Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
-
Merima85
#276 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Čitajući ove postove, ne mogu, a da se ne nadovežem na neke stvari... Kap prvo i ja sam student prve godine efsa-dl-a te vrlo dobro shvatam muke ovih "Brucoša" kako ih neki čini mi se čak cinično nazivaju... Pitam se u čemu je problem našeg društva i naših ljudi... Nije mi jasno zašto određene persone moraju da ismijavaju i smiju se mukama drugih...ako ste vi završili fakultete ili je prva godina iza vas...drago mi je ...medjutim zaboravljate svoje muke, strahove, stresove itd koje ste imali. Drago mi je zbog svake mlade osobe koja u ovoj državi i pod ovim sistemom uspije učiniti nešto od sebe...ali dajte i ljudima koji to isto žele malo podrške, savjeta itd...
Nijedan studij nije lagan i za sve treba zagrijati stolicu.. ali evo konkretno u mom slučaju, davno nekada posle srednje škole sam upisala fakultet, studirala 3 godine, koprcala se tamo, vamo i odustanem, nakon par godina( sada , kada sam zaposlena u stabilnoj firmi,sa stabilnom i solidnom platom), shvatila sam da moram učiniti više, napredovati,ako ne želim da mi cijeli život nad glavom ne vise neki nekompetentni , napuhani ljudi...
Teško je... raditi svaki dan 8-9 sati ( još ko ima porodicu , skidam kapu) i učiti,-REDOVNO.Kući dodjem negdje oko 5 sati, dok nešto pojedem okrenem se ono već 6-7 sati. Zatim prionem na učenje , slušam audio prezentaciju. npr baš sinoć uvod u ekonomij 117 min... dobro slušam , slušam... sjećam se prof.prava Vedad nam reče kako je nama dl studentim lakše kako možemo upaliti predavanje sto puta i preslušavati ali ja se pitam šta kada nam nešto nije jasno koga da pitam? Računar ispred sebe? Isto tako većina tih predavanja prof. samo čitaju tekst neki ( čast izuzecima) ali na in class predavanjima je to puno puno drugačije, tu se svi prof koriste raznim primjerima iz života, troše više vremena na objašnjavanje itd... Ne znam ... iskreno mislila sam da je ovaj dl studij malo više prilagođeniji ljudima koji rade( mislila sam da to i jeste njegova svrha) ali sada uvidjam da to i nije tako i hvata me lagana panika... Isto kao da smo po nekoj kazni tu ono kao : ko vam je kriv što niste studirali kada vam je bilo vrijeme pa evo sad se trgajte... Ja ovaj studim sama finansiram...godinu dana sam skupljala novac za njega...Ne bih da me neko pogrešno shvati, studij kao stdij nije težak, predmeti su zanimljivi, puno toga čovjek može da nauči, evo u ovo vrijeme od kada siu krenula predavanja pa do danas sam toliko novog znanja usvojila i pravo mi je dragošto će toga još da bude, ali veoma je teško upratiti sve ovo i utvrditi svaki predmet... Evo ja sam sebi napravila sistem da svaki dan u sedmici odvajam za jedan predmet...ali gdje je tu ponavljanje, utvrđivanje gradiva , vježbanje zadataka, izrada zadaća seminarskih itd itd kada za svaki predmet dnevno EFEKTIVNOG vremena imam 5 sati , mogu ja i noćima bubati ali posle radnog dana, stresova na poslu, naveče do 2-3 biti full skoncentrisan ...teško...
Žao mi je što je sve tako i zbog toga mi je stvarno žao bilo kada sam čitala neke postove nekih ljudi koji ismijavaju "brucoše", jer ako niste u nečijoj koži ne možete znati kako je...
Nijedan studij nije lagan i za sve treba zagrijati stolicu.. ali evo konkretno u mom slučaju, davno nekada posle srednje škole sam upisala fakultet, studirala 3 godine, koprcala se tamo, vamo i odustanem, nakon par godina( sada , kada sam zaposlena u stabilnoj firmi,sa stabilnom i solidnom platom), shvatila sam da moram učiniti više, napredovati,ako ne želim da mi cijeli život nad glavom ne vise neki nekompetentni , napuhani ljudi...
Teško je... raditi svaki dan 8-9 sati ( još ko ima porodicu , skidam kapu) i učiti,-REDOVNO.Kući dodjem negdje oko 5 sati, dok nešto pojedem okrenem se ono već 6-7 sati. Zatim prionem na učenje , slušam audio prezentaciju. npr baš sinoć uvod u ekonomij 117 min... dobro slušam , slušam... sjećam se prof.prava Vedad nam reče kako je nama dl studentim lakše kako možemo upaliti predavanje sto puta i preslušavati ali ja se pitam šta kada nam nešto nije jasno koga da pitam? Računar ispred sebe? Isto tako većina tih predavanja prof. samo čitaju tekst neki ( čast izuzecima) ali na in class predavanjima je to puno puno drugačije, tu se svi prof koriste raznim primjerima iz života, troše više vremena na objašnjavanje itd... Ne znam ... iskreno mislila sam da je ovaj dl studij malo više prilagođeniji ljudima koji rade( mislila sam da to i jeste njegova svrha) ali sada uvidjam da to i nije tako i hvata me lagana panika... Isto kao da smo po nekoj kazni tu ono kao : ko vam je kriv što niste studirali kada vam je bilo vrijeme pa evo sad se trgajte... Ja ovaj studim sama finansiram...godinu dana sam skupljala novac za njega...Ne bih da me neko pogrešno shvati, studij kao stdij nije težak, predmeti su zanimljivi, puno toga čovjek može da nauči, evo u ovo vrijeme od kada siu krenula predavanja pa do danas sam toliko novog znanja usvojila i pravo mi je dragošto će toga još da bude, ali veoma je teško upratiti sve ovo i utvrditi svaki predmet... Evo ja sam sebi napravila sistem da svaki dan u sedmici odvajam za jedan predmet...ali gdje je tu ponavljanje, utvrđivanje gradiva , vježbanje zadataka, izrada zadaća seminarskih itd itd kada za svaki predmet dnevno EFEKTIVNOG vremena imam 5 sati , mogu ja i noćima bubati ali posle radnog dana, stresova na poslu, naveče do 2-3 biti full skoncentrisan ...teško...
Žao mi je što je sve tako i zbog toga mi je stvarno žao bilo kada sam čitala neke postove nekih ljudi koji ismijavaju "brucoše", jer ako niste u nečijoj koži ne možete znati kako je...
-
extraordinary
#277 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Merima85, što se EFSA-e tiče, ne moraš toliko da se brineš. Ako učiš, ispiti stvarno nisu teški.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#278 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
http://www.zurnal.info/home/index.php?o ... &Itemid=27

edit : e jbg, cenzurirana stranica
ugl. ovo je naslov "KORUPCIJA U OBRAZOVANJU: Koliko ima Jahića na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu" 
edit : e jbg, cenzurirana stranica
-
Merima85
#279 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Hvala puno, shvatam da je dosta vremena prošlo od kada sam zadnji put redovno učila i da čovjeku treba vremena da se ponovo navikne na sve to... jednostano me zabolilo što neki ismijavaju brucoše, a kada veći dio njih evo baš na dl liniji su u suštini zaposleni ljudi koji žele da ostvare više i životu...Ne kažem ja , uvijek ima one omladine koji su tek završili srednju i koji to sve još i ne shvataju ozbiljno... vjerujte kada sagledam sebe sa svojih 18/19 god kada sam prvi put upisala studij i sada - razna razmišljanja, shvatanja obaveze itd itd to je nebo i zemlja... Kako god ja iskreno od srca svim mladim ljudima želim da u što većem broju završavaju fakultete i napreduju , jer jedino tu nam je spas, pa kad nam i ova naša država ne želi pomoći preostaje nam jedino da se držimo jedni drugih...extraordinary wrote:Merima85, što se EFSA-e tiče, ne moraš toliko da se brineš. Ako učiš, ispiti stvarno nisu teški.
- marketleader
#280 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
http://www.zurnal.info/home/index.php?o ... &Itemid=27leet wrote:http://www.--- NO LINKS ---/home/index.php?option=com_content&view=article&id=3456%3Akorupcija-u-obrazovanju-koliko-ima-jahia-na-ekonomskom-fakultetu-u-sarajevu&catid=18%3Aistraga&Itemid=27
edit : e jbg, cenzurirana stranicaugl. ovo je naslov "KORUPCIJA U OBRAZOVANJU: Koliko ima Jahića na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu"
-
Merima85
#281 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Na ovo sve mi se samo place ... zasto sam rodjena i zasto zivim u ovoj drzavi...
Boze dragi, pitam se do kada ce ovo sve ovako da bude...
- marketleader
#282 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Eh dobro nam je kako je onima u nekim zemljama afrike,ali u usporedbi sa uređenim evropskim državama smo smeće.Merima85 wrote:Na ovo sve mi se samo place ... zasto sam rodjena i zasto zivim u ovoj drzavi...
-
extraordinary
#283 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Što se tiče uređenih evropskih zemalja i studija, naš je džabaluk prema njima, tako da ne stoji ta konstatacija. Imamo par fakulteta koji se vode njihovim sistemom ovdje, 5000 eura i više je školarina za jednu školsku godinu. A gradivo dosta lakše nego na normalnim fakultetima, bar prema onome što sam ja dosad vidio.
-
Wind
#284 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Gdje se mogu nabaviti knjige za prvu godinu ?
-
extraordinary
#285 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Kopirnice Bjelave i Epicentar, preko puta onog parka pored Fakulteta.
- beautyfool
#286 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
gdje je tacno Epicentar,jeli ima gdje naziv istaknut ili nesto ???extraordinary wrote:Kopirnice Bjelave i Epicentar, preko puta onog parka pored Fakulteta.
-
dariomiamigo
#287 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Ja ti mogu nešto po bagatelnoj* cijeni prodati.Wind wrote:Gdje se mogu nabaviti knjige za prvu godinu ?
- marketleader
#288 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Kad ti budu trebale knjige za treći semestar javi se menidariomiamigo wrote:Ja ti mogu nešto po bagatelnoj* cijeni prodati.Wind wrote:Gdje se mogu nabaviti knjige za prvu godinu ?
-
extraordinary
#289 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Ulaz vam je odmah do radnje Tom Tailor, ima istaknuto kopirnica Bjelave. Bjelave vam dođu kad uđete u onaj prolaz u haustoru sa desne strane, a Epicentar ćete nastaviti pravo kroz prolaz do kraja, pa dole niz stepenice.
- bailaor
#290 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Je li neko zna mozda da li se moze upisati postdiplomski na ekonomskom fakultetu vanredno tj. da se ne mora ici na predavanja?
- alibaba_i_30_godina
#291 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Moze, mada su predavanja za vanredne posle radnog vremena tako da se moze stici i to ukoliko zelis.bailaor wrote:Je li neko zna mozda da li se moze upisati postdiplomski na ekonomskom fakultetu vanredno tj. da se ne mora ici na predavanja?
- marketleader
#292 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Nema vise klasicno ono "vanredno" i DL studenti su sad: redovno samofinansirajuci DL studenti, a predavanja su ima svaki dan od 17h-20h,osim jednog dana u sedmici. 1000KM je godisnje.NeyDan wrote:Moze, mada su predavanja za vanredne posle radnog vremena tako da se moze stici i to ukoliko zelis.bailaor wrote:Je li neko zna mozda da li se moze upisati postdiplomski na ekonomskom fakultetu vanredno tj. da se ne mora ici na predavanja?
- alibaba_i_30_godina
#293 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
E pa ne znam kako je sada, ja sam prosle godine upisao i imam status vanrednog studenta.marketleader wrote:Nema vise klasicno ono "vanredno" i DL studenti su sad: redovno samofinansirajuci DL studenti, a predavanja su ima svaki dan od 17h-20h,osim jednog dana u sedmici. 1000KM je godisnje.NeyDan wrote:Moze, mada su predavanja za vanredne posle radnog vremena tako da se moze stici i to ukoliko zelis.bailaor wrote:Je li neko zna mozda da li se moze upisati postdiplomski na ekonomskom fakultetu vanredno tj. da se ne mora ici na predavanja?
- marketleader
#294 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Ti jel placas ono 800KM godinu? Sad cu uveli fintu i umjesto vanrednog studija samo stavili ovo redovan samofinansirajuci DL studij i naplacuju 1000KM. Ja sam ove godine upisao i status mi je ovaj DL ali sam na smjeru koji se redovno izvodi (jes da nema razlike ali eto): Bankarstvo i osiguranje.NeyDan wrote:E pa ne znam kako je sada, ja sam prosle godine upisao i imam status vanrednog studenta.marketleader wrote:Nema vise klasicno ono "vanredno" i DL studenti su sad: redovno samofinansirajuci DL studenti, a predavanja su ima svaki dan od 17h-20h,osim jednog dana u sedmici. 1000KM je godisnje.NeyDan wrote: Moze, mada su predavanja za vanredne posle radnog vremena tako da se moze stici i to ukoliko zelis.
-
Alkos
#295 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Sad je skoro sve po Bolonji, tako da bi polozio ispit potrebno je prisustvovati nastavi i redovno izvrsavati obaveze. Mozes ti da se ne pojavljujes na predavanjima, ali moras onda biti u toku i u kontaktu sa nekim ko ce te informisati o zadacama i ostalim aktivnostima, tj sta je sve potrebno uraditi za odredjeni predmet.bailaor wrote:Je li neko zna mozda da li se moze upisati postdiplomski na ekonomskom fakultetu vanredno tj. da se ne mora ici na predavanja?
Ukoliko fulis te osnovne aktivnosti (prezentacije, analize slucajeva, i slicno) neces moci poloziti ispit. Dodatni rok za polaganje neces imati, vec ces morati ganjati profesore po fakultetu da ti zakazu usmeni termin (pored toga ti obicno zadaju da uradis nekoliko pristupnih radova i analiza case studya), a to se obicno otegne.
Sad ti sam skontaj sta ti se vise isplati...
- MirzaOg
#296 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Potrebna mi je literatura za seminarski rad iza matematike, pa ako ima ili zna gdje se može nabaviti molio bih ga da mi javi. Ako neko ima seminarski rad iz matematike isto zamolio bih ga da mi pošalje primjerak, čisto da vidim način rada. E-mail: [email protected]
Pritislo sa svih strana.
Pritislo sa svih strana.
-
extraordinary
#297 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Iz matematike dosad nikad nisu pregledali seminarske, za predat seminarski se uvijek davalo deset bodova.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#298 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
prosle godine meni isto bilo, samo se preda i dobije 10 bodova..extraordinary wrote:Iz matematike dosad nikad nisu pregledali seminarske, za predat seminarski se uvijek davalo deset bodova.
-
ja1108
#299 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
pozz svima.. da li neko studira poslovnu akademiju, marketing, smijer prodaja? zanima me upis, postoji li prijemni, da li moze vanredno da se studira? kolika je cijena po semestru... hvala...

- marketleader
#300 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
http://www.efsa.unsa.ba/ef/index.php?op ... Itemid=585ja1108 wrote:pozz svima.. da li neko studira poslovnu akademiju, marketing, smijer prodaja? zanima me upis, postoji li prijemni, da li moze vanredno da se studira? kolika je cijena po semestru... hvala...![]()
![]()
Ovdje mozes sve naci sta te zanima.