Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
- Compact
#276 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Nindža je u pravu!
- idia
#277 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
.
Last edited by idia on 04/03/2011 18:54, edited 1 time in total.
-
diplomac
#278 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
1811. Ludisti su u Engleskoj porazbijali masine, misleci da ce zbog njihove upotrebe ostati bez posla, oni nisu ostali bez posla, a nisu ni sprijecili industrijalizaciju i automatizaciju .... e i ovi sto su se po retrogradom ruskom i nekadasnjem istocnoevropskom sistemu skolovola su moderni Ludisti ....Lesli Eldridž wrote:To nešto na moj račun? Djeco draga ne pšoznajete me uopšte. Kad sam se ja borio protiv toga, malio ste još bili. I gdje ja pokazah neku ljubomoru? Samo realno iznosima kakvo je stanje. Hladno i bez osjećaja. I kako da budem ljubomoran na ljude koji mi nisu konkurencija? Ne možete mi ni biti konkurencija jer vaše diplome,bez uvrede, neće vrijediti i ne vrijede ništa. Vjerovali ili ne, ali tako je. Zato se treba boriti da se vrati školovanje na stari sistem. Nećete moći raditi sa takvim oskudnim znanjem. Nažalost.diplomac wrote:Amazonka27 wrote: i na kraju da jos nesto napisem...sva sreca pa se ti nista ne pitas oko ovoga...jer ti kakav si zabrano bi VSS skolovanje nakon tvog diplomiranja....jer bi tako sprijecio da se pojavi neko ko ce brze ili mozda bolje zavrsiti fakultet...![]()
A BALILUK je : Balijska posla ... Ljubomorne Balije uvijek zele nesto lose svom prvom komsiji, pa onda svim ostalim ...
Znam ja NAS hebo ti NAS ...
-
Blacky11
#279 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Ne znam jeste li upoznati ali evo iza kulisa se pokušava progurati različitosti u prvom ciklusu obrazovanja.
Citat sa sajta Zeničkog univerziteta:
http://www.unze.ba/aktuelnosti/index.php
SARAJEVO: SASTANAK EKSPERTSKOG TIMA ZA UTVRĐIVANJE AKADEMSKIH TITULA I ZVANJA:
Ministarstvo civilnih poslova Vijeća ministara BIH bilo je domaćin predstavnicima svih javnih univerziteta u BIH na drugom sastanku eksperata za utvrđivanje prijedloga akademskih zvanja i titula koje će akademci u BIH dobijati nakon završenog nekog od tri ciklusa studija po Bolonjskom modelu. U vrlo žučnoj i na momente vrlo polemičnoj diskusiji došlo se do prijedloga (inovirani predlog sa sastanka u Banjoj Luci) koji je podržalo i potpisalo 6 javnih univerziteta u BIH (Bihać, Tuzla, Zenica, Ist.Sarajevo, Banja Luka i Uni.Dž.Bijedić Mostar) dok je predstavnik Sveučilišta u Mostaru uz prihvatanje većine odredbi prijedloga izjavio da mora sačekati stav Senata Sveučilišta u Mostaru. UNSA je bio protiv prijedloga drugih BIH univerziteta i njegovi predstavnici nisu željeli potpisati dokument.
Evo i link na Pravilnika o korištenju akademskih titula, te sticanju naučnih i stručnih zvanja na visokoškolskim ustanovama u BiH
Zanimljivo je (vidi boldirano) da su predstavnici UNSA bili protiv ovakvog nacrta i nisu ga potpisali.
Suština je da se nastoje uvesti razlike u stručnim nazivima za 240 bodova (diplomirani) i 180 bodova (bez dodatka diplomirani). To praktično znači da u budućnosti recimo niti jedan student na pr. ETF-a ili (kod kog nikada neće moći ostvariti 240 bodova) nikada neće moći biti ono što je recimo student koji završi pravo, a koji je po defaultu 240 ECTS bodova. Čista diskriminacija!
Pročitajte malo šta se bolonjcima nastoji smjestiti.
Ministarstvo civilnih poslova Vijeća ministara BIH bilo je domaćin predstavnicima svih javnih univerziteta u BIH na drugom sastanku eksperata za utvrđivanje prijedloga akademskih zvanja i titula koje će akademci u BIH dobijati nakon završenog nekog od tri ciklusa studija po Bolonjskom modelu. U vrlo žučnoj i na momente vrlo polemičnoj diskusiji došlo se do prijedloga (inovirani predlog sa sastanka u Banjoj Luci) koji je podržalo i potpisalo 6 javnih univerziteta u BIH (Bihać, Tuzla, Zenica, Ist.Sarajevo, Banja Luka i Uni.Dž.Bijedić Mostar) dok je predstavnik Sveučilišta u Mostaru uz prihvatanje većine odredbi prijedloga izjavio da mora sačekati stav Senata Sveučilišta u Mostaru. UNSA je bio protiv prijedloga drugih BIH univerziteta i njegovi predstavnici nisu željeli potpisati dokument.
Evo i link na Pravilnika o korištenju akademskih titula, te sticanju naučnih i stručnih zvanja na visokoškolskim ustanovama u BiH
Zanimljivo je (vidi boldirano) da su predstavnici UNSA bili protiv ovakvog nacrta i nisu ga potpisali.
Suština je da se nastoje uvesti razlike u stručnim nazivima za 240 bodova (diplomirani) i 180 bodova (bez dodatka diplomirani). To praktično znači da u budućnosti recimo niti jedan student na pr. ETF-a ili (kod kog nikada neće moći ostvariti 240 bodova) nikada neće moći biti ono što je recimo student koji završi pravo, a koji je po defaultu 240 ECTS bodova. Čista diskriminacija!
-
Blacky11
#280 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
PS
Obratite dobro pažnju na član 3 i 4.
Volio bih da mi neko objasni kako na većini fakulteta ostvariti 240bodova - nemoguća misija. Evo na primjer Ekonomija.
Obratite dobro pažnju na član 3 i 4.
Volio bih da mi neko objasni kako na većini fakulteta ostvariti 240bodova - nemoguća misija. Evo na primjer Ekonomija.
- Amazonka27
#281 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
nesikiraj se bezze...ako ovi sa 180 kredita mogu upisati master...onda nema prostora za brigu...VI stepen nikad nije mogao ici direktno na magistarski, nego samo VII...vjerovatno su to ovi sa UNSA primjetili i nisu s pravom htjeli to potpisati.
-
Blacky11
#282 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Jeste ali šta ako ne želim master nego hoću 240 bodova. Gdje da to završim? U nekim preduzećima je uslov sa VSS mjesto 4 godine. Znači moraš ići za mastera.Amazonka27 wrote:nesikiraj se bezze...ako ovi sa 180 kredita mogu upisati master...onda nema prostora za brigu...VI stepen nikad nije mogao ici direktno na magistarski, nego samo VII...vjerovatno su to ovi sa UNSA primjetili i nisu s pravom htjeli to potpisati.
-
Lesli Eldridž
#283 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
1811. Ludisti su u Engleskoj porazbijali masine, misleci da ce zbog njihove upotrebe ostati bez posla, oni nisu ostali bez posla, a nisu ni sprijecili industrijalizaciju i automatizaciju .... e i ovi sto su se po retrogradom ruskom i nekadasnjem istocnoevropskom sistemu skolovola su moderni Ludisti ....[/quote]
Diplomac, ponašaš se kao i svako razmaženo dijete. Misliš da od vas polazi vrjeme. Znaš to školovanje po starom sistemu nije rusko, već srednjeevropsko, osnosno počiva na tradicijama Austrougarske. Stručnjaci školovani po starom sistemu gradili Jugoslaviju, zemlju sa 22 miliona ljudi. Šta ste vi izgradili? Šta ćete izgraditi? Ništa naravno. Trebalo je izgraditi zemlju, naparaviti sve. Ti samo misliš da sa tim znanjem možete graditi velike građevine, puteve, pruge, mostove, dalekovode, hidro i termo elektrane, brane, velike elektroenergetske i plinske sisteme. Ne možete jer jer vam je znanje oskudno. Meni je žao što je tako, ali tako je.
Diplomac, ponašaš se kao i svako razmaženo dijete. Misliš da od vas polazi vrjeme. Znaš to školovanje po starom sistemu nije rusko, već srednjeevropsko, osnosno počiva na tradicijama Austrougarske. Stručnjaci školovani po starom sistemu gradili Jugoslaviju, zemlju sa 22 miliona ljudi. Šta ste vi izgradili? Šta ćete izgraditi? Ništa naravno. Trebalo je izgraditi zemlju, naparaviti sve. Ti samo misliš da sa tim znanjem možete graditi velike građevine, puteve, pruge, mostove, dalekovode, hidro i termo elektrane, brane, velike elektroenergetske i plinske sisteme. Ne možete jer jer vam je znanje oskudno. Meni je žao što je tako, ali tako je.
-
diplomac
#284 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
To je Ruski sistem koji se jos jedino bastini u nekim zemljama koje su nastale raspadom SSSR-a i djelimicno u Srbiji (i u glavama komunjara i jugonostalgicara), a u Austriji se uveliko koristi sistem koji se polako ali sigurno (uz otpor ovih navedenih u zagradi prije) uvodi i kod nas. A vi "stari strucnjaci" znamo dokle ste doveli i tu Jugoslaviju, a i BiH.. Pa i sudbina Austrougarske je slicna.. Treba polako pocinjati sa izolacijom titinih "strucnjaka" koji su nas doveli ovjdje gdje jesmo. Dati malo sansu mladimi, obrazovanim po demokrtskim,a ne partijskim nastavnim planovima i programima. Ali to je buducnost i tako i tako.
-
tonymontana
#285 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Blacky11 wrote:Ne znam jeste li upoznati ali evo iza kulisa se pokušava progurati različitosti u prvom ciklusu obrazovanja.
Ovo je prvorazredni skandal! Ovo nema apsolutno nikakve veze za Bolonjskim procesom i Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH, niti u EU.
Jadni smo mi u BiH, sto kaze u srijedu kod Duske Jurisic Azem Vlasi, kada smo postali privjesak Srbije!
Ovo i ovakvo rjesenje je suprotno Bolonjskoj deklaraciji (BD) i zvanjima u zemljama u SAD, EU, Japanu i jos nekim zamljama, kao sto je Hrvatska, gdje je Prvostupnik ili Bakalaureat zvanje i nakon 180 ECTS i nakon 240 ECTS, a Sloveniji je zvanje diplomirani i za 3 i za 4 godine skolovanja.
Nama ovo anti bolonjsko rjesenje preko univerziteta iz Republike Sumske namece Srbija, u kojoj se primjenjuje sistem slican ovom zbog kompatibilnosti sa ruskim visokim obrazovanjem, jer veliki broj Rusa studira u Srbiji i veliki broj Srba u Rusiji, koja nije potpisnica Bolonjske deklaracije i koja jos uvijek nema reformisan sistem obrazovanja, osim u nekim privatnim visokoskolskim sutanovama, cije diplome su skoro pa neprihvacene u Rusiji, a sto je cilj i akademske zajednice u BiH. A posto u RSu studira veliki broj studenata iz Srbije i obrnuto, njima je stalo da se u cijeloj BiH minira reforma kao sto su nam minirali i sve ostalo i unazadili BiH u zadnje dvije goddine na putu prema EU vise nego sto smo za proteklih 10 postigli, a po diktatu iz Srbije.
Jadni su ovi univerziteti iz Federacije koji su pristali na ucjenu iz Srbije i pristali na ovo, sto ne postoji nisgdje, evo recimo ovo bachelor of law nigdje ne postoji, to je cista izmisljotina da bi mogli napraviti ovo bachelor of science in law sto takodje ne postoji! Ovo je izmisljotina, postoji Bachelor of Art BA, i Bachelor of Science BSc, u zavisnosti jeli smijer drustveni ili inzinjerski.
Ovo je napisano u Srbiji i predano nekadasnjem Udbasu Sredoju Novicu da nam kao kukavicije jaje implementira preko svojih nekadasnjih saradnika iz UDBE, a od kojih je vecina sada okosnica akademske zajednice u BiH, kao rjesenje koje ce minirati svu reformu u visokom obrazovanju postignutu do sada.
Na ovo se ne smije pristati, a pogotovo na ovo nesmije pristati predvodnik, pionir, lokomotiva reformi i Bolonjskog procesa u BiH, jedni pravi i cijenjen u svijetu Univerzitet u Sarajevu. Ovo napisano je smijurija koju su pravila djeca.
-
Blacky11
#286 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
@ tonymontana
O tome sam i ja pisao i upozorio ali malo se koliko vidim neko osvrće osim tebe.
Dakle oni sada žele da dijele prvi stepen visokog obrazovanja što je totalno kontra Bolonje.
Srećom UNSA koja je već izbacila prve kadrove Bolonjce konta da će sam sebi skočiti u stomak prihvatanjem ovakve podvale starih komunjara.
O tome sam i ja pisao i upozorio ali malo se koliko vidim neko osvrće osim tebe.
Dakle oni sada žele da dijele prvi stepen visokog obrazovanja što je totalno kontra Bolonje.
Srećom UNSA koja je već izbacila prve kadrove Bolonjce konta da će sam sebi skočiti u stomak prihvatanjem ovakve podvale starih komunjara.
-
Lesli Eldridž
#287 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Bog te čuo da bude tako...Blacky11 wrote:@ tonymontana
-
tonymontana
#288 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Ma ovo je cista podvala, i nije u skladu ni sa Bolonjskom deklaracijom, ni sa Zakonom o visokom obrazovanju, ni sa Eurospkim kvalifikacijama .... Samo sa Srbijom i Rusijom i nekom zemljama bivseg SSSR-a ... mislim ako na ovu ucjenu iz Srbije pristanu ovi u Sarajevu i uopste u Fedraciji, nikad ni jedan diplomac po Bolonji nece dobiti radno mjesto sa VSS, sto je nekima i cilj, recimo na Titinom univerzitetu u Tuzli ili trecerazrednim skolicama kao sto je Univerzitet u Zenici ili Bihacu ... Pa nem oze neko ko ima VSS imati isto zvanje kao onaj sto ima VŠS !?? Studenti Vise skole su imali 18 predmeta, studenti visoke trogodisnje 34, znaci vise nego na nekim cetvorogodisnjim fakultetima!?? U Hrvatskoj je prvi ciklus VSS Prvostupnik, a VŠS Pristupnik! Ovo je neprihvatljivo .... Ili cemo morati na Palama studirati ekonomiju, posto je tamo 4 godine, a manje predmeta nego u Sarajevu za 3 godine!?Blacky11 wrote:@ tonymontana
Evo kako to izgleda u Hrvatskoj, gdje je isto zvanje i nakon 3 godine 180 ECTS i nakon 4 godine 240 ECTS, kako je i u svim zemljama koje su potpisnice Bolonjske deklaracije :
SVEUČILIŠTE U ZAGREBU
EKONOMSKI FAKULTET
Sveučilišni preddiplomski studij studiji (4 GODINE 240 ECTS)
Dobro došli Studiji Sveučilišni preddiplomski studij studiji
Sveučilišni preddiplomski studij studiji
Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu organizira i provodi dva sveučilišna studija Poslovna ekonomija i Ekonomija. Studij je organiziran kao preddiplomski i diplomski. Preddiplomski sveučilišni studij traje četiri godine, diplomski sveučilišni studij jednu godinu.
Nastavni planovi i programi za oba studija su suvremeni i kompatibilni sa studijima na poznatim i priznatim europskim i američkim fakultetima. Za svaku završenu godinu student stječe 60 ECTS bodova. Nakon završenog preddiplomskog sveučilišnog studija i stečenih 240 ECTS bodova student izravno može upisati odgovarajući diplomski sveučilišni studij.
Završetkom preddiplomskog studija studentu se izdaje svjedodžba kojom se potvrđuje završetak studija i stjecanje akademskog naziva: prvostupnik (baccalaureus) odnosno prvostupnica (baccalaurea) uz naznaku struke (poslovna ekonomija, ekonomija) i naznaku studijskog smjera, u skladu sa Zakonom i Statutom Sveučilišta u Zagrebu.
Student koji završi diplomski sveučilišni studij na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na istom fakultetu može pratiti i upisivati odgovarajuće programe poslijediplomskog sveučilišnog studija. Pored toga može upisivati i pratiti i druge poslijediplomske programe u okviru Sveučilišta, osobito na području društvenih i humanističkih znanosti. Isto tako, predviđa se mogućnost da završeni studenti diplomskih studijskih programa na drugim sastavnicama Sveučilišta mogu, pod određenim uvjetima koji će biti definirani posebnim Pravilnikom, pratiti i upisivati program poslijediplomskog sveučilišnog studija na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
http://www.efzg.hr/default.aspx?id=5268
SVEUČILIŠTE U RIJECI
EKONOMSKI FAKULTET U RIJECI (3 godine 180 ECTS)
VIII. ZAVRŠETAK STUDIJA
Članak 61.
Studij završava polaganjem svih ispita i izradom završnog, odnosno diplomskog rada.
Završetkom studija student preddiplomskog studija stječe 180 ECTS kreditnih bodova, a završetkom stručnog ili diplomskog studija stječe se 120 ECTS kreditnih bodova.
Članak 62.
Po završetku sveučilišnog preddiplomskog studija studentu se izdaje svjedodžba kojom se potvrđuje završetak studija i stjecanje akademskog naziva prvostupnik – baccalaureus, odnosno prvostupnica - baccalaura, ekonomije određenog smjera te druga prava sukladno Zakonu i posebnim propisima.
Po završetku diplomskog studija studentu se izdaje diploma, kojom se stječe akademski naziv magistar ekonomije, odnosno magistar poslovne ekonomije određenog smjera.
Uz svjedodžbu, odnosno diplomu studentu se izdaje i dopunska isprava o studiju kojom se potvrđuje koje je ispite položio i s kojom ocjenom te s podacima o nastavnom opterećenju i nastavnim sadržajima i ostalim aktivnostima tijekom studija.
http://www.efri.hr/prikaz.asp?txt_id=3497
SVEUCILIŠTE U ZADRU
ODJEL ZA EKONOMIJU (3 godine 180 ECTS)
2.3. Trajanje studija
Sukladno Bolonjskoj deklaraciji i Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te
ovim prijedlogom programa preddiplomskog studija, odreeno je trajanje na tri godine, težina
studija 180 ECTS bodova, za preddiplomski studij Menadžmenta.
.................................
2.7 Strucni naziv
Akademski naziv kojeg polaznik stjece završetkom preddiplomskog studija je:
BACCALAUREUS/BACCALAUREA EKONOMIJE (bacc.; B.)
http://www.unizd.hr/LinkClick.aspx?file ... &tabid=363
Univerzitet sam odredjuje koliko ce mu studij trajati, a zvanje je isto.
Evo kako je u Sloveniji:
UNIVERZITET U LJUBLJANI
EKONOMSKI FAKULTET UNIVERZITETA U LJUBLJANI
3 +2 sistem studija je u skladu s Bolonjskom deklaracijom, predložena od Europske unije kako bi se ujediniti visokoškolskih programa. Ekonomska fakulteta v Ljubljani je bila prva fakulteta v Sloveniji z novimi študijskimi programi. Ekonomskom fakultetu u Ljubljani je bio prvi fakultet u Sloveniji, nova studijska programa. V študijskem letu 2007/08 bo vpisala že tretjo generacijo bolonjskih študentov. U akademskoj godini 2007/08 će biti već upisani u trećoj generaciji Bolonje studenti.
Študent/ka v treh letih pridobi diplomo prve stopnje, ki je lahko visokošolska strokovna na programu Visoka poslovna šola ali univerzitetna na programu Univerzitetna poslovna in ekonomska šola. Student / ka u sve tri godine stekla stupanj Prvostepenog, što svibanj biti visokoškolske stručnjak na Sveučilištu poslovnih škola ili fakultet Sveučilišta u Business i Economics. Po zaključenem triletnem dodiplomskem programu se lahko študent/ka neposredno, brez pogojev, vpiše na enega izmed dvanajstih novih dvoletnih drugostopenjskih programov: Denar in finance, Management, Podjetništvo, Računovodstvo in revizija, Ekonomija, Mednarodna ekonomija, Poslovna informatika, Trženje, Finančni management, Mednarodno poslovanje, Poslovna logistika, Turizem. Nakon završenog trogodišnjeg dodiplomskog programa student / ka direktno, bez uvjeta, upisati jedan od dvanaestorice drugi bijenalna novih programa: Novac i financije, Management, poduzetništva, računovodstva i revizije, ekonomije, međunarodne ekonomije, poslovna informatika, marketing, upravljanje financijama, Međunarodno poslovanje, poslovna logistika, turizam.
Po zaključeni Visoki poslovni šoli dobi študent/ka naziv diplomirani/a ekonomist/ka (VS) po zaključeni Univerzitetni poslovni in ekonomski šoli pa diplomirani/a ekonomist/ka (UN), po zaključenem podiplomskem programu magister/rica, po zaključenem doktorskem študiju pa doktor/ica znanosti.
http://www.ef.uni-lj.si/studij/r3p2/kajje3plus2.asp
Moze vidjeti da je u sloveniji zvanje nakon 3 godine studiranja diplomirani ekonomista, a u Hrvatskoj i nakon 3 i nakon 4 godine Prvostupnik/ca (baccalaureus/ea) ekonomije ili skraceno bacc.oec. Znaci ovo sto je ovdje predlozeno nema veze s mozgom, a ima veze sa studiranjem i zvanjima u Srbiji. sad je pitanje, jeli nama u federaciji priorite EU ili Srbija i Rusija??
A evo i prijedloga i akta Ministarstva civilnih poslova BiH , gdje se vidi da je predlozeno i usvojeno 2007. godne, od strane ministarstva akti i obrazci i zvanja :
http://www.mcp.gov.ba/admin_zakoni/data ... _jezik.doc
-
Lesli Eldridž
#289 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
E dijete moje pojma nemaš. Ja sam tehničko lice i tehnika je svugdje ista i zaista nema problema da radim u struci bilo gdje u svijetu. U Austriji i Njemačkoj se može studirati i po "starom" i po "novom" sistemu. Ali manje svjesni koji hoće titulu nabrzaka se odlučuju po "novom", gdje i ti izgleda spadaš. I znaš li mali moj ko je razbio Jugoslaviju? Nisu to stručnjaci u struci bili zasigurno. Hajde nađi ijednog stručnjaka među političarima kod nas koji su razbijali SFRJ. Evo imaš sad historijsku šansu da izvadiš BiH iz bijede u koju su nas gurnuli tvoji roditelji koji glasaju ovako i glasat će i dalje. Za 40 godina je izgrađena cijela država. U BiH je 1945 bilo manje od 50 km asfaltnih puteva. Većina zemlje nije bila elektrificirana, fabrika gotovo da nije bilo,... Sve je to urađeno za 45 godina SFRJ. Nacionalisti za koje su vjerovatno glasali i tvoji roditelji (vidim to iz tvojih postova gdje spominješ "komunjare") i vejrovatno i ti sam sada glasaš za njih ti obećaše VSS bez rada i znanja. Eto imate diplome koje nigdje ne vrijede, i vidim kako gradite zemlju. Aferim dečko, možda ti nekad dođe iz g... u glavu, mada sumnjam... Šta ćeš ti i tvoja generacija uraditi da nam bude bolje? Nemate znanja zbog ovoga nakaradnom "sistema" školovanja. Ovo je obična parada zvanja i neznanja. Neki na forumu i priznaju da sam u pravu, neki i vide da nije ovo dobro (neki od prethodnika), a ti ovo braniš. OK brani ti ovo, ali nećeš biti VSS kad završiš ovakav fakultet niti ćeš imati ikakva znanja koja možeš koristiti u praksi. Meni je žao što je tako, ali tako je "stručnjak" moj...diplomac wrote:To je Ruski sistem koji se jos jedino bastini u nekim zemljama koje su nastale raspadom SSSR-a i djelimicno u Srbiji (i u glavama komunjara i jugonostalgicara), a u Austriji se uveliko koristi sistem koji se polako ali sigurno (uz otpor ovih navedenih u zagradi prije) uvodi i kod nas. A vi "stari strucnjaci" znamo dokle ste doveli i tu Jugoslaviju, a i BiH.. Pa i sudbina Austrougarske je slicna.. Treba polako pocinjati sa izolacijom titinih "strucnjaka" koji su nas doveli ovjdje gdje jesmo. Dati malo sansu mladimi, obrazovanim po demokrtskim,a ne partijskim nastavnim planovima i programima. Ali to je buducnost i tako i tako.
-
Blacky11
#290 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Evo malo više detalja sa ovog spornog sastanka(naziv teksta je: Bolonjski proces prijevara studenata?):
http://www.dnevni-list.ba/index.php?opt ... i&Itemid=2
Najzanimljviji je ovaj dio:
Sveučilišta u Sarajevu i Mostaru imaju jedinstven stav da razliku između trogodišnjeg i četverogodišnjeg studija ne treba isticati u znanstvenih nazivima, nego u dodatku diplome, u kojem će biti definirano za što je student osposobljen.
Tako bi se, prema rješenju sarajevskog Sveučilišta, studenti koji su završili trogodišnji i četverogodišnji studij na Pravnom fakultetu dobili titulu bachelora, odnosno titulu prvostupnika prava na mostarskom Sveučilištu.
“Ostalih šest sveučilišta se zalaže za diobu u nazivu diplome, tako da bi studenti koji su završili trogodišnji studij na Pravnom fakultetu dobili titulu pravnika, dok bi oni koji su završili četverogodišnji studij bili diplomirani pravnici”, kaže Hadžagić.
Ona dodaje da pravljenje razlike između titula za trogodišnji i četverogodišnji studij izaziva velik problem jer će se svaki poslodavac između bachelora prava i diplomiranog pravnika opredijeliti za onog drugog.
Sveučilišta u Sarajevu i Mostaru imaju jedinstven stav da razliku između trogodišnjeg i četverogodišnjeg studija ne treba isticati u znanstvenih nazivima, nego u dodatku diplome, u kojem će biti definirano za što je student osposobljen.
Tako bi se, prema rješenju sarajevskog Sveučilišta, studenti koji su završili trogodišnji i četverogodišnji studij na Pravnom fakultetu dobili titulu bachelora, odnosno titulu prvostupnika prava na mostarskom Sveučilištu.
“Ostalih šest sveučilišta se zalaže za diobu u nazivu diplome, tako da bi studenti koji su završili trogodišnji studij na Pravnom fakultetu dobili titulu pravnika, dok bi oni koji su završili četverogodišnji studij bili diplomirani pravnici”, kaže Hadžagić.
Ona dodaje da pravljenje razlike između titula za trogodišnji i četverogodišnji studij izaziva velik problem jer će se svaki poslodavac između bachelora prava i diplomiranog pravnika opredijeliti za onog drugog.
-
Lesli Eldridž
#291 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Pa naravno, zašto birati prvi stepen ili nešto što liči na to. Ali nije problem u pravu, to je svakako talašika fakultet, problem je što su sjebali egzaktne znanosti. Pravnici i oni što su završili FPN, Filozofski fakultet i ostale talašika fakultete su nam i prodali ublehu da diplome koje su ljudi stekli ranije ne vrijede. Ne vrijede društvene nauke, ali egzaktne nauke vrijede i ljudi su oduvijek radili vani sa starim diplomama, a rade i sada. Pravo, ekonomija, FPN, filozofija i sve ostalo što je vezano za dogovornu ekonomiju, socijalistički ubleharski sistem marxizma i ostalo što nije egzaktno nikada i nisu bili priznati, i neće ni biti...Blacky11 wrote:Evo malo više detalja sa ovog spornog sastanka(naziv teksta je: Bolonjski proces prijevara studenata?):
-
Blacky11
#292 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Lesli ili ti nindža, ja ne znam koji je tvoj problem, a očito da ga imaš.Lesli Eldridž wrote:Pa naravno, zašto birati prvi stepen ili nešto što liči na to. Ali nije problem u pravu, to je svakako talašika fakultet, problem je što su sjebali egzaktne znanosti. Pravnici i oni što su završili FPN, Filozofski fakultet i ostale talašika fakultete su nam i prodali ublehu da diplome koje su ljudi stekli ranije ne vrijede. Ne vrijede društvene nauke, ali egzaktne nauke vrijede i ljudi su oduvijek radili vani sa starim diplomama, a rade i sada. Pravo, ekonomija, FPN, filozofija i sve ostalo što je vezano za dogovornu ekonomiju, socijalistički ubleharski sistem marxizma i ostalo što nije egzaktno nikada i nisu bili priznati, i neće ni biti...Blacky11 wrote:Evo malo više detalja sa ovog spornog sastanka(naziv teksta je: Bolonjski proces prijevara studenata?):
Kvaliteta implementacije Bolonje je razlika od faksa do faksa i o tome treba razgovarati na drugoj frekvenciji, ali nazivati sve fakultete koji su preuzeli Bolonju ublehama, samo govori o vrijednosti tebe kako akademske ličnosti. Implementacija Bolonje i poštivanje zvanja proisteklih iz nje su kruške i jabuke koje ti brkaš kao osnovac, a ne kao fakultetski obrazovan čovjek.
Shvati da po tom principu već rade Evropski univeriziteti, a i mi smo to isto potpisali i tu je tačka. Radi se samo o momentu kada će to ovi naši nesposobnjakovići (morati) shvatiti, jer ne možeš Evropu voliti kada treba potpisati Bolonju, a u praksi raditi sasvim nešto drugo tj. priklanjati se "naprednom" Istoku.
Šta je poenta svega. Stari diplomci ništa ne gube ravnopravnim uvažavanjem Bolonjskih diploma. Ako su Bolonjci nesposobni, pa dajte za Boga probajte ih, čega se bojite. Zar misliš da diplomac informatičar iz tamo neke 1970. godine može u današnjem preduzeću vrijediti više od friškog informatičara Bolonjca, ma daaaaj ! Zapravo radi se samo o karakterističnom balkanskom razmišljanju "Neka komšiji crkne krava", pri čemu ne treba ni govoriti na koji specifični dio Balkana mislim.
-
Lesli Eldridž
#293 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Daj ne vrijeđaj. Ono što vi ne znate je da je trebalo napraviti transformaciju u roku od 10 godina. Ali naši međedi koji vode fakultete i univerzitete su požurili, upetljali se i rade one nelogičnosti koje si i sam naveo. I ostavi se ti informatičara, oni od ranije su morali znati kako raditi u dosu, a sada ovi novi dobili sve gotovo. Principi se nisu promijenili, ali ako ljudu ne uče kako treba (kao sada) onda su u podređenom položaju. Neće vam biti priznate diplome nigdje u svijetu. Meni je žao, ali tako je, i to nije moj problem već vaš. Moj problem je (ako se može to reći da je problem) što me par maladaca kao ti ubjeđuje da je ovo dobro i da je bolonjski sistem dobar. Ti se još i buniš, pa si po meni možda i ok, ali djeco draga osvijestite se, diplome vam nisu priznate ni u vlastitoj državi (ako se BiH uopšte može nazvati državom). To je tragedija... I to je ne samo moj već problem svih nas. Ako to ne vidiš onda ti nemam više šta objašnjavati...
-
colt
#294 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Koliko znam, prema zakonu o radu, pripravnicki traje godinu dana.Nema dvogodisnjeg pripravnickog !!!bandit wrote:Pitanje za pravnike: koliko traje pripravnicki u sudu .... godinu ili dvije?
Ako vec nisu nesto promijenili!!!
- valter.ba
#295 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Za polaganje javnog ispita po zakonu treba da odradis 1 god. pripravnickog staza kao i za svaku VSS, ali ukoliko zelis da stvoris preduslove za polaganje pravosudnog ispita onda su to 2 god. Sretno 
- valter.ba
- metal_rules_cura
#297 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Ovako... Idem po sistemu 4+1. I recimo zavrsim tih 5 godina ja sam master. Sta poslije? Recimo ako zelim doktorat? Kako je to regulisano po Bolonji je li neko upoznat? Moze li se direktno poslije master ici na doktorski studij? Koliko sam cula za doktorat ce se morati slusati predavanja bas kao i za magistarski...
-
studentina1
#298 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Evo to je to!metal_rules_cura wrote:Ovako... Idem po sistemu 4+1. I recimo zavrsim tih 5 godina ja sam master. Sta poslije? Recimo ako zelim doktorat? Kako je to regulisano po Bolonji je li neko upoznat? Moze li se direktno poslije master ici na doktorski studij? Koliko sam cula za doktorat ce se morati slusati predavanja bas kao i za magistarski...
Na tehničkim fakultetima
3+0= inženjr
4+0= šta ???
3+2= šta ???
2+0= inženjer i šta dalje ???
- ovo_malo_duse
#299 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Ne pisem bas puno na forumima al da ti napisem kako je to rijeseno u Skandinavskim zemljama.metal_rules_cura wrote:Ovako... Idem po sistemu 4+1. I recimo zavrsim tih 5 godina ja sam master. Sta poslije? Recimo ako zelim doktorat? Kako je to regulisano po Bolonji je li neko upoznat? Moze li se direktno poslije master ici na doktorski studij? Koliko sam cula za doktorat ce se morati slusati predavanja bas kao i za magistarski...
Ja sam nakon zavrsenih 4..godine po starom sistemu na Masinskom u Sarajevu...a davno prije bolonje dobio ponudu da odem u jednu od skandinavskih zemalja...
Tu su mi moju diplomu od 4 priznali kao diplomski studij kojo ovdje traje 3 godine...I vjeruj mi bez ikakvih problem.
Nakon toga sam se upisao na Master...koji traje ekstra 4 semestra....nakon toga ide P.hd....Tu nema teoretskog studiranja ili peglanja klupe u klasiscnom smislu nego vaze druga pravila a sistem je u principu ovako.
3 (6 semestra) =diploma (tehnicki univerziteti) postoje neke oblasti ekonomije i pedagogije koje traju 4 godine. postoje isto neke koje traju 2 ali oni nose samo titulu branse kao npr. inzinjer ali ne diplomirani inzinjer i vjerujmi da se razlika zna u drustvu. A ikad se trazi posao.
3+2 = master...(ekstra 4 semestra teorije + praksa + 1 semestar sa zavrsnim ili Magistarskim koji je stvarni relani problem a ne neki supljak koji sam izmislis)
ph.d.... Studenti koji su napunili odredzeni broj ETC poena neznam tacno koliko da nelupam i ostvarili prosjek preko nekoliko opet da nelupam imaju pravo da konkurisu. Ovaj studij se obavlja u saradnji sa univerzitetom ali je obicno tema ili problem definisan u saradnji sa nekom Firmom ili drzavom koji to sve placaju..Raspise se konkurs prijave se svi, pa ko dobije, a obicno je to max 1 ili 2 studenta na svakom fakultetu...ali zavisi od velicine fakulteta ima ih i vise i vjeruj mi ne raspisuje se svake godine..
Izvinjavam se ako upadoh sa ovom pricom al et ja sam iste muke kuburio kao i vi jer nisam znao gdje sta kako....Ali hocu da kazem da je to vrlo jednostavno uredzeno u Skandinaviji....a kod nas sto bi bilo jednostavno kad moze komplikovano....I slazem se NIndzom...Po starom i u starim sistemima se ucilo..Onaj koje nosio diplomu i znao je o cemu prica..jer je krv ispisao dok je dobio.....a danas...danas sve diplomci masu diplomama na sve strane...pola ih nema pojma zasto su studirali to sto su studirali a ne daih pitas neke konkretnije stvari....i sta da se ocekuje da nesto izgrade, nemogu da se izbore za bolje uslove u domovima..a ne sta drugo, al to je vec druga prica.
-
studentina1
#300 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Prvo pozdravljam Te što si bio hrabar,završio i otišao.
Onda za "OVO MALO DUŠE" to često gledam i prepoznajem nas( "hebo ......)
A onda na pojašnjenju.
Samo sad nam pojasni,jer znaš ovdje kako je bilo prije (više škole-2 god9..
3 (6 semestra) =diploma (tehnicki univerziteti) postoje neke oblasti ekonomije i pedagogije koje traju 4 godine. postoje isto neke koje traju 2 ali oni nose samo titulu branse kao npr. inzinjer ali ne diplomirani inzinjer i vjerujmi da se razlika zna u drustvu. A ikad se trazi posao.
3+2 = master...(ekstra 4 semestra teorije + praksa + 1 semestar sa zavrsnim ili Magistarskim koji je stvarni relani problem a ne neki supljak koji sam izmislis)
Zašto pominješ dipl.inž,kad poslije tri god=inženjer ,nema više dipl.inž
Onda šta je to što je manje "traženo"-dvije god,ali ipak ima zvanje kao i ovaj sa tri god tj.inženjer.
Ako može,jer ovdaje,dobro si primjetio, ovdje sve šiš i goliš,neznaju tražiti uslove smještaja,a svako bi odmah mahao diplomom.
Onda za "OVO MALO DUŠE" to često gledam i prepoznajem nas( "hebo ......)
A onda na pojašnjenju.
Samo sad nam pojasni,jer znaš ovdje kako je bilo prije (više škole-2 god9..
Zašto pominješ dipl.inž,kad poslije tri god=inženjer ,nema više dipl.inž
Onda šta je to što je manje "traženo"-dvije god,ali ipak ima zvanje kao i ovaj sa tri god tj.inženjer.
Ako može,jer ovdaje,dobro si primjetio, ovdje sve šiš i goliš,neznaju tražiti uslove smještaja,a svako bi odmah mahao diplomom.