farmacija?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
bijela

#276 Re: farmacija?

Post by bijela »

ima li iko informacije kad je ovogodišnji prijemni?
neki pričaju o datumu 6.7. ?
Individualism18

#277 Re: farmacija?

Post by Individualism18 »

bijela wrote:ima li iko informacije kad je ovogodišnji prijemni?
neki pričaju o datumu 6.7. ?
Ja sam jučer u novinama pročitala konkurs i piše da je prijemni 6. jula. (:
xsax

#278 Re: farmacija?

Post by xsax »

kakvi su ispiti, jel teško :?: (prijemni)
bijela

#279 Re: farmacija?

Post by bijela »

hvala, individ.. :)
What's my name

#280 Re: farmacija?

Post by What's my name »

Zamolila bih vas ako neko zna kakva bude medicinska biologija u septembru da mi napiše. Pošto su nam rekli da profesorica Slavka Ibrulj daje najteže testove upravo na septembarskom roku. :(
Hvala unaprijed. (:
Lady_Lara

#281 Re: farmacija?

Post by Lady_Lara »

Ludilo...ja mislim da su skole u Sarajevu pravo preteske. Ja zivim u Americi (dosla kao srednjoskolac) i sad sam zavrsila ovdje college. Imam BA u International Affairs. Skola je tako lagana bila...nema tu memorisanja puno, stvarno je tako drugacije nego u Bosni. Ja se sjecam svoje Osnovne Skole na Malti (Srajevo), i koliko smo casova imali u 8 razredu (Hemija, Tehnicko crtanje, Fizika, Biologija, Informatika....) ovdje u srednjoj skoli samo imas maximum 5 casova svakog semsetra (Engleski, Matematika, Nauka, Fizicko i strani jezik (Spanski ili Francuski).

Ovdje, iako zavrsis fakultet sa losim ocjenama, ipak ces naci posao za minimum $30,000 godisnje.

Sretno svima na polaganju! Znajte da ste veoma vrijedni i cjenite puno svoj trud, posto ste pametiniji i cvrsti od mnogih studenta ne samo u Americi nego i u Evropi. :bih:
xxyy__

#282 Re: farmacija?

Post by xxyy__ »

Gdje upisati farmaciju? U Tuzli ili Sarajevu? Koji je "bolji" fakultet?
tagomago

#283 Re: farmacija?

Post by tagomago »

sarajevo, unazad par godina, ili nešto jače, takvo pitanje bi ti bilo apsurdno; čak je studiranje u tz trajalo godinu kraće
kako me pamćenje dobro služi dok sam svojevremeno planirala istu upisivati, prijeeni matematika, hemija, ne znam šta je treći, još je na snazi prijemni sigurno, da li je po bolonji farmacija ili ne, to ne znam, ako dolaziš iz gimnazije prve dvije godine si ti vjerovatno u prednosti, ostale godine vode oni koji su slušali stručne predmete u srednjoj... lijep poziv u svakom slučaju, katkad ne mogu prežaliti što ga tek tako odbacih :thumbup:
Unbelievable

#284 Re: farmacija?

Post by Unbelievable »

Moze li mi neko preporuciti literaturu za antioksidanse i njihovo djelovanje na zdravlje, treba mi za maturski rad :?: :)
Emma19

#285 Re: farmacija?

Post by Emma19 »

Jel ima neko sa farmacije da mii da koji savjet, ove godine planiram upisat pa zato :) bila sam vrlodobar-odlican ucenik.. hemija mi ide fantasticno, i pored toga volim je. Biologija isto tako, jedino matematika slabije jer sam je imala samo prve 2 godine.. da li mi neko zna reci da li ce mi uzimanje instrukcija pomoci, aa isto tako koliko ce mi pomoci pripreme.. znam da je rano jos jer su prijemni ispiti za pola godine, ali stvarno mi je stalo da se upisem i to bi bilo pozeljno kao redovan student, pa ako mi mozete pomoci savjetima.. :)) :)
Strasbourg22

#286 Re: farmacija?

Post by Strasbourg22 »

Dajem instrukcije iz matematike i statistike. Mob:062-758-386. Sat i po od 25 do 50 KM zavisno od nivoa.
dmecho

#287 Farmaceutski fakultet ili genetika i bioinzinjering..??

Post by dmecho »

Pozdrav!Interesuje me Vase misljenje,sta je bolje upisati.farmaceutski fakultet u sarajevu ili genetiku i bioinzinjering na IUS-u..a ako znate nesto sto se tice fakultete farmaceutskog u travniku,svaka informacija bi mi dobro dosla,pisite vase prijedloge iskustva isl.Unaprijed hvala! :)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#288 Re: Farmaceutski fakultet ili genetika i bioinzinjering..??

Post by PipiDugaDevetka »

Na pogrešnom podforumu si otvorio temu, pa kasnije istu potraži na podforumu ''Nauka i edukacija''.
Zovem se Zelena

#289 Re: farmacija?

Post by Zovem se Zelena »

Emma19 wrote:Jel ima neko sa farmacije da mii da koji savjet, ove godine planiram upisat pa zato :) bila sam vrlodobar-odlican ucenik.. hemija mi ide fantasticno, i pored toga volim je. Biologija isto tako, jedino matematika slabije jer sam je imala samo prve 2 godine.. da li mi neko zna reci da li ce mi uzimanje instrukcija pomoci, aa isto tako koliko ce mi pomoci pripreme.. znam da je rano jos jer su prijemni ispiti za pola godine, ali stvarno mi je stalo da se upisem i to bi bilo pozeljno kao redovan student, pa ako mi mozete pomoci savjetima.. :)) :)
Potraži stari informator, bude i pripremna nastava 7-10 dana. Kada sam ja polagala prijemni nije bilo teško, hemija i biologija osnove. Matematike se plašila jer sam isto imala samo 2 godine u srednjoj ali koliko se sjećam stvarno nisu bili teški zadaci. Imala sam negdje neke papire sa pitanjima, mogu ti potražiti ukoliko ih nisam bacila.

E sad, svake godine primaju sve manje i manje redovnih a sve više samofinansirajućih tako da moraš uraditi ili 100% prijemni ili imati dobru štelu za redovne. Čujem čak da dižu školarinu na 4000 KM za samofinansirajuće (a trenutno je 3000). Ne znam šta da ti kažem, svašta se radi dole, prošle godine su bila čak 3 prijemna roka :-)
blesava

#290 Re: farmacija?

Post by blesava »

MOja topla preporuka, za sve koji ne uspiju upisati Farmaciju u Sarajevu, da se upisu na Farmaceutsko zdravstveni fakultet u travniku i to integralni studij farmacije. Dobri uslovi studiranja, fakutet priznat.
blesava

#291 Re: farmacija?

Post by blesava »

MOja topla preporuka, za sve koji ne uspiju upisati Farmaciju u Sarajevu, da se upisu na Farmaceutsko zdravstveni fakultet u travniku i to integralni studij farmacije. Dobri uslovi studiranja, fakutet priznat.
Desnik

#292 Re: farmacija?

Post by Desnik »

blesava wrote:MOja topla preporuka, za sve koji ne uspiju upisati Farmaciju u Sarajevu, da se upisu na Farmaceutsko zdravstveni fakultet u travniku i to integralni studij farmacije. Dobri uslovi studiranja, fakutet priznat.
Topla preporuka od osobe koja ima nick "Blesava" :roll: :roll: :roll:

Koliko ti "Blesava" imaš do kraja tog "dobrog" studija u Travniku?

Još 5-6 rata, je li? :lol: :lol: :lol:

Stari latini su imali običaj reći "Nomen est omen"

:run:
lajk

#293 Re: farmacija?

Post by lajk »

blesava wrote:MOja topla preporuka, za sve koji ne uspiju upisati Farmaciju u Sarajevu, da se upisu na Farmaceutsko zdravstveni fakultet u travniku i to integralni studij farmacije. Dobri uslovi studiranja, fakutet priznat.
što nas to reklamiras :D ako neko treba informacije nek se javi na pp ! Nece niko na forumu dobit adekvatne informacije :)
purgatorio

#294 Re: farmacija?

Post by purgatorio »

Moja još toplija preporuka, upućena ovima koji se nađu u iskušenju da iskoriste citirani savjet, upišite kurs za zidara ili molera jer traje kraće od travničke farmacije, manje se plaća, a nakon istoga imate slična znanja o farmaciji.
lajk

#295 Re: farmacija?

Post by lajk »

purgatorio wrote:
Moja još toplija preporuka, upućena ovima koji se nađu u iskušenju da iskoriste citirani savjet, upišite kurs za zidara ili molera jer traje kraće od travničke farmacije, manje se plaća, a nakon istoga imate slična znanja o farmaciji.
ŠTO TE TO PANIKA HVATA :lol: :lol:

šta koga briga za tvoje misljenje :D uživaj :)
Desnik

#296 Re: farmacija?

Post by Desnik »

lajk wrote:
ŠTO TE TO PANIKA HVATA :lol: :lol:

šta koga briga za tvoje misljenje :D uživaj :)
Briga je sviju nas, ali tvoja briga treba da je najveća.

Cijeli ćeš život nositi stigmu da nisi mogao postići ništa više,

od bijedne diplome, kupljene u Travniku za par hiljada maraka.

Tužan je to osjećaj misliti da si možda mogao i nešto više a nisi se usudio ni pokušati.

Svako ima diplomu samo jednog studija,(rijetki dvije).

Diploma fakulteta čovjeka prati cijeli život,

i govori o osobi kakva je bila, u naponu njenih intelektualnih i fizičkih kapaciteta.

Tvoj osjećaj da si kupio diplomu studija i zahebao samog sebe, jednostavno nikada neće proći!!!

Uvijek će te boljeti, protokom godina ćeš se osjećati sve jadnije,

što naravno nećeš nikome htjeti priznati, osim samom sebi.

Uvijek će te podčinjeni ili nadređeni gledati i kroz tu prizmu,

kako nisi imao nimalo ambicije ni volje kao mlada osoba.

Ma koliko ti eventualno uspio unovčiti tu travničku "priznatu" diplomu,

kolege u struci će te uvijek označavati kao "travničkog" studenta.

Bićeš u rangu studenta medicine iz Foče ili prava iz Kiseljaka

i tu činjenicu iz svoje biografije izbrisati nikada nećeš moći.

I na kraju bih te upitao , hoćeš li smjeti svoju priznatu travničku diplomu

uramiti i objesiti na zid apoteke, u kojoj budeš radio???
Last edited by Desnik on 24/03/2013 22:15, edited 1 time in total.
lajk

#297 Re: farmacija?

Post by lajk »

Ne brini se ti za nas :lol: ,a evo vec osjecam to sto govoris sa dvije ponude za posao koje me cekaju po zavrsetku studija :)

ko kaze apoteke ? Pa imas milion drugh mogucnosti,ne samo rad u apoteci :) ...tu prestaje dijalog jer pricati o necemu o cemu pojma nemas je isto kao da ja tvrdim da su svi fakulteti u rangu politickih nauka u Sarajevu toliko !
Mendoza

#298 Re: farmacija?

Post by Mendoza »

cuveni stari univerziteti : Heidelberg-Sorbonna-Cambridge-Oxford-Travnik

vi sa zavrsenom farmacijom u Travniku i titulom receptarijusa ste iskreno na nivou srednjoskolaca.tako da ne bi lose bilo da razgulite sa ozbiljne teme

zdra'o
lajk

#299 Re: farmacija?

Post by lajk »

Mendoza wrote:cuveni stari univerziteti : Heidelberg-Sorbonna-Cambridge-Oxford-Travnik

vi sa zavrsenom farmacijom u Travniku i titulom receptarijusa ste iskreno na nivou srednjoskolaca.tako da ne bi lose bilo da razgulite sa ozbiljne teme

zdra'o
sve ce se cut ,sve ce se vidjet :)

sreca samo sto ima drugacijeg misljenja kolega iz Sarajeva pa se razmjenjujemo za knjige,vjezbe,misljena :)
Desnik

#300 Re: farmacija?

Post by Desnik »

lajk wrote:Ne brini se ti za nas :lol: ,a evo vec osjecam to sto govoris sa dvije ponude za posao koje me cekaju po zavrsetku studija :)

ko kaze apoteke ? Pa imas milion drugh mogucnosti,ne samo rad u apoteci :) ...tu prestaje dijalog jer pricati o necemu o cemu pojma nemas je isto kao da ja tvrdim da su svi fakulteti u rangu politickih nauka u Sarajevu toliko !
Travnički univerzitet u septembru započinje akciju jedinstvenu na ovim prostorima:

"Platiš jednu a dobiješ dvije diplome".

Očekuje se da će efekti ove akcije pozitivno djelovati na mamine sinove i lijenštine

koji će sada moći u isto vrijeme studirati i farmaciju i saobraćaj npr.

Te se, po potrebi, prebacivati iz struke u struku...

:lol: :lol: :lol:
Post Reply