Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Fauja Singh
#276 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Da malo osvjezim temu, ima li kod nas igdje kupiti originalno ulje Castrol, Mobil1...
Navodno je Magna Oil zastupnik Castrola za BiH a cujem da u njihovom Castrol ulju kad skinemo cep nema zastitne folije nego se odmah moze sipati ulje sto nije slucaj sa originalnim uljima.
Jel se bar moze za ASA-u reci sa sigurnoscu da prodaju originalno ulje za VW?
Necu ba da sipam neko smece pa taman da je dzabe!
Navodno je Magna Oil zastupnik Castrola za BiH a cujem da u njihovom Castrol ulju kad skinemo cep nema zastitne folije nego se odmah moze sipati ulje sto nije slucaj sa originalnim uljima.
Jel se bar moze za ASA-u reci sa sigurnoscu da prodaju originalno ulje za VW?
Necu ba da sipam neko smece pa taman da je dzabe!
- drndalo
#277 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
I ASA kroz godine mijenja dobavljace ulja, pa su i marke razlicite... Ne robuj npr. samo Castrolu, kad ima jos ulja koja zadovoljavaju propisane VW standarde... Pogledaj da uzmes neko ulje koje nije "provaljeno", tj. novo je na trzistu, naravno poznate marke, malo se prodaje, pa se jos nikome ne isplati da ga "djoni"...
Ja se sjecam da je kroz godine meni u ASA-i sipano prvo Shell, pa OMV, pa Castrol...
Ja se sjecam da je kroz godine meni u ASA-i sipano prvo Shell, pa OMV, pa Castrol...
-
kornjas
#278 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Čovjek je postavio pitanje o castrolu konkretno što i mene zanima, a ne o ostalim markama koje može kupiti? dakle jel original ili ne ako netko zna provjereno, a ne rekla-kazala priče?drndalo wrote:I ASA kroz godine mijenja dobavljace ulja, pa su i marke razlicite... Ne robuj npr. samo Castrolu, kad ima jos ulja koja zadovoljavaju propisane VW standarde... Pogledaj da uzmes neko ulje koje nije "provaljeno", tj. novo je na trzistu, naravno poznate marke, malo se prodaje, pa se jos nikome ne isplati da ga "djoni"...
-
Bimmer_
#279 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Pa Magnaoil je ovlasteni distributer i ako je igdje original kod njih jekornjas wrote:Čovjek je postavio pitanje o castrolu konkretno što i mene zanima, a ne o ostalim markama koje može kupiti? dakle jel original ili ne ako netko zna provjereno, a ne rekla-kazala priče?drndalo wrote:I ASA kroz godine mijenja dobavljace ulja, pa su i marke razlicite... Ne robuj npr. samo Castrolu, kad ima jos ulja koja zadovoljavaju propisane VW standarde... Pogledaj da uzmes neko ulje koje nije "provaljeno", tj. novo je na trzistu, naravno poznate marke, malo se prodaje, pa se jos nikome ne isplati da ga "djoni"...
- drndalo
#280 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Hm, dobro ja rekla-kazalam... Castrol ti je najoriginalniji kod Magne, da li ima foliju ispod cepa, ne znam, sipali su mi ga uvijek iz bureta... Mozda mi je ASA u stvari sipala zejtin iz Brckog, ali naplacivala 5W-30 Castrola... Hmmm, da, i to je rekla-kazala... Covjek je pitao i za Mobil1, ali taj si dio izgleda previdio... Njemu cu reci, Piroil je direkni uvoznik Mobil1, pa kod njih... Kako je sam spomenuo ASA-u, ja mu rekoh kako su meni sipali ulja raznih marki kroz godine, kako su s kim imali ugovor...kornjas wrote:Čovjek je postavio pitanje o castrolu konkretno što i mene zanima, a ne o ostalim markama koje može kupiti? dakle jel original ili ne ako netko zna provjereno, a ne rekla-kazala priče?drndalo wrote:I ASA kroz godine mijenja dobavljace ulja, pa su i marke razlicite... Ne robuj npr. samo Castrolu, kad ima jos ulja koja zadovoljavaju propisane VW standarde... Pogledaj da uzmes neko ulje koje nije "provaljeno", tj. novo je na trzistu, naravno poznate marke, malo se prodaje, pa se jos nikome ne isplati da ga "djoni"...
-
Fauja Singh
#281 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Nemojte se samo svadjati
Magna je kao zastupnik Castrola za BiH ali kad odem na Castrolovu stranicu i izaberem nasu drzavu izbaci mi da je zastupnik Minaco iz Gradačca, a onda sam citao da je jedan od pokazatelja originalnog pakovanja ulja i folija koja se nalazi ispod cepa a koje nema u pakovanju u Magni, pa sad mi sve to zajedno stvara suhvu.
Takodjer na njihovom pakovanju pise da je zemlja porijekla Italija, ne znam da li to sta treba da znaci.
Volio bih kod nas naci Castrol za kojeg sam 100% siguran da je original, mada hvala ti drndalo, uzet cu u obzir Piroil i njihov Mobil1.
Magna je kao zastupnik Castrola za BiH ali kad odem na Castrolovu stranicu i izaberem nasu drzavu izbaci mi da je zastupnik Minaco iz Gradačca, a onda sam citao da je jedan od pokazatelja originalnog pakovanja ulja i folija koja se nalazi ispod cepa a koje nema u pakovanju u Magni, pa sad mi sve to zajedno stvara suhvu.
Takodjer na njihovom pakovanju pise da je zemlja porijekla Italija, ne znam da li to sta treba da znaci.
Volio bih kod nas naci Castrol za kojeg sam 100% siguran da je original, mada hvala ti drndalo, uzet cu u obzir Piroil i njihov Mobil1.
-
jefferson
#282 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Castrol moze biti pravljen u brdo drzava.stroga normala wrote:Nemojte se samo svadjati![]()
Imas Castrol iz njemacke, austrije, italije, amerike, itd.
To sto nema foliju moze biti neki znak. Ja jos nisam kupio ulje bez zastitne folije.
Ja ti savjetujem da napises e-mail Castrolu i pojasnis situaciju.
-
Melami
#283 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
ma nema sanse da je original bez folije.
-
jefferson
#284 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Takodje, zasto Castrol ili Mobil1?
Ja sam od ova dva ulja veci pobornik Mobila (iako mislim da je u zadnjih deset godina Castrol sa svojim 0W30 uljem izbacio vjerovatno najbolje ulje za siroku upotrebu), ali zasto ne provjeriti Total? Sellenia? Valvoline? OMV? Rapsol? Liqui Moly?
Od vrhunskih ulja koje je tesko kod nas naci probaj Motul (ovo je 100% sinteticko ulje dobiveno od PAO baze ili od Etericne baze, zavisno od gradacije i namjene. PAO i Etericna baza se koriste kod avionskih ulja i samo su te baze zbog postojanosti dozvoljene. Mobil1 i Castrol 0W30, 0W40 i 5W40 su isto PAO baza ( Catsroli proizvedeni u njemackoj su isto iz PAO baze) ili Pentosin.
Ako hoces pravo, vrhunsko sinteticko ulje, pazi da na ulju ne pise "Synthetic Technology" ili "HC." To znaci da su ulja dobivena hidro-raslojavanjem. U njemackoj ima zakon koji kaze da ulja dobivena iz mineralne baze, ili Grupa III ulja, moraju imati oznaku "Synthetic technology" ili "HC." Samo ulja dobivena iz PAO ili GrupeIV i Etericne ili Grupe V baze, mogu da imaju oznaku "Fully Synthetic." To je jedan od nacina da kupis vrhunsko ulje.
Ja sam od ova dva ulja veci pobornik Mobila (iako mislim da je u zadnjih deset godina Castrol sa svojim 0W30 uljem izbacio vjerovatno najbolje ulje za siroku upotrebu), ali zasto ne provjeriti Total? Sellenia? Valvoline? OMV? Rapsol? Liqui Moly?
Od vrhunskih ulja koje je tesko kod nas naci probaj Motul (ovo je 100% sinteticko ulje dobiveno od PAO baze ili od Etericne baze, zavisno od gradacije i namjene. PAO i Etericna baza se koriste kod avionskih ulja i samo su te baze zbog postojanosti dozvoljene. Mobil1 i Castrol 0W30, 0W40 i 5W40 su isto PAO baza ( Catsroli proizvedeni u njemackoj su isto iz PAO baze) ili Pentosin.
Ako hoces pravo, vrhunsko sinteticko ulje, pazi da na ulju ne pise "Synthetic Technology" ili "HC." To znaci da su ulja dobivena hidro-raslojavanjem. U njemackoj ima zakon koji kaze da ulja dobivena iz mineralne baze, ili Grupa III ulja, moraju imati oznaku "Synthetic technology" ili "HC." Samo ulja dobivena iz PAO ili GrupeIV i Etericne ili Grupe V baze, mogu da imaju oznaku "Fully Synthetic." To je jedan od nacina da kupis vrhunsko ulje.
-
Nazif_Gljiva
#285 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Shell Helix Ultra ili Castrol Edge (Turbo Diesel)?
Koja cijena i gdje se mogu nabaviti?
Oba su 5W-40...
Koja cijena i gdje se mogu nabaviti?
Oba su 5W-40...
-
preludezalude
#286 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Castrol Edge je oko 15-17KM litar i ima ga svugdje. Ako je Common rail motor onda ti ide Castrol magnatec 5w-40 i cijena je 17-19KM.
-
hamid14
#287 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
ja sad danas promjenio ulje presao sam sa mineralnog na sinteticko,nasuo sam delta sint pa me zanima kolko je kvalitetno to ulje,ako neko zna,hvala
- daxon
#288 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ina delta sint nije sintetičko motorno ulje, iako u svom nazivu ima to "sint".
-
530i
#289 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
To je polusintetičko ulje, sasvim korektno za svoju cijenu 
-
hamid14
#290 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
eto kolko se ja razumijem u to hahah,znaci nije lose,hvala kolko se moze hiljada sa njim prec otprilike,auto mi je wv polo 1.7 sdi
- drndalo
#291 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Onoliko koliko si i do sada prelazio sa uljem... AKo imas puno hladnih startova, malo i skrati interval zamjene...
- mist
#292 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Po specifikacijama znaci ulja 10w-40 radi se o polusintetickom ulju ciji je interval zamjene 10k kilometara...hamid14 wrote:eto kolko se ja razumijem u to hahah,znaci nije lose,hvala kolko se moze hiljada sa njim prec otprilike,auto mi je wv polo 1.7 sdi
Posto sam odredeno vrijeme radio poslove koji su vezani za oblast naftne industrije(rad na benzinskoj pumpi,komercijala jednog zastupnistva motornih ulja iz okruzenja,da ne reklamiram) iz onoga sto sam vidio i sa cim sam upoznat na nasem trzistu se prodaje ime,ali nisam bas siguran da to znaci i kvalitet...
Stoga neka preporuka s moje strane jesu ulja koja nisu brendirana ali iza kojih stoje velike kompanije,jer se na taj nacin dobija ono sto je i kupljeno po povoljnijoj cijeni.
- daxon
#293 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Usudit ću se postaviti link na jedan odličan, elokventan i sadržajan blog, koji se bavi motornim uljima, fluidima i tečnostima za automobile. Inače, na ovom blogu, mogu se pronaći skoro svi odgovori vezani za motorna ulja.
http://motornaulja.blogspot.com/2009/09 ... a-ina.html
http://motornaulja.blogspot.com/2009/09 ... a-ina.html
-
jefferson
#294 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Koliko znam Delta Sint je polusinteticko ulje 10W40. Koje je auto u pitanju?hamid14 wrote:ja sad danas promjenio ulje presao sam sa mineralnog na sinteticko,nasuo sam delta sint pa me zanima kolko je kvalitetno to ulje,ako neko zna,hvala
Ja znam da je kvalitetno ili je bar bilo. Moj prijatelj je koristio to u BMW 520i i koliko znam sad taj BMW ima preko 500,000km pa eto, to dovoljno govori.
-
Sa_u_srcu
#295 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
CAstrol Edge 5w30 odlicno ulje...zastupnistvo za BIH, je prije OBI-ja s lijeve strane, tu su neke firme, udjete u onaj kao komplex firmi i pitate nekog... 
-
AS_sa
#296 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
koje ulje bi bilo najbolje za pezo 207 1.4 hdi 2008. godina ... da li je ovaj castrol najbolje 4l 60 KM 5w40 ili mozel neko jos da je slabije, da valja ...
- ElRe
#297 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Prije 15ak dana u ASI su u sluzbenoj Fabii 2 1.4TDI nasuli OMV Bixxol ulje, sto znaci da je i to vrlo dobro ulje.drndalo wrote:I ASA kroz godine mijenja dobavljace ulja, pa su i marke razlicite... Ne robuj npr. samo Castrolu, kad ima jos ulja koja zadovoljavaju propisane VW standarde... Pogledaj da uzmes neko ulje koje nije "provaljeno", tj. novo je na trzistu, naravno poznate marke, malo se prodaje, pa se jos nikome ne isplati da ga "djoni"...
Na Doblu 1.6 Multijet 105 ide Selenia 5W30 PE i naradvno ACF ga nema, samo obicni 5w30. Sofa Vitez ima 2 litra 65 KM
- ElRe
#298 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
PSA preporucuje Total Quartz 9000 5W40AS_sa wrote:koje ulje bi bilo najbolje za pezo 207 1.4 hdi 2008. godina ... da li je ovaj castrol najbolje 4l 60 KM 5w40 ili mozel neko jos da je slabije, da valja ...
-
530i
#299 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
ASA inače toči OMV ulja, barem zadnje dvije godine, vjerovatno imaju sa njima najbolji dogovor oko cijena...ElRe wrote:
Prije 15ak dana u ASI su u sluzbenoj Fabii 2 1.4TDI nasuli OMV Bixxol ulje, sto znaci da je i to vrlo dobro ulje.
-
preludezalude
#300 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Castrol 5w40 ima vise razlicitih ulja. Ako je castrol magnetic onda mislim da odgovara. Ako je Castrol edge onda mislim da ne odgovara.AS_sa wrote:koje ulje bi bilo najbolje za pezo 207 1.4 hdi 2008. godina ... da li je ovaj castrol najbolje 4l 60 KM 5w40 ili mozel neko jos da je slabije, da valja ...