evo, crko' od stida jer rumeni seljancic iz siromasnog planinskog sela catovici o meni misli ovo ili ono.Op3r4t0r wrote: Toliko da si covjek od rijecikako ljudi izgube obraz za sitnicu
a posto smo to utvrdili sad mi je jasno i kakav si pusac i koliko si obziran
i koliko je istinito ovo sto pises
Ja ne znam kako te nije sramota, evo mene sramota za tebe, nek si nam se bar pokazao u pravom svjetlu.
Nego pusi li ti zena?
donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
- seln
#276 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
- Op3r4t0r
#277 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Jos jedna uvreda u nizu, dok skupljam uvrede samo reko da te upitam pusi li ti zena?seln wrote:evo, crko' od stida jer rumeni seljancic iz siromasnog planinskog sela catovici o meni misli ovo ili ono.Op3r4t0r wrote: Toliko da si covjek od rijecikako ljudi izgube obraz za sitnicu
Ja ne znam kako te nije sramota, evo mene sramota za tebe, nek si nam se bar pokazao u pravom svjetlu.
Nego pusi li ti zena?![]()
![]()
- seln
#278 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Op3r4t0r wrote:Jos jedna uvreda u nizu, dok skupljam uvrede samo reko da te upitam pusi li ti zena?seln wrote:evo, crko' od stida jer rumeni seljancic iz siromasnog planinskog sela catovici o meni misli ovo ili ono.Op3r4t0r wrote: Toliko da si covjek od rijecikako ljudi izgube obraz za sitnicu
Nego pusi li ti zena?![]()
![]()
- dr.Gonzo
#279 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Smatram da ovaj zakon ima smisla, iako sa po politickim ubdjedjenjima izuzetno liberalan.
Znaci, svako treba imati slobodu da radi sta hoce ukoliko to ne ugrozava nekog drugog. Zasto nekome braniti da kuci pusi travu, jede gljive ili meskalin ako to nikoga ne ugrozava? Kod nekih tezih droga je situacija vec drugacija, jer fizioloska zavisnost moze uciniti pojedinca sklonim da nanese stetu drugim osobama u okolini.
Zabrana pusenja na javnim mjestima ima smisla jer stiti dio populacije koja ne pusi od trovanja kojem su svakodnevno izlozeni. Nema to nikakve veze sa zdravstvenom politikom, niti drzava nekome treba da odredjuje sta ce raditi u privatnom zivotu. Jednostavno, pusaci treba da prihvate cinjenicu da na javnim mjestima i u drustvu ljudi koji ne puse njihova odluka da se truju ne utice samo na njih, vec i na druge ljude.
Jednostrana zabrana nije jedino rjesenje, ali je svakako bolja od ovoga sto sada imamo. Alternative su dosta komplikovanije, ali moze se i o njima pricati...
Znaci, svako treba imati slobodu da radi sta hoce ukoliko to ne ugrozava nekog drugog. Zasto nekome braniti da kuci pusi travu, jede gljive ili meskalin ako to nikoga ne ugrozava? Kod nekih tezih droga je situacija vec drugacija, jer fizioloska zavisnost moze uciniti pojedinca sklonim da nanese stetu drugim osobama u okolini.
Zabrana pusenja na javnim mjestima ima smisla jer stiti dio populacije koja ne pusi od trovanja kojem su svakodnevno izlozeni. Nema to nikakve veze sa zdravstvenom politikom, niti drzava nekome treba da odredjuje sta ce raditi u privatnom zivotu. Jednostavno, pusaci treba da prihvate cinjenicu da na javnim mjestima i u drustvu ljudi koji ne puse njihova odluka da se truju ne utice samo na njih, vec i na druge ljude.
Jednostrana zabrana nije jedino rjesenje, ali je svakako bolja od ovoga sto sada imamo. Alternative su dosta komplikovanije, ali moze se i o njima pricati...
- Op3r4t0r
#280 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Eto kad se prestanes smijati dodji pa nam reci pusi li ti zenaseln wrote:Op3r4t0r wrote:Jos jedna uvreda u nizu, dok skupljam uvrede samo reko da te upitam pusi li ti zena?seln wrote:evo, crko' od stida jer rumeni seljancic iz siromasnog planinskog sela catovici o meni misli ovo ili ono.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- nosara
#281 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Alkoholizam je gori... Agonija moze trajati decenijama...dr.Gonzo wrote:Smatram da ovaj zakon ima smisla, iako sa po politickim ubdjedjenjima izuzetno liberalan.
- arzuhal
- Op3r4t0r
#283 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Jel ovo seln kad je bio mali?arzuhal wrote:
- dr.Gonzo
#284 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Ni to ne treba da je tabu tema, ali sumnjam da ces dokazati da je zavisnost od alkohola drustveno stetnija od heroinske...Alkoholizam je gori... Agonija moze trajati decenijama...Kad ce zabrana tocenja alkohola i prodaje cuge u SVIM trznim centrima...?
![]()
Evo jednog veoma zanimljivog grafika koj predstavlja razlicite droge u odnosu na fizicku stetu i zavisnosti koju izazivaju:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... dence).svg
- seln
#285 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Niko razuman ne dovodi u pitanje zabranu pusenja u skolama, bolnicama, javnim ustanovama itd.dr.Gonzo wrote:Smatram da ovaj zakon ima smisla, iako sa po politickim ubdjedjenjima izuzetno liberalan.
Koplja se lome oko ugostiteljskih objekata. I ja kazem da se trebamo razdvojiti, neka mejhandzije sami odluce koje goste primaju i kapak.
- seln
#286 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
E, jebi ga, Gonzo...gdje cemo stici tako? Zabrana masne hrane, slatkisa, jela sa grila...dr.Gonzo wrote:Ni to ne treba da je tabu tema, ali sumnjam da ces dokazati da je zavisnost od alkohola drustveno stetnija od heroinske...Alkoholizam je gori... Agonija moze trajati decenijama...Kad ce zabrana tocenja alkohola i prodaje cuge u SVIM trznim centrima...?
![]()
Evo jednog veoma zanimljivog grafika koj predstavlja razlicite droge u odnosu na fizicku stetu i zavisnosti koju izazivaju:
- Op3r4t0r
#287 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Ne moze, jer ti u tom slucaju mozes doci i u jedne i u druge i da ti niko zdravlju ne steti, a ja ne mogu, diskriminacija, pusi kod kuce i sutiseln wrote:Niko razuman ne dovodi u pitanje zabranu pusenja u skolama, bolnicama, javnim ustanovama itd.dr.Gonzo wrote:Smatram da ovaj zakon ima smisla, iako sa po politickim ubdjedjenjima izuzetno liberalan.
Koplja se lome oko ugostiteljskih objekata. I ja kazem da se trebamo razdvojiti, neka mejhandzije sami odluce koje goste primaju i kapak.
- nosara
#288 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Mislim da heroinska i slicna zavisnost, ako je u pitanju prava ljubav, ne moze trajati duze od par godina...dr.Gonzo wrote:Ni to ne treba da je tabu tema, ali sumnjam da ces dokazati da je zavisnost od alkohola drustveno stetnija od heroinske zavisnosti...Alkoholizam je gori... Agonija moze trajati decenijama...Kad ce zabrana tocenja alkohola i prodaje cuge u SVIM trznim centrima...?
![]()
Ovisnici su najcesce izopcenici i protuhe koje svako sutira po cesti... Kraj je izvjestan, dapace...
Alkosi, cak i oni najzaljubljeniji, iz drugog plana, mogu svoju ljubav prikrivat godinama, a za to vrijeme zagorcavat zivot svima oko sebe, napose svojoj porodici...
Ne treba zanemariti finansijski aspekt, a ni dostupnost opijata na trzistu...
- KadSeMrtviProbudimo
#289 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Tema otključana...
- Op3r4t0r
#290 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
E nek ste je otkljucali da mi seln konacno pola godine kasnije moze odgovoriti na ono pitanje u mom postu prije ovog posta, i seln? 
- KadSeMrtviProbudimo
#291 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
paral0c0 wrote:donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Što prije...
Ali, paralelno s donošenjem ovakvog zakona, potrebno je i uvećati akcizu na duhanske proizvode, i postići maloprodajnu cijenu cigareta, npr. Drine od 10-tak KM, Marlbora 20 KM itd.
-
gradjaninSa
#292 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
*
Dnevni Avaz 03.02.2010.
dr. Aida Ramić-Čatak, rukovodilac Službe za promociju zdravlja i medicinsku edukaciju Zavoda za javno zdravstvo FBiH i koordinator za kontrolu duhana Ministarstva zdravstva FBiH.
- Ministarstvo civilnih poslova BiH i entitetska ministarstva zdravstva intenzivno rade da se postojeći zakoni harmoniziraju s Konvencijom. Sa zabranom pušenja na javnim mjestima mora se ići vrlo brzo - kaže Ramić-Čatak, prema čijim pretpostavkama bi se to moglo dogoditi već ove ili iduće godine.
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme ... m-mjestima
Kad bismo se organizovali,
dosađivali zastupnicima (koji treba da usvoje poboljšan zakon),
kantonu, koji treba da zakon provodi,
demonstrirali, bojkotovali, možda bismo ubrzali stvar.
Ovako smo osuđeni na ove zvanične koji ne mogu, ili ne znaju da mogu, brže.
Međutim, kako od toga nema ništa, šuti i trpi, ko i za sve ostalo.
Dnevni Avaz 03.02.2010.
dr. Aida Ramić-Čatak, rukovodilac Službe za promociju zdravlja i medicinsku edukaciju Zavoda za javno zdravstvo FBiH i koordinator za kontrolu duhana Ministarstva zdravstva FBiH.
- Ministarstvo civilnih poslova BiH i entitetska ministarstva zdravstva intenzivno rade da se postojeći zakoni harmoniziraju s Konvencijom. Sa zabranom pušenja na javnim mjestima mora se ići vrlo brzo - kaže Ramić-Čatak, prema čijim pretpostavkama bi se to moglo dogoditi već ove ili iduće godine.
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme ... m-mjestima
Kad bismo se organizovali,
dosađivali zastupnicima (koji treba da usvoje poboljšan zakon),
kantonu, koji treba da zakon provodi,
demonstrirali, bojkotovali, možda bismo ubrzali stvar.
Ovako smo osuđeni na ove zvanične koji ne mogu, ili ne znaju da mogu, brže.
Međutim, kako od toga nema ništa, šuti i trpi, ko i za sve ostalo.
- madner
#293 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Organizujem kontra proteste:
Hocemo da pushimo jos 4 godine
Hocemo da pushimo jos 4 godine
-
Sanja_Mo
-
Sanja_Mo
#295 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Erzsebet, izvini, ali pretjeruješ. Dobro, priznajem, situacija jeste loša, ali majke ti, gdje si ti vidio da se puši na šalterima u bankama itd.? Ja živim u Mostaru i nikad to nisam vidjela. Ili možda misliš na Mađarsku? A taj profesor koji puši u toku predavanja, kakav je to profesor? Taj uopšte ne zaslužuje da se smatra obrazovanim čovjekom i prosvjetnim radnikom. Naravno da treba zabraniti pušenje na javnim mjestima, pa dajte ljudi, danas je to zabranjeno čak i u Turskoj. U redu mi je da postoje pušačke zone u ugostiteljskim objektima ili posebni objekti za pušače, pa ko voli - nek izvoli, a ko ne voli, ne mora ni ići na ta mjesta. A koliko vidim, zakon o zabrani pušenja je trebao biti donesen još 2004. godine, a evo nas 6 godina kasnije, ni spomena od toga? Kad ćemo se i mi pridružiti civilizovanim zemljama?Erzsebet wrote:Nekoliko primjera netolerancije i iživljavanja pušača nad nepušačima...
1. Zapale u vrijeme jela
2. Puše u kancelarijama
3. Puše jer ih je više (kakav idiotski argument)
4. Puše ukoliko voze svojim autom (iako je to toliko mali prostor) i ne interesuje ih šta nepušač misli o tome, jer su zaboga, u svom autu
5. Ljute se kad ne mogu pušiti u kući nepušača
6. Ljute se kad nekome čak i smeta dim
7. Ljute se kad nepušač ne želi sjediti u zadimljenoj kafani (onda se, jel', samim tim nema gdje sjesti)
8. Neće da sjede u u kafiću u kojem se ne puši (Torte i to, te bazen na Otoci)
9. U kući nepušača samo zapale, uopšte ne pitaju, nego se samo sjete pepeljare
10. Puše u nepušačkim zonama, ako ih niko ne vidi
11. Puše na aerodromima i ispred aviona (zbog ovoga su umalo uhapsili dvojicu likova u Budimpešti)
12. Puše u javnim toaletima i time zauzimaju vrijeme
13. Puše u toku radnog vremena, jer su, zaboga, neproduktivni, i samim tim odvajaju od rada
14. Krišom zapale čak i u autobusu (nema veze jel' to možda relacija od 2.000 km)
15. Puše dok voze autobus
16. Stalno peglaju vozača nepušača da im stane, kako bi zapalili, i ako ovaj neće, strašno se ljute
17. Odvajaju pare od porodice za svoje cigare (primjer, moj zet kojem djeca ne idu više na treninge, jer se nema para, a 150 KM mjesečno ode na cigare)
18. Puše na javnim šalterima, npr. u pošti, banci i sl.
19. Puše na fakultetima (FPN koji sam završio, zabranio pušenje tek na mojoj završnoj godini)
20. Puše čak i ako su profesori, i to dok predaju (Besim Spahić ne gasi za vrijeme predavanja, dok u Sloveniji nikad to ne bi smio, a i tamo predaje)
I tako dalje, i tako dalje... Primjera je milion... Sve gore navedeno gledam svaki dan i sve mi se desilo mnogo puta dosad.
Bolesti koje uzrokuje pušenje su na mnogo dužem spisku nego što je ovaj gore. Od raznih vrsta karcinoma, preko otkazivanja bubrega, pa i drugih organa, pa sve do odumiranja kože, srčanih i moždanih udara, čak i amputacije određenih dijelova tijela... Sve to uzrokuje i pasivno pušenje. Doći će i taj dan da se izdrkavanje pušača nad nepušačima zaustavi, samo polako i strpljivo. Od svih licemjernih stvari iz EU, ova mi je najdraža.
Last edited by Sanja_Mo on 20/02/2010 22:45, edited 1 time in total.
- Erzsebet
#296 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
besana wrote:Jel ovo push pauza?![]()
Meni su shega ovi strastveni nepushaci. Jedu nezdravu hranu, nerijetko i popiju alkohol, ne spavaju dovoljno, pod stresom su, puno rade, nerviraju se, malo se krecu, ne bave se sportom, jedu puno slatkog (cast izuzecima), ali UBICE ih second hend smoking
Sve to što si nabrojala, ubija manje nego pušenje. Btw, ako jedem nezdravu hranu (mada pokušavam paziti na to), jedem je svojom voljom, kao i sve ostalo što radim samom sebi, a ako sam pasivni pušač, to ne radim svojom voljom.
- ljubav_aha
#297 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
besana,upravo si rekla,ne pusis pred osobama kojim smeta,uostalmo nije ni zdravo,to svi znamo,udisati dim,znaci second hand pusaci su rezultat ponsanja pusaca,kojim,za razliku od tebe,nije briga o nepusacim u tvom drustvu , u svakom slucaju,cijenim tvoju smnokersku kulturu
- ljubav_aha
#298 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
znam mnoge licno,upravo iz opisanog sadrzaja,i to cijenimbesana wrote:Thanksljubav_aha wrote:besana,upravo si rekla,ne pusis pred osobama kojim smeta,uostalmo nije ni zdravo,to svi znamo,udisati dim,znaci second hand pusaci su rezultat ponsanja pusaca,kojim,za razliku od tebe,nije briga o nepusacim u tvom drustvu , u svakom slucaju,cijenim tvoju smnokersku kulturu![]()
Fakat, u SVOM autu ne pushim, ako neko insistira pustim ga da zapali, ali ja ne. Na poslu mi nije dozvoljeno pushenje u kancelariji, nego ima za to odredjena prostorija, od koje mene uhvati muka, pa i ne idem tamo, niti pushim za vrijeme radnog vremena, izduram nekako. Prije bih crkla nego zapalila cigaretu u liftuEto ja pushim u svojoj kuci, i u restoranima, kafanama gdje to dozvoljeno.
I ja imam boljku, nije vezana za ovu temu, ali mene ljeti izludishe oni motoristi, pa josh skine auspuh pa kad prodrbda u 3 ujutro![]()
Ali shta cu, shutim, trpim, mada nerijetko se prepadnem, srce mi lupa ... ali to je cijena zivota u gradu valjda. Tijesno je, okruzen si ljudima svakakvim.
ali kad vidim pusace sa prljavim pepeljarama u autu koje smrdi od dima ,bljah
- KadSeMrtviProbudimo
#299 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Velika Britanija namjerava uvesti zabranu pušenja i u automobilima i u privatnim stanovima, ako u njima borave djeca, a na omotu cigareta da bude ispisan samo naziv cigareta, bez navođenja ikakvog brendiranog imena. Planira zabranu prodaje cigareta putem automata i zabranu pušenja na ulazima u zgrade.
Britanske vlasti upozoravaju da od posljedica pušenja godišnje umre oko 80 000 ljudi.
http://www.sarajevo-x.com/svijet/globus ... /100203011
Mada bi najefikasnija mjera odvraćanja od pušenja bila drastično povećanje cijena cigareta, kao što je, naprimjer, sada cijena u Velikoj Britaniji - Marlboro lights košta oko 8 eura.
Britanske vlasti upozoravaju da od posljedica pušenja godišnje umre oko 80 000 ljudi.
http://www.sarajevo-x.com/svijet/globus ... /100203011
Mada bi najefikasnija mjera odvraćanja od pušenja bila drastično povećanje cijena cigareta, kao što je, naprimjer, sada cijena u Velikoj Britaniji - Marlboro lights košta oko 8 eura.
- Sunrise00
#300 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
mi smo nekidan u skoli gledali film international healtha o pusenju
odavno nesto potresnije nisam vidjela
znam i da je napravljeno da zastrasi i sve, ali i da je pola onoga istina, uzasno