minci wrote:Jedan Srbin J. Ducic je napisao, 'da je Muhamed donio zakone i propise, koji su zenu onog vremena i podneblja, uzdigli od nivoa kamila, koje se prodaju na trznici na nivo ljudksog bica" a mozemo reci da je danas zena opet u nekim drustvima i kulturama spala na nivo zivotinje koja vjeruje da je ravnopravna sa onim ko je samo iskoristava za svoje svrhe te mu je postala jos veca robinja nego sto je bila u dzahilijetskom vremenu a misli da je slobodna i moze da radi sta hoce .
Hidžab-mahrama
- Bosanac sa dna kace
#276 Re: Hidžab-pokrivanje
- Bosanac sa dna kace
#277 Re: Hidžab-mahrama
jazuk veliki sto nemam macka pa da mu ovo okacim o rep, more ona drobit o polozaju zene muslimanke do mile volje u vrucoj sobi nedje iz Amerike, sto ne mrdne guzicetinom pa ode malo recimo u Irak da pomogne tamosnje zene koje su silovali americki kerovi, ili recimo sto ne ode i ne pomogne Palestinke u borbi za zivot dostojan covjeka, ili recimo cecenke...jes ba najlakse je palamudit a nidje nista konkretno...Gaia wrote:Amina Wadud profesor islamskih nauka na jednom od US univerziteta o hidjabu:
"The issue of gender equality is a very important one in Islam, and Muslims have unfortunately used highly restrictive interpretations of history to move backward"With regard to women, is there a gender bias against women inherent in Islamic law, or Sharia, as is perceived in the West?"We are taking actions that no-one else would have dared to think about before," she told The New York Times. "Nobody cared that we didn't have a place in the faith."
It seems that the head scarf means something different everywhere you go. I'm just wondering if this is about the evolution of the head scarf from some sense of modesty now to some sense of identity and a statement of identity. Is that what's been happening?From my perspective, Sharia is thoroughly patriarchal. ... You cannot legislate with regard to the well-being of women without women as agents of their own definition. And Sharia was not concerned with that construction. Sharia was happy to legislate for women, even to define what is the proper role of women, and to do so without women as participants. So obviously that is a major flaw. And the only way for that aspect of Sharia to be corrected would be a radical reform in the way in which it is thought.
The symbol has become justification of itself, whereas before it was supposed to be a manifestation of modesty. And the idea that it's become uniform is also one of the ways at which we simultaneously use it as a symbol of identity, but at the same time are simultaneously locked into restrictions of our identity development, with the assumption that again, that this is the right way to do it. Therefore, it implies that any other way to do it is in fact wrong. And one does not want to confess to being wrong.
So the idea of struggling with modesty is in fact the element that is Islamic. And that the hijab might be one of the ways in which this modesty has manifest itself does not mean that modesty is equal to the hijab. The hijab has no hierarchy over the concept of modesty. So it is at one and the same time a mixed symbol that people will identify for the sake of religion, but also for the sake of personal identity with that religion, even though in and of itself, has no religious meaning.
This is a paradox, because it's seen also as sometimes a symbol of oppression, and sometimes a symbol of liberation.
izvor:The head covering as a form of oppression comes to the end of whether or not a person or a collective of people in one cultural context has the right to choose. And when it is taken as a manifestation of correct Islamic modesty, there is no choice that you can have. You cannot be Islamic and modest unless you wear this form. And so it will be enforced, not only from outside, but also enforced from within. People will assume, women will assume, that they have to dress this way in order to be Islamic. And from the outside, governments and/or social groups will enforce it as a manifestation of Islam: this is the way to present yourself as Islamic.
If we understand modesty as something that is not fixed in time, but is the primary principle that is being promoted within the Quran, for example, then we will recognize that there are many ways to symbolize this. And that the choice, to be able to adopt this particular one, or to reject this particular one, is in fact of equal merit. But the idea of attaining to the reality of modesty cannot be fixed in any one particular item. That's very hard for Muslims to grapple with, because again, the whole idea of identity reformation is being contested; not only from within Islam but from without as well.
http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline ... wadud.html
- travar
#278 Re: Hidžab-mahrama
A podebljanim se slažem, ali se ne slažem sa ovom ulogom!Soul_Sista wrote:Ne ne, sve je kristalno jasno a ne mislim ni pokusavati jer mi fakat nije dobro za zdravlje da ulazim u ove i slicne diskusije...sto se ti i ljudi koji razmisljaju slicno tebi stavljaju u ulogu Boga i znate kad je ko blizi Bogu to je vec malo...ma ne znam ni ja kako se to zove..travar wrote:I šta nije jasno!
Dosta žena danas je zaokupljeno time da dostignu status muškarca, a pri tom se sve više udaljavaju od Boga!
Da me pogrešno ne shvatite (namjerno ili nenamjerno), žena u Islamu ima definisana prava i privilegije koje ja ne osporavam i za koja bi se trebale boriti ako su im uskraćena, ali tražiti nešto više od toga nije Islamski!
Očit primjer je Amina!
Evo i lijepog texta, napisanog od strane muslimanke a u vezi sa ovim gore!
http://www.readingislam.com/servlet/Sat ... boutIslamE
Ali da ne zachatavamo temu, nastavite sa Hiždabom!
Niko se ovdje ne stavlja u tu ulogu, ali ako neko pokušava da dostigne neki status a pri tom zanemarujući Božije naredbe, onda je to po meni udaljavanje!
Ali Allah dž.š najbolje zna!
- Ahmmed
#279 Re: Hidžab-mahrama
Kad vidim šta se sve ovdje piše, dođe mi da se sutra, iako sam muško, pokrijem. Nikabom.....
- Bosanac sa dna kace
#280 Re: Hidžab-mahrama
ako bides, zovi i mene, i ja cu odma za tobom...Ahmmed wrote:Kad vidim šta se sve ovdje piše, dođe mi da se sutra, iako sam muško, pokrijem. Nikabom.....
- travar
#281 Re: Hidžab-mahrama
Nemojte ako za Boga znate, imaćemo još jednu temu sa muškarcima u centru pozornosti 
- Ahmmed
#282 Re: Hidžab-mahrama
Ma jok, samo čekam temu protiv dimija, kao mrske ostavštine, još mrskije Osmanlijske okupacije.....travar wrote:Nemojte ako za Boga znate, imaćemo još jednu temu sa muškarcima u centru pozornosti
- Ahmmed
#283 Re: Hidžab-mahrama
Ah, muškarci, ko muškarci...Bond_JaneBond wrote:Ah, ta obecanja, uvijek samo obecanjaAhmmed wrote:Kad vidim šta se sve ovdje piše, dođe mi da se sutra, iako sam muško, pokrijem. Nikabom.....
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
#284 Re: Hidžab-mahrama
Ahmmed wrote:Kad vidim šta se sve ovdje piše, dođe mi da se sutra, iako sam muško, pokrijem. Nikabom.....
Mogu li te stitit' od nasilnika po gradu ?
-
paratrooper
#285 Re: Hidžab-mahrama
Bosanac sa dna kace wrote:ako bides, zovi i mene, i ja cu odma za tobom...Ahmmed wrote:Kad vidim šta se sve ovdje piše, dođe mi da se sutra, iako sam muško, pokrijem. Nikabom.....
maaaa neee ba, ti se zaputi u Irak i brani nevini muslimanski narod, tako ce bar od tebe neko i imat neke koristi
- Ahmmed
#286 Re: Hidžab-mahrama
paratrooper wrote:Bosanac sa dna kace wrote:ako bides, zovi i mene, i ja cu odma za tobom...Ahmmed wrote:Kad vidim šta se sve ovdje piše, dođe mi da se sutra, iako sam muško, pokrijem. Nikabom.....
maaaa neee ba, ti se zaputi u Irak i brani nevini muslimanski narod, tako ce bar od tebe neko i imat neke koristi
Ma ne trebam ja u Irak, dok je takvih ko ti
A o branjenju i koristi....Vidiš, ja sam svoj dug dužio, kad je i gdje je trebalo....I ja moji najmiliji....Koji danas leže u zemlji....Prema tome, skrati malo jezik.
- Ahmmed
#287 Re: Hidžab-mahrama
Paratooper,
Ovo gore napisano važi, u slučaju da si mislio na mene.
A, i ako nisi, ma nema veze....Neka stoji, iz mjera predostrožnosti, svakako me nerviraš
Ovo gore napisano važi, u slučaju da si mislio na mene.
A, i ako nisi, ma nema veze....Neka stoji, iz mjera predostrožnosti, svakako me nerviraš
-
paratrooper
#288 Re: Hidžab-mahrama
prvo tebi se nisam obraco, drugo na forumu su izgleda sve neki veliki heroji slicni tebi.Ahmmed wrote:Ma ne trebam ja u Irak, dok je takvih ko ti, i ovdje će se, izgleda, morati braniti muslimanski narod
.....
A o branjenju i koristi....Vidiš, ja sam svoj dug dužio, kad je i gdje je trebalo....I ja moji najmiliji....Koji danas leže u zemlji....Prema tome, skrati malo jezik.
iza tebe i za ovog drugog vazi ako vrijedjate neciju zemlju i narod nazivate "kerovima" nemojte mislit da ce vam ostati duzni.
ma uostalom postoje razni nacini kako vam se moze vratiti na vrijedjanje a jedan je recimo i to da se podrzava ono sto vam najvise smeta a to je RS
- Prozor
#289 Re: Hidžab-mahrama
pa sta vas briga jesul pokrivene
- travar
#290 Re: Hidžab-mahrama
PrejakoProzor wrote:pa sta vas briga jesul pokrivene
- Bosanac sa dna kace
#291 Re: Hidžab-mahrama
tebi ocito nije dobro...paratrooper wrote:prvo tebi se nisam obraco, drugo na forumu su izgleda sve neki veliki heroji slicni tebi.Ahmmed wrote:Ma ne trebam ja u Irak, dok je takvih ko ti, i ovdje će se, izgleda, morati braniti muslimanski narod
.....
iza tebe i za ovog drugog vazi ako vrijedjate neciju zemlju i narod nazivate "kerovima" nemojte mislit da ce vam ostati duzni.
ma uostalom postoje razni nacini kako vam se moze vratiti na vrijedjanje a jedan je recimo i to da se podrzava ono sto vam najvise smeta a to je RS
- beautyfool
#292 Re: Hidžab-mahrama
MashallahBond_JaneBond wrote: Da puno suplje price i zene pod nogom koje jadne uvijek izvuku deblji krajNeke stvari se nikad nece promijeniti
Evo ti tipican primjer "postovanje moderne tj savremene zene"
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =2&t=40889
Zar nije i vise nego ocito gdje je suplja prica i gdje su zene pod nogom ?
-
zonbirile
#293 Re: Hidžab-mahrama
Bond dobro si im rekla ,ali uzaludno,to je već ovdje stanje svijesti.Zna se da sloboda svakog pojedinca je ograničena slobodom druge jedinke,drugog pojedinca.E sada malo se to nafuralo,pa se uzdiže na pijedastal nekih moralnih kvaliteta ,čistote duha i sl.Slušao sam jednu emisiju gdje MUP zahtjeva sliku bez marame, a bože mili komentara i neobrazovanosti,primitivizma.Na kraju je ispalo da Hrvatska dozvoljava časnim sestrama sliku u uniformi,a mi našima ne damo u maramama.Mislim da je suvišno objašnjavati razliku,ali da si čula emisiju poslije toga, jeza. Zato sam ja ne protiv,već za edukaciju,toleranciju,nosi tutu na glavi b.m. urac,ali nemoj ma maltretirati,ubjeđivati,siliti da shvatim kako si u pravu,kako bi valjda i ja trebao staviti tutu na glavu.
- beautyfool
#294 Re: Hidžab-mahrama
Bond_JaneBond wrote:Beautyfool, bas si foolish...Brkas kruske i jabukeOve zene su se skinule i slikale svojom voljom, i muskarci koji ih gledaju ih gledaju svojom voljom..Ko zna mozda neko tamo gleda tebe pokrivenu i u mislima te ne postuje vec postupa s tobom k'o sa napaljenom kuckicom? Da li to znaci da ti manje vrijedis kao zena?
![]()
A sto se ove teme tice, pravilno pokrivANJE zene muslimanke bi bilo: sal na glavi da se ne vidi kosa, vec samo lice, ni vrat ne bi trebao da se vidi, ruke do zglobova, noge isto..Cisto da je obucena pristojno i ne naglasava nijedan dio tijela te time navodi na blud..Sve ostalo je pretjerivanje, a pretjerivanje ni u cemu, pa ni u vjeri nije dobro jer prelazi u fanatizam.
Vjerovala ili ne i u blizoj porodici, nazalost, imam onih pod nikabom-i gadi mi se koliko su nesposobne za zivot, ovisne o svima, i nakaradne s tim cime se "dice", a nemaju se cime diciti..Smjesne su i glupe, i ne shvataju uopste svoju ulogu u necemu visem i to da su samo "iskoristavane" (mozda i gore)bas kao i ove sa teme koju si citirala ..
Hoces reci da te sto su se skinule to su uradile svojom voljom a pokrivene zene se ne pokrivaju svojom voljom???
Samim tim sto su pokrivene znaci da su smjesne,glupe,iskoristavane,
hmm,interesantno razmisljanje i onda meni kazes da brkam kruske i jabuke
- beautyfool
#295 Re: Hidžab-mahrama
Kakve to veze ima jeli neko nosi maramu ili ne, u cemu je razlika hoce li se slikat u njoj ili ne, jeli mozda marama mjenja crte lica ???zonbirile wrote:Bond dobro si im rekla ,ali uzaludno,to je već ovdje stanje svijesti.Zna se da sloboda svakog pojedinca je ograničena slobodom druge jedinke,drugog pojedinca.E sada malo se to nafuralo,pa se uzdiže na pijedastal nekih moralnih kvaliteta ,čistote duha i sl.Slušao sam jednu emisiju gdje MUP zahtjeva sliku bez marame, a bože mili komentara i neobrazovanosti,primitivizma.Na kraju je ispalo da Hrvatska dozvoljava časnim sestrama sliku u uniformi,a mi našima ne damo u maramama.Mislim da je suvišno objašnjavati razliku,ali da si čula emisiju poslije toga, jeza. Zato sam ja ne protiv,već za edukaciju,toleranciju,nosi tutu na glavi b.m. urac,ali nemoj ma maltretirati,ubjeđivati,siliti da shvatim kako si u pravu,kako bi valjda i ja trebao staviti tutu na glavu.
Ako je radi kose, pa ja danas mogu biti plavusa kad se slikam a sutra mogu ofarbati kosu u crno, smedje,crveno u ovako u onako i skratiti kosu i produziti itd, dakle nicija kosa nemoze biti neciji identitet vec tu se gledaju crte lica !
- beautyfool
#296 Re: Hidžab-mahrama
Hvala Bogu pa imam tebe tako razumnu da mi objasnis neke stvari u detaljeBond_JaneBond wrote:
Znala sam da ne'sh skontati od prve..
Hajd' se vrati, procitaj jos jedanput i razmisli malo.
Previse je kod tebe emocija, a premalo razuma, zdravog razuma
- Compact
#298 Re: Hidžab-mahrama
Čekaj malo!!! Ipak za ovo što navodiš tj. isključuješ pokrivanje lica, trebaš imati dokaz koji je apsolutno jasan i nedvosmislen. Koliko sam mogao shvatiti iznosiš svoje mišljenje koje svakako treba poštovati ako si islamski teolog, a ako nisi onda pustimo da svako radi svoj posao, tj. ima ulema koja o tome vodi brigu. Za tvoju informaciju u Hanefijskom mezhebu je pokrivanje ženskog lica je obaveza, pogotovu u vremenima kada vlada velika smutnja, kako se navodi u knjizi "Multekal-ebhur" autora Ibrahima Halebija, a knjiga se izučava na FINu predmet "Ibadet" na prvoj i drugoj godini. Ako se dotaknemo islamske tradicije kod nas, pogledaj promotivni plakat za Harijev koncert sevdaha, slika prije prvog svjetskog rata, na kojem je svakoj ženi lice pokriveno. Dalje, ružno govoriš o ženama kojima su pokrivena lica, a uzimaš najviše deset primjera (i to je previše) koji su po tvojoj subjektivnoj procjeni totalni fijasko. Ako ja npr. pogledam oko sebe, u zgradi, na poslu, na ulici vidjeću sigurno mnogo više žena koje nisi nikako pokrivene, a odgovaraju opisu kojeg si navela. Mislim da radiš veliku grešku. Ja imam drugačije mišljenje, a potkrijepiću ga sa nekoliko primjera žena koje danas uspješno vode knjigovodstvene firme, rade kao doktorice opće prakse, psiholozi, farmaceuti, vode nevladine organizacije, itd, a svima su pokrivena lica. Imena i prezimena mogu ti poslati preko pm da ti se srce smiri, da ne misliš da nešto izmišljam. Nedavno je Jasmila Žbanić posjetila jednu žensku organizaciju i upoznala se sa nekoliko žena kojima je lice pokriveno, i vjeruj da se totalno oduševila, čak je sa nekima ostala i prijateljica. Naravno posjeta je bila povodom snimanja njenog novog filma.Bond_JaneBond wrote:Beautyfool, bas si foolish...Brkas kruske i jabukeOve zene su se skinule i slikale svojom voljom, i muskarci koji ih gledaju ih gledaju svojom voljom..Ko zna mozda neko tamo gleda tebe pokrivenu i u mislima te ne postuje vec postupa s tobom k'o sa napaljenom kuckicom? Da li to znaci da ti manje vrijedis kao zena?
![]()
A sto se ove teme tice, pravilno pokrivANJE zene muslimanke bi bilo: sal na glavi da se ne vidi kosa, vec samo lice, ni vrat ne bi trebao da se vidi, ruke do zglobova, noge isto..Cisto da je obucena pristojno i ne naglasava nijedan dio tijela te time navodi na blud..Sve ostalo je pretjerivanje, a pretjerivanje ni u cemu, pa ni u vjeri nije dobro jer prelazi u fanatizam.
Vjerovala ili ne i u blizoj porodici, nazalost, imam onih pod nikabom-i gadi mi se koliko su nesposobne za zivot, ovisne o svima, i nakaradne s tim cime se "dice", a nemaju se cime diciti..Smjesne su i glupe, i ne shvataju uopste svoju ulogu u necemu visem i to da su samo "iskoristavane" (mozda i gore)bas kao i ove sa teme koju si citirala ..
- Compact
#299 Re: Hidžab-mahrama
Izvini ako sam te uvrijedio tim što sam rekao da islamski teolozi trebaju da vode brigu o pokrivanju. Ne znam od kada studenti izučavaju islam iz Saffa ili teleteksta, a način obraćanja ne odgovara opisu jedne pristojne osobe!!! Što se tiče Jasmile, nju sam naveo kao primjer jedne žene koja razmišlja svojom glavom, a u pravu si kada kažeš da Jasmilini utisci ne znače tebi ništa!!! Ostalo izgleda ili me nisi razmjela jer naveo sam ti jedan vjerski, jedan slikovit i jedan praktičan primjer da tvoja priča o zatucanim pokrivenim ženama stoji na ledenim nogama!!! Ako hoćeš da kažeš da je idealan primjer žene i majke Aida Begić, i ja se slažem. Ali to nikako ne smijemo isticati na način da neko valja zato što drugi ne valja!!! Sve su one čestite, časne i poštene, i što je najvažnije, srećne!!!Bond_JaneBond wrote:A di si to procitao, u Saff-u il' na teletekstu?![]()
Hvala Bogu pa nisamislamski teologDa jesam zabranila bih ili barem objasnila kao bespotrebno/besmileno i ponizavajuce u neku ruku.
A glede ovog drugog dijela, to sto je Jasmila Zbanic ostala zapanjena koliko se dobro snalaze zene pokrivene i po licu, meni ne znaci apsolutno nista. NE sumnjam da ima takvih koje uspijevaju uskladiti neka zanimanja i "taj stil" zivota, ali isto tako ne sumnjam da ce svaka normalna osoba pomisliti a zasto pokriti svoje lice ako si normalan, zdrav i sposoban raditi svoj posao, da bi zadovoljile ibadet (ak' se ne varam i ako sam dobro pogodla--ibadet=obicaj) koji je toliko zastario da ga se vise ni zene u zemlji iz koje je potekao ne postuju...Mislim da radiš veliku grešku. Ja imam drugačije mišljenje, a potkrijepiću ga sa nekoliko primjera žena koje danas uspješno vode knjigovodstvene firme, rade kao doktorice opće prakse, psiholozi, farmaceuti, vode nevladine organizacije, itd, a svima su pokrivena lica. Imena i prezimena mogu ti poslati preko pm da ti se srce smiri, da ne misliš da nešto izmišljam. Nedavno je Jasmila Žbanić posjetila jednu žensku organizaciju i upoznala se sa nekoliko žena kojima je lice pokriveno, i vjeruj da se totalno oduševila, čak je sa nekima ostala i prijateljica. Naravno posjeta je bila povodom snimanja njenog novog filma.
ZAsto ici nazad, kad mozemo napredovati...Odgovor je izgleda u tome da nekome negdje odgovara da idemo nazad..i da nismo ravnopravni...
Po mom misljenju, a nisam nit' teolog nit' neko bitan za Islam i muslimane u BiH, vec samo zena koja razmislja svojom glavom, lijep primjer pokrivene zene, ako se vec mora ili hoce pokriti je Aida Begic..BIla je danas u nekoj emisiji, i sasvim je normalna, uredna, pristojno obucena zena ili djevojka....Slusala sam je vise no gledala, bila sam u drugoj sobi, al' se da primjetiti da je tu maramu stavila iz nekih svojih razloga a ipak se nije dala potciniti niti slijedi neki "imidz" sto danasnje pokrivene zene uspjesno cine...
-
seldzuk
#300 Re: Hidžab-mahrama
Riječ ibadat znači obredoslovlje i dio je islamske pravne nauke. Tu nema šta zastariti, manaz, post, zekat i ostali ibadeti se obavljaju na isti način kao što su se obavljali i prije. Ako pod zemljom iz koje je ibadet potekao misliš na Saudiju onda su žene tamo primjer nošenja nikaba, a to smo objasnili prije i potkrijepili slikom.Bond_JaneBond wrote:A di si to procitao, u Saff-u il' na teletekstu?![]()
Hvala Bogu pa nisamislamski teologDa jesam zabranila bih ili barem objasnila kao bespotrebno/besmileno i ponizavajuce u neku ruku.
A glede ovog drugog dijela, to sto je Jasmila Zbanic ostala zapanjena koliko se dobro snalaze zene pokrivene i po licu, meni ne znaci apsolutno nista. NE sumnjam da ima takvih koje uspijevaju uskladiti neka zanimanja i "taj stil" zivota, ali isto tako ne sumnjam da ce svaka normalna osoba pomisliti a zasto pokriti svoje lice ako si normalan, zdrav i sposoban raditi svoj posao, da bi zadovoljile ibadet (ak' se ne varam i ako sam dobro pogodla--ibadet=obicaj) koji je toliko zastario da ga se vise ni zene u zemlji iz koje je potekao ne postuju...Mislim da radiš veliku grešku. Ja imam drugačije mišljenje, a potkrijepiću ga sa nekoliko primjera žena koje danas uspješno vode knjigovodstvene firme, rade kao doktorice opće prakse, psiholozi, farmaceuti, vode nevladine organizacije, itd, a svima su pokrivena lica. Imena i prezimena mogu ti poslati preko pm da ti se srce smiri, da ne misliš da nešto izmišljam. Nedavno je Jasmila Žbanić posjetila jednu žensku organizaciju i upoznala se sa nekoliko žena kojima je lice pokriveno, i vjeruj da se totalno oduševila, čak je sa nekima ostala i prijateljica. Naravno posjeta je bila povodom snimanja njenog novog filma.
ZAsto ici nazad, kad mozemo napredovati...Odgovor je izgleda u tome da nekome negdje odgovara da idemo nazad..i da nismo ravnopravni...
Po mom misljenju, a nisam nit' teolog nit' neko bitan za Islam i muslimane u BiH, vec samo zena koja razmislja svojom glavom, lijep primjer pokrivene zene, ako se vec mora ili hoce pokriti je Aida Begic..BIla je danas u nekoj emisiji, i sasvim je normalna, uredna, pristojno obucena zena ili djevojka....Slusala sam je vise no gledala, bila sam u drugoj sobi, al' se da primjetiti da je tu maramu stavila iz nekih svojih razloga a ipak se nije dala potciniti niti slijedi neki "imidz" sto danasnje pokrivene zene uspjesno cine...