No, to nas ne zanima...

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ahuseino

#276 Re: No, to nas ne zanima...

Post by ahuseino »

mikilauda76 wrote:Ukratko da objasnim sta je prouzrokovalo ovu financijsku krizu u svijetu i koja potice odakle drugo nego iz USA:

1. Centralna banka USA u 2 godine od 2001, spustila je kamate sa 6,5% na 1%.
2. To postice trziste koje je u usponu: trziste nekretnina
3. Vec nekoliko godina, kamate na medjunarodnom trzistu su izrazito niske.
4. To je dovelo do toga da su banke vidjele da njihova zarada je sve manja i manja:
a) Davale su kredite po niskim kamatama
b) Placale su nesto za orocene novce (0% ako su pare lezale samo na tekucem racunu)
c) Ali sa svim tim, posrednicka marza (a-b) je bila sve manja i manja.

5. Neko se onda u Americi dosjetio da banke moraju uraditi 2 stvari:
a) Davati rizicnije kredite, za sto bi mogli naplatiti vece kamate
b) Kompensirati nisku marzu povecavajuci broj tih operacija (1000xmalo je vise od 100xmalo)

6. Sto se tice prvog dijela (rizicnijih kredita), odlucili su:
a) Ponuditi hipoteke jednoj vrsti klijenata, kako je neki zovu hipoteke „ninja“ (no income, no job, no assets, znaci, osobama bez stalnih prihoda, bez stalnog posla, bez ikakvog vlastnistva)
b) Naplatiti im vece kamate, naravno zbog veceg rizika
c) Iskoristiti ovaj boom sa nekretninama
d) I sta je jos najgore, odlucili su odobravati hipotekarne kredite klijentima za vecu vrijednost nego sto je kosta recimo neki stan koji taj isti hoce da kupi , jer sa tim „boomom“ nekretnina, taj isti stan za nekoliko mjeseci ce kostati vise nego dati iznos za kredit.
e) Takva vrsta kredita dobila je naziv: hipoteke „subprime“
- Hipoteke „prime“: To su hipoteke koji imaju nizak rizik neplacanja.
- Hipoteke „subprime“: To su hipoteke koji imaju visok rizik neplacanja
f) Posto njihova ekonomija (USA) je bila u usponu, rizicni duznici su mogli naci posao bez problema i placati dug bez problema.
g) Takav nacin rada banaka je prolazio bez ikakvih problema nekoliko zadnjih godina. Tih godina, ti rizicni duznici placali su svoju hipoteku, i posto su im dali vise novca nego sto ih je kostao stan, kupovali su auto, renovirali stan i odlazi li bi na godisnji.

Komentar: mislim da dovde, sve je veoma jasno i da svaka normalna osoba, iako nije financijski expert, moze pomisilti da ako nesto krene kako ne treba, moze doci do velikih problema.

Nastavlja se.... vidjecete da se radi o jednoj velikoj financijskoj magiji koju mogu izmisliti samo Ameri (moram malo i raditi :) )
7. Sto se tice drugog dijela (povecanja broja operacija):
a) Posto su banke davale mnogo hipotekarnih kredita, ponestajalo im je novca. Rjesenje za to je bilo veoma jednostavno: posuditi pare od stranih banaka, zbog necega i postoji globalizacija. Tako da, pare koje sam ja ostavljao u mojoj banci, mogu biti taj isti dan u bilo kojoj banci u Americi, jer tamo ima jedna banka kojoj je moja banka posudila novac da bi ta ista posudila novac ovim “ninjama”. Naravno, ta banka iz Amerike, ne zna da joj novac stize iz Sarajeva, i ja ne znam da moj novac, orocen u jednoj ozbiljnoj banci kao sto je moja, dolazi u zonu rizika.
8. Komentar: globalizacija ima svoje prednosti ail takodjer i svoje neugodnosti i svoje opasnosti. Ljudi iz Sarajeva ne znaju da ulaze u rizik zbog USA i kad sad citamo da su se davale hipoteke subprime, mislimo “ kakve gluposti rade ti amerikanci”.
9. Da se ovo ne bi dogodilo vec su se bile dogovorile na svjetskom nivou normative “Basel II”, koje su zahtjevale da banke iz citavog svijeta imaju minimalan kapital u zavisnosti od svoje Aktive.
Pojednostavljeno bi ovako trebalo da izgleda (bilans jedne banke u Americi):
ACTIVA
Kesh
Dozvoljeni krediti
Ukupno: X milijardi

PASIVA
Novac koji su joj posudile druge banke
Kapital
Reserve
Ukupno: X milijardi

Normativa “Basel II”, zahtjeva da kapital jedne banke ne bude manji od nekog odredjenog iznosa Aktive.
Znaci, ako neka banka trazi novac drugim bankama i daje mnogo kredita, postotak kapitala/aktive te iste banke se snizuje i onda ne zadovaljava normative “Basel II”.
10. Morali su nesto drugo smisliti. A to je: banke iz USA, “zapakuju” hipoteke- prime i subprime- u pakete koji se zovu MBS (Mortage Backed Securitie) ili kako bi nasi rekli obveznice zagarantirane hipotekama. Znaci, dok sam prije imao 1.000 hipoteka kao stavku “odobreni krediti”, sad imam 10 paketa od 100 hipoteka svaki od njih, u kojima ima svega, od dobrih (prime) do losih (subprime).
11. Banke iz Amerike brzo prodaju tih 10 paketa:
a) Gdje idu ti novci sto zaradi od prodaje tih paketa. Idu u Aktivu, u stavku “Novac u kasi”, koja raste, a istodobno se snizuje stavka “odobreni krediti”, i s tim, odnos Kapital/ “Dozvoljeni krediti” se poboljsavaju i bilans banke zadovoljava normativu “Basel II” .
b) Ko kupije te pakete i uz to ih kupuje veoma brzo da bi banke “oprale” svoj balans na veoma brz nacin?
Te iste banke formiraju filijale, koje nisu neka vrsta drustva, nego “trusts” ili fondovi, i koji zbog toga ne moraju konsolidirati svoje Bilanse sa Bankom “roditeljem”. Drugim rijecima, odjednom, se pojavise na trzistu:
- Banka (oo uvjek), koja je cista
-Neki Trus Corporation sa slijedecim bilansom:
AKTIVA
10 paketa hipoteka

PASIVA
Kapital: iznos koliki je platila za te pakete.

12. Komentar: Mislili smo da su nase pare orocene na sigurnom u nekim medjunarodnim investicijama, a sad vidimo da nismo imali pojma.

Poslije cu objasniti kako se financiraju ti “trusts”. Odakle im pare da bi kupovali od banaka te pakete sa hipotekama. Mislim da vec neki mogu i zamisliti…

Da nastavimo....

13. Kako se financiraju “trusts”? Drugim rijecima, odakle izvlace pare da bi kupovali od banaka te “pakete” hipoteka? Iz razlicitih mjesta:
a) Preko kredita drugih banka (kao sto vidite krug je sve veci i veci)

b) Ugovarajuci usluge Investicione Banke koja moze prodati te MBS (Mortage Backed Securitie) Investiocionim Fondovima, Osiguravajucim kucama, Financijskim kucama, i tako dalje. (sad vidite da je rizik sve blizi i blizi, ne samo u Evropi, hajmo reci u BiH nego nasoj familiji, jer mnogo nas ima pare u raznim Investiocionim Fondovima)

c) Da bi bili “financijski korektni”, ti MBS morali su biti positivno kvalifikovani od strane rating agencija (kreditna kvalifikacija jedne firme ili institucije od strane specijalizovane agencije) , koje su davale kvalifikaciju u skladu sa solvencijom. Te kvalifikacije kazu: “toj organizaciji, toj drzavi, toj organizaciji moze se posuditi novac bez rizika” ili “pazite na te druge jer rizikujete da vam ne plate”.
Sto se tice “rating” nivoi su: AAA (maksimalan), pa AA, A, BBB, BB, ima ih jos ali ti su veoma losi. Ali sad da ne ulazim vise u to.

d) Kako prodati lose MBS nekome a da taj ne primjeti da mozda puno rizikuje?

e) Neke Investiocione Banke su uspjeli da od rating agencija dobiju nesto kao re-reting.

f) Taj re-reting je izmisljotina da bi se povecao rating tim losim MBS, i zasniva se na:

- grupaciji moguceg rizika, od najveceg do najmanjeg, davajuci prednost placanju manje losima. Znaci,:

1. Ja kupim jedan paket MBS, i za koji mi kazu, da prva tri MBS su relativno dobra, druga tri regularna, y treca tri su veoma losa. To znaci da sam podijelio pakete MBS u 3 grupe: relativno dobar, regularan i veoma los.
2. Obavezao sam se da ako niko ne plati grupu losih MBS, ali naplatim nesto iz grupe regularnih i dovoljno relativno dobrih, sve to ce platiti hipoteke iz grupe relativno dobrih, i automatski, ta grupa moze biti kvalifikovana kao AAA.
3. Sve ovo se zove, kao sto sam vec rekao financijska magija.

e) Da bi se jos zaptljalo sve ovo, ti grupisani MBS, dobili su naziv kao CDO (Collateralized Debt Obligations), bas egzoticno.

f) Ali financijski madjinicari nisu bili zadovoljni sa svim tim, tako da su stvorili jos jedan vazan proizvod: takozvane CDS (Credit Default Swaps). U tom slucaju, kupac koji je kupovao CDO, snosio je rizik da ne bude placen za te CDO koje je kupio, naplacujuci vise kamata. Znaci, kupovao je CDO i govorio: ako propade, gubim pare, ako ne, naplaticu vece kamate.

g) Nastavljajuci sa izumima, izmislio se neki drui istrument, zvani, Synthetic CDO, koji nisam uspjeo razumjeti, ali je davao ogromnu zaradu.

14. Dovde, i nadam se da se niste previse izgubili, zelim vas posjetiti nesto, zbog navedenih kompleksnih operacija: da sve ovo je zasnovano na tome da takozvane “ninja” ce placati svoje hipoteke i da trziste nekretnina (USA) ce nastaviti sa rastom.

ALI.....
Odlichan post... :thumbup:

Imam Email lanac sa komichnom verzijom ove sumacije u 46 slika.

... vech dugo hochu da odgovorim, i postavim neka pitanja.

Prije stavke 1. je bio ekonomski boom, tech bubble, koji je pukao upravo u tom periodu (2000 - 2001). Mnoge (velike) kompanije su vidjele pad od 40% - 70%, a neke i do 90% gotovo preko nochi... znachi ogroman pad industrije. Posto je stopa inflacije bila mala, FED se osjechao slobodnim da obori short term interest rate (sa 6.5% na 1%) da ozivi ekonomiju. Ovdje treba pomenuti da interesna stopa hipoteke je i prije "pucanja tehnoloskog balona", znachi nekih 7% - 8% bila istorijski rekordno mala. U godinama prije nije bilo neobichno imati interes od 14% - 18% na hipoteku. Buducha ochekivanja inflacije i GDP-a postizu rekordno male dugorochne kamate, sto dovodi to rapidnog rasta trzista nekretninama.

Dali je fed trebao chuvati interes na 6.5% nakon "tehnoloskog balona"?... sto bi onda bilo slichno situaciji koja se mogla ochekivati da smo bili na "gold standardu", gdje drzava kao institucija nema toliko uticaja na inflaciju koliko ekonomija i samo svjetsko trziste.

Da se to desilo, vjerovatno bi upali u "depresiju" a ne u oporavak u 2003 - oj. Stampanje para, i ("namjerna") inflacija pomazu ekonomiji kada je situacija takva da zahtjeva vishe likvidnosti u financijskim trzistima... naravno s ciljem da se ohrabri oporavak.

... I tada se bojalo depresije, i bojalo se da ne bude najgora kriza od poslije rata (WWII).

Po meni mislim da je FED bio previshe spor, trebali su oborit rate vishe agresivno, brze i vishe.

Potpuno druga stvar je to sto su kvarnjaci na Wall St. vidjeli priliku da to iskoriste. I njima bi ja komunisticki sve lichno bogatstvo oduzeo i vratio u ovaj skup koji danas gubi.

Tu je sada uloga Busha i GOP-a presudna u njihovim aktivnostima oko deregulacije (Fanne Mae i Freddy Mac u centru). Neki demokratski senatori nisu nevini tu takodjer.

Druga stvar sto se tiche deregulacije je to sto su brokerage houses i komercijalne banke (ima razlike) iskoristile rupu u zakonu, u stvari nazvali police osiguranja - Credit Default Swaps. Ovdje je kljuchna rijech "Swaps" koja je trebala da glasi "Insurance". Samo da su je zvali "insurance" onda bi se morali povinovati pravilima i regulacijama osiguravajuche industrije gdje ti ne mozes osigurati nekoga drugog (da ti dobijes isplatu na konto treche stranke), i ako pravish policu, onda morash imati odredjenu, regulisanu sumu sredstava da garantuje isplatu u sluchaju potrebe.

Totalni svjetski market CDS je po zadnjim ciframa 54 triliona; MBS 11 triliona; za Ameriku to je 16-"ak" triliona u CDS i izmedju 1 i 2 triliona u MBS (s tim da niko ne zna kako da procijeni vrijednost ovih.

Americka - Federal Reserve - je meni se chini 1.4 do 1.7 triliona, a odobreno za bailout 700 milijardi.

Cifre su nebeske :-) :P ...
ahuseino

#277 Re: No, to nas ne zanima...

Post by ahuseino »

Britanska vlada je izglasala po meni malo bolji, dodushe vishe komunisticki, plan - kvazinacionalizacije banaka.
Vlada i taxpayer, che kupiti interes u bankama u vidu preferred stocks-a... time biti suvlasnici i uchestovati u profitu ako ga ikada bude... u isto vrijeme biti prvi na listi isplate ako stvari krenu vrtoglavo dole.

Evo i buduche zvijezde americkog financijskog sistema se treniraju video simulacijama rata u Bosni :!: :!:
Chitajte peti pasos o mladom americhkom vodji buducheg tima koji che da pravi odluke o 'raspodjeli' 700 milijardi dollares-a.

http://blogs.wsj.com/deals/2008/10/08/t ... d=yahoo_hs
Paolo Volpe & Sons

#278 Re: No, to nas ne zanima...

Post by Paolo Volpe & Sons »

Banke, drzava (vlada ) i osiguranja (osiguravajuce kuce) su se pretvorile u predatore i glavni su uzrok opsteg rasula koji trenutno vlada na svijetskom finansijskom trzistu.
Americke banke, vlada i osiguranja su uradili to sto su uradili a ostatak svijeta je pozurio da prepise tako da se u Evropi, Rusiji i Aziji (manjom mjerom zbog Kineskog ekonomskog sistema) dogadjaji repriziraju sa par mjeseci zakasnjenja.
Obzirom da zivimo u globalnom selu samo totalno nepismen insan ( blago receno ) moze reci da ga to ne zanima. Posljedice finansijskog kraha ce osjetiti i oni sto nisu "ni luk jeli ni luk mirisali" ( mozda i vise ) i oni koji su ucestvovali u pljacki.
Ako mi u Bosni mislimo da ce Svjetska inflatorna depresija koja slijedi kao posljedica ovog masovnog stampanja novca sirom svijeta dobro smo se zahebali.
Posebno bih upozorio na sljedece.
Odlukom da se banke i osiguravajuce kuce spasavaju iz budzeta ( sto u prevodu znaci stampanje novca ) koju su vec donijele mnoge vlade ozakonjena je krilatica -->Ko je jamio, jamio je.
Znaci krasti i otimati je dobro, preporucljivo i nije kaznjivo.
Mi u Bosni smo mislili da to sto je Srbija jamila pola Bosne i nije kaznjena za to, pravilo samo na Balkanu, medjutim vidimo da je to pravilo odavno i u ostatku svijeta a sada je ozakonjeno.
Da probam malo uprostiti sta je bilo i sta ce biti.
-Sjedinjene Drzave su najveci duznici na svijetu.
-Vjestacki proizvode bublles high teach firmi, nekretnina, stokova, akcija etc. i na taj nacin izvlace novac od americkog stanovnistva i ostatka svijeta.
-Taj novac ide u ruke ljudi tri grupacije spomenute na pocetku teksta.
-Posto su ispucani izvori for bublles a ostatak svijeta se nasukao krece se u akciju stampanja novca, lafo spasavanje da ne dodze do finansijskog kraha.
-Ostatak svijeta se opet navlaci na ono sto je Americi u interesu i vlade Engleske, Islanda, Francuske, Njemacke, Rusije etc. donose istu takvu odluku.
-Dakle ogromna kolicina stampanog novca izaziva svjetsku inflaciju.
-Svjetska inflacija ce pojesti vecinu Americkog duga (jedini nacin da se Amerika spasi iz .ovana u kojim je vec odavno.
-Najveci pusac ce biti Kina jer je ona vecinski kupac Americke magle.
-Naravno pusaci ce biti i svi ostali na zemaljskoj kugli jer bar mi dobro znamo kava je posast inflacija.
Eh sta ce Kina uraditi povodom toga ne bih vam znao reci. Moze se desiti III svjetski a mozda i ne bude nista.
Glavni problem je kad nama obicnim smrtnicima dodze iz guzice u glavu da smo opet zahebani i da mi sve vise i vise radimo a da su nam dzepovi uvjek isto prazni.
Ali nema veze jos mogu spavati sa zenom, ponekad otici negdje (nako da se ne izujem bas puno ) diviti se sta sve zna ovo moje dijete. Uciti ga da nije dobro krasti, otimati, ubijati, lagati i da je cist obraz najvaznija stvar na svijetu tj praviti ga idiotom kakav sam i sam.
madner

#279 Re: No, to nas ne zanima...

Post by madner »

Ko god spominje inflaciju nije jos svatio problem.

Nema inflacije, dolar je ojacao. Problem je sto banke ne daju jedne drugom kredit, nego mirno sjede na tim parama.
seldzuk

#280 Re: No, to nas ne zanima...

Post by seldzuk »

Ova vijest obara sve rekorde ovih dana:
AIG
Država ih spasila od stečaja, oni poslali direktore na odmor. http://www.sarajevo-x.com/clanak/081008016
madner

#281 Re: No, to nas ne zanima...

Post by madner »

:roll:
to nisu direktori, nego najbolji prodavaci. To im je nagrada za profit koji su donjeli firmi.
Ali bolje napuhat pricu.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#282 Re: No, to nas ne zanima...

Post by Latina »

-Ostatak svijeta se opet navlaci na ono sto je Americi u interesu i vlade Engleske, Islanda, Francuske, Njemacke, Rusije etc. donose istu takvu odluku.
Propustena je mozda istorijska sansa za dobar razvod umjesto loseg braka ( ali ko bi se usudio razvesti se od hobotnice sa milion pipaka ). Misljenja sam da bi nas bas ovo moglo coporativno ukopati. Cini mi se da je samo Australija reagovala drugacije.
Glavni problem je kad nama obicnim smrtnicima dodze iz guzice u glavu da smo opet zahebani i da mi sve vise i vise radimo a da su nam dzepovi uvjek isto prazni.
:D
Sto vise radis to vise imas, sto ce reci da vise moras osigurati. :D
_veleposlanik

#283 Re: No, to nas ne zanima...

Post by _veleposlanik »

@ latinice

jesi li pogledala Addendum? kako bi ga ti prokomentirala?

dio o ekonomiji objasnjava sve, ali me je posebno usrecio onaj dio o novom shvatanju i nacinu kako bismo to mogli postici. sta mislis (ti i ostali)?

pozdrav :)
Paolo Volpe & Sons

#284 Re: No, to nas ne zanima...

madner wrote:Ko god spominje inflaciju nije jos svatio problem.

Nema inflacije, dolar je ojacao. Problem je sto banke ne daju jedne drugom kredit, nego mirno sjede na tim parama.
:?
Kriza je zbog toga sto banke nemaju kesa tj novac koji nije zaradjen unaprijed je potrosen u vile, jahte, hotele, bijesna auta, zastekan u dusek itd
Ne trci pred rudu, 1 do 2 bilona dolara u citavom svijetu ce biti ubaceno u opticaj za jako kratak period i daj boze da ce tu zavrsiti. Da ne bude za par mjeseci vijest bailout nije uspio treba jos 500 milijardi.
I govorim o globalnoj inflaciji a ne samo inflaciji dolara.
ahuseino

#285 Re: No, to nas ne zanima...

Post by ahuseino »

Dolar jeste ojachao relativno prema drugim valutama, ali kupovna moch i dalje opada "u kuchi".

Core inflacija je, istina, manje-vishe nepromjenjena, ali 'overall' je oko 5% (sa energijom i hranom) - cijene najbitnijih potrepshtina rastu. Do ove godine su bili strahovi od stagflacije...

Ja vidim rast inflacije u slijedeche 2 - 4 godine... i to je kljuch dugorochnih kreditnih stopa.

... vidjechemo...

kud koji mili moji...
madner

#286 Re: No, to nas ne zanima...

Post by madner »

Paolo Volpe & Sons wrote:

:?
Kriza je zbog toga sto banke nemaju kesa tj novac koji nije zaradjen unaprijed je potrosen u vile, jahte, hotele, bijesna auta, zastekan u dusek itd
Ne trci pred rudu, 1 do 2 bilona dolara u citavom svijetu ce biti ubaceno u opticaj za jako kratak period i daj boze da ce tu zavrsiti. Da ne bude za par mjeseci vijest bailout nije uspio treba jos 500 milijardi.
I govorim o globalnoj inflaciji a ne samo inflaciji dolara.
Banke imaju kes, ali zbog nedostatka povjerenja nisu spremne da ga iznajme drugim bankama ili ljudima. Ubaceno je strasno puno para u sistem, ali posto te pare nisu u opticaju, jednacina se nije promjenila i nema inflacije.
Moguce je da ce doc do inflacije poslje, ali to ce biti znak da je glavni problem rijesen.

Printanje para = inflacija nije pravilo, samo se cesto desava skupa.
madner

#287 Re: No, to nas ne zanima...

Post by madner »

ahuseino wrote:

Dolar jeste ojachao relativno prema drugim valutama, ali kupovna moch i dalje opada "u kuchi".

Core inflacija je, istina, manje-vishe nepromjenjena, ali 'overall' je oko 5% (sa energijom i hranom) - cijene najbitnijih potrepshtina rastu. Do ove godine su bili strahovi od stagflacije...

Ja vidim rast inflacije u slijedeche 2 - 4 godine... i to je kljuch dugorochnih kreditnih stopa.

... vidjechemo...

kud koji mili moji...
Dolar je ojacao zato sto je kupovna moc smanjenja, manje se importuje. Cijena nafte pada, zbog smanjene potrazne u recesiji, dakle ne bi trebalo doc do poskupljenja.

Klucno je kako ce proci trziste za bozic i novu godinu, ako zakaze, recesija je tu, ako ne, mozda necemo ni osjetit.

Rast inflacije bi bio dobar znak, postoje odlicni istrumenti da se to rijesi, ovaj problem je puno tezi.
ahuseino

#288 Re: No, to nas ne zanima...

Post by ahuseino »

madner wrote:
Dolar je ojacao zato sto je kupovna moc smanjenja, manje se importuje. Cijena nafte pada, zbog smanjene potrazne u recesiji, dakle ne bi trebalo doc do poskupljenja.

Klucno je kako ce proci trziste za bozic i novu godinu, ako zakaze, recesija je tu, ako ne, mozda necemo ni osjetit.

Rast inflacije bi bio dobar znak, postoje odlicni istrumenti da se to rijesi, ovaj problem je puno tezi.
Slazem se; zato che sada i oboriti stopu maximalno... sto che za par godina izazvati inflaciju, ali nekache, to je kako kazesh manji problem.

Mislim da je neizbjezno da che prodaja pasti i takav sentiment (potrosacha) prenijeti minimalno do polovine 2009.

110% sam siguran da che consumer spending index pasti (pochevshi eto od danas), a i praznichne revenues po istom scenariju... ako se ne desi chudo.

Chak i da su ove mjere dovoljne (diskutabilno), sada je vechi problem 'confidence' (i potroshacha i investitora), sto je psiholoshki problem a ne toliko finansijski.
madner

#289 Re: No, to nas ne zanima...

Post by madner »

ahuseino wrote:
madner wrote:

Slazem se; zato che sada i oboriti stopu maximalno... sto che za par godina izazvati inflaciju, ali nekache, to je kako kazesh manji problem.

Mislim da je neizbjezno da che prodaja pasti i takav sentiment (potrosacha) prenijeti minimalno do polovine 2009.

110% sam siguran da che consumer spending index pasti (pochevshi eto od danas), a i praznichne revenues po istom scenariju... ako se ne desi chudo.

Chak i da su ove mjere dovoljne (diskutabilno), sada je vechi problem 'confidence' (i potroshacha i investitora), sto je psiholoshki problem a ne toliko finansijski.
Sumnjam da ce oborit stopu, treba ostaviti par mjera u steku.
Juce je po prvi put pala stopa medjubankarskih kreditnih stopa, sto je pozitivan znak. Mozda, mozda pocetak oporavka.

Cijela ekonomija je zasnovana na povjerenju, to i jeste sustina ovih mjera. Drzava mora biti "glupi" kupac kako bi ostali vjerovali da nece ispast levati kad daju svoje kredite. :wink:
Dodao bi da svi koji misle da su ovo mjere da spase bogate, vjerovatno nisu svjesni da vjerovatno njihove plate ovise o mogucnosti njihovih firmi da dobiju kredite.
_veleposlanik

#290 Re: No, to nas ne zanima...

Post by _veleposlanik »

ja bih, da sam neupucen i ne znam nista, citajuci vase komentare, sada odmah zapjevao onu klasik:

"Everything's gonna be allright, everything's gonna be OK"...

:D
malo sale, pogotovo u ovako crno doba...

ali madner, ti jedini govoris nema inflacije. zasto to? da nisi mozda jos jedan teoreticar zavjera??? :D
ahuseino

#291 Re: No, to nas ne zanima...

Post by ahuseino »

madner wrote: Sumnjam da ce oborit stopu, treba ostaviti par mjera u steku.
Juce je po prvi put pala stopa medjubankarskih kreditnih stopa, sto je pozitivan znak. Mozda, mozda pocetak oporavka.

Cijela ekonomija je zasnovana na povjerenju, to i jeste sustina ovih mjera. Drzava mora biti "glupi" kupac kako bi ostali vjerovali da nece ispast levati kad daju svoje kredite. :wink:
Dodao bi da svi koji misle da su ovo mjere da spase bogate, vjerovatno nisu svjesni da vjerovatno njihove plate ovise o mogucnosti njihovih firmi da dobiju kredite.
Poslije prekonochnog obaranja stope za 0.5%, mozemo ochekivati (OVAJ PUT) u slijedecha 2 mj josh toliko na 0.50%. Ovo ostalo che biti upitno hoche li morati ispucati 'shtek', i nemam osjechaja za to.

Podeshavanje rate se obichno evidentira u ekonomskim brojkama nakon nekih 6 mjeseci...

@veleposlaniche... crno je da ne moze (razumno) biti crnje.

nerazumno je druga stvar...

U tom domenu ti nema premca :)
Last edited by ahuseino on 09/10/2008 20:32, edited 2 times in total.
glavutan

#292 Re: No, to nas ne zanima...

Post by glavutan »

:mrgreen: :mrgreen:

Malo zavjere ne skodi.
Tek da mase uferce kako stvari stoje.

http://www.youtube.com/watch?v=4dpJL6ANnV0

I naravno, solucija.
http://www.youtube.com/watch?v=1Sor3zw8YWI

Normalno, jedan paranocian pozdrav za _veleposlanika & Co. sto se drznula da sumnja u zvanicne akademske istine.

:mrgreen:
madner

#293 Re: No, to nas ne zanima...

Post by madner »

_veleposlanik wrote: ali madner, ti jedini govoris nema inflacije. zasto to? da nisi mozda jos jedan teoreticar zavjera??? :D
Ljudi se drze nekih maksima koje vrijede u nekim drugim okolonostima.

Ovo je klasicni liquidity trap (ne znam kako to nashi ekonomisti zovu pa koristim engleski izraz) , gdje je inflacija najmanji problem.
Paolo Volpe & Sons

#294 Re: No, to nas ne zanima...

Madner je u pravu kad kaze da je inflacija najmanji problem.
Americka vlada cak to vidi kao put izlaska iz krize.
madner

#295 Re: No, to nas ne zanima...

Post by madner »

Inflacija je ta koja tjera ljude da investiraju, ako ti pare ne bi gubile na vrijednosti, mogli bi drzat u jastuku i bit bogatiji svakim danom. Ovako se moraju vrtit i to je ono sto je napredak za drustvo.
Dakle inflacije ce natjerat i banke da odlede pare.
latinalover

#296 Re: No, to nas ne zanima...

Post by latinalover »

cuo sam da u unicredit banci nedostaje deviza..a bilo je i price da su ih ameri kupili...vjerovatno sve devize i oroceni novac,otisli u ameriku...

koja je posljedica..nestane deviza u unicreditu,daju velike iznose kredita u domacoj valuti...ostanu bez novca ,ne mogu udovoljit i dospjelim obavezama(nelikvidni)...i sta onda?
ja znam ovako povrsno molim nekog strucnijeg da nam opise detaljnije...
ahuseino

#297 Re: No, to nas ne zanima...

Post by ahuseino »

DOW je zatvorio dole vishe nego 7%.

...... BRUTALNO..
frolac

#298 Re: No, to nas ne zanima...

Post by frolac »

_veleposlanik wrote:@ latinice

jesi li pogledala Addendum? kako bi ga ti prokomentirala?

dio o ekonomiji objasnjava sve, ali me je posebno usrecio onaj dio o novom shvatanju i nacinu kako bismo to mogli postici. sta mislis (ti i ostali)?

pozdrav :)
Pogledao sinoc, odlican. Mnogo bolji od prvog. O novom shvatanju se vec da diskutovati, zvuci idealno, mada sumnjam da je izvodljivo.
latinalover

#299 Re: No, to nas ne zanima...

Post by latinalover »

ljubav_aha wrote:kopirano

"Dolar je oslabio u odnosu na jen, ali je ojačao u odnosu na evro."

"Cijna zlata porasla je za 30 dolara, ali je cijena sirove nafte opala"

kakav se novac ovdje mogao zaraditi tek tako...
kad je dolar bio na 1,22KM..neko ko ima na racunu 122 000KM,zamijeni i h u dolare, i sad kad je dolar 1,42 KM...povratnom konverzijom u KM zaradio bi cisto 20 000KM
samo ,ti sto imaju love su glupi....jer misle da su pametni ako imaju love... :roll:

cisto sumnjam da je ovo puno ljudi uradilo...
2407

#300 Re: No, to nas ne zanima...

Post by 2407 »

latinalover wrote:
ljubav_aha wrote:kopirano

"Dolar je oslabio u odnosu na jen, ali je ojačao u odnosu na evro."

"Cijna zlata porasla je za 30 dolara, ali je cijena sirove nafte opala"

kakav se novac ovdje mogao zaraditi tek tako...
kad je dolar bio na 1,22KM..neko ko ima na racunu 122 000KM,zamijeni i h u dolare, i sad kad je dolar 1,42 KM...povratnom konverzijom u KM zaradio bi cisto 20 000KM
samo ,ti sto imaju love su glupi....jer misle da su pametni ako imaju love... :roll:

cisto sumnjam da je ovo puno ljudi uradilo...
Da li je bilo indicija za ovakvo ponasanje dolara, da li je neko 100% znao da ce dolar ovako skociti i da nece samo padati? Da li znas da ce i dalje rasti? Ako znas podjeli to s nama pa da neko zaradi dok moze?
Lako je biti general poslije bitke.

-----------

http://www.net.hr/novac/page/2008/10/10/0009006.html
http://www.index.hr/vijesti/clanak/zagr ... 05314.aspx

Gdje god pogledam vidim katastrofalno stanje a slusajuci neke ovdje moglo bi se drugacije zakljuciti... :roll:
Post Reply