Bogami, ovu temu bi trebalo stvarno zakljucati, bar do slijedece rekonstrukcije stadiona Bilino Polje.
Al ako smo vec krenuli razgovarati o utakmicama reprezentacije:
Atmosfera: 90% sam siguran da nijedan od clanova (ja prvi nisam) koji ucestvuju u temama nije nogometas /bilo aktivni ili penzhionisani/, pa eto i nek ima neki igrac, sigurno u svojoj karijeri nije igrao na punom Kosevu i punom Bilinom. Dakle kompetencija po ovom pitanju je svima upitna. Mislim da jedinu ocjenu mogu dati upravo nogometasi nase reprezentacije, jer upravo od njih zavisi kakav ce rezultat napraviti i hoce li nas uspjeti obradovati. Da kazu, nama odgovara igrati na Cevljanovica Polju, ja bih prvi isao sa lopatom, da dignemo na tom polju tribine, pa da ljudi igraju i pobjedjuju.
Jos samo nesto: pogledajte ovaj klip
http://www.youtube.com/watch?v=7H0pgQsHYOo pa zamislite da ste na juznoj tribini odmah iza gola na utakmici BiH-Turska u trenutku kada Salihovic izvodi slobodan udarac i Terima dovodi do ludila, kakav bi to osjecaj bio....e sad zamislite istu utakmicu, istog salihovica kako pogadja mrezu Turaka i opet Terima dovodi u ocaj, a vi na Juznoj strani stadiona Kosevo...Isti osjecaj, isto uzbudjenje, isti dozivljaj. Cisto sumnjam. tebe na bilinom salihovicev gol te skoro u glavu pogodi sa mrezom, dok tebe na kosevu tek promjena rezultata na semaforu trzne iz depresije.
Interesovanje: Mnogi kazu veliko je interesovanje za utakmice reprezentacije da bi se igralo na Bilinom. Meni se cini da bi se i Kosevo napunilo i da bi opet bilo onih koji bi hjteli na utakmicu ali ne bi mogli doci do karte. U utakmicama kada je rezultat prioritet, mislim da se igracima treba obezbjediti maksimalne uslove u kojima oni mogu dati svoj puni doprinos. (da se sad ne vracam na gore receno). Zato nikako ne mogu shvatiti one koji kazu, sta se ima igrace pitati, oni su tu zbog nas. Njima ocito nije vazno hoce li ti igraci uspjeti u svojim namjerama da odvedu ovu reprezentaciju na SP, njima je bitno da oni budu na nekoj reprezentativnoj utakmici.
Stadion: Nikako mi nisu jasne strukture grada Sarajeva, kantona Sarajevo, pa i Federalne Vlade, kako ni dan danas nisu uradili NISTA po pitanju rekonstrukcije stadiona Kosevo. Gradili se razni Bosmali, dizali su se krediti da bi Radoncic napravio neke krive solitere i raznorazne klince palce, a nije se moglo nista uraditi po pitanju barem natkrivanja dvije tribine (zapada i istoka) na Kosevu. Sa dvije natkrivene tribine i punim stadionom Kosevo bi izgledalo odlicno, bez obzira na atletsku stazu. Jest da su tribine konstrusane da su zadnji redovi brate predaleko, al sta je tu je...
S druge strane, Bilino Polje je tipicni nogometni stadion, ali kapacitet mu je kritican totalno. Kad nije bilo stolica, pa i nekako, ali ovako, i jos kad se ne smiju rasprodati sve karte zbog UEFINIH pravila, slabo totalno. Ukoliko finansije to omoguce podhitno treba raditi nadogradnju Juga i sjevera, a mozda i istoka. Srecom, nacelnik nam je covjek koji ima sluha za sport i podrzava sve akcije koje vode ka omasovljenju sporta u nasem gradu, dobijanja raznih licenci za objekte i na ovaj nacin privlacenja i investitora i potencijalnih poslovnih partnera itd... Ako ga budemo drzali za rijec, obecao je u svom mandatu da ce Bilino Polje dobiti izgled onog sa prije nekoliko godina uradjene makete stadiona, svim natkrivenim tribinama, povecani kapacitetom..a vidjecemo, ipak je i on politicar
O nama samim: Ne razumijem mnoge Zenicane koji "svojski" brane igranje reprezentacije u Zenici, i to im je kao cin protiv Sarajeva Sarajlija, i kao neka pobjeda nad "pitarima". Reprezentacija nije samo nasa-zenicka, reprezentacija je svih gradjana ove zemlje. Jos vise mi nije jasno ovakvo razmisljanje jer npr sad na utakmici je bilo mozda 5% Zenicana, a ostalo sve su bili nasi gosti iz cijele zemlje i inostranstva, gosti naseg grada i naseg stadiona. Dakle nisu na stadionu svi bili Zenicani, nit ce to ikad biti....
S druge strane, mene kao Bosanca i nogometnog zaljubljenika, razmisljanja mnogih clanova ovdje koji svojim postovima govore (odnosno iz cijih se postova mogu izvuci ovakvi zakljuchci) vrijedjaju:
Mi bi da BiH igra u Sa, ali samo kad trebaju doci Spanije, Francuska, Engleska, pa i Turska, sad vise ni Belgija (koja eto nije vise velesila), Norveska, Danska...nisu zanimljivi, a o Armeniji, Estoniji, Luxemburgu i ne razmisljaju...
Mi bi da BiH igra u Sa, ali da igra ovako dobro-nemoj slucajno da pruzite slabu partiju, jer to nije nivo koji zelimo igrati....
Mi bi da BiH igra u Sa, ali samo ako ce voditi u utakmici i pobjediti...ne daj Boze da gube (kao npr. protiv Turske), ili da igraju nerijeseno veci dio utakmice, to mi ne mozemo gledati.
Iz ovog bi se dalo zakljuciti da bi posjecenost na utakmicama BiH bila velika samo u slucaju da dolazi velesila i da do tad reprezentacija ima dobre rezultate i ako kojim slucajem pocne utakmica a u petoj minuti primimo gol, to je vec raspad sistema na tribinama, pocinju prozivke, psovanja i slicne stvari (ovo ja iz licnog iskustva).
Prijatelji dragi, kad dolazite na stadion, dolazite da gledate svoju ekipu, svoju reprezentaciju za koju bi dali sve, pa makar protiv koga igrala, kad si na stadionu pruzas podrsku svojim momcima, pa kako god oni do tad igrali mozda noseni tvojom podrskom dace iznad svojih mogucnosti i pobjediti u toj utakmici. Podrzaces ih i onda kad pocnu da gube, kad postane gusto i kad su na koljenima, jer ta tvoja podrska moze im znaciti dodatnu snagu, snagu koja ce ih odvesti do izjednacenje, do pobjede...a to je ono sto svi od njih prizeljkujemo, trazimo i zahtjevamo. A ne da mi je cilj na stadionu da vidim neke zvjezde Spanije, Engleske, Svedske....popisam se na njih sve redom, svi zajedno nisu vrijedni jednog Nadarevica, Stilica, Spahica, Dzeke...To je ono sto neki ljudi trebaju sebi promjeniti u glavama, po mom misljenju.
I da ne duzim hahaahhaha to je to...tema stadion bilino polje, ocekujemo novu rekonstrukciju, to be continued....