TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
zonbirile

#276 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by zonbirile »

johntra wrote:
zonbirile wrote:
johntra wrote:nema veze što su rijetko, bitno je da im je dozvoljena prodaja i da nisu zabranjene kao neke kineske...meni je ipak subjektvinije moje mišljenje za volanom, za razliku od testova iz novina...imao sam ljetnje Tigar Hitris i vozio sam sa njima bez ikakvih problema...
---------------------------
pa subjektivno su bolje i od Turanze,ali kada te voze u civarama.
dobro, nek si nam rekao...šta nam još kažu u testovima? piše li tamo koji kondom trebamo koristiti?
----------------------------
durex naravno,samo nešto kontam što li će tebi.
johntra

#277 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by johntra »

jesi i to pročitao u Auto Blicu ili?
zunasasa

#278 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by zunasasa »

Ja samimao marke Tigrove winter, Sava s3 i mogu reci:

Tigar je dobra guma ko ce je koristiti non stop, odnosno voziti i zimi i ljeti, ali da zna da zimi nisu nizasta a ljeti preko 120 zuje ko da vozis traktora.

Sava S3, nju niposto ne voziti ljeti skida se ko luda i zice ispadnu i stvore se gute na gaznom sloju i mora se mjenjati poslije prve godine, negdje sam citao davno test, gdje je osvojila odlicne ocijene za vucu napred, ali je zato bila ocajna za sva klizanja (bocno i napred prilikom kocenja).

Protekt nisam do sada imao i sada cu uzeti 4 pa da vidim kakve su za zimu (marka Fenix), svi koji ih koriste kazu da su dobre.
drndalo

#279 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by drndalo »

zunasasa wrote:Ja samimao marke Tigrove winter, Sava s3 i mogu reci:

Tigar je dobra guma ko ce je koristiti non stop, odnosno voziti i zimi i ljeti, ali da zna da zimi nisu nizasta a ljeti preko 120 zuje ko da vozis traktora.

Sava S3, nju niposto ne voziti ljeti skida se ko luda i zice ispadnu i stvore se gute na gaznom sloju i mora se mjenjati poslije prve godine, negdje sam citao davno test, gdje je osvojila odlicne ocijene za vucu napred, ali je zato bila ocajna za sva klizanja (bocno i napred prilikom kocenja).

Protekt nisam do sada imao i sada cu uzeti 4 pa da vidim kakve su za zimu (marka Fenix), svi koji ih koriste kazu da su dobre.
Phenix-e, jesil' to ti ??? E nek si se registrovao da nam kazes...

Meni Sava S3 ne pusti ni zice ni gute nakon ovog ljeta, mozda zato sto nije bilo prevruce...?
svi koji ih koriste kazu da su dobre
Posebno ako su taxisti sa Golfom 2-icom na autobuskoj stanici... :evil:
frngla

#280 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by frngla »

tigar je nuzno zlo, svi bi vi vozili na goodyear, michelin, bridgestone gumama al' da je kako dzaba, e nema...
to ti je isto kad uzmes cipele neke 30 KM (one iz chipsa kineske) i tjesis sebe da su dobre kao timberland od 300 KM... nisu, nemojte se tjesiti, haj zdra'o!
Last edited by frngla on 16/12/2010 10:31, edited 1 time in total.
Blobi

#281 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by Blobi »

frngla wrote:tigar je nuzno zlo, svi bi vi vozili na goodyear, michelin, bridgestone gumama al' da je kako dzaba, e nema...
to ti je isto kad uzmes cipele neke 30 KM (one it chipsa kinekse) i tjesis sebe da su dobre kao timberland od 300 KM... nisu, nemojte se tjesiti, haj zdra'o!
Slicnu pricu vaze i oni koji voze "neke druge", pa "nas skroz druge" uvjeravaju kako su ti njihovi auti bolji pa cak i svjetlosnim godinama ispred preplacenih i precijenjenih cije ime necemo spominjati jer je ovo tema o Tigar gumama...

:D
johntra

#282 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by johntra »

boli vas kurac...vi spadate u onaj pet posto stanovništva koji sebi može priuštiti četiri gume od 1.000 KM, a da pritome ne mora plaćati preko kartica ili dati lijevi bubreg za to...jebe se vama...ha jah... :thumbup:
Blobi

#283 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by Blobi »

johntra wrote:boli vas kurac...vi spadate u onaj pet posto stanovništva koji sebi može priuštiti četiri gume od 1.000 KM, a da pritome ne mora plaćati preko kartica ili dati lijevi bubreg za to...jebe se vama...ha jah... :thumbup:
Na gume ne gledaj kao na neki luksuz, vec na jednu od GLAVNIH STVARI NA AUTU. Sinoc sam fasovao zadnji branik i gepek zbog tipa koji je vozio na ljetnim gumama. I to nije se radilo o malom autu tipa Golf 2, Clio, vec Hyundai Santa-Fe sa bull barom. A i ja se nasao praviti pametan i stajati pjesaku da predje preko pjesackog gdje nema semafora... Znaci, ko nema za gume, bolje neka ne vozi. A da je makar imao i Tigar zimske gume na tockovima, ne bi se nesto takvo ni desilo. I na kraju krajeva, Tigru k'o gumi nista ne fali, dok se vozi normalno i zimi kad treba oprezno.
johntra

#284 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by johntra »

ko kaže da štedim? Je li to danas malo za bh uslove iskeširati stoju i po ili dvije glave za dvije gume, ili čak četiri stoje za četiri gume? svi bi mi voljeli da smo Švicarska i da možemo kupiti Fulde ili Bridgestone...sad je parola:pokrij se koliko si dug, ali naravno, ne treba opet štediti...ljudi koji kažu da ne valjaju gume koje su jeftinije od izvikanih marki, su ljudi koji su puni stereotipa i koji do juče nisu imali ništa i vozili se na ćelostonkama, naravno, ako su imali išta za voziti...ne kažem sad da svi trebamo kupovati kineske gume iz Robota, ali Tigar i Sava gumama ništa ne fali, pogotovo u današnjim uslovima, kada su maltene zime suhe i bez padavina...ja neki dan izađoh uz Ivan i Bradinu po najvećem kijametu sa Tigricama, ali jok, ima pametnjakovića koji kažu da to ne valja...
btw, je li te puno klepio koreanac i kolika ti je šteta? nije valjda da je plastična Laguna zaplatila? :D
Blobi

#285 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by Blobi »

johntra wrote:ko kaže da štedim? Je li to danas malo za bh uslove iskeširati stoju i po ili dvije glave za dvije gume, ili čak četiri stoje za četiri gume? svi bi mi voljeli da smo Švicarska i da možemo kupiti Fulde ili Bridgestone...sad je parola:pokrij se koliko si dug, ali naravno, ne treba opet štediti...ljudi koji kažu da ne valjaju gume koje su jeftinije od izvikanih marki, su ljudi koji su puni stereotipa i koji do juče nisu imali ništa i vozili se na ćelostonkama, naravno, ako su imali išta za voziti...ne kažem sad da svi trebamo kupovati kineske gume iz Robota, ali Tigar i Sava gumama ništa ne fali, pogotovo u današnjim uslovima, kada su maltene zime suhe i bez padavina...ja neki dan izađoh uz Ivan i Bradinu po najvećem kijametu sa Tigricama, ali jok, ima pametnjakovića koji kažu da to ne valja...
btw, je li te puno klepio koreanac i kolika ti je šteta? nije valjda da je plastična Laguna zaplatila? :D
Ma uvjeren sam da Tigru nista ne fali sve dok se vozi normalno. Pola pametnjakovica koji izmisljaju toplu vodu 1) Nikad nece iskoristiti puni potencijal jedne "egzoticne" gume. 2) Nikad nece imati priliku da svoje auto do te mjere siluje i vozi, divljacki ulijece u krivine i gume testira do maksimuma pa da onda u kafani prepricava kako dobro drze cestu. Medjutim, da se ne lazemo, skuplja guma je definitivno bolja, za klasu ili vise, zavisi od cijene :D...

A zaplatio je Passat :D. Napravio mi je stete preko 4000 KM. Hyundai 1) nije registrovan 2) nema zimske gume, vozio ga srednjoskolac bez vozacke, vjerovatno ukrao auto od starog iz garaze. Katastrofa... Sreca pa placam kasko, inace bi osakatio malca :). Zadnji branik je odradio svoje, zaplatio poklopac gepeka, lijeva stopka i malo iskrivljen lim gdje je stajalo stop svjetlo. Ali eto, sve su prilike da cu "talnut" danas nekad ovog Passata, i zamijeniti za skoro dvije godine novijeg, ali 1.9TDI motorom sa pribliznom opremom i vise nego duplo manje kilometara :D, a buducem vlasniku sredit popravku i sve to sto ide...
Vragolan

#286 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by Vragolan »

zunasasa wrote:Ja samimao marke Tigrove winter, Sava s3 i mogu reci:

wtf :shock:
vec 15ak godina sam na savama i ljeti i zimi, znaci ne mijenjam ljetne i zimske, i nikada te gute nisu iskocile ili te zice ispadale, naravno svake druge godien naprijed idu nove a ove sto su bile naprijed idu nazad
a u prosjeku dnenvo prejdem 50ak KM bilo ljeto ili zima, gradske voznje
johntra

#287 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by johntra »

Image
Image
Image

Ovaj nije stavio ni Tigar gume... :D
sodom

#288 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by sodom »

vidis da je neka sirotinja :D
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#289 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by corolla02 »

pa kupis all seasonke i picis, ha ja :D
frngla

#290 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by frngla »

johntra wrote:boli vas kurac...vi spadate u onaj pet posto stanovništva koji sebi može priuštiti četiri gume od 1.000 KM, a da pritome ne mora plaćati preko kartica ili dati lijevi bubreg za to...jebe se vama...ha jah... :thumbup:
nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino :)
Sarajevski

#291 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by Sarajevski »

stari moj taksista na pasatu vec drugu zimu stavlja tigrove nove gume i jako je zadovoljan. a zavlaci se svuda.
ja svake zime stavim na dvicu naprijed dvije nove savine, nazad stavim proslogodisnje i izlazim svuda, nikad nisam stao
jednostavno, da imam bolje auto mozda bih i trazio nesto bolje, sava s3 je meni za moje potrebe odlicna
vazno je da je guma nova kad zapada, ostalo je sve stvar novcanika i potrebe
zunasasa

#292 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by zunasasa »

Evo test guma, Sava s3 nije nizasta, a jeftinija je malo od ovih najaci:

http://www2.autoportal.hr/201001026744/ ... id-94.html
Vragolan

#293 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by Vragolan »

zunasasa wrote:Evo test guma, Sava s3 nije nizasta, a jeftinija je malo od ovih najaci:

ovi sa testovima su mi najbolji
pa ti testovi se rade u kontrolisanim uvjetima
ili u noramlnom svijetu gdje zimsku sluzbu u decembru snijeg ne iznenadi, gdje je asfalt pravljen kako treba, gdje je drenaza kako treba

nek dodje u BiH pa nek testira gume

ovo nije u vezi save nego bi iblo dobro da se ti testovi ne uzimaju kao cvrst argument za dalju diskusiju

uglavnom mene sava do sada nije izdala
kao sto neko rece koliko para toliko muzike
da imam gdje drzati set zimskih ili ljetnih guma i ja bi mjenjao ovako ...guli savu dvije godine i poslje dvije godine kupuj nove
goibos

#294 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by goibos »

johntra wrote:Image
Image
Image
nije žvaka za seljaka, ostaviti ove niskoprofilne preko zime je glupost

e baš ste razvezali ovu temu i sve se svodi na šta bi bilo kad bi bilo...
istina, nekad i milimetri znače život ali koliko često dođete u takvu situaciju?

u svemu treba gledati da vam odgovara i tehnički i ekonomski i nema smisla da neko ko vozi auto staro 10-20 godina i koje realno vrijedi do 3000km kupuje gume od 200KM/komad (a ima guma od 700KM/komad i baš me zanima da li iko od vas takve koristi jer sigurno su najbolje i uštede još par metara do zaustavljanja) ... ko ima novo auto, valjda ima i para za bolje gume i treba da kupuje bolje

u svakom slučaju, prilagodite vožnju uslovima na cesti i stanju svog vozila i opreme i sve će biti OK
madner

#295 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by madner »

frngla wrote:
Realno ko za radno vrijeme moze forumat vjerovatno jeste u tih 5% :D
madner

#296 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by madner »

Vragolan wrote:
zunasasa wrote:Evo test guma, Sava s3 nije nizasta, a jeftinija je malo od ovih najaci:

ovi sa testovima su mi najbolji
pa ti testovi se rade u kontrolisanim uvjetima
ili u noramlnom svijetu gdje zimsku sluzbu u decembru snijeg ne iznenadi, gdje je asfalt pravljen kako treba, gdje je drenaza kako treba

nek dodje u BiH pa nek testira gume

ovo nije u vezi save nego bi iblo dobro da se ti testovi ne uzimaju kao cvrst argument za dalju diskusiju

uglavnom mene sava do sada nije izdala
kao sto neko rece koliko para toliko muzike
da imam gdje drzati set zimskih ili ljetnih guma i ja bi mjenjao ovako ...guli savu dvije godine i poslje dvije godine kupuj nove
Sto ne znaci da ti test nije validan, normalno ako nemas love poklopi se i kupi sta mozes.
galert

#297 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by galert »

Super su prvih 10.000, a poslje ih možeš da baciš ili da pogineš :run:
madner

#298 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by madner »

Jesi ti njih napuhao? Znas, malo se vise habaju kada im je pritisak 0.5 :D
johntra

#299 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by johntra »

madner wrote:
frngla wrote:
Realno ko za radno vrijeme moze forumat vjerovatno jeste u tih 5% :D
eh da sam Bogdo...eh da sam...
a eto, sad niko nema internet na poslu, samo ja i eto niko ne može od posla dići glavu pa nešto napisati...ma daaaaaaaj...opaska nula bodova...
on topic...što se tiče testova, na većini njih Save ili Tigra i nema, kao što nema većine low brandova velikih kompanija...jednostavno, takve gume nisu namijenjene prosječnom kupcu u EU, nego zemljama u tranziciji...kad Dacia Sandero sasvim solidno može obavljati sve funkcije jednog auta, tako i TIgar ili Sava mogu solidno obavljati poslove neke razvikane gume...
madner

#300 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by madner »

Pa dobro ali cim imas posao i mozes dignut glavu znaci da nisi ni onaj najgori socijalni slucaj :wink:

400 KM za 4 gume bi mogao moc dat. I posto citas forum znas da ti duze traju ako imas set za zimu i ljeto, tj. da stedis.
Post Reply