Recikliranje plasticnih boca/flasa

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
zippoo87

#276 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by zippoo87 »

svaka cast tesnjacima a posebno @gradini sto je pokrenuo akciju i odrzava je i dan danas
pohvale i za djecu koja donose flase i sto razvijaju timski i takmicarski duh
gradina

#277 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by gradina »

Hvala, hvala...
A u četvrtak koncert povodom prikupljene MILIONITE flaše!!!! (naravno, prevaziđen broj od milion i po, ali evo ovih dana zvanično)... za djecu i omladinu, roditelje....
I to nagrada od Općine Tešanj!
vratnik

#279 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by vratnik »

:thumbup:
Naklon do poda. Ne samo zbog uspjeha, vec sto si i pokazao da se sve moze, samo treba krenuti.
(halo moderacija, kad ce ova tema dobiti ono: Ne propusti?)
teAMICA

#280 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by teAMICA »

Bravo!
gradina

#281 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by gradina »

Hvala svima u ime svih nas koji smo nešto pokušali, pokušavamo, u ime djece, roditelja...
Možda nekome smeta ovo što ja objavim ali i ovo ima svoj cilj: NEKOGA NEGDJE PROBUDITI! Da krene i u drugom gradu..
Može se, treba malo živaca, neće samo od sebe.. Ali poznavajući nas kakvi smo, neko na ovo gleda i sa podsmijehom ali nije slučajno Tešanj ove godine dobio od REC Zedo kantona nagradu CVJETNI PEHAR za najčišći grad u kantonu za ovu godinu.... Poznavajući nas Tešnjake NEĆEMO GA LAKO VRATITI ne zato što smo jaki, već što ćemo raditi i dalje na uređenju i čišćenju... Uzima ovo već doborg maha....
Hvala još jednom!
gradina

#282 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by gradina »

gradina

#283 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by gradina »

A onda da se proces ne bi zaustavio EDUKACIJA i podsjećanje šta nam je i dalje činiti.......

http://tesanjweb.com/index.php?option=c ... Itemid=107
gradina

#284 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by gradina »

Pa da djeca vide gdje nestaju te silne flaše - organizuje se zajednička posjeta firmi OMORIKA RECIKLAŽA.. i djeca pišu na svome protalu škole i tako se širi ideja....

http://tesanj.net/2011/12/21/ucenici-os ... reciklaza/

http://www.oshusohodzic.com/cms/index.p ... iklaAaaEoe

http://tesanj.net/2011/12/22/eko-mladi- ... ika-doboj/
gradina

#285 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by gradina »

Nisam se dugo javljao, akcija je trajala pa finansijeri imaju pravila dok se na završi akcija...

Tekst je malo duži ali vrijedi..

http://www.ekomladi.tesanj.net/index.ph ... ews&aid=79

http://opcina-tesanj.ba/index.php?optio ... &Itemid=55
gradina

#286 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by gradina »

Pošto izgleda ovo više nikoga ne intaresuje da ja ne objavljujem ovakave i slične vijesti'?????
bingov buraz

#287 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by bingov buraz »

gradina wrote:Pošto izgleda ovo više nikoga ne intaresuje da ja ne objavljujem ovakave i slične vijesti'?????
Samo objavljuj,citamo :)
Jara

#288 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by Jara »

bingov buraz wrote:
gradina wrote:Pošto izgleda ovo više nikoga ne intaresuje da ja ne objavljujem ovakave i slične vijesti'?????
Samo objavljuj,citamo :)
Potvrđujem! :)
madnessa

#289 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by madnessa »

I ja čitam. :thumbup:
teAMICA

#290 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by teAMICA »

Svaki put procitam, samo objavljuj! :thumbup:
thea

#291 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by thea »

Na zapadu su jos '90 godina donijeli odluku naplacivanja, 10pf plastika, 50pf flase od stakla.
To je trajalo nekoh 7-8 godina dok narod nije stekao naviku recikliranja.
Kad covijek stekne navike dugorocne odraduje ih automatski.
thea

#292 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by thea »

Recimo, evo teme recikliranje za nekog buduceg ekonomistu.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#293 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by Toto »

thea wrote:Na zapadu su jos '90 godina donijeli odluku naplacivanja, 10pf plastika, 50pf flase od stakla.
Traje jos uvjek..
thea

#294 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by thea »

Toto wrote:
thea wrote:Na zapadu su jos '90 godina donijeli odluku naplacivanja, 10pf plastika, 50pf flase od stakla.
Traje jos uvjek..

zavisi u kojim zemljama...
Toto

#295 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by Toto »

thea wrote:
Toto wrote:
Traje jos uvjek..

zavisi u kojim zemljama...
u vecini onih koje ti pominjes
zambaklija

#296 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by zambaklija »

čuj 10pf :? đe to??ođer kod mene je platika-flaše i dozne 25 centi,kese od 20 centi a one bijele su džabe ali moraju biti razgradive inače ključ u bravu :thumbup: a staklene flaše su od 0,08€ pa na više :roll: i svi smo se navikli i ok je šo je tako.....kod nas možemo samo sanjati o tome.......
vratnik

#297 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by vratnik »

Objavljuj, tu smo i kad ne pisemo.
gradina

#298 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by gradina »

Dobro je, ja se već zabrinuo da je raja ohladila... Ova ideja se polako širi i u drugim gradovima samo da vas obavjestim, zove raja pita.. ali i do načelnika općina je uvelike.. bez njih ne ide, eto mi imamo sreću ovaj put tj. ovaj mandat da je sjeo čovjek kojemu nije svejedno i da zna čemu ovo vodi.. volio bih da svi nekako vršimo pritisak na vlast, na vlade federalne i kantonalne da se uvede taksa na proizvođača i da se jednom krene sa 3 feninga 3 ali neka se krene. onda bi raja skupljala.. mene raduje što u Tešnju već ima preko 500 roditleja koji autima dovezu vreće skupljene i predaju u škole kao dorpinos njihov. dakle, prvi stid je skinut...
i na ovom našem portalu je postavljena vijest.....
http://tesanjweb.com/index.php?option=c ... Itemid=163
Last edited by gradina on 30/01/2012 07:47, edited 1 time in total.
Toto

#299 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by Toto »

gradina wrote:Dobro je, ja se već zabrinuo da je raja ohladila... Ova ideja se polak ošiti i u drugim gradovima samo da vas obavjestim, zove raja pita.. ali i do načelnika općina je uvelike.. bez njih ne ide, eto mi imamo sreću ovaj put tj. ovaj mandat da je sjeo čovjek kojemu nije svejedno i da zna čemu ovo vodi.. volio bih da svi nekako vršimo pritisak na vlast, na vlade federalne i kantonalne da se uvede taksa na proizvođača i da se jednom krene sa 3 feninga 3 ali neka se krene. onda bi raja skupljala.. mene raduje što u Tešnju već ima preko 500 roditleja koji autima dovezu vreće skupljene i predaju u škole kao dorpinos njihov. dakle, prvi stid je skinut...
i na ovom našem portalu je postavljena vijest.....
http://tesanjweb.com/index.php?option=c ... Itemid=163

tih 500 roditelja je jos jedn uspjeh cijele akcije..
gradina

#300 Re: Recikliranje plasticnih boca/flasa

Post by gradina »

Vjeruj Toto da ima najmanje 500 ljudi i da ide to polako. Već ima nekih 30 ljudi koji su tražili ove velike jumbo vreće da po svojim MZ kupe PET i novac doniraju djeci iz MZ ili naprave od tog novca stative/golove ili jednostavno poklone novac u školu...Kažu mi ovako: ja sam svakako u penziji pa ću moći stići...
Ili u Domu zdravlja u Tešnju gdje sve ekipe porodične (znači i doktori i sestre!) donose PET od kuća, boce od infuzija - nije im mrsko da gumene čepove odvoje i PET skupe samo da ne ide u komunalni otpad...
Jeste sporo ali treba biti i uporan, ima još puno onih koji na ovo gledaju sa podmijehom.. ali ih je svakim danom manje jer rezultati su vidljivi - i MJERLJIVI (preko milion i po flaša nije završilo na deponiji ili rijeci, šumi.. a kolilčina od milion i po flaša nije mala cifra, vjeruj, kada bi mnogi vijdeli te slike na deponiji Omorike sigurno bi gledali drugačije na ovo).
I ovdje ima kontraša - treba ovo, treba ono, Zakon... Sve to treba ali dok se neko ne sjeti da odradi za pare koje dobija od nas koji punimo budžet da treba nešto i raditi - prođe vrijeme.
Ja se iskreno nadam da će se probuditi i drugi gradovi, evo dokaza da se može, samo treba skontati u glavi i posložiti te čipove da se na ovome ipak može nešto i zaraditi. Ali najveća dobit je naučiti voliti prirodu, vratiti joj ono što smo joj uradili - ljepotu i čistoću, nije niko uhelačio prirodu do na samih!
Ima još dosta onih koji znaju kako je to na Zapadu, kako treba uvesti takse na flaše, kako treba.... A takvi obično flašu pa u kantu gdje je i komunalni otpad a pored mu stoji kanta za PET, ili pitu kada ne uspije baci golubovima sa petog sprata i baš preko tarase komšinki ispod koje su baš tih dana oprale prozore, ili pepeljaru iz auta kroz prozor..... i tako dalje, da ne tušim, idemo mi dalje....

http://tesanjweb.com/index.php?option=c ... Itemid=175
Post Reply