da ce se stara staka zamjeniti novom - jednako neefikasnom,ali ne toliko kratkom i zivjet cemo ovako dok secesionisti ne dobiju priliku i onda ide haos,jer kad kod ta prilika da dodje,nikada nece moci biti realizovana na miran nacin.
- oddodood
#281 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
The Silent Man,
na BiH nesreću, čini mi se kako je jedini realan izlaz za izlaz BiH iz bosnocidne situacije – uvođenje embarga BiH prevashodno na finansijske, a i sve druge i u bilo kojem obliku, izvore i investicije izvan BiH.
na BiH nesreću, čini mi se kako je jedini realan izlaz za izlaz BiH iz bosnocidne situacije – uvođenje embarga BiH prevashodno na finansijske, a i sve druge i u bilo kojem obliku, izvore i investicije izvan BiH.
-
The Silent Man
#282 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
Super,Brankovic onda operuzije i zrak i narod jos vise crkne... ima izlaza i vrlo je jednostavan ...oddodood wrote:The Silent Man,
narod je povjerovao Siljadzicu koji je opet iz nekog glupog razloga vjerovao da ce amerika ukinut RS ili sta vise uradit...
I doso cova fino u pralament i reko : NECU!
Najveca greska Bosnjacke politike je slijepo vjerovanje i uzdanje u Ameriku , od Alije,preko Hareta,do sada Sulejmana Tihica,kojeg je Bajedn juce ocito pogladio po usima...
- oddodood
#283 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
Tzv. bh-politike izgleda čekaju da reagiraju po onoj: "Quid iuvat amisso claudere septa grege." (Što vrijedi zatvarati tor kad je stado nestalo.)
A od Džozefa Bajdena smo mogli naučiti ovu: "Qualis vir, talis oratio." (Kakav čovjek, takav mu je i govor.)
A od Džozefa Bajdena smo mogli naučiti ovu: "Qualis vir, talis oratio." (Kakav čovjek, takav mu je i govor.)
-
dallton
#284 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
a sta mislis da zakuhamo s njima, da im pokazemo ko smo i sta smo, pa nek vide ameri sta ce kad im mi okrenemo ledja?The Silent Man wrote:Super,Brankovic onda operuzije i zrak i narod jos vise crkne... ima izlaza i vrlo je jednostavan ...oddodood wrote:The Silent Man,
narod je povjerovao Siljadzicu koji je opet iz nekog glupog razloga vjerovao da ce amerika ukinut RS ili sta vise uradit...
Najveca greska Bosnjacke politike je slijepo vjerovanje i uzdanje u Ameriku , od Alije,preko Hareta,do sada Sulejmana Tihica,kojeg je Bajedn juce ocito pogladio po usima...
- oddodood
#285 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
Istina - nije dovoljno samo vjerovati, mora se sve učiniti da se vjerovanje i obistini. Najčešće, nije uopće u pitanju vjerovanje, već puko licemjerstvo - u korist nekih vlastitih kombinacija.
- oddodood
#286 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
Po mom uvjerenju, mi moramo zahuktati sa OHR-om: da se vrati na teren i u neposredni kontakt sa ljudima. A kada su u pitanju Ameri, oni imaju konstantu u strateškim interesima. Razlika je samo u pristupu kako ih realiziraju - republikanski (maligno) ili demokratski (benigno). Mi nemamo nikakve konstante, Džozef Bajden nam je jasno i glasno rekao šta bi ona morala biti. Čovjek, jednostavno, ne želi raditi ni za ijednu parcijalnu opciju unutar BiH. Želi državni nivo i to je - kvit. Što je i ljudski i diplomatski. Moralo bi nam, ipak, goditi što ljudi - poput USA predsjednika i potpredsjednika - uopće dolaze ovdje. Razumijem i one kojima to smeta, ali i oni moraju razumjeti da su to i zaslužili. Džozef Bajden je jasno i glasno rekao da je došao zbog i radi BiH a ne onih kojima se neposredno obraćao. Pa ko voli - neka izvoli.
Last edited by oddodood on 20/05/2009 14:36, edited 1 time in total.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#287 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
oddodood wrote:Po mom uvjerenju, mi moramo zahuktati sa OHR-om: da se vrati na teren i u neposredni kontakt sa ljudima.
vrati??? kad je tamo bio? To je gomila birokrata koji nas gladaju sa visine, a dolaze iz pm, španskog ili francuskog sela ili americke vukojebine, i onda nas kao oni uče suživotu. To je da lupaš glavom u zid.
Vrati se Pedi....
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#288 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
e jes tesko zakuhatoddodood wrote:Po mom uvjerenju, mi moramo zahuktati sa OHR-om: da se vrati na teren i u neposredni kontakt sa ljudima. A kada su u pitanju Ameri, oni imaju konstantu u strateškim interesima. Razlika je samo u pristupu kako ih realiziraju - republikanski (maligno) ili demokratski (benigno).
treba samo napuskerat Gavrila
eno mu Ferdinanda u OHR-u
-
The Silent Man
#289 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
Hehedallton wrote:a sta mislis da zakuhamo s njima, da im pokazemo ko smo i sta smo, pa nek vide ameri sta ce kad im mi okrenemo ledja?The Silent Man wrote:Super,Brankovic onda operuzije i zrak i narod jos vise crkne... ima izlaza i vrlo je jednostavan ...oddodood wrote:The Silent Man,
postoji razlika izmedju slijepog vjerovanja i poslusnosti (Tihic,Silajdzic) i taktiziranja (Dodik)
- oddodood
#290 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
"zakuhati" je dalltonovo, ja ga samo ponovih.
- oddodood
#291 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
Dodik ništa ne taktizira, ono je njegova zvanična biopsihosocijala - bolesno neizlječiva.
- oddodood
#292 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
Krajnje, ko su svi ti - moraju nas zanimati isključivo politički sistemi i subjekti tih sistema. Inače ćemo završiti iz jednopartijske diktature u diktaturi jednoumlja. A ono je uvijek jedno i jedino, bez obzira ko ga personalizira.
-
zavrzlama
#293 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
Biden je odraz Americkog odnosa prema BIH...tip je lijepo porucio da nema podjele BIH i ako neko pokusa podjelu to je u prevodu rat i te secesionisticke snage nece biti podrzane od strane USA...a to sto domace snage ce radi svojih strateskih ciljeva(prvenstveno mislim na velikosrbe) nastaviti sa daljnjom stagnacijom drustva i podgrijavati secesiju je druga stvar...poruka Bajdena je da raspad BIH nije strateski cilj Amerike..oniu koji zele podjelu BIH valja im ratovati i to je to...
Teza da sto vise BIH se nalazi u stagnaciji drustva (losa velikosrpska strategija) da jer izgled njenog raspada veci je ogromna greska zagovaraca secesije...razlog je sto vecina stanovnika BIH ne zeli taj raspad ,jer BIH nije stvorena od tri jednonacionalna tora pa sad te torove MZ drzi radi njenog interesa na okupuy u jednoj drzavi a sva tri tora zele podjelu...NE samo jedan torto zeli i to onaj koji nema podrsku nikaoga..
Teza da sto vise BIH se nalazi u stagnaciji drustva (losa velikosrpska strategija) da jer izgled njenog raspada veci je ogromna greska zagovaraca secesije...razlog je sto vecina stanovnika BIH ne zeli taj raspad ,jer BIH nije stvorena od tri jednonacionalna tora pa sad te torove MZ drzi radi njenog interesa na okupuy u jednoj drzavi a sva tri tora zele podjelu...NE samo jedan torto zeli i to onaj koji nema podrsku nikaoga..
- oddodood
#294 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
Bio je itekako, i to neposredno i konkretno. Barem tamo gdje sam ja, kao volonter, sa regionalnom i lokalnom kancelarijom OHR-a organizirao i realizirao povratak. I to vrlo uspješno - sve do de OHR nije povukao i "oslobodio" prostor domaćim demonkratama.KatarinaKosaca wrote:oddodood wrote:Po mom uvjerenju, mi moramo zahuktati sa OHR-om: da se vrati na teren i u neposredni kontakt sa ljudima.
vrati??? kad je tamo bio? To je gomila birokrata koji nas gladaju sa visine, a dolaze iz pm, španskog ili francuskog sela ili americke vukojebine, i onda nas kao oni uče suživotu. To je da lupaš glavom u zid.![]()
Vrati se Pedi....
Uzrok većine problema je upravo likvidiranje neposredne komunikacije sa onima kojih se ti problemi najživotnije tiću. To je urađeno 1992. godine silom oružja a danas se nastavlja silom jednoumlja protežiranih u sistem: na ustavnom, zakonodavnom i izvršnom nivou. Koja svesrdno hrani "Visoki".
Ponovit ću jednu raniju:
Malom Muji je kristalno jasno šta znači kad oni na Kosovima počnu zavijati. To je Mali Mujo nepogrješivo potvrdio i nakon posljednjih kosovanja. Međutim, Malom Muji je nerješiv problem Veliki Mujo, stalno je prednjim i stalno ide natraške. Pritom i ne gleda u Malog Muju, nego je zjenice spario sa vučjim zjenicama iza leđa Malog Muje. Mali Mujo nikako da privoli Velikog Muju da se ljudski okrene i krene za životom.
Last edited by oddodood on 20/05/2009 15:02, edited 1 time in total.
-
dallton
#295 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
pa u razgovoru s amerikancima koji se bave BiH, oni bi ti rekli da je silajdzic taj koji taktizira i pravo je neposlusan, a za dodu sve znaju unaprijed...btw. sto ti mislis da je bajden dosao bas sad, i ko je progurao rezoluciju u kongresu?The Silent Man wrote:Hehedallton wrote:a sta mislis da zakuhamo s njima, da im pokazemo ko smo i sta smo, pa nek vide ameri sta ce kad im mi okrenemo ledja?The Silent Man wrote:
Super,Brankovic onda operuzije i zrak i narod jos vise crkne... ima izlaza i vrlo je jednostavan ...
Najveca greska Bosnjacke politike je slijepo vjerovanje i uzdanje u Ameriku , od Alije,preko Hareta,do sada Sulejmana Tihica,kojeg je Bajedn juce ocito pogladio po usima...![]()
postoji razlika izmedju slijepog vjerovanja i poslusnosti (Tihic,Silajdzic) i taktiziranja (Dodik)
-
The Silent Man
#296 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
I vratit ce se stvari na aprilski paket protiv koga se Haris borio... i sta je dobio?
Da vidimo sta je Dodik dobio za to vrijeme - najocisceniju i najsrpskiju Republiku Srpsku do sada koja pokazuje pozitivne ekonomske trendove... i u ciju je svijest definitivno i nepovratno ugradjen cilj odcjepljenja...
Da vidimo sta je Dodik dobio za to vrijeme - najocisceniju i najsrpskiju Republiku Srpsku do sada koja pokazuje pozitivne ekonomske trendove... i u ciju je svijest definitivno i nepovratno ugradjen cilj odcjepljenja...
- Lincoln-Burrows
#297 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
dalltonedallton wrote: pa u razgovoru s amerikancima koji se bave BiH, oni bi ti rekli da je silajdzic taj koji taktizira i pravo je neposlusan, a za dodu sve znaju unaprijed...btw. sto ti mislis da je bajden dosao bas sad, i ko je progurao rezoluciju u kongresu?
reci ali iskreno, šta očekuješ od SAD-a?
da zaoštri situaciju, time što će neke obespraviti,
ili da očuva trenutne odnose tako da nijedna strana ne bude zadovoljna.
Sva riješenja do sada, od zastave do uređenja države ne odgovaraju nikome,
a zašto, zato jer nema riješenja koje će svima odgovarati.
- nokia6170
#298 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
privuklo mi je ovo tvoje boldirano paznju...pa cisto onako logicki ne mogu da shvatim da se svaki pokusaj izjednacavanja prava u ovoj drzavi kvalifikuje kao obespravljivanje.Lincoln-Burrows wrote:dalltonedallton wrote: pa u razgovoru s amerikancima koji se bave BiH, oni bi ti rekli da je silajdzic taj koji taktizira i pravo je neposlusan, a za dodu sve znaju unaprijed...btw. sto ti mislis da je bajden dosao bas sad, i ko je progurao rezoluciju u kongresu?
- oddodood
#299 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
Hrvatski "praksisovac", profesor Milan Kangrga, objašnjava pozadinu nacionalizma:
"Kada bi nacionalisti rezonovali racionalno (što oni ne mogu baš kao takvi!), onda bi morali uvidjeti tu bitnu razliku, ali kada bi bili racionalni, prestali bi biti - nacionalisti (a to je tzv. circulus vitiosus), pa se tu krug nužno zatvara. Nacionalizam, naime, počiva, i to isključivo počiva na - sentimentu, blago rečeno, pa taj sentiment vjerojatno proizilazi iz genetski naslijeđene i naknadno u obitelji ili okolini odnjegovane, i tako duboko u podsvijesti sačuvane jezgre tog atavističkog sindroma. ... Grubo, ali pogođeno rečeno, takav se tip pojedinca bori u samome sebi protiv samog jezgra ljudskosti, pa krećući se linijom manjeg otpora istraje na svojoj pukoj prirodnosti. Linija manjeg otpora u ovome se slučaju sastoji upravo u tome, što biti čovjek nije nešto naprosto dano ili na-rođeno (nitko se nije naprosto rodio čovjekom, jer to je bitna karakteristika životinje, kojoj je dostatno da se izlegne i da od mladunčeta izraste u svoju punu zrelost, i to u skladu sa svojom unaprijed danom i zadanom vrstom kao vlastitom prirodom, ona jeste ta priroda, i bitno ostaje njoj primjerena). Čovjeku to jednostavno - nije dano. Ali je, naravno, vrlo komotno i ne zahtijeva mnogo truda da se bude i ostane to što bez napora - naprosto jesi! čista priroda! Kada iz sebe ne možeš - doslovno rečeno - napraviti čovjeka (to se naziva i: raditi na samome sebi da bi postao to i to, kako bi svojim vlastitim djelom, trudom, mukom, "u znoju lica svoga", kao što kaže već Biblija, stvaralaštvom - da bi dakle postao konkretno društveno i prije svega posebno ljudsko biće, sa svim svojim, tek tom djelatnošću razigranim i manifestiranim sposobnostima i talentima, koji te tako čine individualnošću i osobenošću), onda ti još preostaje samo da se pozoveš na jedinu moguću općost u smislu generalnosti, za razliku od univerzalnosti, to jest na - hrvatstvo. Kako ne bi "svisnuo od muke u svojoj neoblikovanoj usamljenosti", ti se prikloniš, baš tako: prikloniš se ili prisloniš (da ne padneš u ništavilo) drugima sličnim sebi, koji su takođe ostali to ljudski prazno ništa ili čista (rodovsko-plemenska) - prirodnost. Pa si onda "bar nešto" - Hrvat!, pa se time onda možeš čak i "ponositi", jer ti ništa drugo ne preostaje. Dakle, kada nisi u sebi imao dostatne snage da postaješ čovjekom (jer to je mukotrpan proces koji traje čitava života!), pa je dospijeti k sebi kao čovjeku jedini istinski zadatak, onda si i ostao puko ništa. Taj se zadatak naime uvijek iznova postavlja pred tebe na putu k sebi kao oblikovanoj i oplemenjenoj ljudskoj jedinki, te upravo to sačinjava jedinu istinsku radost čovjekovu, koji se onda slobodno može pogledati u zrcalo, a da se ne stidi pred samim sobom. Mogli bismo dakle kazati: Nacionalist je nezreli čovjek. ... A taj nacionalistički, ustaški nihilizam, obnovljen nakon pola stoljeća, svojom je ideologijskom indoktrinacijom u hrvatskom narodu pomutio i ono malo sabranosti i jedva probuđene građanske svijesti, tako da su Hrvati najvećim dijelom ostali posve ošamućeni od jedne politike, koja to nije ni bila, iz jednostavnog razloga što nacionalnost ili nacionalna pripadnost ne može biti politički program ili politička osnova društvena života, osim u nacizmu i fašizmu, gdje je na djelu zvjerinjak, a ne politika!" (Dr Milan Kangrga, Šverceri vlastitog života, "Republika", Beograd, 2001.)
"Kada bi nacionalisti rezonovali racionalno (što oni ne mogu baš kao takvi!), onda bi morali uvidjeti tu bitnu razliku, ali kada bi bili racionalni, prestali bi biti - nacionalisti (a to je tzv. circulus vitiosus), pa se tu krug nužno zatvara. Nacionalizam, naime, počiva, i to isključivo počiva na - sentimentu, blago rečeno, pa taj sentiment vjerojatno proizilazi iz genetski naslijeđene i naknadno u obitelji ili okolini odnjegovane, i tako duboko u podsvijesti sačuvane jezgre tog atavističkog sindroma. ... Grubo, ali pogođeno rečeno, takav se tip pojedinca bori u samome sebi protiv samog jezgra ljudskosti, pa krećući se linijom manjeg otpora istraje na svojoj pukoj prirodnosti. Linija manjeg otpora u ovome se slučaju sastoji upravo u tome, što biti čovjek nije nešto naprosto dano ili na-rođeno (nitko se nije naprosto rodio čovjekom, jer to je bitna karakteristika životinje, kojoj je dostatno da se izlegne i da od mladunčeta izraste u svoju punu zrelost, i to u skladu sa svojom unaprijed danom i zadanom vrstom kao vlastitom prirodom, ona jeste ta priroda, i bitno ostaje njoj primjerena). Čovjeku to jednostavno - nije dano. Ali je, naravno, vrlo komotno i ne zahtijeva mnogo truda da se bude i ostane to što bez napora - naprosto jesi! čista priroda! Kada iz sebe ne možeš - doslovno rečeno - napraviti čovjeka (to se naziva i: raditi na samome sebi da bi postao to i to, kako bi svojim vlastitim djelom, trudom, mukom, "u znoju lica svoga", kao što kaže već Biblija, stvaralaštvom - da bi dakle postao konkretno društveno i prije svega posebno ljudsko biće, sa svim svojim, tek tom djelatnošću razigranim i manifestiranim sposobnostima i talentima, koji te tako čine individualnošću i osobenošću), onda ti još preostaje samo da se pozoveš na jedinu moguću općost u smislu generalnosti, za razliku od univerzalnosti, to jest na - hrvatstvo. Kako ne bi "svisnuo od muke u svojoj neoblikovanoj usamljenosti", ti se prikloniš, baš tako: prikloniš se ili prisloniš (da ne padneš u ništavilo) drugima sličnim sebi, koji su takođe ostali to ljudski prazno ništa ili čista (rodovsko-plemenska) - prirodnost. Pa si onda "bar nešto" - Hrvat!, pa se time onda možeš čak i "ponositi", jer ti ništa drugo ne preostaje. Dakle, kada nisi u sebi imao dostatne snage da postaješ čovjekom (jer to je mukotrpan proces koji traje čitava života!), pa je dospijeti k sebi kao čovjeku jedini istinski zadatak, onda si i ostao puko ništa. Taj se zadatak naime uvijek iznova postavlja pred tebe na putu k sebi kao oblikovanoj i oplemenjenoj ljudskoj jedinki, te upravo to sačinjava jedinu istinsku radost čovjekovu, koji se onda slobodno može pogledati u zrcalo, a da se ne stidi pred samim sobom. Mogli bismo dakle kazati: Nacionalist je nezreli čovjek. ... A taj nacionalistički, ustaški nihilizam, obnovljen nakon pola stoljeća, svojom je ideologijskom indoktrinacijom u hrvatskom narodu pomutio i ono malo sabranosti i jedva probuđene građanske svijesti, tako da su Hrvati najvećim dijelom ostali posve ošamućeni od jedne politike, koja to nije ni bila, iz jednostavnog razloga što nacionalnost ili nacionalna pripadnost ne može biti politički program ili politička osnova društvena života, osim u nacizmu i fašizmu, gdje je na djelu zvjerinjak, a ne politika!" (Dr Milan Kangrga, Šverceri vlastitog života, "Republika", Beograd, 2001.)
-
dallton
#300 Re: Povratak SAD-a na politicku scenu Balkana
nije stvar do mojih ocekivanja ja mogu ocekivati sta god hocu, stvar je u tome da se shvati sta je interes SAD-a u bih i na balkanu - a nisam naivac da mislim da to neko radi iz velike ljubaviLincoln-Burrows wrote:dalltonedallton wrote: pa u razgovoru s amerikancima koji se bave BiH, oni bi ti rekli da je silajdzic taj koji taktizira i pravo je neposlusan, a za dodu sve znaju unaprijed...btw. sto ti mislis da je bajden dosao bas sad, i ko je progurao rezoluciju u kongresu?
i naravno, u nasoj situaciji, ne mozemo realno ocekivati rjesenja koja svima odgovaraju, problem je u tome sto oni koji predstavljaju svoje poteze kao "samo svoje i u zastitu samo svojih interesa" rade sebi na stetu i kratkorocno i dugorocno, jer pokusavaju da "zastitu svog interesa" ostvare u ime tudjih interesa, a na stetu onih koji su im najblizi, sto naravno nebude docekano s odobravanjem