studiranje u Becu

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Cekuta

#276 Re: studiranje u Becu

Post by Cekuta »

Irfane,haj javi se na kafu vec jednom :D ja sam planirao u Petak da izadjem ako bi dobio slobodno pa smo
mogli malo u lumpovanje da se opustimo PS:'' Na ovom forumu ima toliko smeca sto ljudi pisu da je
to nevjerovatno''! Svi se prave nesto pametni,a jos nisu ni dosli u Austriju,ja vas nekontam!
janje_

#277 Re: studiranje u Becu

Post by janje_ »

Zuja283 wrote:Zanima me jos, da li je isplativije rentat stan ili ici u studentski?
Posto bi isla sa prijateljicom :D
I koliko je otprilike cijena dvokrevetnog stana blizu kampusa?
I da, koliko sam shvatila ako zelim ekonomiju studirati ide se na ovaj http://www.wu.ac.at/ :D
Dosad mi je njemacki bio samo 2. strani jezik, i ici cu ovo ljeto intenzivno u goethe, navodno sam B1 stepen.
Zivjela sam vani pa znam engleski tecno, moze li se bar u pocetku engleski koristiti?

Jer koliko sam shvatila ipak je njima ta ekonomija kao glavna :D
1. sta je jeftinije dom ili stan (dijelila bi troskove sa curom)?
2. sto se tice papirologije upisem se ovdje i preko ambasade prebacim tamo?
3.do stana se dolazi kako? Izvinite sto ono pojma nemam ali stvarno bih cijenila da bar neko sa tacnim informacijama odgovori :)

Hvala ljudi
za pocetak ti je kudikamo bolje da nadjes sebi sobu u domu i po mogucnosti da ne uzmes sobu s tom prijateljicom.. tako ces vrlo brzo isforsirat njemacki..

stan je ok solucija kad se ustelis u sistem (u prve dviej godine je zbog svega bolje biti u domu - trikovi na faksu, kontakti za poso, i to, sve se brze nadje kad se druzis s vise ljudi)..

soba u "wohngemeinschaft" (to je ono, 4-5 ljudi iznajmi veliki stan i jedina isplativa varijanta za studenta) kosta od 300 eurona pa gore..

u dobrom domu sobe su oko 250 eura.. s tim da u dobrom domu imas prostoriju za pranje vesa (u stanu moras kupit ves masinu i molit boga da se nikad ne pokvari), svejedno je koliko se grijes (u stanu pazis na svaki stepen celzijusa jer sto je toplije veci je racun za gas), svejedno je imas li tv ili ne (u stanu kad te ufate da imas tv godisnja pretplata je 250 eura), internet ti je uracunat u kiriju (u stanu moras sama sebi uvest internet i placati mjesecno u zavisnosti od paketa nekih 30ak eura), itd..

za stanove imas stranice.. npr. http://www.jobwohnen.at/?id=198
donaghue

#278 Re: studiranje u Becu

Post by donaghue »

Moze li mi neko, molim, objasniti svu proceduru oko ljekarskog uvjerenja, jer nisam iz Sarajeva, a jako mi je bitno.

Unaprijed hvala.
threshold

#279 Re: studiranje u Becu

Post by threshold »

ne treba to druze, a to kazem iz licnog iskustva, jer sam bez toga predao i evo me na zapadu :)
tako_je_to

#280 Re: studiranje u Becu

Post by tako_je_to »

zdravo svima...bas se sve zakuhalo....mene interesuje samo dal ima neko iskustav sa FIZIKOM na univerzitetu u becu i kako sve ide...trebala bi da se prebacim sad u VI semestar...koliko sad kosta po semestru..jedni kazu 380€ jedni 16€..voljela bi da mi konkretno odg.iii htjela bi da znam koliko priznavaju nase predmete i dal pocinje se od VI semestra ili od pocetka studije...posto sam dobila inf. da ponovo kreces ispocetka...molim vas ako zna neko nek pisee :)
lupp

#281 Re: studiranje u Becu

Post by lupp »

tako_je_to wrote:zdravo svima...bas se sve zakuhalo....mene interesuje samo dal ima neko iskustav sa FIZIKOM na univerzitetu u becu i kako sve ide...trebala bi da se prebacim sad u VI semestar...koliko sad kosta po semestru..jedni kazu 380€ jedni 16€..voljela bi da mi konkretno odg.iii htjela bi da znam koliko priznavaju nase predmete i dal pocinje se od VI semestra ili od pocetka studije...posto sam dobila inf. da ponovo kreces ispocetka...molim vas ako zna neko nek pisee :)
Koliko ja znam, mozes predat svoje polozene predmete, a oni ce odlucit koji ce od njih priznat, a koji nece. Od ljudi koje ja poznajem priznavali su oko 70% predmeta.
tako_je_to

#282 Re: studiranje u Becu

Post by tako_je_to »

hvala svima na inf..ima mnogo toga da se pita al et da ne budem dosadna ipak hvala svima :)
tatuovac

#283 Re: studiranje u Becu

Post by tatuovac »

Ovo što se ovdje ima za pročitati bi bilo smiješno da nije tragično. :run: Slučajno imam par prijatelja koji su studirali i živjeli u Beču, a i ja sam imao sumljivo zadovoljstvo da tamo provedem specijalizaciju i studijski boravak od par godina, ničim izazvan, poslalo me tamo, a kad sam shvatio gdje sam dospio - bilo je prekasno da idem u drugu zemlju. :x

1. Austrija nije tradicionalno imigrantska zemlja na način kako je to SAD, Kanada ili slično i u toj zemlji ne postoji niti jedna olakšica i niti jedna otvorena vrata za nove imigrante, a posebno one koje se zovu Mujo i Alija, pa makar bili ateisti. Mujo i Alija jednostavno nisu poželjni tamo. (npr. demonstracije sa povicima spali džamiju lokalnih Bečlija prije nekoliko mjeseci i tako stalno).

2. Beč ima milijarde eura prihoda od turizma, desetak miliona turista godišnje kao čitava Hrvatska zajedno, i čitava finansijska i politička mafija istočne Evrope vrti svoj novac i krije porodice tamo, i sva austrijska ekonomija se tamo sljeva. Vi i vaših ne 500 nego prije 750 odn. 1000 eura mjesečno njima NE TREBAJU. Vi za njih ne predstavljate ništa - sem teret. Student iz BiH je na dnu društvene ljestvice među ostalim imigrantima, izbjeglicama, narkomanima i narko dilerima i ostalim prikazama sa dna.

3. U Beču živi 180 000 Srba i Beč je najveći srpski grad iza Beograda. Od tih Srba 3/4 su najžešći četnici, a i da nisu, a jesu, treba ih trpiti u svojoj blizini. U Bosni vas ubijaju, a tamo će da vas milke po glavi - hoće kako neće. Troprsta idila na lijepom plavom Dunavu.

4. Ovi što se javljaju da je u Beču lijepo - lažu. U Beču ne studira sirotinja, nego djeca najžešće BH političke i ekonomske mafije, prepuna para, sa 2-3 pasoša, a vama ovdje šupljiraju o 500 eura mjesečno i dijeljenju sobe u domu sa nekim crncem iz bonga bonga plemena, ukrajinskim pedofilom ili mladim četnikom. Pa kad je tako lijepo - neka vas ubace u kuće i stanove što su im roditelji kupili u Beču, a oni da idu u dom, pa studiraju.

ZAKLJUČAK: Mogao bih ja satima o Beču, ali nikome ne preporučujem da ide tamo, i ako imate para, idite u neku normalnu zemlju gdje ste dobrodošli od SAD, Novog Zelanda itd., a bježite od ovih zaguljenih austrijskih katoskih fašista i njihovog preskupog legla u Beču.
janje_

#284 Re: studiranje u Becu

Post by janje_ »

tatuovac wrote:Ovo što se ovdje ima za pročitati bi bilo smiješno da nije tragično. :run: Slučajno imam par prijatelja koji su studirali i živjeli u Beču, a i ja sam imao sumljivo zadovoljstvo da tamo provedem specijalizaciju i studijski boravak od par godina, ničim izazvan, poslalo me tamo, a kad sam shvatio gdje sam dospio - bilo je prekasno da idem u drugu zemlju. :x
zivio sam, studiro, radio, zajebavo se u becu 12 godina.. bec je super grad i jedno od najboljih mjesta za ziviti u svijetu..
tatuovac wrote: 1. Austrija nije tradicionalno imigrantska zemlja na način kako je to SAD, Kanada ili slično i u toj zemlji ne postoji niti jedna olakšica i niti jedna otvorena vrata za nove imigrante, a posebno one koje se zovu Mujo i Alija, pa makar bili ateisti. Mujo i Alija jednostavno nisu poželjni tamo. (npr. demonstracije sa povicima spali džamiju lokalnih Bečlija prije nekoliko mjeseci i tako stalno).
nije tradicionalno imigrantska zemlja i tek u zadnjih par godina postoji tendecija da malo olabave zakone i procedure, jer su skontali da bez imigracije za 20ak godina nece imati ko da pravi djecu i da im placa penzije..

sto se tice muje i alije, nema govora o tome.. austrijanci su jednako zatvoreni prema svim "ausländerima" bez obzira bio ti mujo, john ili dikembe mutombo.
tatuovac wrote: 2. Beč ima milijarde eura prihoda od turizma, desetak miliona turista godišnje kao čitava Hrvatska zajedno, i čitava finansijska i politička mafija istočne Evrope vrti svoj novac i krije porodice tamo, i sva austrijska ekonomija se tamo sljeva. Vi i vaših ne 500 nego prije 750 odn. 1000 eura mjesečno njima NE TREBAJU. Vi za njih ne predstavljate ništa - sem teret. Student iz BiH je na dnu društvene ljestvice među ostalim imigrantima, izbjeglicama, narkomanima i narko dilerima i ostalim prikazama sa dna.
deset miliona nocenja godisnje nije isto sto i deset miliona turista (http://www.wien.gv.at/statistik/pdf/wieninzahlen.pdf) no nej se.

kapitalizam je takav, da je svaki euro dobrodoso, kao i jeftina radna snaga.. a studenti su upravo to.. osim mjesta za studiranje, drzava austrija bilo kojem studentu strancu (osim ako se ne radi o nekom genijalcu, pa se svi jagme za njega) ne obecava niti poklanja bilo sta.. student iz BiH se nimalo ne razlikuje od studenta iz Srbije, Bugarske, Turske, Azerbejdžana, Španije, Maroka. Sve je to gola fukara, kao uostalom i svugdje drugo.. Naravno, govorimo o onom stereotipnom studentu čiji babo ne posjeduje jahtu, mercedesa i pola sarajeva.
tatuovac wrote: 3. U Beču živi 180 000 Srba i Beč je najveći srpski grad iza Beograda. Od tih Srba 3/4 su najžešći četnici, a i da nisu, a jesu, treba ih trpiti u svojoj blizini. U Bosni vas ubijaju, a tamo će da vas milke po glavi - hoće kako neće. Troprsta idila na lijepom plavom Dunavu.
u BiH živi milion srba i ja sam sretan što je tako i što i ja živim u BiH.. osim jednog zanemarivo malog procenta idiota (kojih u tom broju ima svugdje) svi srbi (jadno mi je sto ovo moram uopste objasnjavati jednom intelektualcu, ali eto nismo svi isti) koje sam ja u Becu upozno su super raja i ja sam se sa svima super druzio..
tatuovac wrote: 4. Ovi što se javljaju da je u Beču lijepo - lažu. U Beču ne studira sirotinja, nego djeca najžešće BH političke i ekonomske mafije, prepuna para, sa 2-3 pasoša, a vama ovdje šupljiraju o 500 eura mjesečno i dijeljenju sobe u domu sa nekim crncem iz bonga bonga plemena, ukrajinskim pedofilom ili mladim četnikom. Pa kad je tako lijepo - neka vas ubace u kuće i stanove što su im roditelji kupili u Beču, a oni da idu u dom, pa studiraju.
moji roditelji nikad nisu bili bogati, i krvavim su radom meni omogucili studij u becu i dok sam ziv ne mogu im to zadovoljstvo "otplatit".. moj prvi cimer bio je bugar javor iz sofije, vrijedan student elektrotehnike, koji je od ono malo crkavice sto uspije zaraditi vozajuci pakete biciklom po becu, uspio odvajati da posalje starcima u bugarsku, omiljena grupa mu iron maiden, a zajedno smo pocesto znali ostati do u gluho doba noci svirajuci tambure. drugi cimer je bio poljak, hip-hoper, koji je dane provodio slusajuci muziku.. treci je bio austrijanac, alternativac, jednom ga je samo nestalo i doso je poslije par mjeseci po stvari i odselio (on mi je bio najbolji jer ga nikad nije bilo u sobi, pa sam mogo privoditi, ali necemo sad o tom).. cetvrti je bio bosnjo iz sarajeva, nas dva smo na mig znali sta onaj drugi misli, dijelili zadnji zalogaj hljeba i laktali se kroz studentski zivot.. sa zadnjim cimerom sam iznajmio stan i jos uvijek ga odrzavamo, mada ni ja, a ni on ne zivimo tamo.. austrijanac zadnjih 10 godina.. prije toga kosovarac.. ;)

normalan naletis na normalne ljude.. kad si nalet, dikembe mutombo je ono sto zasluzis..
tatuovac wrote: ZAKLJUČAK: Mogao bih ja satima o Beču, ali nikome ne preporučujem da ide tamo, i ako imate para, idite u neku normalnu zemlju gdje ste dobrodošli od SAD, Novog Zelanda itd., a bježite od ovih zaguljenih austrijskih katoskih fašista i njihovog preskupog legla u Beču.
ja bi mogo danima o becu.. i o dobrom i o losem.. veliki grad, pa svega tu ima.. po pitanju sigurnosti, vjerovatno najbolji glavni grad u evropi.. po pitanju kvalitete zivota (zarada, sigurnost, ponuda) top3 u svijetu..

a posebno si dobrodoso u SAD.. ;)
tatuovac

#285 Re: studiranje u Becu

Post by tatuovac »

zivio sam, studiro, radio, zajebavo se u becu 12 godina.. bec je super grad i jedno od najboljih mjesta za ziviti u svijetu..
Naglasak na boldirano. Samo kako i na čiji račun jarane ??? :mrgreen: Beč je jedno od najboljih mjesta za život ako si bogat, ako ne radiš i ako nisi musliman, pa ni imenom. U svim ostalim varijantama, pakao na zemlji kao i svaka džungla na asfaltu.
nije tradicionalno imigrantska zemlja i tek u zadnjih par godina postoji tendecija da malo olabave zakone i procedure, jer su skontali da bez imigracije za 20ak godina nece imati ko da pravi djecu i da im placa penzije..
sto se tice muje i alije, nema govora o tome.. austrijanci su jednako zatvoreni prema svim "ausländerima" bez obzira bio ti mujo, john ili dikembe mutombo.
Austrija ima sasvim dovoljno emigranata iz Njemačke za svoje potrebe, i to istočni za niske poslove, a zapadni Nijemci za visokokvalificirane. Nema tu za Muju iz Bosne mjesta. Dobro je da si izrekao istinu da su Austrijanci zatvoreni prema strancima tj. da ih ne vole. Pa kome ti pričaš bajke o dobrom životu u Beču, a nisi u stanju da od mržnje lokalnih živiš u miru i kao čovjek...
Ne slažem se po pitanju jednake zatvorenosti prema svim strancima. Muslimani su specijalno neomiljeni, a predrasude se ipak manje prema John-u iz Amerike. Govorim iz vlastitog iskustva.
deset miliona nocenja godisnje nije isto sto i deset miliona turista (http://www.wien.gv.at/statistik/pdf/wieninzahlen.pdf) no nej se.
kapitalizam je takav, da je svaki euro dobrodoso, kao i jeftina radna snaga.. a studenti su upravo to.. osim mjesta za studiranje, drzava austrija bilo kojem studentu strancu (osim ako se ne radi o nekom genijalcu, pa se svi jagme za njega) ne obecava niti poklanja bilo sta.. student iz BiH se nimalo ne razlikuje od studenta iz Srbije, Bugarske, Turske, Azerbejdžana, Španije, Maroka. Sve je to gola fukara, kao uostalom i svugdje drugo.. Naravno, govorimo o onom stereotipnom studentu čiji babo ne posjeduje jahtu, mercedesa i pola sarajeva.
U Beču se uglavnom noći samo 1 noć, a u 10 miliona brojim i one koji su samo u prolazu. To je tu negdje red veličine sa čitavom Hrvatskom ili Londonom - Beč je jedna od top 10 destinacija u Evropi.
Dovodiš se u protivrječnost... Kao trebaju im emigranti i to kvalifikovani, a ne pomažu strane studente. Ma nemoj :-) Naravno da im ne trebaju studenti iz siromašnih zemalja, specijalno ne muslimani i samo ih trpe jer ih međunarodni zakoni i konvencije na to prisiljavaju.
A da bi bio student u Beču - za 5 godina studiranja ti najmanje treba ca. 50.000 eura. Izvini ... U BiH takav novac posjeduju samo bogati (neto prosječna plaća 400 eura, 40 % nezaposlenost) - uglavnom nepošteno bogati - čast izuzecima. Nisu to nikakvi stereotipni studenti - već potomstvo mafije. Ja nikad nisam sreo nikoga od naših studenata u Beču, a da nije bio mutan. Sama djeca političara, korumpiranih službenika, mitadžija predratnih, ratnih i poratnih itd. Čisti smo bili samo mi na kraćim specijalizacijama - koji smo došli sa svojim teško zarađenim parama, i poneko dijete gastarbajtera.

Strani studenti nemaju pravo na radnu dozvolu, tako da ti šuplja o jeftinoj radnoj snazi propada, a ko to ima vremena raditi i studirati. Molim te prestani pričati bajke. Takvom prebogatom gradu milionskih dimenzija zasigurno ni najmanje ne trebaju horde od nekoliko desetaka hiljada studentskih fukara. 100 % Čuo, vidio, doživio.
u BiH živi milion srba i ja sam sretan što je tako i što i ja živim u BiH.. osim jednog zanemarivo malog procenta idiota (kojih u tom broju ima svugdje) svi srbi (jadno mi je sto ovo moram uopste objasnjavati jednom intelektualcu, ali eto nismo svi isti) koje sam ja u Becu upozno su super raja i ja sam se sa svima super druzio..
Nisam sretan što u mojoj zemlji živi milion ljudi koji ne vole moju zemlju, bore se protiv nje i koji su iznjedrili 10 genocida nad Bošnjacima. Ne znam kakv bih mazohista trebao biti da mi se sviđa tih milion ne baš dobronamjernih ljudi. Srbi u Beču su super raja površinski - raja ko raja kao u Jugoslaviji, a onda te raja zakolje pa baci u jamu. Hvala ti mnogo na toj raji.
Last edited by tatuovac on 26/10/2010 19:32, edited 2 times in total.
immuno

#286 Re: studiranje u Becu

Post by immuno »

zivim u Becu i mogu ti reci da ovaj tekst koji si ti napisao nidze ba veze.Muslmanka sam i nikad nikakvih problema nisam imala cak sta vise,zivim od sopstvenog rada,doskolovavala se ovdje nikakvih problema,djeca mi se skoluju naikad nikakvih problema,tacno je da ima srba ali ne u mom drustvu........prema tome tvoje iskustvo koje izgleda je sve drugo nego ugodno je cini mi se vise tvoj doprinos nego sam grad.
immuno

#287 Re: studiranje u Becu

Post by immuno »

da bi bio student u Beču - za 5 godina studiranja ti najmanje treba ca. 50.000 eura. Izvini ... U BiH takav novac posjeduju samo bogati (neto prosječna plaća 400 eura, 40 % nezaposlenost) - uglavnom nepošteno bogati - čast izuzecima. Nisu to nikakvi stereotipni studenti - već potomstvo mafije. Ja nikad nisam sreo nikoga od naših studenata u Beču, a da nije bio mutan. Sama djeca političara, korumpiranih službenika, mitadžija predratnih, ratnih i poratnih itd. Čisti smo bili samo mi na kraćim specijalizacijama - koji smo došli sa svojim teško zarađenim parama, i poneko dijete gastarbajtera.
:x nemogu a da ti na ovo neodgovorim nek te bude sramota stvarno sve ove nase djece koja ovdje rade da bi mogli studirati jer ih roditelji nemogu financirati to su vrijedna postena djeca od postenih roditelja govorim jer znam jedno sto radim sa studentima drugo sto imam kontakta sa nasim studentima.Ako nisi uspio tvoj problem ali nemoj da drugog krivis zbog toga. :x :x :x :x :x :x :x :x
tatuovac

#288 Re: studiranje u Becu

Post by tatuovac »

moji roditelji nikad nisu bili bogati, i krvavim su radom meni omogucili studij u becu i dok sam ziv ne mogu im to zadovoljstvo "otplatit".. moj prvi cimer bio je bugar javor iz sofije, vrijedan student elektrotehnike, koji je od ono malo crkavice sto uspije zaraditi vozajuci pakete biciklom po becu, uspio odvajati da posalje starcima u bugarsku, omiljena grupa mu iron maiden, a zajedno smo pocesto znali ostati do u gluho doba noci svirajuci tambure. drugi cimer je bio poljak, hip-hoper, koji je dane provodio slusajuci muziku.. treci je bio austrijanac, alternativac, jednom ga je samo nestalo i doso je poslije par mjeseci po stvari i odselio (on mi je bio najbolji jer ga nikad nije bilo u sobi, pa sam mogo privoditi, ali necemo sad o tom).. cetvrti je bio bosnjo iz sarajeva, nas dva smo na mig znali sta onaj drugi misli, dijelili zadnji zalogaj hljeba i laktali se kroz studentski zivot.. sa zadnjim cimerom sam iznajmio stan i jos uvijek ga odrzavamo, mada ni ja, a ni on ne zivimo tamo.. austrijanac zadnjih 10 godina.. prije toga kosovarac.. ;)

normalan naletis na normalne ljude.. kad si nalet, dikembe mutombo je ono sto zasluzis..
OK - uzmimo da si ti taj izuzetak koji potvrđuje pravilo, i da ti vjerujem da je istina ono što pišeš. Pa što bolan ovde fališ Austriju neobaviještenim ljudima, a sam kažeš da si sila jada vidio i da si se napatio ? Meni ovaj tvoj život po opisu zvuči kao klošarski njesra život, a nikako idila našeg uspješnog čovjeka iz Austrije. A još dobro oslikava nizak status naših ljudi i emigranata uopće.
ja bi mogo danima o becu.. i o dobrom i o losem.. veliki grad, pa svega tu ima.. po pitanju sigurnosti, vjerovatno najbolji glavni grad u evropi.. po pitanju kvalitete zivota (zarada, sigurnost, ponuda) top3 u svijetu..

a posebno si dobrodoso u SAD..
SAD su izmislile svijet za Austriju. Amerikanci su gospoda i kosmopoliti za fašističke idiote i seljake iz Austrije. Amerikanci su ipak bombardirali Srbe 1995 i 1999 i nikad se među njima nisam osjećao diskriminiran. A za čitav rat mediji u Austriji na čelu sa ugledim časopisom PROFIL nisu osudili genocid nad Bošnjacima i potiho su podržavali Srbe. Nabijem ja i Austriju i Beč ... da ne kažem na šta.
zivim u Becu i mogu ti reci da ovaj tekst koji si ti napisao nidze ba veze.Muslmanka sam i nikad nikakvih problema nisam imala cak sta vise,zivim od sopstvenog rada,doskolovavala se ovdje nikakvih problema,djeca mi se skoluju naikad nikakvih problema,tacno je da ima srba ali ne u mom drustvu........prema tome tvoje iskustvo koje izgleda je sve drugo nego ugodno je cini mi se vise tvoj doprinos nego sam grad.
Draga gospođo. Vi ste muslimanska imigrantkinja sa društvenog ruba koja nikada nije imala bliži iskren kontakt sa Austrijancima. Da jeste - iskreno bi vam rekli da mrze muslimane. Takvi kao vi su se 1992 našli u šoku i čudu kad su naši susjedni nasrnuli na nas. Vi ne biste vidjeli šta vam se sprema dok vam na vrata ne bi došli da vas vode u logor.

Evo linka građanske inicijative protiv gradnje džamija u Beču : http://www.moschee-ade.at/ Na demonstracijama je 4000 Austrijanaca vriskalo "zapalimo džamije". Je l to kultura i tolerancija ????

Daću vam email mojih austrijskih poznanika pa će vam oni u lice reći šta tamo narod misli i šta se planira, kad već sami niste toliko kliker da shvatite šta se iza brda valja.
Last edited by tatuovac on 26/10/2010 20:43, edited 2 times in total.
UBL

#289 Re: studiranje u Becu

Post by UBL »

da bi bio student u Beču - za 5 godina studiranja ti najmanje treba ca. 50.000 eura. Izvini ... U BiH takav novac posjeduju samo bogati (neto prosječna plaća 400 eura, 40 % nezaposlenost) - uglavnom nepošteno bogati - čast izuzecima. Nisu to nikakvi stereotipni studenti - već potomstvo mafije. Ja nikad nisam sreo nikoga od naših studenata u Beču, a da nije bio mutan. Sama djeca političara, korumpiranih službenika, mitadžija predratnih, ratnih i poratnih itd. Čisti smo bili samo mi na kraćim specijalizacijama - koji smo došli sa svojim teško zarađenim parama, i poneko dijete gastarbajtera.

mozes li ovo malo bolje pojasniti?

Naglasak na boldirano. Samo kako i na čiji račun jarane ??? :mrgreen: Beč je jedno od najboljih mjesta za život ako si bogat, ako ne radiš i ako nisi musliman, pa ni imenom. U svim ostalim varijantama, pakao na zemlji kao i svaka džungla na asfaltu.

ja mislim da je ovo kod tebe najveci problem, onda si trebao ici u teheran i tamo zavrsiti specijalizaciju.

Austrija ima sasvim dovoljno emigranata iz Njemačke za svoje potrebe, i to istočni za niske poslove, a zapadni Nijemci za visokokvalificirane. Nema tu za Muju iz Bosne mjesta. Dobro je da si izrekao istinu da su Austrijanci zatvoreni prema strancima tj. da ih ne vole. Pa kome ti pričaš bajke o dobrom životu u Beču, a nisi u stanju da od mržnje lokalnih živiš u miru i kao čovjek...
Ne slažem se po pitanju jednake zatvorenosti prema svim strancima. Muslimani su specijalno neomiljeni, a predrasude se ipak manje prema John-u iz Amerike. Govorim iz vlastitog iskustva.

sine, gdje god da se nadjes, bih,au ili usa, za mjesto se valja izboriti, samo je razlika u okolnostima.
tatuovac

#290 Re: studiranje u Becu

Post by tatuovac »

nemogu a da ti na ovo neodgovorim nek te bude sramota stvarno sve ove nase djece koja ovdje rade da bi mogli studirati jer ih roditelji nemogu financirati to su vrijedna postena djeca od postenih roditelja govorim jer znam jedno sto radim sa studentima drugo sto imam kontakta sa nasim studentima.Ako nisi uspio tvoj problem ali nemoj da drugog krivis zbog toga.
Ili vaši studenti lažu vas i glume siromahe ili vi ne govorite istinu. Tih minimalnih 50000 eura nema svako u BiH, pa skupio ih odmah ili u periodu od 5 godina. Ničega poštenog i dobrog u tome nema - čast rijetkim izuzecima.

Što se mene lično tiče. Ja sam odbio posao u Beču, jer mi ne pada na pamet da nakon rata provedenog u Sarajevu, borbe u Armiji BiH zadnje godine rata, idem u zemlju gdje sam građanin 5og reda. Ja sam se borio da živim u slobodi, a ne u gradu sa 180000 Srba koji bi me za doručak pojeli da mogu kao u Beču. Hvala bogu zarađujem približno kao u Austriji, a ostao bih u BiH i da nemam posla i čuvao ovce ako treba. Ja sam "Mujo" iz Sarajeva, a ne Franz iz Beča. Bio i ostao, iako su moji preci većinom bili u oba svjetska rata na strani Austrije odn. Njemačke, i ja možda tamo pripadam više nego u Sarajevo.
mozes li ovo malo bolje pojasniti?
Mogu ! Dok sam boravio u Beču sam povremeno sretao naše studente. Svi ista priča trteno vrteno, lafo rade, te ovo te ono, a borave po 10 godina u Austriji, ustvari nigdje ne rade, a imaju love, žive lijepo, voze auta, kriju kuće i stanove koje posjeduju, a ovamo ko fol žive u domu. Kako ??? Pa zna se kako... Pa poslije saznaš da je sin ili kćer tog i tog... Upoznao sam stotine studenata, ali siromahe nikako...
ja mislim da je ovo kod tebe najveci problem, onda si trebao ici u teheran i tamo zavrsiti specijalizaciju.
Naprotiv - nisam vjernik, izgledam kao Nijemac, tako se i ponašam, vrlo dobro govorim njemački, engleski i francuski, ničim ne odskaćem od evropskog prosjeka sem imenom, jednako poštujem i volim kršćanstvo mojih dalekih predaka kao i islam onih skorijih, ali se zovem "Mujo" i želim da se i krsšćanstvo i judaizam i islam jednako tretiraju i da nema diskriminacije. A ne da me Austrijanci vole i poštuju dok pijemo pivo nakon posla i sve OK i super dok ne kažem kako se zovem i odakle dolazim pa se onda odmah promijene.
Bio sam i u Americi. Tamo nije diskriminacija kao u Austriji. Nikad ništa ružno tamo doživio nisam.
sine, gdje god da se nadjes, bih,au ili usa, za mjesto se valja izboriti, samo je razlika u okolnostima.
Sine, ne može se Jevrej među nacistima izboriti za svoje mjesto, sem u grobu. U tome grmu leži zec.
fatality

#291 Re: studiranje u Becu

Post by fatality »

fatality wrote:necu nikom nikakve savjete da dajem, samo da se pohvalim da sam zavrsio faks ( Informatiku ) u roku od 3 godine i dobio posao u svojoj struci ( cak i mnogo bolji od onog sto sam uopste zamisljao) 20 dana po zavrsetku proslog semestra :D

( I ne, nisam sjedio nonstop za knjigom, izlazio sam kao i svako normalno bice a i ( prelijepu )djevojku imam )

rekoh, cisto mi doslo da samog sebe potapsem po ramenu :-D
fatality wrote: Plata mi je preko tih 2500€ bruto :)
Samo nisam sad siguran koji dio te iznenadjuje . . .
fatality wrote:
koliko znas toliko vrijedis ;)
Samo bih da citiram sebe i da dodam da si ocito jako frustriran jer te nisu docekali otvorenih ruku i ponudili ti sve na zlatnom tabletu

Al pricas gluposti da covjek ne povjeruje. Kazes skandiraju da se ne pravi dzamija ? A kako ces objasniti sto su na fakultetu muslimani dobili svoju prostoriju gdje mogu obavljati namaz ? Kako ces objasniti da u najvecoj bolnici u austriji (AKH u Becu) postoji prostorija za obavljanje namaza ? Ima li u Sarajevu takvog neceg ? Neznalico jedna, da je Sarajevo 1% tolerantno kao Bec kod nas bi raj bio.

Ovdje gledam nase ljude, gledam turke, gledam vecinu imigranta, pa se stidim sto me identificiraju sa citavom nacijom (mislim na juge). Nimalo me ne cudi sto austrijanac mrzi imigrante, cak sam sam poceo da mrzim nas narod od kako sam preselio u bec. Al hAj za nas narod sam i znao kakvi smo, al su me turci negativno iznenadili i zamrzio sam ih od kako sam ovdje. Uglavnom, ne cudi me nikako sto nas mrze kad smo stoka i imamo kulture kao mutombo butomba iz neke sume u africi

Elem, kao sto rekoh, pravo si frustriran jer ocito nisi uspio (da se integrises) u Becu i, kao sto ti neko preporuci, idi u Teheran i probaj tamo studirat, pa nam javni koliko su tamo tolerantni

P.S. I cisto da ti dam do znanja da kao bosnjo mozes upasti u "Prvu" klasu drustva, sumnjam da imas platu pribliznu mojoj a tek mi je 22 godine.

Pozdrav iz prelijepog Beca, koji je na osnovu jedne studije iz Amerike, izabran kao najbolji grad za zivot
(sto po meni uistinu i jeste)
tatuovac

#292 Re: studiranje u Becu

Post by tatuovac »

Samo bih da citiram sebe i da dodam da si ocito jako frustriran jer te nisu docekali otvorenih ruku i ponudili ti sve na zlatnom tabletu
Ne poznaješ me dovoljno da bi dao jednu ovakvu ocjenu. Ja ni u kojem slučaju nisam frustriran, ali prevaren i namagarčen i ponižen za pare koje sam tamo potrošio svakako jesam, a dodaću i uvrijeđen i ogorčen zbog diskriminacije, pa i uvreda koju sam doživio jako mnogo puta u Beču i u Austriji.
Ništa ja ni od koga nisam tražio na zlatnom tabletu, ali sam očekivao fer odnos prema meni koji sam uvijek doživio u anglosaksonskom svijetu. Ja sam došao za svoje pare da dobijem uslugu obrazovanja i svaki mjesec specijalizacije sam trošio po 700 do 800 eura minimalno + troškovi školarine i seminara kao stipendija, i svakako da za svoj novac ne očekujem da će tretirati kao da su mi sve đaba dali.
NE - NISU ME DOČEKALI OTVORENIH RUKU, a trebali su i morali ako hoćeš. Brat od pradede mi je poginuo kao vojnik u austrougarskoj vojsci 1917 godine, a pradedo bio odlikovan. Brat od nane i dio vremena dedo su mi bili pripadnici Waffen-SS-a, a prvi od njih oktobra 1944 branio Beč od Rusa. Na kraju krajeva, svakoj bi zemlji bila čast da ima stručnjaka kao ja, i da su me i pozvali da ostanem - bilo bi to normalno - iako ja to ne bih prihvatio i isključivo želim da živim u BiH i Sarajevu. Jednostavno su se ponijeli prema meni (i prema mnogima kao ja - čast izuzecima) kao SVINJE I NEZAHVALNA PREPOTENTNA ĐUBRAD. A moglo bi se reći i da je sličan odnos bio prema BiH i čitavom bošnjačkom narodu s njihove strane.
Al pricas gluposti da covjek ne povjeruje. Kazes skandiraju da se ne pravi dzamija ? A kako ces objasniti sto su na fakultetu muslimani dobili svoju prostoriju gdje mogu obavljati namaz ? Kako ces objasniti da u najvecoj bolnici u austriji (AKH u Becu) postoji prostorija za obavljanje namaza ? Ima li u Sarajevu takvog neceg ? Neznalico jedna, da je Sarajevo 1% tolerantno kao Bec kod nas bi raj bio.
Ja ne pričam gluposti. Raspitaj se malo o slučaju gradnje džamije na linku koji sam postirao, a malo se i zapitaj zašto džamija na Donau Inselu nema visok minaret, i zašto u Salzburgu i nekim drugim gradovima nema dozvole za gradnju džamija i zašto u malim mjestima džamija smije biti samo u fabričkom krugu.

Nije demokratija da ti uzmeš šta se tebi sviđa. Ili si demokrata i tolerantan ili nisi. Austrijanci definitvno nisu tolerantni, a mi u Sarajevu sa 16 Crkava i 7 Sinagoga svakako jesmo. Da Austrijanci nas prihvataju kao mi Srbe i Hrvate - ja bih bio najsretniji na svijetu.
Ovdje gledam nase ljude, gledam turke, gledam vecinu imigranta, pa se stidim sto me identificiraju sa citavom nacijom (mislim na juge). Nimalo me ne cudi sto austrijanac mrzi imigrante, cak sam sam poceo da mrzim nas narod od kako sam preselio u bec. Al hAj za nas narod sam i znao kakvi smo, al su me turci negativno iznenadili i zamrzio sam ih od kako sam ovdje. Uglavnom, ne cudi me nikako sto nas mrze kad smo stoka i imamo kulture kao mutombo butomba iz neke sume u africi
Ja i ne govorim da smo mi iz ex-Yu kulturni i fini, ali jedan dio nas ipak jeste. S druge strane - ma kakvi mi bili - dobri ili loši, kulturni ili nekulturni - Austrijanci nas neće prihvatiti, kao ni Jevreje što nisu i nakon 1000 godina življenja u Beču. Genocidni fašisti ostaju genocidni fašisti. O tome se radi.
Elem, kao sto rekoh, pravo si frustriran jer ocito nisi uspio (da se integrises) u Becu i, kao sto ti neko preporuci, idi u Teheran i probaj tamo studirat, pa nam javni koliko su tamo tolerantni

P.S. I cisto da ti dam do znanja da kao bosnjo mozes upasti u "Prvu" klasu drustva, sumnjam da imas platu pribliznu mojoj a tek mi je 22 godine.

Pozdrav iz prelijepog Beca, koji je na osnovu jedne studije iz Amerike, izabran kao najbolji grad za zivot
(sto po meni uistinu i jeste)
Svaka čast - dobro su te Austrijanci izdresirali. Problem sa kućnim ljubimcima nije samo u tome da uživaju mrvice sa gazdinog stola, nego što ih i uspavaju injekcijom kad više nisu korisni, a zna biti i batina uzicom. Av, av.-.. :lol:
Da sam ja htio da se integriram (čitaj: asimiliram) - ja sam to mogao učiniti više i bolje nego iko od vas. Meni samo treba promijeniti ime, a sve ostalo je već tu, a neki od vas nikada uz svo ulizivanje nećete biti ni Bečlije ni Austrijanci. Ma put mi je bio otvoren do vrha FPÖ-a, a sa gazdom sam bio na ti. Ipak - hvala im na tome - ja ne trčim ni za kim - pa ni za Austrijancima - ja biram društvo, a ko bude bezobrazan i ne bude poštovao moju malenkost i moju zemlju BiH - dobiće nogu u guzicu.
Ja vjerovatno zarađujem manje od tebe, ali sam u svojoj vjeri na svojoj zemlji, svoj gazda, i moj standard života vrlo lako može biti i veći od vašeg, bez obzira na veličinu plate, jer su kod nas troškovi manji.

I konačno - ja se ne moram boriti da "uđem" u 1 klasu društva, jer sam već 1 klasa :D
janje_

#293 Re: studiranje u Becu

Post by janje_ »

tatuovac wrote:Brat od nane i dio vremena dedo su mi bili pripadnici Waffen-SS-a, a prvi od njih oktobra 1944 branio Beč od Rusa.
tatuovac wrote:I konačno - ja se ne moram boriti da "uđem" u 1 klasu društva, jer sam već 1 klasa :D
:-) :-)

ideoloski cista famalija, nema govora..
sad me stid samog sebe sto sam uopste reagovo na tvoj prvi post.. pravi se da nisam ista napiso..
tatuovac

#294 Re: studiranje u Becu

Post by tatuovac »

ideoloski cista famalija, nema govora..
sad me stid samog sebe sto sam uopste reagovo na tvoj prvi post.. pravi se da nisam ista napiso..
Nažalost ili nasreću nije čista. Drugi dio familije je dao 2 narodna heroja nosioca spomenice 1941 u partizanima, a 14 članova porodice je stradalo u Jasenovcu zbog pomoći partizanima. Moja poenta spominjanja dijela moje familije koja se u prošlosti borila na strani sila Osovine jeste jednostavna. Nisam apriori protiv Austrijanaca i Nijemaca i to je moja familija pokazala - makar njen dio. Ipak - za ovo njihovo današnje ponašanje - nema izgovora.

Vrlo je licemjerno da ti ne smeta da živiš u Austriji gdje je podrška 3 Rajhu bila 90 %totna, Adolf je Austrijanac, a svaki dan dijeliš dobro i zlo sa ljudima čiji su djedovi vodili koncentracione logore. To ti ne smeta, jer ti i austrijsko govno izgleda miriše. Samo ti sve iz BiH smeta.
Naša historija je vrlo složena i starija i novija, a što tebi nedostaje senzibiliteta da to shvatiš - ja tu ništa ne mogu.

Nego da nas malo razveseli NPD Trier i njen vođa SAFET BABIĆ :D

http://www.youtube.com/watch?v=Kho-Wj9h ... r_embedded
fatality

#295 Re: studiranje u Becu

Post by fatality »

tatuovac wrote: I konačno - ja se ne moram boriti da "uđem" u 1 klasu društva, jer sam već 1 klasa :D
E onda se izvinjavam na svemu, i naravno da cu se vratiti u sarajevo i dole biti prva klasa ( na osnovu mog oca) jer to mnogo vise vrijedi nego to isto dostici sam u Becu. Jer kako svi znamo Sarajevo je centar svijeta i mi smo tom istom svijetu veoma bitni, i sve sto se postigne u Sarajevu je mnogo vrijednije nego postice nesto bilo gdje drugo ( da se razumijemo volim Sarajevo, tu sam odrastao al treba biti realan . . .)

Jos jednom, izvinjvam se sto sam uopste pisao i pokenjam se na svoj faks i to sto sam postigao ovdje (jer su Austrijanci mene manipulirali i ja poceo mrziti svoj narod). Odoh ja nazad u rajvosa i dole biti guzonjin sin (mogao sam ostat dole i ne gubiti vrijeme u Becu :) )
tatuovac

#296 Re: studiranje u Becu

Post by tatuovac »

E onda se izvinjavam na svemu, i naravno da cu se vratiti u sarajevo i dole biti prva klasa ( na osnovu mog oca) jer to mnogo vise vrijedi nego to isto dostici sam u Becu. Jer kako svi znamo Sarajevo je centar svijeta i mi smo tom istom svijetu veoma bitni, i sve sto se postigne u Sarajevu je mnogo vrijednije nego postice nesto bilo gdje drugo ( da se razumijemo volim Sarajevo, tu sam odrastao al treba biti realan . . .)
Ironija i sarkazam .... :skoljka: E, zamisli, čak i mi balkanska plemena znamo šta je to vaše visoko dostignuće oratorske tehnike :D
Ja sam prva klasa svom narodu i svojoj zemlji i ja nemam provincijalne komplekse kao vi da me neko iz Beča ili negdje drugo priznaje. Nikola Tesla i Albert Ajnštajn konkretno nisu bili priznati u Beču, iako su tamo živjeli i djelovali, pa su opet bili to što jesu. Sve je relativno.
Ja sam 1 klasa, ne zato što sam materijalno bogat, mada nisam ni materijalno siromašan, već zato što sam duhovno bogat, kao čovjek koji je pročitao više desetaka hiljada knjiga na svom i stranim jezicima, po nekim mojim doprinosima nauci u BiH kroz naučne radove, po uticaju na lokalnu zajednicu putem mog društvenog angažmana i povremenog malog biznisa, plaćanjem poreza, odlaskom u vojsku kad me domovina pozvala, ostankom u domovini kad je bilo najteže i u ratu i u poslijeratnoj izgradnji. Ne volim Sacher tortu, volim obični bosanski hurmadžik. Ne zato što je bolji od austrijske Sacher torte, već zato što je MOJ !

Ne znam na osnovu čega sad u igru ispade nečiji otac, i na šta ciljaš. Što se moga oca tiče - taj niti je bio, niti je i niti će biti guzonja, pa ja ne mogu na osnovu njega da budem bilo šta. Sve sam postigao sam u životu što je trebalo u karijeri, i to vrijedi 10 puta više od vaših dostignuća, jer je sve dostignuto radom u puno težim balkanskim i sarajevskim uslovima, što i sam priznaješ.
Što se Bošnjaka tiče, Sarajevo nije centar svijeta, već univerzuma !
To što sam ja postigao u Sarajevu uz malu pomoć između ostalog i Beča puno više vrijedi za mene i za Bosnu nego sve tvoje i vaše tamo u Beču. Ja sam postigao za sebe i za svoju zemlju kojoj plaćam porez na više načina, zapošljavam radnu snagu, a ti i slični za sebe i Austriju. To nije isto i to nikada neće biti isto, kao što u ratu nije bilo isto jesi li se borio u Armiji BiH ili se kurvao i vucarao po recimo Beču. Vi ste intelektualno i ljudski nemoralni i to je vaš izbor ! Ali ne morate po forumima da nam punite uši kako je to jedino ispravno, lažete omladini o stanju u Beču, Beč super, vi super, a Sarajevo i Bosna i ljudi ovdje ne valjaju. Nabijemo mi uostalom sve to.. da ne kažem na šta.
Jos jednom, izvinjvam se sto sam uopste pisao i pokenjam se na svoj faks i to sto sam postigao ovdje (jer su Austrijanci mene manipulirali i ja poceo mrziti svoj narod). Odoh ja nazad u rajvosa i dole biti guzonjin sin (mogao sam ostat dole i ne gubiti vrijeme u Becu :) )
Nisi ti počeo mrziti svoj narod, već ti samo i jedino voliš SEBE i živiš za sebe. Dobro je da si se odao da si guzonjin sin, jer je jasno da ne bi živio u Beču da je bilo do tebe. Ne bi ti ni do Čekrčića da je do tebe. Samo roditelji gangsteri mogu platiti bečko školovanje, jer se to školovanje ne zarađuje na prodaji košpica, i povremenom studentskom radu.
fatality

#297 Re: studiranje u Becu

Post by fatality »

tatuovac wrote:
Nisi ti počeo mrziti svoj narod, već ti samo i jedino voliš SEBE i živiš za sebe. Dobro je da si se odao da si guzonjin sin, jer je jasno da ne bi živio u Beču da je bilo do tebe. Ne bi ti ni do Čekrčića da je do tebe. Samo roditelji gangsteri mogu platiti bečko školovanje, jer se to školovanje ne zarađuje na prodaji košpica, i povremenom studentskom radu.
Kad vec spomenu to, znas onu " Para na paru, us na fukaru " ;)
Jos jednom pozdrav iz pakla na zemlji, iz Beca :)

p.s svaka cast kad si dosao do toga da se poredis sa nikolom teslom i albertom einsteinom, jos jednom naklon do poda, ja ipak nisam dotle dogurao u prokletom becu :(
Last edited by fatality on 27/10/2010 09:45, edited 1 time in total.
janje_

#298 Re: studiranje u Becu

Post by janje_ »

fatality wrote:Jos jednom pozdrav iz pakla na zemlji, iz Beca :)
:thumbup: :thumbup: :run:
immuno

#299 Re: studiranje u Becu

Post by immuno »

Zaista nemogu sebi da dodjem od ovih komentara pojedinca.Jos jednom da ponovim vecina nasih studenata su postena djeca koja vrijedno uce a vecina ih i mora raditi ( ima ih dosta koji cak salju novce svojima u Bosnu) da bi mogli studirati.Kad kaze da su vecina djeca bogatih ama halo nije ( nazalost) Bosna Luxemburg pa da 50% stanovnistva pripada milionerima,tacno je da ima i takve djece ali njih je par a ja govorim o vecini nase djece koja zive po domovima,jeftinim stanovima....itd itd.Molim vas nemojte da imate utisak da djeca koja dodju da studiraju ovdje ljenskare,provode se,uzivaju.......necrkavaju ali su jako jako vrijedni i svaka im cast.Moja djeca studiraju,ja radim sa studentima i vjerujte grad Bec je sve drugo nego ono sto je predstavljeno u pisanju pojedinca.Naravno da je moj rodni grad najljepsi na svijetu ja Sarajevo volim i srcem i dusom ali to neznaci nema jos gradova u kojima se moze zivjeti.
UBL

#300 Re: studiranje u Becu

Post by UBL »

Mogu ! Dok sam boravio u Beču sam povremeno sretao naše studente. Svi ista priča trteno vrteno, lafo rade, te ovo te ono, a borave po 10 godina u Austriji, ustvari nigdje ne rade, a imaju love, žive lijepo, voze auta, kriju kuće i stanove koje posjeduju, a ovamo ko fol žive u domu. Kako ??? Pa zna se kako... Pa poslije saznaš da je sin ili kćer tog i tog... Upoznao sam stotine studenata, ali siromahe nikako...

jednostrana i glupa izjava, ne znam u kakvim si se tim krugovima kretao kada si upoznao samo dobrostojece bosanske studente. naveo si par kontradiktornih izjava i mislim da trolujes temu.
struktura bh studenata je stvarno raznolika, od stvarno dobrostojecih do onih koji koriste studentski status da bi radili i zaradjivali jer im roditelji u bih ovise od toga.

Izjave za fasizam su djelimicno tacne, opet zavisi u kakvim se krugovima kreces. ako si hamal i tvoje radne kolege su hamali onda ces taj fasizam itekako osjetiti, ako sjedis sa clanovima uprave nekih vecih austrijskih korporacija te price nema.
netrpeljivost prema muslimanima je povecana u cijelom svijetu poslije 11. septembra i naravno da neke politicke struje pokusavaju da iskoriste to nezadovoljstvo u austriji da bi dobiili politicke glasove. cinjenica je da su zadnji izbori pokazali da je fpo povecao svoju bazu pristalica za 12% ali sve dok spo drzi 44% i dok drzavne pravosudne institucije rade svoj posao daleko je to sve od 1939. uostalom volio bih vidjeti tebe da udjes u trojku na carsiji i oko sebe cujes samo turski, arapski, kineski i sl. i tako svaki dan, kriminal u vecini slucajeva je djelo dosljaka, socijalni sistem puca zbog nadolazecih migranata, dodaj tome povecanu nezaposlenost zahvaljujuci ekonomskoj krizi i eto ti opsteg nezadovoljstva.

otisli smo predaleko od teme, svako ko zeli da vidi kako je i sta je neka se uvjeri iz prve ruke. neka dodje bude godinu i onda procjeni. nije idealno, ali je iskustvo neprocjenjivo, u nekim stvarima pocnes da vise cijenis sebe i svoje rodni grad a nekad se sjebes i vidis koliko smo zaostali u nekim sferama zivota. sve zavis ko sta voli, neko voli da zaradjuje pare i da prica po sa kako on zivi u au i kako je uspjesan i bogat a neko opet da zivi u bih sa svojim narodom, prijateljima i rodbinom. SVE JE INDIVIDUALNO
Post Reply