Sa 17 si za 2,5 mjeseca mogao zaraditi mozda 2000 DM...nije zeljezara sisak valjda tako slabo placala? To sto nasi ljudi znaju, mozes strpati maceku pod rep, vecina ih pozna put do baustelle, aldija i kuce...no, moguce je da si se ti kretao u krugovima opinion leader. Opet kazem, sta si primio od tog kapitalizma? Penziju sa 40 i malo sverca? Svaka cast, osa.osa wrote:
pa recimo 85. sam imao 17 godina, čak sam i radio na crnjaka neka 2,5 mjeseca, trebam li napominjati da sam kući donio jednu godišnju plaću mog oca zaposlenog u željezari sisak,a za shvatiti prednosti kapitalizma ti čak ni ne treba jezik , jer u berlinu komuniciraš uglavnm sa svojima, dovoljno je samo gledati i uspoređivati.
Jugoslavenski nacionalisti
- seln
#276 Re: Jugoslavenski nacionalisti
- osa
#277 Re: Jugoslavenski nacionalisti
opinion leader ja bivši gazdamoje stare, inače predsjednik herte, koji je imao i nešto svojih teniskih terena(zemljanih), koje sam ja za 70 maraka dnevno (od 10 do 20 sati) održavao, znaš ono polijevanje, ravnanje mrežicom, zamjena loptca i sl.. tako da sam uprihodio nešto preko 4500 tisuće, trošio nisam išta posebno, jer se puno radilo a stan i hranu je trpila stara, i vjerovao ili ne to je bila godišnja plaća u željezari.seln wrote:Sa 17 si za 2,5 mjeseca mogao zaraditi mozda 2000 DM...nije zeljezara sisak valjda tako slabo placala? To sto nasi ljudi znaju, mozes strpati maceku pod rep, vecina ih pozna put do baustelle, aldija i kuce...no, moguce je da si se ti kretao u krugovima opinion leader. Opet kazem, sta si primio od tog kapitalizma? Penziju sa 40 i malo sverca? Svaka cast, osa.osa wrote:
pa recimo 85. sam imao 17 godina, čak sam i radio na crnjaka neka 2,5 mjeseca, trebam li napominjati da sam kući donio jednu godišnju plaću mog oca zaposlenog u željezari sisak,a za shvatiti prednosti kapitalizma ti čak ni ne treba jezik , jer u berlinu komuniciraš uglavnm sa svojima, dovoljno je samo gledati i uspoređivati.
- seln
#278 Re: Jugoslavenski nacionalisti
Jah....hajde, vjerujem ti da si pokupio to znanje tamo, zaradio puno novca, oslobodio rvacku od srba....kad si stvorio nebo i zemlju?osa wrote:opinion leader ja bivši gazdamoje stare, inače predsjednik herte, koji je imao i nešto svojih teniskih terena(zemljanih), koje sam ja za 70 maraka dnevno (od 10 do 20 sati) održavao, znaš ono polijevanje, ravnanje mrežicom, zamjena loptca i sl.. tako da sam uprihodio nešto preko 4500 tisuće, trošio nisam išta posebno, jer se puno radilo a stan i hranu je trpila stara, i vjerovao ili ne to je bila godišnja plaća u željezari.seln wrote:Sa 17 si za 2,5 mjeseca mogao zaraditi mozda 2000 DM...nije zeljezara sisak valjda tako slabo placala? To sto nasi ljudi znaju, mozes strpati maceku pod rep, vecina ih pozna put do baustelle, aldija i kuce...no, moguce je da si se ti kretao u krugovima opinion leader. Opet kazem, sta si primio od tog kapitalizma? Penziju sa 40 i malo sverca? Svaka cast, osa.osa wrote:
Fakat mi se vise ne da diskutirati sa nekim ko se toliko producira. Ostaj mi zdravo.
- osa
#279 Re: Jugoslavenski nacionalisti
ako je produciranje da sa 17 godina crnčiš 10 sati dnevno, umjesto da su u svojoj bogatoj državi provodiš s rajom na moru, onda se produciram.
- seln
#280 Re: Jugoslavenski nacionalisti
Mislio sam na tvoju infantilnu potrebu za hvalisanjem. Skoro da nema mladica koji sa 17 nije otisao zaraditi malo novca...kelnerisanjem, baustelski, raznosenjem novina...ti si, eto, svu pamet svijeta pokupio u berlinu. Tamo si valjda naucio da je validno primati drzavnu penziju sa 40 i ostatak zivota rjesavati probleme Bosne po forumima. Eto, to je produciranje o kojem govorim. I ja sam vani duze od 2,5 mjeseca. I ne pusem oko muda nekom vlasniku herte.osa wrote:ako je produciranje da sa 17 godina crnčiš 10 sati dnevno, umjesto da su u svojoj bogatoj državi provodiš s rajom na moru, onda se produciram.
- osa
#281 Re: Jugoslavenski nacionalisti
tamo sam naučio da pripadnik specijalne može brzo u mirovinu, raspitaj se za pripadnike gsg 9, pa čim je počeo rat, ma šta počeo i prije, ja odmah u specijalnu, jer pustimo mi državu bit će nje i samnom i bez mene, ali mirovina je samo moja, a ti vidim gradiš domovinu s trulog zapada, sigurno ona spika" još par godina pa ću uložiti nešto u bih, najbolje u rs da pomognem položaju bošnjaka u tom entitetu", ajde ne budalači.seln wrote:Mislio sam na tvoju infantilnu potrebu za hvalisanjem. Skoro da nema mladica koji sa 17 nije otisao zaraditi malo novca...kelnerisanjem, baustelski, raznosenjem novina...ti si, eto, svu pamet svijeta pokupio u berlinu. Tamo si valjda naucio da je validno primati drzavnu penziju sa 40 i ostatak zivota rjesavati probleme Bosne po forumima. Eto, to je produciranje o kojem govorim. I ja sam vani duze od 2,5 mjeseca. I ne pusem oko muda nekom vlasniku herte.osa wrote:ako je produciranje da sa 17 godina crnčiš 10 sati dnevno, umjesto da su u svojoj bogatoj državi provodiš s rajom na moru, onda se produciram.
- addem
#282 Re: Jugoslavenski nacionalisti
Pa i ti si se ispalio iz zemlje, sta njemu govoris. Pogledaj sebe.seln wrote:Mislio sam na tvoju infantilnu potrebu za hvalisanjem. Skoro da nema mladica koji sa 17 nije otisao zaraditi malo novca...kelnerisanjem, baustelski, raznosenjem novina...ti si, eto, svu pamet svijeta pokupio u berlinu. Tamo si valjda naucio da je validno primati drzavnu penziju sa 40 i ostatak zivota rjesavati probleme Bosne po forumima. Eto, to je produciranje o kojem govorim. I ja sam vani duze od 2,5 mjeseca. I ne pusem oko muda nekom vlasniku herte.osa wrote:ako je produciranje da sa 17 godina crnčiš 10 sati dnevno, umjesto da su u svojoj bogatoj državi provodiš s rajom na moru, onda se produciram.
- seln
#283 Re: Jugoslavenski nacionalisti
Jooj, osa...platim ti pivu ako prestanes supljirati. Garant si igrao bilijar sa GSG9, pa ti oni rekli to o penziji.osa wrote:tamo sam naučio da pripadnik specijalne može brzo u mirovinu, raspitaj se za pripadnike gsg 9, pa čim je počeo rat, ma šta počeo i prije, ja odmah u specijalnu, jer pustimo mi državu bit će nje i samnom i bez mene, ali mirovina je samo moja, a ti vidim gradiš domovinu s trulog zapada, sigurno ona spika" još par godina pa ću uložiti nešto u bih, najbolje u rs da pomognem položaju bošnjaka u tom entitetu", ajde ne budalači.seln wrote:Mislio sam na tvoju infantilnu potrebu za hvalisanjem. Skoro da nema mladica koji sa 17 nije otisao zaraditi malo novca...kelnerisanjem, baustelski, raznosenjem novina...ti si, eto, svu pamet svijeta pokupio u berlinu. Tamo si valjda naucio da je validno primati drzavnu penziju sa 40 i ostatak zivota rjesavati probleme Bosne po forumima. Eto, to je produciranje o kojem govorim. I ja sam vani duze od 2,5 mjeseca. I ne pusem oko muda nekom vlasniku herte.osa wrote:ako je produciranje da sa 17 godina crnčiš 10 sati dnevno, umjesto da su u svojoj bogatoj državi provodiš s rajom na moru, onda se produciram.
kad bude domovine koja se moze graditi, onda cu je graditi. Trenutno je samo begovat plus okupirane teritorije. Patriotska spika kod mene ne pali, obicno to sluzi za bunarenje po dzepovima.
- seln
#284 Re: Jugoslavenski nacionalisti
Zavisi kako gledas. Zasto su se onda "ispalili" svi ostali, svi mladi, sposobni i svi poslije rata?addem wrote:Pa i ti si se ispalio iz zemlje, sta njemu govoris. Pogledaj sebe.seln wrote:Mislio sam na tvoju infantilnu potrebu za hvalisanjem. Skoro da nema mladica koji sa 17 nije otisao zaraditi malo novca...kelnerisanjem, baustelski, raznosenjem novina...ti si, eto, svu pamet svijeta pokupio u berlinu. Tamo si valjda naucio da je validno primati drzavnu penziju sa 40 i ostatak zivota rjesavati probleme Bosne po forumima. Eto, to je produciranje o kojem govorim. I ja sam vani duze od 2,5 mjeseca. I ne pusem oko muda nekom vlasniku herte.osa wrote:ako je produciranje da sa 17 godina crnčiš 10 sati dnevno, umjesto da su u svojoj bogatoj državi provodiš s rajom na moru, onda se produciram.
Jesmo li se ispalili ili smo otisli da ne trpimo zulum dojucerasnje fukare (kojoj i sam pripadas), koja je u ratu podrumasila, a poslije rata pokrala sve sto nije za nebo privezano. Dojucerasnji prosjak mi nudi nadnicu tek da ne umrem od gladi, i ja to trebam prihvatiti iz nekog patriotizma. E, taj patriotizam turi sebi tamo gdje ti je moral.
-
Srklet-jok77
#285 Re: Jugoslavenski nacionalisti
.... kao i uvijek kad neshto vrjednujesh .. postavlja se problem kriterija prema kojima neshto vrednujesh .... ako bivshu Yu mjerish prema bugarskoj, rumuniji, madzarskoj tog doba .... mozesh slobodno napisati da je Yu bila dzenet na zemlji za njih ... ako mjerish prema npr austriji, danskoj, holandiji, norveshkoj, finskoj ( namjerno ne pominjem njemce , francuze ) ... onda Yu ne ispada bash toliko sjajna ... govorim o ekonomiji i tom aspektu zivota u bivshoj drzavi. Niko pametan ne poriche da je Yu bila divna drzava za zivjet po mnogim svojim aspektima ... isto tako treba biti vrlo glup pa ne prepoznati da je Yu u vrijeme svog najvecheg uspona izvozila radnu snagu na zapad ... gastarbajtere .. koji su po defaultu sjajni radnici ... spremni da puno rade i trpe sve i svashta .. samo pod uvjetom da su dobro placheni. To ochigledno svjedochi da je ekonomski sistem u Yu bio daleko od savrshenog ( da ne kazem dobrog ). O politici ne zelim da pricham ... samo ... da je valjalo ... ne bi ni propalo ... tako kazu i Hegel efendija i Marks efendija. Moje skromno mishljenje je da je posljednji realan pokushaj spashavanja Yugoslavije .. bio Ustav iz 74. koji je pod pritiskom srbije razvodnjen i nije provedena reforma koja je bila neophodna. Takodjer 60-tih u ekonomiji. Vjerovali ili ne i tad su se mogli chuti glasovi ( sa oba spektra ) ljudi koji su govorili da je tay Ustav kraj Yugoslavije. A Yugoslavija je propala u Bosni upravo zbog nerijeshenih odnosa unutar Yugoslavije. KAd bi karikirao rekao bih da su Boshnjaci syebali Yugoslaviju - i to ne bilo daleko od istine 
- osa
#286 Re: Jugoslavenski nacionalisti
quote="osa"]
Jooj, osa...platim ti pivu ako prestanes supljirati. Garant si igrao bilijar sa GSG9, pa ti oni rekli to o penziji.
kad bude domovine koja se moze graditi, onda cu je graditi. Trenutno je samo begovat plus okupirane teritorije. Patriotska spika kod mene ne pali, obicno to sluzi za bunarenje po dzepovima.[/quote]
nisam bilijar, kontaktirali smo na seminarima jednom u oldenburgu, jednom u munsteru, a ako čekaš takav tip domovine, bojim se da ćeš se načekati, nego lijepo skupi nešto eura, kupi građevinsko zemljište negdje u primorju ili istri, gradi da možeš uživati u mirovini. prije dvije godine upoznao sam u crikvenici izbjeglicu iz prnjavora, sada u švedskoj, čovjek se rapitivao o mogućnosti kupovine kuće u hrvatsko pa i u sisku, na moje pitanje "edine zašto u hrvatskoj, a bosna", on odgovori" bosna je dobra za pojest ćevape, ali za život...".
tamo sam naučio da pripadnik specijalne može brzo u mirovinu, raspitaj se za pripadnike gsg 9, pa čim je počeo rat, ma šta počeo i prije, ja odmah u specijalnu, jer pustimo mi državu bit će nje i samnom i bez mene, ali mirovina je samo moja, a ti vidim gradiš domovinu s trulog zapada, sigurno ona spika" još par godina pa ću uložiti nešto u bih, najbolje u rs da pomognem položaju bošnjaka u tom entitetu", ajde ne budalači.[/quote]seln wrote:Mislio sam na tvoju infantilnu potrebu za hvalisanjem. Skoro da nema mladica koji sa 17 nije otisao zaraditi malo novca...kelnerisanjem, baustelski, raznosenjem novina...ti si, eto, svu pamet svijeta pokupio u berlinu. Tamo si valjda naucio da je validno primati drzavnu penziju sa 40 i ostatak zivota rjesavati probleme Bosne po forumima. Eto, to je produciranje o kojem govorim. I ja sam vani duze od 2,5 mjeseca. I ne pusem oko muda nekom vlasniku herte.osa wrote:ako je produciranje da sa 17 godina crnčiš 10 sati dnevno, umjesto da su u svojoj bogatoj državi provodiš s rajom na moru, onda se produciram.
Jooj, osa...platim ti pivu ako prestanes supljirati. Garant si igrao bilijar sa GSG9, pa ti oni rekli to o penziji.
kad bude domovine koja se moze graditi, onda cu je graditi. Trenutno je samo begovat plus okupirane teritorije. Patriotska spika kod mene ne pali, obicno to sluzi za bunarenje po dzepovima.[/quote]
nisam bilijar, kontaktirali smo na seminarima jednom u oldenburgu, jednom u munsteru, a ako čekaš takav tip domovine, bojim se da ćeš se načekati, nego lijepo skupi nešto eura, kupi građevinsko zemljište negdje u primorju ili istri, gradi da možeš uživati u mirovini. prije dvije godine upoznao sam u crikvenici izbjeglicu iz prnjavora, sada u švedskoj, čovjek se rapitivao o mogućnosti kupovine kuće u hrvatsko pa i u sisku, na moje pitanje "edine zašto u hrvatskoj, a bosna", on odgovori" bosna je dobra za pojest ćevape, ali za život...".
-
patrius
#287 Re: Jugoslavenski nacionalisti
Od "Jugo-nacionalista" do "domacih izdajnika".Zivite ljudi ba gdje hocete,ali onda se okanite Bosne.Drvite tamo o tim svojim novim domovinama,kad vas zaboli za Bosnom.Manite se "dusebriznistva" 
- seln
#288 Re: Jugoslavenski nacionalisti
Evo ga...paradni primjer hrvatskog provincijalca, koji zahvaljuje bogu, jer postoji Bosna na koju se moze gledati s visoka i od nekoga biti bolji. Ako vec odlucim da idem juznije od Karavanki, a ne u Bosnu, zasto ne u Sloveniji? Urednije od Hrvatske, veci standard, manje kriminala, zene pucaju na Bosance...osa wrote:
- osa
#289 Re: Jugoslavenski nacionalisti
zato ti i rekoh, primorje i istra, isti standard, uredno kao slovenija, bolja klima, nema jezične barijere, žene danas uglavnom pucaju na šajtof, a bliže domovini, a i ja imam neki stančić u crikvenici( na korištenje, inače vlasništvo ženinih roditelja), pa možamo malo baciti na balote, naravno kad naučiimo.seln wrote:Evo ga...paradni primjer hrvatskog provincijalca, koji zahvaljuje bogu, jer postoji Bosna na koju se moze gledati s visoka i od nekoga biti bolji. Ako vec odlucim da idem juznije od Karavanki, a ne u Bosnu, zasto ne u Sloveniji? Urednije od Hrvatske, veci standard, manje kriminala, zene pucaju na Bosance...osa wrote:
- seln
#290 Re: Jugoslavenski nacionalisti
e, moj osa....osa wrote:zato ti i rekoh, primorje i istra, isti standard, uredno kao slovenija, bolja klima, nema jezične barijere, žene danas uglavnom pucaju na šajtof, a bliže domovini, a i ja imam neki stančić u crikvenici( na korištenje, inače vlasništvo ženinih roditelja), pa možamo malo baciti na balote, naravno kad naučiimo.seln wrote:Evo ga...paradni primjer hrvatskog provincijalca, koji zahvaljuje bogu, jer postoji Bosna na koju se moze gledati s visoka i od nekoga biti bolji. Ako vec odlucim da idem juznije od Karavanki, a ne u Bosnu, zasto ne u Sloveniji? Urednije od Hrvatske, veci standard, manje kriminala, zene pucaju na Bosance...osa wrote:
sta da radim s tobom?
- osa
#291 Re: Jugoslavenski nacionalisti
quote="osa"]
e, moj osa....
sta da radim s tobom?[/quote]
pa ti kao japanac, samo bi nešto radio, ajde u zdravlje odoh se malo upristojiti, narasla mi cijela 2 centimetra kose, nisam bio ovako čupav još od prije rata.
zato ti i rekoh, primorje i istra, isti standard, uredno kao slovenija, bolja klima, nema jezične barijere, žene danas uglavnom pucaju na šajtof, a bliže domovini, a i ja imam neki stančić u crikvenici( na korištenje, inače vlasništvo ženinih roditelja), pa možamo malo baciti na balote, naravno kad naučiimo.[/quote]seln wrote:Evo ga...paradni primjer hrvatskog provincijalca, koji zahvaljuje bogu, jer postoji Bosna na koju se moze gledati s visoka i od nekoga biti bolji. Ako vec odlucim da idem juznije od Karavanki, a ne u Bosnu, zasto ne u Sloveniji? Urednije od Hrvatske, veci standard, manje kriminala, zene pucaju na Bosance...osa wrote:
e, moj osa....
sta da radim s tobom?[/quote]
pa ti kao japanac, samo bi nešto radio, ajde u zdravlje odoh se malo upristojiti, narasla mi cijela 2 centimetra kose, nisam bio ovako čupav još od prije rata.
-
Agic Nurija
#292 Re: Jugoslavenski nacionalisti
Bosanci!Vodenjak wrote:Mozes li (kratko, molim!) odgovoriti ko su za tebe Bosanci? Ko cini taj bosanski narod?Agic Nurija wrote:
Jedno je biti pismen i znati pročitati očima, a nešto sasvim drugo je čitati razumom i moći razabrati nečije misli i namjere.
Evo jedan mali historijski primjer:
Titovi neprijatelji su, ne samo u ratu, fašisti, a i Srbija i Hrvatska su bile Hitlerove, to jeste Musolinijeve marionete i tamo Tito nije mogao dobiti ni prijatelje, još manje saputnike i borce u borbi za JUGOSLAVIJU, koju je izborio u BOSNI, gdje je BOSANSKI NAROD, plaćao krvavu cijenu partizanskog ratovanja. Na kraju, Tito svoju državu pravi u Bihaću, to jeste u Jajcu, a prijestolnicu u Beogradu !?
Može li mi neko od vas posttitinih humanista reči, da li se hrvatski narod, gdje i kada u historiji borio za državu koju je dobio od Tita, za Dalmaciju od Istre do Boke Kotorske, što isto vrijedi i za Srbiju i srpski narod, glede Vojvodine. I još im ostavio Bosnu da je međusobno dijele, pod uvjetom da izbrišu njene vlasnike, podvedene pod pojam "neopredjeljenih muslimana".....Tito je napravio šest republika, a pet naroda, to stoji na grbu FNRJ 1946 i na dušama mnogih bosanskih rodoljuba! Šesti, BOSANSKI NAROD je bio ZABRANJEN!
Ja nisam ni tražio, niti očekivao da meni i mojim Bosancima neko drugi pravi državu i naciju po našoj, bosanskoj mjeri, ali sam tražio i to i dalje tražim aktivno, da nas konačno ti prokleti Srbi i još prokletiji Hrvati konačno ostave na miru, kako bi i mi Bosanci u neko doba mogli da kažemo, kako smo na ovom svijetu i mi kod svoje kuće, a ne vječiti podstanari, vječiti višak u prebrojavanju "velevjera i velenacija na južnoslavenskim prostorima!
Na kraju, ja ne sanjam Kotromaniće, ja sam jedan od njih, duboko u genetskom kodu.
"mostarac", kada budeš drugi put govorio o humanizmu titinog porijekla, a na bosanskim državnim i etničkim prostorima, upitaj se čija vojska, čiji generali i čije oružje je napravilo od Srebrenice simbol ZLA I ZLOČINA, neviđenog na evropskom kontinentu u poslednjih pedeset godina! I zašto baš u Bosni i zašto baš nad muškarcima!?
-
Agic Nurija
#293 Re: Jugoslavenski nacionalisti
Neko se u novije vrijeme dosjetio da zaviri, na primjer i u arhivu "Useljeničkog Zavoda" u Americi i pronašao površnim prelistavanjem na stotine useljenika sa prostora bivše Jugoslavije u periodu prije Prvog Svjetskog Rata, koji su se naprimjer, u rubriku "nacionalnost" pisali (Ličani) Hrvati, a u rubriku "vjeroispovijest", pravoslavci ili jednostavno Bosanci svih vjeroispovijesti....Proces posrbljavanja nesrbijanskog stanovništva i proces pohrvačivanja nehrvatskog stanovništva na bosanskom etničkom i govornom području je bio moguć samo stvaranjem "zajedničke države" u kojoj je novi car/sultan sjedio u Beogradu, a cezar u Zagrebu.seln wrote:Podsjetio bih da s pocetkom 2 svjetskog rata nije postojao nikakav "bosanski narod", vec samo "bosanac" kao kolokvijalni izraz za ljude koji su porijeklom iz Bosne. Najveci dio ustanika u Bosni su bili Srbi koji se nisu ni borili za neku tamo Bosnu, vecAgic Nurija wrote:
Jedno je biti pismen i znati pročitati očima, a nešto sasvim drugo je čitati razumom i moći razabrati nečije misli i namjere.
Titovi neprijatelji su, ne samo u ratu, fašisti, a i Srbija i Hrvatska su bile Hitlerove, to jeste Musolinijeve marionete i tamo Tito nije mogao dobiti ni prijatelje, još manje saputnike i borce u borbi za JUGOSLAVIJU, koju je izborio u BOSNI, gdje je BOSANSKI NAROD, plaćao krvavu cijenu partizanskog ratovanja. Na kraju, Tito svoju državu pravi u Bihaću, to jeste u Jajcu, a prijestolnicu u Beogradu !?
Može li mi neko od vas posttitinih humanista reči, da li se hrvatski narod, gdje i kada u historiji borio za državu koju je dobio od Tita, za Dalmaciju od Istre do Boke Kotorske, što isto vrijedi i za Srbiju i srpski narod, glede Vojvodine. I još im ostavio Bosnu da je međusobno dijele, pod uvjetom da izbrišu njene vlasnike, podvedene pod pojam "neopredjeljenih muslimana".....Tito je napravio šest republika, a pet naroda, to stoji na grbu FNRJ 1946 i na dušama mnogih bosanskih rodoljuba! Šesti, BOSANSKI NAROD je bio ZABRANJEN!
Ja nisam ni tražio, niti očekivao da meni i mojim Bosancima neko drugi pravi državu i naciju po našoj, bosanskoj mjeri, ali sam tražio i to i dalje tražim aktivno, da nas konačno ti prokleti Srbi i još prokletiji Hrvati konačno ostave na miru, kako bi i mi Bosanci u neko doba mogli da kažemo, kako smo na ovom svijetu i mi kod svoje kuće, a ne vječiti podstanari, vječiti višak u prebrojavanju "velevjera i velenacija na južnoslavenskim prostorima!
Na kraju, ja ne sanjam Kotromaniće, ja sam jedan od njih, duboko u genetskom kodu.
"mostarac", kada budeš drugi put govorio o humanizmu titinog porijekla, a na bosanskim državnim i etničkim prostorima, upitaj se čija vojska, čiji generali i čije oružje je napravilo od Srebrenice simbol ZLA I ZLOČINA, neviđenog na evropskom kontinentu u poslednjih pedeset godina! I zašto baš u Bosni i zašto baš nad muškarcima!?
1. za goli zivot i spas od ustaske kame
2. za ideju "svi srbi u jednoj drzavi"
Trebalo je puno ideoloskog rada da bi se ti ljudi "doveli u suru" za ideju Bosne kao federalne jedinice, tim vise jer je puno muslimana "prisegnulo" poglavniku.
Sto se tice bosnjacke nacije, sta je to? Religiozna pripadnost? Sta je musliman na Kosovu, da nije bosnjak? Za formiranje nacije treba malo vise od religijske pripadnosti, a sama IZ je uvijek tezila da vjera bude jedini osnov bosnjacke nacionalnosti.
Sta Tito ima sa cinjenicom da su se bosanski muslimani do 1878 uglavnom izjasnjavali kao "Turci"? Sta on ima sa cinjenicom da je najjaca muslimanska partija u Kraljevini Jugoslaviji bila Jugoslavenska MUSLIMANSKA (ne bosnjacka) Organizacija?
Zasto su se mnogi kasniji "istaknuti bosnjaci" poslije rata izjasnjavali kao srbi i hrvati, a ne kao neopredijeljeni? Npr. Alija Nametak, nacionalista i ustaski groupie, koji je cijelog zivota tvrdio da je hrvat. Ili, najpoznatiji srbin medju muslimanima, onaj drugi Alija...
A vojska koja je kasnije pocinila zlocine nije bila ni priblizno Titova, vec samo gomila karijerista koji su se pobojali za posao u slucaju propasti drzave.
JMO nije bila samo "muslimanska", več jedina politička organizacija za vrijeme trajanja obje Jugoslavije, koja je bila i "jugoslovenska", dok su svi oni koji su zagovarali zajedništvo organizovali srpske, to jeste hrvatske stranke u "jugoslovenskom parlamentu". U titovoj jugi bosanski muslimani se nisu mogli nacionalno opredjeliti u Jugoslovene, več samo i jedino u Srbe ili Hrvate!?
O najpoznatijem bosanskom srbinu svih vremena će se pisati kada SDA, SDS i HDZ budu postale davna prošlost bosanskog političkog mraka, dotle, neka živi Bosna i u njoj bosanski narod, ne samo u miru, nego i u slobodi javnog govora i javne misli - to je jedini put kojim se stiže do razumnog dijaloga na svim poljima ljudskog djelovanja. Sve ostalo je samo prolongiranje "jugonostalgije" ili želje za "željeznom rukom", koja će slobodoljubive držati u strahu od kazne i odmazde, a funkcionere nagrađivati za posao dželata - nad vlastitim narodom.
- Vodenjak
#294 Re: Jugoslavenski nacionalisti
A sto onda ne ocrni i one koji se nazivaju Bosnjacima kad si vec "nakitio" Srbe i Hrvate?Agic Nurija wrote:Bosanci!Vodenjak wrote:Mozes li (kratko, molim!) odgovoriti ko su za tebe Bosanci? Ko cini taj bosanski narod?Agic Nurija wrote:
-
hadzofield
#295 Re: Jugoslavenski nacionalisti
I ja bih DANAS s tim parama napravio od BiH mnogo bolju drzavu ali DANASSargan wrote:Sa Titovom vojskom (4. na svijetu - koja je naravno kasnije se opet pretvorila u cetnicku sto je u nasu navrata tokom drugoga svjetskoga rata i bila - sjecamo se genocida u Foci!), sa Titovom obajvestajnom sluzbom, za kreditima sa zapada za koje se znalo da ama bas nika nika niko ne moze vratiti i ja bi od BiH danas napravio jos bolju drzavu nesto sto je on Jugu napravio.
Tada nije bilo moguce... jer je BiH bila najnerazvijenija drzava u okviru SFRJ sto se tice infrastrukture
Pogledaj ti broj skola, broj asfaltiranih puteva, broj novih fabrika... sve od tih kredita i naravno radnim akcijama
BiH je u toku i nakon rata dobila novca skoro koliko i Jugoslavija tada pa zasto danas nismo bolja drzava?
-
donBeton
#296 Re: Jugoslavenski nacionalisti
Neko reče da Jugoslovenima ne smeta ni Huso ni Milan ni Ante. Ja bih rekao da im smetaju i Huso i Milan i Ante. I to je ključna stvar.
- nosara
#297 Re: Jugoslavenski nacionalisti
Ako su im to samo licna imena, postujem...donBeton wrote:Neko reče da Jugoslovenima ne smeta ni Huso ni Milan ni Ante. Ja bih rekao da im smetaju i Huso i Milan i Ante. I to je ključna stvar.
-
zonbirile
#298 Re: Jugoslavenski nacionalisti
pa govoriti o temi,a zadržati stare stereotipe je smiješno.Jednostavno kao EU,zemlje članice,od bivših republika,bez bratstva i jedinstva,sa strogo definisanim ustavom,nekim svojim šengenom i sl.Cilj je svugdje okrupnjavanje,koje i ne mora,ovde je sve hipotetički postavljeno,ali je normalnije da odeš u C.Goru na more bez pasoša i bez plačanja taksi.Jugoslovenski nacionalisti za mene nisu isključivo jugonostalgičari,hajmo ih posmatrati kao one koji kroz proživljeno misle da je nešto novo moguće,uspješnije.
- Vodenjak
#299 Re: Jugoslavenski nacionalisti
Brisel danas u mnogo cemu ima vise moci nad clanicama EU nego sto je Beograd imao nad clanicama jugoslovenske federacije...
I imace sve vecu moc, ako se prije toga sve ne razbije kao kula od karata.
I to ne bi bilo nista posebno da onim najokorjelijim nacionalistima sa podrucja bivse nam zajednicke domovine nisu puna usta ujedinjene Evrope...
Loooodilo, majke mi...

I imace sve vecu moc, ako se prije toga sve ne razbije kao kula od karata.
I to ne bi bilo nista posebno da onim najokorjelijim nacionalistima sa podrucja bivse nam zajednicke domovine nisu puna usta ujedinjene Evrope...
Loooodilo, majke mi...