Kako legalno otici iz BiH

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
cico x

#276 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by cico x »

je li ikad iko iz bih otisao u usa preko ove lutrije?*
Phosphorus

#277 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by Phosphorus »

vox-populi wrote:
harirock wrote:Zanima me kako dobiti i koju su svi nacini za dbijanje radne ili boravisne vize za njemacku??? 8-)
Pretrazi par tema na podforumu Dijaspora, ima toga vec dosta napisano.

Ukratko:

- nadjes posao online
- posaljes aplikaciju
- pozovu te na intervju
- dodjes i odradis intervju
- dobijes posao
- potpises ugovor
- vratis se u BiH i apliciras za nacionalnu vizu
- cekas 6-12 sedmica
- dobijes nacionalnu vizu
- dodjes u DE i na osnovu te vize dobijes boravisnu i radnu dozvolu
Funkcioniše li ovo za Norvešku ?
Gray

#278 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by Gray »

BuckScrotum wrote:
vox-populi wrote:
harirock wrote:Zanima me kako dobiti i koju su svi nacini za dbijanje radne ili boravisne vize za njemacku??? 8-)
Pretrazi par tema na podforumu Dijaspora, ima toga vec dosta napisano.

Ukratko:

- nadjes posao online
- posaljes aplikaciju
- pozovu te na intervju
- dodjes i odradis intervju
- dobijes posao
- potpises ugovor
- vratis se u BiH i apliciras za nacionalnu vizu
- cekas 6-12 sedmica
- dobijes nacionalnu vizu
- dodjes u DE i na osnovu te vize dobijes boravisnu i radnu dozvolu
Funkcioniše li ovo za Norvešku ?

Funkcioniše za sve države (mada nemaju sve istu proceduru). Uglavnom moraš naći posao i tražiti radnu dozvolu, s tim da bi dobio radnu dozvolu tvoj poslodavac obično mora da pokaže da u toj državi nema osoba na birou za zapošljavanje koje bi radile taj posao. Isto je i kod nas.
vox-populi

#279 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by vox-populi »

Gray wrote:
Funkcioniše za sve države (mada nemaju sve istu proceduru). Uglavnom moraš naći posao i tražiti radnu dozvolu, s tim da bi dobio radnu dozvolu tvoj poslodavac obično mora da pokaže da u toj državi nema osoba na birou za zapošljavanje koje bi radile taj posao. Isto je i kod nas.
Obicno posao nije tesko naci, posebno u IT i medicinskoj struci. Problem i nastaje na birou za zaposljavanje. Naime, kada se aplikacija dostavi ambasadi, ambasadje salje birou za zaposljavanje koji onda provjerava da li je osoba sa slicnim profilom prijavljenja kao nezaposlena.
Dodatna bitna informacija je da se u zaista rijetkim slucajevima odobrava radna dozvola osobama koje nisu zavrsile fakultet.
melb26sa

#280 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by melb26sa »

cico x wrote:je li ikad iko iz bih otisao u usa preko ove lutrije?*
Jeste - guglaj postove sa-x clana landlord.
Ivana---

#281 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by Ivana--- »

Jeste, moja tetka zivi u Americi, njena prijateljica je dobila vizu preko te lutrije! Cini mi se da je zena iz Slovenije! Da li mi moze neko rece da li se moze otici u Ameriku preko studentske vize cim se upise fakultet ? :?
ahuseino

#282 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by ahuseino »

Ivana--- wrote:Jeste, moja tetka zivi u Americi, njena prijateljica je dobila vizu preko te lutrije! Cini mi se da je zena iz Slovenije! Da li mi moze neko rece da li se moze otici u Ameriku preko studentske vize cim se upise fakultet ? :?
Upise fakultet u Americi?
ahuseino

#283 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by ahuseino »

doboj wrote:
ultrajvosa wrote:
to vi tako govorite, jer nemate muda i ostati u najtezim trenutcima sa domovinom, a kada nam bude najbolje i kada ova zemlja ode na pravi put (a hoce) onda ce te se poceti vracati izbjeglice pa glumite online patriote, more mrs !!
E moj sine obrisi sline .
Kao bivsi vojnik ARBIH,osjecam se uvrijedjen ovom izjavom .Najteze je bilo u ratu ,a sada zemlju mogu praviti svi ,pa i pi*ke kao ti.
Potpisujem. :thumbup:
Ivana---

#284 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by Ivana--- »

... to me i zanima! Da li trebam ovdje da upisem pa da posaljem da me odobre tamo na fakultetu ili trebam odma' tamo da se upisem :? ?
ahuseino

#285 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by ahuseino »

Ivana--- wrote:... to me i zanima! Da li trebam ovdje da upisem pa da posaljem da me odobre tamo na fakultetu ili trebam odma' tamo da se upisem :? ?
Odma tamo upisujes. Za ovo bi ti trebale dobre ocjene,preporuke, dobri testovi, i esej. Sve sto imas extra je... extra itd...
Kasno ti je za septermbarski upis ove godine - rok za apliciranje je Dec.-Jan. Mozda nadjes skolu koja prima da se krene na proljetni semestar. Ovoga ima ali rjedje...
Ivana---

#286 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by Ivana--- »

Hvala puno! A da li ti imas iskustva sa tim, cim si ovako obavjesten :-D ? Da li se moze tamo upasti sa jakom cetvorkom? :P hvala opet
vox-populi

#287 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by vox-populi »

Ivana--- wrote:Hvala puno! A da li ti imas iskustva sa tim, cim si ovako obavjesten :-D ? Da li se moze tamo upasti sa jakom cetvorkom? :P hvala opet
Ne znam za USA, ali u Evropi ti ocjena iz srednje uopste nije bitna prilikom upisa na fakultet. Bitno je da zadovoljavas generalne uslove, a to je odredjeni nivo obrazovanja (recimo ekvivalent diplomi gimnazije), poznavanje jezika i odredjena suma novca na racunu. Ostalo je nebitno.
ahuseino

#288 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by ahuseino »

Ivana--- wrote:Hvala puno! A da li ti imas iskustva sa tim, cim si ovako obavjesten :-D ? Da li se moze tamo upasti sa jakom cetvorkom? :P hvala opet
Joj izvini, ja mislio ti ides na post diplomski. Do mene je...

Za Univerzitet u USA tebi iz Bosne mislim da bi islo dosta teze.

Nasa omladina je ovdje dolazila (prije rata, ne znam za danas) pa zavrsavala par zadnjih razreda ili samo 4-ti srednje i na osnovu dobrih ocjena u americkoj skoli dobivala stipendije za koledz. Oni su ovim nacinom dokazali dobar uspjeh u americkom skolskom sistemu, sto ne vazi za nas - pogotovo danasnji. To tebi i nije najveci problem, jer i u americkom, samo najbolji od odlikasa koji imaju finansijsku potrebu dobijaju te stipendije. Vjerujem da bi ti placanje skole u USA bilo skupo (oprosti ako grijesim :mrgreen: ) i da su slabe sanse za to; a i zasto da se zaduzujes sa fax kad je danas fakultet nesto sto je srednja bila prije 30 godina.

Mislim da ti je najbolja opcija zavrsiti nesto dole (odlicnim :mrgreen: ) pa onda gledati postdiplomski napolju. Ovim ozvanicis diplomi, ne zaduzujes se (ako studiras prirodne nauke ili inzenjerstvo) - odnosno ne moras se zaduzivati a mozes ako hoces :mrgreen: .

Za fax vani mislim - 99.9% sansi su da bi morala platiti, a kredit ti lokalne banke nece dati bez garanta (jer nisi drzavljanin, nit' imas kreditunu istoriju). Naravno za sve ima izuzetaka, rijetko - ali ima.

Pogledaj u Evropi, mozda u nekim "socijalnijim" drzavama postoje bolji izgledi. Meschini da je u Becu bilo nesto za BiH, ali nisam siguran je li to jos aktuelno.

Sretno.
jutarnji

#289 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by jutarnji »

Moze, sve sto ti jos treba je da zakucas iza ledja, k`o Jordan. :D
doboj

#290 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by doboj »

Mozes da se raspitas i za community college ,oni su 2 ili 4 godine ,a jeftiniji su od univerziteta .Svi imaju svoje stranice na netu ,mozes provjeriti .Imas broj telefona ,pa i nazovi .U gradu gdje sam ja ,to su;
Empire State College, i Onondaga Community College.
Dosta nase djece ode ovdje dvije godine,pa se onda prebace na Syracuse University.Posto je godina na OCC oko 5 hiljada ,a SU je 34 hiljade.Za vecinu kredita se moze napraviti transfer.
Rodjak (koji je dosao ovdje kao izbjeglica,1999),zavrsio je dvije godine matematike na OCC,pa se prebacio na Syracuse University( u istom gradu),jos dvije godine.
Sada radi kao asistant profesora matematike na Americkom univerzitetu u Dubai-u.

Na sajtu imas skoro sve informacije ,a i vrlo su usluzni kada nazoves ,tako da ti mogu skoro sve i objasniti.
Normalno ,za tebe je prvo pitanje da li mozes doci na studentsku vizu ,i kakvi su uslovi za to.

sretno
Ivana---

#291 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by Ivana--- »

Hvala vam puno! Nadam se da cu uspjeti u namjeri! :) :)
Anchius

#292 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by Anchius »

Sta kazete na Cesku? Vrijedi li tamo pokusati?

Sada sam svjesniji nego prije da ovdje nemam dobru buducnost a od zavrsetka srednje dvije godine sam na birou za nezaposlenje (meni je bed to reci cak i ovdje). Ovdje ne mislim studirati s obzirom na veoma losu situaciju na nasim univerzitetima, cuo sam nesto o studiranju u Ceskoj, tu biram jer mi se cini da je tamo najjeftinije i sto mislim da ne zahtjeva da prvo upisem kod kuce. Ali nije poenta da budem u Ceskoj nego da ona bude kao odskocna daska u neku drugu drzavu, recimo Holandija ili Kanada koje su za mene konacni cilj. Biram prvo studij jer vjerujem kako je tesko naci posao. Trebao bih dovrsiti aplikaciju za studij u Ceskoj ali jos nisam siguran da li to zelim ali znam jedno da zelim ispaliti odavde. A vrijedi li tamo probati? Ima li neko ovdje iskustvo u Ceskoj i kakvo je stanje?
Imam hrvatski pasos, mozda nije vrijedno to napomenuti ali samo da se zna ako je potrebno. Nadam se nekom pozitivnom i ohrabrujucem odgovoru jer mi stvarno treba. :)

Pozz
Anchius

#293 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by Anchius »

Zar jos nema odgovora?? :sad:
Suzie Q

#294 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by Suzie Q »

i ja imam hrvatsko državljanstvo i samo čekam da uđe RH u EU pa da se ispalim odavde. što se Češke tiče, nazovi njihovo veleposlanstvo u Sa, stalno šalju čak i stipendiraju odlazak tamo na školovanje. ja sam se bavila tom mišlju također nekad ranije ali nisam otišla. btw. ne podcjenjuj Češku ispred nas su itekako. a uostalom oni su u EU i po ulasku RH u EU nećeš trebati više ganjati radne dozvole i koješta drugo nego ćeš biti konkurentan na tržištu rada a sa diplomom iz članice EU ćeš samo imati veće prednosti
makar ja tako razmišljam.....
vox-populi

#295 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by vox-populi »

Suzie Q wrote:i ja imam hrvatsko državljanstvo i samo čekam da uđe RH u EU pa da se ispalim odavde. što se Češke tiče, nazovi njihovo veleposlanstvo u Sa, stalno šalju čak i stipendiraju odlazak tamo na školovanje. ja sam se bavila tom mišlju također nekad ranije ali nisam otišla. btw. ne podcjenjuj Češku ispred nas su itekako. a uostalom oni su u EU i po ulasku RH u EU nećeš trebati više ganjati radne dozvole i koješta drugo nego ćeš biti konkurentan na tržištu rada a sa diplomom iz članice EU ćeš samo imati veće prednosti
makar ja tako razmišljam.....
Suzie Q,

ulazak u EU ne znaci automatski slobodan pristup trzistu rada ostali zemalja clanica. Vrlo je vjerovatan (ali ne i obavezan) scenario po kojem ce gradjani Hrvatske imati sedmogodisnju zabranu rada, bar u razvijenijim drzavama EU. Takvo nesto je trenutno na snazi za drzavljane Bugarske i Rumunije, te djelimicno za drzavljane Poljske.
However, moze se desiti da odredjena drzava otvori trziste rada za Hrvatsku (najvjerovatnije Italija), s obzirom da je ova odluka ostavljena zemljama clanicama i nije na nivou Unije.

Ono sto sigurno nece biti ograniceno je sam boravak, otvaranje biznisa bilo gdje unutar Unije te studiranje.
Suzie Q

#296 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by Suzie Q »

dosta je i to :D
naja22

#297 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by naja22 »

Meni je Ceska predivna zemlja, ljudi.. Mada svoju domovinu nikad ne bi napustio :-D
otsam

#298 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by otsam »

ahuseino wrote:
doboj wrote:
ultrajvosa wrote:
to vi tako govorite, jer nemate muda i ostati u najtezim trenutcima sa domovinom, a kada nam bude najbolje i kada ova zemlja ode na pravi put (a hoce) onda ce te se poceti vracati izbjeglice pa glumite online patriote, more mrs !!
E moj sine obrisi sline .
Kao bivsi vojnik ARBIH,osjecam se uvrijedjen ovom izjavom .Najteze je bilo u ratu ,a sada zemlju mogu praviti svi ,pa i pi*ke kao ti.
Potpisujem. :thumbup:
nekome je sada teze nego u ratu, a ti online vazis nesto, gdje si bio u ARBIH ?
doboj

#299 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by doboj »

109 Dobojska, okolina Doboja ,Gracanice ,Gradacac,Olovo,..Maj '92 -dec.1995.
Prvo u IDV ,pa onda na PAT-u(posto sam u JNA bio ARJ PVO).
Inace pobjegao iz JNA u avgustu 1991,kad sam vidio sta se sprema.
jefferson

#300 Re: Kako legalno otici iz BiH

Post by jefferson »

doboj wrote:109 Dobojska, okolina Doboja ,Gracanice ,Gradacac,Olovo,..Maj '92 -dec.1995.
Prvo u IDV ,pa onda na PAT-u(posto sam u JNA bio ARJ PVO).
Inace pobjegao iz JNA u avgustu 1991,kad sam vidio sta se sprema.
Gdje si bio u RV i PVO?
Post Reply