Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
pojedinac

#276 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by pojedinac »

Možda malo off topic ali intersantno.

Bosnia and Herzegovina:

Overview

Bosnia and Herzegovina (pop. 3,982,000; GDP/cap US$2,581) is on the Adriatic Sea, next to Croatia. After Macedonia, it is the poorest republic in the old Yugoslav federation.

Foreign investors are still reluctant to invest in the country. Most of the older political parties in all three ethnic communities—Serbian, Croatian, and Muslim—are linked to organized crime. For example, the Bosnian Croat member of the three-man presidency, Dragan Covic, has been indicted on charges of fraud and bribery.

The rule of law remains virtually nonexistent and local courts are subject to substantial political interference and lack the resources to prosecute complex crimes.

Foreigners enjoy the same rights as Bosnians. They may acquire private property. But the country does not protect property rights adequately. There are no commercial courts and no efficient way to resolve commercial disputes. Property registries are unreliable because property transfers, which should be recorded by the municipality, are not recorded at all because the transfer tax is high.

http://www.globalpropertyguide.com/Euro ... erzegovina.

http://www.globalpropertyguide.com/Euro ... Statistics
JohnGotti

#277 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by JohnGotti »

O bože... pa ako ti nemaš, nisi nikakvo mjerilo. Imaš mladih ljudi, visoko obrazovanih ili spremnih da rade zanate koji se dobro plaćaju, sami za sebe, a ne za gazdu, koji svojim trudom i radom stiču nešto. Teško jeste, ali nije nemoguće. Ako već kukaš, napiši šta imaš od škole, čime se baviš, šta znaš da radiš, koliko godina imaš... inače, nema neke svrhe. Isto kao što nema svrhe neko ko je podstanar da dijeli drugima savjete kako da riješe stambeno pitanje. Ljudi, ajde malo bar realni budite.
zgembo_sa

#278 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by zgembo_sa »

Nemoj vise Boga ti :D
JohnGotti

#279 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by JohnGotti »

Druže, ti kao podstanar si relevantan da govoriš o riješavanju stambenog pitanja, kao hronični alkoholičar o odvikavanju od alkohola. :mrgreen:
Mislim, ono, svaki alkos se nada da će cuga da pojeftini, al' jbga... :mrgreen:
zgembo_sa

#280 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by zgembo_sa »

Uaaau nek si mi reko veliki mislioce :D Ti si mi sigurno relevantniji :D
Svaka ti cast, zivjeli smo u mraku i ti si nam upalio svjetlo, nismo ni znali da imamo tolike plate dok nam ti nisi rekao da pocnemo da radimo, a da ne idemo samo na kafe :D

I ovakvi se usudjuju nekome uopste govoriti da nije relevantan :lol:
Ko je relevantniji od onoga ko bi zelio da kupi stan? Onaj ko zivi na drugom kraju planete i govori nam kako se trebamo baviti unosnim zanatima, a ne ispijanjem kafa :lol:
JohnGotti

#281 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by JohnGotti »

Ko je relevantniji od onoga ko bi zelio da kupi stan?
Onaj ko ga je kupio već. :mrgreen:
A čo'eka... pa ima bar par stotina novih mladih ljudi svake godine (ima i više, al ajd..), koji i rade i zarađuju, svojim rukama i koji mogu i da kupe. Taman toliko se otprilike i napravi. Ko ne(i)ma, marš kod roditelja brate dragi. Ili nazad u zavičaj. Pa ne mogu svi ni u Saraj'vo. :mrgreen:
JohnGotti

#282 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by JohnGotti »

Nego, ako imako pametan da ovo čita, neka ne čeka previše. Ja dok sam svoju pamet slušao, mislio sam isto kao i većina ljudi koji nisi stambeno pitanje riješili, i mislio da sam najpametniji na svijetu. Onda sam platio 20% više nego da sam odmah poslušao nešto ipak pametnije ljude koji su već prošli neke stvari u životu. :mrgreen:
zgembo_sa

#283 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by zgembo_sa »

haha joj strucnjaka Boze dragi :lol: Ovo majka dva puta ne radja definitivno :D
Cijeli svijet govori jedno, svi strucnjaci, svi ekonomski pokazatelji, a on izmislja novu ekonomiju :D
shadow

#284 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by shadow »

zgembo_sa wrote:haha joj strucnjaka Boze dragi :lol: Ovo majka dva puta ne radja definitivno :D
Cijeli svijet govori jedno, svi strucnjaci, svi ekonomski pokazatelji, a on izmislja novu ekonomiju :D
pa mora kad se uvalio (i zajebo), sad mora povuci za sobom jos vise raje, sto bi ostalim bilo bolje nego njemu :-)
Samo lud sad moze kupiti, krah se sprema, kriza tek kuca na vrata i trajace puno duze nego sto sa-x strucnjaci prognoziraju.
ld

#285 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ld »

beka_mo wrote:Pratim vec skoro godinu dana,svakodnevno ponude nekretnina po svim oglasima na internetu,novinama,ponesto i u agencijama. Cisto me interesira za licno investiranje u jos neku nekretninu. Vec imam stan,zemljiste u okolini,pa mi se ne zuri. Evo moj komentar-isti oglasi za prodaju nekretnina se vrte vec vise od pola godine. Pojedine agencije vec mjesecima nisu prodale nista,ali i dalje bezobrazno drze cijenu koja nema veze sa realnom potraznjom. Pojedini su poceli pisati istaknuto nova cijena npr 2690KM,a stara kao bila 2800 KM,za neku shupu od stana na grbavici. Haalloooooo, ko je lud pa da za obicnu garsonjeru u jos losijoj zgradi izvali 130.000KM.
Kod nas jos ljudi nisu prisiljeni kao Amerikanci da prodaju stanove i kuce,jer nemaju za ratu kredita. Tako mislim,da to ekstremnog pada i nece biti,kao sto se pojedini nadaju 1500KM. Mislim i ja bi htjela po toj cijeni,ali ne vjerujem. Kome se zuri mozda i spusti cijenu,kome ne cekat ce mozda i godinama da proda.

Evo pitanje,za ove malo iskusnije ekonomiste. Koja je po vama realna cijana danas da kupujete ili prodajete stan? Ma znam da ce se sad javiti koji agent i shpekulisali. Ali neka kaze slobodno.
cijena stana u izgradnji po kvadratu je oko 1000 km,i to za podrucije vogosce,stupa i tih zona
da je normalna drzava,kao sto nije,ogranicili bi te trgovacke marze na neku normalu
na zapadu inestitori su presreci kad na ulozenu investiciju imaju 30% profite
kod nas u bosni je 100% minimum,problem je u raji,kupuju nesto sto je precjenjeno,i dozvoljavaju da ih uzimaju lopatom

kad vidim ovu situaciju oko stanova,uvijek se sjetim spekulacije sa dionicama telekoma
realna cijana dionice telekoma je oko 20 km,neko je u godinu,dvije kupovao dionice po tim cijenama preko fondova i nakon nekog vremena poceo da kupuje veci broj dionica i poceo da dize cijenu,i cijene su pocele astronomski da rastu,da su stigle i na 70,80 km,nisam pratio,uglavnom taj spekulatn je zapoceo spiralu,a nasi nepsimeni gradjani zeljni brze zarade su nastavili tu spiralu dizuci kredite i kupujuci dionice telekoma i to kad su dionice vec bile ne nekih 50,60 km,poslije je doslo do nagle prodaje dionica i naglog pada i sad su dionice opet oko 20-25 km
ko je zapoceo super je prosao,dok je vecina raje ispusila samo tako i danas dan vracaju kredite i nadaju se da ce dionice opet porasti

slicno je i sa piramidom,jedna vrsta prevare,koja je trenutno aktuelana u bosni,masa raje i to uslovno receno pismene je dala po 5000 km da udju u semu i da kupe par knjiga i uzeli su ih lopatom,pricao mi je prijatelj sto je isao u bijeljinu,uglavnom na tom skupu je vidio i doktore i profesore,i obicne radnike,i ovi prevranti ih uzimaju lopatom

tako nesto je i sa stanovima,platiti kvadrat stana novogradnje u vogosci,sipu,dobrinji,otesu,stupu nekih 1500 km je maks.

u stockholmu polovan stan,cetverosoban,nekih 90 kvadrata kosta 750 000 kruna,to je oko 150 000 km,kvadrat je nekih 1650 km
mjesecne rezije na taj stan su oko 400 km,grijanje,voda,smese,odrzavanje,cak i struja
plate u svedskoj su nekih 2500-3000 km na ruke,neka normala
zona A,15tak minuta autom od centra grada
jako dobar stan,dobar raspored,kvaliteta,ipak je svedska u pitanju

i sad kako ce mene neko ubijediti kad znam koliko kosta kvadrat stana u izgradnji,kolike su plate,uslovi zivota u sarajevu,kupovna moc,kako je vani,da je realna cijena kvadrata 2500 km
i sto se tice dijaspore,vecina dijasporaca je pokupovala stanove i kuce od 1997-2004,kad su cijene jako povoljne
i sad dijaspora kupuje,ali to je neusporedivo sa periodom do 2004
uglavnom ljudi dole uzimaju kredite i kupuju stanove i zavaljuju se zastoko,jer uzimaju nesto sto ne vrijedi tih novaca
ahuseino

#286 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ahuseino »

ld wrote:
beka_mo wrote:Pratim vec skoro godinu dana,svakodnevno ponude nekretnina po svim oglasima na internetu,novinama,ponesto i u agencijama. Cisto me interesira za licno investiranje u jos neku nekretninu. Vec imam stan,zemljiste u okolini,pa mi se ne zuri. Evo moj komentar-isti oglasi za prodaju nekretnina se vrte vec vise od pola godine. Pojedine agencije vec mjesecima nisu prodale nista,ali i dalje bezobrazno drze cijenu koja nema veze sa realnom potraznjom. Pojedini su poceli pisati istaknuto nova cijena npr 2690KM,a stara kao bila 2800 KM,za neku shupu od stana na grbavici. Haalloooooo, ko je lud pa da za obicnu garsonjeru u jos losijoj zgradi izvali 130.000KM.
Kod nas jos ljudi nisu prisiljeni kao Amerikanci da prodaju stanove i kuce,jer nemaju za ratu kredita. Tako mislim,da to ekstremnog pada i nece biti,kao sto se pojedini nadaju 1500KM. Mislim i ja bi htjela po toj cijeni,ali ne vjerujem. Kome se zuri mozda i spusti cijenu,kome ne cekat ce mozda i godinama da proda.

Evo pitanje,za ove malo iskusnije ekonomiste. Koja je po vama realna cijana danas da kupujete ili prodajete stan? Ma znam da ce se sad javiti koji agent i shpekulisali. Ali neka kaze slobodno.
cijena stana u izgradnji po kvadratu je oko 1000 km,i to za podrucije vogosce,stupa i tih zona
da je normalna drzava,kao sto nije,ogranicili bi te trgovacke marze na neku normalu
kod nas u bosni je 100% minimum,problem je u raji,kupuju nesto sto je precjenjeno,i dozvoljavaju da ih uzimaju lopatom

kad vidim ovu situaciju oko stanova,uvijek se sjetim spekulacije sa dionicama telekoma
realna cijana dionice telekoma je oko 20 km,neko je u godinu,dvije kupovao dionice po tim cijenama preko fondova i nakon nekog vremena poceo da kupuje veci broj dionica i poceo da dize cijenu,i cijene su pocele astronomski da rastu,da su stigle i na 70,80 km,nisam pratio,uglavnom taj spekulatn je zapoceo spiralu,a nasi nepsimeni gradjani zeljni brze zarade su nastavili tu spiralu dizuci kredite i kupujuci dionice telekoma i to kad su dionice vec bile ne nekih 50,60 km,poslije je doslo do nagle prodaje dionica i naglog pada i sad su dionice opet oko 20-25 km
ko je zapoceo super je prosao,dok je vecina raje ispusila samo tako i danas dan vracaju kredite i nadaju se da ce dionice opet porasti

slicno je i sa piramidom,jedna vrsta prevare,koja je trenutno aktuelana u bosni,masa raje i to uslovno receno pismene je dala po 5000 km da udju u semu i da kupe par knjiga i uzeli su ih lopatom,pricao mi je prijatelj sto je isao u bijeljinu,uglavnom na tom skupu je vidio i doktore i profesore,i obicne radnike,i ovi prevranti ih uzimaju lopatom

tako nesto je i sa stanovima,platiti kvadrat stana novogradnje u vogosci,sipu,dobrinji,otesu,stupu nekih 1500 km je maks.

u stockholmu polovan stan,cetverosoban,nekih 90 kvadrata kosta 750 000 kruna,to je oko 150 000 km,kvadrat je nekih 1650 km
mjesecne rezije na taj stan su oko 400 km,grijanje,voda,smese,odrzavanje,cak i struja

i sad kako ce mene neko ubijediti kad znam koliko kosta kvadrat stana u izgradnji,kolike su plate,uslovi zivota u sarajevu,kupovna moc,kako je vani,da je realna cijena kvadrata 2500 km
i sto se tice dijaspore,vecina dijasporaca je pokupovala stanove i kuce od 1997-2004,kad su cijene jako povoljne
uglavnom ljudi dole uzimaju kredite i kupuju stanove i zavaljuju se zastoko,jer uzimaju nesto sto ne vrijedi tih novaca

Ono sto ne znash je koliko kosta zemlja, koja z obzirom da je u Sarajevu velika gustocha stanovnistva, karakteristichno svih glavnih gradova i metropola :-) , kosta vishe nego u ruralnim sredinama. Mislim mozes znati, ali che ti taj dio nositi vishe tezine na chitavu cijenu. Ovaj dio cjene je taj koji potpuno ovisi o ponudi i potraznji, a opet znamo koliko se u gradu moze graditi, ne jednostavno zbog moguchnosti gradnje, nego chisto zato sto nema prostora, zemlje. Jednostavno baratanje brojevima po labor costu malo znachi kada gledas dio statistike koji je daleko od prosjeka (na bilo koju stranu).

Stalno chujem ove informacije da je dijaspora pokupovala stanove, i napuhala cijene. Ima li iko zvanichne brojeve, statistike da mi to pokaze?.. Jer meni to slabo ima smisla... mislim mogu se sloziti za gasterbajtere na "privremenom" radu, ali dijasporci, ako su emigranti vjerovatno zele rijeshiti stambeno pitanje tamo gdje zive, kupiti nesto. Mali je broj dijasporaca da se moze dva puta povalit' za 200-300 keka :-) ... da ne spominjem da je vechi broj njih vech u nekakvom vlasnistvu nekretnina u BIH (sto naslijedjeno, sto "otkupljeno itd...) od prije...
mire - ložač

#287 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by mire - ložač »

Sve ovo bi mi bilo razumljivo da nije poprilično glupo, mislim na svijest generalno.

Svaki iole pametan čovjek u kupovini nekretnine pravi razliku u definiciji stambenog i poslovnog investiranja.
Ono što se kod nas trenutno koristi je glupost pa se pomama za Centrom ( vuku se cijene stambenog skoro pod poslovni prostor), što je greška u startu, za mene je idealna kupovina na periferiji ( stambena ) a u centru (poslovna varijanta).

:D
Znam da je utopijski ali sam prvi dio već ostvario i nisam se pokajao, a i kad dođem na posao muka mi od buke i galame jedva čekam onaj svoj mir, koji da napomenem godinama u centru nisam imao, niti ga ima onaj koji navali ko sivonja
"moroom joaa kupit njeshta u grooduuu" i zaleti se i kupi i onda ne moze nikako da se navikne na kolicinu stresa koju za sobom "urbano podrucje nosi".
tatoo

#288 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by tatoo »

Nego za ove sto ulazu u ovim povoljnim momentima prije explozije cijena :mrgreen: , sta je to dobar stan i dobra lokacija . . . Koja su to ocekivanja kad izvalite 2500 - 3000 kekica po kvadratu?
ld

#289 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ld »

ahuseino wrote:
ld wrote:

Ono sto ne znash je koliko kosta zemlja, koja z obzirom da je u Sarajevu velika gustocha stanovnistva, karakteristichno svih glavnih gradova i metropola :-) , kosta vishe nego u ruralnim sredinama. Mislim mozes znati, ali che ti taj dio nositi vishe tezine na chitavu cijenu. Ovaj dio cjene je taj koji potpuno ovisi o ponudi i potraznji, a opet znamo koliko se u gradu moze graditi, ne jednostavno zbog moguchnosti gradnje, nego chisto zato sto nema prostora, zemlje. Jednostavno baratanje brojevima po labor costu malo znachi kada gledas dio statistike koji je daleko od prosjeka (na bilo koju stranu).

Stalno chujem ove informacije da je dijaspora pokupovala stanove, i napuhala cijene. Ima li iko zvanichne brojeve, statistike da mi to pokaze?.. Jer meni to slabo ima smisla... mislim mogu se sloziti za gasterbajtere na "privremenom" radu, ali dijasporci, ako su emigranti vjerovatno zele rijeshiti stambeno pitanje tamo gdje zive, kupiti nesto. Mali je broj dijasporaca da se moze dva puta povalit' za 200-300 keka :-) ... da ne spominjem da je vechi broj njih vech u nekakvom vlasnistvu nekretnina u BIH (sto naslijedjeno, sto "otkupljeno itd...) od prije...
u taj kvadrat je uracunata cijena i zemljista
da budem precizniji kvadarat kosta od 800 km do 1000 km,i to sto si skrenuo paznju zavisi od zemljista,i to za prigradske zone,stup,vogosca
podatci iz prve ruke,prijatelj mi radi u jednoj od vecih gradjevinskih firmi u bosni,i nije baustelac,kuzi se u posao :-D ,i njegova firma radi na tim lokacijama
sto se tice centra ne mogu reci precizno,ali prije par mjeseci haver mi je kupio plac 700 kvadrata sa kucom,koju ce da rusi i pravice zgradu,i platio je to 350 000 km na grbavici
sad racunaj koliko moze stanova da se izvuce sa kojom kvadraturom na tri sprata i potkrovlje,to je nekih 2000 kvadrata stambenog prostora na 4 etaze,odbij hodnike i stepenice,i skontaj koliko je zemljiste uracunato
za pairologiju ti ne mogu nista reci,sve zavisi gdje je,kako je,koliko podmazes i slicno

ma sto se tice dijasporaca,ja sto ih znam,a znam ih podosta,uglavnom su do 2004 kupili sto stanove,sto kuce,da budem precizniji u sarajevu je trenutno oko 21 000 stanova praznih,tj. u vlasnistvu dijasporaca,koji dodju preko ljeta
za kuce ne znam,a njih je manje,jer dijaspora se uglavnom odlucuje na stanove,lakse za cuvanje i odrzavanje,i do unazad par godina su bili prihvatljive cijene

ali kvadrat stana u sarajevu je skoro dostigao cijene kvadrata u evropskim vecim gradovima,recimo jeftinije je kupiti stan u hannoveru u njemackoj,koji je inace veci grad od sarajeva,da ne spominjemo standard
u stokholmu bas nedavno mi badjo spominje stan za 150 000 km,cetverosoban,90tak kvadrata,15tak minuta autom od centra
kad uzmes parametre,jeftinije je uzeti stan u stokholmu nego u sarajevu
ahuseino

#290 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ahuseino »

ld wrote: u taj kvadrat je uracunata cijena i zemljista
da budem precizniji kvadarat kosta od 800 km do 1000 km,i to sto si skrenuo paznju zavisi od zemljista,i to za prigradske zone,stup,vogosca
podatci iz prve ruke,prijatelj mi radi u jednoj od vecih gradjevinskih firmi u bosni,i nije baustelac,kuzi se u posao :-D ,i njegova firma radi na tim lokacijama
sto se tice centra ne mogu reci precizno,ali prije par mjeseci haver mi je kupio plac 700 kvadrata sa kucom,koju ce da rusi i pravice zgradu,i platio je to 350 000 km na grbavici
sad racunaj koliko moze stanova da se izvuce sa kojom kvadraturom na tri sprata i potkrovlje,to je nekih 2000 kvadrata stambenog prostora na 4 etaze,odbij hodnike i stepenice,i skontaj koliko je zemljiste uracunato
za pairologiju ti ne mogu nista reci,sve zavisi gdje je,kako je,koliko podmazes i slicno

ma sto se tice dijasporaca,ja sto ih znam,a znam ih podosta,uglavnom su do 2004 kupili sto stanove,sto kuce,da budem precizniji u sarajevu je trenutno oko 21 000 stanova praznih,tj. u vlasnistvu dijasporaca,koji dodju preko ljeta
za kuce ne znam,a njih je manje,jer dijaspora se uglavnom odlucuje na stanove,lakse za cuvanje i odrzavanje,i do unazad par godina su bili prihvatljive cijene

ali kvadrat stana u sarajevu je skoro dostigao cijene kvadrata u evropskim vecim gradovima,recimo jeftinije je kupiti stan u hannoveru u njemackoj,koji je inace veci grad od sarajeva,da ne spominjemo standard
u stokholmu bas nedavno mi badjo spominje stan za 150 000 km,cetverosoban,90tak kvadrata,15tak minuta autom od centra
Ova cijena mi izgleda pravo jeftino za Evropu - POGOTOVO za 90 kvadrata 4 sobe. Pa to je prejeftino i za USA u Oklahomi a kamoli za Stokholm.
U i oko bostona je median $350 000 za neku trosobnu kuchu od nekih 120 kvadrata (plus, minus nesto, ne drzi me za rijech). U Svici, moj jaran je nedavno kupio 2 soban stan u Baselu od 70 kvadrata za $400 000 (znachi ne u markama nego dolarima).

Ne znam kako je u Svedskoj (osim sto je hladno pingvinima) ali 94 000 dolara (po danashnjem kursu) je UZASNO jeftino.
Alfons Kauders

#291 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Alfons Kauders »

Master.DKP wrote:Pristina ima jedno skup 1m2 stambenog prostora kao Sarajevo, koja je 5 puta manja i 20 puta bezperspektivnija!
Pristina ima izmedju 500 i 600 hiljada stanovnika, sto Sarajevo danas nema, cak ni ako dodamo I.Sarajevo... Ekonomski su mozda malo slabiji, ali samo na papiru, ne vjerujem da je razlika velika.
KENJAC

#292 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by KENJAC »

Pale cene stanova u Beogradu?
stana - 27. oktobar 2008. u 12.04
Konačno, posle dve godine vrtoglavog poskupljenja, cene nekretnina u Beogradu će krenuti silaznom putanjom, jer su u novonastalim okolnostima neodržive, pišu „Novosti”.

Kupaca gotovo da nema, banke su zaoštrile kriterijume za odobravanje kredita i povećale kamate. A i prodavci su zasada oprezni, osluškuju šta se dešava na tržištu i stanove prodaju samo oni koji su na to primorani.

„Niko nam se još od prodavaca nije javio sa zahtevom da snizimo cenu njegovih kvadrata. Trenutno cene miruju i videćemo šta će se dalje dešavati. Sve zavisi od potražnje, ali kako sada stvari stoje, potpuno je logično da kvadrati pojeftine”, kaže Jadranka Simić iz agencije „Old rojal”.

I Milan Simonović, iz agencije „Menadžer”,kaže da očekuje smanjenje cena kvadrata za 10 do 20 odsto, mada naglašava da je srpsko tržište specifično i da pravila nema.

Međutim, Kaća Lazarević, suvlasnik agencije „Alka”, navodi da je ponuda znatno poboljšana u Beogradu i da ova agencija već beleži pojeftinjenje kvadrata za deset odsto.

„Građani su uplašeni i ne žele da osete posledice svetske finansijske krize, pa žure sa prodajom manje kvalitetnih stanova. Očekujemo sigurno još veći pad cena”, navodi suvlasnica „Alke”.

U engleskoj kompaniji „King Strdž”, koja se bavi nekretninama i ima predstavništvo u Beogradu, navode da ne očekuju značajne promene cena stanova u glavnom gradu na kratki rok.

Srednjoročno, realno je očekivati pad cena manje kvalitetnih stanova i manjih stanova koji se sada najviše grade. (Mondo)
Evo i komsije senadaju, al cigani se oko kuce vrte!!!
ld

#293 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ld »

ahuseino wrote:

Ova cijena mi izgleda pravo jeftino za Evropu - POGOTOVO za 90 kvadrata 4 sobe. Pa to je prejeftino i za USA u Oklahomi a kamoli za Stokholm.
U i oko bostona je median $350 000 za neku trosobnu kuchu od nekih 120 kvadrata (plus, minus nesto, ne drzi me za rijech). U Svici, moj jaran je nedavno kupio 2 soban stan u Baselu od 70 kvadrata za $400 000 (znachi ne u markama nego dolarima).

Ne znam kako je u Svedskoj (osim sto je hladno pingvinima) ali 94 000 dolara (po danashnjem kursu) je UZASNO jeftino.
pa sto mislis sto je stokholm ove godine proglasen za grad broj 1 u svijetu po kvaliteti zivljenja,uzeli su sve u obzir od cijena,zagadjenja,transporta itd,itd...
i na prvom su mjestu u svijetu

sto se tice amerike,nedavno smo ja i ti se dopisivali,i rekao sam ti da ce padati cijene nekretnina,prije svih ovih trbulencija i to se desava
i padace jos,jer su cijene kod vas dobro ,,napumpane,,
pazi ti imas u centru stokholma stanove trosobne i po 200 000 eura,ali to je bas strogi centar grada
vec na udaljenosti 15-20 min autom mogu se cetvorosobni stanovi naci od 70 000-90 000 eura,sve zavisi koliko je stara zgrada,koliko je udaljena od metroa,kolika je porezna stopa,i to zavisi od opcina,negdje je 30%,negdje 33%,jer je stokholm jako prostran,sa juga na sjever stokholma ima oko 60tak kilometara,a tako i u sirinu,a stanovnika 1.500.000

stokholm je na ostrvima,jezerima,veliki parkovi,nazivaju ga sjeverna venecija

a za markirano,moram ti se nasmijati
:lol: :lol: :lol: :lol: ,to nije UZASNO jeftino,vec su to neke normalne cijene,jer ipak smo mi neka kombinacija socijalizma i nekog moralno i postenog kapitalizma,ni blizu ko kod vas u ameriKi,imam je familije u americi,otisli su ko i svi nasi tamo iza rata,imam i dosta amera kolega,pa relativno sam dobro upucen u situaciju kod vas,stavise imao sam ponudu da 2000te predjem u ameriKu,ali neka hvala,nije ta zemlja za mene
evropa je daleko gotivnija
i zivio i radio i u zabariji,i engleskoj,trenutno i radim u londonu,holandiji,svabiji,luksemburgu,negdje sam radio,negdje zivjeo
i nema bolje zemlje u EU od svedske,kad se sve sagleda
i nije stokholm hladan ni pigvinima,prosle zime cak snijega nije ni bilo :lol: :lol: :lol: :lol: ,ova ti je bila jaka,cuj pigvini
ahuseino

#294 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ahuseino »

ld wrote:
ahuseino wrote:

pa sto mislis sto je stokholm ove godine proglasen za grad broj 1 u svijetu po kvaliteti zivljenja,uzeli su sve u obzir od cijena,zagadjenja,transporta itd,itd...
i na prvom su mjestu u svijetu

sto se tice amerike,nedavno smo ja i ti se dopisivali,i rekao sam ti da ce padati cijene nekretnina,prije svih ovih trbulencija i to se desava
i padace jos,jer su cijene kod vas dobro ,,napumpane,,
pazi ti imas u centru stokholma stanove trosobne i po 200 000 eura,ali to je bas strogi centar grada
vec na udaljenosti 15-20 min autom mogu se cetvorosobni stanovi naci od 70 000-90 000 eura,sve zavisi koliko je stara zgrada,koliko je udaljena od metroa,kolika je porezna stopa,i to zavisi od opcina,negdje je 30%,negdje 33%,jer je stokholm jako prostran,sa juga na sjever stokholma ima oko 60tak kilometara,a tako i u sirinu,a stanovnika 1.500.000

stokholm je na ostrvima,jezerima,veliki parkovi,nazivaju ga sjeverna venecija

a za markirano,moram ti se nasmijati
:lol: :lol: :lol: :lol: ,to nije UZASNO jeftino,vec su to neke normalne cijene,jer ipak smo mi neka kombinacija socijalizma i nekog moralno i postenog kapitalizma,ni blizu ko kod vas u ameriKi,imam je familije u americi,otisli su ko i svi nasi tamo iza rata,imam i dosta amera kolega,pa relativno sam dobro upucen u situaciju kod vas,stavise imao sam ponudu da 2000te predjem u ameriKu,ali neka hvala,nije ta zemlja za mene
evropa je daleko gotivnija
i zivio i radio i u zabariji,i engleskoj,trenutno i radim u londonu,holandiji,svabiji,luksemburgu,negdje sam radio,negdje zivjeo
i nema bolje zemlje u EU od svedske,kad se sve sagleda
i nije stokholm hladan ni pigvinima,prosle zime cak snijega nije ni bilo :lol: :lol: :lol: :lol: ,ova ti je bila jaka,cuj pigvini
Ovo "normalne" je vrlo relativan termin, i obichno se moze sagledati, ekonomski, pomochu raznih ratio - indicators kao sto su price over earnings, income over earnings, ili kao gore navedeno house price to income ratio...

Ono sto bi meni zvuchalo kao normalno je da malo vishe placam za stan u vlasnistvu, nego sto bih platio mjesechnu rentu. Kreditni termini i interes se naravno razrachunaju da se dodje do nekog broja.

Ali za Stokholm, kredit na $94 000 dolara za nekih 6% interesa bi me kostao oko $600 mjesechno... koliko je renta na 4 soban stan sa nekih 90 kvadrata tamo?

Ovdje gdje sam ja za te pare ne mozes iznajmiti ni sobu da zivish sa studentima.

Kako smo se mi dopisivali i prije, i kako si mi rekao da su kod nas cijene "prenapuhane", i ti opet meni isto...

Ponovo ti kazem, sve je JAKO relativno, i zavisi o tome GDJE se nalazi kucha/stan. Ne znam gdje ti je familija i kako si ti to upuchen, ali eto u ovih nekoliko mjeseci otkad smo zadnje prichali,a i od pochetka pada marketa, moja kucha nije ni mrdnula (odnosno stagnira), a ne pada. To naravno pratim pomno u velike detalje i iz puno veche zabrinutosti nego neki prosjechni posmatrach. U ovoj zemlji, naj bitnije je gledati kako su rankirane skole za djecu, i ne mozes pogrijeshiti. Imam srechu da zivim u drzavi sto je generalno rankirana pri vrhu u USA, a na lokalnom nivou miram grad(ich) koji ima jache skole nego slijedechi...

Valjda hochu da kazem da gledati USA i rechi "tamo" je malo previshe pojednostavljeno. Amerika je velika kao Evropa, te isto da kazes, u Evropi su cijene prenapuhane, ili Stokhom je isto kao i Barcelona...

P.S. Ovo u vezi pingvina:
http://www.youtube.com/watch?v=ng6piDCQKto

NADREALISTI...
ld

#295 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ld »

stvarno svaki put kad pogledam ponovo nedrealiste moram se nasmijati,sega su

otprilike u svedskoj kad uzmes stan na kredu,zavisi naravno na koliko godina,ali otprilike rata mjesecna plus rezije,izadju kao kad rentiras,tako da se dosta raje odlucuje na kupovinu stanova,jer inace stanovi su dosta jeftiniji od kuca
stan od 100tinjak kvadrata je upola jeftiniji od kuce slicne kvadrature,u istoj zoni

ali svedi su imali opasnu krizu pocetkom 90tih,i poznanica od mog knjigovodje,svedska porodica,negdje 1989 su kupili kucu za 800 000 kruna,1991 kad su htjeli da je prodaju,pocela je ta kriza,nesto kao sto je sada u USA i evropi,ali oni nesto nisu pratili koliko je pala cijena nekretnina,i kad su otisli u agenciju,ovi su im rekli da im kuca vrijedi 150 000 kruna,zena momentalno pala u nesvijst
mozda jedan od razloga ovakvih cijena u stokholmu,i generalno u svedskoj,moze se zahvaliti i toj krizi pocetkom 90tih
vjeruj mi ni u berlinu nisu nista vece cijene,stavise zivio sam u hanoveru jedno vrijeme,veci je grad,recimo da je kvadrat stana jeftiniji u hanoveru nego u sarajevu,kad uzmemo iste parametre
slicna situacija je i u austriji,moja tetka je kupila dvosoban stan,oko 70tak kvadrata,od beca 30 km,manje jedno mjesto,platila je oko 50 000 eura,od njene firme 5 minuta pjeske,uzela je stan prije dvije godine

sto se tice mog amidje on je kupio par kuca u st.luisu i sda se uhvatio za glavu,ne moze izvuci ono sto je platio,doduse kreda je u pitanju,ali i da hoce da proda kuce,ne moze,jer nece niko da kupuje,cak i kad spusti ispod cijene
tako je u 90% amerike,eto super za tebe,jer si ti izuzetak,vjerovatno si na dobrom mjestu ili sta li vec
ahuseino

#296 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ahuseino »

ld wrote:stvarno svaki put kad pogledam ponovo nedrealiste moram se nasmijati,sega su

otprilike u svedskoj kad uzmes stan na kredu,zavisi naravno na koliko godina,ali otprilike rata mjesecna plus rezije,izadju kao kad rentiras,tako da se dosta raje odlucuje na kupovinu stanova,jer inace stanovi su dosta jeftiniji od kuca
stan od 100tinjak kvadrata je upola jeftiniji od kuce slicne kvadrature,u istoj zoni

ali svedi su imali opasnu krizu pocetkom 90tih,i poznanica od mog knjigovodje,svedska porodica,negdje 1989 su kupili kucu za 800 000 kruna,1991 kad su htjeli da je prodaju,pocela je ta kriza,nesto kao sto je sada u USA i evropi,ali oni nesto nisu pratili koliko je pala cijena nekretnina,i kad su otisli u agenciju,ovi su im rekli da im kuca vrijedi 150 000 kruna,zena momentalno pala u nesvijst
mozda jedan od razloga ovakvih cijena u stokholmu,i generalno u svedskoj,moze se zahvaliti i toj krizi pocetkom 90tih
vjeruj mi ni u berlinu nisu nista vece cijene,stavise zivio sam u hanoveru jedno vrijeme,veci je grad,recimo da je kvadrat stana jeftiniji u hanoveru nego u sarajevu,kad uzmemo iste parametre
slicna situacija je i u austriji,moja tetka je kupila dvosoban stan,oko 70tak kvadrata,od beca 30 km,manje jedno mjesto,platila je oko 50 000 eura,od njene firme 5 minuta pjeske,uzela je stan prije dvije godine

sto se tice mog amidje on je kupio par kuca u st.luisu i sda se uhvatio za glavu,ne moze izvuci ono sto je platio,doduse kreda je u pitanju,ali i da hoce da proda kuce,ne moze,jer nece niko da kupuje,cak i kad spusti ispod cijene
tako je u 90% amerike,eto super za tebe,jer si ti izuzetak,vjerovatno si na dobrom mjestu ili sta li vec
... valjda.... :-)

Sve sto sam rekao o lokaciji stoji...
Ovo je grad(ich) do moga, for privacy reasons, a moj je isti :-D :
Image

Ovo za Berlin, nikako ne mogu da ti vjerujem na rijech... osim ako se ne radi o ovako "slichnoj" situaciji, sa stanom na 30 km od Becha... to je kljuchno... onda ne trebamo porediti sa kvadratinim metrom u Sarajevu, nego od Sarajeva... u Kiseljaku, Palama, Visokom... :-) :lol:

Kvadrat metra na 30 km od Bostona je 30% jeftiniji nego kod mene...
ld

#297 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ld »

ahuseino wrote:
ld wrote:stvarno svaki put kad pogledam ponovo nedrealiste moram se nasmijati,sega su

... valjda.... :-)

Sve sto sam rekao o lokaciji stoji...
Ovo je grad(ich) do moga, for privacy reasons, a moj je isti :-D :
Image

Ovo za Berlin, nikako ne mogu da ti vjerujem na rijech... osim ako se ne radi o ovako "slichnoj" situaciji, sa stanom na 30 km od Becha... to je kljuchno... onda ne trebamo porediti sa kvadratinim metrom u Sarajevu, nego od Sarajeva... u Kiseljaku, Palama, Visokom... :-) :lol:

Kvadrat metra na 30 km od Bostona je 30% jeftiniji nego kod mene...
zaro sto ne znas
berlin je dozivio ekspanziju gradnje nakon pada berlinskog zida,moj prijatelj je bio poslom par mjeseci u berlinu 2003,placao je trosoban stan oko 400-500 eura mjesecno
navaeo sam ti cijenu u hanoveru,koji je veci od sarajeva,i cjena kvadrata je jeftnija
opet zavisi gdje,naravno
i u sarajevu imas stanove u centru gdje je kvadrat i 8000 km,a na ilidji su 2000-3000 km
kad usporedis centar stokholma i centar sarajeva,nije bas neka velika razlika
kad usporedis predgradje stokholma i predgradje sarajeva,ispada da je stokholm jeftiniji,i jos nesto,u stokholmu ima kvartova gdje se cetvorosoban stan moze useti i jeftinije od gore navedenog primjera

jesl ti svjestan razlike izmedju autrije i bosne,jesl ikada ti bio u austriji???
jesl ti svjestan da ljudi u ausriji koji su imalo imucniji bjeze van beca,kupuju kuce i stanove
ti ne znas da su zagreb,beograd davno presisali kontinentalnu evropu sto se tice kvadrata stana,a i sarajevo je opasno se priblizilo tim gradovima,ali evo ova kriza je to zaustavila,da nije ove krize otisle bi cijene jos nagore
zato sto je kod nas divlji kapitalizam,kao i kod vas u ameriKi,manipulacija,lobiji

ti meni govoris kako je jedina tvoja kuca se odrzala,ma daj ba popusti,nemoj se tjesiti,moli Boga da ova kriza prodje sto prije
pored sve familije koju imam u ameriKi,i dosta prijatelja,takodje kolega,pa valjda i mi kontamo malo engleski,pa valjda i mi gledamo cnn,bbc,jebi ga sad,svi su u crnjaku,ljudi placu tamo i jedan bosanac dosao i on najpametniji
ld

#298 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ld »

@huseino
sve dosad sam kontao da si ti ozbiljan frajer,ali ti hoces da usporedis sarajevo i pale kod sarajeva,i bec i predgradje beca,tacnije 25 km od centra beca i ti se smijes
hoces da mi kazes da u ameriKi ne postoje pregradja,gdje svi imalo bogatiji ili srednjasi ne bjeze i voze se do centra po sat vremena,i ne da su udaljeni 25 km od centra,nego i vise od toga i ti usporedjujes metropole sa sarajevom,koje je nabijeno u kotlinu

moj stan u stokholmu je udaljen od centra stokholma nesto malo vise od 10 km i to je zona A,a ima jos B,C i D zona stokholma
stokholm sa juga na sjever je nekih 60 km dug

i ti se smijes na 25,30 km,nebitno
jesl ti svjestan da od moje tetke do ulaza u bec je autoput sa 4 trake u jednom pravcu i da njoj treba pola sata normalna voznje do strogog centra beca

meni u sarajevu sa ilidje do bas carsije treba do pola sata autom i to van spice,kad je spica,treba mi i sat vremena
stvarno si zalostan,kontas sto si otisao u ameriku da si ostvario svoj san,i da je to zemlja snova,velikih hamburgera,velikih kuca,velikih auta,debelih ljudi
zalosno,ziv bio,uzmi saru,pa kad dobijes godisnji odmor,proputuj malo evropom
pitaj kako mi dobijamo godisnje odmore,zadravstveno,socijala,pogledaj kave su cijene,pogledaj nivo kriminala u austriji,svedskoj ili ameriKi
JohnGotti

#299 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by JohnGotti »

meni u sarajevu sa ilidje do bas carsije treba do pola sata autom i to van spice,kad je spica,treba mi i sat vremena
E, vi'š, tu se može naći stan za 'iljadu i po... pa ko voli nek' izvoli... :mrgreen:

U tome i jeste poenta, porediš razvijene zemlje, razvijena društava, gdje se desilo nešto što ovdje tek treba da se desi... do tada, ehehehe... :mrgreen:

A padaju cijene uglavnom neatraktivnih lokacija i loših stanova, imalo pristojnim cijena ne da stagnira nego i raste. Jer nešto sto se zove "lokacija", nema cijenu. Ne može se kupiti, ako je zauzeta.
Luke Perry

#300 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Luke Perry »

Stan od 90m2 u Stockholmu za 150k maraka, hmmm Ima li slika?
Post Reply