Masinski fakultet Sarajevo?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
twizzler

#276 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by twizzler »

ŠiŠ wrote:
twizzler wrote: Cuj tebe... kod profesora Repcica ne mozes prisustvovati predavanju bez pernice pa ti vidi.
A je li Repcic naviaj za Zelju ili za Sarajevo da se zana koje boje trebaju biti pernice.
Pa brat mu je Srebrenko Repcic nekadasnji igrac Sarajeva pa ne znam.. :mrgreen:
Kad smo vec kod Repcica odvojite odmah za literaturu 80km bez toga njegov potpis ne mozete dobiti :-) plus troskovi za printanje grafickih radova(na a2 a3 formate), znaci ispod stoje se njegov predmet ne moze poloziti. :mrgreen:
kaktus na prozoru

#277 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by kaktus na prozoru »

Popustite malo Repcica... nemojte prepadat buduce kolege, uvelicavajuci stvari 1000%.. Literaturu nekome trazi, nekome ne trazi (kako vam grah padne), s tim da onaj sistem posudjivanja literature od kolega uspijeva. Jedino bez cega ne mozete su prirucnici za vjezbe, jer vam se u njima zadaju graficki radovi.. A to za plotanje, a4 mozete kuci ako prilagodite printer da vam printa radove u CAD.u, s tim da ih ima dosta i u word.u (proracuni). Jedino sto biste platili su formati a2 i a3, koji su povoljni u kopirnici na pmf.u.. Repcic je rega ako hocete da polozite predmet.. Za vece ocjene cjepidlaci, ali nije nemoguc :) jedini savjet je da ucite njegova predavanja ne bash 2 dana pred ispit (jer iako svi kazu da se moze naucit za 2h, on pita neke detalje i neka objasnjenja, a zato vam treba da razumijete to sto ste naucili,a ne samo napamet da strebate) i da graficke radove radite na vrijeme, da ne biste ostali u zaostatku kada prodju parcijale, pa onda se hvatali za glavu kako sta gdje...
tubok

#278 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by tubok »

Ma to za literaturu nije problem. Po meni je to realno da profa trazi da kupis od njega knjigu. I to podrzavam.
A za graficke, to sam vec u srednjoj radio.A A4 se moze kuci printati a i proracun.
Ma graficki su najmanji problem.
Partizan1

#279 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Partizan1 »

i ja se slazem to za knjige ....a graficki,,,e o tom neam pojma jbg elektrotehnicar......neko ce zar pomoci ......heh, ja cu vama elektrotehniku
twizzler

#280 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by twizzler »

Graficki radovi se rade u AutoCAD-u, naucite cete sve sto treba da bi se oni bez problema uradili, samo nemojte propustati vjezbe. Na tome se ustvari i dobije ocjena jer oni nose pola ukupnih bodova. Mogu se raditi i rucno(tušem) ali to niko ziv vise ne radi.

Ali to je tek u drugom semestru imate vi precih stvari oko kojih trebate brinuti. Recimo prof. Aleksandra "stalno imam PMS" Kostić. :mrgreen:

edit.Zaboravih reci da je elektrotehnika najsmjesniji predmet na prvoj godini. Ko je isao u elektrotehnicku imat ce devetku uz par sati ucenja pred ispit.
ŠiŠ

#281 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by ŠiŠ »

tubok wrote:Ma to za literaturu nije problem. Po meni je to realno da profa trazi da kupis od njega knjigu. I to podrzavam.
A za graficke, to sam vec u srednjoj radio.A A4 se moze kuci printati a i proracun.
Ma graficki su najmanji problem.
Mladi kolega. To sto profesori ucjenjuju studente kupovinom njihovih knjiga i skripti - a pogotovo sto studenti tu literaturu moraju direktno kupovati od profesora ili njihovih svercera asistenata- je nista drugo nego reket. To je tako eklatantno krsenje profesionane i akademske etike da bi svi ti profeori trebali biti zatjerani da predaju u seskim osnovnim i srednjim skolama po Bjelasnici i Vlasicu. Nek im seljaci -ko platu- donose jaja i glavice kupuse.
Smisao studiranja je da student praktikuje i nauci da koristi sto veci broj razlicitih izvora. Ovo je jos veci apsurd u vrijeme Interneta.
Koliko literatura moze biti vazna imat ce te prilike vrlo brzo da naucite iz matematike. Svi profesori ce vam vjerovatno preporucivati zbirke zadataka od Uscumlica. Sto je sasvim ok. Ali vam moraju reci da postoje i zbirke od Apsena. Apsen je bio inzenjer kojem je matematika bila samo jedan od alata kojim se on koristio u svom poslu. On je tezio da dodje do tacnog rjesenja na najjednostavniji i najkraci moguci nacin. Apsenove zbirke jako cijene studenti a matematicari ih bas ne vole.
Mi smo u nekim oblastima prvo vjezbali zadatke po Apsenu, dok ne bi dobro ovladali "materijom", pa tek onda prelazili na metode rjesavanja po Uscumlicu. Iako smo ucili dvije metode to nam je bio jedini nacin da naucimo neke smjene kod integrala.
nellington

#282 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by nellington »

Moram se nadovezati na ovo iznad. Apsenovi repetitoriji i ostala literatura uvaženog dr. B. Apsena su definitivno nešto što je korisno poznavati, ali s tim pažljivo postupati. Apsen rješavajući zadatke ni najmanje ne obraća pažnju na uslove neophodne za primjenu tehnika koje primjenjuje. Stoga, mladi student može pasti u zamku takvog rješavanja*. Ako neko ne želi gledati na matematiku kao na alat, nego kao zaokruženu nauku, neka ne otvara Apsena - međutim u bolonjskom tempu je teško na matematiku gledati ikako drugačije nego kao na samo još jedan predmet koji treba položiti, i to po mogućnosti što je moguće lakše :) . Budite redovni na tutorijalima :wink:

Što se dr. Repčića tiče, ostavljam sebi za pravo da smatram da je najviše 10% od iznesenog ovdje tačno.

_____
*zato je dobar način onaj koji je preporučio ŠiŠ: Apsen u kombinaciji s nečim ozbiljnijim (Demidovič, Ljaško, Ušćumlić).
Partizan1

#283 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Partizan1 »

ljudi hvala vam ....samo pisite ....
tubok

#284 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by tubok »

Ne znam,ali po meni je to ok sto profa trazi da se kupe njegove knjige. No svak ima svoje.
A to za zbirku zadataka, gdje ima kupiti te zbirke. Uščumlić-eva i od tog Apsen-a.
Ima li neko od vas to da mi proda? Ako nema, gdje bih to mogao kupiti?
xammerx

#285 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by xammerx »

e samo me zanima jos izmedju ostalog, da li treba imat predznanje u autocadu, ako treba da uzmem kurs kakav, il se sve uci tamo ? =)...

a kako cemo se mi skontat nije frka :D vec cemo nac nacin :=)) nac se recimo kod one cesme na wilsu blizu je tito =)..tajna sifra : integral :P
twizzler

#286 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by twizzler »

xammerx wrote:e samo me zanima jos izmedju ostalog, da li treba imat predznanje u autocadu, ako treba da uzmem kurs kakav, il se sve uci tamo ? =)...

a kako cemo se mi skontat nije frka :D vec cemo nac nacin :=)) nac se recimo kod one cesme na wilsu blizu je tito =)..tajna sifra : integral :P
Jedino predznanje koje ti treba je da znas razlikovati mis i tastaturu. :mrgreen:
Ozbiljno tamo se krece od pocetka, ne treba nikakvo predznanje, a vidim neko napisa prije da radi dvoje ljudi na jednom racunaru :-?
U mojoj grupi to nije bilo, imali smo vjezbe u racunarskom centru u prizemlju gdje ima 20+ racunara, svi su imali po racunar...
Partizan1

#287 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Partizan1 »

et kod cesme....ccc......mene ce te lako prepoznat vojna odora i smajser....hehe
kaktus na prozoru

#288 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Dobro, to za broj studenata po racunaru zavisi od velicine grupe i njene prenatrpanosti ili ne.. tako da :)
sto se tice prof.Repcica tvrdnje da se knjige MORAJU kupovati kod njega i kod asistenata su apsolutno netacne u sto ce se uvjeriti i kolege koje dolaze. Sto se tice apsena (ako je to ona knjiga koju imam, mrsko mi sad trazit) on je dobar za elementarno razumjevanje matematike buduci da vrlo detaljno objasnjava neke stvari (tipa vrste integrala, detaljno rjesava zadatke). Razlog zbog cega profesori potenciraju uscumlica je cinjenica da se u te dvije knjige (I i II dio) mogu naci svi zadaci potrebni da bi se, ne polozila, nego zakucala i matematika 1 i 2 i 3. Takodjer, razlog je sto profesori vecinom pri izboru zadataka se oslanjaju na tu zbirku i pokusavaju ispasti fer ako studentima kazu koja zbirka je u pitanju ako ce vec iz nje biti neki zadaci na ispitu.
Partizan1

#289 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Partizan1 »

kaktus hvala na savjetima .....i napokon da nam neko kaze nesto dobro o tim nasim profama,.....i gdje mozemo nabavit tog uscumlica ...jesu to stare knjige ili se mogu kupit u knjizarama...hvala.
kkbosna_90

#290 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by kkbosna_90 »

ma mogu u kopirnici, knjizari, pijaci .... :)
kaktus na prozoru

#291 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

hehehe :) mah, kod opisivanja profesora uvijek ti je tako da student daje opis kroz svoje oci.. onako kako je on dozivio profesora.. zato ce neko reci ti da je profesor grozan, neko opet da je fenomenalan.. na kraju sve saberi i oduzmi, i izvuci neko prosjecno ocekivanje, a finalni zakljucak ostavi za kraj semestra, kad se ti uvjeris kakav je tebi profesor :)
sto se tice uscumlica, mislim da se to ima nabaviti kod almira u kopirnici (kupiti), a par knjiga mislim da imate i u fakultetskoj biblioteci.. Najbolje vam je pitati nekoga od starijih kolega da vam posudi svog uscumlica, ili uzeti pa kopirati dijelove koji vam trebaju (ovisno od gradiva koje radite) :) knjige imaju po 500-700strana, a sve se nece izvjezbati da vjezbas svaki dan samo to, pa se zapitaj koliko ti se isplati kupovati knjigu ako se mozes snaci na drugi, gore spomenuti, nacin :)
twizzler

#292 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by twizzler »

kaktus na prozoru wrote: sto se tice prof.Repcica tvrdnje da se knjige MORAJU kupovati kod njega i kod asistenata su apsolutno netacne u sto ce se uvjeriti i kolege koje dolaze.
Knjige se ne moraju kupovati kod njega neko kod almira u kopirnici, a za potpis(i eventualno ocjenu) MORAS imati sve cetiri knjige, koje on nakon pregleda potpise(ili nesto zabiljezi na prvoj strani) tako da nema posudjivanja. Jedino ako imas kakvu stelu ili ako znas profesora ovo te moze zaobici. 99% studenata sa prve godine ce ovo potvrditi.
muz66

#293 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by muz66 »

tubok wrote:Ne znam,ali po meni je to ok sto profa trazi da se kupe njegove knjige. No svak ima svoje.
A to za zbirku zadataka, gdje ima kupiti te zbirke. Uščumlić-eva i od tog Apsen-a.
Ima li neko od vas to da mi proda? Ako nema, gdje bih to mogao kupiti?
Brankovicu? :D
xammerx

#294 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by xammerx »

a kazem ti ja kolega, kad kaktus sta napise mene sunce obasja svaki put, pun sam nade :P:D...odma bi upisao 2 paralelno faxa hahah :P:D...
Partizan1

#295 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Partizan1 »

ajd probacu nes ....jedino mi dolazi u obzir to kod "Almira" u kopirnici jer ne poznam nikog od starijih kolega .... :D :bih:
kaktus na prozoru

#296 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

@twizzler
Oprosti molim te, ja znam 10 osoba koje NISU imale sve knjige, a dobile su potpis.. Druga stvar, to da nema posudjivanja... kao da nisi cuo za sistem, uzmes knjigu, kopiras prvu stranicu koja je cista (bez njegovog potpisa), ili stavis papir preko potpisa dok je kopiras i uvezes.. :) izadje te puno jeftinije nego kupovina knjiga :) a ja sam jedna od rijetkih osoba koja je zapravo kupila odredjene knjige, dok su svi ostali furali svoj fazon posudjivanja i dobijali potpise najnormalnije :) tako da, mani me toga "moras imat stelu ili znati profesora"...
i da, to da nema posudjivanja, objasni onda zasto su moje knjige trenutno kod kolege koji ih je pokazivao pri upisu ocjene? :)

@buduce kolege u kompletu
vjerujte, dok se zavrse 2 sedmice, vec cete upoznati minimalno 5-10 starijih kolega :D halo, nismo ni mi babaroge ako smo stariji od vas :D
Last edited by kaktus na prozoru on 18/09/2009 00:33, edited 1 time in total.
Partizan1

#297 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Partizan1 »

KOLEGE ETO AKO IMA KO TOG USCUMLICA A VOLJAN JE PRODAT NEK SE JAVI
Partizan1

#298 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Partizan1 »

ma KAKTUS ti nama jedino ulijevas neku nadu ....ti si nasa legenda :bih:
twizzler

#299 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by twizzler »

kaktus na prozoru wrote:@twizzler
Oprosti molim te, ja znam 10 osoba koje NISU imale sve knjige, a dobile su potpis.. Druga stvar, to da nema posudjivanja... kao da nisi cuo za sistem, uzmes knjigu, kopiras prvu stranicu koja je cista (bez njegovog potpisa), ili stavis papir preko potpisa dok je kopiras i uvezes.. :) izadje te puno jeftinije nego kupovina knjiga :) a ja sam jedna od rijetkih osoba koja je zapravo kupila odredjene knjige, dok su svi ostali furali svoj fazon posudjivanja i dobijali potpise najnormalnije :) tako da, mani me toga "moras imat stelu ili znati profesora"...
i da, to da nema posudjivanja, objasni onda zasto su moje knjige trenutno kod kolege koji ih je pokazivao pri upisu ocjene? :)
Ne znam ja kada sam isao po ocjenu provjeravao je knjige kao da radi za gestapo. I tu je bio neizbjezni desetominutni razgovor sa njim i ubjedjivanje da mu ja nisam pricao na predavanjima. Opet kazem velika vecina studenata mora imati knjige, mozda je prema tebi bio blazi jer si zensko :) Koliko od tih 10 osoba koje znas su bile zenskog roda? :mrgreen:
I u kojoj si grupi bila ako nije tajna?
Partizan1

#300 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Partizan1 »

ewo kolege brucosi pogledajte ovaj link imaju cetiri neke zbirke uscumlica al samo postavljeni zadatci bez rjesenja....
bar malo ce pomoci......http://www.eknjige.org/matematika.php?k ... tika&pid=2
Post Reply