revolver amidza wrote:vidim da ovdje ima ljudi koji zaista dobro poznaju situaciju i stanje tamo,ali bih volio da , ako neko zna ili misli da zna,pojasni šta je zapravo interes ili interes nekoga ko stoji iza hamasa?
naime,niko nije toliki luđak niti blesan ma koliki fanatik bio da prekrši kao fol neko primirje i ispaljuje neprecizne i loše raketice na izrael znajući do čega će to dovesti?
sam hamas nije u stanju da se gura sa izraelom,,koja država konkretno ima interes da ima veze sa hamasom?
kad sve saberem i oduzmem,..ispada da je hamas najveći saveznik upravo samom izraelu?
kako inače objasniti totalno neproduktivne i za sam izrael odgovarajuće poteze?
Ovo su pitanja koja sam i ja htjela postaviti, ali su marginalna u odnosu na zlocin i krvoprolice koje je ucinio Izrael. Ni u najgorim fasistickim ofanzivama nije jedna njemacka glava nije "kostala" 500 ljudi, zena i djece (a bice nazalost najmanje toliko mrtvih).
Hamas je ispalio 70-100 raketa na NENASELJENO podrucje Izraela i ubio jednog (1) Izraelca... A izrael je odgovorio zracnim bombardiranjem jednog od najnaseljenih podrucja na svijetu, uzkomentar USA: nASTAVITE NAPADATI, ALI NE GADJAJTE CIVILE...
Ipak sam u dilemi, da li je ovo provokaciju, sa ciljem da se proizvede reakcija Izraela, a sve je to zbrkano, i trenutak izbora zenske cici mici za ministra vanjskih poslova u zemlji koja je u ratu decenijama, u trenutku kad Bush odlazi, a jos nije otisao, a Barack dolazi, ali jos nije dosao, nulti trenutak, vakum, zrakprazan prostor koji je ocito nekome koristio, a tu su hamasovi izvrsioci samo marionete...
Ili su hamasovci stvarno toliko neinteligentni da su mislili da mogu napasti Izrael??????
A usput, lider Hamasa sjedi u Siriji na sigurnom i naredjuje nastavak sukoba... preko ledja zena, djece, civila ... kojima taj isti Hamas ne da da prijedju u Egipat....
Sta li ocekuje? Da ce svijet (UN, EU, USA, rUSIJA, Kina...)napasti Izrale? Nikad!
Da ce se arapske zemlje ujediniti i krenuti u vojni napad na Izrael? Nikad!
Uzasavam se, grozim slika iz Gaze, sve previse podsjeca na rat ovdje, Izrael treba platiti skupo za ovo, i politicki i finansijski i poslati na neki medjunarodni sud sve nalogodavce...
Ali kao sto rece revolver amidza:
"ispada da je hamas najveći saveznik upravo samom izraelu?"