fantom* wrote:Nocty wrote:
Ovo je slika svih naroda u Bosni zajedno. Posto je Ilira najvise onda je za zakljuciti da je Bosna ilirska zemlja. Sama rijec Bosna na ilirskom znaci voda.
Koliko sam ja citao, a taj ilirski period me zaista zanimao, riječ "na" je značilo voda na ilirskom. Tako i nazivi nasih rijeka vecinom imaju "na" na kraju. Ne znam sta bi moglo znaciti "Bos" nigdje nisam nasao detaljno objasnjenje??? Tako npr. rijeka Mirna u Istri bi u prevodu znacila " Dobra voda", jer Mir po ilirskom znaci dobro ( to se danas koristi u Albanskom jeziku, ne znam kako se pise Mir Drita , valjda znaci Dobar dan). Slaveni su valjda preuzeli to Mir i koriste ga sada kao za nesto mirno, tiho.
bosnadolazi od njenogjuznoslavenskog plemena(tracanskog) koje je naselilo to podrucije,zvali su se bessi,onda vremenom bosni ,bosnjani i bosanci... bili su ti koji su zasluzni i odgovorni bili za duhovno razvijanje juznoslovenskih naroda ,sta mislis odakle prezimena beslic,besic,beslagic? sve umjetnik do umjetnika? sta mislis sto smo imali andrealiste,sevdah?poseban duh?

[/quote]
ne provalju se, očigledno je da si poprilično zelen
kao prvo termin Bosna se uopšt ene spominje prije 950te u DAI, ni kao pojam za zemlju, a čak ni kao naziv za rijeku, iako najveća rijeka, jedino ona nema latinskog/starorimskog naziva, a sve druge imaju Vrbas, Sava, Una...
to ti sve govori da su Bosni ime dali pridošli slaveni, tek iza 900te godine, najvjerovatnije pleme busani koje je došlo sa teritorije raspadnute Velikomoravske države (čitaj Vegu, Hadžijahića...) ...dakle kakvi bessi i bakrači, valjda bi bilo negdje spomenuto ime Bosna bilo za rijeku bilo za zemlju prije 900te
što se tiče gluposti oko bešlić, bečić, bešlagić...ne provaljuj se bolan dalje, ne spominji više takve gluposti[/quote]
ne spominje se jer je nije ni bilo ali je bio narod zvani bessi tu i naknadno evolviralo u bose i bosnu
nemoj mi govorit da sam zelen kad vidim i znam ko su bessi i kako izgledaju,potrazi,imas internet...
i sta je sa gluposti oko beslic beslagic i besic? sta? jel dovoljno da napises da je to glupost da bi pobio moje uocenje i orbinove zapise? jest kyrac moj dovoljno!