Ћирилица је наше писмо
-
TheMule
#276 Re: Ћирилица је наше писмо
Nisam ja reko da ne treba nju nauciti, vec da nema podrebe da se forsira kao sluzbeno pismo, pa onda imamo bez veze rotacije jedan dan dnevnik na jednom pismu, a drugi na drugom i td. Meni je latinica "naprijed" zato sto je jednostavno bolje pismo od cirilice. Ljepse izgleda, jednostavnije, i lakse se cita, a da ne pominjem preglednost. Kad trazis neku rijec na recimo jednoj stranici, vrlo lahko je uociti jednim pogledom tu rijec, to nemozes sa razgrapnim pismima kava je cirilica, ili jos gore, arapski ili neka od vise egzoticnih pisama.
A to sto su Srbi 30% stanovnistva upravo ukazuje na to da su manjina sto se tice pisma, pa nema razloga da se forsira ta cirilica kao sluzbeno pismo
A to sto su Srbi 30% stanovnistva upravo ukazuje na to da su manjina sto se tice pisma, pa nema razloga da se forsira ta cirilica kao sluzbeno pismo
Last edited by TheMule on 08/11/2009 23:10, edited 1 time in total.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#277 Re: Ћирилица је наше писмо
TheMule wrote:Nisam ja reko da ne treba nju nauciti, vec da nema podrebe da se forsira kao sluzbeno pismo, pa onda imamo bez veze rotacije jedan dan dnevnik na jednom pismu, a drugi na drugom i td. Meni je latinica "naprijed" zato sto je jednostavno bolje pismo od cirilice. Ljepse izgleda, jednostavnije, i lakse se cita, a da ne pominjem preglednost. Kad trazis neku rijec na recimo jednoj stranici, vrlo lahko je uociti jednim pogledom tu rijec, to nemozes sa razgrapnim pismima kava je cirilica, ili jos gore, arapski ili neka od vise egzoticnih pisama.
A to sto su Srbi 30% stanovnistva upravo ukazuje na to da su manjina sto se tice pisma, pa nema razloga da se forsira ta cirilica kao sluzbeni jezik.
-
TheMule
#278 Re: Ћирилица је наше писмо
Nemas sta kolutati, latinica je jednostavno bolja i mi trebamo teziti sto boljem. Na ovim prostorima je bila prije cirilice koja se ne moze porediti sa majstorijom Grka i Rimljana.Chmoljo wrote:TheMule wrote:Nisam ja reko da ne treba nju nauciti, vec da nema podrebe da se forsira kao sluzbeno pismo, pa onda imamo bez veze rotacije jedan dan dnevnik na jednom pismu, a drugi na drugom i td. Meni je latinica "naprijed" zato sto je jednostavno bolje pismo od cirilice. Ljepse izgleda, jednostavnije, i lakse se cita, a da ne pominjem preglednost. Kad trazis neku rijec na recimo jednoj stranici, vrlo lahko je uociti jednim pogledom tu rijec, to nemozes sa razgrapnim pismima kava je cirilica, ili jos gore, arapski ili neka od vise egzoticnih pisama.
A to sto su Srbi 30% stanovnistva upravo ukazuje na to da su manjina sto se tice pisma, pa nema razloga da se forsira ta cirilica kao sluzbeni jezik.
- Chmoljo
#279 Re: Ћирилица је наше писмо
Nemas sta kolutati, latinica je jednostavno bolja i mi trebamo teziti sto boljem. Na ovim prostorima je bila prije cirilice koja se ne moze porediti sa majstorijom Grka i Rimljana.[/quote]TheMule wrote:
- Jazz_Junkie
#280 Re: Ћирилица је наше писмо
Ona se ne forsira kao sluzbeno pismo nego je to zapravo i bila kroz cijelo 20. stoljece. Sve do rata se Oslobodjenje stampalo na obadva pisma, kao sto je cirilica i na TVSA bila zastupljena. U skoli su se ucile abeceda i azbuka. Srbi u BiH i da nisu konstitutivni narod ne bi bili manjina. To bi mozda bili da ih ima do 10%. BiH ima vaznijih problema od pitanja sluzbenog pisma. Cirilica je jedan od predmeta reintegracije bh. drustva i mora biti priznata kao dio bh. identiteta. Kao sto Srbi pripadaju Bosni, tako joj pripada i cirilica. Ja recimo ne smatram da sada jedan dokument ili novina moraju pod hitno biti stampani u dvije verzije nego da mora postojati sloboda upotrebe pisama, pravo koje je zagarantovano u ustavu. Sto recimo fali da jedna novina sadrzi obadva pisma? Svaki autor mora imati slobodu da pise pismom koji zeli. To je jedan od uslova suzivota. Sa mnom je ovdje u Austriji isao u skolu jedan Srbin iz Trebinje koji je, kako sam kaze, u osnovnu krenuo u rodnom Trebinju tokom rata (1992). U skoli je ucio samo cirilicu i kada je sa roditeljima dospio u Austriju, nije samo morao uciti njemacki nego i latinicu. Eto dokle dovodi takvo razmisljanje.TheMule wrote:Nisam ja reko da ne treba nju nauciti, vec da nema podrebe da se forsira kao sluzbeno pismo, pa onda imamo bez veze rotacije jedan dan dnevnik na jednom pismu, a drugi na drugom i td. Meni je latinica "naprijed" zato sto je jednostavno bolje pismo od cirilice. Ljepse izgleda, jednostavnije, i lakse se cita, a da ne pominjem preglednost. Kad trazis neku rijec na recimo jednoj stranici, vrlo lahko je uociti jednim pogledom tu rijec, to nemozes sa razgrapnim pismima kava je cirilica, ili jos gore, arapski ili neka od vise egzoticnih pisama.
- ljubav_aha
#281 Re: Ћирилица је наше писмо
Chmoljo wrote:TheMule wrote:Nisam ja reko da ne treba nju nauciti, vec da nema podrebe da se forsira kao sluzbeno pismo, pa onda imamo bez veze rotacije jedan dan dnevnik na jednom pismu, a drugi na drugom i td. Meni je latinica "naprijed" zato sto je jednostavno bolje pismo od cirilice. Ljepse izgleda, jednostavnije, i lakse se cita, a da ne pominjem preglednost. Kad trazis neku rijec na recimo jednoj stranici, vrlo lahko je uociti jednim pogledom tu rijec, to nemozes sa razgrapnim pismima kava je cirilica, ili jos gore, arapski ili neka od vise egzoticnih pisama.
- Erzsebet
#282 Re: Ћирилица је наше писмо
Ma jednostavno bolja 
-
CAUS-VISOKO
#283 Re: Ћирилица је наше писмо
Cirilica nije nase pismo, odgovor na naslov Teme, a dobro ju je, i bolje je, znati citati, nego li pisati.
- Chmoljo
#284 Re: Ћирилица је наше писмо
CAUS-VISOKO wrote:Cirilica nije nase pismo, odgovor na naslov Teme, a dobro ju je, i bolje je, znati citati, nego li pisati.
- Erzsebet
#285 Re: Ћирилица је наше писмо
Argumenti su im tipa "vidi mu glave" ili "ma glupi ste"... Ma latinica je bolja... I nije naša, hahahahah....

-
CAUS-VISOKO
#286 Re: Ћирилица је наше писмо
Jasno da nije.Chmoljo wrote:CAUS-VISOKO wrote:Cirilica nije nase pismo, odgovor na naslov Teme, a dobro ju je, i bolje je, znati citati, nego li pisati.pa nije ni latinica naše pismo
- amortizer
#287 Re: Ћирилица је наше писмо
Mislim da bi bio red da se ovo prevede da i mi skontamo sta rece pisac i koje su opcije pri glasovanju.
Ako je rijec o cirilici, ja sam za istu jer je cijeli Svijet pise i "govori" tecno
Mislim da se treba malo pozabaviti i glagoljicom pa poslije i hieroglifima.

Ako je rijec o cirilici, ja sam za istu jer je cijeli Svijet pise i "govori" tecno
Mislim da se treba malo pozabaviti i glagoljicom pa poslije i hieroglifima.
- Erzsebet
#288 Re: Ћирилица је наше писмо
Bosnohercegovac wrote:To bi bilo ekstremno nepraktićno. Npr. ćitaš jedan stubac na latinici i zatim odmah do njega novi ćlanak na čirilici. Ćista je nebuloza da se novina tiska i na latinici i na čirilci, pa ćak i kao ideja. Odmah bi skočili troškovi, pa mnogobrojne griješke tipa њњњ.сарајево-x.цом i slićno.Jazz_Junkie wrote: Sto recimo fali da jedna novina sadrzi obadva pisma?
I ovo je veliki nonsens. Kakav bi Frankenstein od Avaza, Oslobođženja ili Nezavisnih nastao kad bi se poćeli tiskati i neki tekstovi na čirilci. Dođže novinar Fahri i kaže, slušaj ti Fahro ja hoču da mi se sutra ćlanak tiska na čirilci, to je jedan od uvjeta suživota, pa ti vidi što ti je ćinit.Jazz_Junkie wrote: Svaki autor mora imati slobodu da pise pismom koji zeli. To je jedan od uslova suzivota.
Ja mislim da bi sasvim dovoljno bilo tiskati neki mjesećni dodatak na par strana koji bi bio na čirilci. I to bi bilo dovoljno da ima u jednim novinama pa kome se ćita - bujrum.
Ovo sam i ja ćuo, da oni u prvim razredima osnovne škole ne znaju ćitat latinicu, i tek je nauče kad poćnu imat engleski.Jazz_Junkie wrote: Sa mnom je ovdje u Austriji isao u skolu jedan Srbin iz Trebinje koji je, kako sam kaze, u osnovnu krenuo u rodnom Trebinju tokom rata (1992). U skoli je ucio samo cirilicu i kada je sa roditeljima dospio u Austriju, nije samo morao uciti njemacki nego i latinicu. Eto dokle dovodi takvo razmisljanje.
Nemoj više koristiti afrikate, reisa ti...
- Mjesanac
#289 Re: Ћирилица је наше писмо
Erzsebet wrote:Bosnohercegovac wrote:To bi bilo ekstremno nepraktićno. Npr. ćitaš jedan stubac na latinici i zatim odmah do njega novi ćlanak na čirilici. Ćista je nebuloza da se novina tiska i na latinici i na čirilci, pa ćak i kao ideja. Odmah bi skočili troškovi, pa mnogobrojne griješke tipa њњњ.сарајево-x.цом i slićno.Jazz_Junkie wrote: Sto recimo fali da jedna novina sadrzi obadva pisma?
I ovo je veliki nonsens. Kakav bi Frankenstein od Avaza, Oslobođženja ili Nezavisnih nastao kad bi se poćeli tiskati i neki tekstovi na čirilci. Dođže novinar Fahri i kaže, slušaj ti Fahro ja hoču da mi se sutra ćlanak tiska na čirilci, to je jedan od uvjeta suživota, pa ti vidi što ti je ćinit.Jazz_Junkie wrote: Svaki autor mora imati slobodu da pise pismom koji zeli. To je jedan od uslova suzivota.
Ja mislim da bi sasvim dovoljno bilo tiskati neki mjesećni dodatak na par strana koji bi bio na čirilci. I to bi bilo dovoljno da ima u jednim novinama pa kome se ćita - bujrum.
Ovo sam i ja ćuo, da oni u prvim razredima osnovne škole ne znaju ćitat latinicu, i tek je nauče kad poćnu imat engleski.Jazz_Junkie wrote: Sa mnom je ovdje u Austriji isao u skolu jedan Srbin iz Trebinje koji je, kako sam kaze, u osnovnu krenuo u rodnom Trebinju tokom rata (1992). U skoli je ucio samo cirilicu i kada je sa roditeljima dospio u Austriju, nije samo morao uciti njemacki nego i latinicu. Eto dokle dovodi takvo razmisljanje.
Nemoj više koristiti afrikate, reisa ti...
2/24
- Mjesanac
#290 Re: Ћирилица је наше писмо
CAUS-VISOKO wrote:Jasno da nije.Chmoljo wrote:CAUS-VISOKO wrote:Cirilica nije nase pismo, odgovor na naslov Teme, a dobro ju je, i bolje je, znati citati, nego li pisati.pa nije ni latinica naše pismo
Sad sam se ja malo zbunio
-
TheMule
#291 Re: Ћирилица је наше писмо
Po treci put pisem, nisam ja protiv da se nauci u skoli, ali se bez veze forsira kao sluzbeno pismo. Naravno da postoji sloboda upotrebe pisma, ako neko hoce da pise novine cirilicom, moze, ali nema razloga da se natjeruje na to. Svi sluzbeni i drzavni dokumenti/televizija itd trebaju biti na jednom jeziku, pa izaberite. Ja, kao i vecina gradjana bi izabrao latinicu. To je nase pismo koje je ovdje bilo 1000 godina prije cirilice, a uz to, kao sto i napisah, mnogo bolje.Jazz_Junkie wrote:Ona se ne forsira kao sluzbeno pismo nego je to zapravo i bila kroz cijelo 20. stoljece. Sve do rata se Oslobodjenje stampalo na obadva pisma, kao sto je cirilica i na TVSA bila zastupljena. U skoli su se ucile abeceda i azbuka. Srbi u BiH i da nisu konstitutivni narod ne bi bili manjina. To bi mozda bili da ih ima do 10%. BiH ima vaznijih problema od pitanja sluzbenog pisma. Cirilica je jedan od predmeta reintegracije bh. drustva i mora biti priznata kao dio bh. identiteta. Kao sto Srbi pripadaju Bosni, tako joj pripada i cirilica. Ja recimo ne smatram da sada jedan dokument ili novina moraju pod hitno biti stampani u dvije verzije nego da mora postojati sloboda upotrebe pisama, pravo koje je zagarantovano u ustavu. Sto recimo fali da jedna novina sadrzi obadva pisma? Svaki autor mora imati slobodu da pise pismom koji zeli. To je jedan od uslova suzivota. Sa mnom je ovdje u Austriji isao u skolu jedan Srbin iz Trebinje koji je, kako sam kaze, u osnovnu krenuo u rodnom Trebinju tokom rata (1992). U skoli je ucio samo cirilicu i kada je sa roditeljima dospio u Austriju, nije samo morao uciti njemacki nego i latinicu. Eto dokle dovodi takvo razmisljanje.TheMule wrote:Nisam ja reko da ne treba nju nauciti, vec da nema podrebe da se forsira kao sluzbeno pismo, pa onda imamo bez veze rotacije jedan dan dnevnik na jednom pismu, a drugi na drugom i td. Meni je latinica "naprijed" zato sto je jednostavno bolje pismo od cirilice. Ljepse izgleda, jednostavnije, i lakse se cita, a da ne pominjem preglednost. Kad trazis neku rijec na recimo jednoj stranici, vrlo lahko je uociti jednim pogledom tu rijec, to nemozes sa razgrapnim pismima kava je cirilica, ili jos gore, arapski ili neka od vise egzoticnih pisama.
I jos da napomenem da je bogastvo u onom sto se napise, a ne u pismu. Jos nisam vidio nekog da mjeri bogastvo jedne kulture sa brojem sluzbenih jezika koje imaju ili pisama. Nasuprot, to ukazuje na razjedinjenost i neorganizovanost drustva.
ljubavaha,
meni je laHko, jer ne moram koristiti seljacke fraze kao "nije tebi laHko." To je ono onako, bas ofirno, nesto sto sam ja govorio prije 15tak godina kad sam bio djete. Sto se tice odraslih, samo seljaci i idioti pisu neki isfurane fraze kao argumente na tekst za koji nemaju odgovora. Nadam se da ce tvoj slijedeci post biti nesto uljudniji i da nece potvrditi ovo sto sam gore napiso, vec ce ispasti da ti se ova glupost slucajno omakla.
- Chmoljo
-
TheMule
#293 Re: Ћирилица је наше писмо
Cmoljo, po treci put nemas sta napisati, je li sve u redu? Da ti se nisu prsti zaledili? Nek ti ih ljubavaha odledi pa odgovori
- Chmoljo
#294 Re: Ћирилица је наше писмо
ne, nego mi mrsko život trošiti objašnjavajući nekome banalne stvari, ali svejedno želim iskazati svoj stav povodom tvojih dubokoumnih disertacija pa je ovaj smajliTheMule wrote:Cmoljo, po treci put nemas sta napisati, je li sve u redu? Da ti se nisu prsti zaledili? Nek ti ih ljubavaha odledi pa odgovori
recimo, što kažeš, više službenih jezika ukazuje na razjedinjenost i neorganizovanost
-
TheMule
#295 Re: Ћирилица је наше писмо
Drago mi je da se osjecas bolje. Ali ne moj vise trositi zivot na mene, jer vidim da sve znas, pa nemoj vise ni pisati, samo citaj i smiji se nama glupima koje ne znamo nista. Jer, kad postavljas te smajlije, pomislim da uopste nemas svoj stavChmoljo wrote:ne, nego mi mrsko život trošiti objašnjavajući nekome banalne stvari, ali svejedno želim iskazati svoj stav povodom tvojih dubokoumnih disertacija pa je ovaj smajliTheMule wrote:Cmoljo, po treci put nemas sta napisati, je li sve u redu? Da ti se nisu prsti zaledili? Nek ti ih ljubavaha odledi pa odgovoriidealan izbor.
recimo, što kažeš, više službenih jezika ukazuje na razjedinjenost i neorganizovanostonda mi na pamet padnu samo neorganizovane Švicarska i Kanada... šta da ti kažem... žao mi i ovog vremena što potroših tipkajući ti opet banalne stvari
Sto se tice tvojih primjera, Kanada i jeste razjedinjena, jesil' ikad cuo sa Quebec i njihove pokusaje da se odvoje? Je li te podsjeca na nesto? Jesil ikad bio tamo i znas li o njihovoj politici? A sto se tice Svice, to je izuzetak jer tamo su naucili zivjeti zajedno i trpiti raznorazne nebuloze jer im je u interesu zbog $$$. Ti navede Svicu, ja mogu 100 drugih zemalja koje su pravilno uredjene, koriste jedan sluzbeni jezik i pismo, i koje su decenijama ispred nase banana republike.
Last edited by TheMule on 09/11/2009 03:59, edited 1 time in total.
- ljubav_aha
#296 Re: Ћирилица је наше писмо
procitaj jos jednom sto si napisaoTheMule wrote:I jos da napomenem da je bogastvo u onom sto se napise, a ne u pismu. Jos nisam vidio nekog da mjeri bogastvo jedne kulture sa brojem sluzbenih jezika koje imaju ili pisama. Nasuprot, to ukazuje na razjedinjenost i neorganizovanost drustva.ljubavaha,
meni je laHko, jer ne moram koristiti seljacke fraze kao "nije tebi laHko." To je ono onako, bas ofirno, nesto sto sam ja govorio prije 15tak godina kad sam bio djete. Sto se tice odraslih, samo seljaci i idioti pisu neki isfurane fraze kao argumente na tekst za koji nemaju odgovora. Nadam se da ce tvoj slijedeci post biti nesto uljudniji i da nece potvrditi ovo sto sam gore napiso, vec ce ispasti da ti se ova glupost slucajno omakla.
nije tebi laHko
prema tvom ktirerijumu,nepismena jesam,ne mogu rezonovati tvoje postve
-
TheMule
#297 Re: Ћирилица је наше писмо
Procito sam, ali ti i cmoljo na posljednje tri stranice jos uvijek niste napisali nista vrijedno paznje. Nema argumenata, nema nicega osim smajlija. Mozda bi trebala i te dvije-tri rijeci koje spojis u proste recenice pisati cirilicom, da ih malo obogatis jer su vrlo siromasne?ljubav_aha wrote:procitaj jos jednom sto si napisaoTheMule wrote:I jos da napomenem da je bogastvo u onom sto se napise, a ne u pismu. Jos nisam vidio nekog da mjeri bogastvo jedne kulture sa brojem sluzbenih jezika koje imaju ili pisama. Nasuprot, to ukazuje na razjedinjenost i neorganizovanost drustva.ljubavaha,
![]()
nije tebi laHko![]()
prema tvom ktirerijumu,nepismena jesam,ne mogu rezonovati tvoje postve
EDIT: Ja nisam postavio nikakve kriterije pismenosti, to ti sebe tako ocjenjujes.
- ljubav_aha
#298 Re: Ћирилица је наше писмо
kako ne kuzis, tvoji argumenti nemaju veze sa temom ,osim sa tvojom mastomTheMule wrote: Procito sam, ali ti i cmoljo na posljednje tri stranice jos uvijek niste napisali nista vrijedno paznje. Nema argumenata, nema nicega osim smajlija. Mozda bi trebala i te dvije-tri rijeci koje spojis u proste recenice pisati cirilicom, da ih malo obogatis jer su vrlo siromasne?
- ljubav_aha
#299 Re: Ћирилица је наше писмо
oh,pa ti si prava svadjalicaTheMule wrote:Procito sam, ali ti i cmoljo na posljednje tri stranice jos uvijek niste napisali nista vrijedno paznje. Nema argumenata, nema nicega osim smajlija. Mozda bi trebala i te dvije-tri rijeci koje spojis u proste recenice pisati cirilicom, da ih malo obogatis jer su vrlo siromasne?ljubav_aha wrote: prema tvom ktirerijumu,nepismena jesam,ne mogu rezonovati tvoje postve
EDIT: Ja nisam postavio nikakve kriterije pismenosti, to ti sebe tako ocjenjujes.
- DiplomataSaSela
#300 Re: Ћирилица је наше писмо
Zato i jesmo ovako bogati...mogu misliti bijede bez cirilicevee-jay wrote:jedno od nasih najvecih i najljepsih bogatstava