bravo, care! to sam i ja pokušao kazati na malo "kulturniji" načinLSD wrote:Šta vam rade Mutazilah i Liberalism...zbijaju šale sa vama,a vi se palite ko hepok kockice i još se trudite da im fino i kulturno odgovarate na ova u najmanju ruku provokativna pitanja.
Nisu oni krivi što su takvi kakvi jesu,vec vi što im odgovarate i dajete im povoda za nova pitanja tj. preseravanja...pa sam naslov teme dovoljno govori o autoru iste i ozbiljnosti same teme...ali teško je doci pameti,izgleda.
Hadisi: Najveca novotarija u islamu
- Adson
#276 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
-
salihh
#277 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
sesalmire... potpuno se slazem s ovim sto pises o dzumama... vrle cesto imamo cijelu hudbu o hadisima, a da imam, eventualno, prouci jedan ili dva ajeta i kaze znacenje na bosanskom...sesalmir wrote:Realno ovo sto pitamo se nekako samo namece kao nejasno. Ja licno pri tome ne zelim nikoga niti omalovazavati niti uvrijediti, vec pitanja postavljam iz razloga sto covjek treba znati zbog cega nesta koristi i sl. Evo sutra cu otici na dzumu i u mnogim dzamijama efendija ce citirati barem 5 hadisa pri tome navodeci 1 ili nijedan Kur'anski ajet i uvijek me to smetalo. time se samo po nekoj logici stvari namece to su hadisi vazniji od Kur'ana i mnogi to mogu tako shvatiti, sto je totalno pogresno i protivi se islamskom ucenju.lerdi wrote:sesalmir ti i ja smo odprilike na istoj frekvenciji
Očito nam iste stvari nisu jasne. Poslanik je širio vjeru i po današnjim shvatanjima njegovi hadisi su olakšavali razumjevanje objave. Ako su njegovi hadisi već imali takvu ulogu zašto nisu zapisivani u njegovo vrijeme kako bi u budućnosti svima olakšavli razumjevanje objave Kur'ana.
Sutra u nekoj konverzaciji neko ova ista pitanja moze meni postavitii da pojma nemam kako da odgovorim. Sebe smatram poprilicno religioznim, ali ima dosta stvari koje su mi nejasne i koje su mi jednostavno kao takve ''nametnute'', koje treba prihvatiti i to je to. Iskreno nisam bas najsigurnij koliko je ovaj forum pogodan za dobijanje odgovora na ova pitanja al eto vrijedi pokusati.
ne mislim da se hadisi trebaju zatrti, ali mislim da se koriste prema trenutnom nahodjenju i ne uvijek prikladno, ne smijem ni reci dobronamjerno. ono sto je meni bitno jeste da je kur'an poruka svim narodima za sva vremena, a hadis opisuje odnos odredjene grupe ljudi (naroda) u specificnom vremenu, tako da nikako ne moze biti sveopci niti svevremenski, molim allaha za oprost ako grijesim
selam
-
Leonid Breznjev
#278 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
zaratustra wrote: Lave moj, ništa ti on to ne priznaje, samo Kur'an, ustvari ne samo Kuran.
pa sta fali sto on ne priznaje? ko je on? samo insan, kao i mi, uostalom. ima pravo da priznaje ili da ne priznaje. njegova volja.
na kraju krajeva, samo On, Uzviseni Bog odlucuje i zna ko je sta, istinski, u srcu i dusi.
pak, neke od stvari koje je naveo mutazilah nisu isisane iz prsta. cini mi se, kad popricam sa ljudima o islamu, da haman pa svi imaju jako dobra poznavanja hadisa, ali ne i ajeta Objave. mozda to nesto treba da znaci, a mozda i ne.
A Allah upucuje na Pravi put onoga koga On hoce." Bekare 213
''Samo On poznaje početak svega što je skriveno (nepoznato i nevidljivo), niko mimo Njega to ne zna! On zna šta se na moru i kopnu dogadja. Niti jedan lista ne opadne a da On ne zna za njega, niti jedno zrno u utrobu Zemlje ne bude stavljeno a da On ne zna za njega.'' (Prijevod značenja, El-En'am: 59.). Dokaz obaveznosti vjerovanja u to da je sve zapisano po Allahovoj naredbi nalazimo u riječima Uzvišenog: ''Mi ništa u Knjizi nismo izostavili, a oni će poslije Gospodaru svome biti vraćeni.'' (Prijevod značenja, El-En'am, 38.). ...
To su Allahovi propisi. Onoga ko se pokorava Allahu i Poslaniku Njegovu – On ce uvesti u dzennetske basce, kroz koje ce rijeke teci, u kojima ce vjecno ostati, i to je uspjeh veliki. (En-Nisa,13)
A tebi objavljujemo Kur’an da bi objasnio ljudima ono sto im se objavljuje i da bi oni razmislili. (En-Nahl, 44)
zaista cemo jednom spoznati Istinu..I tako mi Gospodara tvoga, oni nece biti vjernici dok za sudiju u sporovima medjusobnim tebe ne private i da onda zbog presude tvoje u dusama svojim nimalo tegobe ne osjete i dok se sasvim ne pokore. (En-Nisa, 65)
- DobroJutroKolumbo
#279 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Evo jedan od njih tvrdi da je ISA a.s. i da je primio objavu , i kaze da se Islam i Krscanstvo trebaju ujediniti itd...
http://www.mutazilah.org/
http://www.mutazilah.org/
- arzuhal
#280 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
@mutazilah i @liberalism uopće nisu u istoj misiji
@mutazilah je veoma aktivan u širenju svojih stavova na mnogim forumima. Unaokolo postavlja svoje postove i izaziva na raspravu pripadnike ehlu sunneta ve-džemaata. Iz onog što tvrdi, nameće mi se sljedeće:
-ili je on pripadnik sekte Kur'anijja koji samo slijede Kur'an a potpuno odbacuju sunnet i hadis kao izvor islamskog učenja;
-ili je pravi mutezila/racionalista.
Naravno, očito je da on uvjeren u svoje stavove i njegov poziv nije da ga neko razuvjeri u ono što već vjeruje. To je samo jedan razlog više da se sa njim ne raspravlja. Ilmul-kelam (dijalektiku, umijeće rasprave) upravo su i razvili mutezilijje.
Potreba za ilmul-kelamom se razvila tek kada su muslimani po prvi put osvojili Kuds. Tada su naišli na kršćane nestorijance (jedna heretička sekta za tada zvanično kršćanstvo) koji su već bili apsolvirali filozofiju Helena. Dokazujući da Isa sin Merjemin, alejhi selam, nije Bog niti božji Sin, tj. da nije oduvijek i da je stvoren, morali su, konsekventno tome, ustvrditi i da je Kur'an stvoren a ne oduvijek, jer je i Isa nazvan Riječju Allahovom baš kao i Kur'an. Tim putem, putem rasprave i ilmul-kelama, otišli su u drugi ekstrem, za razliku od bukvalista svog vremena. Usvojili su negativnu teologiju odričući Allahove atribute te se tako približili plotinovskoj tradiciji. Naravno, današnje neomutezile su mnogo evoluirali od prvih i ranih mutezilija.
Mutezile ("secesionsti", "separatisti") su dobili ime po čuvenoj rečenici mubarek Hasana Basrija, koji je povlačanje svog učenika i prvog mutezile, Vasila ibn Ata prokomentarisao:"I'tezale 'anna!"-"Odvojio se od nas!". Vrijedno je spomenuti da glagol "I'tezale" znači "izdvojiti se", ali kada mu se doda prijedlog "'an" onda "i'tezale 'an" znači (vidjeti rječnik T.Muftića) "izvaditi penis iz vagine prije ejakulacije", coitus interreptus ili, u fikhu, poznato kao "azl".
Stoga mi je to išaret na ovu temu i njenog postavljača - blow up.
Također, vezano za temu: ništa nije strašnije od laži kao što je poluistina.
@liberalismovo podržavanje svakoga ko nastoji da uzdrma islam i dovede u pitanje neprikosnovene istine bliske srcu svakog mu'mina je stav vrijedan svakog prezira i gađenja.
@mutazilah je veoma aktivan u širenju svojih stavova na mnogim forumima. Unaokolo postavlja svoje postove i izaziva na raspravu pripadnike ehlu sunneta ve-džemaata. Iz onog što tvrdi, nameće mi se sljedeće:
-ili je on pripadnik sekte Kur'anijja koji samo slijede Kur'an a potpuno odbacuju sunnet i hadis kao izvor islamskog učenja;
-ili je pravi mutezila/racionalista.
Naravno, očito je da on uvjeren u svoje stavove i njegov poziv nije da ga neko razuvjeri u ono što već vjeruje. To je samo jedan razlog više da se sa njim ne raspravlja. Ilmul-kelam (dijalektiku, umijeće rasprave) upravo su i razvili mutezilijje.
Potreba za ilmul-kelamom se razvila tek kada su muslimani po prvi put osvojili Kuds. Tada su naišli na kršćane nestorijance (jedna heretička sekta za tada zvanično kršćanstvo) koji su već bili apsolvirali filozofiju Helena. Dokazujući da Isa sin Merjemin, alejhi selam, nije Bog niti božji Sin, tj. da nije oduvijek i da je stvoren, morali su, konsekventno tome, ustvrditi i da je Kur'an stvoren a ne oduvijek, jer je i Isa nazvan Riječju Allahovom baš kao i Kur'an. Tim putem, putem rasprave i ilmul-kelama, otišli su u drugi ekstrem, za razliku od bukvalista svog vremena. Usvojili su negativnu teologiju odričući Allahove atribute te se tako približili plotinovskoj tradiciji. Naravno, današnje neomutezile su mnogo evoluirali od prvih i ranih mutezilija.
Mutezile ("secesionsti", "separatisti") su dobili ime po čuvenoj rečenici mubarek Hasana Basrija, koji je povlačanje svog učenika i prvog mutezile, Vasila ibn Ata prokomentarisao:"I'tezale 'anna!"-"Odvojio se od nas!". Vrijedno je spomenuti da glagol "I'tezale" znači "izdvojiti se", ali kada mu se doda prijedlog "'an" onda "i'tezale 'an" znači (vidjeti rječnik T.Muftića) "izvaditi penis iz vagine prije ejakulacije", coitus interreptus ili, u fikhu, poznato kao "azl".
Stoga mi je to išaret na ovu temu i njenog postavljača - blow up.
Također, vezano za temu: ništa nije strašnije od laži kao što je poluistina.
@liberalismovo podržavanje svakoga ko nastoji da uzdrma islam i dovede u pitanje neprikosnovene istine bliske srcu svakog mu'mina je stav vrijedan svakog prezira i gađenja.
- zaratustra
#281 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
[quote="Arslan
pa sta fali sto on ne priznaje? ko je on? samo insan, kao i mi, uostalom. ima pravo da priznaje ili da ne priznaje. njegova volja.
na kraju krajeva, samo On, Uzviseni Bog odlucuje i zna ko je sta, istinski, u srcu i dusi.
pak, neke od stvari koje je naveo mutazilah nisu isisane iz prsta. cini mi se, kad popricam sa ljudima o islamu, da haman pa svi imaju jako dobra poznavanja hadisa, ali ne i ajeta Objave. mozda to nesto treba da znaci, a mozda i ne.
On je obecao...
[/quote]
Saglasan sam sa svakim slovom kojeg si napisao. Nisam, niti ću ikada ikome suditi i smještati ga tamo ili onamo. Ja zaista nemam problema s tim šta će, i iz kojeg razloga, neko govoriti, vjerovati ili nevjerovati. Nisam hepok kockica, što se mene tiče svaki čovjek ima neprikosnoveno pravo da vjeruje ili da ne vjeruje, da gradi svoju sliku svijeta. Da kad klanja, što se mene tiče, i dubi na glavi, da umjesto sure izgovara crna ovca, bijela ovca. Da se podsmjehuje, da 'loži', dakle nije nikakav problem. Na kraj pameti mi nije da ću ja, ili bilo ko drugi izmijeniti nečije mišljenje, stav ili svjetonazor. Da li će mene neko smatrati naivnim, zapaljivim ili vulgarnim, njegovo je pravo. Ali, ako neko želi raspravu, pa makar i neozbiljnu, odnosno ako nešto iznosi kao tvrdnju, a kamo li kao učenje, mislim da je korektno direktno i jasno odgovoriti na postavljeno pitanje.
Kur'anski ajeti koji govore o Muhammedu s.a.v.s., između ostalih i ova dva koja si naveo, jasno poručuju da je Muhammed s.a.v.s. onaj koji muslimanu treba da bude najbolji primjer i onaj koji će 'objasniti ljudima ono što im se objavljuje'. S druge strane, možda je izgledalo suprotno, ja ne tvrdim da hadisima treba pristupati na principu 'grlom u jagode', Eh sad, ako je Muhammed s.a.v.s. najbolji primjer, živi Kur'an, najbolji mudžtehid i najbolji mufesir, ako se ono što je on radio i kazivao zove sunnetom, i ako se sunnet Božijeg Poslanika s.a.v.s. prenosi putem hadisa, šta ja da radim??? Naravno Muhammed s.a.v.s. je bio samo čovjek, ali kakav? Šta ćemo kada uzmemo prevode Kur'ana Časnog koje su radili recimo Korkut, Ljubibratić, Čauševići ili Yusuf Ali, pa uporedimo i vidimo razlike u prevodu, koliko god neznatne bile razlike su?
I, među nama rečeno
, meni lično je žao što je tamo nekad u osmom stoljeću ili ti vijeku kod muslimana teološko-dogmatski pravac istisnuo filozosko-liberalni. 
A Allah upucuje na Pravi put onoga koga On hoce." Bekare 213
''Samo On poznaje početak svega što je skriveno (nepoznato i nevidljivo), niko mimo Njega to ne zna! On zna šta se na moru i kopnu dogadja. Niti jedan lista ne opadne a da On ne zna za njega, niti jedno zrno u utrobu Zemlje ne bude stavljeno a da On ne zna za njega.'' (Prijevod značenja, El-En'am: 59.). Dokaz obaveznosti vjerovanja u to da je sve zapisano po Allahovoj naredbi nalazimo u riječima Uzvišenog: ''Mi ništa u Knjizi nismo izostavili, a oni će poslije Gospodaru svome biti vraćeni.'' (Prijevod značenja, El-En'am, 38.). ...
To su Allahovi propisi. Onoga ko se pokorava Allahu i Poslaniku Njegovu – On ce uvesti u dzennetske basce, kroz koje ce rijeke teci, u kojima ce vjecno ostati, i to je uspjeh veliki. (En-Nisa,13)
A tebi objavljujemo Kur’an da bi objasnio ljudima ono sto im se objavljuje i da bi oni razmislili. (En-Nahl, 44)
zaista cemo jednom spoznati Istinu..I tako mi Gospodara tvoga, oni nece biti vjernici dok za sudiju u sporovima medjusobnim tebe ne private i da onda zbog presude tvoje u dusama svojim nimalo tegobe ne osjete i dok se sasvim ne pokore. (En-Nisa, 65)
Saglasan sam sa svakim slovom kojeg si napisao. Nisam, niti ću ikada ikome suditi i smještati ga tamo ili onamo. Ja zaista nemam problema s tim šta će, i iz kojeg razloga, neko govoriti, vjerovati ili nevjerovati. Nisam hepok kockica, što se mene tiče svaki čovjek ima neprikosnoveno pravo da vjeruje ili da ne vjeruje, da gradi svoju sliku svijeta. Da kad klanja, što se mene tiče, i dubi na glavi, da umjesto sure izgovara crna ovca, bijela ovca. Da se podsmjehuje, da 'loži', dakle nije nikakav problem. Na kraj pameti mi nije da ću ja, ili bilo ko drugi izmijeniti nečije mišljenje, stav ili svjetonazor. Da li će mene neko smatrati naivnim, zapaljivim ili vulgarnim, njegovo je pravo. Ali, ako neko želi raspravu, pa makar i neozbiljnu, odnosno ako nešto iznosi kao tvrdnju, a kamo li kao učenje, mislim da je korektno direktno i jasno odgovoriti na postavljeno pitanje.
Kur'anski ajeti koji govore o Muhammedu s.a.v.s., između ostalih i ova dva koja si naveo, jasno poručuju da je Muhammed s.a.v.s. onaj koji muslimanu treba da bude najbolji primjer i onaj koji će 'objasniti ljudima ono što im se objavljuje'. S druge strane, možda je izgledalo suprotno, ja ne tvrdim da hadisima treba pristupati na principu 'grlom u jagode', Eh sad, ako je Muhammed s.a.v.s. najbolji primjer, živi Kur'an, najbolji mudžtehid i najbolji mufesir, ako se ono što je on radio i kazivao zove sunnetom, i ako se sunnet Božijeg Poslanika s.a.v.s. prenosi putem hadisa, šta ja da radim??? Naravno Muhammed s.a.v.s. je bio samo čovjek, ali kakav? Šta ćemo kada uzmemo prevode Kur'ana Časnog koje su radili recimo Korkut, Ljubibratić, Čauševići ili Yusuf Ali, pa uporedimo i vidimo razlike u prevodu, koliko god neznatne bile razlike su?
I, među nama rečeno
- nokia6170
#282 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
kao laika u vjerskom smislu, ali zaintrigiran odredjenim cinjenicama i pojavama me zanimaju sljedece stvari:
1. da li postoji jednostavan odgovor na pitanje podjele medju muslimanima,
2. da li je jedini razlog te podjele, ili jedan od bitnijih razloga podjele: hadisi
3. da li je moguce da je podjela zbog hadisa ili vec zbog cega dominantnija i primarnija od samog Kurana?
2. da li je jedini razlog te podjele, ili jedan od bitnijih razloga podjele: hadisi
3. da li je moguce da je podjela zbog hadisa ili vec zbog cega dominantnija i primarnija od samog Kurana?
- black
#283 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
te podjele nemaju nista sa doktrinarnim ucenjem, vec da su prije politicke naravi, naravno ovo se odnosi na onu veliku podjelu suniti/siiti, a unutar njih postoji jos podjela na manje grupe od kojih su neke skroz 'zastranile'nokia6170 wrote:kao laika u vjerskom smislu, ali zaintrigiran odredjenim cinjenicama i pojavama me zanimaju sljedece stvari:
- Liberalism
#284 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Cudno je kako se neko na rijec religija odmah upali i pomisli na svoju vjeru...arzuhal wrote: @liberalismovo podržavanje svakoga ko nastoji da uzdrma islam i dovede u pitanje neprikosnovene istine bliske srcu svakog mu'mina je stav vrijedan svakog prezira i gađenja.
Sto se tice drugog dijela tvoje recenice, pa bar na ovoj temi je vidljivo da postoji bar jedan musliman koji govori da hadis za njega nije neprikosnovena istina. Pa samo tvrdjenje da je prica (na kraju krajeva svaka prica) neprikosnovena istina je u najmanju ruku neozbiljna tvrdnja i da kao takva vise steti nego koristi onome koji tako nesto izjavljuje.
- Air Ramiz
#285 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Ko kaze da je musliman? Mi to sa sigurnoscu ne znamo. Moze bit Papa Ivan Pavao Drugi a da se predstavlja kao musliman. To si do sad trebao naucit na forumu.Liberalism wrote: Sto se tice drugog dijela tvoje recenice, pa bar na ovoj temi je vidljivo da postoji bar jedan musliman koji govori da hadis za njega nije neprikosnovena istina.
- cartman
#286 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
sve je to zavjera kjafira i krstasa protiv islama 
- arzuhal
#287 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Da poznaješ Allaha, nikad ovo ne bi rek'o. Da si pročitao pažljivo Njegovo Pismo upućeno ljudskom rodu, našao bi gdje On veli: ve mekeru mekren ve mekerna mekren!/Oni prave spletke a Mi njima pravimo još bolju!cartman wrote:sve je to zavjera kjafira i krstasa protiv islama
Zato svaki onaj ko je imao čast da Ga upozna zna veoma dobro da se sa Njim nije šalit. On, Uzvišeni, ostavlja onima koji Ga mrze vremena da se pripreme, da ponesu što više oružja i logistike, da sakupe koliko mogu sličnomišljenika i krenu u boj protiv Njega. A On ih je sve pobrojao
Zato zavjere nisu nikakav problem, ako i postoje.
- cartman
#288 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Moj post je bio upucen Air Ramizu =)
- Zox
#289 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Ne moze jerbo je umro...Air Ramiz wrote:Ko kaze da je musliman? Mi to sa sigurnoscu ne znamo. Moze bit Papa Ivan Pavao Drugi a da se predstavlja kao musliman. To si do sad trebao naucit na forumu.Liberalism wrote: Sto se tice drugog dijela tvoje recenice, pa bar na ovoj temi je vidljivo da postoji bar jedan musliman koji govori da hadis za njega nije neprikosnovena istina.
-
pure_love
#290 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
cuj komentara,da poznajes Allaha nikada ovo nebi rekao
Da poznaješ Allaha, nikad ovo ne bi rek'o. Da si pročitao pažljivo Njegovo Pismo upućeno ljudskom rodu, našao bi gdje On veli: ve mekeru mekren ve mekerna mekren!/Oni prave spletke a Mi njima pravimo još bolju!
Zato svaki onaj ko je imao čast da Ga upozna zna veoma dobro da se sa Njim nije šalit. On, Uzvišeni, ostavlja onima koji Ga mrze vremena da se pripreme, da ponesu što više oružja i logistike, da sakupe koliko mogu sličnomišljenika i krenu u boj protiv Njega. A On ih je sve pobrojao
Zato zavjere nisu nikakav problem, ako i postoje.
- Liberalism
#291 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Tvoj komentar je na pravom putu. Sa sigurnoscu ne mozemo biti sigurni da je @mutazilah musliman, ali isto tako ni da je musliman bilo ko ko se protivi stavu izrecenom u naslovu ove teme. tako da bi u svojim komentarima trebali voditi racuna sta ko govori, a manje ko sta govori.Air Ramiz wrote:Ko kaze da je musliman? Mi to sa sigurnoscu ne znamo. Moze bit Papa Ivan Pavao Drugi a da se predstavlja kao musliman. To si do sad trebao naucit na forumu.Liberalism wrote: Sto se tice drugog dijela tvoje recenice, pa bar na ovoj temi je vidljivo da postoji bar jedan musliman koji govori da hadis za njega nije neprikosnovena istina.
- Diwan
#292 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
za onog koji negira hadise Bozijeg Poslanika, pa samim tim i Poslanika a.s, jedan od ajeta na koje 'naletih' , koji dosta kaze:
sura Bekare, 151 ajet
Mi smo vam jednog od vas kao Poslanika poslali, da vam riječi Naše kazuje i da vas očisti i da vas Knjizi i mudrosti pouči i da vas ono što niste znali nauči.
sura Bekare, 151 ajet
Mi smo vam jednog od vas kao Poslanika poslali, da vam riječi Naše kazuje i da vas očisti i da vas Knjizi i mudrosti pouči i da vas ono što niste znali nauči.
- Diwan
#293 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
kao i ovo,
Al Imram, 31 i 32 ajet
Reci: "Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!" - A Allah prašta i samilostan je.
Reci: "Pokoravajte se Allahu i Poslaniku!" A ako oni glave okrenu - pa Allah, zaista, ne voli nevjernike.
Al Imram, 31 i 32 ajet
Reci: "Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!" - A Allah prašta i samilostan je.
Reci: "Pokoravajte se Allahu i Poslaniku!" A ako oni glave okrenu - pa Allah, zaista, ne voli nevjernike.
- Diwan
#294 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Oni koji pokusavaju ubaciti smutnju, negirajuci hadis, su po meni neprijatelji Islama tj Istine. Hadis jeste kompleksna stvar i treba im pazljivo prilaziti, analizirati i slicno, jer se svi hadisi ne odnose na sve, imaju svoje mjesto, vrijeme, odredenje, viziju i odrediste - tj tacno se zna njihovo porijeklo i svrha (pod ovim mislim na viziju, mudrost i znanje Poslanika a.s.).
Ali negiranje Poslanikovih a.s rijeci jeste jednako negiranju njega kao licnosti, njega kao Poslanika Boga i Upute, sto analogijom stvari dode do toga da covjek u sustini negira Boga, samo sto mu ovo dode kao paravan ili 'briga' za Istinu - ali malo sutra.
Negiranje Poslanika a.s i njegovih rijeci se po meni svodi pod nevjernistvo i otpadnistvo od vjere.
Ali negiranje Poslanikovih a.s rijeci jeste jednako negiranju njega kao licnosti, njega kao Poslanika Boga i Upute, sto analogijom stvari dode do toga da covjek u sustini negira Boga, samo sto mu ovo dode kao paravan ili 'briga' za Istinu - ali malo sutra.
Negiranje Poslanika a.s i njegovih rijeci se po meni svodi pod nevjernistvo i otpadnistvo od vjere.
- Liberalism
#295 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Jos kad bi imali definiciju sta je hadis ....
- Bosanac sa dna kace
#296 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Liberalism wrote:Jos kad bi imali definiciju sta je hadis ....
- Liberalism
#297 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Ako ti uspijes definisati sta je hadis, uz pomoc kriterija koji precizno odredjuju sta jeste a sta nije hadis, ja se nikad vise na i jednom forumu necu javiti.
-
pure_love
#298 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Sliver wrote:Mutazilah wrote:
To i dalje tvrdim, jer vas Bog nije Kuranski, evo primjera zasto sam pisao takve tvrdnje:
Jel to zelis reci da postoji jos jedan Bog pored Allaha. Za nas muslimane postoji samo jedan Bog, Allah, niti jedan drugi bio kuranski ili nekuranski ne postoji. Samo je jedan Allah i on nije ni nas ni vas, nego smo mi njegovi.
ma pusti ba ,,on je otpadnik od vjere islama,mislim izjave tipa vas bog nije moj bog,serijat je arapski obicaj ne islamski ga cisto izvode iz islama
- Bosanac sa dna kace
#299 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Definicija hadisa:Liberalism wrote:Ako ti uspijes definisati sta je hadis, uz pomoc kriterija koji precizno odredjuju sta jeste a sta nije hadis, ja se nikad vise na i jednom forumu necu javiti.
-hadis je sve ono sto je uradio, rekao, preporucio ili sutnjom odobrio Muhamed a.s.
sretan?
haj sad auto ban....
- Liberalism
#300 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu
Sad pokusaj ponovo procitati moje pitanje pa vidi jesi li na njega odgovorio.
A kako bi ti pomogao ti u odgovori ti ponovo procitaj svoj post i vidi da li na osnovu njega mozes reci jeli citat ispod hadis ili nije.
''Dedždžal će zavladati cijelom zemljom osim Sarda i Susa''
A kako bi ti pomogao ti u odgovori ti ponovo procitaj svoj post i vidi da li na osnovu njega mozes reci jeli citat ispod hadis ili nije.
''Dedždžal će zavladati cijelom zemljom osim Sarda i Susa''